Vanochtend eerst de hoogtes voor de gaten met de laser waterpas (niet op de foto) uitgezet (wat vinden katten dat leuk zo'n ding, als de koffer uit de kasr komt wordt hij al wild enthausiast voor het volg het rode stipje op de muur spel
![]()
)
Daarna het midden bepaald en alles afgetekent (tussen dozen zit 7cm)
![]()
De gaten geboort en daarna de nieuwe kinzo
![]()
sleuvenfrees uitgeprobeert. Werkt zeer goed! Boven verwachting. Loopt redelijk voor zo'n goedkoop ding, niet heel erg veel lawaai en geen stof! (natuurlijk ook dankzij de grote profesionele bosch stofzuiger)
![]()
Dit stuk heb ik met de hand uit gehakt. Dit kan niet met de frees omdat je dat ook door de buis gaat die natuurlijk behouden moet blijven.
![]()
een stukje buis en een potlootje om af te tekenen, een zaagje in zaaghandvat om de stuclaag in e snijden en een niet al te zware hamer en beitel. (ook met een grove beitel kun je fijn net werk afleveren als je maar niet gaat rammen wat soieso contraproductief is)
![]()
Het stucwerk van die $#@%$$#%$# beklopt en alle los klinkende delen er af gehaalt. (zo ongeveer alles). Waarschijnlijk heeft hij niet voorgestreken ofzo. Ht is muur, dunne zeer oneffen laag stucwerk waar je lijnen van het gereedschap in terug ziet, een laag losse poeder van ca 1 a 2mm en dan een laag stucwerk van een behoorlijke dikte. (bij deze kant van de muur slchts een cm of 2 wat totaal ongeveer 2.5cm maakt met poeder en laag op de stenen mee)
![]()
Buigveer in de buis om de bocht aantepassen, dozen op de buisen en in elkaar, deze keer met enkelvoudige buis invoer stukje op de schakelaar doos. Zie je wel dat ze bestaan $#@$#@$@ zelfs bij gamma en praxis hebben ze ze!:
![]()
Ik was niet helemaal tevreden met de bakstenen onder in de muur. Als je je hand tegen de baksteen houd en aan de andere kant er op tikt voel je dat alle bakstenen rondom de gaten van de #@#@$#@ aannemer / prutser los zitten.
Bij mijn vorige werkgever hebben ze dit ook gedaan. Daar was een hout balk in de kelder doorgezaagt om de trap naar de kelder te draaien. Onder deze houtenbalk hebben ze een paar stalen kolmmen gezet. Echter was dat niet voldoende en is die balk iets gezakt. Daardoor kwam er op de verdiepingen er boven een schuur in de 3 verdieping hoge (ca 16 meter) gemetselde muur die op deze balk rust. Naja balk? zeker iets van 40 x 60cm een complete boom dus. (eiken)
Bij de restauratie hebben ze dus alle voergen gehhel door en door verwijdert stuk voor stuk en elke keer mortel er tussen geperst en flink aan gestampt.
Hier heb ik de voegen er bijna volledig uit. Ook zie je dat die @%#@$#@$ tjdens zijn dozen er in ram werk een steen hooeft doen scheuren. He verhaal gaat dat hij begon met deze muur, daarna met de ex buurman naar de bouwmarkt is geweest om een dozenboor te kopen en heeft de ex buurman de andere dozen geboort in deze kamer.
![]()
Ik gebruik dezelfde mortel. Die is 1 deel kalk op 1 deel zand. Volgens de restaurateur werdt hier vroeger 2 delen kalk op 1 deel zand gebruikt maar bevatte de kalk minder actiefe kalk delen dan tegenwoordig. In mijn huis net voor 1900 is ook alles met kalk zand mortel gemetselt en gevoegt. Zowel de voegen als de mortel tussen de stenen is vrijwel spierwit.
Tegenwoordig (vanaf ongeveer de 2de wereld oorlog) wordt alles met portland cement en zand gemetselt waar een heel klein beetje kalk aan toegevoegt wordt om het makkelijker verwerkbaar te maken. Mortel volledig met kalk en zand hard niet uit door water zoals portland cement dat doet maar door een reacite met lucht. Kleine schuurtjes zullen daardoor wer herstellen. Ook is kalk zand mortel flexibel en kan tegen lichte verzakkingen. Waarom dan portland cement tegenwoordig? Snelheid en prijs. Kalk is wat duurder om te produceren en de droog tijd is enkele weken tot maanden (afhankelijk van de dikte van de muur en het weer)
Na zelf zowel met kalk zand mortel als met cement zand mortel te hebben gemetselt vind ik de kalk zand mortel ook veel prettiger werken. Je kan alleen niet in 1 keer door met hoge muren niet al na een aantal dagen zwaar mechanisch belasten.
![]()
Alle stenen zitten nu weer goed vast en de door midden gebroken steen heeft nu ook een voeg er tussen.