abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_86284854
Ik wil tijd nadenken over het metselen van een BBQ. En dan bedoel ik geen 'kant en klare', maar een zelf ontworpen BBQ, gemaakt van stenen.

Nu heb ik het idee om dat in de vorm van een zgn. Oklahoma Joe te maken ( klik ) , dus met een smoker (maar het centrale gedeelte zou ook als BBQ gebruikt kunnen worden.) Dit kan overigens ook prima met twee oliedrums, maar ik wil het graag van steen maken.

De vraag is nu, omdat ik er verschillende verhalen over hoor: kan ik gewone bakstenen gebruiken en wat zijn dan de overwegingen? :) Ik gebruik in elk geval vuurvaste specie.
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
  vrijdag 10 september 2010 @ 17:40:10 #2
104871 remlof
Europees federalist
pi_86285074
Met bakstenen kan. Herinner me dat m'n vader vroeger een barbecue heeft gemetseld van bakstenen die hij had overgehouden. Wel zorgen dat er van onderen lucht aangezogen kan worden, dus er openingen in laten aan de onderkant.
pi_86285097
Gewone bakstenen lijkt mij niet. Die kunnen niet tegen die grote geconcentreerde hitte (is mij verteld iig).
Voor de rest wel een volgwaardig topic =)
pi_86285120
En zie nu net dat Remlof zegt dat het wel kan :+

Dan weet ik het ook niet meer.
pi_86285193
quote:
Op vrijdag 10 september 2010 17:41 schreef TheThirdMark het volgende:
En zie nu net dat Remlof zegt dat het wel kan :+

Dan weet ik het ook niet meer.
Mja, precies :P

Ik lees wisselende verhalen.

Laat ik het anders vragen: zitten er nadelen aan het gebruik van vuurvaste stenen?
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
  vrijdag 10 september 2010 @ 17:44:43 #6
104871 remlof
Europees federalist
pi_86285247
Je hebt natuurlijk wel honderden verschillende typen bakstenen, ze zijn vast niet allemaal geschikt.
pi_86285267
Ja, ga het nóg ingewikkelder zitten maken :(
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_86285427
quote:
Op vrijdag 10 september 2010 17:43 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]

Laat ik het anders vragen: zitten er nadelen aan het gebruik van vuurvaste stenen?
Als je geen vuurvaste stenen gebruikt breken ze gewoon kats doormidden door de hitte.
pi_86285560
quote:
Op vrijdag 10 september 2010 17:49 schreef KomtTijd... het volgende:

[..]

Als je geen vuurvaste stenen gebruikt breken ze gewoon kats doormidden door de hitte.
Daar schijnt dus verschil van mening over te zijn :)

Het gaat mij erom: vuurvaste stenen zijn sowieso duurder, maar mij is niet bekend of er daarnaast ook nog andere nadelen zitten. :)
(ik las iets over het luchtdicht maken; dat schijnt lastig te zijn.)

Is dat niet het geval, dan kies ik voor de íets duurdere oplossing (waarbij de stenen iets lastiger te verwerken zijn, geloof ik).
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_86285702
Sja je zou het kunnen proberen met normale stenen maar dan heb je dus het risico dat na 3x barbecueën de hele boel weer instort. Of nog leuker dat ze knallen terwijl je net je carbonades staat om te draaien (heb het nog nooit meegemaakt, maar 't schijnt te kunnen).

Aan jou de keuze.
pi_86285752
De vraag "Zitten er nog nadelen aan vuurvaste stenen" is niet zo moeilijk, toch?

Ik vraag niet of ik beter gewone stenen kan gebruiken. :)
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_86286021
Oh sorry je bedoelt het meer op de manier van "zijn er dingen waar ik dan nog extra rekening mee moet houden"? Dat weet ik ook niet :@
pi_86287829
Ik denk dat als je de boel gelijkmatig verhit, zodat er geen spanningsverschillen ontstaan, het wel mee zal vallen met het knappen van de stenen. Dus gelijkmatig een vuurtje maken en geen bos hout erop gooien en een halve fles spiritus eroverheen gooien en in de hens steken.....
pi_86289418
Als je een hardgebakken baksteen neemt kan het vast wel, die zijn op 1100 graden gebakken.
Elin: What the hell are we doing? We must be out of our damned minds!
Agnes: Yes, I know.
Elin: But we are so fucking cool.
  vrijdag 10 september 2010 @ 20:35:43 #15
545 dop
:copyright: dop
pi_86291372
quote:
Op vrijdag 10 september 2010 17:58 schreef Five_Horizons het volgende:
De vraag "Zitten er nog nadelen aan vuurvaste stenen" is niet zo moeilijk, toch?

Ik vraag niet of ik beter gewone stenen kan gebruiken. :)
vuur vaste stenen zijn vaak veel lichter en minder slijtvast
verder kunnen ze slecht tegen vocht
zeker de buitenkant en het rook kanaal kan zeker van gewone baksteen gemaakt worden
alleen de delen die echt warm worden zou ik vuurvast uitvoeren
bij voorkeur in vuurvast beton

je hebt het over vuurvaste specie , die heb je neem ik aan wat is dat voor product ?

[ Bericht 8% gewijzigd door dop op 10-09-2010 20:45:39 ]
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_86292174
Ik heb nog niets gekocht :)
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_86292340
Op fok is er nog een oud topic hier met deze vragen
Hoe maak ik zelf een barbeque?
pi_86296867
Goed topic, ga ik volgen ^O^

Ik had zelf ook in gedachten een basis van normale bakstenen te metselen, bijvoorbeeld in een U vorm; dan een betonnen plaat daarop en daarboven nog een stuk doormetselen in de U met vuurvaste stenen/voegen. En bij dat metselen genoeg luchtgaten vrijghouden tusen de stenen.
pi_86297125
ik zat hier ook over na te denken, de tips zijn idd welkom.

Heb nog een stuk of 600 stenen over aan de verbouwing van mijn tuin overgehouden.
pi_86301329
bakstenen kunnen prima.. alleen ze hebben de neiging om vocht op te nemen.. en als je ze dan tesnel verhit ( wat je toch snel hebt bij een BBQ..) springen ze kapot :/
  zaterdag 11 september 2010 @ 11:41:27 #21
545 dop
:copyright: dop
pi_86308400
ik denk zelf dat je alleen de bodem waar de houtskool op licht tewarm word , je zou zelfs er over kunnen denken deze gewoon in staal uit te voeren, als je het staal dan verder niet aan de stenen laat raken , op een paar afstand houders na , dan zou de rest in baksteen moeten kunnen.

enige wat daar naast nog problemen kan geven is het dak van de smoker die Five_Horizons wil maken
bij een gewone BBQ zie ik daar geen problemen, die zijn aan de voorkan open
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_86308447
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 11:41 schreef dop het volgende:

enige wat daar naast nog problemen kan geven is het dak van de smoker die Five_Horizons wil maken
bij een gewone BBQ zie ik daar geen problemen, die zijn aan de voorkan open
Je bedoelt dat de hele ombouw in dat geval in vuurvaste stenen zou moeten worden uitgevoerd? (dus voor-, achter-, boven- en onderkant (+zijkanten)
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
  zaterdag 11 september 2010 @ 12:11:54 #23
545 dop
:copyright: dop
pi_86309133
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 11:43 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]



Je bedoelt dat de hele ombouw in dat geval in vuurvaste stenen zou moeten worden uitgevoerd? (dus voor-, achter-, boven- en onderkant (+zijkanten)
is een beetje afhankeijk van hou warm het allemaal word,maar volgens mij worden smokers altijd in staal uitgevoerd , en dat is niet voor niets denk ik.
het is geen construktie die heel makkelijk in steen word uitgevoerd denk ik
een stalen construktie met stenen ombouw zou wel moeten kunnen zolang er niet teveel warmte overdracht tussen het staal en steen is

als je niets met staal wil dan zou je aan chamotte moeten gaan denken

[ Bericht 6% gewijzigd door dop op 11-09-2010 12:18:16 ]
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_86311207
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 11:41 schreef dop het volgende:
ik denk zelf dat je alleen de bodem waar de houtskool op licht tewarm word , je zou zelfs er over kunnen denken deze gewoon in staal uit te voeren, als je het staal dan verder niet aan de stenen laat raken , op een paar afstand houders na , dan zou de rest in baksteen moeten kunnen.

enige wat daar naast nog problemen kan geven is het dak van de smoker die Five_Horizons wil maken
bij een gewone BBQ zie ik daar geen problemen, die zijn aan de voorkan open
Je weet ook dat warmte stijgt? De wanden van de bbq en de bovenzijde pakken de meeste hitte op.
  zaterdag 11 september 2010 @ 14:09:29 #25
545 dop
:copyright: dop
pi_86312540
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 13:27 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

Je weet ook dat warmte stijgt? De wanden van de bbq en de bovenzijde pakken de meeste hitte op.
ik werk in een hoogoven , geloof dat ik dat wel snap.

straling stroming , geleiding en convectie, trek die vier manieren van overdracht maar eens uit elkaar en bedenk maar eens of je snapt hoe dat werkt.

omdat de bodem constant in contact staat met de warme kooltjes geeft dat het snelst problemen , de opstijgende warmte gaat naar het vlees en komt wel langs de wanden en de schoorsteen maar zal daar niet zo diep doordringen,juist door dat het opstijgt,
in een oven waar de warmte tegen het dak komt geeft dat weer wel problemen
de Oklahoma Joe is ook meer oven als BBQ dus vandaar dat ik daar ook meer problemen zie

[ Bericht 4% gewijzigd door dop op 11-09-2010 14:21:52 ]
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_86313156
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 14:09 schreef dop het volgende:

[..]

ik werk in een hoogoven , geloof dat ik dat wel snap.

straling stroming , geleiding en convectie, trek die vier manieren van overdracht maar eens uit elkaar en bedenk maar eens of je snapt hoe dat werkt.

omdat de bodem constant in contact staat met de warme kooltjes geeft dat het snelst problemen , de opstijgende warmte gaat naar het vlees en komt wel langs de wanden en de schoorsteen maar zal daar niet zo diep doordringen,juist door dat het opstijgt,
in een oven waar de warmte tegen het dak komt geeft dat weer wel problemen
de Oklahoma Joe is ook meer oven als BBQ dus vandaar dat ik daar ook meer problemen zie
Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevind :')
pi_86313596
We gaan niet lelijk tegen elkaar doen, he? ;(

Ik wil alleen maar een gezellig BBQ'tje metselen.....
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
  zaterdag 11 september 2010 @ 14:46:04 #28
104871 remlof
Europees federalist
pi_86313662
De kolen moeten volgens mij ook niet op de bodem liggen maar op een plaat erboven, met daaronder dus gaten voor luchttoevoer.
pi_86313919
Heeft iemand trouwens tips voor metalen deurtjes? :)
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_86315209
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 14:46 schreef remlof het volgende:
De kolen moeten volgens mij ook niet op de bodem liggen maar op een plaat erboven, met daaronder dus gaten voor luchttoevoer.
onze prefab barbecue heeft gewoon een gegolfde steen waarop de kolen moeten :) branden wil die wel :)
  zondag 12 september 2010 @ 21:48:52 #31
545 dop
:copyright: dop
pi_86360302
quote:
Op zaterdag 11 september 2010 14:27 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevind :')
dat zeg ik nergens

de grootste warmte is vlak boven de kolen , maar daar zou geen steen moeten zijn maar het vlees wat je wil braden

waar is het warmer 5cm boven de kooltjes of een meter ?

hoe kan dat dan ?
warmte gaat toch omhoog ?
waarom kan je een gloeiend kooltje niet op je platte hand leggen ?
zou stralings warmte en geleiding dan toch in alle richtingen gaan ?
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
  maandag 13 september 2010 @ 08:44:15 #32
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_86372408
De onderplaat wordt het warmst. Als je het niet gelooft moet je maar eens aan mijn betonnen BBQ komen voelen.

On topic:
Het vuur kan je rustig op een vlakke bodem maken, maar het werkt beter als er een luchtstroom onder is. Een rooster, of een onregelmatige bodem werkt prima.

Ik zou hem van baksteen bouwen en dan slechts de binnenkant bekleden met vuurvaste steen. Kijk maar eens hier voor het idee:

http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/obra.htm
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/canada.htm
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/morales.htm

Er bestaat eventueel vuurvaste lijm in kitbussen. Daar lijm je de vuurvaste stenen zo mee vast.

Ik vind die Oklahoma Joe niet echt een handig ontwerp om te metselen. Wil je echt precies een kopie? Dan zou ik 'm meteen van staal kopen....
Siesta & Fiesta!
pi_86459614
quote:
Op maandag 13 september 2010 08:44 schreef Bramito het volgende:
De onderplaat wordt het warmst. Als je het niet gelooft moet je maar eens aan mijn betonnen BBQ komen voelen.

On topic:
Het vuur kan je rustig op een vlakke bodem maken, maar het werkt beter als er een luchtstroom onder is. Een rooster, of een onregelmatige bodem werkt prima.

Ik zou hem van baksteen bouwen en dan slechts de binnenkant bekleden met vuurvaste steen. Kijk maar eens hier voor het idee:

http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/obra.htm
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/canada.htm
http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/morales.htm

Er bestaat eventueel vuurvaste lijm in kitbussen. Daar lijm je de vuurvaste stenen zo mee vast.

Ik vind die Oklahoma Joe niet echt een handig ontwerp om te metselen. Wil je echt precies een kopie? Dan zou ik 'm meteen van staal kopen....
Zeer handige tips, bedankt !! ^O^
  woensdag 15 september 2010 @ 15:53:11 #34
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_86463782
krijgen we wel foto's te zien?
Siesta & Fiesta!
pi_86463905
Die van mij gaat nog wel even duren denk ik :) we zijn net een maand klaar met de tuin, dus ziet er naar uit dat het lente 2011 gaat worden :P
pi_86468929
quote:
Op woensdag 15 september 2010 15:53 schreef Bramito het volgende:
krijgen we wel foto's te zien?
Wat mij betreft wel :Y
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_86532006
Ik zou idd zoeken naar stenen van klinkerkwaliteit. Dit zijn de stenen die men in de onderste lagen van gevelmetselwerk toepast. het trasraam. De stenen noemen ze ook wel tras stenen.

Deze stenen zijn harder en nemen minder vocht op. Daarom gebruik je die onderin.
Tegenwoordig zijn de meeste stenen geschikt trouwens. Hoe harder ze klinken en hoe zwaarder ze zijn, des te beter.

Verder idd vuurvaste mortel gebruiken (en hier later ook mee afvoegen)
  vrijdag 17 september 2010 @ 13:11:47 #38
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_86533707
Vuurvaste mortel is eigenlijk alleen nodig waar het echt heet wordt. Het ligt er een beetje aan hoe je de BBQ gaat stoken en hoe hoog hij is. Als je alleen houtskool gebruikt en de "haard" is vrij hoog dan hoef je de schoorsteen echt niet met vuurvaste mortel te doen. Het kan natuurlijk wel. Als je een een lekkere fik wil met flink wat hout, dan is het misschien wel aan te raden. Hier in Spanje is het niet veel duurder dan gewone mortel, dus daar hoef je het niet voor te laten. Ik zou me meer zorgen maken om de vorst die je vuurvaste stenen beschadigd.
Siesta & Fiesta!
pi_87020787
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:22 schreef Gurb het volgende:
Ik zou idd zoeken naar stenen van klinkerkwaliteit. Dit zijn de stenen die men in de onderste lagen van gevelmetselwerk toepast. het trasraam. De stenen noemen ze ook wel tras stenen.

Deze stenen zijn harder en nemen minder vocht op. Daarom gebruik je die onderin.
Tegenwoordig zijn de meeste stenen geschikt trouwens. Hoe harder ze klinken en hoe zwaarder ze zijn, des te beter.

Ik heb nog wel een vraag over die klinkers. Ik ben daar een beetje over aan het lezen (ik heb er noodgedwongen iets meer tijd voor :') ; 'k heb een breukje in m'n pink :') )

Waar koop je dat? Het tuincentrum? (de straatklinkers zijn geschikt hiervoor? Lees her en der van wel) Hoe weet je of de stenen hard genoeg zijn?

Je komt namelijk al snel aan pallets die moeten worden afgenomen en zoveel heb ik uiteraard ook weer niet nodig. Via marktplaats is ook een hoop te koop, maar ik kan niet zien of dat dus geschikt. Voor de vuurkamers wil ik de binnenzijde bekleden met chamotte en voor de mortel/voegen verder vuurvast spul. (overigens wordt een deel van de BBQ (de eerste rookkamer) gemaakt van een oude grote BBQ van metaal. (da's gewoon een bak met deksel/kijkraam, waar ik uiteindelijk de rook wil doorvoeren.

Ook kan ik die ruimte ook gewoon gebruiken om direct in te BBQ'en. Roosters e.d. zitten er al in.

Zit ik alleen nog even met de deuren voor de 'vuurkamer' (dus waar het hout zelf komt te liggen) en de deurtjes net onder de schoorsteen. Ik weet nog niet goed waar ik die vandaan ga halen (komt eigenlijk neer op eenvoudige metalen deurtjes).
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_87022133
quote:
Op donderdag 30 september 2010 14:28 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]



Ik heb nog wel een vraag over die klinkers. Ik ben daar een beetje over aan het lezen (ik heb er noodgedwongen iets meer tijd voor :') ; 'k heb een breukje in m'n pink :') )

Waar koop je dat? Het tuincentrum? (de straatklinkers zijn geschikt hiervoor? Lees her en der van wel) Hoe weet je of de stenen hard genoeg zijn?
Straatstenen zijn in ieder geval niet geschikt. Ik BBQ geregeld op een BBQ van gestapelde straatstenen met een stalen plaat erop. Maar die breken dus bij bosjes doormidden.

En beterschap met je pink!
pi_87022809
Dank je!

Mja, we zeiden ook niet dat het makkelijk moest gaan :P

Even voor de zekerheid: ik zie iets staan over grindbetonblokken en de toepassing in het trasraam. Dat lijkt me gezien het beton niet geschikt, toch?
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_87023745
quote:
Op donderdag 30 september 2010 14:28 schreef Five_Horizons het volgende:

Waar koop je dat? Het tuincentrum? (de straatklinkers zijn geschikt hiervoor? Lees her en der van wel) Hoe weet je of de stenen hard genoeg zijn?

Gewoon bij de bouwmaterialen handel kopen. En daar kunnen ze je goed helpen aan de juiste soort.

En sowieso, een harde steen klinkt anders (heldere klank) als je er twee tegen elkaar slaat als een hele brosse steen.
pi_87023889
Nog tips m.b.t. zaken rond Rotterdam? (Bouwmaat zit hier ook in de buurt, maar werkt natuurlijk met een passysteem. Nu ben ik ondernemer, maar niet in de bouw.)

[ Bericht 62% gewijzigd door Five_Horizons op 30-09-2010 16:16:12 ]
[b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
pi_87026077
boeit niet, je kan gewoon een pas aanvragen hoor.. zolang je maar kvk hebt.
pi_87027502
Ik kijk even mee, want wij gaan dit voorjaar onze veranda bouwen, met daaronder ook een kachel / BBQ :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_93151933
Is hier nog wat nieuws te melden? Nu het voorjaar eraan komt, ga ik serieus aan de gang met mijn plan voor de BBQ (nouja, de hele tuin, maar daar hoort een BBQ bij).

Ik voel er wel wat voor om deze te maken: http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/canada.htm. Maar dan zonder die schoorsteen erop. De bovenkant blijft dus gewoon open. Zoiets als hij hier is;



Dan kom je op de volgende vragen;
- Hoe moet je zo'n ding funderen?
- Hoe/waarvan maak je de bodemplaat waarop je de (vuurvaste?) stenen legt?
- Hoe/waarmee maak je die mooie inkepingen voor het rooster?

Iemand die eens wil meedenken?
  woensdag 23 februari 2011 @ 15:54:30 #47
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_93204196
Dat ligt een beetje aan je bodem. Woon je op veen dan is dat anders dan op een duin. Ik zou gewoon een betonnen bodemplaatje met wapening storten van een centimeter of 15. Dat heb ik in ieder geval gedaan, maar ik woon op klei.

Die bodemplaat die je daar ziet is een keramisch element dat ze in Spanje voor daken en plafonds gebruiken. Ik weet niet of zoiets in Nederland bestaat. Mischien kan je een gewapend betonnenplaatje storten. Of je bouwt het muurtje links en het muurtje rechts. Daar leg je wat staven betonijzer op en daarop mestel je met bakstenen (op z'n kant) een bodem. (sorry voor de slechte beschrijving).

Inkepingen maak je door tussen de bakstenen aluminimum U-profieltjes te plaatsen (zie foto) of evt. latjes die je later verwijderd.
Siesta & Fiesta!
pi_93225803
Ik heb er ervaring mee. Dacht dat het goedkoper was dan kant en klaar kopen, maar dat viel wat tegen.

Ik heb normale bakstenen gebruikt met vuurvast cement. Omdat die bakstenen nogal duur waren heb ik voor de poten een alternatief bedacht :P

De plaat waar de kolen op liggen heb ik zelf van beton gegoten (met draad erin voor de stevigheid).

Ik had met een boor gaten gemaakt zodat het rooster op verschillende standen kon.

Leuk klusproject, we hebben nu een normale (Barbecook groot model) omdat die makkelijker is met kleine kinderen.

Koop trouwens eerst een rooster als je zoiets gaat maken, roosters zijn trouwens erg duur (snel 30 euro) en de maat is natuurlijk nogal belangrijk.

Mijn bbq'tje:





[ Bericht 5% gewijzigd door snoekiesnoeksnoek op 23-02-2011 22:21:21 ]
pi_93226353
Shit, nu heb ik zin in bbq vlees :9
  Moderator woensdag 23 februari 2011 @ 22:16:17 #50
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_93226401
Zou je de foto's een meter ofzo kleiner willen maken ? Het is hartstikke leuk dat je het resultaat wilt laten zien bij jou. Maar zelfs mijn internetverbinding gaat er nog van over de @#$! ! :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')