abonnement Unibet Coolblue
pi_154533899
21-07-2015

Radiotelescopen gaan zoeken naar buitenaards leven

Het jachtseizoen is geopend. De Russische miljardair en durfkapitalist Yuri Milner startte maandag met natuurkundige Stephen Hawking een project van 100 miljoen dollar dat wordt gezien als de ultieme zoektocht naar buitenaards leven.

Het project heet Breakthrough Initiatives en zal in eerste instantie tien jaar gefinancierd worden. Een waar sterrenensemble neemt deel: onder andere de Britse ‘Astronomer Royal’ Martin Rees, voormalig Nasa-topman Pete Worden en Frank Drake van buitenaards leven-project Seti – zelf bekend van de vergelijking van Drake, die de waarschijnlijkheid van intelligent leven in het heelal weergeeft.

Het project zal echter ook open source zijn en alle gegevens zullen beschikbaar zijn voor het publiek. Milner hoopt dat Seti-enthousiastelingen van diverse pluimage betrokken zullen raken. ‘Misschien vinden zij wel het signaal, niet de experts,’ zegt hij.

Net als in eerdere zoektochten zal het eerste deel van het project – Breakthrough Listen – zoeken naar signalen die door aliens gemaakt zouden kunnen zijn. Dat kunnen signalen zijn die ze bewust de ruimte in hebben geslingerd, maar ze kunnen ook afkomstig zijn van het buitenaardse equivalent van een tv-uitzending.

Duizend keer efficiënter

Breakthrough Listen zal zich richten op de miljoen meest nabije stersystemen, de kern en de platte schijf van de Melkweg en de honderd meest nabije sterrenstelsels. ‘De lijst van doelwitten is niet nieuw’, zegt Milner. ‘Maar we zullen hem systematisch doorzoeken. De zoektocht zal honderd tot duizend keer efficiënter zijn dan ooit is geprobeerd.’


De Parkes Radio Telescope in Australië. Beeld: Ian Sutton

Het tweede deel – Breakthrough Message – is een prijs van 1 miljoen dollar voor degene die een bericht voor in de ruimte opstelt dat onze soort en ons thuis het beste omschrijft. Details van deze wedstrijd worden later bekendgemaakt.

De financiering geeft de onderzoekers de mogelijkheid om twee van de grootste radiotelescopen ter wereld te gebruiken – de Green Bank Telescope in de VS en de Parkes Radio Telescope in Australië. Daarmee kunnen ze signalen detecteren in het frequentiegebied tussen 500 megahertz en 15 gigahertz – een grofweg vijf keer zo groot gebied als in eerdere zoektochten. Het analyseren van de gegevens zal bovendien met meer computerkracht gepaard gaan, wat het team de gelegenheid geeft signalen te zoeken in een heleboel verschillende frequentiegebieden tegelijk.

Rietjes

‘Tot voor kort waren radiotelescopen een soort rietjes; ze gaven een zeer nauwe blik’, zegt Worden, die tot zijn pensioen afgelopen maart negen jaar lang directeur was van het Nasa Ames Research Centre in de VS. ‘We hadden de uitzonderlijke mazzel moeten hebben dat iemand zeer krachtige signalen recht op ons af zou sturen, wilden we überhaupt iets waarnemen.’


LEESTIP Robots, aliens en popcorn George van Hal ¤ 24,99 Bestel in onze webshop

De Green Bank- en Parkes-telescoop bieden naast een bredere blik een grotere gevoeligheid. Als ergens in de naburige paar honderd sterren radarsystemen van vliegtoestellen zijn, zouden we dat kunnen opmerken, zegt Worden. ‘Dit is het ideale moment om dit te doen.’

Zullen ze vinden waar ze naar zoeken? ‘Ik denk niet dat iemand van ons in spanning het succes afwacht’, zegt Rees. ‘Maar het is de gok waard, omdat de beloning van het detecteren van een kunstmatig signaal zo immens is.’ Worden is eveneens behoedzaam. ‘We zouden weleens niets kunnen vinden’, zegt hij. ‘Maar ook dat vertelt ons iets significants over het heelal. Een nulresultaat is nog altijd een goed resultaat.’

Telescooptijd

‘Seti is heel erg een slag in de lucht’, zegt Tim O’Brien, onderdirecteur van de Jodrell Bank Observatory in het Britse Manchester en zelf niet betrokken bij het project. Hij erkent echter dat telescooptijd wijden aan de zoektocht de moeite waard is. ‘Stel dat er een boodschap was en we niet hadden geluisterd.’


De Green Banks Telescope in de VS. Beeld: Jarek Tuszynski

Fernando Camilo van de Columbia University in New York, die zowel de Green Bank- als de Parkes-telescoop regelmatig gebruikt om pulsars te bestuderen, is ook verheugd dat de jacht op E.T. een flinke duw in de rug krijgt. ‘De Seti-zoektochten uit het verleden zijn kinderspel vergeleken met wat de huidige gereedschappen kunnen bewerkstelligen’, zegt hij.

Het huren van telescopen die grotendeels met publiek geld gefinancierd zijn, werpt volgens Camilo wel enkele vragen op. Is Seti belangrijker dan het onderzoek dat erdoor vooruitgeschoven wordt? Zijn projecten zoals dit een juiste methode om ontoereikende publieke investeringen aan te vullen? Camilo wenst Breakthrough Initiatives alle goeds, maar maakt zich zorgen dat onderbetaalde onderzoekstelescopen zich op deze manier moeten prostitueren. ‘In het algemeen vind ik deze trend zeer betreurenswaardig’, zegt hij.

Voorlopig biedt Milners project echter de beste kans om uit te vinden of daarbuiten iemand is. Ook als we alleen in het heelal blijken te zijn, is dat volgens Milner groot nieuws. ‘We zouden de galactische verantwoordelijkheid op ons moeten nemen – er is geen steun. Hoe dan ook moeten we blijven zoeken tot we een antwoord hebben. De zoektocht moet nooit ophouden.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154534063
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 22 juli 2015 @ 09:54:31 #103
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154534471
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 09:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Hier is al een topic over

W&T / SETI: zinloze zoektocht?

(slotje?)
Ze zijn samengevoegd
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154534701
quote:
14s.gif Op woensdag 22 juli 2015 09:54 schreef Perrin het volgende:

[..]

Ze zijn samengevoegd
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154538536
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 18:59 schreef Molurus het volgende:
Als we ooit zulke signalen van andere beschavingen oppikken dan is de kans nogal groot dat de beschaving in kwestie al lang niet meer bestaat.

Best een gek idee... dan kunnen we honderden jaren kijken naar buitenaardse soapseries van beschavingen waarvan we niet eens weten of ze nog bestaan, en die naar alle waarschijnlijkheid nooit iets van ons zullen horen.
We zouden zelfs getuige van een massa-extinctie kunnen zijn waarbij we niks kunnen doen, ondertussen beseffende dat het feitelijke uitsterven jaren geleden gebeurde.
-nee-
pi_154578469
                        IF WE DICOVER EXTRATERRESTRIAL LIFE, WHAT HAPPENS NEXT?

The search for extraterrestrial life is seen as one of pure curiosity. But, as in other areas of science, we should worry about the consequences of success.


An illustration of Martians attacking from a 1906 edition of The War of the Worlds by H.G. Wells. Photograph: Bettmann/Corbis


http://www.theguardian.co(...)t-happens-next#img-1
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_156824077
12-10-2015

China luistervinkt naar buitenaards leven met grootste telescoop ter wereld



De FAST-telescoop in Pingtang, kort na de aanvang van de assemblage. © Getty.

Chinese wetenschappers bouwen de grootste radiotelescoop ter wereld. Die zal beter dan welke andere telescoop ook zwakke boodschappen uit de ruimte kunnen oppikken die eventueel kunnen wijzen op intelligent leven.

De assemblage van FAST (Aperture Spherical Telescope) is in juli begonnen en moet volgend jaar voltooid worden. De reflectorschijf van de telescoop krijgt een diameter van 500 meter. Totnogtoe was het Arecibo Observatorium in Puerto Rico de grootste radiotelescoop ter wereld. Die heeft een diameter van 300 meter. Hoe groter de schijf, hoe beter de telescoop signalen kan oppikken.

Hypergevoelig oor
Nan Rendong, leider van het FAST-project, verklaart aan het nieuwsagentschap Xinhua: "Een radiotelescoop is als een hypergevoelig oor en speurt naar relevante radioboodschappen in het lawaai van het universum. Vergelijk het met het identificeren van het geluid van cicaden tijdens een onweer".

De telescoop ligt verzonken in een natuurlijke komvormige vallei in de Chinese provincie Guizhou. De geografie van de omliggende heuvels en het feit dat de site afgelegen ligt, zorgen ervoor dat er minder interferentie is met radiosignalen vanop Aarde.

De reflectorschijf zal met pijlers en kabels boven de grond worden opgehangen. Zo kan die verplaatst worden en kunnen wetenschappers naar geluiden luisteren uit verschillende delen van de ruimte.

Ontdekkingen
Het SETI Instituut, dat de zoektocht naar buitenaards leven leidt, heeft nog nooit een boodschap opgevangen die ontegensprekelijk van een buitenaardse beschaving komt. Nochtans heeft SETI een aantal telescopen, zowel op Aarde als in de ruimte, ter beschikking. Aan de andere kant: zelfs als buitenaardse wezens geen contact leggen, hebben kleinere telescopen dan FAST hun nut al bewezen bij het ontdekken van nieuwe planeten, kometen en pulsars.

De bouw van de telescoop is een opsteker voor China's eigen ruimteprogramma. De ruimteverkenningen van de Chinezen begonnen pas in de jaren 1990, maar het land stuurde inmiddels al een mens in de ruimte. China plant momenteel de lancering van een ruimtestation en een bemande missie naar de Maan. Beide zouden moeten plaatsvinden in de jaren 2020. De telescoop maakt Chinese wetenschappers voor het verzamelen van data onafhankelijk van buitenlandse ruimtetelescopen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156834215
http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)bestaan-aliens.dhtml

Wel met een AD-sausje die het nieuws weer teveel opklopt maar toch wel benieuwd waardoor dat licht wordt veroorzaakt.
pi_156856816
Het gaat om deze ster:

https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852

(Was behoorlijk zoeken... noch het AD noch de bron van het AD vermeldt de naam van de ster.)

Edit:

Meer info: http://www.mirror.co.uk/n(...)rround-giant-6632574
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_156856972
LGM all over again! :D
-
pi_156858424
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 19:05 schreef Haushofer het volgende:

LGM all over again! :D
De ster vertoont kennelijk opvallend non-periodiek gedrag, en dat is natuurlijk precies het soort iets waar je naar zoekt als je zoekt naar kleine groene mannetjes. 8-)

Maar goed, ongeacht of er aliens zitten... een ster die opvallend gedrag vertoont lijkt me sowieso interessant.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 15 oktober 2015 @ 22:57:01 #112
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_156864935
1500 lichtjaar weg! :{ Dus als we ze een berichtje sturen "Hé koekwauzen, hoe gaat het daar?" moeten we minstens 3000 jaar wachten voordat we bericht terug krijgen.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_156865021
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 22:57 schreef LXIV het volgende:
1500 lichtjaar weg! :{ Dus als we ze een berichtje sturen "Hé koekwauzen, hoe gaat het daar?" moeten we minstens 3000 jaar wachten voordat we bericht terug krijgen.
Yep. En dan is het alsof je reactie krijgt op iets dat de oude Egyptenaren hebben gezegd. _O-
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_156869695
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 10:06 schreef SeLang het volgende:
Er wordt vaak gepraat over een "schil" van radiogolven die van de aarde af bewegen sinds de eerste radio en TV uitzendingen. Buitenaardse wezens zouden dat kunnen detecteren en zouden zelfs naar onze oude radiouitzendingen kunnen luisteren of naar onze TV uitzendingen kunnen kijken.

Ik vraag me af hoe realistisch die gedachte is. Daarom heb ik eens op de achterkant van een sigarendoosje een berekening gemaakt.

Stel, ik neem de meest krachtige radiozender op aarde: deTaldom transmitter (Rusland) met 2,5MW @ 261kHz (lange golf). Voor het gemak neem ik even aan dat de antenne naar alle kanten toe even sterk straalt en de straling dus uitdijt als een homogeen boloppervlak (klopt niet, maar het gaat me slechts om een grootteorde schatting van de straling). Wat is dan de afstand vanaf de aarde waarop ik nog maar één foton per m2 per seconde ontvang?

Ik kom dan uit op een afstand van 0,0002 lichtjaar. -O-

Natuurlijk kun je veel grotere antennes bouwen en dus veel meer fotonen opvangen, maar je hebt wel wat meer nodig dan een paar fotonen per seconde om een radio of TV uitzending te bekijken. Kortom, de kans dat aliens momenteel naar Family Guy zitten te kijken lijkt me niet erg groot.

Je kunt uiteraard wel een draaggolf over veel grotere afstand detecteren omdat je dan een spectrum kunt meten en lang kunt uitmiddelen.
Interessante gedachte.

Ik ben volledig onbekend met radiogolven, weet wel wat van licht, maar dan gaat het om meer dan 1 foton. :P

Een tijd geleden heb ik met een knakker van NASA gesproken, die kwam vertellen over de nieuwste ruimtetelescoop die in het UV/zichtbare/NIR/IR gaat werken, en de technologie die zij gebruiken komt sterk overeen met wat wij gebruiken voor oogonderzoek.

Het grote verschil is dat wij 'sluitertijden' tussen de microseconde en milliseconde gebruiken, en zij sluitertijden van dagen of zelfs weken gebruiken. De conversatie liep daarom in het begin wat stroef, omdat het twee volledig verschillende problemen waren, terwijl we dachten over dezelfde techniek te spreken.

Afijn - als jouw berekening zal kloppen, dan zou je je ook af kunnen vragen wat het nut van SETI is. Ik bedoel, als zij ons niet kunnen horen/zien, waarom zouden wij hun dan wel kunnen zien?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 16 oktober 2015 @ 10:13:27 #115
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156870727
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 08:45 schreef Lyrebird het volgende:

Afijn - als jouw berekening zal kloppen, dan zou je je ook af kunnen vragen wat het nut van SETI is. Ik bedoel, als zij ons niet kunnen horen/zien, waarom zouden wij hun dan wel kunnen zien?
Ik ontdekte later dat er een foutje zat in de berekening :@ Nu kom ik met de betreffende zender uit op 3,2 lichtjaar voor 1 foton per seconde. Dat is wel grootte ordes beter natuurlijk, maar het verandert de conclusie niet: ze kunnen op de dichtstbijzijnde ster nog steeds geen Family Guy kijken. Al weet je natuurlijk nooit of aliens misschien wel een antenne hebben gemaakt ter grootte van hun hele zonnestelsel ofzo... :)

Seti is echter wel degelijk interessant. Je kunt weliswaar geen TV kijken maar je zou wel een draaggolf of andere activiteit die niet van nature voorkomt kunnen detecteren. En dat over behoorlijk grote afstanden.

Dat is bijvoorbeeld wat ze met Seti@Home deden: zoeken naar draaggolven. Een hele constante radiofrequentie zoals een draaggolf komt in de natuur eigenlijk weinig voor (afgezien van de gevallen die we kennen). Om al het achtergrond lawaai van de aarde weg te filteren zochten ze dan naar een draaggolf die de verwachte Doppler verschuiving had ten gevolge van de aard rotatie. Alle aardse bronnen draaien immers mee en hebben die Doppler verschuiving dus normaliter niet. Daar hadden ze de rekenpower van al die huis PC's voor nodig. Helaas vonden ze niets, maar ik heb mijn PC ook vele uren daarop laten rekenen, want zoiets is tof dus daar wil je aan meedoen!

Zolang je de bandbreedte maar heel laag maakt kun je trouwens over enorme afstanden communiceren. De Voyagers zijn het zonnestelsel uit en er is nog steeds contact. Nu is dat astronomisch gezien nog steeds vlakbij maar dat zendertje is maar 20 Watt als ik me niet vergis. Als je bij wijze van spreken één bit per dag uitzendt dan kun je dat lichtjaren verder ontvangen.

Wat me wel een beetje een probleem lijkt bij het zoeken naar buitenaards leven is dat we altijd redeneren vanuit wat we kennen, dus zoeken we bijvoorbeeld naar draaggolven. Maar je weet helemaal niet of andere beschavingen zo communiceren. Eigenlijk is communiceren zoals wij het doen best een domme manier, aangezien je je aanwezigheid en positie daarmee adverteert.

Wat ik zelf wel een interessante gedachte vind is evolutie en survival of the fittest op astronomische schaal. Op aarde zie je dat de meeste levensvormen goed gecamoufleerd zijn en zich verstoppen. Zowel de prooi als de jager doet dat, want beiden hebben er voordeel bij om niet gedetecteerd te worden. Misschien hebben er vroeger andere levensvormen bestaan die niet zo waren maar die zijn uitgestorven om voor de hand liggende redenen. Het idee dat een intelligente buitenaardse beschaving het heelal in staat te schreeuwen "Hallo hier ben ik!" is daarom eigenlijk een rare gedachte imo. Alleen wij zijn zo'n domme "soon to be extinct species" :+ De reden dat we er nog zijn is misschien inderdaad wel te danken aan het feit dat onze "radioschil" momenteel nog niet groter is dan 100 lichtjaar.

[ Bericht 1% gewijzigd door SeLang op 16-10-2015 10:20:46 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156871209
Als we onszelf als voorbeeld nemen, dan ontkom je er niet aan om eerst met houtje-touwtje technieken zoals radio voort te moeten strompelen, voordat je bijvoorbeeld met licht in een glasfiber kunt communiceren. Het lijkt me dus wel aannemelijk dat er andere beschavingen zijn die er ook achter kwamen dat er electriciteit is, en dat je daarmee een radiosignaal uit kunt zenden, en op kunt vangen. Voordat ze met bijvoorbeeld entangled photons zijn gaan communiceren. :p

Maar astronomisch gezien gaat het om een hele korte periode. Tel daar het tijdsverschil vanwege een verschil in plaats bij op, en de vraag is wie of wat er net op dat moment zit te luisteren.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 16 oktober 2015 @ 11:03:04 #117
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156871571
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 10:44 schreef Lyrebird het volgende:
Als we onszelf als voorbeeld nemen, dan ontkom je er niet aan om eerst met houtje-touwtje technieken zoals radio voort te moeten strompelen, voordat je bijvoorbeeld met licht in een glasfiber kunt communiceren. Het lijkt me dus wel aannemelijk dat er andere beschavingen zijn die er ook achter kwamen dat er electriciteit is, en dat je daarmee een radiosignaal uit kunt zenden, en op kunt vangen. Voordat ze met bijvoorbeeld entangled photons zijn gaan communiceren. :p

Maar astronomisch gezien gaat het om een hele korte periode. Tel daar het tijdsverschil vanwege een verschil in plaats bij op, en de vraag is wie of wat er net op dat moment zit te luisteren.
Mee eens. De huidige periode is waarschijnlijk maar een korte flits. Maar het betekent mogelijk wel dat we naar de verkeerde dingen zitten te kijken, domweg omdat we niet weten waar we naar moeten kijken. Maar ja je moet toch wat...
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156871872
Inderdaad een fascinerend vraagstuk.

Net zoals dat we eigenlijk geen flauw benul hebben van hoe we bijvoorbeeld ons eigen brein het beste kunnen gebruiken. Je zit er mee opgescheept, je gebruikt het, maar niemand weet of het niet anders of beter kan. Er zat namelijk geen gebruiksaanwijzig bij.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_156894941
Nog een artikeltje over KIC 8462852:

http://www.independent.co(...)r-near-a6693886.html
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zaterdag 17 oktober 2015 @ 14:15:20 #120
8369 speknek
Another day another slay
pi_156896977
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 oktober 2015 08:45 schreef Lyrebird het volgende:

Afijn - als jouw berekening zal kloppen, dan zou je je ook af kunnen vragen wat het nut van SETI is. Ik bedoel, als zij ons niet kunnen horen/zien, waarom zouden wij hun dan wel kunnen zien?
Nouja zoals in dit geval, als je iets vindt op 1500 lichtjaar weg, dan zitten zij naar onze vroege middeleeuwen te kijken, toen er nog helemaal niks goed te detecteren viel. Het duurt nog wel 1500 jaar (zeg gerust 15000 jaar), voordat wij immens grote structuren in de ruimte hebben hangen die het signaal van de ster merkbaar verandert. In die tijd kunnen wij wel hen zien, maar niet andersom. Strategisch voordeel.

(niet dat we ooit 1500 jaar gaan reizen voor een andere beschaving, maar toch).
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_159062054
12-01-2016

'Wow-signaal uit 1977 werd veroorzaakt door kometen'

Het smalbandige radiosignaal dat tijdens de zoektocht naar aliens werd gespot en kort voor opwinding zorgde, zou ontstaan zijn door de waterstofwolk rond twee actieve kometen.

In 1977 zochten onderzoekers met behulp van het Ohio State Radio Observatory naar radiosignalen afkomstig van buitenaardse wezens. En opeens was daar een opmerkelijk signaal dat de onderzoekers markeerden als ‘Wow’, omdat het wel eens afkomstig zou kunnen zijn van aliens. De opwinding was echter maar van korte duur. Het signaal zou immers pas werkelijk van betekenis zijn, als het de onderzoekers zou lukken om het meerdere malen te detecteren. En dat lukte niet.

Bron van het signaal
Inmiddels zijn we bijna veertig jaar verder, maar het Wow-signaal blijft de gemoederen enigszins bezighouden. Dat het signaal afkomstig was uit de ruimte, daar zijn onderzoekers het wel over eens. Maar waar werd het signaal dan door veroorzaakt? Onderzoekers komen in dit paper met een nieuwe verklaring. En nee, het signaal is volgens hen niet afkomstig van aliens, maar van…kometen.


Het signaal ontleent zijn naam aan de kanttekening die astronoom Jerry Ehman erbij maakte. Afbeelding: The Ohio State University Radio Observatory / the North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

De kometen
Het signaal dat de radiotelescoop opving, kan wel eens veroorzaakt zijn door een grote waterstofwolk. En waar vinden we die? Rond actieve kometen. En in 1977 bevonden twee van die actieve kometen zich in het gebied waar het Wow-signaal werd opgepikt. Het gaat om de kometen 266P/Christensen en P/2008 Y2 (Gibbs). “De kometen en/of hun waterstofwolken zijn sterke kandidaten voor de bron van het Wow-signaal uit 1977,” zo concluderen de onderzoekers.

Ontdekt
Dat deze kometen niet eerder met het Wow-signaal in verband werden gebracht, is goed te verklaren. Ze zijn pas na 2006 ontdekt.

Het is een fraaie hypothese, maar klopt deze ook? Het goede nieuws is dat we daar op korte termijn achter kunnen komen. Zo is komeet 266P/Christensen later deze maand in de buurt van de plek waar het Wow-signaal ontstond, te vinden. Als we er radiotelescopen op richten, kunnen we het signaal afkomstig van de waterstofwolk rond de komeet vergelijken met het Wow-signaal. En mogelijk zijn we dan weer een mysterie armer.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159097303
Ik dacht dat de meest logisch klinkende verklaring voor de Fermi paradox was, dat beschavingen waarschijnlijk gewoon te kort radiosignalen uitzenden. De mensheid bestaat, wat, 15000 jaar? En in al die tijd hebben we nog maar sinds de vorige eeuw radiosignalen. En we zijn er nu al weer mee aan het stoppen, want alles is tegenwoordig kabel of point-to-point met lasers etc.

En als we naar de leeftijd van de aarde kijken is er in miljarden jaren maar een eeuw sprake van radiosignalen geweest. Dat is op die schaal alsof je een keer in je leven boe roept midden in de oceaan en dan maar hopen dat er dan net iemand langsdrijft die het hoort.

Dat werkt andersom natuurlijk net zo. Daarom horen we niks.
aivd2015: 1 2b 3 4 6 7 10 11 12 13 14ab 15 16 17 20 21a 23 25(235) 26 27
  donderdag 14 januari 2016 @ 14:12:33 #123
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_159097441
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2016 14:06 schreef puzz3l44r het volgende:
En we zijn er nu al weer mee aan het stoppen, want alles is tegenwoordig kabel of point-to-point met lasers etc.

Nogal een aanname, vind ik. We stralen volgens mij alleen maar op meer en meer golflengtes gegevens door de lucht tot nu toe.

Volgens mij houden we er alleen mee op als we ofwel een compleet vervangende technologie hebben voor het bereiken van zoveel mogelijk ontvangers (point to point is dat niet) of totdat we er de mogelijkheid niet meer toe hebben.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_159098022
'Zinloze zoektocht'? Ik vat dat op als: 'iedere investering moet binnen de kortste keren dividend opleveren voor de aandeelhouders, anders is het geen stuiver waard.' Gelukkig zijn er mensen die verder kijken dan de waan van de dag en zich op hoofdlijnen bezighouden met de ontwikkeling van de de hele mensheid. :)
pi_159550403
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2010 09:51 schreef Netsplitter het volgende:

[..]

Beetje maar. :P

Ik denk dat er echt wel leven is buiten in die onmetelijke ruimte. :)
Volgens mij zijn de meeste mensen die er enigszins verstand van hebben (combi van astronmie en biologie of zo) het hier al lang over eens. De veel interessantere vraag is of dat er ander intelligent (een soort waarvan leden in staat zijn om calculus en natuurkunde en zo onder de knie te krijgen ;)) leven is in het heelal. Waarschijnlijk wel. Niet dat we hen ooit zullen ontmoeten, of zij ons. Is het er in ons zonnestelsel? Dat wordt al veel moeilijker in te schatten.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_159550453
quote:
1s.gif Op donderdag 14 januari 2016 14:12 schreef Perrin het volgende:

[..]

Nogal een aanname, vind ik. We stralen volgens mij alleen maar op meer en meer golflengtes gegevens door de lucht tot nu toe.
Inderdaad, en dat zullen we waarschijnlijk nog heel erg lang blijven doen. Satellieten en zo.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 31 januari 2016 @ 20:09:00 #127
1972 Swetsenegger
Egocentrische Narcist
pi_159551493
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2016 14:06 schreef puzz3l44r het volgende:
Ik dacht dat de meest logisch klinkende verklaring voor de Fermi paradox was, dat beschavingen waarschijnlijk gewoon te kort radiosignalen uitzenden. De mensheid bestaat, wat, 15000 jaar? En in al die tijd hebben we nog maar sinds de vorige eeuw radiosignalen. En we zijn er nu al weer mee aan het stoppen, want alles is tegenwoordig kabel of point-to-point met lasers etc.

En als we naar de leeftijd van de aarde kijken is er in miljarden jaren maar een eeuw sprake van radiosignalen geweest. Dat is op die schaal alsof je een keer in je leven boe roept midden in de oceaan en dan maar hopen dat er dan net iemand langsdrijft die het hoort.

Dat werkt andersom natuurlijk net zo. Daarom horen we niks.
Nou niet echt. Aarde is relatief jong. Volgens de Fermi paradox zou het moeten krioelen van intelligent buitenaards leven om ons heen die we zouden moeten opmerken. Ook zonder radiosignalen. Maar.... ze zijn er niet. Dus weer de vraag 'Where is everybody'.

Zeker in combinatie met de great filter theorie interessant leesvoer.
http://waitbutwhy.com/2014/05/fermi-paradox.html
pi_161163010
31-03-2016

Jacht naar leven breidt zich uit naar 20.000 rode dwergen

Het SETI-instituut dat op zoek is naar buitenaards leven heeft haar jachtgebied uitgebreid en wel met 20.000 rode dwergen!

Het SETI-instituut is al jaren op zoek naar radiosignalen afkomstig van buitenaardse wezens. Maar die zoektocht – die tot op heden vruchteloos is – was eigenlijk altijd gericht op zonachtige sterren en hun omgeving. Maar nu gaat het instituut het over een andere boeg gooien: SETI richt de pijlen op 20.000 rode dwergen en hun omgeving.

Zonachtige sterren
“Rode dwergen hebben in het verleden weinig aandacht gekregen van SETI-wetenschappers,” erkent onderzoeker Jon Richards. “Dat komt doordat wetenschappers aannamen dat andere intelligente soorten zich zouden bevinden op planeten die draaien rond sterren die vergelijkbaar zijn met onze zon.”


Een artistieke impressie van een planeet die cirkelt rond een rode dwerg. Afbeelding: NASA / ESA / G. Bacon (STScI).

Twee redenen
Er zijn twee redenen waarom onderzoekers lang dachten dat de omgeving van rode dwergen niet geschikt is voor het ontstaan en in standhouden van (intelligent) buitenaards leven. Beide redenen hebben alles te maken met de leefbare zone rond een rode dwerg. De leefbare zone is een denkbeeldige zone rond een ster. Eventuele planeten in deze zone ontvangen precies genoeg licht en dus warmte van hun ster om ‘leefbaar’ te zijn, dat wil zeggen: vloeibaar water te bevatten. Omdat rode dwergen veel kleiner zijn en minder licht en warmte afgeven dan bijvoorbeeld onze zon, zou je denken dat de leefbare zone rond een rode dwerg smaller is en de kans dat er een leefbare planeet rond zo’n ster draait ook kleiner is.

En dan de tweede reden: zelfs als er in die smalle leefbare zone een planeet te vinden is, dan is deze waarschijnlijk toch niet leefbaar, zo stelden onderzoekers. Omdat een rode dwerg weinig warmte afgeeft, bevindt de leefbare zone zich dicht bij de ster. Dat betekent dat ook de afstand tussen een planeet in die leefbare zone en de ster vrij klein is. Zo klein dat de planeet waarschijnlijk een synchrone rotatie kent. Dat wil zeggen dat altijd dezelfde zijde van die planeet op de ster gericht is. Het resultaat: de ene kant van de planeet is gloeiend heet en de ander zijde is veel kouder. Niet direct de beste plek voor het ontstaan en in standhouden van leven.

Oceanen en atmosferen
Maar toch gaat SETI nu dus op jacht naar leven nabij rode dwergen. Waarom? Recent onderzoek toont aan dat er op planeten rond rode dwergen leven mogelijk is, zelfs wanneer ze continu dezelfde zijde op die rode dwerg gericht hebben. Zolang die planeten maar oceanen en atmosferen hebben. Die atmosfeer of oceanen kunnen namelijk hitte van de dagzijde (de zijde die continu op de ster gericht is) naar de nachtzijde verplaatsen, waardoor toch een groot deel van de planeet leefbaar is.

.
Drie planeten rond een rode dwerg. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Ouder
Nu recent onderzoek aantoont dat leven rond rode dwergen helemaal niet uitgesloten is, is dit eigenlijk de beste plek om op zoek te gaan naar intelligent leven. Rode dwergen zijn gemiddeld miljarden jaren ouder dan zonachtige sterren. “Oudere zonnestelsels hebben veel meer tijd gehad om intelligente soorten voort te brengen,” benadrukt onderzoeker Seth Shostak.
Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat ongeveer een zesde tot de helft van alle rode dwergen een planeet bezitten die zich in de leefbare zone bevindt. “Ongeveer driekwart van alle sterren zijn rode dwergen,” legt Shostak uit. “Dat betekent dat wanneer je een groot aantal van deze sterren bestudeert – laten we zeggen de dichtstbijzijnde 20.000 – deze gemiddeld de helft dichterbij staan dan de dichtstbijzijnde 20.000 zonachtige sterren.” En dichterbij betekent dat een eventueel signaal van die sterren en hun omgeving sterker is.

Naar verwachting gaat het onderzoek naar de 20.000 rode dwergen zo’n twee jaar in beslag nemen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161200559
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2016 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
31-03-2016

Jacht naar leven breidt zich uit naar 20.000 rode dwergen

Het SETI-instituut dat op zoek is naar buitenaards leven heeft haar jachtgebied uitgebreid en wel met 20.000 rode dwergen!

Het SETI-instituut is al jaren op zoek naar radiosignalen afkomstig van buitenaardse wezens. Maar die zoektocht – die tot op heden vruchteloos is – was eigenlijk altijd gericht op zonachtige sterren en hun omgeving. Maar nu gaat het instituut het over een andere boeg gooien: SETI richt de pijlen op 20.000 rode dwergen en hun omgeving.

Zonachtige sterren
“Rode dwergen hebben in het verleden weinig aandacht gekregen van SETI-wetenschappers,” erkent onderzoeker Jon Richards. “Dat komt doordat wetenschappers aannamen dat andere intelligente soorten zich zouden bevinden op planeten die draaien rond sterren die vergelijkbaar zijn met onze zon.”

[ afbeelding ]
Een artistieke impressie van een planeet die cirkelt rond een rode dwerg. Afbeelding: NASA / ESA / G. Bacon (STScI).

Twee redenen
Er zijn twee redenen waarom onderzoekers lang dachten dat de omgeving van rode dwergen niet geschikt is voor het ontstaan en in standhouden van (intelligent) buitenaards leven. Beide redenen hebben alles te maken met de leefbare zone rond een rode dwerg. De leefbare zone is een denkbeeldige zone rond een ster. Eventuele planeten in deze zone ontvangen precies genoeg licht en dus warmte van hun ster om ‘leefbaar’ te zijn, dat wil zeggen: vloeibaar water te bevatten. Omdat rode dwergen veel kleiner zijn en minder licht en warmte afgeven dan bijvoorbeeld onze zon, zou je denken dat de leefbare zone rond een rode dwerg smaller is en de kans dat er een leefbare planeet rond zo’n ster draait ook kleiner is.

En dan de tweede reden: zelfs als er in die smalle leefbare zone een planeet te vinden is, dan is deze waarschijnlijk toch niet leefbaar, zo stelden onderzoekers. Omdat een rode dwerg weinig warmte afgeeft, bevindt de leefbare zone zich dicht bij de ster. Dat betekent dat ook de afstand tussen een planeet in die leefbare zone en de ster vrij klein is. Zo klein dat de planeet waarschijnlijk een synchrone rotatie kent. Dat wil zeggen dat altijd dezelfde zijde van die planeet op de ster gericht is. Het resultaat: de ene kant van de planeet is gloeiend heet en de ander zijde is veel kouder. Niet direct de beste plek voor het ontstaan en in standhouden van leven.

Oceanen en atmosferen
Maar toch gaat SETI nu dus op jacht naar leven nabij rode dwergen. Waarom? Recent onderzoek toont aan dat er op planeten rond rode dwergen leven mogelijk is, zelfs wanneer ze continu dezelfde zijde op die rode dwerg gericht hebben. Zolang die planeten maar oceanen en atmosferen hebben. Die atmosfeer of oceanen kunnen namelijk hitte van de dagzijde (de zijde die continu op de ster gericht is) naar de nachtzijde verplaatsen, waardoor toch een groot deel van de planeet leefbaar is.

[ afbeelding ].
Drie planeten rond een rode dwerg. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Ouder
Nu recent onderzoek aantoont dat leven rond rode dwergen helemaal niet uitgesloten is, is dit eigenlijk de beste plek om op zoek te gaan naar intelligent leven. Rode dwergen zijn gemiddeld miljarden jaren ouder dan zonachtige sterren. “Oudere zonnestelsels hebben veel meer tijd gehad om intelligente soorten voort te brengen,” benadrukt onderzoeker Seth Shostak.
Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat ongeveer een zesde tot de helft van alle rode dwergen een planeet bezitten die zich in de leefbare zone bevindt. “Ongeveer driekwart van alle sterren zijn rode dwergen,” legt Shostak uit. “Dat betekent dat wanneer je een groot aantal van deze sterren bestudeert – laten we zeggen de dichtstbijzijnde 20.000 – deze gemiddeld de helft dichterbij staan dan de dichtstbijzijnde 20.000 zonachtige sterren.” En dichterbij betekent dat een eventueel signaal van die sterren en hun omgeving sterker is.

Naar verwachting gaat het onderzoek naar de 20.000 rode dwergen zo’n twee jaar in beslag nemen.

(scientias.nl)
Spannend en zeer bedankt voor het posten!!
Exponentiële deflatie van Bitcoin maakt arme mensen nog veel sneller armer dan het grote probleem van inflatie. Gematigde burning van Ethereum is de gulden middenweg.
pi_161206440
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2010 21:32 schreef Schonedal het volgende:
Nu wordt er gezocht naar signalen uit de ruimte in het microgolf gebied omdat wij nu eenmaal de radioteleskopen hebben die dat kunnen ontvangen.
Kan de zoektocht niet beter uitgebreid worden in het gebied van lichtgolven?
Gemoduleerd laserlicht kan ook een belangrijk communicatiemiddel zijn bij de aliens.
Lichtteleskopen hebben we ook in meer dan voldoende mate beschikbaar.
Misschien ontvangen we ooit wel eens intelligente communicatie met gravitatiegolven.
pi_161214804
SETI ^O^
pi_161215365
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2016 18:16 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Spannend en zeer bedankt voor het posten!!
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161351939
SETI searchers sharing their findings – Jacksonville Tech Time

It’s been a couple weeks now since news swept the Earth of something weird orbiting a distant star something so unusual, in fact, that some very serious scientists began to wonder out loud if the phenomenon might be created by something other than nature.

On cue, the folks at the SETI Institute swung into action, training their Alien Telescope Array on the star named KIC 8462852 to listen for any kind of signal that an intelligent civilization in the neighborhood might be sending us.
Late Thursday the Institute uploaded a paper detailing what they’ve heard so far, and it’s bad news for E.T. fans.

In short, if there are aliens around Tabby’s Star, they’re not being very loud.

“No narrowband radio signals were found at a level of 180 – 300 Jy in a 1Hz channel, or wideband signals above 100 Jy in a 100kHz channel,” writes the SETI Institute team in a paper uploaded to Cornell ‘s ArXiv.org.

A post on the institute’s blog explains a little bit more about the two types of signals the Allen Telescope Array was listening for from Tabby’s Star:

Narrow-band signals, of order 1 Hz in width, such as would be generated as a “hailing signal” for societies wishing to announce their presence. This is the type of signal most frequently looked for by radio SETI experiments. (2) Broad-band signals that might be due to beamed propulsion within this star system. If astroengineering projects are really underway in the vicinity of KIC 8462852, one might reasonably expect the presence of spacecraft to service this activity. If these craft are propelled by intense microwave beams, some of that energy might manifest itself as broad-band radio leakage.
In other words, since they didn’t find such signals, there wasn’t evidence to suggest that any civilizations around Tabby’s Star are trying to reach out to Earth directly.

If they fly microwave-propelled spacecraft around, it seems they may have laws requiring the installation of broadband mufflers.

“The history of astronomy tells us that every time we thought we had found a phenomenon due to the activities of extraterrestrials, we were wrong,” Institute astronomer Seth Shostak said in the blog post. “But although it’s quite likely that this star’s strange behavior is due to nature, not aliens, it’s only prudent to check such things out.”

The Institute and others will continue to study the strange distant star system to see if anyone is at home or if it’s just nature getting super-weird on us once again.
The Seti Institute, which searches for extra-terrestrial intelligence, has been investigating the possibility of an alien civilisation

“Although it’s quite likely that this star’s strange behaviour is due to nature, not aliens, it’s only prudent to check such things out.”

A scientific survey of the KIC 8462852 star system, which is 1,500 light years from Earth, was seeking to determine what had been causing it to dim.

There had been discussions that the occasional dimming could be being caused by an alien megastructure occasionally blocking the light.

The investigation saw scientists searching for the existance of radio signals which may suggest the existence of alien life.

It has now ruled out the existence of two types of radio signals which could indicate the presence of aliens who are either trying to communicate across space or who may be using spacecraft powered by intense microwave beams.

The Kepler space telescope had picked up signs that the star system had dimmed on occasions by up to 20 per cent.

Seti had considered one possibility was that a technologically adept civilisation had built megastructures in orbit around star, causing the dimming, for example with a large-scale astroengineering project.

Kepler telescope detects 2,700 ‘planets’ and up to 50 may be capable of harbouring life
The Kepler Telescope looks at light patterns in stars Photo: PA

It has trained its Allen Telescope Array on the star for more than two weeks.
The Array consists of 42 antennas, each 6 meters in size, and is located approximately 500km north of San Francisco in the Cascade Mountains.
“This is the first time we’ve used the Allen Telescope Array to look for relatively wide-band signals, a type of emission that is generally not considered in SETI searches,” said SETI Institute scientist Gerry Harp.

Seti says analysis of the Array data shows no clear evidence for either type of signal between the frequencies of 1 and 10 GHz

Seth Shostak, a veteran searcher for alien-life at the Seti Institute, says this suggest a “natural” phenomenom rather than the suggestion of alien life.

“The history of astronomy tells us that every time we thought we had found a phenomenon due to the activities of extraterrestrials, we were wrong,” he said.

“But although it’s quite likely that this star’s strange behaviour is due to nature, not aliens, it’s only prudent to check such things out.”

The group is going to continue monitoring the situation.

http://www.albanydailysta(...)-tech-time-8974.html
pi_163574633
06-07-2016

China bouwt grootste radiotelescoop ter wereld om naar aliens te zoeken

China’s nieuwe Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) is afgelopen week voltooid. De telescoop is groter dan dertig voetbalvelden, en daarmee de grootste ter wereld.



De enorme schijf is samengesteld uit 4450 driehoekige panelen. Met deze nieuwe telescoop kunnen signalen van astronomische objecten en fenomenen die voor andere telescopen te zwak zijn worden opgepikt. Bovendien spitst de telescoop de oren voor signalen van aliens.

Gevoelig

‘Dankzij de omvang van de telescoop kunnen ook zwakke signalen worden opgevangen’, zegt Tim O’Brien van de universiteit van Manchester. ‘Grotere telescopen kunnen meer radiogolven opvangen. Bovendien zijn grote telescopen ook gevoeliger voor zwakke signalen.’

De bouw van FAST begon in 2011 in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China. Het gevaarte staat in een kraterachtige omgeving, wat een ideale locatie is. De telescoop is zo ontworpen dat individuele panelen zich ook onafhankelijk van elkaar kunnen richten op radiogolven van specifieke objecten. Hierdoor kan de schotel een veel groter gebied bekijken en is hij gevoeliger dan andere telescopen.

Mogelijkheden

O’Brien zegt dat met FAST meer gedetailleerde studies gedaan kunnen worden naar pulsars, de ronddraaiende kernen van geïmplodeerde sterren. ‘Misschien vinden we nog meer pulsars buiten ons eigen sterrenstelsel’, zegt hij. Met deze telescoop zijn verschillende dingen mogelijk. Er kan onderzoek gedaan worden naar waterstof in verre sterrenstelsels; er kunnen moleculen in de ruimte worden gevonden; er kan gezocht worden naar natuurlijke radiogolven van planeten die om andere sterren draaien; en de telescoop kan helpen bij de zoektocht naar signalen van buitenaardse beschavingen.

Telescopennetwerk

O’Brien verwacht dat China regelmatig astronomen uit andere landen zal toestaan om gebruik te maken van de telescoop. ‘Met Europa’s Very Long Baseline Interferometry Network linken we telescopen van verschillende continenten aan elkaar. Zo creëren we een telescoop met een effectieve diameter die zo groot is als de aarde. Binnen dit netwerk zijn al verschillende Chinese telescopen opgenomen. We verwachten dat ook FAST onderdeel zal worden van de observaties.’

De observaties met FAST zullen beginnen in september, nadat de telescoop aan verschillende tests is onderworpen.

(newscientist.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 7 juli 2016 @ 15:09:54 #135
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_163580910
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2010 09:45 schreef Haushofer het volgende:
[ afbeelding ]

Deze maand is het 50 jaar geleden dat SETI werd opgestart door , de zoektocht naar buitenaards leven. Hier 50 SETI-feitjes op een rij:

[..]

De vraag is dan: hoe zinloos of zinvol is zo'n zoektocht? Kunnen we conclusies trekken uit min of meer 50 jaar radiostilte? Hoe betrouwbaar zijn onze overpeinzingen over buitenaards leven? En natuurlijk: is de volgende communicatiepoging weer een Beatles-liedje of worden het de Rolling Stones? :7
Zeer kansarm. Het probleem is dat signalen van zulke grote afstanden niet goed aankomen op zo'n kleine locatie als SETI of zelfs heel de Aarde. In het beste geval vangen we een paar bits op. Ik twijfel er niet aan dat er elders in het universum intelligent leven is, misschien zelfs in ons melkwegstelsel.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Met SETI gaat het zeer waarschijnlijk nooit lukken om telecommunicatiesignalen van een andere ontwikkelde soort te ontvangen.

Misschien kunnen we met deze technologie iets doen?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_163968530
Het lijkt me dat er 2 kansen zijn. Ze zijn of intelligenter dan ons of dommer.

Als je bedenkt dat er in de tijd dat leven op aarde bestaat, waar wij maar een miniscule fractie van zijn en dat onze technologie pas 150 tot 100 jaar echt op gang komt, dan kan dat elders ook gelden.

Er zullen vast planeten zijn waar alleen dierlijk leven is.

Of planeten waar ze nu in een periode ongeveer vergelijkbaar met ons neolithicum of middeleeuwen leven.

Of als ze intelligenter zijn, misschien zijn ze 50 jaar verder op onze technologie. Of 100 jaar. Wat me niet genoeg lijkt voor een reis hierheen.

En zelfs als ze hier kunnen komen geloof ik niet dat ze interesse zullen hebben. Naast de technologie om hier te komen, zullen ze vast wel meer kunnen qua tech. Meer dan wat wij ons zouden kunnen voorstellen.

In het plunderen van de aarde geloof ik niet echt. Als ze hier komen hebben ze vast energie bronnen die wij niet kunnen bevatten. En het schijnt dat veel grondstoffen zich in grote hoeveelheden in het universum bevinden.

Daarnaast zouden ze zo op ons voorlopen in evolutie, bv door bio-engenering en toepasbare techniek, dat we voor hun net zijn als wat mieren voor ons zijn.

De enige reden die ik me kan bedenken is zoölogisch intresse. Maar vraag me af of ze daarvoor zouden landen. Keer scannen lijkt me dan handiger.

En zelfs als ze ons willen uitroeien, dan is dat vast niet zoals independence day. Ik denk dat we ineens allemaal weg zijn . Zo snel dat we niet eens merken dat we aan gevallen zijn.

Heeft Seti nut? Proberen kan nooit kwaad. Vraag me af wat er verder zou gebeuren hier op aarde, als we signalen vinden.
  FOK!Babe zondag 24 juli 2016 @ 02:25:33 #137
166319 Ian_Nick
You'll Never Find Me...
pi_163968570
Nooit, jullie zijn zinvol
pi_163989025
quote:
1s.gif Op zondag 24 juli 2016 02:17 schreef droppus het volgende:
...
Er zullen vast planeten zijn waar alleen dierlijk leven is.
....
"dierlijk" (of "plantaardig") is al een veel te specifieke aardse vorm van evolutie. Is al heeel veel stappen verder dan eukaryoot leven. En dat eukaryote leven is hier op Aarde door omstandigheden en endosymbiose ontstaan vanuit het toen aanwezige specifieke aardse bacteriële leven.

Je kan beter meer algemene termen gebruiken als autotroof en heterotroof leven. Dat geeft iets aan over de soort stofwisseling. Complementaire vormen van stofwisseling.

Als de evolutie op Aarde helemaal overnieuw moest gebeuren, dan was het heel onwaarschijnlijk dat er dan weer een dierenrijk zou ontstaan. Er zou ook iets heel anders kunnen ontstaan. Het enige is dat er met de biochemische kringlopen telkens een equilibrum bereikt moet worden.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_164642421
17-08-2016

Australische MWA-radiotelescoop vindt (nog) geen aliens


Enkele antennes van de Australische Murchison Widefield Array-radiotelescoop. (Natasha Hurley-Walker)

Een speurtocht naar mogelijke radiosignalen van buitenaardse beschavingen, uitgevoerd met de Murchison Widefield Array-radiotelescoop (MWA) in West-Australië, heeft geen resultaten opgeleverd. Dat schrijven radioastronomen in een recent nummer van The Astrophysical Journal.

Al ruim zestig jaar wordt met behulp van radiotelescopen gezocht naar kunstmatige radiosignalen uit het heelal. Dit SETI-programma (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) is tot nu toe voornamelijk uitgevoerd op relatief hoge radiofrequenties. De MWA - die nog steeds in aanbouw is - werkt echter op veel lagere frequenties (80-300 megahertz). De telescoop bestaat uit een groot aantal eenvoudige antennes, verspreid over een groot gebied in de West-Australische outback, en is vergelijkbaar met de Nederlandse LOFAR-telescoop.

Steven Tingay van het Australische ICRAR-instituut en zijn collega's hebben nu laagfrequente MWA-radiospectra bestudeerd van een gebied aan de sterrenhemel waarin met de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler enkele tientallen exoplaneten zijn ontdekt (planeten bij andere sterren dan de zon). Er werden geen kunstmatige radiosignalen gevonden, maar volgens de onderzoekers kan dat te maken hebben met de relatief lage gevoeligheid van de uitgevoerde speurtocht.

In de toekomst zullen met de MWA gevoeliger zoektochten worden verricht. Ook de toekomstige Square Kilometre Array-radiotelescoop (SKA), die uit tienduizenden antennes en schotels gaat bestaan, zal worden ingezet voor de speurtocht naar buitenaardse intelligentie. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164979236
29-08-2016

Russische RATAN-telescoop vindt mysterieus radiosignaal


De centrale antenne van de Russische RATAN-radiotelescoop. (RATAN)

Met de Russische RATAN-radiotelescoop - een reflector-ring met een middellijn van 600 meter, opgesteld rond een centrale antenne - is een onverklaard radiosignaal opgepikt dat afkomstig is uit de richting van de ster HD 164595. Dat meldt wetenschapsjournalist Paul Gilster op de blogsite Centauri Dreams. Het signaal is al op 15 mei 2015 gedetecteerd, op een golflengte van 2,7 centimeter. De ware aard is nog volstrekt onduidelijk.

HD 164595 is een zonachtige ster met een leeftijd van ca. 6,3 miljard jaar op een afstand van 95 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Hercules. Hij wordt vergezeld door minstens één (gasvormige) planeet, met een omlooptijd van 40 dagen. Het is niet uitgesloten dat er rond de ster nog meer, kleinere planeten bewegen.

Of er sprake kan zijn van een kunstmatig radiosignaal, afkomstig van een intelligente beschaving, is volstrekt onduidelijk. De Russische ontdekkers roepen hun colleg's wereldwijd wel op om de ster continu in het oog te blijven houden. Tot op heden heeft het signaal zich niet herhaald.

De ontdekking zal volgens Gilster gepresenteerd worden tijdens het 67ste Internationale Astronautische Congres dat eind september plaatsvindt in Guadalajara, Mexico. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164979257
30-08-2016

Radio Blip Sparks SETI Interest



An international team of astronomers has detected an interesting radio signal that appears to be originating from a nearby star system.

The signal was seen on May 15, 2015, by the RATAN-600 radio telescope in Zelenchukskaya, Russia, and it seems to be coming from HD 164595, a Sun-like star about 95 light-years away. The team has tracked the system for 15 months, and so far there have not been any repetitions.

HD 164595 is orbited by a warm-Neptune exoplanet. It has 16 times the mass of Earth and orbits its star every 40 days, making it too hot for life to have formed there. The spike in the radio signal was very powerful and it fits the profile for an artificial transmission, with only a one in 5,000 chance of it being a fluke of the instrument.

These facts are promising, but they don’t mean that it’s a signal from an alien civilization. Earthly radio interferences could explain this unique signal; sometimes even microwave ovens cause trouble for radio telescopes!

Another likely explanation is that the star acted as a lens and magnified a radio signal from a background source, making it appear that the signal was actually local. Sometimes, natural phenomena might appear artificial in origin, especially if we have not discovered anything like it before. For example, when first discovered, the pulsating neutron stars known as pulsars were nicknamed Little Green Men.

According to GeekWire, Douglas Vakoch, president of METI International, said his research group would start monitoring HD 164595 as soon as possible. The Boquete Optical SETI Observatory and the Allen Telescope Array will start keeping an ear on the system. Vakoch was responsible for the follow-up observations of Tabby’s Star last year.

Although the SETI observations are happening, some scientists are skeptical. Speaking to GeekWire, senior SETI astronomer Seth Shostak said: “This is a bit of a puzzling story, as the Russians found this signal a year ago or so, but just didn’t let others know. That’s not good policy, as what you really want is confirmation at another telescope, but… Is it real? The signal may be real, but I suspect it’s not ET.”

The observations will be presented later this month at the International Astronautical Congress.

(iflscience.com)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164980882
30-08-2016

Mysterieus signaal uit de ruimte: dan toch geen aliens



© epa.

Sterrenkunde De hoop was vorig weekend gewekt dat de ontvangst door een Russische radiotelescoop van een "krachtig signaal" uit de ruimte een teken was van een buitenaardse intelligentie. Maar een Russische onderzoekster en het populair-wetenschappelijke magazine New Scientist hebben die hoop vandaag doen verdampen.

De gespecialiseerde website Centauri Dreams onthulde dat de radiotelescoop RATAN-600 in de Russische deelrepubliek Karatsjay-Tsjerkessia op 15 mei 2015 een krachtig signaal had ontvangen vanuit de omgeving van ster HD 164595 in het sterrenbeeld Hercules. Rond deze ster draait minstens één planeet. Het door de grootste radiotelescoop ter wereld opgevangen signaal liet denken aan een transmissie door een buitenlandse intelligentie.

Centauri Dreams maande evenwel meteen aan tot voorzichtigheid. Terecht, zo bleek.

Verstoring

De Russische onderzoekster Joelia Sotnikova zei vandaag dat het wellicht om een "aardse verstoring" ging. Het observatorium bereidt een verklaring voor om berichten over een telefoontje van E.T. naar de prullenbak te verwijzen.

Na de onthulling schoten volgens de New Scientist ook wereldwijd onderzoekers van het gespecialiseerde SETI in actie, maar zij kregen in archieven en met waarnemingen (nog) geen bevestiging van dat zo verhoopte telefoontje. Ook het SETI dacht aan "lokale interentie of andere ijkingsproblemen".

Omgekeerd waarschuwt het SETI dan weer dat dit niet betekent dat er rond HD 164695 sowieso geen buitenaardse beschaving is.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165041010
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 april 2010 09:45 schreef Haushofer het volgende:
[ afbeelding ]

De vraag is dan: hoe zinloos of zinvol is zo'n zoektocht? Kunnen we conclusies trekken uit min of meer 50 jaar radiostilte? Hoe betrouwbaar zijn onze overpeinzingen over buitenaards leven? En natuurlijk: is de volgende communicatiepoging weer een Beatles-liedje of worden het de Rolling Stones? :7
Mijn eerste kennismaking met SETI was tijdens het spel Civilization van Sid Meier (1.0, DOS) als kind. Ik had toen nog geen idee wat het precies betekende, het was gewoon een futuristisch wereldwonder dat punten opleverde.

Toen ik ging studeren had ik wat studiegenoten die hun pc dag en nacht aan lieten staan en 1 van de features was dat ze een of ander tooltje bleven draaien met fraaie roze (regenboog, maar het roze is blijven hangen) grafiekjes. " wat is dat?" Oh dat zoekt naar buitenaards leven...

Ik heb het altijd als iets volkomen onzinnigs beschouwd.

Ten eerste is het zoeken naar een speld in een miljard hooibergen.

Ten tweede, ok, je vind wat, wat dan? De kans dat de afzender van het bericht in ruimte-tijd bij ons in de buurt is, is wederom praktisch gelijk aan 0. Dus je hebt er helemaal niks aan.

We kunnen het geld beter besteden aan het verkennen van ons eigen zonnestelsel, dat heeft ten minste nog enige realistische haalbaarheid.
"Ow, my schnoz! My punim! My pupik! My genechtagazoink!"
pi_165041720
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2016 08:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-08-2016

Mysterieus signaal uit de ruimte: dan toch geen aliens


[ afbeelding ]
© epa.

Sterrenkunde De hoop was vorig weekend gewekt dat de ontvangst door een Russische radiotelescoop van een "krachtig signaal" uit de ruimte een teken was van een buitenaardse intelligentie. Maar een Russische onderzoekster en het populair-wetenschappelijke magazine New Scientist hebben die hoop vandaag doen verdampen.

De gespecialiseerde website Centauri Dreams onthulde dat de radiotelescoop RATAN-600 in de Russische deelrepubliek Karatsjay-Tsjerkessia op 15 mei 2015 een krachtig signaal had ontvangen vanuit de omgeving van ster HD 164595 in het sterrenbeeld Hercules. Rond deze ster draait minstens één planeet. Het door de grootste radiotelescoop ter wereld opgevangen signaal liet denken aan een transmissie door een buitenlandse intelligentie.

Centauri Dreams maande evenwel meteen aan tot voorzichtigheid. Terecht, zo bleek.

Verstoring

De Russische onderzoekster Joelia Sotnikova zei vandaag dat het wellicht om een "aardse verstoring" ging. Het observatorium bereidt een verklaring voor om berichten over een telefoontje van E.T. naar de prullenbak te verwijzen.

Na de onthulling schoten volgens de New Scientist ook wereldwijd onderzoekers van het gespecialiseerde SETI in actie, maar zij kregen in archieven en met waarnemingen (nog) geen bevestiging van dat zo verhoopte telefoontje. Ook het SETI dacht aan "lokale interentie of andere ijkingsproblemen".

Omgekeerd waarschuwt het SETI dan weer dat dit niet betekent dat er rond HD 164695 sowieso geen buitenaardse beschaving is.

(HLN)
Op Engelstalige media die er wat dieper op ingaan dan zo'n oppervlakkig copypast stukje kan je lezen dat een medewerker van SETI met de nodige wanhoop verklaarde dat de journalisten er niets van begrijpen en dat ze dit compleet verkeerd hebben geïnterpreteerd. Er zouden volgens hem tal van natuurfenomenen zijn die dit signaal verklaren.
Helaas, geen teken van intelligent leven op zo'n korte afstand. ;)
Ik denk dat geen verstandig mens eraan twijfelt dat er ander intelligent leven is in het universum, alleen is de kans klein dat het op zo'n korte afstand is. De kans is wellicht zelfs zeer klein dat het in ons melkweg is aangezien organismes zich gedurende een hele lange tijd onafgebroken moeten kunnen ontwikkelen alvorens je een intelligente soort krijgt. Hier op aarde is het ook vaak mis gegaan voordat de apen zich lekker konden ontwikkelen. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_165078082
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2010 10:40 schreef jdschoone het volgende:

[..]

Ik zie deze argumentatie zo vaak. “Het heelal is enorm, dus er moet nog ergens anders leven zijn”. Niet alleen is deze redenatie deductief volslagen onlogisch, het is volgens mij ook nog eens vrijwel onmogelijk. Vandaar dat ik SETI dus ook een compleet zinloos project vindt, behalve als men het zinnig vindt om geld over de balk te gooien.

In dit heelal doen zich de volgende opties voor.

1: Het heelal en materie in het heelal is oneindig. Dit zou niet alleen betekenen dat er ergens anders leven is, dit zou betekenen dat er oneindig veel leven is. Nu, ik kan heel veel over deze optie zeggen maar ik zal het op twee dingen houden. Op de eerste plaats is ‘oneindig’ alleen een theoretisch concept en is het een praktische onmogelijkheid (in ons heelal kan niets a priori oneindig zijn, leidt tot een logische contradictie). Belangrijker: wij weten het een en ander over het heelal; we weten dat het een begin heeft gehad, we weten ongeveer hoeveel massa het heelal bezit. Bovendien stellen de thermodynamische wetten dat er geen massa/energie bij het heelal gevoegd kan worden, dus zelfs al zou het heelal zelf (dwz de ruimtetijd) oneindig zijn, de massa en daarmee dus de substantie van het universum is dit zeker niet.

2: De materie van het heelal (en wellicht het heelal zelf) is eindig. Dit is wat wetenschappers op dit moment denken. Er zijn ongeveer 200 miljard sterrenstelsels, met elk ongeveer 100 miljard sterren. Dan wordt het een probabilistisch vraagstuk, namelijk: is het mogelijk dat in een universum met zo’n omvang leven voor een tweede keer spontaan ontstaat. Als je dan de kans weet op het ontstaan van leven, kun je gaan rekenen.

Het probleem is dat niemand exact de kans op het ontstaan van leven weet. Wel denken de meeste wetenschappers dat de kans heel erg klein moet zijn. Er zijn zoveel factoren die geschikt moeten zijn voor het überhaupt mogelijk zijn van leven dat 99% van het universum al afvalt. Even wat feiten op een rij.

1: Er zijn maar twee atomen die vier verbindingen met andere atomen kunnen aangaan, nodig voor complex leven. Dat zijn koolstof en silicium. Silicium heeft een aantal problematische eigenschappen waardoor het ongeschikt zou zijn voor het ontstaan van een levensvorm. Dus je hebt koolstof nodig.
2: Koolstof ontstaat in sterren, je moet dus in of dichtbij een sterrenstelsel zitten. Daarmee valt alle open ruimte tussen sterrenstelsel weg: daar bevinden zich geen sterren.
3: Je hebt ook water nodig. Water is het meest interactieve molecuul wat er bestaat, de meeste voedingsstoffen lossen erin op en ook het feit dat water, in vaste vorm lichter is dan in haar vloeibare vorm is noodzakelijk voor leven. (zie http://astrobiology.nasa.(...)st/question/?id=178)
4. Water in vloeibare vorm komt alleen voor op planeten, en nog specifieker, planeten die een baan om een ster hebben waarbij de temperatuur niet constant onder de 0 graden is of boven de 100 graden. Deze baan heet de Habitable Zone: http://en.wikipedia.org/wiki/Habitable_zone
5. Ook de locatie binnen een sterrenstelsel is van belang. Het centrum van een sterrenstelsel bevat teveel straling voor leven; de ringen zijn geboorteplaatsen voor nieuwe sterren en derhalve ook problematisch. Het beste is om tussen de ringen te zitten.
6. Bovenstaande is nog slechts de juiste planeet. Dan moet leven nog tot ontstaan komen, dus een complex mechanisme dat zichzelf kan repliceren moet spontaan ontstaan. De kans hierop is voor zover wij weten zeer klein.

Ik zou deze lijst gigantisch veel groter kunnen maken, maar ik hoop dat ik mijn punt heb gemaakt. Zelfs in dit hele grote heelal is de kans op het ontstaan van leven wellicht nog heel erg klein. Het feit dat wij er zijn is dan al bijzonder, laat staan dat er nog andere levensbronnen zijn. Natuurlijk zitten er wat assumpties vast aan dit argumenten, en wellicht blijken die later incorrect te zijn, maar voor zover wij nu kunnen weten met onze huidige kennis is het nogal irrationeel om in aliens te geloven.
Ja menselijke arrogantie dit, als er leven kan ontstaan dan ontstaat het en er zijn genoeg plekken waar het kan aangezien het universum zo groot is. Vroegah dachten we ook dat de aarde het middelpunt is omdat er geen tegenbewijs was. Nu denken sommige mensen dat er geen buitenaards leven is omdat we niet zeker kunnen weten.

Je gaat ook totaal voorbij aan alle manen die er zijn, maakt de kans nog een stuk groter.
pi_165078176
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2016 19:45 schreef mBram_van_Loon het volgende:

[..]

Op Engelstalige media die er wat dieper op ingaan dan zo'n oppervlakkig copypast stukje kan je lezen dat een medewerker van SETI met de nodige wanhoop verklaarde dat de journalisten er niets van begrijpen en dat ze dit compleet verkeerd hebben geïnterpreteerd. Er zouden volgens hem tal van natuurfenomenen zijn die dit signaal verklaren.
Helaas, geen teken van intelligent leven op zo'n korte afstand. ;)
Ik denk dat geen verstandig mens eraan twijfelt dat er ander intelligent leven is in het universum, alleen is de kans klein dat het op zo'n korte afstand is. De kans is wellicht zelfs zeer klein dat het in ons melkweg is aangezien organismes zich gedurende een hele lange tijd onafgebroken moeten kunnen ontwikkelen alvorens je een intelligente soort krijgt. Hier op aarde is het ook vaak mis gegaan voordat de apen zich lekker konden ontwikkelen. ;)
Die redenatie kan je ook omdraaien, ondanks dat aarde perfect voor leven is duurde het erg lang maar dat betekent dus dat het op andere planeten wel snel lukte.
pi_165078662
Volgens mij is SETI wel weggegooid geld maar kosmologie zelf niet, aangezien we hierdoor veel dingen hebben die er anders nooit waren geweest.

Een van de zaken waar ik mij aan stoor is dat wetenschappers hebben bepaald waar leven precies aan moet voldoen. Een van de mensen hierboven heeft het bijvoorbeeld over water en koolstof. Waarom dit noodzakelijk is voor leven, het is mij een raadsel. Anderzijds ook weer niet, het is namelijk erg "aardig" gedacht. De Aarde heeft bepaalde zaken nodig voor ontwikkeling van leven DUS dat geldt in andere delen van het universum ook. Maar dit is een drogredenering. Ik snap het wel hoor, je moet toch ergens vanuit gaan anders kun je van alles fantaseren. Maar het is gewoon vanuit arrogantie gedacht, zonder de kleinheid van onze kennis in acht te nemen.

Ik denk dat er overal leven is, maar in andere dimensies. De zogenaamde aliens (wij zijn zelf ook aliens, gebracht door kometen) kunnen wij nooit zien en zij ons niet. Ze zouden naar de Aarde kijken en niks aan wezens zien, dan komen ze hier op Aarde met hun machines en denken dat het uitgestorven is. Simpelweg omdat hun hersenen (of hun denkorgaan) anders zijn geevolueerd dan de onze.
Dat is ook machtig mooi aan leven en evolutie, alles wat nodig is om te overleven wordt ontwikkeld, de rest wordt uitgezet.
Als onze hersenen alles zouden doorgeven wat er is in het universum zouden we gek worden.

Dit laatste is overigens mijn denken, wat je ook kan noemen fantasie.
Ik ben weg, omdat ik discussies met mensen niet meer zinvol vind. Groetjes
pi_165097106
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2016 13:30 schreef Berjan1986II het volgende:
Volgens mij is SETI wel weggegooid geld maar kosmologie zelf niet, aangezien we hierdoor veel dingen hebben die er anders nooit waren geweest.

Een van de zaken waar ik mij aan stoor is dat wetenschappers hebben bepaald waar leven precies aan moet voldoen. Een van de mensen hierboven heeft het bijvoorbeeld over water en koolstof. Waarom dit noodzakelijk is voor leven, het is mij een raadsel. Anderzijds ook weer niet, het is namelijk erg "aardig" gedacht. De Aarde heeft bepaalde zaken nodig voor ontwikkeling van leven DUS dat geldt in andere delen van het universum ook. Maar dit is een drogredenering. Ik snap het wel hoor, je moet toch ergens vanuit gaan anders kun je van alles fantaseren. Maar het is gewoon vanuit arrogantie gedacht, zonder de kleinheid van onze kennis in acht te nemen.

Ik denk dat er overal leven is, maar in andere dimensies. De zogenaamde aliens (wij zijn zelf ook aliens, gebracht door kometen) kunnen wij nooit zien en zij ons niet. Ze zouden naar de Aarde kijken en niks aan wezens zien, dan komen ze hier op Aarde met hun machines en denken dat het uitgestorven is. Simpelweg omdat hun hersenen (of hun denkorgaan) anders zijn geevolueerd dan de onze.
Dat is ook machtig mooi aan leven en evolutie, alles wat nodig is om te overleven wordt ontwikkeld, de rest wordt uitgezet.
Als onze hersenen alles zouden doorgeven wat er is in het universum zouden we gek worden.

Dit laatste is overigens mijn denken, wat je ook kan noemen fantasie.
Dat is een van de problemen die we hebben. We hebben maar 1 voorbeeld van evolutie van leven en we weten niet, in het geval er ander leven bestaat in het universum, of het uit de dezelfde bouwstoffen bestaat, Dna, evolutie, enz...
dat terzijde, hebben we dus wel 1 voorbeeld waaruit leven kan opgebouwd zijn, en dat zijn elementen die je overal in het universum in overvloed aantreft, dus het is nog niet zo gek om te denken dat elders soortgelijke processen plaatsvinden En het feit dat je maar 1 voorbeeld hebt leidt tot deze manier van zoeken naar leven elders in het universum... het is ook moeilijk voor te stellen hoe het anders zou kunnen zijn tot je het tegenkomt, en dat maakt het juist allemaal zo spannend ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170375520
20-04-2017

Nog geen kunstmatige buitenaardse signalen opgepikt met ‘Breakthrough Listen’


De 100-meter Green Bank Telescope. (Green Bank Observatory)

Breakthrough Listen – een initiatief van internet-investeerder Yuri Milner, gericht op het zoeken naar kunstmatige radiosignalen uit de ruimte – heeft de eerste oogst aan meetgegevens gepubliceerd. Tijdens het eerste jaar zijn 692 sterren ‘afgeluisterd’ met de grote Green Bank-radiotelescoop in West Virginia (VS). Daarbij zijn elf opvallende signalen opgepikt, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat het waarschijnlijk niet om kunstmatige signalen van buitenaardse oorsprong gaat.

Van elk van de 692 sterren zijn drie keer vijf minuten radiowaarnemingen gedaan. Vervolgens zijn de registraties met behulp van speciale software geanalyseerd. Bij deze analyse wordt gelet op radiosignalen die zich onderscheiden van natuurlijke processen. Te denken valt aan signalen met een smalle bandbreedte, pulsaties, onregelmatigheden in het spectrum en andere ongewone kenmerken. Speciale algoritmen moeten ervoor zorgen dat signalen van aardse bronnen, zoals satellieten, buiten beschouwing worden gelaten.

De wetenschappers van Breakthrough Listen zullen vanaf nu ongeveer eens per half jaar verslag doen van hun waarnemingen. Het project loopt tot 2026. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171566439
08-06-2017

Mysterie buitenaards wow-signaal opgelost



Het is meestal oorverdovend stil in de ruimte. Al decennia luisteren mensen met radiotelescopen naar het heelal, in de hoop een signaal op te vangen van een buitenaardse beschaving. Maar tot nu toe is zo’n ontdekking uitgebleven. Of toch niet? In 1977 ving astronoom Jerry Ehman van Ohio State University een signaal op dat 72 seconden aanhield. Op de computeruitdraai die hij maakte van die avond schreef hij het woord ‘wow’ bij het signaal.

Het stuk computerpapier (foto) werd iconisch. Waren het buitenaardse wezens die het radiosignaal hadden geproduceerd? Het kwam van de sterrengroep Chi Sagittarii, stond daar misschien een radiomast? Niemand die het wist. Daarna was het weer stil. Veertig jaar lang. Het wow-signaal werd gezien als een toeval, misschien wel een fout in de programmatuur.

Maar het mysterie is nu eindelijk opgelost. En nee, het zijn geen groene mannetjes die met de radio aan het spelen waren. Astronomen van het Amerikaanse St Petersburg College hebben ontdekt dat er twee kometen zijn die een dergelijke verstoring op de radioband veroorzaken. De twee kometen, 266P/Christensen en 335P/Gibbs, hebben een dikke laag waterstof om zich heen hangen. Die laag produceert een zwak signaal op 1420 MHz, exact de frequentie van het wow-signaal.

Ze waren vanaf de aarde gezien in 1977 bovendien op de juiste plek om de indruk te wekken dat het signaal van Chi Sagittarii kwam.

Het is een tegenvaller voor mensen die geloven dat het wow-signaal daadwerkelijk een teken was van buitenaardse intelligentie. Maar die groep is in de loop der jaren sowieso erg geslonken. Ook al omdat er nooit meer iets werd gehoord uit de omgeving van Chi Sagittarii. Voor astronomen is het fijn dat ze nu eindelijk een verklaring hebben. Wetenschappers hebben een hekel aan losse eindjes. Maar of we buitenaards leven ooit gaan vinden?

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171659623
12-06-2017

Is de mensheid klaar voor een boodschap van aliens?

Een experiment suggereert van wel. Binnen een maand werd een zogenaamde buitenaardse boodschap door het grote publiek vertaald.

SETI zoekt momenteel hard naar buitenaardse radiosignalen. Tot op heden zonder resultaat. Maar stel nu dat we in de nabije toekomst zo’n buitenaards radiosignaal oppikken. Zijn we dan ook in staat om het te begrijpen? Die vraag hield onderzoeker René Heller zodanig bezig dat hij besloot een experiment op te zetten.

Ontcijferen
Eind april zette hij de SETI Decrypt Challenge op sociale media (Twitter en Facebook) en riep mensen op om mee te doen. De uitdaging was simpel: ontcijfer een zogenaamde buitenaardse boodschap, bestaande uit zo’n 2 miljoen bits (nullen en enen). De boodschap bestond deels uit een afbeelding van aliens, waarbij de nullen en enen respectievelijk voor de kleuren wit en zwart stonden. Een ander deel noemde de eerste 757 priemgetallen en verraadde zo dat getallen van cruciaal belang waren als iemand de complete boodschap wilde ontcijferen. Weer een ander deel van de boodschap onthulde onder meer hoe groot de aliens waren en wat hun levensverwachting was.

Wereldwijde web
Meer dan 300 mensen dienden voor de deadline (3 juni) hun oplossing in en 66 oplossingen bleken ook daadwerkelijk helemaal correct te zijn. “Dit experiment laat de kracht van het wereldwijde web zien als het gaat om het interpreteren van een toekomstige boodschap van buitenaardse intelligente wezens,” schrijft Heller.

Zender
Maar het onderzoek heeft niet alleen implicaties voor de ontvangers van een buitenaardse boodschap. Het biedt volgens Heller ook aanknopingspunten voor het schrijven van een begrijpelijke boodschap die wij mensen naar aliens kunnen versturen. “Dit experiment had twee doelen,” stelt Heller. “Ten eerste wilden we nagaan in hoeverre sociale media kunnen helpen bij het ontcijferen van een mogelijke toekomstige boodschap van een buitenaardse intelligentie. Ten tweede wilden we nagaan of mensen – die niet getraind zijn in SETI-decryptie – in staat zouden zijn om de boodschap te lezen. Dit tweede aspect (…) kan wel eens nuttig zijn voor mensen die hun eigen boodschappen willen versleutelen met als doel deze zo begrijpelijk mogelijk te maken.”

Mocht er ooit een boodschap van buitenaardse wezens op aarde belanden dan weet Heller wel wat hij ermee zou doen: vrijgeven. Zodat we allemaal mee kunnen puzzelen. Of we zo’n echte buitenaardse boodschap net zo snel kunnen ontcijferen, is natuurlijk zeer de vraag. Want de neppe buitenaardse boodschap van Heller is natuurlijk een leuke puzzel, maar nog steeds bedacht door een mens en ontcijferd door soortgenoten die grofweg op dezelfde manier denken. Spannend blijft dan ook hoe we reageren op een werkelijk buitenaardse boodschap. Het lijkt – hoe optimistisch het experiment van Heller ook is – niet ondenkbaar dat we met een boodschap van aliens – die heel anders in elkaar steken dan wij, heel anders denken en communiceren dan wij en wellicht zelfs vele malen intelligenter zijn dan wij – nog een hele kluif te worden. Vooralsnog is dat van later zorg. Eerst die boodschap maar eens op te zien sporen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 15 juni 2017 @ 11:58:35 #152
37248 BertV
Handgemaakt
pi_171707723
Ik lees dat SeLang al hetzelfde opmerkte.

De kans dat een beschaving langer dan een paar eeuwen de ruimte in "tettert" met al z'n signalen is heel klein. Het is niet bepaald intelligent als je lichtjaren om je woonplaats onbekend gespuis wil wakker maken.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_171708012
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 08:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

"Ten eerste wilden we nagaan in hoeverre sociale media kunnen helpen bij het ontcijferen van een mogelijke toekomstige boodschap van een buitenaardse intelligentie. "
:? beetje vreemde uitspraak van die René Heller

zn experiment heeft weinig met sociale media te maken, maar was gewoon een ouderwetse Prijsvraag, die verspreid werd via beschikbare media (waarbij toevallig sociale media veelgebruikt worden door veel mensen)

en waarop hij dus 30 inzendingen kreeg...
de opzet heeft weinig specifieks te maken met een sociale interactie of een virale werking of ook nie de optie van een 'distributed' systeem (een tijd terug waren die distributed calculations nog erg hip, ook Seti deed (doet) eraan mee om signalen te laten decoderen via distributed systemen.

Aangezien die wetenschapper zelf de oplossing wist heeft hij ook geen oplossing geboden vor het controleren van eventuele foute of corecte oplossingen, of het werkt hier altijd mee te tellen dat de meest gegeven oplossing per definitie altijd goed is.
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_174013158
Bump.

Ik zag zojuist een reclame voor digitale radio.. en dat bracht mij op een idee / vraag:

Er wordt nu keihard met telescopen gespeurd naar signalen vanuit de ruimte... maar stel nu dat beschavingen al snel overgaan op niet zomaar radiosignalen, maar informatie die digitaal verstuurd wordt via radiogolven... zouden wij zoiets eenvoudig kunnen onderscheiden van ruis?

En is dat iets dat nu ook geanalyseerd wordt?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  User die je het meest gemist hebt 2022 dinsdag 26 september 2017 @ 19:36:08 #155
78918 SeLang
Black swans matter
pi_174013517
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 september 2017 19:22 schreef Molurus het volgende:
Bump.

Ik zag zojuist een reclame voor digitale radio.. en dat bracht mij op een idee / vraag:

Er wordt nu keihard met telescopen gespeurd naar signalen vanuit de ruimte... maar stel nu dat beschavingen al snel overgaan op niet zomaar radiosignalen, maar informatie die digitaal verstuurd wordt via radiogolven... zouden wij zoiets eenvoudig kunnen onderscheiden van ruis?
Dat zou inderdaad moeilijk kunnen zijn. Hoe efficiënter je informatie codeert, des te meer gaat het signaal op ruis lijken (geldt zowel voor analoog als digitaal).
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_174014096
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 september 2017 19:36 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat zou inderdaad moeilijk kunnen zijn. Hoe efficiënter je informatie codeert, des te meer gaat het signaal op ruis lijken (geldt zowel voor analoog als digitaal).
Ja, dat lijkt mij dus ook. Aan de ene kant goed nieuws, omdat dit de potentie heeft om te verklaren waarom we zo weinig 'horen'. Slecht nieuws omdat het zoekwerk daar helemaal niet eenvoudiger van wordt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 27 september 2017 @ 11:12:41 #157
37248 BertV
Handgemaakt
pi_174026945
...en wellicht zoeken wij nu naar de analoge (of digitale) equivalent van rooksignalen terwijl aliens communiceren met kwantumverstrengeling, of nog waarschijnlijker iets waar we helemaal niet aan gedacht hebben.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_174069504
Ik heb altijd gedacht dat andere intelligente levensvormen door de schaal van het universum een soort vanzelfsprekendheid moesten zijn. Echter ben ik daar een beetje op teruggekomen als je je afvraagt in hoeverre intelligentie (als die van de mens of hoger) van belang is uit evolutionair oogpunt, en welk gevaar dit vervolgens met zich meebrengt (vervuiling, totale vernietiging, voortschrijdende instorting van ecosystemen etc).

Kijkend naar hoeveel levensvormen op aarde 'technologie' gebruiken: 1 : ~1.500.000
Kijkend naar hoeveel levensvormen op aarde 'gereedschap' gebruiken: ~20 : ~1.500.000

99,999% van de bekende levensvormen overleven dus zonder de capaciteiten om materialen te bewerken tot 'gereedschap' en hier iets mee te doen. Als je dit meeneemt in je beschouwing dan begin ik steeds meer te twijfelen.
pi_174069736
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 11:21 schreef Deshain het volgende:

Ik heb altijd gedacht dat andere intelligente levensvormen door de schaal van het universum een soort vanzelfsprekendheid moesten zijn. Echter ben ik daar een beetje op teruggekomen als je je afvraagt in hoeverre intelligentie (als die van de mens of hoger) van belang is uit evolutionair oogpunt, en welk gevaar dit vervolgens met zich meebrengt (vervuiling, totale vernietiging, voortschrijdende instorting van ecosystemen etc).

Kijkend naar hoeveel levensvormen op aarde 'technologie' gebruiken: 1 : ~1.500.000
Kijkend naar hoeveel levensvormen op aarde 'gereedschap' gebruiken: ~20 : ~1.500.000

99,999% van de bekende levensvormen overleven dus zonder de capaciteiten om materialen te bewerken tot 'gereedschap' en hier iets mee te doen. Als je dit meeneemt in je beschouwing dan begin ik steeds meer te twijfelen.
Deze inschatting lijkt mij in sterke mate subjectief. Ten eerste zijn 'intelligentie', 'technologie' en 'gereedschap' geen al te strak gedefinieerde begrippen.

Ten tweede is zelfs het begrip 'soort' niet echt heel helder. Hoe kom je eigenlijk op die 1500000 uit?

Ten derde ziet het plaatje er weer heel anders uit als je kijkt naar 'aantal leden van een soort' of 'biomassa'.

Overigens ben ik het wel eens met de basis van je betoog: in hoeverre intelligentie biologisch succes ten goede komt is maar zeer de vraag.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_174071187
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 11:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Deze inschatting lijkt mij in sterke mate subjectief. Ten eerste zijn 'intelligentie', 'technologie' en 'gereedschap' geen al te strak gedefinieerde begrippen.
Inderdaad, vandaar de ' '. Was meer om het ontbreken van de noodzaak van een bepaalde mate van intelligentie die tot meetbare signalen leidt aan te geven in relatie tot 'bestaan'.
quote:
Ten tweede is zelfs het begrip 'soort' niet echt heel helder. Hoe kom je eigenlijk op die 1500000 uit?
Is ongeveer het aantal beschreven soorten. Dus echt een wilde gok.
quote:
Ten derde ziet het plaatje er weer heel anders uit als je kijkt naar 'aantal leden van een soort' of 'biomassa'.
De uitkomst van dit soort kansberekeningen blijft natuurlijk het meest afhankelijk van hoe je met de nummers goochelt.
quote:
Overigens ben ik het wel eens met de basis van je betoog: in hoeverre intelligentie biologisch succes ten goede komt is maar zeer de vraag.
Plus de vraag in hoeverre het zelfdestructief is (Ik denk dat we ons niet beseffen hoe vaak we op het randje hebben gestaan van enorme catastrofen).
pi_174071373
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 12:42 schreef Deshain het volgende:

[..]

De uitkomst van dit soort kansberekeningen blijft natuurlijk het meest afhankelijk van hoe je met de nummers goochelt.
Als we het zien als een kansberekening dan wordt het helemaal twijfelachtig, omdat er een aantal factoren in die kansberekening zitten die niet zomaar onzeker zijn, maar zelfs compleet onbekend. (0, 1 of ergens daar tussenin.)

Dat is trouwens ook het grote manco van de beroemde Drake vergelijking. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_174071552
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 12:50 schreef Molurus het volgende:

[..]

Als we het zien als een kansberekening dan wordt het helemaal twijfelachtig, omdat er een aantal factoren in die kansberekening zitten die niet zomaar onzeker zijn, maar zelfs compleet onbekend. (0, 1 of ergens daar tussenin.)

Dat is trouwens ook het grote manco van de beroemde Drake vergelijking. :)
De Drake vergelijking is sowieso een gedrocht als je het als statistisch model wilt gebruiken, naast de onzekere factoren houdt deze geen rekening met de grootte van het heelal (en dat is ook een onzekere factor) maar beperkt zich tot één stelsel.

Het is wel een handige vergelijking om de orde van (on)waarschijnlijkheid over te brengen aan mensen die zich hier minder in hebben verdiept.
pi_175660952
quote:
Alien Probe or Galactic Driftwood? SETI Tunes In to 'Oumuamua'

It’s a long shot, but scientists are about to listen very closely for radio signals from our solar system’s first known interstellar visitor

Ever since its discovery in mid-October as it passed by Earth already outbound from our solar system, the mysterious object dubbed ‘Oumuamua (Hawaiian for “first messenger”) has left scientists utterly perplexed. Zooming down almost perpendicularly inside Mercury’s orbit at tens of thousands of kilometers per hour—too fast for our star’s gravity to catch—‘Oumuamua appeared to have been dropped in on our solar system from some great interstellar height, picking up even more speed on a slingshot-like loop around the sun before soaring away for parts unknown. It is now already halfway to Jupiter, too far for a rendezvous mission and rapidly fading from the view of Earth’s most powerful telescopes.

Astronomers scrambling to glimpse the fading object have revealed additional oddities. ‘Oumuamua was never seen to sprout a comet-like tail after getting close to the sun, hinting it is not a relatively fresh bit of icy flotsam from the outskirts of a nearby star system. This plus its deep red coloration—which mirrors that of some cosmic-ray-bombarded objects in our solar system—suggested that ‘Oumuamua could be an asteroid from another star. Yet those same observations also indicate ‘Oumuamua might be shaped rather like a needle, up to 800 meters long and only 80 wide, spinning every seven hours and 20 minutes. That would mean it is like no asteroid ever seen before, instead resembling the collision-minimizing form favored in many designs for notional interstellar probes. What’s more, it is twirling at a rate that could tear a loosely-bound rubble pile apart. Whatever ‘Oumuamua is, it appears to be quite solid—likely composed of rock, or even metal—seemingly tailor-made to weather long journeys between stars. So far there are few if any wholly satisfactory explanations as to how such an extremely elongated solid object could naturally form, let alone endure the forces of a natural high-speed ejection from a star system—a process thought to involve a wrenching encounter with a giant planet.

These bizarre characteristics have raised eyebrows among professional practitioners of SETI, the search for extraterrestrial intelligence, who use large radio telescopes to listen for interstellar radio transmissions from other cosmic civilizations. If ‘Oumuamua is in fact artificial, the reasoning goes, it might be transmitting or at least leaking radio waves.
https://www.scientificame(...)unes-in-to-oumuamua/
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 11 december 2017 @ 23:35:26 #164
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_175661512
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 september 2017 11:21 schreef Deshain het volgende:
Ik heb altijd gedacht dat andere intelligente levensvormen door de schaal van het universum een soort vanzelfsprekendheid moesten zijn. Echter ben ik daar een beetje op teruggekomen als je je afvraagt in hoeverre intelligentie (als die van de mens of hoger) van belang is uit evolutionair oogpunt, en welk gevaar dit vervolgens met zich meebrengt (vervuiling, totale vernietiging, voortschrijdende instorting van ecosystemen etc).

Kijkend naar hoeveel levensvormen op aarde 'technologie' gebruiken: 1 : ~1.500.000
Kijkend naar hoeveel levensvormen op aarde 'gereedschap' gebruiken: ~20 : ~1.500.000

99,999% van de bekende levensvormen overleven dus zonder de capaciteiten om materialen te bewerken tot 'gereedschap' en hier iets mee te doen. Als je dit meeneemt in je beschouwing dan begin ik steeds meer te twijfelen.
Het aantal mogelijke planeten kan die factor 99.9999 wel aan
Verder vullen mensen met hun intelligentie wellicht een niche. En is er een automatische opgang naar meer intelligentie, die eindigt bijv bij ons. Complexiteit neemt in ieder geval verder toe naarmate het leven ouder is en intelligentie ook
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_175675431
De macht van het getal. Uitgaande van vrijwel oneindig veel sterren en dus ook planeten moeten er wel vergelijkbare levensvormen zijn als wij.

Maar eh, van de 15.000.000.000 jaar dat het heelal bestaat doen wij pas 100 jaar tekenen van leven verspreiden die buitenaards te detecteren zijn. Feitelijk pas 50 jaar met voldoende vermogen om iets verder in het heelal door te dringen voor uiterst gevoelige apparatuur bij de ontvanger. En dan, hoe lang bestaan wij nog? Een paar atoombommen en ook wij zijn niet detecteerbaar intelligent meer.

Of te wel het time window om buitenaards leven te ontdekken kon nog wel eens heel kort zijn.
pi_177865552
15-03-2018

Topwetenschappers: alle aliens zijn dood
.



De kans dat we ooit intelligent buitenaards leven vinden is klein. Als we al iets horen, is het waarschijnlijk in de vorm van radiosignalen. En tegen de tijd dat die ons bereiken, zijn de wezens die ze zonden waarschijnlijk allang dood. Dat in het kort is de Drake equation, een theorie opgesteld door de Amerikaanse astrofysicus Frank Drake in 1961. Drake, nu met pensioen, heeft zijn beroemdste theorie samen met een groep topwetenschappers uit de hele wereld nog eens nagerekend. Hun conclusie: reken maar niet op groene mannetjes.

Het team van wetenschappers ging er vanuit dat een beschaving met toegang tot radio’s gemiddeld 100.000 jaar zou bestaan. Aangezien ze waarschijnlijk ver van ons af zouden wonen, duurt het een tijdje voor we die signalen op zouden pikken. Tegen die tijd is de beschaving alweer opgedoekt. Antwoorden heeft dan ook geen zin, aan de andere kant leeft niemand meer en het duurt weer eeuwen voor het signaal ergens is.

Op aarde produceren we sinds een eeuw radiogolven. Die hebben sinds tot nu toe nog maar 0,001 procent van het heelal bereikt. Ze zijn nauwelijks ons zonnestelsel uit. Zelfs als een van onze dichtstbijzijnde sterren leven bevat, dan duurt het nog tienduizenden jaren voor die deze signalen oppikken.

De vraag is of wij er dan nog zijn. Zoals de gisteren overleden kosmoloog Stephen Hawking graag beweerde, is er maar één nucleaire ontploffing nodig om een planeet onbewoonbaar te maken. In een wereld met terroristen en Kim Jong-un is dat een concrete dreiging. Maar ook het leven op die andere planeet kan zijn uitgewist door hun versie van de knettergekke Noord-Koreaanse leider. En voor een nieuwe beschaving ontstaat, zijn we zo tienduizenden jaren verder.

(arXiv.org)

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 1 april 2018 @ 11:09:49 #167
442280 Prisha
Moonshine!
pi_178230520
-O-
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_178231475
We zoeken naar iets waarvan we niet weten hoe het zich manifesteert, op een plek die we niet kennen met methoden waarvan we niet weten of deze überhaupt werkt.

Daarnaast heb je dan ook nog de problemen rond tijd en afstand. Iemand die ons kan bezoeken is wel zo veel verder dan wij dat ze ons wellicht niet eens interessant vinden.

Daarnaast vraag ik me af of het leven op aarde nu echt hier is ontstaan of hier is gekomen. Als het hier is ontstaan: wat is de kans dat dat elders gebeurt? En als het hier is gekomen, waar kunnen dienzaadjes nog meer terecht zijn gekomen, waar komen ze vandaan?

Op zich is het leven wel heel taai. Kijkend naar extrmofielen, beerdiertjes etc. Wij zouden nu al leven aan het verspreiden kunnen zijn. En in de evolutie hoef je slechts te bestaan tot je je in voldoende mate voortplant/blijft voortbestaan.
Whatever...
pi_178303387
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 maart 2018 16:21 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Op aarde produceren we sinds een eeuw radiogolven. Die hebben sinds tot nu toe nog maar 0,001 procent van het heelal bereikt. Ze zijn nauwelijks ons zonnestelsel uit. Zelfs als een van onze dichtstbijzijnde sterren leven bevat, dan duurt het nog tienduizenden jaren voor die deze signalen oppikken.
De eerste twee voorwerpen hebben ons zonnestelsel al verlaten, die deden daar iets van 50 jaar over. Radio signalen zijn echt binnen uren het zonnestelsel uit.

Als de dichtstbij staande sterren leven zouden hebben dat onze radio signalen zou beantwoorden dan zouden ze nu al ruim kunnen reageren op het SETI project, onze buur is slechts 4 lichtjaar verwijderd. Binnen de 25 lichtjaar zitten meer dan 100 sterren.
pi_178305059
quote:
99s.gif Op woensdag 4 april 2018 15:30 schreef qajariaq het volgende:

[..]

De eerste twee voorwerpen hebben ons zonnestelsel al verlaten, die deden daar iets van 50 jaar over. Radio signalen zijn echt binnen uren het zonnestelsel uit.

Als de dichtstbij staande sterren leven zouden hebben dat onze radio signalen zou beantwoorden dan zouden ze nu al ruim kunnen reageren op het SETI project, onze buur is slechts 4 lichtjaar verwijderd. Binnen de 25 lichtjaar zitten meer dan 100 sterren.
Het idee dat onze radio- en televisiesignalen steeds verder de ruimte indringen is een populaire stelling maar in werkelijkheid is het niet zo simpel. :)
De signalen moeten bijvoorbeeld op een frequentie zitten die hoog genoeg zijn om door de ionosfeer van de Aarde te komen.
Je zit ook nog met het probleem dat het verre van voldoende is als een signaal een verre ster bereikt maar dat dit signaal dan ook nog sterk en helder genoeg moet zijn om gedetecteerd te kunnen worden.

De Voyager heeft een zendvermogen van 23 Watt en bevindt zich op ongeveer 125 Astronomische Eenheden van de Aarde en de signalen kunnen nog steeds gedetecteerd worden door radiotelescopen. De meest nabije ster, Proxima Centauri, bevindt zich meer meer dan 2200 maal zo ver weg. Aangezien de sterkte van een lichtsignaal afneemt met de toename van de afstand in het kwadraat zou je een zendvermogen van 110 miljoen Watt nodig hebben om een signaal naar Proxima Centauri te sturen dat net zo sterk is als de Voyager-1 naar de Aarde stuurt.

Een ander probleem is dat de signalen die wij uitzenden zijn helemaal niet op de ruimte gericht. Een deel van deze signalen lekt weg in de ruimte maar ze worden niet naar een specifieke plek in de ruimte uitgezonden zoals het signaal van Voyager-1 wel specifiek op de Aarde is gericht.

Hierbij komt nog het probleem dat signalen worden verstrooid en geabsorbeerd door gas en stof in de ruimte. Dit kan het signaal verstoren en verzwakken. Dus zelfs al zouden buitenaardsen onze signalen kunnen ontvangen, dan nog is de kans groot dat ze ze verwarren met achtergrondruis.

Daarentegen hebben wij mensen wel al eens doelbewust berichten de ruimte ingestuurd. In 1974 bijvoorbeeld de Arecibo Message. Met behulp van de Arecibo Radio Telescope werd een radioboodschap richting het grote Herculesbolhoopcluster (op zo’n 21.000 lichtjaar van de aarde) gestuurd. En in de jaren die volgden werden nog regelmatig met opzet boodschappen de ruimte ingestuurd. Een antwoord kregen we nooit.

Ondanks die initiatieven blijft de mensheid toch voornamelijk een luisterende soort. Want terwijl SETI jaarlijks een flink budget heeft om het oor te luisteren te leggen en dat allemaal ook heel gecoördineerd verloopt, zijn de pogingen om berichten naar ET te versturen een stuk minder professioneel. Vaak gaat het om een eenmalige actie, meer bedoeld om aandacht van het publiek te vragen voor de wetenschap of telescoop in kwestie dan de aandacht van aliens te trekken. De boodschappen zijn bovendien weinig substantieel en soms zelfs ludiek van aard. In de meeste gevallen gaan de zenders er niet eens vanuit dat ze de aandacht van aliens gaan trekken. Kortom: er is tot op heden geen serieuze poging ondernomen om actief een bericht naar buitenaardse wezens te sturen

Daaraast zijn de afstanden in het universum erg groot en een boodschap kan zomaar duizend jaar of langer onderweg zijn alvorens deze onderschept wordt. Tegen die tijd is de boodschap wellicht allang niet meer relevant (de geschiedenis leert dat er in 1000 jaar een hoop veranderen kan). Bovendien is het twijfelachtig of er 1000 jaar nadat we de boodschap verstuurd hebben nog iemand op aarde te vinden is die daadwerkelijk op een antwoord zit te wachten en dat ook op zal vangen.

Ook voorbij een paar lichtjaar zijn onze gelekte TV-signalen hoogstwaarschijnlijk niet meer te detecteren. Omdat we zijn overgeschakeld naar digitale televisie en lagere uitzendvermogens zijn we tegenwoordig nog lastiger te vinden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179015393
08-05-2018

Nieuwe zoektocht naar buitenaardse intelligentie van start gegaan



Breakthrough Listen – het initiatief van internet-investeerder Yuri Milner dat bedoeld is om signalen van intelligent leven uit de ruimte op te pikken – heeft vandaag een begin gemaakt met een nieuwe grote ‘luistercampagne’. Met behulp van de gemoderniseerde Parkes-radiotelescoop in Australië worden miljoenen sterren in het vlak van onze Melkweg bij de zoektocht betrokken. Eerder was al een bescheiden selectie van vooral nabije sterren afgewerkt.

De uitgebreide survey is mogelijk gemaakt door de installatie van nieuwe apparatuur in Parkes, waarmee grote hoeveelheden gegevens kunnen worden opgeslagen. Tot nu toe kon steeds maar één punt aan de hemel worden waargenomen, nu is dat uitgebreid tot dertien. Voor elk van die dertien punten kunnen meer dan 100 miljoen radiokanalen tegelijk worden gescand. Daarmee is het een van de grootste SETI-campagnes ooit: alleen al dit jaar zijn er 1500 uren aan waarnemingstijd mee gemoeid.

De nieuwe ‘multibundel’-ontvanger van Parkes is beter in staat om kunstmatige signalen van de aarde zelf uit te filteren. Dat is bittere noodzaak, omdat verreweg de meeste kunstmatige signalen die bij een project als dit worden opgepikt afkomstig zijn van satellieten, vliegtuigen, mobiele telefoons en dergelijke.

De gegevens die bij de Breakthrough Listen-campagne worden verzameld, zullen overigens ook worden doorzocht op astronomisch interessante verschijnselen, zoals snelle radioflitsen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179059803
Ze hebben al geantwoord:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  maandag 14 mei 2018 @ 14:36:48 #173
372997 Munktar
de Manke
pi_179154511
Waarom gaat iedereen er vanuit dat leven spontaan ontstaat?

Autobiogenesis is niet iets wat snel en makkelijk gebeurt, het lukt ons niet eens om leven in het lab te maken.

En kleine organische moleculen die ontstaan op de verschillende plekken zijn geen leven...

Kijk eens naar complexere eiwitten, ribosomen, die kan je niet zo maar maken .... Laat staan spontaan ontstaan in een modderpoeltje
Aai nooit een brandende hond.
pi_179162487
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2018 14:36 schreef Munktar het volgende:
Waarom gaat iedereen er vanuit dat leven spontaan ontstaat?

Omdat het toch ooit ontstaan moet zijn. Waarschijnlijk wil je het proces aan en hogere macht toekennen, als er een hogere macht bij betrokken is hoe is die hogere macht dan ontstaan?
pi_179199269
quote:
99s.gif Op maandag 14 mei 2018 21:13 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Omdat het toch ooit ontstaan moet zijn. Waarschijnlijk wil je het proces aan en hogere macht toekennen, als er een hogere macht bij betrokken is hoe is die hogere macht dan ontstaan?
Nee zeker geen hogere macht, ik wil vooral het proces van autobiogenesis begrijpen, en daarmee de kans dat leven ontstaat, hoeveel tijd er nodig is om naar complexere organisme te komen...

Ik krijg het idee dat iedereen alleen maar denk aan goldielock zones ect, en niet aan de biochemische kant van leven
Aai nooit een brandende hond.
  woensdag 16 mei 2018 @ 15:52:28 #176
40566 Ericr
Livewrong
pi_179199513
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 15:40 schreef Munktar het volgende:

[..]

Nee zeker geen hogere macht, ik wil vooral het proces van autobiogenesis begrijpen, en daarmee de kans dat leven ontstaat, hoeveel tijd er nodig is om naar complexere organisme te komen...

Ik krijg het idee dat iedereen alleen maar denk aan goldielock zones ect, en niet aan de biochemische kant van leven
Die kans is misschien ook wel heel klein. Waarmee de spontaniteit van het ontstaan van leven ook geen voldongen feit is als de bouwstenen en omstandigheden voor leven maar de juiste parameters hebben. Voorlopig weten we dat in ieder geval niet. Kan net zo goed zijn dat het precies andersom is en bij de juiste parameters er inderdaad zo goed als altijd leven ontstaat.

Maar dan nog kost dat heel veel tijd en die ontwikkeling nabootsen in een lab is misschien wel een onmogelijke opgave te meer daar we de parameters eigenlijk niet weten.

1 ding is zeker. We weten niet of het heelal krioelt met levensvormen of dat het juist zo goed als verstoken van iedere levensvorm. Grote kans dat we het nooit zullen weten omdat de afstanden in het heelal gewoon te groot zijn en het aantonen van leven op afstand zeer lastig is omdat we gewoon op de verkeerde wijze er naar zoeken.
pi_179201986
quote:
0s.gif Op woensdag 16 mei 2018 15:52 schreef Ericr het volgende:

[..]

Die kans is misschien ook wel heel klein. Waarmee de spontaniteit van het ontstaan van leven ook geen voldongen feit is als de bouwstenen en omstandigheden voor leven maar de juiste parameters hebben. Voorlopig weten we dat in ieder geval niet. Kan net zo goed zijn dat het precies andersom is en bij de juiste parameters er inderdaad zo goed als altijd leven ontstaat.

Maar dan nog kost dat heel veel tijd en die ontwikkeling nabootsen in een lab is misschien wel een onmogelijke opgave te meer daar we de parameters eigenlijk niet weten.

1 ding is zeker. We weten niet of het heelal krioelt met levensvormen of dat het juist zo goed als verstoken van iedere levensvorm. Grote kans dat we het nooit zullen weten omdat de afstanden in het heelal gewoon te groot zijn en het aantonen van leven op afstand zeer lastig is omdat we gewoon op de verkeerde wijze er naar zoeken.
En toch, (afaik) bij de start van SETI was het bestaan van exoplaneten nog niet eens aangetoond. Nu zijn 'we' al zo ver dat complexe moleculen gevonden zijn op objecten van buiten de aarde. Dat laatste maakt het bestaan van ET wel steeds waarschijnlijker.
pi_179279906
Interessant topic maar het blijft een feit dat alle meningen en gedachten hierover de aardse wetenschap,kennis en gedachten gebruikt wordt als referentie. Buitenaards leven kan misschien wel uit hele andere dimensies bestaan, zolang men hier geen kennis van heeft blijft alles wat er over geschreven letterlijk en figuurlijk gezwets in de ruimte.
pi_179280118
quote:
1s.gif Op zondag 20 mei 2018 09:45 schreef goldback het volgende:
Interessant topic maar het blijft een feit dat alle meningen en gedachten hierover de aardse wetenschap,kennis en gedachten gebruikt wordt als referentie. Buitenaards leven kan misschien wel uit hele andere dimensies bestaan, zolang men hier geen kennis van heeft blijft alles wat er over geschreven letterlijk en figuurlijk gezwets in de ruimte.
In wetenschap bouw je voort op bestaande kennis en niet uit volledig speculatieve "wat als" scenario's. Je kunt zelf nagaan welke methode tot nu toe succesvoller is geweest.
-
pi_179281447
quote:
1s.gif Op zondag 20 mei 2018 10:06 schreef Haushofer het volgende:

[..]

In wetenschap bouw je voort op bestaande kennis en niet uit volledig speculatieve "wat als" scenario's. Je kunt zelf nagaan welke methode tot nu toe succesvoller is geweest.
oké maar aan die kennis ontbreekt het juist dus er valt uiteindelijk niks feitelijks over te zeggen ook niet door wetenschappers lijkt mij dan.
  woensdag 30 mei 2018 @ 09:09:48 #181
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_179485036
quote:
0s.gif Op maandag 14 mei 2018 14:36 schreef Munktar het volgende:
Waarom gaat iedereen er vanuit dat leven spontaan ontstaat?

Autobiogenesis is niet iets wat snel en makkelijk gebeurt, het lukt ons niet eens om leven in het lab te maken.

En kleine organische moleculen die ontstaan op de verschillende plekken zijn geen leven...

Kijk eens naar complexere eiwitten, ribosomen, die kan je niet zo maar maken .... Laat staan spontaan ontstaan in een modderpoeltje
Wat pleit voor het redelijk gemakkelijk ontstaan van leven is dat het op aarde al heel vroeg ontstond, bijna meteen nadat de boel was afgekoeld en er water was. Het is niet zo dat we er 4 miljard jaar op moesten wachten.

Dat vergroot de waarschijnlijkheid dat het elders ook onstaan is enorm.

Maar verder zitten we op dit moment met één meting van leven in het hele heelal. Statistisch gezien valt er dus weinig over te zeggen. Dat veranderd als wij in ons melkwegstelsen nog een plek met leven zouden ontdekken! Dan wemelt het heelal van leven!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  woensdag 30 mei 2018 @ 09:33:48 #182
40566 Ericr
Livewrong
pi_179485370
Het heeft alleen 3,5 miljard jaar geduurd voordat we voorbij het stadium gekomen zijn van protozoa (wat al een behoorlijk evolutie was t.o.v. de eerste levensvormen) Op andere planeten kan het zomaar zijn dat in de tussentijd het leven alweer is uitgeroeid door externe factoren voordat de eerste complexere vormen verschijnen.

Als er een filter is waarbij leven voorbij moet komen om te evolueren tot intelligent leven is er nog steeds de kans dat het meeste leven nooit voorbij dat filter komt in een stadium dat leven een stuk minder complex zoals wij het kennen.
  woensdag 30 mei 2018 @ 09:41:15 #183
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_179485460
quote:
0s.gif Op woensdag 30 mei 2018 09:33 schreef Ericr het volgende:
Het heeft alleen 3,5 miljard jaar geduurd voordat we voorbij het stadium gekomen zijn van protozoa (wat al een behoorlijk evolutie was t.o.v. de eerste levensvormen) Op andere planeten kan het zomaar zijn dat in de tussentijd het leven alweer is uitgeroeid door externe factoren voordat de eerste complexere vormen verschijnen.

Als er een filter is waarbij leven voorbij moet komen om te evolueren tot intelligent leven is er nog steeds de kans dat het meeste leven nooit voorbij dat filter komt in een stadium dat leven een stuk minder complex zoals wij het kennen.
Dat klopt, maar hier komt dan toch echt de wet der grote getallen om de hoek kijken. Als het leven snel ontstaat, op veel plekken, dan is het welhaast overmijdeiljk dat ook complexe levensvormen ontstaan. Ook complexe organismen zoals het oog zijn op aarde via verschillende evolutielijnen steeds opnieuw ontstaan.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_179489875
We zullen het pas echt zeker weten als "ZE" ons gevonden hebben.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')