abonnement Unibet Coolblue
pi_154533899
21-07-2015

Radiotelescopen gaan zoeken naar buitenaards leven

Het jachtseizoen is geopend. De Russische miljardair en durfkapitalist Yuri Milner startte maandag met natuurkundige Stephen Hawking een project van 100 miljoen dollar dat wordt gezien als de ultieme zoektocht naar buitenaards leven.

Het project heet Breakthrough Initiatives en zal in eerste instantie tien jaar gefinancierd worden. Een waar sterrenensemble neemt deel: onder andere de Britse ‘Astronomer Royal’ Martin Rees, voormalig Nasa-topman Pete Worden en Frank Drake van buitenaards leven-project Seti – zelf bekend van de vergelijking van Drake, die de waarschijnlijkheid van intelligent leven in het heelal weergeeft.

Het project zal echter ook open source zijn en alle gegevens zullen beschikbaar zijn voor het publiek. Milner hoopt dat Seti-enthousiastelingen van diverse pluimage betrokken zullen raken. ‘Misschien vinden zij wel het signaal, niet de experts,’ zegt hij.

Net als in eerdere zoektochten zal het eerste deel van het project – Breakthrough Listen – zoeken naar signalen die door aliens gemaakt zouden kunnen zijn. Dat kunnen signalen zijn die ze bewust de ruimte in hebben geslingerd, maar ze kunnen ook afkomstig zijn van het buitenaardse equivalent van een tv-uitzending.

Duizend keer efficiënter

Breakthrough Listen zal zich richten op de miljoen meest nabije stersystemen, de kern en de platte schijf van de Melkweg en de honderd meest nabije sterrenstelsels. ‘De lijst van doelwitten is niet nieuw’, zegt Milner. ‘Maar we zullen hem systematisch doorzoeken. De zoektocht zal honderd tot duizend keer efficiënter zijn dan ooit is geprobeerd.’


De Parkes Radio Telescope in Australië. Beeld: Ian Sutton

Het tweede deel – Breakthrough Message – is een prijs van 1 miljoen dollar voor degene die een bericht voor in de ruimte opstelt dat onze soort en ons thuis het beste omschrijft. Details van deze wedstrijd worden later bekendgemaakt.

De financiering geeft de onderzoekers de mogelijkheid om twee van de grootste radiotelescopen ter wereld te gebruiken – de Green Bank Telescope in de VS en de Parkes Radio Telescope in Australië. Daarmee kunnen ze signalen detecteren in het frequentiegebied tussen 500 megahertz en 15 gigahertz – een grofweg vijf keer zo groot gebied als in eerdere zoektochten. Het analyseren van de gegevens zal bovendien met meer computerkracht gepaard gaan, wat het team de gelegenheid geeft signalen te zoeken in een heleboel verschillende frequentiegebieden tegelijk.

Rietjes

‘Tot voor kort waren radiotelescopen een soort rietjes; ze gaven een zeer nauwe blik’, zegt Worden, die tot zijn pensioen afgelopen maart negen jaar lang directeur was van het Nasa Ames Research Centre in de VS. ‘We hadden de uitzonderlijke mazzel moeten hebben dat iemand zeer krachtige signalen recht op ons af zou sturen, wilden we überhaupt iets waarnemen.’


LEESTIP Robots, aliens en popcorn George van Hal ¤ 24,99 Bestel in onze webshop

De Green Bank- en Parkes-telescoop bieden naast een bredere blik een grotere gevoeligheid. Als ergens in de naburige paar honderd sterren radarsystemen van vliegtoestellen zijn, zouden we dat kunnen opmerken, zegt Worden. ‘Dit is het ideale moment om dit te doen.’

Zullen ze vinden waar ze naar zoeken? ‘Ik denk niet dat iemand van ons in spanning het succes afwacht’, zegt Rees. ‘Maar het is de gok waard, omdat de beloning van het detecteren van een kunstmatig signaal zo immens is.’ Worden is eveneens behoedzaam. ‘We zouden weleens niets kunnen vinden’, zegt hij. ‘Maar ook dat vertelt ons iets significants over het heelal. Een nulresultaat is nog altijd een goed resultaat.’

Telescooptijd

‘Seti is heel erg een slag in de lucht’, zegt Tim O’Brien, onderdirecteur van de Jodrell Bank Observatory in het Britse Manchester en zelf niet betrokken bij het project. Hij erkent echter dat telescooptijd wijden aan de zoektocht de moeite waard is. ‘Stel dat er een boodschap was en we niet hadden geluisterd.’


De Green Banks Telescope in de VS. Beeld: Jarek Tuszynski

Fernando Camilo van de Columbia University in New York, die zowel de Green Bank- als de Parkes-telescoop regelmatig gebruikt om pulsars te bestuderen, is ook verheugd dat de jacht op E.T. een flinke duw in de rug krijgt. ‘De Seti-zoektochten uit het verleden zijn kinderspel vergeleken met wat de huidige gereedschappen kunnen bewerkstelligen’, zegt hij.

Het huren van telescopen die grotendeels met publiek geld gefinancierd zijn, werpt volgens Camilo wel enkele vragen op. Is Seti belangrijker dan het onderzoek dat erdoor vooruitgeschoven wordt? Zijn projecten zoals dit een juiste methode om ontoereikende publieke investeringen aan te vullen? Camilo wenst Breakthrough Initiatives alle goeds, maar maakt zich zorgen dat onderbetaalde onderzoekstelescopen zich op deze manier moeten prostitueren. ‘In het algemeen vind ik deze trend zeer betreurenswaardig’, zegt hij.

Voorlopig biedt Milners project echter de beste kans om uit te vinden of daarbuiten iemand is. Ook als we alleen in het heelal blijken te zijn, is dat volgens Milner groot nieuws. ‘We zouden de galactische verantwoordelijkheid op ons moeten nemen – er is geen steun. Hoe dan ook moeten we blijven zoeken tot we een antwoord hebben. De zoektocht moet nooit ophouden.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154534063
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 22 juli 2015 @ 09:54:31 #103
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154534471
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 09:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Hier is al een topic over

W&T / SETI: zinloze zoektocht?

(slotje?)
Ze zijn samengevoegd
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154534701
quote:
14s.gif Op woensdag 22 juli 2015 09:54 schreef Perrin het volgende:

[..]

Ze zijn samengevoegd
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154538536
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 18:59 schreef Molurus het volgende:
Als we ooit zulke signalen van andere beschavingen oppikken dan is de kans nogal groot dat de beschaving in kwestie al lang niet meer bestaat.

Best een gek idee... dan kunnen we honderden jaren kijken naar buitenaardse soapseries van beschavingen waarvan we niet eens weten of ze nog bestaan, en die naar alle waarschijnlijkheid nooit iets van ons zullen horen.
We zouden zelfs getuige van een massa-extinctie kunnen zijn waarbij we niks kunnen doen, ondertussen beseffende dat het feitelijke uitsterven jaren geleden gebeurde.
-nee-
pi_154578469
                        IF WE DICOVER EXTRATERRESTRIAL LIFE, WHAT HAPPENS NEXT?

The search for extraterrestrial life is seen as one of pure curiosity. But, as in other areas of science, we should worry about the consequences of success.


An illustration of Martians attacking from a 1906 edition of The War of the Worlds by H.G. Wells. Photograph: Bettmann/Corbis


http://www.theguardian.co(...)t-happens-next#img-1
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_156824077
12-10-2015

China luistervinkt naar buitenaards leven met grootste telescoop ter wereld



De FAST-telescoop in Pingtang, kort na de aanvang van de assemblage. © Getty.

Chinese wetenschappers bouwen de grootste radiotelescoop ter wereld. Die zal beter dan welke andere telescoop ook zwakke boodschappen uit de ruimte kunnen oppikken die eventueel kunnen wijzen op intelligent leven.

De assemblage van FAST (Aperture Spherical Telescope) is in juli begonnen en moet volgend jaar voltooid worden. De reflectorschijf van de telescoop krijgt een diameter van 500 meter. Totnogtoe was het Arecibo Observatorium in Puerto Rico de grootste radiotelescoop ter wereld. Die heeft een diameter van 300 meter. Hoe groter de schijf, hoe beter de telescoop signalen kan oppikken.

Hypergevoelig oor
Nan Rendong, leider van het FAST-project, verklaart aan het nieuwsagentschap Xinhua: "Een radiotelescoop is als een hypergevoelig oor en speurt naar relevante radioboodschappen in het lawaai van het universum. Vergelijk het met het identificeren van het geluid van cicaden tijdens een onweer".

De telescoop ligt verzonken in een natuurlijke komvormige vallei in de Chinese provincie Guizhou. De geografie van de omliggende heuvels en het feit dat de site afgelegen ligt, zorgen ervoor dat er minder interferentie is met radiosignalen vanop Aarde.

De reflectorschijf zal met pijlers en kabels boven de grond worden opgehangen. Zo kan die verplaatst worden en kunnen wetenschappers naar geluiden luisteren uit verschillende delen van de ruimte.

Ontdekkingen
Het SETI Instituut, dat de zoektocht naar buitenaards leven leidt, heeft nog nooit een boodschap opgevangen die ontegensprekelijk van een buitenaardse beschaving komt. Nochtans heeft SETI een aantal telescopen, zowel op Aarde als in de ruimte, ter beschikking. Aan de andere kant: zelfs als buitenaardse wezens geen contact leggen, hebben kleinere telescopen dan FAST hun nut al bewezen bij het ontdekken van nieuwe planeten, kometen en pulsars.

De bouw van de telescoop is een opsteker voor China's eigen ruimteprogramma. De ruimteverkenningen van de Chinezen begonnen pas in de jaren 1990, maar het land stuurde inmiddels al een mens in de ruimte. China plant momenteel de lancering van een ruimtestation en een bemande missie naar de Maan. Beide zouden moeten plaatsvinden in de jaren 2020. De telescoop maakt Chinese wetenschappers voor het verzamelen van data onafhankelijk van buitenlandse ruimtetelescopen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156834215
http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)bestaan-aliens.dhtml

Wel met een AD-sausje die het nieuws weer teveel opklopt maar toch wel benieuwd waardoor dat licht wordt veroorzaakt.
pi_156856816
Het gaat om deze ster:

https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852

(Was behoorlijk zoeken... noch het AD noch de bron van het AD vermeldt de naam van de ster.)

Edit:

Meer info: http://www.mirror.co.uk/n(...)rround-giant-6632574
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_156856972
LGM all over again! :D
-
pi_156858424
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 19:05 schreef Haushofer het volgende:

LGM all over again! :D
De ster vertoont kennelijk opvallend non-periodiek gedrag, en dat is natuurlijk precies het soort iets waar je naar zoekt als je zoekt naar kleine groene mannetjes. 8-)

Maar goed, ongeacht of er aliens zitten... een ster die opvallend gedrag vertoont lijkt me sowieso interessant.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 15 oktober 2015 @ 22:57:01 #112
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_156864935
1500 lichtjaar weg! :{ Dus als we ze een berichtje sturen "Hé koekwauzen, hoe gaat het daar?" moeten we minstens 3000 jaar wachten voordat we bericht terug krijgen.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_156865021
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 22:57 schreef LXIV het volgende:
1500 lichtjaar weg! :{ Dus als we ze een berichtje sturen "Hé koekwauzen, hoe gaat het daar?" moeten we minstens 3000 jaar wachten voordat we bericht terug krijgen.
Yep. En dan is het alsof je reactie krijgt op iets dat de oude Egyptenaren hebben gezegd. _O-
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_156869695
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 10:06 schreef SeLang het volgende:
Er wordt vaak gepraat over een "schil" van radiogolven die van de aarde af bewegen sinds de eerste radio en TV uitzendingen. Buitenaardse wezens zouden dat kunnen detecteren en zouden zelfs naar onze oude radiouitzendingen kunnen luisteren of naar onze TV uitzendingen kunnen kijken.

Ik vraag me af hoe realistisch die gedachte is. Daarom heb ik eens op de achterkant van een sigarendoosje een berekening gemaakt.

Stel, ik neem de meest krachtige radiozender op aarde: deTaldom transmitter (Rusland) met 2,5MW @ 261kHz (lange golf). Voor het gemak neem ik even aan dat de antenne naar alle kanten toe even sterk straalt en de straling dus uitdijt als een homogeen boloppervlak (klopt niet, maar het gaat me slechts om een grootteorde schatting van de straling). Wat is dan de afstand vanaf de aarde waarop ik nog maar één foton per m2 per seconde ontvang?

Ik kom dan uit op een afstand van 0,0002 lichtjaar. -O-

Natuurlijk kun je veel grotere antennes bouwen en dus veel meer fotonen opvangen, maar je hebt wel wat meer nodig dan een paar fotonen per seconde om een radio of TV uitzending te bekijken. Kortom, de kans dat aliens momenteel naar Family Guy zitten te kijken lijkt me niet erg groot.

Je kunt uiteraard wel een draaggolf over veel grotere afstand detecteren omdat je dan een spectrum kunt meten en lang kunt uitmiddelen.
Interessante gedachte.

Ik ben volledig onbekend met radiogolven, weet wel wat van licht, maar dan gaat het om meer dan 1 foton. :P

Een tijd geleden heb ik met een knakker van NASA gesproken, die kwam vertellen over de nieuwste ruimtetelescoop die in het UV/zichtbare/NIR/IR gaat werken, en de technologie die zij gebruiken komt sterk overeen met wat wij gebruiken voor oogonderzoek.

Het grote verschil is dat wij 'sluitertijden' tussen de microseconde en milliseconde gebruiken, en zij sluitertijden van dagen of zelfs weken gebruiken. De conversatie liep daarom in het begin wat stroef, omdat het twee volledig verschillende problemen waren, terwijl we dachten over dezelfde techniek te spreken.

Afijn - als jouw berekening zal kloppen, dan zou je je ook af kunnen vragen wat het nut van SETI is. Ik bedoel, als zij ons niet kunnen horen/zien, waarom zouden wij hun dan wel kunnen zien?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 16 oktober 2015 @ 10:13:27 #115
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156870727
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 08:45 schreef Lyrebird het volgende:

Afijn - als jouw berekening zal kloppen, dan zou je je ook af kunnen vragen wat het nut van SETI is. Ik bedoel, als zij ons niet kunnen horen/zien, waarom zouden wij hun dan wel kunnen zien?
Ik ontdekte later dat er een foutje zat in de berekening :@ Nu kom ik met de betreffende zender uit op 3,2 lichtjaar voor 1 foton per seconde. Dat is wel grootte ordes beter natuurlijk, maar het verandert de conclusie niet: ze kunnen op de dichtstbijzijnde ster nog steeds geen Family Guy kijken. Al weet je natuurlijk nooit of aliens misschien wel een antenne hebben gemaakt ter grootte van hun hele zonnestelsel ofzo... :)

Seti is echter wel degelijk interessant. Je kunt weliswaar geen TV kijken maar je zou wel een draaggolf of andere activiteit die niet van nature voorkomt kunnen detecteren. En dat over behoorlijk grote afstanden.

Dat is bijvoorbeeld wat ze met Seti@Home deden: zoeken naar draaggolven. Een hele constante radiofrequentie zoals een draaggolf komt in de natuur eigenlijk weinig voor (afgezien van de gevallen die we kennen). Om al het achtergrond lawaai van de aarde weg te filteren zochten ze dan naar een draaggolf die de verwachte Doppler verschuiving had ten gevolge van de aard rotatie. Alle aardse bronnen draaien immers mee en hebben die Doppler verschuiving dus normaliter niet. Daar hadden ze de rekenpower van al die huis PC's voor nodig. Helaas vonden ze niets, maar ik heb mijn PC ook vele uren daarop laten rekenen, want zoiets is tof dus daar wil je aan meedoen!

Zolang je de bandbreedte maar heel laag maakt kun je trouwens over enorme afstanden communiceren. De Voyagers zijn het zonnestelsel uit en er is nog steeds contact. Nu is dat astronomisch gezien nog steeds vlakbij maar dat zendertje is maar 20 Watt als ik me niet vergis. Als je bij wijze van spreken één bit per dag uitzendt dan kun je dat lichtjaren verder ontvangen.

Wat me wel een beetje een probleem lijkt bij het zoeken naar buitenaards leven is dat we altijd redeneren vanuit wat we kennen, dus zoeken we bijvoorbeeld naar draaggolven. Maar je weet helemaal niet of andere beschavingen zo communiceren. Eigenlijk is communiceren zoals wij het doen best een domme manier, aangezien je je aanwezigheid en positie daarmee adverteert.

Wat ik zelf wel een interessante gedachte vind is evolutie en survival of the fittest op astronomische schaal. Op aarde zie je dat de meeste levensvormen goed gecamoufleerd zijn en zich verstoppen. Zowel de prooi als de jager doet dat, want beiden hebben er voordeel bij om niet gedetecteerd te worden. Misschien hebben er vroeger andere levensvormen bestaan die niet zo waren maar die zijn uitgestorven om voor de hand liggende redenen. Het idee dat een intelligente buitenaardse beschaving het heelal in staat te schreeuwen "Hallo hier ben ik!" is daarom eigenlijk een rare gedachte imo. Alleen wij zijn zo'n domme "soon to be extinct species" :+ De reden dat we er nog zijn is misschien inderdaad wel te danken aan het feit dat onze "radioschil" momenteel nog niet groter is dan 100 lichtjaar.

[ Bericht 1% gewijzigd door SeLang op 16-10-2015 10:20:46 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156871209
Als we onszelf als voorbeeld nemen, dan ontkom je er niet aan om eerst met houtje-touwtje technieken zoals radio voort te moeten strompelen, voordat je bijvoorbeeld met licht in een glasfiber kunt communiceren. Het lijkt me dus wel aannemelijk dat er andere beschavingen zijn die er ook achter kwamen dat er electriciteit is, en dat je daarmee een radiosignaal uit kunt zenden, en op kunt vangen. Voordat ze met bijvoorbeeld entangled photons zijn gaan communiceren. :p

Maar astronomisch gezien gaat het om een hele korte periode. Tel daar het tijdsverschil vanwege een verschil in plaats bij op, en de vraag is wie of wat er net op dat moment zit te luisteren.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 16 oktober 2015 @ 11:03:04 #117
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156871571
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 10:44 schreef Lyrebird het volgende:
Als we onszelf als voorbeeld nemen, dan ontkom je er niet aan om eerst met houtje-touwtje technieken zoals radio voort te moeten strompelen, voordat je bijvoorbeeld met licht in een glasfiber kunt communiceren. Het lijkt me dus wel aannemelijk dat er andere beschavingen zijn die er ook achter kwamen dat er electriciteit is, en dat je daarmee een radiosignaal uit kunt zenden, en op kunt vangen. Voordat ze met bijvoorbeeld entangled photons zijn gaan communiceren. :p

Maar astronomisch gezien gaat het om een hele korte periode. Tel daar het tijdsverschil vanwege een verschil in plaats bij op, en de vraag is wie of wat er net op dat moment zit te luisteren.
Mee eens. De huidige periode is waarschijnlijk maar een korte flits. Maar het betekent mogelijk wel dat we naar de verkeerde dingen zitten te kijken, domweg omdat we niet weten waar we naar moeten kijken. Maar ja je moet toch wat...
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156871872
Inderdaad een fascinerend vraagstuk.

Net zoals dat we eigenlijk geen flauw benul hebben van hoe we bijvoorbeeld ons eigen brein het beste kunnen gebruiken. Je zit er mee opgescheept, je gebruikt het, maar niemand weet of het niet anders of beter kan. Er zat namelijk geen gebruiksaanwijzig bij.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_156894941
Nog een artikeltje over KIC 8462852:

http://www.independent.co(...)r-near-a6693886.html
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zaterdag 17 oktober 2015 @ 14:15:20 #120
8369 speknek
Another day another slay
pi_156896977
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 08:45 schreef Lyrebird het volgende:

Afijn - als jouw berekening zal kloppen, dan zou je je ook af kunnen vragen wat het nut van SETI is. Ik bedoel, als zij ons niet kunnen horen/zien, waarom zouden wij hun dan wel kunnen zien?
Nouja zoals in dit geval, als je iets vindt op 1500 lichtjaar weg, dan zitten zij naar onze vroege middeleeuwen te kijken, toen er nog helemaal niks goed te detecteren viel. Het duurt nog wel 1500 jaar (zeg gerust 15000 jaar), voordat wij immens grote structuren in de ruimte hebben hangen die het signaal van de ster merkbaar verandert. In die tijd kunnen wij wel hen zien, maar niet andersom. Strategisch voordeel.

(niet dat we ooit 1500 jaar gaan reizen voor een andere beschaving, maar toch).
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_159062054
12-01-2016

'Wow-signaal uit 1977 werd veroorzaakt door kometen'

Het smalbandige radiosignaal dat tijdens de zoektocht naar aliens werd gespot en kort voor opwinding zorgde, zou ontstaan zijn door de waterstofwolk rond twee actieve kometen.

In 1977 zochten onderzoekers met behulp van het Ohio State Radio Observatory naar radiosignalen afkomstig van buitenaardse wezens. En opeens was daar een opmerkelijk signaal dat de onderzoekers markeerden als ‘Wow’, omdat het wel eens afkomstig zou kunnen zijn van aliens. De opwinding was echter maar van korte duur. Het signaal zou immers pas werkelijk van betekenis zijn, als het de onderzoekers zou lukken om het meerdere malen te detecteren. En dat lukte niet.

Bron van het signaal
Inmiddels zijn we bijna veertig jaar verder, maar het Wow-signaal blijft de gemoederen enigszins bezighouden. Dat het signaal afkomstig was uit de ruimte, daar zijn onderzoekers het wel over eens. Maar waar werd het signaal dan door veroorzaakt? Onderzoekers komen in dit paper met een nieuwe verklaring. En nee, het signaal is volgens hen niet afkomstig van aliens, maar van…kometen.


Het signaal ontleent zijn naam aan de kanttekening die astronoom Jerry Ehman erbij maakte. Afbeelding: The Ohio State University Radio Observatory / the North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

De kometen
Het signaal dat de radiotelescoop opving, kan wel eens veroorzaakt zijn door een grote waterstofwolk. En waar vinden we die? Rond actieve kometen. En in 1977 bevonden twee van die actieve kometen zich in het gebied waar het Wow-signaal werd opgepikt. Het gaat om de kometen 266P/Christensen en P/2008 Y2 (Gibbs). “De kometen en/of hun waterstofwolken zijn sterke kandidaten voor de bron van het Wow-signaal uit 1977,” zo concluderen de onderzoekers.

Ontdekt
Dat deze kometen niet eerder met het Wow-signaal in verband werden gebracht, is goed te verklaren. Ze zijn pas na 2006 ontdekt.

Het is een fraaie hypothese, maar klopt deze ook? Het goede nieuws is dat we daar op korte termijn achter kunnen komen. Zo is komeet 266P/Christensen later deze maand in de buurt van de plek waar het Wow-signaal ontstond, te vinden. Als we er radiotelescopen op richten, kunnen we het signaal afkomstig van de waterstofwolk rond de komeet vergelijken met het Wow-signaal. En mogelijk zijn we dan weer een mysterie armer.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159097303
Ik dacht dat de meest logisch klinkende verklaring voor de Fermi paradox was, dat beschavingen waarschijnlijk gewoon te kort radiosignalen uitzenden. De mensheid bestaat, wat, 15000 jaar? En in al die tijd hebben we nog maar sinds de vorige eeuw radiosignalen. En we zijn er nu al weer mee aan het stoppen, want alles is tegenwoordig kabel of point-to-point met lasers etc.

En als we naar de leeftijd van de aarde kijken is er in miljarden jaren maar een eeuw sprake van radiosignalen geweest. Dat is op die schaal alsof je een keer in je leven boe roept midden in de oceaan en dan maar hopen dat er dan net iemand langsdrijft die het hoort.

Dat werkt andersom natuurlijk net zo. Daarom horen we niks.
aivd2015: 1 2b 3 4 6 7 10 11 12 13 14ab 15 16 17 20 21a 23 25(235) 26 27
  donderdag 14 januari 2016 @ 14:12:33 #123
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_159097441
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2016 14:06 schreef puzz3l44r het volgende:
En we zijn er nu al weer mee aan het stoppen, want alles is tegenwoordig kabel of point-to-point met lasers etc.

Nogal een aanname, vind ik. We stralen volgens mij alleen maar op meer en meer golflengtes gegevens door de lucht tot nu toe.

Volgens mij houden we er alleen mee op als we ofwel een compleet vervangende technologie hebben voor het bereiken van zoveel mogelijk ontvangers (point to point is dat niet) of totdat we er de mogelijkheid niet meer toe hebben.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_159098022
'Zinloze zoektocht'? Ik vat dat op als: 'iedere investering moet binnen de kortste keren dividend opleveren voor de aandeelhouders, anders is het geen stuiver waard.' Gelukkig zijn er mensen die verder kijken dan de waan van de dag en zich op hoofdlijnen bezighouden met de ontwikkeling van de de hele mensheid. :)
pi_159550403
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2010 09:51 schreef Netsplitter het volgende:

[..]

Beetje maar. :P

Ik denk dat er echt wel leven is buiten in die onmetelijke ruimte. :)
Volgens mij zijn de meeste mensen die er enigszins verstand van hebben (combi van astronmie en biologie of zo) het hier al lang over eens. De veel interessantere vraag is of dat er ander intelligent (een soort waarvan leden in staat zijn om calculus en natuurkunde en zo onder de knie te krijgen ;)) leven is in het heelal. Waarschijnlijk wel. Niet dat we hen ooit zullen ontmoeten, of zij ons. Is het er in ons zonnestelsel? Dat wordt al veel moeilijker in te schatten.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')