abonnement Unibet Coolblue
pi_46605385
Uit het niets opdoemende massa\'s zand...

"Wie ooit een zand- en stofstorm aan de horizon heeft zien verschijnen weet dat eens en voor altijd", was me verteld voordat ik vertrok naar een van de door droogte en hongersnood geteisterde Sahel-landen in West-Afrika. En inderdaad: zoiets vergeet je nooit. De onvoorstelbare stilte in de woestijn voor de storm, het stralende weer rondom, en dan – plotseling - aan de horizon een gigantische en ondoordringbaar lijkende muur van zand en stof. Veel tijd om te schuilen is er niet. Geen wonder dus dat de dreigend voortrollende wals van zand en stof woestijnreizigers doodsangst inboezemt. Alleen al bij het zien ervan komt het gevoel op verpletterd te worden of te verstikken. Z compact is het stof, dat zelfs de felle woestijnzon er niet doorheen dringt.
Maar omdat dergelijke zand- en stofstormen meestal door dalende heteluchtmassa\'s worden veroorzaakt, kan de temperatuur evengoed ondraaglijk hoog oplopen. In dit geval tot 52oC. Tegelijkertijd zakte de luchtvochtigheid tot een paar procent. Als je als woestijnreiziger in een langdurige storm belandt, verkeer je ook in zeer groot levensgevaar. Het menselijk lichaam kan als gevolg van de uitdrogende werking van een zandstorm 1 liter vocht per uur verliezen. Als er geen drinkwater beschikbaar is om het vochtverlies aan te vullen, dan is de dood door uitdroging slechts een paar uur veraf. Er zijn lijken in de woestijn gevonden die volledig waren gemummificeerd doordat al het lichaamsvocht tijdens een zandstorm was verdampt.



Verkeer en Stofstormen

Maar misschien is dit wel het vreemdste gezicht: dat midden in de oranje-rode mist van stof auto\'s blijven voortploegen onder het voeren van groot licht. Natuurlijk: het zicht binnen een zware stofstorm is minder dan 200 meter. In het geval van een zeer zware stofstorm zelfs minder dan 50 meter. De meeste motoren in het woestijnverkeer zijn aangepast door speciale luchtfilters. Het vernietigende werk beperkt zich dus voornamelijk tot de buitenkant. Vooral als er sprake is van een echte zandstorm, met tot 2 meter hoogte opspringende zandkorrels, wordt alles langzaam maar zeker gezandstraald. Is de windsnelheid hoog, dan is binnen 48 uur alle lak van de carrosserien geschuurd. Bovendien zijn de ruiten mat en ondoorzichtig, zodat ze verwijderd moeten worden om verder te kunnen rijden. Gelukkig is dat een uitzondering. De meeste stofstormen, waarbij fijn woestijnstof tot kilometers hoogte kan worden opgestuwd, hebben een doorsnede van 10 tot 20 kilometer en zijn vaak al na een half uur voorbij. Even plotseling als zij is verdwenen, breekt de zon door en beschijnt de achterkant van de stofmuur. Het is dan alsof je met een onderzeer van onder een wateroppervlak opduikt.


Stofstorm in de Sahel, midden overdag.

Harmattan, Khamsin, Rood Stof?

Dit alles is een zand- en stofstorm op plaatselijke schaal. De fijnste stofdeeltjes blijven nog dagen- tot maandenlang in de atmosfeer zweven. De harmattan, die van de West-Afrikaanse Sahara in zuidelijke richting waait, voert het stof naar de landen aan de Golf van Guinee, waar het verder bijdraagt tot de voortgaande sahellisering. De khamsin, die vanuit Soedan en Egypte in noordwestelijke richting waait, transporteert jaarlijks 25 miljoen ton stof richting Isral. De sirocco, in noordelijke richting waaiend vanaf Algerije en Libi, voert stof tot aan de Alpen en benvloedt daar in sterke mate het afsmelten en terugtrekken van de gletsjers. Het rode stof valt op de gletsjers en vormt een dun laagje op het ijs. Daardoor wordt er minder zonlicht teruggekaatst en neemt het ijs meer warmte op.
In Itali veroorzaakt het rode stof - als het tijdens een bui uit de atmosfeer wordt gewassen - opmerkelijke ‘bloedregens’. Ook in Nederland, Engeland en zelfs in Zuid-Zweden komt van tijd tot tijd woestijnstof neer. Maar het record boekte een woestijnstorm uit 1970, die met de noordoostpassaat de gehele Atlantische Oceaan overstak. Dagenlang was toen het luchtverkeer van en naar de eilanden in het Caribische gebied door stof uit de Sahara gestremd. Ook begin 2005 waren de gevolgen van de stofstorm helemaal in Florida te merken.


Begin 2005 trok een gigantische stofstorm vanuit de Sahara over de Atlantische Oceaan. NASA’s Aqua-satelliet legde de gelige stofwolk van bijna 5300 km breedte vast met behulp van de MODIS (Moderate Imaging Resolution Spectroradiometer)

Komen ze overal voor?
Zand- en stofstormen komen natuurlijk niet alleen in de Sahara voor. Een derde deel van alle landoppervlak op aarde bestaat uit woestijnen en halfwoestijnen. Soortgelijke stormen steken dus ook regelmatig de kop op in de woestijnen van Australi, China en Zuid-Rusland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, en zelfs in de Verenigde Staten. Dr, in een gebied dat door de Amerikanen de ‘dust-bowl’ wordt genoemd (Kansas en Nebraska) n in de woestijnen in Nevada en Arizona, staan langs sommige autosnelwegen om de 8 km waarschuwingsborden met ‘Blowing dust, reduce speed’ (‘Snelheid verminderen: waaiend stof’).

De zand- en stofstormen in de ‘dustbowl’ hebben de Amerikanen overigens aan zichzelf te danken. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd dit gebied door akkerbouw en voortdurend ploegen van de grond zodanig losgewoeld, dat de bodem steeds losser werd en de vruchtbare bovenlaag aan de wind was overgeleverd. Sinds die tijd trad ‘zelfverwoestijning’ op. Als eenmaal het beschermende vegetatiedek er af is, en de grond ligt open en bloot ten prooi aan verwering, dan droogt hij uit en verwaait. Er ontstaat een kuil waarin de wind gaat wervelen en het effect van een boor krijgt. De windkuil wordt steeds groter. Als er meer van dergelijke waaigaten zijn, dan transporteert de wind het gerodeerde materiaal in de vorm van zand en stof van de een naar de ander. Het zand heeft daarbij een schurende werking. Als zo\'n proces eenmaal op gang is gekomen, is het nauwelijks meer tegen te houden.


Stofstorm in Kansas (1935

Zandstormen
Een zandstorm is een harde, droge wind die over een woestijn raast en ervoor zorgt dat zand of stof opwaait. Hierdoor wordt het zicht drastisch belemmerd, soms bijna tot nul. Een dergelijke wind is gewoonlijk het resultaat van luchtstromen die door intense warmte van de grond worden veroorzaakt. Een zandstorm is sterk genoeg om duinen van plaats te doen veranderen.


Zandstorm nadert Al Asad, Irak, vlak voordat de avond valt op 27 April 2005

Simoom is de naam van de woestijnwind in Noord-Afrika en Arabi. Deze wind draagt voor een belangrijk deel bij tot het atmosferische stof in Europa. Haboob is de naam van de zandstormen in het gebied rond Khartoem in Soedan. Zandstormen kunnen ook in andere delen van de wereld voorkomen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Australi. Zandstormen komen ook vaak voor op de planeet Mars.


Satellietfoto zandstorm in Burkina Faso

SaharaStof
Saharastof is stof uit de Sahara dat met de regen op aarde terecht komt. Tijdens stof-en zandstormen, die in het woestijngebied voorkomen, kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer komen. Wanneer de luchtstroming over een enorme afstand van zuid naar noord is gericht, kan het saharastof zelfs tot boven Nederland en Belgi of nog noordelijker komen. Valt er dan regen, dan kan het stof met de neerslag op het aardoppervlak terechtkomen. Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde saharastof terug op voorwerpen als auto\'s, daken en tuinmeubilair.


Saharastof bij de Canarische eilanden op 11-02-2001: NASA

Neerslag met saharastof is al een eeuwenoud verschijnsel. Vroeger kon men het alleen niet verklaren en werd het wel toegeschreven aan insecten die het regenwater roodachtig kleurden. Het stond ook wel bekend als bloedregen of wonderregen. In de landen rond de Middellandse Zee komt het herhaaldelijk voor. In Nederland is saharastof in de twintigste eeuw op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen, steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur van het stof variren van lichtgrijs tot rood of bruin. Het bevat verschillende mineralen en is soms al enkele dagen vr het ons land bereikt op de satellietfoto te zien.


Stofstorm over de Arabische Zee op 10 februari 2007


Stofstorm boven de Perzische Golf op 17 februari 2007


Stofstorm in Libi op 23 februari 2007

Opmerkelijk was de situatie van 12 mei 1998. Door de hitte ontstonden heel lokaal enkele regen- en onweersbuien. De atmosfeer zat vol met stuifmeel afkomstig van bomen en bloeiende grassen en hoog in de atmosfeer zat ook wat stof uit de Sahara; het brongebied van de lucht die ons toen bereikte lag in de Sahara. Het saharastof kan hier en daar met de neerslag naar beneden zijn gekomen, maar de meeste verontreiniging die toen werd aangetroffen was stuifmeel.

Op 4 februari 2000 is op verscheidene plaatsen in Nederland fijn saharastof waargenomen. Onderzoek door de Klimatologische Dienst van het KNMI heeft uitgewezen dat het stof afkomstig was uit Mauritani, waar op 31 januari een zandstorm woedde. Van daaruit is het boven de Atlantische Oceaan terechtgekomen tot een eind ten westen van Madeira. Vervolgens is het stof naar het noorden afgebogen om vervolgens via het zuiden van Engeland met een zuidwestelijke stroming in Nederland terecht te komen. Het komt zelden voor dat zand uit de Sahara zo\'n lange omweg aflegt, meestal komt het met zuidelijke winden vrijwel recht naar Nederland toe. Door de lange omweg en het langdurige verblijf in de atmosfeer zijn de zwaarste deeltjes onderweg verloren gegaan, zodat het saharastof dat op 4 februari met de neerslag omlaag kwam heel fijnkorrelig was.



=======

Zijn er nieuwsberichten? Heb jij ervaringen met zandstormen, foto\'s geschoten tijdens vakanties of heb je wel eens een laag zand op je auto ontdekt \'s ochtendsvroeg en hebt daar informatie of foto\'s over, post ze vooral hier


Links
  • Wikipedia over Saharastof
  • Meer foto\'s van zand-/stofstormen
  • Alles over Zandstormen via Kennislink

    [ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 28-05-2008 16:33:50 ]
  • pi_46606149
    Wow, indrukwekkend
    pi_46606324
    quote:
    Op vrijdag 23 februari 2007 21:11 schreef Maichel het volgende:
    Wow, indrukwekkend
    Inderdaad, en ondanks het gevaar lijkt het me geweldig er een te zien/meemaken.
      vrijdag 23 februari 2007 @ 21:18:26 #4
    165848 SoupNazi
    No soup for you!
    pi_46606364
    Mooie foto's.
    A.F.C. Ajax
      vrijdag 23 februari 2007 @ 21:46:14 #5
    7306 Diepvriez
    ..word maar wat rustiger
    pi_46607228
    flinke stofzuiger heb je dan nodig als je daar in de buurt woont...
    zo goed..?
    pi_46716061
    zandstorm over de Middellandse Zee



    bron: Planet
    pi_46717610
    video's?
    pi_46718031
    Deze is helemaal tof:

    http://www.youtube.com/watch?v=SOqma37SaxA

    Het valt me op dat ze zo langzaam gaan.
      Moderator vrijdag 2 maart 2007 @ 12:37:55 #10
    8781 crew  Frutsel
    pi_46841990

    Dust Storm out of Western Africa

    Saharan dust blew off the west coast of Africa and over the Cape Verde Islands on February 28, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture the same day. This image shows a thin veil of dust over the Atlantic Ocean and the Cape Verde Islands. The dust appears thicker near the coast, and some source points for the dust plume appear just east of the shoreline. As the dust reaches the islands, it has thinned somewhat, but still can be detected from space.
      zondag 4 maart 2007 @ 07:45:44 #11
    167723 sanni
    Acima de seu
    pi_46898333
    Hey dank voor al deze visuele info. Zeer de moeite waard om te te lezen.
    pi_46906759
    Interessant. Wat mij vooral opvalt is dat je die storm zo duidelijk aan kunt zien komen.
      Moderator maandag 5 maart 2007 @ 12:09:02 #13
    8781 crew  Frutsel
    pi_46936005


    On March 2, 2007, a dust storm blew out of Saudi Arabia, northward over the Persian Gulf, and into Iran. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture the same day. This image shows the dust plume originating in Saudia Arabia and heading northward, directly over the small nation of Qatar. Over the Persian Gulf, the plume takes on an unusual appearance, with thin tendrils of dust alternating with clear sky. This might result from air currents over the water carving into the dust plume. North of the gulf, the plume mingles with clouds, giving some of them a dingy appearance.

    =====
    De 'zandhazen' van de VS vallen Iran binnen
      Moderator dinsdag 13 maart 2007 @ 09:15:30 #14
    8781 crew  Frutsel
    pi_47218645


    On March 10, 2007, thick plumes of dust blew off the west coast of Africa and over the Canary Islands. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite took this picture the same day. In this image, the tan dust strikes a strong contrast with the navy blue ocean. The dust plumes are thickest over the Canary Islands, almost thick enough to completely obscure them. North and south of the islands, the dust plumes are thinner. In a few isolated spots, the seawater appears green under the dust. This may result from sediment, shallow water, or both.

    Whereas many deserts consist of largely of bedrock and gravel, with just some sand, one-fifth of the Sahara is covered in sand, with dunes rising to 300 meters (1,000 feet) in places. As Saharan dust regularly crosses the Atlantic to the Caribbean, dusting the Canary Islands is a relatively short trip when the easternmost island is just a little over 100 kilometers (60 miles) from the African coast.
      Moderator maandag 19 maart 2007 @ 09:59:10 #15
    8781 crew  Frutsel
    pi_47426009
    BEIJING, China (AP) -- A sandstorm with hurricane-strength wind gusts has derailed a train in China's far west, killing at least four people and injuring another 30, state media says.

    The 11-car train had just left a station in Turpan, in the Xinjiang region's east, when it was hit by wind at 2 a.m. Wednesday, the Xinhua News Agency said.

    "A strong sandstorm cracked window panes soon after the train left Turpan, and blew some of the cars off the rail when we were trying to plug up the windows," Xinhua quoted passenger Su Chuanyi as saying.

    Sandstorms fed by the deserts of Xinjiang and Inner Mongolia blow toward Beijing and the eastern seaboard each spring powered by vigorous winds. Sometimes, the dust blows out across the Pacific, clouding the skies of South Korea and occasionally drifting as far as the western coast of the United States.

    At least 100 rescue workers, doctors and police were at the scene of the derailment, which disrupted operations of the Southern Xinjiang Railway, it said.

    The train had been running between the capital city of Urumqi and Aksu, in the west






    ===========
    Tis al een 'oud' bericht ( 2 weken) , maar goed..damn, een zandstorm op orkaankracht? Ik zag er dit weekend iets over op CNN... kan daar helaas geen video of verslag van vinden vooralsnog...
    pi_47601192
    Dust storm out of Northern Africa

    A thick streamer of pale dust sweeps across the Mediterranean Sea in this image from the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite on March 20, 2007. The dust casts a thin beige veil over the lush green vegetation lining the banks of Egypt’s Nile River and its fan-shaped delta. The river of dust passes by the island of Crete (left edge) and reaches the shores of Turkey (top).




    bron:
      zaterdag 24 maart 2007 @ 12:50:11 #17
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_47608247
    Heb me eens uitgelegt gekregen dat de zandstormen uit de sahara een belangrijke mineralenbron zijn voor het regenwoud van de amazone.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      Moderator maandag 26 maart 2007 @ 14:55:58 #18
    8781 crew  Frutsel
    pi_47673002
    Stofwolk boven Belgi was Sahara-zand

    pi_48585861


    Nile Delta Dust Storm

    On April 17, 2007, desert winds whipped up a severe dust storm over Cairo, according to the Associated Press. Poor visibility shut down Cairo’s airport for several hours. At 09:05 UTC the same day, the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this image of dust blowing northward along the Nile and fanning out over the Mediterranean Sea.

    In this image, dust partially obscures the view of the Nile well inland from the coastline. The dust grows especially thick near the coast, just west of the Nile Delta. A fine gray outline shows the coastal contour through the dust. Just southeast of the storm is a bank of clouds, potentially associated with the same weather system that kicked up the dust around Cairo.
    pi_48585943


    Dust Storm in the Taklimakan Desert

    Another dust storm blew out of the Taklimakan Desert on April 16, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA s Terra satellite took this picture the same day.

    This picture shows the western edge of the Taklimakan Desert and the Tien Shan Mountains to the north. Plumes of dust blow northward from the southwestern edge of the desert basin. The dust appears as a beige smudge running up the center of the image. Near the mountains, thin clouds obscure the view of the northern rim of the desert. Brighter and clearer than the clouds are the patches of snow cover on the mountain range.

    The Taklimakan Desert sits between the Tien Shan Mountains in the north and Kunlun Mountains in the south. This desert is one of Earth s largest shifting-sand deserts, and it contains heavy concentrations of salt as it has no drainage. Its plentiful sand makes this desert is a regular source of Asian dust storms.
      Moderator zaterdag 28 april 2007 @ 21:38:40 #21
    8781 crew  Frutsel
    pi_48815875


    Dust Storm over Saudi Arabia and Iraq

    A fast-moving dust storm struck northern Saudi Arabia and Iraq on April 27, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture the same day.

    For a satellite sensor to capture a wall of dust over a wide region is relatively rare, but this image captures a dust wall stretching across roughly 450 kilometers (280 miles). In this image, the buff-colored storm advances southward over slightly darker terrain. On its leading edge, the dust wall is distinct. To the north, the dust plume becomes more amorphous.

    Terra captured this image at 0800 UTC on April 27. By the time the Aqua satellite passed over the region about an hour and a half later, the storm had advanced noticeably, as a comparison of satellite passes shows.
    pi_48816566
    Zo gaat dat op de I-10 in New Mexico:







    / ¦ ¦ / ¦ ¦
      Moderator donderdag 10 mei 2007 @ 12:49:41 #23
    8781 crew  Frutsel
    pi_49221409


    A dust plume several hundred kilometers across blew off the west coast of Africa on May 9, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture the same day.

    This image shows the dust plume fanning out approximately 500 kilometers west of the coast. The plume is thickest in the south, near Cape Verde, although a thin arm of dust stretches out toward the Canary Islands in the north. The thickest part of the plume is tan in color, while the thinnest portion appears ghostly gray. Over land, the dust is not thick enough to block the satellite’s view of the land surface.
      donderdag 10 mei 2007 @ 17:10:23 #24
    26552 Party_P
    WTF, jezus!!1
    pi_49232927
    Je zou toch haast zeggen dat de sahara een keer leegraakt
    Drugs are good mkay?
    pi_49288096
    Het zand steekt de Oceaan over richting Amerika (als dat al gehaald wordt).



    [ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 12-05-2007 00:09:22 ]
    pi_49318406
    Stofstorm zorgt voor chaos in India

    Een stofstorm heeft donderdagavond in het noorden van India voor chaos gezorgd. Daarbij kwamen zeker 27 mensen om het leven.

    De harde wind kwam in eerste instantie als een aangename afkoeling. In het gebied kwam de temperatuur al lange tijd dagelijks boven de 40 graden. Maar de harde wind ging gepaard met veel stof en ontregelde het maatschappelijk leven. Hevige windstoten zorgden ervoor dat bomen omvielen op huizen en enkele inwoners werden daarbij gedood. De hard warme wind zal de komende dagen aanhouden.
      Moderator zaterdag 19 mei 2007 @ 14:27:29 #27
    8781 crew  Frutsel
    pi_49540614
    Dust Storm over the Persian Gulf

    Dust lingered in the skies over the Persian Gulf on May 18, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite took this one day after a dust storm started over Saudi Arabia, Kuwait, Iran, and Iraq. In this image, buff-colored plumes of dust sweep from northwest to southeast over the water.

      zaterdag 19 mei 2007 @ 15:38:28 #28
    170119 Fredo24
    ++tholigan++
    pi_49542039
    quote:
    Op maandag 26 maart 2007 14:55 schreef Frutsel het volgende:
    Stofwolk boven Belgi was Sahara-zand

    [afbeelding]
    Dit vind ik wel heel,heel bizar.
      Moderator woensdag 23 mei 2007 @ 01:06:26 #29
    8781 crew  Frutsel
    pi_49671714


    Dust Plume off the Coast of Egypt

    Dwarfing the Nile, a river of dust flowed out of the deserts of northern Egypt on May 19, 2007. As the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite passed overhead at 12:05 p.m. local time in Cairo, the sensor captured this image of the dust spreading northward over the Mediterranean Sea from the sandy deserts that span the country. At the margins of the plume, ribbons and ripples of dust are translucent, allowing a glimpse of the desert and water beneath, but in the center, the cloud is opaque, revealing nothing of the surface below.

    The part of north-central Egypt hidden by the dust plume is the Qattara Depression, the country’s lowest point. Dipping down to 133 meters below sea level (436 feet), the depression is home to sandy deserts and dry lake beds that occasionally flood. The sand and fine, lake bed sediments are easily lofted into the air by strong winds that scour the area in late winter and early spring.

    In the eastern (right-hand) part of the image, the Nile River is lined by narrow ribbons of dull green vegetation. The fan-shaped delta is dotted with tan-colored spots, marking the location of cities and towns. The Nile Valley and Delta make up only a small fraction of the country’s total land area, yet they support almost the entire population.
      Moderator dinsdag 29 mei 2007 @ 23:39:29 #30
    8781 crew  Frutsel
    pi_49910983


    Smoke Plume over Eastern Canada

    In late May, a massive smoke plume hundreds of kilometers across blew eastward over New Brunswick toward the Atlantic Ocean. On May 26, 2007, the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this image at 11:40 a.m. local time. By the time MODIS took this picture, the smoke appeared to have completely detached itself from the source, a large fire burning in southwestern Quebec, beyond the western edge of this image.

    In this image, the smoke appears as a gray-beige opaque mass with fuzzy, translucent edges. The plume is thickest in the southwest and diminishes toward the northeast. Just southwest of the plume is a red outline indicating a hotspot—an area where MODIS detected anomalously warm surface temperatures, such as those resulting from fires. This hotspot, however, is not the source for this smoke plume. According to a bulletin from the National Oceanic and Atmospheric Administration, the southwestern Quebec fire (visible in this wider-area view as a semi-circular arrangement of hotspots at image left) was the source.

    According to reports from the Canadian Interagency Forest Fire Centre on May 29, that fire was estimated at 63,211 hectares (156,197 acres), and it was classified as “being held.” At the same time, more than 20 wildfires burned in Quebec, news sources reported, and firefighters from other Canadian provinces and the United States had been brought in to provide reinforcements for the area’s firefighters.
      Moderator dinsdag 19 juni 2007 @ 09:24:17 #31
    8781 crew  Frutsel
    pi_50604551


    Dust Plume over Cape Verde

    Dust blew off the west coast of Africa and over Cape Verde on June 17, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this image the same day. This picture shows the dust plume, hundreds of kilometers across, billowing over the Atlantic. Dust mingles with clouds over Cape Verde. To the west of the archipelago, clouds predominate.
      dinsdag 19 juni 2007 @ 11:29:20 #32
    126413 _Cara_
    That's me..a redhead..
    pi_50607892
    Fruts dit is een tvp..dit wil ik ff lezen als ik tijd heb..
    Love can move you..take you deeper everytime
    Love can move you..to a place inside your heart
    pi_50622791
    Hoe komt het dat ze zo langzaam gaan?
    In strips zijn zand- en stofstormen altijd heel gewelddadig en hard
    Gelukkig ben ik gelukkig.
    Treats me like a Cinderella, protects me from the storm like he's my umbrella
    pi_50741041
    Er steekt weer veel zand de Middellandse Zee over.

      Moderator dinsdag 17 juli 2007 @ 11:07:40 #35
    8781 crew  Frutsel
    pi_51551449
    Hier nog een leuke van afgelopen week in Arizona USA

    http://news.sky.com/skyne(...),30200-1275589,.html
      Moderator dinsdag 24 juli 2007 @ 08:40:17 #37
    8781 crew  Frutsel
    pi_51774112


    JULY 20 - Dust Plume off Western Africa

    A thick plume of dust blew off the west coast of northern Africa on July 20, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) flying on NASA’s Aqua satellite took this picture the same day. This image shows the beige-tan plume—thick enough to be completely opaque in places—over the Atlantic Ocean. The source of the plume is not obvious in this image, and given the plume’s diffuse shape, it may have originated farther east.

    South of the plume, a wave pattern appears. Both airborne dust and clouds can make waves in the atmosphere visible to satellite sensors. The northern portions of these waves are faint, but as they meld with cloud formations in the south, the waves become easier to discern. Just north of the waves, the ocean water takes on a pale green color, which may be due to shallow water, sediment and/or algae.



    JULY 16 - Saharan Dust Plume

    Saharan dust blew off the west coast of Africa and over the Atlantic on July 16, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) flying on NASA’s Terra satellite took this picture the same day. In this image, the dust forms a thick plume of tan that mingles with white clouds over the ocean. After blowing out over the water, the dust swirls back toward land in the south, forming an arc several hundred kilometers across



    22 JUNE - Dust Plume off Western Africa

    The Saharan dust plume that departed Africa on June 22, 2007, was hovering over the Caribbean Sea five days later. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture on June 27, 2007. In this image, the dust appears as a very thin veil of brownish haze over the ocean.



    17 JUNE -Dust Plume over Cape Verde

    Dust blew off the west coast of Africa and over Cape Verde on June 17, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this image the same day. This picture shows the dust plume, hundreds of kilometers across, billowing over the Atlantic. Dust mingles with clouds over Cape Verde. To the west of the archipelago, clouds predominate.

    =============
    Vraag me af of deze Zandstormen enig effect hebben op de Orkanen in de Atlantische Oceaan richting de Golf (zie --> Hurricane season 2007 deel 2
      Moderator dinsdag 14 augustus 2007 @ 10:33:22 #38
    8781 crew  Frutsel
    pi_52352944


    Dust Storm over Afghanistan

    On August 12, 2007, a dust storm formed where the borders of Iran, Afghanistan, and Pakistan meet. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) flying on NASA’s Terra satellite took this picture the same day. This image shows the pale beige plumes of dust sweeping from the northwest in a counter-clockwise direction. The image also shows some of the source points for the plumes. From source points along the Iran-Afghanistan border, the storm covers part of northern Pakistan.
    pi_52353058
    Coole pics...en mooie teksten erbij

    Heb zelf weleens een mini zandstorm meegemaakt. We waren op vakantie op Gran Canaria. En we gingen toen slapen, volgende dag werden we wakker, hele tuin vol met zand, tuinmeubilair was niet meer zichtbaar, het was echt overal, we deden de schuifpui open, zootje zand naar binnen. Was heel apart. Ik was toen 12 ofzo.

    Het stelt niet veel voor natuurlijk...maar het was weer eens wat anders
    pi_52789725
    Zandstormen verwoesten deel Chinese Muur
    PEKING - Zandstormen hebben tientallen kilometers van de Chinese Muur verwoest. Dat berichtte het persbureau Xinhua woensdag. In de noordoostelijke provincie Gansu is de afgelopen twintig jaar 40 kilometer Muur verdwenen, meldden archeologen.

    In het district Minqin van Gansu is het gebied door te intensief landgebruik veranderd in een woestijn. Door zandstormen is de historische structuur ernstig beschadigd, aldus Xinhua. De Muur is 6400 kilometer lang en trekt jaarlijks 10 miljoen bezoekers.

    Dit deel van de Chinese Muur was gemaakt van modder en niet van steen en wordt daardoor sneller aangetast, aldus voormalig curator Zhou Shengrui van het Minqin Museum. Elders in het land is de Muur ook aangetast door erosie, maar hier is het veel erger, zei hij.
    http://www.telegraaf.nl/b(...)el_Chinese_Muur.html
    pi_53273201


    Dust Storm over Bahrain and Qatar

    Saudi Arabian dust blew over Bahrain, Qatar, and the Persian Gulf on September 12, 2007. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture the same day. In this image, the dust appears as a pale beige arc moving in a clockwise direction. Although the dust is thin along the margins of the plume, near the center of the arc, it is thick enough to almost completely hide the island nation of Bahrain.
    pi_54019554
    Zware zandstorm treft Californi

    Een zandstorm heeft in Californi aan vier mensen het leven gekost. De mensen kwamen om het leven door verkeersongelukken.
    In de zandstorm daalde het zicht plaatselijk tot nul meter. Hierdoor ontstonden behoorlijk wat aanrijdingen. Vooral Lancaster ten noorden van Los Angeles werd getroffen. De storm ging gepaard met windstoten van 90 kilometer per uur. Het gebied beleeft dit jaar een van de droogste tijden ooit.

    vwk
    pi_56898974
    opnieuw stofstorm voor Koeweit

    Koeweit is voor de tweede keer in een week getroffen door een stofstorm. Door de stofstorm werden dinsdag drie havens gesloten en raakte het vliegverkeer ontregeld. Stofstormen zijn zeldzaam in de winter.

    De stofstormen zijn een gevolg van de droogte. Normaal valt er in de winterperiode enige neerslag, maar de laatste maanden is dit in Koeweit minder voorgekomen. Hierdoor kon gemakkelijk zand en stof uit de woestijn worden aangevoerd.

    Stofstormen ontstaan doorgaans in de zomer. Wanneer de shamalwind harder waait dan 25 kilometer per uur, worden zand- en stofdeeltjes meegevoerd. Dinsdag daalde het zicht tot minder dan 300 meter.

    vwk
    pi_56921957
    Ik heb eens gelezen dat, omdat de zon niet kan doordringen in zulke stormen, allerlei virussen e.d. kunnen overleven. Als zo'n storm dus een ander continent bereikt, kunnen zo ziektes verspreidt worden. Men vermoedt dat ook BSE op die manier is overgewaaid.
    Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
      Moderator woensdag 5 maart 2008 @ 20:27:33 #46
    8781 crew  Frutsel
    pi_57181509
    China dust storm hits East Asia

    The dust picks up toxins as it passes over Chinese factories


    Yellow dust storm

    A huge cloud of choking dust is passing over South Korea as the first sand storm of the year blows in from China. South Korea has ordered schools to close and drivers in south-west Japan have been warned about low visibility from the dust clouds.

    Every spring brings "yellow dust" storms which blow sand from China's Gobi Desert over the Koreas and Japan.

    The dust storms have become more deadly each year as they pass over China's industrial zones picking up toxins.

    South Korea blames dozens of deaths every year on the storms, mostly of elderly people and those with respiratory problems.

    South Korean authorities advised parents to keep younger children at home to avoid the dust.

    "We have advised the closure because kindergarten, primary school students have weaker immune systems," Min Eyu-gi, an education official in the southern city of Busan, told Reuters news agency.

    Seasonal winds lasting from late February to April or May combine with dry winter weather to pick up millions of tonnes of sand from China's northern deserts.

    The storms turn the sky a yellow colour and coat everything in a layer of fine dust.
      Moderator maandag 17 maart 2008 @ 19:31:16 #47
    8781 crew  Frutsel
    pi_57437396


    Dust Storm at White Sands, New Mexico

    On March 14, 2008, a dust storm struck southern New Mexico, near the borders with Texas and Mexico. The dust came from White Sands National Monument. At White Sands, pale gypsum sand covers some 715 square kilometers (275 square miles) of desert, providing ample material for storms when strong winds strike.

    This image, acquired on March 14 by the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite, shows the dust storm blowing eastward away from the national park. The white gypsum dunes contrast sharply with the surrounding landscape, and the dust plumes emerging from the park share the same characteristic color. Outside of the park, patches of green attest to the presence of vegetation, but the region is mostly arid, with earth tones predominating.



    Dust Plumes over Syria and Iraq

    A dust storm struck the Middle East in mid-March 2008, blowing primarily through Syria and Iraq. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite took this picture on March 15, 2008.

    Clear skies over the Syrian coast and source points of the dust storm in the west indicate that the dust is blowing from west to east in this image. The dust plumes form an arc moving in counter-clockwise direction, barely grazing Jordan, and finally encountering clouds over Iraq



    Dust over the Persian Gulf and Saudi Arabia

    Dust plumes blew over the Persian Gulf and Saudi Arabia in mid-March 2008. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite took this picture on March 14, 2008.

    In this image, a thick plume of dust blows over Iran, the Persian Gulf, the island nation of Bahrain, and Saudi Arabia. The dust narrowly misses the Qatar Peninsula. Although source points for the plumes are not apparent in this image, the dust appears to blow from the north and move in a clockwise direction to the southwest. West of the most conspicuous dust plume, smaller plumes blow over Saudi Arabia. Clear skies immediately east of these smaller plumes suggest that the plumes originate within Saudi Arabia. Clouds appear over Iran in the upper right corner of this image, and they could be associated with the same weather system that stirred the dust.
    pi_57778782
    Dust Storm off the African West Coast



    On March 29, 2008, the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this image of dust storm activity off the west coast of Africa. This image shows the second consecutive day’s dust plume activity off Africa’s coast. In this image, the dust, although thinner than that of the previous day, has spread over a wider range. The dust has both moved farther south, and skirted Cape Verde in the west.

    NASA image courtesy Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response team. Caption by Michon Scott.
    pi_58265205
    Deze gigantische stofstorm reisde in april 2001 vanuit Azi over de Stille Oceaan naar de Verenigde Staten.Bron: NASA



    bron:
    pi_62003299


    Dust Storm off Egypt

    A thick plume of dust blew off the northern coast of Egypt, west of the Nile Delta, and over the Mediterranean Sea on September 25, 2008. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite captured this image the same day. In this image, the dust swirls in a counter-clockwise direction toward the northwest. A thinner plume in the east mimics the motion of the larger, thicker plume. Source points for this dust storm are not apparent in this image, but the dust likely arose from the sand seas farther inland in Egypt and/or Libya.

    ===
    toch wel apart zon krul
    pi_66908948
    Zandstormen teisteren Riyad

    RIYAD - De Saoedische hoofdstad Riyad wordt dinsdag geteisterd door hevige zandstormen. Door het opstuivende zand kunnen de inwoners geen hand voor ogen meer zien.



    Wegens het natuurgeweld zijn de vluchten op het vliegveld omgeleid naar andere steden. De uitgaande vluchten zijn uitgesteld totdat het zicht verbetert.



    Meteorologen verwachten dat de stormen tot woensdagmiddag zullen aanhouden. De stad met ruim vier miljoen inwoners is bedekt met een oranje sluier van stof.



    Ook het naburige Koeweit zucht onder de zandstormen, waardoor de olie-export werd stilgezet en de drie havens van het golfstaatje werden gesloten. Op sommige plaatsen is het zicht minder dan 150 meter.



    De Telegraaf
    pi_73029419
    quote:
    Sydney kleurt rood na zandstorm

    AMSTERDAM - Het was even schrikken voor de inwoners van Sydney die woensdag wakker werden. Bij opstaan bleek dat de hele stad gehuld was in een rode nevel. Het stof is afkomstig uit de binnenlanden van Australi en zorgt voor veel problemen in de stad.

    Vooral de verkeerschaos is groot. Vluchten van en naar Sydney zijn geannuleerd, een belangrijke verkeerstunnel is gesloten en ook veerboten varen niet uit. De politie waarschuwt automobilisten voor extreem slecht zicht op de weg.

    Mensen met ademhalingsproblemen en hart- en longaandoeningen worden geadviseerd om binnen te blijven, zo melden lokale media. De ambulancedienst krijgt veel telefoontjes van astmapatinten die last hebben van het stof. Een aantal van hen is naar het ziekenhuis vervoerd.

    Mondkapjes

    Mensen die wel naar buiten gingen droegen veelal mondkapjes of hielden sjaals voor het gezicht. De meeste scholen zijn gewoon open, maar autoriteiten hebben laten weten dat ze het begrijpen als ouders hun kroost liever binnenhouden.

    Harde wind

    Het zand verstuift vanwege de harde storm vanuit de woestijn naar de regio New South Wales. Niet alleen Sydney, ook andere gebieden hebben last stof en geselende windvlagen.

    "Een gebeurtenis zoals deze is extreem zeldzaam", zegt weerexpert Barry Hanstrum in de krant The Australian. "Het is een van de ergste, zoniet de ergste."

    Ook andere delen van Zuidoost-Australi kampen met extreem weer. Sommige gebieden hadden deze week te maken met een hittegolf en op andere plekken hagelde het zeer hevig.

    Waarschuwingen

    Wanneer de zandstorm ophoudt is nog niet duidelijk. Het Australische weerinstituut gewaarschuwd voor harde stormen die veel schade aan kunnen richten.








    pi_73029598
    Brisbane en Sydney krijgen dus deze stof



    quote:
    Nieuw Zeeland is de volgende halte aldus dit bericht

    The dust storm over Australia which caused a flight from Christchurch to turn back may hit New Zealand.

    The flight from Christchurch to Sydney was one of four Air New Zealand flights turned back this morning due to dust storms over New South Wales.

    The flights from Auckland, Wellington and Christchurch had to return after setting off between 7am and 8am today, Air NZ spokesman Mark Street said.

    The Christchurch and Auckland flights returned home, while the Wellington flight was diverted to Auckland.

    Another Auckland to Sydney flight at 11am was cancelled.

    They have finally taken off with the Christchurch flight leaving at 4.40pm today.

    The first plane, which left Auckland at 4pm, was upgraded from a 767 aircraft to a 747 to take the extra passengers stranded at Auckland International Airport.

    Another jet was due to leave Auckland at 5.30pm.

    About 500 passengers were affected by the delays.

    Stranded passengers played the waiting game all afternoon until air traffic control in Sydney gave the flights the green light.

    ''The operations team had to wait for guidance from air traffic control in Sydney about when conditions were expected to improve,'' Mr Street said.

    Winds up to 90km/h brought a thick orange hue to the skies over NSW as the dust storm moved east across the state.

    Strong westerly winds kicked up on Tuesday afternoon and exacerbated drought conditions in far western NSW, whisking up dust and dirt from the already scorched earth.

    "It (the dust) covers a big area of the state and certainly the eastern half of the state at the moment is under that," the Bureau of Meteorology's regional director Barry Hanstrum told AAP.

    "And it looks as if it will continue to move up through the Northern Rivers area during today and maybe even make it into Brisbane at some time."
    pi_73031509
    Nog een paar foto's van Sydney.













    pi_73032146










    pi_73032189
    die met dat zwembad is erg mooi
    'Met een banaan door het water, later'
    Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
    pi_73094927
    quote:
    Australische stofstorm bereikt Nieuw-Zeeland

    De zandstorm die de Australische steden Sydney en Brisbane woensdag in een oranjerode gloed hulde, is vrijdag over Nieuw-Zeeland gewaaid, bijna 2200 kilometer verderop. Auto's, huizen en straten in de stad Auckland waren 's ochtends bedekt onder het stof. Dat meldden Nieuw-Zeelandse media.

    Door een koudefront in de Australische staat New South Wales was een stormachtige wind ontstaan, die rood stof uit de droge binnenlanden meenam naar de zuidoostkust. Vliegtuigen moesten worden omgeleid en ook automobilisten hadden last van het slechte zicht.

    De stofstorm heeft Nieuw-Zeeland inmiddels verlaten. De Australische autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een nieuwe stofstorm die de komende vier tot zes weken kan opkomen
    pi_73102923
    ik denkd at het einde de aarde er zo uit ziet
    met loeihete zandstormen en nog slechts enkele miljoenen mensen die zonder water zitten
    pi_73103093
    quote:
    Op donderdag 10 mei 2007 17:10 schreef Party_P het volgende:
    Je zou toch haast zeggen dat de sahara een keer leegraakt
    Denk het niet , door de klimaat verandering komt er steeds meer woestijn
    zandstormen zuzllen steeds meer normaal worden
      Moderator zondag 27 september 2009 @ 21:47:43 #61
    8781 crew  Frutsel
    pi_73163130

    de stofstorm raast af op Broken Hill
    quote:
    Stofstorm was radioactief
    Gisteren en vandaag werden steden in Australi opnieuw getroffen door stofstormen die voor chaos op de weg zorgden en het luchtverkeer in de war gooiden. Wetenschappers zijn ondertussen het stof van de spectaculairste storm, die woensdag Sydney trof, te analyseren om te zien hoe radioactief die was. Die storm ontstond in de buurt van Woomera in de outback. Daar ligt de immens grote Olympic Dam uraniummijn.

    Het stof van die storm geraakte zelfs 2.150 km verder in Nieuw-Zeeland. En het was daar dat de geigertellers abnormaal hoge metingen vaststelden. Het is nogal gebeurd dat stofstormen de Tasmaanse Zee overstaken, maar niet in deze mate vertellen metereologen. In ondermeer Auckland, Northland, Waikato, Bay of Plenty en Taranaki kregen ze een flinke laag oranje stof.

    Opnieuw prijs
    Ondertussen is Sydney opnieuw getroffen door een stofstorm. Deze was wel minder spectaculair: de concentratie stof was tien keer minder dan vorige keer, toen er 15.400 microgram per kubieke meter werd gemeten. Op normale dagen is het hoogstens 20 microgram, en bij bosbranden 500 microgram.

    In Brisbane kregen ze er zelfs twee op een dag te verwerken. Ook in die regio verontrusten de stofstormen de wetenschappers. Ze zeggen dat ze veel schade kunnen aanrichten aan het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef. (mvl)
    pi_74607772
    quote:
    The shift from summer heat to winter’s chill in the mountains of southwest Asia leads to regular dust storms over the Arabian Sea. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite acquired this photo-like image on November 9, 2009. It is remarkably similar to images captured in late October and November in 2008, 2007, 2006, and previous years. In 2009, as in other years, distinct plumes of dust blow from the desert between the Makran Mountains and the Arabian Sea.
    Wind and weather patterns in southwestern Pakistan and southeastern Iran are largely driven by the summer and winter monsoons. In the winter, the cloudless, dry air over southwest Asia cools. The cool, dense air sinks. Air over the Arabian Sea, meanwhile, is warm. The warm air rises, and the cool air from the continent rushes in to take its place. The movement of air from the land to the Arabian Sea creates strong winds that generate the dust storms seen every year.
    pi_78891178
    Zandstorm teistert Griekenland

    Athene heeft al vaak te lijden onder een dikke laag smog, nu is daar een waanzinnige zandstorm bijgekomen. Door de storm is zeer dichte stof uit de Sahara naar de Grieken gewaaid. Veel inwoners kunnen hun huizen niet meer uit.

    Verschillende veerdiensten zijn onderbroken wegens beperkt zicht. Ook is de bijna 3 kilometer lange brug Rion-Antirrion afgesloten omdat een windkracht 11 is voorspeld.

    Enkele bewoners uit de hoofdstad melden dat Athene is veranderd in Mars

    bron
      Moderator woensdag 10 maart 2010 @ 09:16:00 #65
    8781 crew  Frutsel
    pi_78959641
    quote:
    Rode sneeuw in Bulgarije

    Al ooit eens rode sneeuw gezien? De inwoners van Zuid-Bulgarije konden hun ogen niet geloven toen een rood sneeuwtapijt het landschap bedekte.

    De sneeuw werd namelijk vermengd met zand uit de Sahara, dat met sterke wind over de Middellandse Zee was geblazen. Bulgaarse meterologen spraken over een uiterst zeldzame gebeurtenis voor het land.

    Het dichte stof uit de Sahara kleurde ook delen van Griekenland rood: ''Alsof we op Mars zijn'', aldus mensen op straat. Door de storm moesten veerverbindingen worden geschrapt.

    Het zuiden van Europa gaat al een tijd gebukt onder ongebruikelijk hevige sneeuwval en dit zorgde voor heel wat problemen in het verkeer
      Moderator zondag 21 maart 2010 @ 20:42:51 #66
    8781 crew  Frutsel
    pi_79419371
    quote:
    PEKING - Een zware zandstorm heeft het openbare leven in Peking zaterdag nagenoeg tot stilstand gebracht. De autoriteiten hebben bij hoge uitzondering alarmfase vijf afgekondigd, de hoogste die China kent. Burgers krijgen het advies binnen te blijven zolang het noodweer aanhoudt.

    De concentraties stof in de lucht hebben waarden bereikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de miljoenen inwoners van de hoofdstad. Het zand is afkomstig uit woestijngebieden in het noorden van China en buurland Mongoli. Andere delen van China werden eerder al geteisterd door zware stofstormen, die het zicht beperken tot enkele meters.

    De zandoverlast is het gevolg van decennialange verwaarlozing van het milieu ten faveure van economische groei in China. De laatste jaren hebben de autoriteiten veel geld genvesteerd in de strijd tegen verwoestijning. Zo werden op grote schaal bomen geplant. Daar staat echter tegenover dat er minder regen valt in grote delen van China, terwijl de waterbehoefte van de meer dan een miljard inwoners steeds verder toeneemt. (ANP)
    http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)rt-Peking-geel.dhtml
    pi_79458750
    Zandstormen bedreigen gezondheid Chinezen



    De Chinese overheid waarschuwt haar burgers voor de gevolgen van de grote zandstormen die verschillende steden in het zuiden van het land hebben getroffen. Ook Taiwan en Zuid-Korea hebben alarm geslagen over de grote stofwolken.

    Het inademen van het stof kan leiden tot kortademigheid en pijn op de borst. Geadviseerd wordt binnen te blijven of de tijd buiten tot een minimum te beperken. Wie wel naar buiten gaat, moet een mondkapje dragen.

    De Chinese staatstelevisie gaf ook het advies neuzen te spoelen met zout water en oren te reinigen met een wattenstaafje met alcohol.

    Verwoestijning
    Het zand komt uit de woestijngebieden 2000 kilometer verderop, in het noorden van China en Mongoli. Door ontbossing en overbegrazing rukt daar de woestijn op.

    Er worden wel op grote schaal bomen geplant, maar daar staat tegenover dat er weinig regen valt en dat er in China een groeiende behoefte aan water is.

    Bij een zandstorm in 2006 werd 300.000 ton zand naar de hoofdstad Peking geblazen.


    nos
      Moderator maandag 13 december 2010 @ 18:34:09 #68
    8781 crew  Frutsel
    pi_89883177
    Ryadh Saoedie Arabie gaat op dit moment weer gebukt onder stof-/zandstormen

    http://ireport.cnn.com/docs/DOC-528452?ref=feeds%2Foncnn

    pi_92767850
    Shamal

    In verschillende perioden van het jaar waaien er wereldwijd regionale winden. En van de bekendste bij ons in de buurt is de Mistral in het zuidoosten van Frankrijk. Deze lokale en vooral ook koude wind waait regelmatig in het dal van Rhne en kan soms aantrekken tot windkracht 9 of meer. Doordat de lucht tussen de bergwanden door wordt geperst, treedt een extra versnelling op, het zogeheten venturi effect. In het Midden-Oosten waait op dit moment ook zo’n lokale wind; de Shamal. Deze staat echter vooral bekend om de enorme hoeveelheid stof die hij boven de Perzische Golf doet opwaaien.
    De Perzische (of Arabische) Golf bevindt zich in het Midden-Oosten tussen Saoedi-Arabi en Iran (Perzi). Deze binnenzee is een uitloper van de Indische Oceaan en staat via de Straat van Hormuz in verbinding met de Arabische Zee. Het einde van deze Golf wordt gemarkeerd door de rivierdelta van de Arvandroed waarin de rivieren de Eufraat en de Tigris uitmonden.

    De Shamal die in dit gebied waait, is een wind die vooral in de zomer voorkomt. Boven het warme en lage woestijnlandschap in onder andere het noorden van Saoedi-Arabi en Irak hangt in het zomerseizoen namelijk vrijwel constant een hogedrukgebied. Daar omheen waait de wind met de klok mee, maar ‘botst’ uiteindelijk tegen het Zagrosgebergte in Iran en moet daardoor een scherpere bocht maken en blijft daardoor noordwestelijk. Hierdoor wordt alle aanwezige lucht tussen gebergten in Saoedi-Arabi en Iran door geperst, waardoor (net als bij de Mistral) de windsnelheid toeneemt, soms tot windkracht 8 of 9. Met grote snelheid waait de Shamal dan richting de Perzische Golf en neemt daarbij een flinke portie woestijnzand met zich mee, waardoor het zicht sterk vermindert en er sprake is van een zandstorm. Die kan soms 3 tot 5 dagen duren.
    Winter
    Ook in de winter waait de Shamal, maar minder frequent dan in de zomer. Vooral in de periode tussen december en februari waait deze wind diverse keren per maand en houdt dan slechts 24 tot 36 uur stand. Vanaf de Middellandse Zee trekken in deze periode namelijk regelmatig lagedrukgebieden over het gebied. Zodra zo’n lagedrukgebied en het bijbehorende koufront zijn gepasseerd, ontwikkelt zich aan de achterzijde ervan vaak snel weer een hogedrukgebied. Een uitloper van het lagedrukgebied (een trog) handhaaft zich echter boven de oostelijke delen van de Perzische Golf, waardoor de wind tussen de beide luchtsoorten ook noordwestelijk wordt en bovendien aantrekt. Ook in het winterseizoen treden dus af en toe zandstormen op in dit gebied en boven de Perzische Golf.

    Invloed op het dagelijks leven
    Een bekend voorbeeld van aan de Shamal gerelateerde zandstorm was die van 8 augustus 2005 in Bagdad, Irak. Duizenden mensen werden behandeld voor ademhalingsproblemen, bijna alle winkels moesten dicht en alle openbare activiteiten lagen plat. Ook voor schepen op de Perzische Golf zijn zowel het stof als de sterke wind een probleem. De hoeveelheid stof is soms zo groot dat het zicht soms afneemt tot onder 100 meter, dat is vergelijkbaar met dichte mist. Ook wordt het stof met zulke hoge windsnelheden verplaatst dat het vrijwel niet mogelijk is om buiten te zijn. Er zijn zelfs gevallen bekend dat het zand zo’n kracht had, dat lak van de auto’s werd gestraald.
    Huidige situatie
    Ook op dit moment waait boven de Perzische Golf de Shamal. De windsnelheid neemt met name in de buurt van de rivierdelta van de Arvandroed soms toe tot windkracht 6, maar ook boven het zeewater waait het stevig. Vooral ’s ochtends is de wind het sterkst. Dat komt omdat het land aan de zuidkant van de Perzische Golf sneller opwarmt dan aan de noordkant. Bij de stijgbewegingen aan de zuidkant verdwijnt lucht naar de hogere delen van de atmosfeer en die wordt vanaf zee aangevuld. De noordwestenwind wordt daardoor extra versterkt. In de loop van de dag verdwijnen die verschillen weer en zwakt de wind geleidelijk weer af. In de avond en nacht is de Shamal dus veel minder sterk

    weer.nl

      Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 15:36:56 #70
    8781 crew  Frutsel
    pi_93541626
    quote:
    Grote stofstorm treft Christchurch
    De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is getroffen door een grote stofstorm. Het maakt het voor reddingswerkers bijna onmogelijk om verder te zoeken naar slachtoffers van de aardbeving.

    Grote stofstorm treft Christchurch

    Door de storm was het moeilijk om rechtop te blijven staan, zei een van de hulpverleners. Ook was het gevaarlijk om door te werken, omdat er weer instortingsgevaar ontstond.

    Een Zwitserse verzekeraar heeft voorspeld dat de aardbeving tussen de zes en twaalf miljard dollar aan verzekeringsgeld gaat kosten
    wel ja, dat kan er ook nog wel bij daar :{
    pi_93560655
    quote:
    1s.gif Op woensdag 2 maart 2011 15:36 schreef Frutsel het volgende:

    [..]

    wel ja, dat kan er ook nog wel bij daar :{
    Helemaal als je weet wat voor geschiedenis achter dat artikel zit :D
    Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
      Moderator zondag 27 maart 2011 @ 13:31:27 #72
    8781 crew  Frutsel
    pi_94671422
    quote:
    AL AHMADI, KUWAIT (CNN) -

    A massive sandstorm was caught on camera by a fire captain in the town of Al Ahmadi in the southern part of Kuwait.

    John Marr said the gigantic storm sent clouds of sand rolling through the city.

    It was the largest sandstorm he had ever seen, and said it was a rare event in the area.

      Moderator zondag 27 maart 2011 @ 13:33:18 #73
    8781 crew  Frutsel
    pi_95231916
    10 doden door zandstorm Duitsland
    Een zandstorm heeft in Noord-Duitsland, in de buurt van Rostock, een gruwelijk ongeluk veroorzaakt. Een kettingbotsing als gevolg van de storm kostte 10 mensen het leven, 100 mensen raakten gewond.
    Brandende auto's

    Bij het ongeluk op de A19 bij het dorp Kavelstorf waren in beide richtingen 40 tot 50 voertuigen betrokken. Daarbij vlogen volgens lokale media 20 auto's in brand.
    Zandstorm

    De storm woedde al de hele ochtend in noordoosten van Duitsland. Reden voor de zandstorm is de aanhoudende droogte in het gebied. De wind waaide over de akkervelden en blies de zand de lucht in. Daardoor werd het zicht worden ontnomen van de bestuurders.

    http://www.rtl.nl/%28/act(...)mensen-het-leven.xml
    Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
    pi_102735020
    Dit is echt een toepasselijk topic voor mij btw :')
    Ik ben niet gek, ik ben een rolluik!
      Moderator woensdag 5 oktober 2011 @ 15:00:50 #77
    8781 crew  Frutsel
    pi_102735077
    quote:
    en voor deze

    Stofstorm veroorzaakt verkeerschaos in Arizona

    quote:
    0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 14:59 schreef Zandman030 het volgende:
    Dit is echt een toepasselijk topic voor mij btw :')
    :D :D _O-
      Moderator woensdag 19 oktober 2011 @ 13:36:50 #78
    8781 crew  Frutsel
    pi_103277188
    quote:
    Texaanse stad Lubbock
    De Texaanse stad Lubbock werd gisterochtend verzwolgen door een zandstorm. De wind die een snelheid had van meer dan 120 kilometer per uur beschadigde auto’s, ramen en zorgde voor het uitvallen van elektriciteit.

    Maar indrukwekkender nog is de manier waarop de gigantische stofwolk de zon verduistert en de stad hult in een onheilspellende roodachtige gloed

      Moderator woensdag 8 februari 2012 @ 11:38:44 #79
    8781 crew  Frutsel
    pi_107745110


    quote:
    A dust plume spanning hundreds of kilometers blew off the coast of western Africa on February 6, 2012. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite took this picture the same day.

    West of Mauritania, the dust is thick enough to hide the ocean surface below. Part of the Cape Verde archipelago dimly shows through the plume. Clouds floating overhead cast their shadows on the dust.

    Distinct plumes blow off the coast of Western Sahara over the ocean, but the large veil of dust in the southwest likely arose farther inland. Sandy desert covers most of Mauritania, and those sand seas may have provided the material for most of the dust in this image. The clouds in the southeast are part of a large cloudbank stretching over western Africa. This large cloudbank could be associated with the weather pattern that blew the dust off the coast.
      woensdag 8 februari 2012 @ 11:40:10 #80
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_107745146
    quote:
    0s.gif Op woensdag 8 februari 2012 11:38 schreef Frutsel het volgende:
    [ afbeelding ]

    [..]

    Amazone krijgt weer voedingsstoffen en de canarische eilanden zand voor het strand
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_108556843
    Zware zandstorm treft delen van Saoedi Arabi

    Ooggetuigen in Riyad (hoofdstad van SA) hebben laten weten dat hun hoofdstad in het donker werd gezet door een enorme zandstorm. De storm sloeg vlak na vier uur toe en in mum van tijd werd de dag een nacht. Meteorologen hadden vooraf de hoofdstad gewaarschuwd dat een potentile zandstorm hun stad zou verzwelgen. Het zicht tijdens de storm werd geschat op n meter. Ziekenhuizen waren dan ook vooraf in paraatheid gebracht om eventuele patinten, die bijv ademhalingsproblemen door het zand en/of de stof zouden krijgen.

    De Arabische krant quote een Filipijnse ondernemer die vertelde hoe de stad in mum van tijd verzwolgen werd. Belangrijke wegen en gebouwen werden onder de zandstorm bedolven en men kon geen hand voor ogen meer zien. Een andere getuige vertelt hoe de zandstorm rond 8.30 uur in de morgen begon in Qassim en een paar uur duurde. Rond het middaguur kwam er verlossende regen waardoor de zandstorm zijn kracht verloor. Aan het eind van de dag hield de regen op maar bleef het zwaar bewolkt. Erg vond de bevolking dat niet want de regen had de ergste effecten van de zandstorm gelukkig weggespoeld.

    Bron: Gulfnews

      Moderator zaterdag 10 maart 2012 @ 14:42:12 #82
    8781 crew  Frutsel
    pi_108939265

    quote:
    Dust blew off the coasts of Morocco and Western Sahara in early March 2012. Heading northwest, the dust blew over the eastern Canary Islands, especially Lanzarote and Fuerteventura. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this natural-color image on March 8, 2012.

    The dust plumes appear distinct from each other near the coast, which suggests that much of the dust is from that region. Near the shore, a sand sea straddles the border between Western Sahara and Morocco, and some of the dust could have arisen there. But some dust also blows from farther inland (image lower right). Huge sand seas cover parts of Mauritania, east of Western Sahara, and likely supplied some of the dust in this storm.
      Moderator maandag 19 maart 2012 @ 16:52:21 #83
    8781 crew  Frutsel
    pi_109278185


    quote:
    Golfregio gebukt onder zandstorm
    De Golfregio wordt sinds zaterdag geteisterd door een zandstorm. In Saoedi-Arabi blijven scholen gesloten en hadden mensen verzorging nodig in het ziekenhuis. In Jemen is het luchtverkeer verstoord.

    Het Saoedische ministerie van Onderwijs kondigde de sluiting aan van scholen in het noorden, oosten en zuidwesten van het grote koninkrijk.

    In de hoofdstad Riyad werden honderden mensen, vooral kinderen, in het ziekenhuis opgenomen. Zij hadden ademhalingsproblemen door astma of allergien. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit delen in de klappen.
      Moderator maandag 30 juli 2012 @ 16:27:16 #84
    8781 crew  Frutsel
    pi_126545268
    passagier filmt zandstorm vanuit vliegtuig


    Een passagier van een binnenvlucht in Saoedi-Arabi schoot met zijn mobieltje indrukwekkende beelden van een zandstorm. Akelig wordt het pas cht wanner het vliegtuig zelf door de storm vliegt en er paniek uitbreekt bij de mensen aan boord. Het vliegtuig en de passagiers kwamen gelukkig ongeschonden uit het avontuur.

    Op zijn weg van de hoofdstad Riyadh naar Rafha in het noord-oosten van Saoedi-Arabi, kruiste het toestel een indrukwekkende zandstorm. Een unieke gelegenheid om het natuurfenomeen te filmen, dacht een van de passagiers. Dat leverde impressionante beelden op, maar al snel breekt er lichte paniek uit aan boord wanneer het toestel de storm dwarst. Je hoort als het ware het zand over de romp knarsen.

    Het avontuur liep goed af. De vlucht liep enkel een lichte vertraging op. Bemanning en passagiers kunnen hun bijzondere wedervaren gelukkig nog navertellen.

    AD
    pi_139693414
    Een muur van zand in Egypte

    Een enorme zandstorm heeft de Egyptische stad Aswan geteisterd. Volgens lokale media kwamen daarbij minstens twee mensen om het leven.









    http://nos.nl/op3/artikel/645321-een-muur-van-zand-in-egypte.html

    [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 08-05-2014 12:14:46 ]
      donderdag 8 mei 2014 @ 13:14:41 #87
    230730 Koelkastje
    Mental Madness
    pi_139695976
    Die eerste foto, wtf :O!
    Hmz...
      Moderator dinsdag 13 mei 2014 @ 12:25:17 #88
    8781 crew  Frutsel
    pi_139900946
    Kleurt wel mooi oranje. Hup holland hup
    pi_160452713
    Powerful sandstorm turns city red in Mongolia



    A sandstorm hit north and northwest China on Friday, adversely affecting local residents and traffic conditions.

    In Erenhot City of Inner Mongolia Autonomous Region, the sandstorm brought by the gale turned the city red, decreasing visibility to below 50 meters. Strong winds and sand limited visibility on the highway to below 10 meters.



    http://strangesounds.org/(...)lia-china-video.html

    [ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 05-03-2016 22:58:56 ]
      Moderator woensdag 18 mei 2016 @ 10:27:46 #90
    8781 crew  Frutsel
      Moderator dinsdag 7 mei 2019 @ 14:34:22 #91
    8781 crew  Frutsel
      Moderator donderdag 25 juni 2020 @ 09:13:16 #92
    8781 crew  Frutsel
      Moderator dinsdag 18 augustus 2020 @ 16:16:44 #93
    8781 crew  Frutsel
    pi_194618233

    quote:
    Massive dust storm hits Arizona
    A massive dust storm impacted travel on the Interstate 10 and 8 near Phoenix, Arizona on August 16, 2020, after the city broke its daily high-temperature record with 46.1 C (115 F).

    ​The storm approached the city around 17:30 LT, causing low visibility on I-10. According to the Arizona Department of Public Safety, one semi-truck was blown over on its side, closing the I-10 westbound. Luckily, there were no injuries.

    The I-10 near Picacho Peak reopened around 19:00 LT, but rain and dust continued west of Phoenix.

    At one point during the storm, NWS reported zero visibility at Phoenix Sky Harbor International Airport.
    twitter
      zaterdag 12 september 2020 @ 16:50:33 #94
    307331 aloa
    Steeds harder, steeds sneller
    pi_195022582
    twitter




    94257 - 478969
    In my dreams I'm dying all the time
      Moderator dinsdag 21 december 2021 @ 09:34:29 #95
    8781 crew  Frutsel
      Jaap van Dissel-award 2022 dinsdag 21 december 2021 @ 10:01:05 #96
    385501 Starhopper
    Nova is mijn prinses
    pi_202732250
    Lijkt mij heel gaaf om dit eens in het echt te zien :D
    Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
    Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
      Moderator donderdag 5 mei 2022 @ 15:45:40 #97
    8781 crew  Frutsel
    pi_204635680
    quote:
    Irak geteisterd door zandstormen, duizenden mensen naar ziekenhuis

    Door een zandstorm in Irak zijn meer dan 5000 mensen met ademhalingsproblemen in een ziekenhuis behandeld. In Bagdad is zeker een persoon overleden als gevolg van dikke stofwolken, meldt het ministerie van Volksgezondheid in de hoofdstad.

    Vooral mensen die al een longaandoening hebben moesten medische hulp zoeken door de storm die woensdagavond opstak in vrijwel het hele land. Zij worden via moskeen en sociale media opgeroepen naar een gezondheidscentrum te gaan. De meeste mensen mochten snel weer naar huis.

    In sommige provincies is inwoners geadviseerd binnen te blijven. Het is volgens lokale media de zevende zandstorm in de afgelopen maand.

    Recordtemperaturen
    Irak heeft relatief veel last van klimaatverandering, wat de afgelopen jaren zorgde voor recordtemperaturen en extreem weinig neerslag. Volgens deskundigen kan dat een sociale en economische ramp veroorzaken in het land dat probeert op te krabbelen na jaren van gewapende conflicten.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')