http://www.elsevier.nl/ni(...)nr/133564/index.htmlquote:RIAGG helpt vakantievierende Marokkaan toch
maandag 8 januari 2007 08:17
Ondanks een wettelijk verbod biedt de RIAGG Rijnmond nog steeds hulp aan in Nederland wonende Marokkanen die op vakantie in geestelijke nood raken.
Nederlanders van Marokkaanse afkomst worden ook in Marokko geholpen
Ook in Marokko geestelijke bijstand van RIAGG
Een thuisorganisatie zou zelfs van plan zijn om verplegers naar het Marokkaanse Rifgebergte te sturen om allochtone cliënten bij te staan, zo schrijft het AD.
In 2004 besloot minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid (VVD) om de aanspraak op RIAGG-zorg voor patiënten in Marokko, betaald uit belastinggeld, te beperken. Hiervoor werd zelfs de wet aangepast.
Buitenlander
Maar volgens directeur Jos Lamé van het RIAGG Rijnmond heeft de minister ‘geen verstand van zorg’. 'Er is een trend dat de inhoud van het beleid in toenemende mate wordt bepaald door mensen die ver afstaan van de dagelijkse praktijk,' zegt Lamé in een reactie tegen Elsevier.
‘Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt,’ zegt hij.
Lamé benadrukt dat de RIAGG zich wel degelijk aan de wet houdt. 'Ik probeer de nadelige kanten van de wetgeving zoveel mogelijk te minimaliseren,' zegt hij. De RIAGG omzeilt de regels door haar medewerkers te detacheren bij Marokkaanse ziekenhuizen. Zij krijgen hun salaris echter van de RIAGG.
Terugval
Volgens Lamé worden honderden euro’s bespaard door cliënten ter plaatse te helpen. ‘We voorkomen dat cliënten na hun vakantie een terugval krijgen en dan maanden extra zorg nodig hebben.’
Zorgkantoor Rotterdam, verantwoordelijk voor het toezicht op de RIAGG Rijnmond, zegt akkoord te zijn gegaan met voortzetting van het project omdat het wordt betaald uit een potje voor ‘internationalisering van de zorg’.
Het is tegen de geest van de wet.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:39 schreef sigme het volgende:
Lamé benadrukt dat de RIAGG zich wel degelijk aan de wet houdt.
Regels zijn regels.. nietwaar? Dit mag, begrijp ik, en hij vindt het medisch noodzakelijk.
Ja, dat ben ik wel met je eens. Mogelijkerwijs deugt de wet echt niet, maar ik ben met je eens dat het in ieder geval tegen de geest van de wet is.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:42 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Het is tegen de geest van de wet.
Volledig eens, en het pleit niet voor 'm. of voor de rest van z'n argumanten, dat 'ie met zoiets bizars aankomt als verdediging.quote:En de redenering dat je overheidsbeleid maar mag negeren omdat Verdonk in het kabinet zit, is te absurd voor woorden.
Volgens hem is de regering tegen buitenlanders, omdat Verdonk in het kabinet zit. Volgens mij mag hij zelf wel even op de divan. Maar goed, het toont wel aan dat hem maar een ding drijft: xenofilie en oppositie voeren.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:46 schreef sigme het volgende:
Volledig eens, en het pleit niet voor 'm. of voor de rest van z'n argumanten, dat 'ie met zoiets bizars aankomt als verdediging.
Dat is niet zo vreemd, maar z'n argumenten zijn het wel.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:53 schreef Boze_Appel het volgende:
Waarom is het zo vreemd dat iemand uit de praktijk het beter weet dan iemand die vanuit een ivoren torentje staat de dirigeren?
Het *is* natuurlijk ook mogelijk dat hij zicht heeft op de clienten en hun wederwaardigheden in Marokko. Dat hij uit ervaring weet dat het beter (en goedkoper) is om in Marokko in te grijpen dan hier. Of minstens dat dat meespeelt.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:53 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Volgens hem is de regering tegen buitenlanders, omdat Verdonk in het kabinet zit. Volgens mij mag hij zelf wel even op de divan. Maar goed, het toont wel aan dat hem maar een ding drijft: xenofilie en oppositie voeren.
Als ze hulp nodig hebben, dan blijven ze maar thuis. Dit is echt doorgeschoten hulpverlening.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:58 schreef sigme het volgende:
Het *is* natuurlijk ook mogelijk dat hij zicht heeft op de clienten en hun wederwaardigheden in Marokko. Dat hij uit ervaring weet dat het beter (en goedkoper) is om in Marokko in te grijpen dan hier. Of minstens dat dat meespeelt.
Hij is nogal recalcitrant die directeur en ik weet dan ook niet zo goed wat ik er van moet denken. Hij is wel erg overtuigd van zijn eigen gelijk, aan de andere kant valt me op dat politici eigenlijk geen moeite doen om inhoudelijk op het project te reageren en te kijken of het inderdaad succesvol is. Het project heeft trouwens een prijs gekregen.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:58 schreef sigme het volgende:
[..]
Het *is* natuurlijk ook mogelijk dat hij zicht heeft op de clienten en hun wederwaardigheden in Marokko. Dat hij uit ervaring weet dat het beter (en goedkoper) is om in Marokko in te grijpen dan hier. Of minstens dat dat meespeelt.
Riagg is ambulante hulp toch? Die kunnen niemand verplichten thuis te blijven maar moeten wel zorg verlenen. In onze 'regels zijn regels' maatschappij kan geen dokter iemand overhalen niet te reizen als die persoon z'n zinnen erop zet, en het niet verboden is.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:59 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Als ze hulp nodig hebben, dan blijven ze maar thuis. Dit is echt doorgeschoten hulpverlening.
Nee, maar waar houdt dit op? Stel dat ik van plan ben naar Nieuw-Zeeland te gaan, kan ik dan eisen dat daar ook een RIAGG-team voro me klaarstaat? Waarom alleen Marokko? Dat is toch doorgeslagen xenofilie? Dat kan je ook opmaken aan zijn redenering: Verdonk, Verdonk, Verdonk...quote:Op maandag 8 januari 2007 20:03 schreef sigme het volgende:
Riagg is ambulante hulp toch? Die kunnen niemand verplichten thuis te blijven maar moeten wel zorg verlenen. In onze 'regels zijn regels' maatschappij kan geen dokter iemand overhalen niet te reizen als die persoon z'n zinnen erop zet, en het niet verboden is.
Wie eist hier dan iets?quote:Op maandag 8 januari 2007 20:08 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Nee, maar waar houdt dit op? Stel dat ik van plan ben naar Nieuw-Zeeland te gaan, kan ik dan eisen dat daar ook een RIAGG-team voro me klaarstaat? Waarom alleen Marokko? Dat is toch doorgeslagen xenofilie? Dat kan je ook opmaken aan zijn redenering: Verdonk, Verdonk, Verdonk...
Ik wil weten wat de consequenties van dit beleid zijn. Waarom alleen Marokko?quote:Op maandag 8 januari 2007 20:09 schreef SCH het volgende:
Wie eist hier dan iets?
Dat is een argument dat inderdaad wel vaker meespeelt bij dergelijke situaties. Deze situatie is allerminst uniek; het gebeurt met grote regelmaat dat ministers of andere (lokale) bestuurders uitspraken van rechters of regelgeving van (hogere) regelgevende organen niet uitvoeren of negeren. In sommige situaties kan dat billijk zijn, bijvoorbeeld wanneer wetten niet voorzien in zekere situaties en er wel een belang is dat in die situaties wordt voorzien, of wanneer regelgeving om praktische redenen onuitvoerbaar blijkt. In dit geval is er echter bewust wetgevcing geproduceerd om te voorkomen dat deze situatie zou blijven voortbestaan, en in dat geval lijkt het me hoe dan ook onwenselijk dat een uitvoerend orgaan op eigen gezag beslist dit project alsnog voort te zetten.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:58 schreef sigme het volgende:
[..]
Het *is* natuurlijk ook mogelijk dat hij zicht heeft op de clienten en hun wederwaardigheden in Marokko. Dat hij uit ervaring weet dat het beter (en goedkoper) is om in Marokko in te grijpen dan hier. Of minstens dat dat meespeelt.
Als ik het goed lees hebben ze een Marokko-programma. Dat is toch wat anders dan opeisbare hulp overal ter wereld du moment dat het jou schikt?quote:Op maandag 8 januari 2007 20:08 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Nee, maar waar houdt dit op? Stel dat ik van plan ben naar Nieuw-Zeeland te gaan, kan ik dan eisen dat daar ook een RIAGG-team voro me klaarstaat? Waarom alleen Marokko? Dat is toch doorgeslagen xenofilie? Dat kan je ook opmaken aan zijn redenering: Verdonk, Verdonk, Verdonk...
Dat begrijp ik. Ik vind dat niet eerlijk. Voorkeursbehandeling voor Marokkanen.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:11 schreef sigme het volgende:
Als ik het goed lees hebben ze een Marokko-programma. Dat is toch wat anders dan opeisbare hulp overal ter wereld du moment dat het jou schikt?
Dat lijkt me weer doorgeschoten gelijkheidsdwang: er is een speciaal programma voor die daar, dus heeft ieder ander er recht op. Ja...slogies.
Blijkbaar zijn daar genoeg clienten om het rendabel te maken.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:09 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Ik wil weten wat de consequenties van dit beleid zijn. Waarom alleen Marokko?
Als ik zo de redenering van die directeur volg, betwijfel ik of dat de achterliggende reden is. Volgens mij is het meer Verdonk Derangement Syndrom.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:14 schreef SCH het volgende:
Blijkbaar zijn daar genoeg clienten om het rendabel te maken.
Hoogervorst gaat er overquote:Op maandag 8 januari 2007 20:16 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Als ik zo de redenering van die directeur volg, betwijfel ik of dat de achterliggende reden is. Volgens mij is het meer Verdonk Derangement Syndrom.
Ik kan dat niet echt direct lezen in de tekst; de voornaamste motivatie om zorg te verlenen in Marokko lijkt te zijn dat het goedkoper is dan achteraf nog zorg verlenen in Nederland. Het besluit lijkt dus eerder voort te komen uit financiële overwegingen dan uit humanitaire overwegingen, en in dat geval is er nog niet direct sprake van discriminatie wanneer die financiële overwegingen niet opgaan voor mensen die in andere landen op vakantie zijn.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:13 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Ik vind dat niet eerlijk. Voorkeursbehandeling voor Marokkanen.
Waarom zou dat niet opgaan voor bezoekers van de Costa Brava of de Turkse Riviera?quote:Op maandag 8 januari 2007 20:17 schreef Reya het volgende:
Ik kan dat niet echt direct lezen in de tekst; de voornaamste motivatie om zorg te verlenen in Marokko lijkt te zijn dat het goedkoper is dan achteraf nog zorg verlenen in Nederland. Het besluit lijkt dus eerder voort te komen uit financiële overwegingen dan uit humanitaire overwegingen, en in dat geval is er nog niet direct sprake van discriminatie wanneer die financiële overwegingen niet opgaan voor mensen die in andere landen op vakantie zijn.
Ja, maar die is volgens Lame besmet of zoiets...quote:
Daar gaan wellicht minder mensen met een psychose naar toe?quote:Op maandag 8 januari 2007 20:20 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Waarom zou dat niet opgaan voor bezoekers van de Costa Brava of de Turkse Riviera?
Dat zou veel over Marokkanen zeggen...quote:Op maandag 8 januari 2007 20:21 schreef SCH het volgende:
Daar gaan wellicht minder mensen met een psychose naar toe?
Ik heb geen idee, ik maak enkel gebruik van hetgeen in het artikel staat. Maar wellicht is dat een goede vraag om de betreffende directeur mee aan de tand te voelenquote:Op maandag 8 januari 2007 20:20 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Waarom zou dat niet opgaan voor bezoekers van de Costa Brava of de Turkse Riviera?
Ik zou haast zeggen dat het Riagg zorgbehoevenden een voorkeursbehandeling geeft. Wat is je punt? Er is een Marokkkoprogramma, dus er moet ook een Australie programma komen?quote:Op maandag 8 januari 2007 20:13 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Ik vind dat niet eerlijk. Voorkeursbehandeling voor Marokkanen.
Hogervorst is guilty bij association, begrijp ik uit de tekst in de OP.quote:
Vooral bronnen niet lezen:quote:
quote:Op maandag 8 januari 2007 19:36 schreef PJORourke het volgende:
‘Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt,’ zegt hij.
Kijk, op zich ben het met je eens, maar als er teveel, te duur, te ziek terugkomen, is het misschien niet zo gek als we de schade -voor onszelf- proberen te beperken. Het zijn Nederlanders he, ze komen terug.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:25 schreef PJORourke het volgende:
Nee. Ik vind dat deze nonsens moet ophouden. Wie zorg nodig heeft, gaat maar op eigen risico.
Het zijn ook Marokkanen, dubbele nationaliteit en zo. Dan zou die overheid minstens mee moeten betalen.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:28 schreef sigme het volgende:
Kijk, op zich ben het met je eens, maar als er teveel, te duur, te ziek terugkomen, is het misschien niet zo gek als we de schade -voor onszelf- proberen te beperken. Het zijn Nederlanders he, ze komen terug.
Nee, ik vind het echt een organisatie van babyboomer-ologen.quote:Maar goed, eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op het pamperen van het Riagg.
http://www.elsevier.nl/op(...)blogid/51/index.htmlquote:Geef RIAGG-directeur enkeltje Marokko
maandag 8 januari 2007 17:10
Niemand in Nederland verplicht Marokkaanse Nederlanders die zich geestelijk niet welbevinden, vakantie te gaan vieren in Marokko. Sterker nog, als ik de RIAGG was, zou ik ze aanraden in Nederland te blijven, om erger te voorkomen.
Zeker als je van de RIAGG zélf verneemt welke rampspoed hen - letterlijk en figuurlijk - boven het hoofd hangt, blijkens het volgende citaat van psychiater Peter van Loon van de RIAGG in het AD:
'Een cliënt met schizofrenie moest van een alternatieve genezer een kip boven zijn hoofd slachten zodat het bloed over hem heen kwam. Die gedachte zorgde voor een stevige psychose. Dan zijn wij ter plekke om de cliënt te helpen.'
Besparing
Je ziet het filmfragment al voor je: de kip boven het hoofd, het gutsende bloed en dan plots de aanvliegende RIAGG-Superman die de cliënt bij kop en kont pakt en met kip en al, uit de klauwen van de alternatieve genezer tilt en aldus redt. De Marokkaanse evenknie van Klazien uit Zalk in opperste verwarring achterlatend. En - wellicht een belangrijker vraag - wie heeft er nu eigenlijk geestelijke bijstand nodig?
Volgens RIAGG-directeur Jos Lamé worden honderden euro’s bespaard door cliënten ter plaatse te helpen: 'We voorkomen dat cliënten na hun vakantie een terugval krijgen en dan maanden extra zorg nodig hebben.'
Maar een optel- en aftreksommetje heeft hij niet gemaakt; hij kan geen exacte cijfers geven. Wel erkent hij dat het minimaal 100.000 euro kost om de allochtone cliënten psychiatrische hulp te verlenen in Marokko. Zo rekent hij voor dat de vlucht en het verblijf van zijn medewerkers in elk geval 20.000 euro per persoon kosten.
Zijn bewering is dus loos. Het zou heel goed kunnen dat het project meer kost dan het oplevert. Maar al zou dat niet zo zijn, nogmaals, de RIAGG kan de cliënt natuurlijk ook adviseren thuis te blijven.
'Geen verstand'
Voorts vermeldt Lamé dat een aantal collega’s het project van Reisbureau RIAGG bezoekt 'om ervan te leren' en gaat de directeur ieder jaar zelf even langs om polshoogte te nemen bij de Marokkaanse partners (ziekenhuizen).
Minister Hoogervorst heeft volgens hem ‘geen verstand van zorg’. 'Er is een trend dat de inhoud van het beleid in toenemende mate wordt bepaald door mensen die ver afstaan van de dagelijkse praktijk, zegt de directeur van de RIAGG, die een roeping bij een reisbureau lijkt te zijn misgelopen, tegen Elsevier.
Dubieus
Dat is maar goed ook, zou ik zeggen, want dat heet democratie. De parlementariërs die gekozen zijn door het Nederlandse volk, bepalen hoe schaarse middelen in Nederland worden verdeeld en ingezet. En dat de dubbeltjes dan eens niet naar een dubieus project in Marokko vallen, maar voor andere zaken worden aangewend, lijkt me een goede zaak.
Wel vreemd is het dat Lamé zich daarbij niet kan neerleggen. Want zijn RIAGG omzeilt de regels door haar medewerkers te detacheren bij Marokkaanse ziekenhuizen: 'Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt', zegt hij.
Gezien het voorgaande mag Lamé best nóg een reisje maken, wat mij betreft. Zelfs naar Marokko. Maar dan wel enkele reis, op eigen kosten en als ambteloos burger.
Gekkie.quote:Op maandag 8 januari 2007 21:20 schreef SCH het volgende:
Als Elsevier tegen is, moet het wel een goed project zijn
Weer een gevalletje roze bril en linkse oogkleppenquote:Op maandag 8 januari 2007 21:20 schreef SCH het volgende:
Als Elsevier tegen is, moet het wel een goed project zijn
Nou ja, die RIAGG-directeur is ook maar een directeur en niet een zorgmedewerker. Maar de beslissing van de minister is niet zozeer een technische beslissing (is oplossing A of B beter), maar meer een budgetaire: hoeveel hebben we over voor wat voor zorg en hoe ver moeten we gaan om de patient tegemoet te komen? Nu is met ruime meerderheid van de Kamer besloten dat dit te ver gaat.quote:Op maandag 8 januari 2007 19:53 schreef Boze_Appel het volgende:
Waarom is het zo vreemd dat iemand uit de praktijk het beter weet dan iemand die vanuit een ivoren torentje staat de dirigeren?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |