http://www.oneworld.nl/index.php?page=1&articleId=9875quote:Afrikaanse rivier Niger droogt op 02 - 01 - 2007
Bron: IPS/OneWorld
De rivier Niger, die door negen West-Afrikaanse landen stroomt, droogt op. Ontbossing, bodemerosie en klimaatverandering zijn de belangrijkste oorzaken. Miljoenen Afrikanen zijn van de rivier afhankelijk voor voedsel en inkomsten.
De 4200 kilometer lange rivier begint in de regio Faranah in Guinee. In de bedding zijn inmiddels kleine zandeilandjes zichtbaar. De visvangst en oogsten in de regio lijden daaronder. 'De visstand neemt af omdat er bijna geen diep water meer is waar ze kunnen broeden', zegt Lanciné Camara, die een groep van driehonderd Guinese vissers vertegenwoordigt.
Camara: 'In het begin van de jaren negentig vingen de vissers nog vijftig kilo vis in een uur. Nu hebben ze na een hele nacht werk nog niet eens een kwart daarvan gevangen.'
Volgens de Guinese meteoroloog Namory Diakité heeft de verzanding gevolgen voor de vruchtbaarheid van zo'n 210.000 vierkante kilometer land. Van de opbrengsten van dat deel landbouwgrond proberen zo'n 110 miljoen mensen om hun levensonderhoud te voorzien.
De Niger stroomt van Guinee naar Ivoorkust, Mali, Niger, Burkina Faso, Benin, Kameroen, Tsjaad en Nigeria. Daar mondt zij uit in de Atlantische Oceaan.
Savanne
De Guinese water- en bosbouwingenieur Benjamin Tounkara ziet ontbossing, bodemerosie en de klimaatverandering als de belangrijkste oorzaken van de verzanding. Als gevolg van de opwarming van de aarde zou er steeds minder regen in het stroomgebied van de rivier vallen. 'Het plantendek bestaat niet meer. De savanne breidt zicht steeds verder uit en verschillende kleine rivieren zijn verdwenen.'
Volgens Diakité viel tot 1970 jaarlijks gemiddeld vijftig millimeter regen viel in het noordelijke stroomgebied van de Niger. In de natte seizoenen viel in het zuiden meer dan 4.000 millimeter. Nu valt er respectievelijk nog maar 30 millimeter en 375 millimeter.
De 'regengrens', schuift elk jaar verder op naar het zuiden. Land in het stroomgebied dat geen water meer krijgt, verwordt tot woestijn.
helaasquote:Op dinsdag 2 januari 2007 23:16 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
Dus de reden is vooral het gebrek aan regen. De rest is onzin. Minder regen dus minder groen. Minder regen dus minder ruimte voor de vissen.
quote:Pat Robertson predicts 'mass killing'
VIRGINIA BEACH, Va. - In what has become an annual tradition of prognostications, religious broadcaster Pat Robertson said Tuesday God has told him that a terrorist attack on the United States would result in "mass killing" late in 2007.
"I'm not necessarily saying it's going to be nuclear," he said during his news-and-talk television show "The 700 Club" on the Christian Broadcasting Network. "The Lord didn't say nuclear. But I do believe it will be something like that."
Robertson said God told him during a recent prayer retreat that major cities and possibly millions of people will be affected by the attack, which should take place sometime after September.
Robertson said God also told him that the U.S. only feigns friendship with Israel and that U.S. policies are pushing Israel toward "national suicide."
Ik denk zo:quote:Op woensdag 3 januari 2007 08:25 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
Hoe zou God dat doen dan?
quote:De schizotypische persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis waarbij een persoon zich sociaal isoleert, afwijkende gedragingen en gedachten heeft en vaak onconventionele opvattingen heeft, bijvoorbeeld het geloof in buitenzintuiglijke waarneming. Sommigen zien de schizotypische persoonlijkheidsstoornis als een lichte vorm van schizofrenie. Mogelijk zijn deze twee aandoeningen genetisch verwant. Men spreekt dan ook wel van een genetisch schizofreniespectrum.
Centraal bij STPS staan de afwijkende gedachten die de persoon heeft. Gesprekken met hen kunnen vaak warrig of moeilijk te volgen zijn, ze kunnen breedsprakig zijn en eigenaardige opvattingen verkondigen, maar dit ontspoort niet in de volledige verwardheid die men vaak bij schizofrenie ziet. Wel ziet men vaak de opvatting dat gedachten (zowel die van zichzelf als die van anderen) bewaarheid kunnen worden door ze alleen maar te denken (magisch denken). Ook het uiterlijk en de kleding wijken vaak af van de maatschappelijke norm, zonder dat er echt sprake is van verwaarlozing. STPS'ers worden op grond hiervan vaak als vreemd of excentriek beschouwd.
Er treden soms wat problemen op met de zintuiglijke waarneming. Echte wanen zijn dit echter meestal niet, het betreft eerder een hogere gevoeligheid voor illusies. Ook depersonalisatie kan voorkomen.
STPS'ers hebben niet veel behoefte aan contact met andere mensen. Hun affect is vaak oppervlakkig of afgestompt en in andere gevallen vertonen ze emoties die niet bij de situatie passen. Toenadering is niet altijd gewenst. Dit kan leiden tot achterdocht, verdere terugtrekking in een sociaal isolement en angstverschijnselen.
quote:Jumbo betwist prijsvergelijking Consumentenbond
Rotterdam, 2 jan. Supermarktketen Jumbo (94 winkels) protesteert tegen de prijsvergelijking die de Consumentenbond afgelopen week heeft gepubliceerd. Volgens de directie heeft de bond fouten gemaakt bij de berekening van het prijsniveau. Jumbo zou 4 procent goedkoper zijn dan de bond stelt en de voordeligste van Nederland.
Dat zegt commercieel directeur C. Cloosterman-Van Eerd van Jumbo. „De Consumentenbond heeft van enkele producten de verkeerde prijs genoteerd.” Jumbo heeft vorige week brieven naar de bond gestuurd met het verzoek de meting te herzien. De bond geeft geen reactie, omdat zijn bedrijfsjurist op vakantie is.
In de prijsvergelijking van 80 A-merkartikelen wint Nettorama (24 winkels). Directeur Jaap Bastmeijer is woedend over het verwijt van Jumbo. „Het zijn vuile leugenaars. De bond meet de prijzen op de juiste manier. Eindelijk gerechtigheid voor ons”, zegt directeur/eigenaar Jaap Bastmeijer.
Albert Heijn vindt dat de Consumentenbond „heel zorgvuldig” te werk gaat, aldus een woordvoerder. Zo worden de prijzen die medewerkers van de bond in winkels noteren, voor zijn publicatie voorgelegd aan supermarktbedrijven.
De Consumentenbond berekent de prijs van veelgekochte producten, zoals zeeppoeder, koffie en cola, en kiest daarmee voor voorspelbare artikelen. Veel supermarkten houden de prijs van die producten bewust laag. Daarom wisselt de bond bij dit halfjaarlijkse onderzoek ongeveer de helft van het pakket. Nettorama denkt dat Jumbo het nieuwe boodschappenmandje van de bond verkeerd heeft ingeschat.
Cloosterman-Van Eerd vindt de beschuldiging van Bastmeijer dat Jumbo de producten uit het boodschappenmandje van de bond heel goedkoop houdt „onzin”. Ze zegt dat klanten het aankoopbedrag altijd terugkrijgen als ze zien dat elders een product goedkoper is.
Gisteren maakte het Brabantse familiebedrijf Jumbo bekend dat de omzet vorig jaar met 20 procent is gestegen tot 972 miljoen euro. Dit was vooral te danken aan de 12 voormalige Konmar-winkels die werden overgenomen van Laurus. De autonome groei lag met 4 procent boven het branchegemiddelde. Het marktaandeel steeg van 3,5 tot 4,2 procent.
quote:Export van Chinese auto’s verdubbeld
Rotterdam, 2 jan. De export van Chinese auto’s is in het afgelopen jaar verdubbeld. In 2006 werden 340.000 auto’s uitgevoerd. Een jaar eerder waren dat er nog 173.000.
Dat maakte het Chinese ministerie van Handel gisteren bekend. In 2004 voerde China nog 78.000 auto’s uit. De Chinese overheid heeft de auto-industrie gebombardeerd tot een van de speerpunten van de Chinese economie. In de komende tien jaar wil het land een export van auto’s en auto-onderdelen bereiken van 120 miljard dollar (90 miljard euro), oftewel 10 procent van de totale automarkt. Dat schrijft het Chinese persbureau Xinhua. In 2005 was de totale auto- en auto-onderdelenexport 10,9 miljard dollar waard. De waarde van de auto-export over 2006 heeft het Chinese ministerie van Handel niet bekendgemaakt.
Verreweg de meeste in China geproduceerde auto’s blijven in China zelf. Volgens Xinhua zouden in 2006 zo’n 7 miljoen auto’s zijn geproduceerd. Daarmee verstoot het land Duitsland van de derde plaats op de lijst van grootste automakers ter wereld. Om te zorgen dat Chinese autofabrikanten elkaar niet van de markt dringen, wil de Chinese overheid vanaf maart exportquota’s invoeren.
Van de auto’s die worden geëxporteerd, gaat het overgrote deel naar opkomende economieën zoals Latijns-Amerika en Rusland. De export naar de VS en West-Europa wil nog niet op gang komen. Een belangrijke reden is dat de veiligheid van de Chinese wagens niet voldoet aan de westerse normen. De Landwind terreinwagen bijvoorbeeld, die in 2005 voor het eerst in Nederland werd verkocht, faalde jammerlijk bij een crashtest.
Volgens een raming van het ministerie van Handel exporteerde China vorig jaar voor 963 miljard dollar (726 miljard euro) aan goederen, 27 procent meer dan in het jaar ervoor. De import bedroeg 795 miljard dollar (599 miljard euro), een toename van 20 procent.
Verder werd vanochtend bekend dat de Chinese belastingdienst vorig jaar 3.600 miljard yuan (347 miljard euro) heeft opgehaald. Dat is een toename van 22 procent ten opzichte van 2005. Dit komt door de groei van de Chinese economie en door een belastinghervorming, waardoor meer belasting wordt geheven op luxe producten.
quote:Saddam Hussein, of het einde van Hollywood
Niets heeft er tot nu toe aan gedeugd.
De invasie zelf al niet, want alle rechtvaardigingen die Bush had verzonnen, waren gelogen.
Daarna de val van Bagdad, van waaruit we uitzinnig blije en ‘bevrijde’ mensenmenigtes te zien zouden krijgen. Niemand. Onder de ogen van de veroveraars, die geen hand uitstaken en die trouwens én het Iraakse leger én de Iraakse politie hadden ontbonden, zagen we Arabieren op een holletje uit winkels, kantoren, paleizen en ziekenhuizen komen, met plundergoed op hun nek of op een bakfiets. De democratie - volk aan de macht - had onmiddellijk baan gebroken.
Vervolgens proclameerde Bush de moeder van alle overwinningen. Andermaal gelogen. Er waren toen misschien honderd van zijn soldaten gesneuveld. Pas gedurende de vrede die hij - havik als duif vermomd - naar het tweestromenland had gevlogen, werden het er 3.000.
Op 13 december 2003 brak Paul Bremer III - zeg maar de Pontius Pilatus van het bezette Irak - alle televisiezenders ter wereld open voor het laatste nieuws. Hij zag er minnetjes en grijs uit, en zei: „Ladies and gentlemen, we got him.”
Hij bedoelde Saddam Hussein.
In het troosteloze zaaltje vanwaar de boodschap werd uitgesproken ging een hoeraatje op dat klonk alsof het was ingestudeerd. Er zat nauwelijks iets triomfantelijks, of historisch of heroïeks aan de gebeurtenis die ook niet langer dan twee minuten duurde. Het leek dus in de verste verte niet op een Sternstunde. En waarom zou het ook? Een half jaar tevoren had de Amerikaanse president de victorie toch al uitgeroepen? Het land was toch al druk bezig de democratie te omhelzen? De massavernietigingswapens, die er nooit geweest waren, zouden er toch ook nooit meer komen? De tirannie was dankzij Bush toch voorgoed verdreven?
Alleen de villain in the plot, de schurk uit het klassieke scenario, moest nog ergens verborgen zitten. Na consciëntieus zoeken werd hij als een verslonsde landloper inderdaad aangetroffen in een konijnenhol. Even later mochten we hem op alle wereldschermen gehoorzaam z’n mond zien opensperren, en onder belichting van een zaklantaren zagen we daar vervolgens een glazen wattenstaafje in op en neer gaan. Aan zijn wangslijm moest met zekerheid worden vastgesteld of hij het werkelijk was. Hij was het. Hij zag er uit als de Stiefbeen uit een langvervlogen kinderserie.
Bij elk beeld dat dagenlang om het uur herhaald werd moest je bedenken: dit is niet Stiefbeen, dit is de voormalige dictator, de voormalige moordenaar, de voormalige misdadiger tegen de menselijkheid.
Maar behalve misschien voor Iraki die hem aan den lijve hadden ondervonden, kostte het steeds meer moeite er opluchting bij te voelen, of genoegdoening, of het soort spontane vergeldingsdrang dat de Roemenen bezielde toen ze in 1989 Ceaucescu en mevrouw hadden gegrepen: dan maar meteen doodschieten of ophangen.
Niets deugde aan de vormgeving van de contemporaine geschiedenis van het Amerikaanse Midden-Oosten. Terwijl de kinderen van Hollywood toch al sinds de gebroeders Lumière altijd precies hadden geweten hoe je van desnoods de gruwelijkste werkelijkheid nog een meeslepende film kunt maken.
Tot en met de laatste sequence is het allemaal smoezelig en groezelig gebleven.
De executie van de eeuw vastleggen met een mobiele telefoon! Had Paul Bremer III niet alleen de Republikeinse Garde en de politie maar ook de Iraakse filmindustrie nog laten laten ontmantelen? En was er in het leger van 144.000 man nou niet één oude Amerikaanse korporaal meer te vinden die nog wel eens een film over Neurenberg had teruggezien?
Op z’n ranch in Texas verklaarde George W. Bush bij het touw om de nek van de voormalige landloper: „Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de democratie.”
Zelfs een behoorlijke dialoog kunnen ze niet meer schrijven.
quote:Frankrijk ontdekt de macht van de ‘Republiek der Blogs’
PARIJS - Fransen zijn geen fanatieke lezers van politieke blogs, toch is de invloed van de nieuwe groep opiniemakers groot.
Afgaand op het publiek dat op een doordeweekse avond in een keurige brasserie nabij het Louvre bijeenkomt, zijn politieke bloggers in Frankrijk vooral jonge huisvaders met drukke banen. Maandelijks komen ze hier bijeen voor hun ‘Republiek der Blogs’, een gezellig samenzijn waarbij de circa zestig bloggers worden omringd door vertegenwoordigers van politieke partijen en traditionele media. Die pogen vat te krijgen op het betrekkelijk nieuwe fenomeen. Want geen politicus durft met de presidentsverkiezingen in het verschiet deze nieuwe groep van opiniemakers te negeren. Ook al is hun invloed onmeetbaar.
‘Het aantal Fransen dat wel eens een politiek blog leest, is hooguit 10, 15 procent’, schat de vermoeid ogende bankier Denis Desclos. ‘Maar als de presidentskandidaten in de tweede ronde heel dicht bij elkaar liggen, dan kunnen de blogs toch wel eens gaan meewegen.’
Zelf krijgt deze dertiger dagelijks zo’n honderd bezoekers op zijn site, waarop hij onderhoudende commentaren geeft wanneer de media weer eens economische onzin verkopen of lichtvaardig over de staatsschuld spreken.
Bij bekendere bloggers lopen de bezoekersaantallen op naar zo’n tweeduizend per dag. De dertiger Nicolas Vanbremeersch, die zich als ‘links noch rechts’ afficheert, behoort tot de sterren in het bloggerswereldje, al wijst hij die status af: ‘Het gaat niet om mij, maar om het debat.’ De blogs voorzien volgens hem in een behoefte omdat er ‘op een andere, normalere manier over zaken wordt gepraat dan in de traditionele media. Ik heb het na ‘11 september’ ontdekt, toen ik behoefte had mijn mening te scherpen, en ben daarna zelf een blog begonnen.’
Ondanks zijn drukke baan in de nieuwe media vindt hij geregeld tijd om als verslaggever naar politieke bijeenkomsten te gaan. Zijn waarnemingen van het politieke bedrijf, doorspekt met verbazing, zijn in kranten niet te vinden, maar vormen wel een aardige aanvulling op het papieren aanbod. ‘Ik ben er niet op uit het werk van journalisten over te nemen, maar zie ons wel als een tegenmacht. Het kritiseren van de media is een sport onder bloggers.’
Maar de politieke bloggers, waarvan er naar ruwe schatting ‘tien- tot twintigduizend’ zijn, gaan ook combines aan met de traditionele media. Zo vonden geheime video-opnames van de socialiste Ségolène Royal, die op een interne bijeenkomst met partijgenoten waarschuwde voor de onderwijsvakbonden, hun weg naar het dagblad Le Monde.
‘Een duidelijk geval van politieke manipulatie’, meent Vanbremeersch, die de kwaliteitskrant kritiseert om zijn gebrekkige terughoudendheid. ‘Omdat het op een blog stond, kwam het in de krant, onder het mom dat de beelden in de openbare sfeer waren. Maar als de krant die video direct had ontvangen, is het nog maar de vraag of er iets mee zou zijn gedaan.’ Hij toont zich beducht voor politieke manipulaties via blogs in de komende verkiezingsmaanden.
Claude Soula, mediajournalist bij het weekblad Le Nouvel Observateur, maakt zich geen illusies. ‘Allerlei propaganda, valse geruchten, het besmeuren van tegenstanders, ja, natuurlijk gaan de blogs in de komende tijd een belangrijke rol spelen’, stelt hij. De terughoudendheid die blogger Vanbremeersch van de kranten vraagt, wil de journalist Soula omgekeerd bij de bloggers terugzien. ‘Laten we hopen dat ze zich afvragen of informatie al dan niet waar is. En misschien zouden ze ook af en toe eens de officiële media moeten gaan vertrouwen, wanneer die informatie van de blogs op waarheidsgehalte controleren.’
quote:US Senate to get first socialist ever
BURLINGTON, United States (AFP) - Socialism will get its first-ever face in the US Senate when veteran Vermont politician Bernard "Bernie" Sanders takes a seat in the powerful upper house of the legislature.
In a country where most people think more of North Korea when they hear the word "socialism" -- rather than, for instance, democratic socialist Scandinavian countries -- Sanders, 65, will be a new phenomenon in the staid two-party system of Washington.
The son of Jewish immigrants from Poland is hardly an extreme leftist. But those in his home state used to his gruff, straight-spoken ways say he could stir up the debate over the policies of President George W. Bush as he assumes his role as a key ally of the new but slim Democratic majority.
Sanders swept to victory with a decisive 65 percent of the vote in the Vermont senatorial race last November.
Running officially as an independent but never hiding his socialist ideas, he trounced a businessman who spent seven million dollars of his own fortune in the race.
But it was hardly surprising after a three decade career in Vermont politics, where people have learned that his disheveled air of a college professor and his strong accent from his native Brooklyn, New York, don't pose a threat to US democracy.
"I'm a democratic socialist," he says, explaining his beliefs.
"To my mind, our goal should be a society in which you have a strong entrepreneurial class creating wealth, creating good jobs, but at the same time you need a strong government presence to make sure that all of our people receive at least a minimum standard of living."
American Socialist. Het klinkt inderdaad als een de contradictio in terminis.quote:
Goedemorgen?!?!? Het is al bijna middag!quote:
Ik ben student, voor mij is het nog heel vroeg.quote:Op woensdag 3 januari 2007 10:05 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
[..]
Goedemorgen?!?!? Het is al bijna middag!
Daar heb je gelijk in. En je hebt natuurlijk geen colleges deze week.quote:Op woensdag 3 januari 2007 10:06 schreef Reya het volgende:
[..]
Ik ben student, voor mij is het nog heel vroeg.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |