abonnement Unibet Coolblue
pi_78839849
Lyrics by Duderinnetje :


Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!


Zelf heb ik een stoofpottenrepertoire van 1 stuks. Beschamend schamel voor zo'n stoofpotoervrouw als ik, dat realiseer ik mij terdege. Dus: post allen uw recept!

Het mijne:

Veel Vlees (runderlappen od.), in grote stukken
Twee uien, in grote stukken
Twee tenen knoflook, doormidden
1 forse winterwortel
1 courgette
Tijm, selderij, peterselie
Mosterd, een paar eetlepels
Eén flesje bier (oud bruin, Duvel, wat je wilt), met een tweede als reserve
Suiker, een paar eetlepels
Een scheut azijn
Laurier, acht blaadjes
Kruidnagelen, drie stuks
Paar jeneverbessen
Kleine aardappeltjes
Peper uit de molen
Zout

Vlees kort aanbraden, en voldoende bier toevoegen. Uien, knoflook, alle kruiden, mosterd, suiker en azijn erbij en de boel een uur laten sudderen (op een echte sudderpit/in de oven). Dan de schijven wortel toevoegen en evt. nog wat bier erbij doen. Na weer een uur schijven courgette erbij doen. Ten slotte de aardappeltjes op de stoofpot leggen en het geheel nog twintig minuten tot een half uur door laten garen. Eet smakelijk

Zie ook:
Het Grote Stoofpotten Topic
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 2!
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 3
Het grote Stoofpottentopic #4

Als je van stoofpotten houdt, lees deel 1 t/m 4 dan zeker even door! Het staat vol met zalige recepten!
  Moderator / Redactie Sport zondag 7 maart 2010 @ 10:15:00 #2
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_78839873
Stoofpot
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_78839983
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef

1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree

Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.

Staat nu te pruttelen
  zondag 7 maart 2010 @ 10:32:39 #4
246373 Idler
Simplicity!
pi_78840160
Gisteren zuurvlees gemaakt tvp
It is impossible to enjoy idling thoroughly unless one has plenty of work to do.
A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone.
  zondag 7 maart 2010 @ 10:43:17 #5
21082 Paxlie
Ies best bro
pi_78840351
Volgend weekend weer eens lekker een dagje pruttelen
Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
Praten over mma? Kom naar #mma
  zondag 7 maart 2010 @ 11:36:24 #6
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_78841473
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef


Staat nu te pruttelen
Klinkt zalig!
Ik gooi er dan nog maar een keer een andere stoverige wrapvulling in:

1 kilo schouderkarbonade, ontdaan van bot en in stukjes (2 bij 2 cm of zoiets)
zout
anderhalve eetlepel verse tijm
halve eetlepel marjolein (marjoraan)
3 laurierblaadjes (in stukjes)
3 tenen knoflook
Dat hussel je en laat je lekker een paar uurtjes tot een nacht staan.

Zet klaar: 300 gram ui, vier tenen knoflook, 2 sinaasappels en 300 ml verse of een derde pak sinaasappelsap (al dan niet met flubbers).
Bereiding:
Pan met dikke bodem op het vuur. Klein beetje olie. Vlees er beetje bij beetje in bruinbakken. Dan vier tenen knoflook (gehakt of uit de pers) en 150 gram ui toevoegen. Even meebakken.
Schrob de sinaasappels schoon en voeg het sap én de schillen bij het vlees. Voeg ook het sap uit het pak toe. Zet het vuur laag en laat de boel 25 minuten stoven (niet langer! Dan eindig je met prut).
Haal de deksel van de pan en voeg de andere helft van de gesnipperde ui toe. Blijf roeren tot er nauwelijks meer vocht in de pan zit. Neem intussen de laurierblaadjes en de sinaasappelschillen uit de pan.
Laai het vuur nu even op en bak het vlees en de uien lekker bruin. Het begint nu heerlijk zoet te ruiken. Maak af met zout en verse peper naar smaak.

Nu alleen nog een paar wraps warm maken, de snoeperij daarin rollen en smullen maar

Heerlijk met chipotle sauce en sinaasappelchutney.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_78884378
tijd voor een prutje. De stoofpottentijd is dan wel eigenlijk een beetje voorbij, maar inspiratie mag altijd. Die chipotle wil ik wel eens gaan proberen!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_78886091
Als wrapvulling! Nooit bedacht dat dat kon! Recept bewaar ik
pi_78888804
quote:
Op maandag 8 maart 2010 12:29 schreef Gripper het volgende:
tijd voor een prutje. De stoofpottentijd is dan wel eigenlijk een beetje voorbij, maar inspiratie mag altijd. Die chipotle wil ik wel eens gaan proberen!
Hij was lekker, maar niet heel erg pittig. Een volgende keer doe ik er denk ik tijdens of na het stoven nog wat chilipasta ofzo doorheen.
  maandag 8 maart 2010 @ 16:02:46 #10
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_78893144
Jullie hebben me geïnspireerd! De oude vertrouwde stoof staat op!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
  vrijdag 12 maart 2010 @ 10:32:51 #11
130803 Gripper
Get a grip
pi_79050391
Morgenavond weer! Een vriend vroeg onlangs heel terloops of het ondanks het naderende voorjaar toevallig nog stoofpottentijd was in huize Gripper?

Tuurlijk, schuif maar aan!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_79052032
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef

1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree

Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.

Staat nu te pruttelen
Deze lijkt me erg lekker
pi_79075354
Zelf vind ik stoofvlees met bruin bier en op het laatst stukjes gesneden appel (granny smith) erbij.

Recept is tevergelijken met het eerste: riblappen in stukjes snijden en in bloem rollen, in boter aanbraden tot bruin,bier erbij, bouillon, wortel en ui erbij, kruidnageltje, laurier, beetje foelie en gemalen komijn. stoven tot het vlees bijna uit elkaar valt. Dan als laatste de appelstukjes erbij en na een paar minuten opdienen.

Een klein stukje chocolade aan de saus toevoegen is trouwens ook een goede tip, kan ook prima in jachtsaus...
Whatever...
pi_79155995
dat stuk bovenin pure stoofpottenpoezie
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_79157173
Ik krijg honger van dit topic.
En dat om bijna half 3
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  woensdag 24 maart 2010 @ 22:15:06 #16
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_79550149
Morgen procureurstoof met gebakken aardappels en wortels. Maak voor het eerst procureur klaar, wat voor kruiden kunnen daarbij?
pi_79699142
Afgelopen week een heerlijke stoofpot gemaakt.

750 gram riblappen
4 blaadjes laurier
5 jeneverbessen
flink wat zwarte peper korrels
2 kruidnagels
2 friemeltjes van een steranijs ding
1 stokje kaneel
1/5e ontbijtkoek
1/4 liter Marsalawijn
Wat water
Beetje azijn

Vlees eerst kort gebakken in een flinke klont roomboter, daarna bovenstaande toegevoegd.
  dinsdag 30 maart 2010 @ 16:57:43 #18
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_79752080
Ik heb een al een paar keer dit aardige gerecht gemaakt, komt hier vandaan, klik.

Dag van tevoren:

- 800 gram runderlappen
- 1 rood uitje
- 3 teen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 3 el olijfolie
- peper (zwart, vers) en zout
- 1 hersluitbare plastic zak

Hak het vlees in stukken en doe het in de plastic zak.

Schil en halveer de rode ui en snij het in plakjes. Pel en kneus de knoflookteentjes, kneus de takjes rozemarijn. Meng de olie, azijn en de mosterd in een kommetje tot een marinade. Voeg alles bij het vlees en sluit de zak.

Kneed nu de zak totdat de de marinade overal gelijk is verspreid. Stop de zak 24 uur in de koelkast.


De dag erna:

- Boter of olie
- 1 uit (groot)
- 470 ml runderbouillon (dit is meer dan nodig, maar kan handig zijn in het geval de saus te dik wordt)
- 3 laurierbladeren
- el bloem
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 1/8 tl peper (zwart, vers)
- 1/4 tl zout
- 1 el appelstroop
- extra peper (zwart, vers)
- extra zout


Haal het vlees uit de koelkast en laat het op een bord op kamertemperatuur komen. Haal de knoflook en de rozemarijn uit de zak en gooi het weg. Laat de rode ui zitten.

Snipper de grote ui. Meng de bloem, paprikapoeder, mosterdpoeder, peper en de zout in een kommetje. Strooi dit mengsel over het vlees.

Smelt 2 el boter of olie in een (ruime) braadpan, voeg het vlees en de ui toe en bak het al roerend 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg 350 ml runderbouillon (bewaar de rest) en de laurierbladen toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan en laat alles 60 minuten sudderen (het liefst op een sudderpitje).

Voeg na de 45 minuten 1 a 2 el appelstroop toe. Doe de deksel op de pan en laat alles weer 60 minuten sudderen. Na de 60 minuten de laurierbladeren verwijderen en breng de stoofpot op smaak met veel peper en een beetje zout.

Laat de stoofpot nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel op de pan om het overtollige vocht te laten verdampen.

Klaar! Lekker met frietjes of aardappelpuree en groen.

---------------------------------------------


Ik heb de kooktijden aangepast, het originele recept vroeg om twee x 45 min, dat vond ik echt te weinig!
pi_86765632
ok het weer van de afgelopen week lijkt het er niet op maar de winter staat voor de deur en de stoofpotten mogen weer op tafel.

Nu heb ik vandaag mijn slowcooker binnen gekregen dus was weer op zoek naar recepten !
Houd wel van lekker gaar vlees en er mag best wel wat bij alleen zie ik vaak dingen op de lijstjes staan die ik bij de AH niet gevonden krijg (of op de verkeerde plek zoek)

Heb iig wel weer ingeslagen net oa Tabasco, Worcestersaus, kruidnagel, Laurier, Cayennepeper

Ik vraag me trouwens af of bepaalde (runder) vleessoorten niet beter en/of goedkoper bij een turkse slager te verkrijgen zijn ? Iemand hier ervaringen mee ?
  donderdag 23 september 2010 @ 21:15:23 #20
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_86766048
Wat voor slowcooker?
pi_86767886
Hoop hem vaak te gaan gebruiken maar ben ergens bang dat het net als het broodbakmachine vaak blijft staan Daarom een lekkere grote niet te dure (en 5 jaar garantie :P)

http://www.slowcookerspecialist.nl/producten/;jsessionid=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB?__stateless=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB

Alleen heb er nu van alles ingegooid en wil hem vanacht aan laten staan. Omdat ik weer niet alle ingredienten heb heb ik maar wat bij elkaar geflikkerd en maar 600gram vlees gebruikt maar daar is ie eigenlijk echt VEEL te groot voor :)
  vrijdag 24 september 2010 @ 10:09:07 #22
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_86780138
Waarom niet een gietijzeren braadpan in combinatie met zo'n spotgoedkope warmteverdeler van de HEMA?
pi_86781325
Ooh, ik moet meteen denken aan de stoofpot die mijn moeder vroeger maakte, heerlijk! Tegenwoordig ben ik echter vegetarier en ik kan maar niet de juiste vleesvervanger maken om toch een beetje fatsoenlijke stoofpot mee te maken. Dus als iemand nog tips heeft... :)
  vrijdag 24 september 2010 @ 10:57:15 #24
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86781589
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 10:49 schreef Susanne81 het volgende:
Ooh, ik moet meteen denken aan de stoofpot die mijn moeder vroeger maakte, heerlijk! Tegenwoordig ben ik echter vegetarier en ik kan maar niet de juiste vleesvervanger maken om toch een beetje fatsoenlijke stoofpot mee te maken. Dus als iemand nog tips heeft... :)
Misschien gewoon stoofpot maken van alleen groenten zoals ratatouille? Waarom moet er persé een vleesvervanger in?
pi_86782037
Wat Windigo zegt :) Zie mijn recept een paar posts boven je. Daar zou je ipv vlees hardkokende aardappels in kunnen doen. Zuigen zich dan vol met het sap.

Of maak een vega-roti, vervang de kip met okra, voor de rest aardappel en kousenband.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')