Mja, preciesquote:Op vrijdag 10 september 2010 17:41 schreef TheThirdMark het volgende:
En zie nu net dat Remlof zegt dat het wel kan
Dan weet ik het ook niet meer.
Als je geen vuurvaste stenen gebruikt breken ze gewoon kats doormidden door de hitte.quote:Op vrijdag 10 september 2010 17:43 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Laat ik het anders vragen: zitten er nadelen aan het gebruik van vuurvaste stenen?
Daar schijnt dus verschil van mening over te zijnquote:Op vrijdag 10 september 2010 17:49 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
Als je geen vuurvaste stenen gebruikt breken ze gewoon kats doormidden door de hitte.
vuur vaste stenen zijn vaak veel lichter en minder slijtvastquote:Op vrijdag 10 september 2010 17:58 schreef Five_Horizons het volgende:
De vraag "Zitten er nog nadelen aan vuurvaste stenen" is niet zo moeilijk, toch?
Ik vraag niet of ik beter gewone stenen kan gebruiken.
Je bedoelt dat de hele ombouw in dat geval in vuurvaste stenen zou moeten worden uitgevoerd? (dus voor-, achter-, boven- en onderkant (+zijkanten)quote:Op zaterdag 11 september 2010 11:41 schreef dop het volgende:
enige wat daar naast nog problemen kan geven is het dak van de smoker die Five_Horizons wil maken
bij een gewone BBQ zie ik daar geen problemen, die zijn aan de voorkan open
is een beetje afhankeijk van hou warm het allemaal word,maar volgens mij worden smokers altijd in staal uitgevoerd , en dat is niet voor niets denk ik.quote:Op zaterdag 11 september 2010 11:43 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Je bedoelt dat de hele ombouw in dat geval in vuurvaste stenen zou moeten worden uitgevoerd? (dus voor-, achter-, boven- en onderkant (+zijkanten)
Je weet ook dat warmte stijgt? De wanden van de bbq en de bovenzijde pakken de meeste hitte op.quote:Op zaterdag 11 september 2010 11:41 schreef dop het volgende:
ik denk zelf dat je alleen de bodem waar de houtskool op licht tewarm word , je zou zelfs er over kunnen denken deze gewoon in staal uit te voeren, als je het staal dan verder niet aan de stenen laat raken , op een paar afstand houders na , dan zou de rest in baksteen moeten kunnen.
enige wat daar naast nog problemen kan geven is het dak van de smoker die Five_Horizons wil maken
bij een gewone BBQ zie ik daar geen problemen, die zijn aan de voorkan open
ik werk in een hoogoven , geloof dat ik dat wel snap.quote:Op zaterdag 11 september 2010 13:27 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Je weet ook dat warmte stijgt? De wanden van de bbq en de bovenzijde pakken de meeste hitte op.
Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevindquote:Op zaterdag 11 september 2010 14:09 schreef dop het volgende:
[..]
ik werk in een hoogoven , geloof dat ik dat wel snap.
straling stroming , geleiding en convectie, trek die vier manieren van overdracht maar eens uit elkaar en bedenk maar eens of je snapt hoe dat werkt.
omdat de bodem constant in contact staat met de warme kooltjes geeft dat het snelst problemen , de opstijgende warmte gaat naar het vlees en komt wel langs de wanden en de schoorsteen maar zal daar niet zo diep doordringen,juist door dat het opstijgt,
in een oven waar de warmte tegen het dak komt geeft dat weer wel problemen
de Oklahoma Joe is ook meer oven als BBQ dus vandaar dat ik daar ook meer problemen zie
onze prefab barbecue heeft gewoon een gegolfde steen waarop de kolen moeten branden wil die welquote:Op zaterdag 11 september 2010 14:46 schreef remlof het volgende:
De kolen moeten volgens mij ook niet op de bodem liggen maar op een plaat erboven, met daaronder dus gaten voor luchttoevoer.
dat zeg ik nergensquote:Op zaterdag 11 september 2010 14:27 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevind
Zeer handige tips, bedankt !!quote:Op maandag 13 september 2010 08:44 schreef Bramito het volgende:
De onderplaat wordt het warmst. Als je het niet gelooft moet je maar eens aan mijn betonnen BBQ komen voelen.
On topic:
Het vuur kan je rustig op een vlakke bodem maken, maar het werkt beter als er een luchtstroom onder is. Een rooster, of een onregelmatige bodem werkt prima.
Ik zou hem van baksteen bouwen en dan slechts de binnenkant bekleden met vuurvaste steen. Kijk maar eens hier voor het idee:
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/obra.htm
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/canada.htm
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/morales.htm
Er bestaat eventueel vuurvaste lijm in kitbussen. Daar lijm je de vuurvaste stenen zo mee vast.
Ik vind die Oklahoma Joe niet echt een handig ontwerp om te metselen. Wil je echt precies een kopie? Dan zou ik 'm meteen van staal kopen....
Wat mij betreft welquote:
Ik heb nog wel een vraag over die klinkers. Ik ben daar een beetje over aan het lezen (ik heb er noodgedwongen iets meer tijd voor ; 'k heb een breukje in m'n pink )quote:Op vrijdag 17 september 2010 12:22 schreef Gurb het volgende:
Ik zou idd zoeken naar stenen van klinkerkwaliteit. Dit zijn de stenen die men in de onderste lagen van gevelmetselwerk toepast. het trasraam. De stenen noemen ze ook wel tras stenen.
Deze stenen zijn harder en nemen minder vocht op. Daarom gebruik je die onderin.
Tegenwoordig zijn de meeste stenen geschikt trouwens. Hoe harder ze klinken en hoe zwaarder ze zijn, des te beter.
Straatstenen zijn in ieder geval niet geschikt. Ik BBQ geregeld op een BBQ van gestapelde straatstenen met een stalen plaat erop. Maar die breken dus bij bosjes doormidden.quote:Op donderdag 30 september 2010 14:28 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ik heb nog wel een vraag over die klinkers. Ik ben daar een beetje over aan het lezen (ik heb er noodgedwongen iets meer tijd voor ; 'k heb een breukje in m'n pink )
Waar koop je dat? Het tuincentrum? (de straatklinkers zijn geschikt hiervoor? Lees her en der van wel) Hoe weet je of de stenen hard genoeg zijn?
Gewoon bij de bouwmaterialen handel kopen. En daar kunnen ze je goed helpen aan de juiste soort.quote:Op donderdag 30 september 2010 14:28 schreef Five_Horizons het volgende:
Waar koop je dat? Het tuincentrum? (de straatklinkers zijn geschikt hiervoor? Lees her en der van wel) Hoe weet je of de stenen hard genoeg zijn?
waren gewone stenen, die vond ik al duur genoeg. Ik heb ze bij de Gamma gehaald, volgens mij 1 euro per stuk, verder niet speciaal voor een barbeque.quote:Op maandag 28 februari 2011 15:03 schreef JSS het volgende:
Hee dat ziet er best goed uit! Maar je hebt dus gewoon normale gevelbakstenen gebruikt, geen hittebestendige stenen?
Als je er niks van snapt moet je gewoon je mond houden hm.quote:Op zaterdag 11 september 2010 14:27 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevind
Zo, das ff ¤1000/1000stuks, beste duren stenen!quote:Op zondag 6 maart 2011 20:24 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
[..]
waren gewone stenen, die vond ik al duur genoeg. Ik heb ze bij de Gamma gehaald, volgens mij 1 euro per stuk, verder niet speciaal voor een barbeque.
Ik heb er 3 jaar lang gebruik van gemaakt en er is nooit een steen kapot gegaan.
Ja, veel te duur, maar we wilden rode stenen en ik had meen ik 30 stenen in totaal , voor grotere aantallen zou ik even langs een speciaalzaakje gaan, vooral als je zo'n schoorsteen wilt bouwen.quote:Op maandag 7 maart 2011 13:10 schreef ueberduitser het volgende:
Zo, das ff ¤1000/1000stuks, beste duren stenen!
Ik heb nog een tas stene over van m'n huis, dus ik heb genoeg.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 12:37 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
[..]
Ja, veel te duur, maar we wilden rode stenen en ik had meen ik 30 stenen in totaal , voor grotere aantallen zou ik even langs een speciaalzaakje gaan, vooral als je zo'n schoorsteen wilt bouwen.
Je moet altijd even kijken of kant en klaar kopen van een stenen barbeque niet goedkoper is, als je die in de aanbieding haalt kan je het bijna niet voor die prijs namaken.
In principe niet, even netjes een malletje maken en de boog daarop uittekenen. Mal tussen de muurtjes plaatsen en de boog eroverheen leggen/metselen.quote:Op dinsdag 8 maart 2011 13:30 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Van die bogen metselen, zoals in de BBQ van brandycoke, is dat moeilijk?
Vorst in combinatie met vocht zou een probleem kunnen geven. De stenen hebben een hoog gehalte klei en dat is porreus. Die springen dus nog wel eens kapot met vorst, al denk ik dat het wel mee zal vallen. Als ze aan de binnekant zitten, zal het wel meevallen. Alternatieven zou ik niet weten.quote:Op zondag 6 maart 2011 17:16 schreef brandycoke het volgende:
Wat ik nu veel lees is dat vuurstenen niet geschikt zijn voor buiten vanwege vocht en vorst....
...Voor mij is de belangrijkste vraag of je dus nu ook speciale bakstenen moet gebruiken aan de binnenkant van de vuurplaats en aan de binnenkant van de schoorsteen?
In het begin heb ik een aardig groot vuur en zal er dus veel warmte ontstaan.
Aangezien vuurvaste stenen niet geschikt lijken te zijn voor buiten in Nederland, wat zijn dan de alternatieven?
Als je de stenen al hebt, dan gaat de prijs vooral nog omhoog door het rooster. Dat is het duurste onderdeel (althans in mijn geval).quote:Op dinsdag 8 maart 2011 12:50 schreef ueberduitser het volgende:
Een stenen bbq kopen is goedkoper denk ik.
gokje warmte ontwikkeling en verloop is mooier door de vorm , de hele oven is gelijkmatiger warm.quote:Op maandag 14 maart 2011 12:41 schreef 1-of-6Billion het volgende:
De meeste stenen pizza-ovens zijn koepelvormig. Heeft er iemand enig idee waarom dat is?
Zou je kunnen volstaan met kubusvormig?
Koepel zorgt voor een mooiere geleiding van de lucht. Als je een kubusvormige zou maken krijg je een erg grote statische druk aan de bovenkant van de oven, met als gevolg dat alle hitte er aan de opening aan de voorkant uitvliegt. Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halenquote:Op maandag 14 maart 2011 12:41 schreef 1-of-6Billion het volgende:
De meeste stenen pizza-ovens zijn koepelvormig. Heeft er iemand enig idee waarom dat is?
Zou je kunnen volstaan met kubusvormig?
Owkee, zit wat in. Ook daarom hebben die pizza-ovens dus een schoorsteentje aan de voorkant?quote:Op maandag 14 maart 2011 13:01 schreef Fes1-2 het volgende:
[..]
Koepel zorgt voor een mooiere geleiding van de lucht. Als je een kubusvormige zou maken krijg je een erg grote statische druk aan de bovenkant van de oven, met als gevolg dat alle hitte er aan de opening aan de voorkant uitvliegt. Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halen
Zou dat niet meevallen? Een normale oven is ook vierkant en daar zit ook geen luchtgat in, maar ik krijg er alles wel prima uit aan de voorkant.quote:Op maandag 14 maart 2011 13:01 schreef Fes1-2 het volgende:
Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halen
Waarschijnlijk ja, ben geen pizza oven expert hoorquote:Op maandag 14 maart 2011 14:36 schreef 1-of-6Billion het volgende:
[..]
Owkee, zit wat in. Ook daarom hebben die pizza-ovens dus een schoorsteentje aan de voorkant?
Tot welke temperatuur gaat je normale oven?.. en hoe warm is dat hout wat in de fik staat?quote:Op maandag 14 maart 2011 14:38 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
[..]
Zou dat niet meevallen? Een normale oven is ook vierkant en daar zit ook geen luchtgat in, maar ik krijg er alles wel prima uit aan de voorkant.
Niet van die lastige vragen stellenquote:Op maandag 14 maart 2011 14:39 schreef Fes1-2 het volgende:
Tot welke temperatuur gaat je normale oven?.. en hoe warm is dat hout wat in de fik staat?
Gewoon, omdat het kanquote:Op maandag 14 maart 2011 14:52 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
[..]
knip...
Ik snap trouwens niet waarom je een oven gaat bouwen in de tuin, een barbeque is perfect, maar een oventje?
Heb nog even zitten googlen uit nieuwsgierigheid.quote:Op maandag 14 maart 2011 15:33 schreef 1-of-6Billion het volgende:
[..]
Gewoon, omdat het kan
Nee, als het inderdaad niet goed kan met een "vierkante" oven, dan houdt het waarschijnlijk op en blijft het bij een BBQ
Ik zal komende week of de week erna wel eens een mooi ontwerp maken als ik de tijd heb.quote:Op maandag 14 maart 2011 19:07 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
Die va bovenstaande sites zijn niet echt een aanwinst voor je tuin zeg....
Een kuil voor je bier is trouwens ook aan te raden
ben eens even aan het knutselen geweestquote:Op maandag 14 maart 2011 21:13 schreef ueberduitser het volgende:
[..]
Ik zal komende week of de week erna wel eens een mooi ontwerp maken als ik de tijd heb.
Dank! Was maar even snel bedacht eigenlijk.quote:Op woensdag 16 maart 2011 15:13 schreef Fes1-2 het volgende:
Mooie tekening! Maak die kap anders van corten staal. Als je hem van gewoon staal maakt met hittebestendige verf gaat hij roesten. Corten staal roest ook maar roest niet verder door (net als aluminium). Andere oplossing zou zijn poedercoaten, met het risico dat de kap te heet wordt en de coating smelt. Ik ken overigens wel een bedrijf die hittebestendig poedercoat maar weet niet of dit ook buitenkwaliteit is.
quote:Op dinsdag 19 april 2011 17:35 schreef RitseB het volgende:
[ afbeelding ]
Dit hebben wij thuis, door mijn vader in elkaar gemetseld
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |