quote:
Op zondag 6 december 2009 00:45 schreef Rancune het volgende:Dit lijkt mij heel erg lekker en leuk om te maken volgende week, maar ik ben niet zo heel bekwaam in koken, dus ik vroeg me af of iemand me kan helpen met een iets uitgebreidere uitleg hoe je het klaar'stooft'.
[..]
Ik ben Sea Of Love niet, maar kan je misschien wel een beetje op weg helpen, mocht je misschien vandaag al een stoofpot willen maken.
Edit: ik zie volgende week staan. Nou ja, dan weet je het al vast Zorg voor een ruime pan met een niet te dunne bodem. Het is handig om alle ingrediënten alvast klaar te zetten en te snijden. Dus:
-600 gram (bij voorbeeld) runderlappen of ander stoofvlees (gewoon even vragen bij de slager, als je twijfelt) in stukken van ongeveer drie centimeter (Let op: vetrandjes mogen eraan blijven, die smelten vanzelf weg.)
-Knoflookteentjes uit hun vliesje peuteren en doormidden snijden.
-De courgette en winterpeen in plakken van een centimeter en een halve centimeter dik snijden.
-Tijm, selderij en peterselie: Van plantjes die je bij de super koopt, of uit plastic bakjes uit het gekoelde groentenschap. Droog kan ook, gewoon uit een potje. Hoeveel? Bij vers kun je denken aan twee takjes tijm (gewoon heel erin), twee eetlepels gehakte peterselie en idem selderij. Uit een potje zou ik overal een eetlepel aanhouden, en dan iets extra peterselie. Maar dit is een kwestie van smaak. Gewoon proberen en proeven en je kan altijd toevoegen!
Na het snij-en hakwerk zet je alle andere ingrediënten klaar.
Je doet nu een beetje boter in de pan en braadt het vlees tot het een beetje bruin wordt. Vaak is het handiger dit in porties te doen, omdat je pan anders heel vol en vochtig wordt. Dus: beetje vlees in de pan, aanbraden, op een bord wegleggen en een volgende portie aanbraden. Als alles aan de beurt is geweest, doe je het terug in de pan. Vuur laag. Nu kun je de de knoflook toevoegen en je schept alles even om.
Dan giet je langs de rand van de pan het flesje bier leeg. Zorg dat het flesje al even op kamertemperatuur is gekomen. Van plotselinge kou kan het vlees taai worden (vandaar langs de rand van de pan gieten).
Het vlees moet net onder staan. Desnoods voeg je wat extra bier of een beetje heet water toe.
Nu ben je in feite aan het sudderen geslagen! Nu moeten de andere ingrediënten nog mee gaan doen:
Voeg de kruiden toe en de mosterd, de suiker en de azijn.
Stop de laurierblaadjes (kun je gedroogd kopen bij de super, uit het kruidenrek) in een thee-ei en voeg ze toe. Je kan ze ook los toevoegen, en na bereiding de blaadjes eruit zoeken. Hetzelfde geldt voor de kruidnagelen en jeneverbessen (kruidenrek super): bij het thee-ei in (te koop bij Hema of Xenos) of los en dan later op zoek.
Peper en zout toevoegen (niet teveel zout, blijf steeds proeven). Alles even goed warm laten worden op een hoog vuur en dan begint het grote wachten:
Vuur van de kleinste pit heel laag zetten, of liever nog een vlamverdeler gebruiken (Een plaatje dat je bij bijvoorbeeld de Blokker kunt kopen). Je legt het tussen pit en pan. Deksel op de pan en alles lekker laten pruttelen. Zo af en toe even loeren & roeren en het vocht proeven. Moet er nog een kruidje bij?
Na een uur voeg je de wortelschijfjes toe. Controleer of alles nog zo'n beetje onder de bierspiegel staat. Anders bier/water toevoegen.
Na weer een uur doe je hetzelfde met de courgetteschijfjes. Je kan nog een klein deel achterhouden. Ze worden snel zacht en onherkenbaar. Een half uurtje van te voren zou je nog wat laatste schijfjes, even nogmaals doormidden gesneden, kunnen toevoegen.
Nu laat je de boel gewoon weer doorpruttelen. Proef zo nu en dan het vlees: is het al zacht? Pas dan kun je verder en voorzichtig aan opdienen gaan denken. Vul zo nodig het vocht bij, al mag dat het laatste half uur op een middelmatig vuur indikken (deksel van de pan). Blijf er dan wel een beetje bij, zodat de bodem niet aanbrandt.
Een half uur voor opdiening verdeel je de aardappeltjes over de pan, als een soort dekentje. Ze stomen vanzelf gaar en nemen de geur en smaak van het suddervocht op. Strooi een beetje zout over de aardappeltjes. Neem kleintjes, bijvoorbeeld voorgeschilde en -gekookte krieltjes uit het groentekoelvak.
Zodra de aardappeltjes ook gaar zijn, kun je aan tafel!
De gouden tip is: heb geen haast. Soms duurt het veel langer dan je denkt. Aan stoofpot kan eigenlijk niets misgaan, behalve tijdgebrek.
Vries restjes in, of bewaar ze in de koelkast en eet ze de volgende dag op. Vaak nóg smakelijker!
Experimenteer met hoeveelheden en smaken. Een gesnipperd uitje erbij, wat bieslook, meer of minder knoflook of op het laatst een klein plakje ontbijtkoek verrkuimelen: alles kan.
Ik hoop dat je zo op weg kan.
Vergeet niet een bloemetjesschort aan te trekken en af en toe met je oerborsten boven de pan te schudden, indien je een vrouw bent (of een man met borsten). Mannen kunnen grommend met hun hakbijl zwaaien. Dat hoort er allemaal bij.
[ Bericht 0% gewijzigd door Duderella op 07-12-2009 00:28:45 ]