Zwarte gaten zijn niet direct zichtbaar, immers het is een "zwart" gatquote:Op dinsdag 5 mei 2009 08:55 schreef Isegrim het volgende:
Ik bedoel van een afstand. Zijn ze zichtbaar?
Het feit dat je niet in een zwart gat bent terechtgekomen en het bestef van dit feit, terwijl je weet dat er zich een zwart gat bevindt, impliceert dat je de gebeurtenis bewust zou moeten meemaken... Overigens zul je getuige zijn van een onvoorstelbaar vernietigend spectakel.. alle dingen zoals sterren, planeten, kometen, enz....die zich op dat moment wel binnen het bereik van het zwarte gat begeven, zullen verslonden worden...quote:Op zondag 31 mei 2009 02:09 schreef Papabear het volgende:
Tegenvraag: Wat gebeurt er als je NET NIET in een zwart gat valt, dus je mist hem op een steenworp afstand (of net iets verder, of juist iets korter).
Zou je dat dan ook bewust meemaken? Zo van... Pffjoehh, dat scheelde maar niks of ik was in een zwart gat gelazerd!
Is ook maar een theoretische vraag natuurlijk en vanzelfsprekend heeft de afstand wel degelijk invloed, of toch niet?
Ik wil wel iets in je zwarte gaatje stoppen. Wel rustig en met liefde.quote:Op zondag 31 mei 2009 03:02 schreef zhe-devilll het volgende:
Een zwart gat!
WAUW!
Nu hierover kan men fantaseren want men weet het niet.
Maar ik stel mij voor dat de tijd wazig wordt, de kleuren anders, wij allen aparter dan...enzo
Nee dat mag nie van mijn nie!quote:Op zondag 31 mei 2009 03:03 schreef LasTeR het volgende:
[..]
Ik wil wel iets in je zwarte gaatje stoppen. Wel rustig en met liefde.
Héél voorzichtig en heel gelubriceerd.quote:Op zondag 31 mei 2009 03:04 schreef zhe-devilll het volgende:
[..]
Nee dat mag nie van mijn nie!
heb er al een ratelslang voorgepleurrrrrr
nie drukke nie in mij...mag nie..is auw!
Doeniezogek jij
GeLuLbriceer?quote:
Juistem.quote:
Mooie theorie, leuk filmpje, goed antwoordquote:Op zondag 31 mei 2009 03:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Het feit dat je niet in een zwart gat bent terechtgekomen en het bestef van dit feit, terwijl je weet dat er zich een zwart gat bevindt, impliceert dat je de gebeurtenis bewust zou moeten meemaken... Overigens zul je getuige zijn van een onvoorstelbaar vernietigend spectakel.. alle dingen zoals sterren, planeten, kometen, enz....die zich op dat moment wel binnen het bereik van het zwarte gat begeven, zullen verslonden worden...
Je zou dan getuige kunnen zijn van het volgende
En ik denk dat je dan wel zoiets hebt van: Pffjoehh, dat scheelde maar niks of ik was in een zwart gat gelazerd!
Dit hoeft natuurlijk niet. Een zwart gat wordt niet gekarakteriseert door de "enorme massa", maar aan het feit dat de waarnemershorizon buiten het object ligt. De aarde kan ook een zwart gat worden, maar aangezien de waarnemershorizon van de aarde ongeveer een centimeter is zul je al die massa binnen een bol van die centimeter moeten proppen.quote:Op donderdag 16 juli 2009 08:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-07-2009
In dat geval is het snel gebeurd, aldus Portegies Zwart. Dat is onder meer berekend door de geleerde Albert Einstein. Zwarte gaten hebben een enorme zwaartekracht, ze zijn veel en veel zwaarder dan de zon.
Dit vraag ik me wel erg af. Haus, kun jij hier uitsluitsel over geven?quote:Op donderdag 1 maart 2007 11:07 schreef Guyver2 het volgende:
Ik vraag me af of een zwart gat echt als een zwart bol eruit ziet (zelfs zonder accretieschijf). Want alle gassen, puin, stenen, etc rondom het zwart gat, die in het verleden daarin vielen, staan stil voor waarnemer A. Dus een zwart gat fungeert voor waarnemer als een enorme 3d foto met zeer lange sluitertijd. Misschien ziet het eruit als een grote (donker) gasreus van veraf.
Redshift... Alle golflengten van het licht wat een object rond een zwart gat uitstraalt worden steeds langer. Dat betekend dus dat objecten steeds roder worden naarmate ze dichter bij de event horizon komen. Het betekend echter ook dat objecten nog dichter bij de horizon in het infrarood gaan uitstralen, wat wij niet zien. Op het moment dat een object niets meer boven infrarood uitzend zien wij dus niets meer. Dat is VER voor het moment dat het object daadwerkelijk stilstaat (ie, het licht helemaal niet meer ontsnapt).quote:Op woensdag 13 januari 2010 17:55 schreef El_Chica_Del_Fuego het volgende:
[..]
Dit vraag ik me wel erg af. Haus, kun jij hier uitsluitsel over geven?Het verhaal van het zien dat iets of iemand die naar een zwart gat valt, als steeds meer vertraagd en uiteindelijk stilstaand, snap ik. Maar in al die foto's en animaties etc wordt gewoon geclaimd dat je alles tot aan de waarnemershorizon ziet bewegen, en verdwijnen of net-niet-naar-binnen-geslokt-worden met met die jet naar buiten geschoten worden. Dat het er wel uitziet als een zwarte bol met spiralerende materie erom heen, tot de materie op is en je 'm alleen nog door de zwaartekracht op kan merken natuurlijk, weet en snap ik ook.
Hoe zit dat dan? Is die waarneming van het stilstaan van objecten soms alleen van toepassing als je heel erg inzoomt en van heel dichtbij zou kijken? Een andere verklaring voor dit verschil kan ik nl. niet bedenken
Ah, ja dat maakt wel sense inderdaad... Ik ken het verschijnsel redshift, had hier alleen niet aan gedacht.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:45 schreef TagForce het volgende:
[..]
Redshift... Alle golflengten van het licht wat een object rond een zwart gat uitstraalt worden steeds langer. Dat betekend dus dat objecten steeds roder worden naarmate ze dichter bij de event horizon komen. Het betekend echter ook dat objecten nog dichter bij de horizon in het infrarood gaan uitstralen, wat wij niet zien. Op het moment dat een object niets meer boven infrarood uitzend zien wij dus niets meer. Dat is VER voor het moment dat het object daadwerkelijk stilstaat (ie, het licht helemaal niet meer ontsnapt).
m.a.w. Je ziet iemand wel verdwijnen, maar dan is de golflengte van het licht zo lang geworden dat wij hem niet meer waarnemen, en niet dat het licht niet meer ontsnapt. Wij zien het licht maar tussen de 380 en 750 nm geloof ik, en golflengten kunnen km's lang worden.
Volgens mij dan
Nee, juist niet. Alleen als je van een verre afstand de boel bekijkt zul je zien dat het object nooit de waarnemershorizon zal passeren. Als je met het object mee zou reizen dan zou je binnen een eindige tijd de waarnemershorizon passeren (dus wat jij noemt: "inzoomen"). Om dat te begrijpen moet je begrijpen wat het verschil is tussen de verschillende vormen van tijd in de relativiteitstheorie. In dit geval het verschil tussen coordinatentijd en eigentijd.quote:Op woensdag 13 januari 2010 17:55 schreef El_Chica_Del_Fuego het volgende:
Hoe zit dat dan? Is die waarneming van het stilstaan van objecten soms alleen van toepassing als je heel erg inzoomt en van heel dichtbij zou kijken?
Volgens mij juist niet, aangezien de coordinatentijd oneindig is. Het zou voor een externe waarnemer dus "oneindig veel tijd" kosten om het object de waarnemershorizon te zien passeren. Los van de golflengte.quote:Op donderdag 14 januari 2010 15:45 schreef TagForce het volgende:
m.a.w. Je ziet iemand wel verdwijnen, maar dan is de golflengte van het licht zo lang geworden dat wij hem niet meer waarnemen, en niet dat het licht niet meer ontsnapt. Wij zien het licht maar tussen de 380 en 750 nm geloof ik, en golflengten kunnen km's lang worden.
Volgens mij dan
Dat snap ik, maar ik bedoelde dus dat je het in zo'n animatie allemaal ziet bewegen omdat waar het stilstaat echt maar een heel dun laagje is, dus een klein punt als het om een kleine hoeveelheid materie gaat, die je dus gewoon niet kunt zien van veraf (je hebt niet genoeg pixels in die animatie). Want het is sowieso niet zo dat je het allemaal stil ziet staan, en pas ziet bewegen als je dichterbij komt, je neemt immers ook van veraf al radiostraling waar door de met hoge snelheden ronddraaiende materie.quote:Op donderdag 14 januari 2010 17:10 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, juist niet. Alleen als je van een verre afstand de boel bekijkt zul je zien dat het object nooit de waarnemershorizon zal passeren. Als je met het object mee zou reizen dan zou je binnen een eindige tijd de waarnemershorizon passeren (dus wat jij noemt: "inzoomen"). Om dat te begrijpen moet je begrijpen wat het verschil is tussen de verschillende vormen van tijd in de relativiteitstheorie. In dit geval het verschil tussen coordinatentijd en eigentijd.
(...)
Maar... Het punt waarop het object voor ons niet meer te zien is ligt ruim voor het object de daadwerkelijke event horizon passeert. Althans, dat lijkt mij. Aangezien een golf net zo oneindig uitgerekt kan worden voor hij stil komt te staan en zo ver afbuigt dat hij altijd naar binnen valt lijkt het mij logisch dat er een punt gepasseert wordt waarop het licht zoveel uitgerekt wordt dat het buiten ons zicht valt.quote:Op donderdag 14 januari 2010 17:12 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Volgens mij juist niet, aangezien de coordinatentijd oneindig is. Het zou voor een externe waarnemer dus "oneindig veel tijd" kosten om het object de waarnemershorizon te zien passeren. Los van de golflengte.
Maar misschien zit ik hier verkeerd, dat zou ik even moeten nakijken dan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |