Commerciële stukjes, heet dat, voor een bedrijfsbladquote:
Oh, ja. Dat wist ik dan weer niet. Wat ik eigenlijk bedoel, is dat het juist voor mensen die graag willen 'schrijven' (met een ganzenveer) vaak moeilijk blijkt om een normale zin te schrijven. Omdat ze een bepaald idee hebben van wat Literatuur is, zeg maar. Lange, meanderende zinnen die halverwege muurvast lopen, en dan tóch doorzetten, omdat het Literatuur is en ach... dan mag het vast wel. In de journalistiek mag het niet, dan word je meteen teruggefloten door de einderedacteur. Geldt ook voor spelfouten, grammaticale missers etc. Dat lijken misschien details, maar als je graag wilt schrijven is het een goede leerschool. Denk ik.quote:Overigens kom ik verschillende 'journalisten' tegen die geen idee hebben wat schrijven nu eigenlijk is. Die hebben een neus voor nieuws. Dat is veel meer waard, maar dat betekent niet dat ze ook daadwerkelijk mooie zinnen kunnen maken. Na een bepaalde tijd, misschien. En dan alleen als ze goed lezen wat hun eindredacteur uiteindelijk met hun stuk doet.
Ja. Speak the truth, dat vind ik ook. Maar ik geloof heilig in deadlines. In dwang en discipline. Gisteren was ik nog zo laat wakker omdat ik een stukje moest schrijven voor maandag, ik wist al vijf weken dat het moest gebeuren, maar ik had geen zin en geen goed idee en geen 'inspiratie'... en het zat me al de hele week dwars, zo'n blok op mijn maag, en waarom was ik nou zo stom geweest om er zo lang mee te wachten? Dus toen ben ik gaan zitten, pissig en moe, en na twee uur was het klaar. En goed.quote:Op zondag 7 januari 2007 03:37 schreef JAM het volgende:
Of nee; alsof je geen prachtige boeken kan schrijven door jezelf gewoon klem te zuipen en wat voor je uit ouwehoeren en dan de volgende dag eens kijkt wat er nog mee van door kan en wat niet. Ik denk dat dat de beste methode is. Anders wordt het al heel snel, echt heel snel, gemaakt gelul. SPEAK THE TRUTH, MAN.
(Charles B.)
Dit is een van de redenen dat (fictie) schrijven veel mensen tegen gaat staan. Dat telkens weer moeten herlezen en schrappen, hopend dat het telkens beter wordt. Soms blijft er gewoon niks meer over. Op een gegeven moment begin je er niet eens meer aan, want je bent nooit tevreden, je hebt toch geen lol meer in het schrijven (van fictie). Kortom: je gaat het een beetje haten.quote:Op zondag 7 januari 2007 13:00 schreef Nadine26 het volgende:
Voor mijzelf geldt dat ik een fictieve deadline heb gecreeërd, hier, op dit forum. Ik heb een boek geschreven, 140.000 woorden neergetikt, binnenkort komt het boek uit. Maar het blijft hard werken. Van de 140.000 woorden heb ik er zo'n 30.000 weggegooid. Dus: nieuwe overgangetjes schrijven. Zinnetjes aanscherpen. Schuiven met alinea's. Nóg een keer lezen, en nóg eens. De redacteur gaat eroverheen: opnieuw herschrijven. Enzovoort. Met de schrijversromantiek van ganzenveren en flessen rode wijn heeft het allemaal weinig te maken. Dat zal bij Charles Bukowski niet anders zijn geweest.
Volgens mij hoort dat er een beetje bij, die weerzin. It's part of the job. Daar moet je doorheen rammen, dat is nou juist de kunst! Dat maakt het een vak. Elke dag 500 woorden schrijven, weer of geen weerquote:Op zondag 7 januari 2007 13:25 schreef zodiakk het volgende:
Dit is een van de redenen dat (fictie) schrijven veel mensen tegen gaat staan. Dat telkens weer moeten herlezen en schrappen, hopend dat het telkens beter wordt. Soms blijft er gewoon niks meer over. Op een gegeven moment begin je er niet eens meer aan, want je bent nooit tevreden, je hebt toch geen lol meer in het schrijven (van fictie). Kortom: je gaat het een beetje haten.
Ja, en daarom geloof ik zo heilig in de druk van de deadline. Dan heb je gewoon niet veel tijd om aan het analyseren en prutsen te slaan; dan moet het gewoon gebeuren. En daarbij heb je natuurlijk wel die geldingsdrang nodig - de ambitie om iets góeds te maken, het allerbeste. Als je daar de druk bovenop legt, de deadline dus, heb je de ideale omstandigheden gecreeërd om én het beste uit jezelf te halen, én niet eindeloos te herschrijven (want: geen tijd), én iets af te ronden. Dan blijft het dus fris. (De deadline is een goed medicijn tegen onzekerheid: Kan ik het wel...? Is deze zin goed genoeg..? Zo kun je uren blijven jammeren, maar als het 2 uur is, is het gewoon 2 uur en moet je dat stukje af hebben).quote:Ik heb weleens iemand geinterviewd over de manier waarop hij muziek maakte en daarover zei hij: "I don't spend much time analysing it, you want to keep it fresh in your head. If it's not fresh in your head it will sound bad." En ik was het zo hartgrondig met hem eens. Als het gewoon niet fris meer is, als het gewoon niet meer in je eigen hoofd sprankelt dan gaat alle lol er vanaf en wordt het er alleen maar slechter op.
Ik denk, alle verhalen over het vakmanschap ten spijt, dat taalgevoel wel degelijk iets is waarmee je, min of meer, wordt geboren. Dat kun je niet aanleren. Zó veel mensen hebben een hekel aan brieven schrijven. Vroeger op school, het gevreesde 'opstel': dat werd massaal geháát! Mensen die niet van lezen houden: ook problematisch. Toch ken ik aardig wat van dit soort mensen die ontzettend graag willen schrijven. Waarom? Ja, dát is de mythe van het schrijverschap: de wapperende cape, de fles rode wijn, het woeste en meeslepende schrijversleven aan de periferie van de maatschappij.quote:Ik denk ook dat het woord 'schrijven' niet meer is dan een vage verzamelterm. Het gaat om de context waarin je schrijft. Ben je een broodschrijver? Een romancier? Een journalist? Een recensent? Een interviewer? In al deze rollen staat schrijven centraal, maar een recensent kan dol zijn op het schrijven van recensies en een hekel hebben aan fictie of romans. Ik denk dat mensen die denken graag te schrijven goed moeten nagaan wat ze écht leuk vinden om te doen en of ze écht de geldingsdrang hebben om over iets te schrijven.
Ik denk dat je gelijk hebt. Ik denk ook dat schrijven, fictie schrijven, een van de zwaarste en meest veeleisende kunsten is. Omdat je een héél lange adem nodig hebt.quote:Op zondag 7 januari 2007 13:25 schreef zodiakk het volgende:
[..]
Dit is een van de redenen dat (fictie) schrijven veel mensen tegen gaat staan. Dat telkens weer moeten herlezen en schrappen, hopend dat het telkens beter wordt. Soms blijft er gewoon niks meer over. Op een gegeven moment begin je er niet eens meer aan, want je bent nooit tevreden, je hebt toch geen lol meer in het schrijven (van fictie). Kortom: je gaat het een beetje haten.
Ik heb weleens iemand geinterviewd over de manier waarop hij muziek maakte en daarover zei hij: "I don't spend much time analysing it, you want to keep it fresh in your head. If it's not fresh in your head it will sound bad." En ik was het zo hartgrondig met hem eens. Als het gewoon niet fris meer is, als het gewoon niet meer in je eigen hoofd sprankelt dan gaat alle lol er vanaf en wordt het er alleen maar slechter op.
Ik denk ook dat het woord 'schrijven' niet meer is dan een vage verzamelterm. Het gaat om de context waarin je schrijft. Ben je een broodschrijver? Een romancier? Een journalist? Een recensent? Een interviewer? In al deze rollen staat schrijven centraal, maar een recensent kan dol zijn op het schrijven van recensies en een hekel hebben aan fictie of romans. Ik denk dat mensen die denken graag te schrijven goed moeten nagaan wat ze écht leuk vinden om te doen en of ze écht de geldingsdrang hebben om over iets te schrijven.
Voor mij niet. Ik hou niet van intellectuele slavernij.quote:Op zondag 7 januari 2007 14:01 schreef Nadine26 het volgende:
Volgens mij hoort dat er een beetje bij, die weerzin. It's part of the job. Daar moet je doorheen rammen, dat is nou juist de kunst! Dat maakt het een vak. Elke dag 500 woorden schrijven, weer of geen weer. En bij zware regenval schrijf je er voor straf 300 extra
![]()
Ergens heilig in geloven is ongezond, Nadine. Ik vraag me ook af wat de invloed is op de kwaliteit van je schrijven als de noodzakelijke hoeveelheid motivatie om te schrijven voort moet komen uit tijdgebrek. Bovendien kan schrijven wél leuk zijn! Je kan er ook intrinsiek lol aan beleven.quote:Ja, en daarom geloof ik zo heilig in de druk van de deadline. Dan heb je gewoon niet veel tijd om aan het analyseren en prutsen te slaan; dan moet het gewoon gebeuren. En daarbij heb je natuurlijk wel die geldingsdrang nodig - de ambitie om iets góeds te maken, het allerbeste. Als je daar de druk bovenop legt, de deadline dus, heb je de ideale omstandigheden gecreeërd om én het beste uit jezelf te halen, én niet eindeloos te herschrijven (want: geen tijd), én iets af te ronden. Dan blijft het dus fris. (De deadline is Eeen goed medicijn tegen onzekerheid: Kan ik het wel...? Is deze zin goed genoeg..? Zo kun je uren blijven jammeren, maar als het 2 uur is, is het gewoon 2 uur en moet je dat stukje af hebben).
Elke schrijver die in de mythe van dat soort schrijverschap gelooft heeft volgens mij een inferieure aanleg voor creatieve en originele schrijfsels. Een dergelijk geloof zegt veel over de aanleg van het denken van je eigen gedachten.quote:
Ik denk, alle verhalen over het vakmanschap ten spijt, dat taalgevoel wel degelijk iets is waarmee je, min of meer, wordt geboren. Dat kun je niet aanleren. Zó veel mensen hebben een hekel aan brieven schrijven. Vroeger op school, het gevreesde 'opstel': dat werd massaal geháát! Mensen die niet van lezen houden: ook problematisch. Toch ken ik aardig wat van dit soort mensen die ontzettend graag willen schrijven. Waarom? Ja, dát is de mythe van het schrijverschap: de wapperende cape, de fles rode wijn, het woeste en meeslepende schrijversleven aan de periferie van de maatschappij.
Bourbon. Goedkope bourbon. En drinken alsof je eraan wilt doodgaan.quote:Op zondag 7 januari 2007 16:31 schreef JAM het volgende:
Wat is dat toch altijd met die rode wijn? Rode wijn is een ronduit smerig drankje. Ik krijg daar altijd knallende koppijn van.
Ook dat.quote:Op zondag 7 januari 2007 16:39 schreef JAM het volgende:
Zelf hang ik aan; elke arbeid is een vorm van prostitutie.
Tullamore Dew.quote:Op zondag 7 januari 2007 16:40 schreef Ringo het volgende:
[..]
Bourbon. Goedkope bourbon. En drinken alsof je eraan wilt doodgaan.
Alleen als je anderen jouw heilige geloof opdringt. Van mij mag iedereen lekker doen waar hij zin in heeft: slikken, snuiven, schrijven, niet schrijvenquote:Op zondag 7 januari 2007 15:04 schreef zodiakk het volgende:
Ergens heilig in geloven is ongezond, Nadine.
Lijkt me nogal logisch, dat schrijven ook leuk kan zijn. De grootste kick die er is, als het meezit. Maar het zit niet altijd mee, dat is zo jammer, en in die gevallen komt er enige dwang bij kijken. Of niet, en dan gooi je het bijltje erbij neer. Ja zeg, ik ben liever lui dan moe. Zoals gisteren, toen ik iets moest schrijven - ik heb het afgesproken met mijn redacteur, zij zit erop te wachten, en natuurlijk kan ik haar morgen bellen en zeggen: "Jammer, ik was ziek," of: "De muze heeft mij dit weekend helaas niet bezocht, heb nog even geduld," maar ik kan me ook gewoon schrap zetten en me over die weerzin/onzekerheid/paniek heenzetten en het dóen. En dan zit ik een uur te balen en met zinnen te schuiven en te denken: nou , nou, maar dát schiet lekker op... En daarna gebeurt er iets, dat heeft met concentratie te maken, en dan begint het te lopen. Is dat nou zo erg? Dat ik een uur met tegenzin zit te tikken? Ik heb mooi wél een perfect stuk geschreven! Ha! En ervan genoten, want als het eenmaal lukt, ja... dan kun je zeker lol beleven aan schrijven - ook intrinsiek, zoals jij het noemt (wat betekent dat?) En daarna heb ik geweldig geslapen, en de rest van de dag heb ik witte wijn gedronken op een Nieuwjaarsborrel, want het werk was gedaan en ik mocht dus ZUIPEN!quote:Ik vraag me ook af wat de invloed is op de kwaliteit van je schrijven als de noodzakelijke hoeveelheid motivatie om te schrijven voort moet komen uit tijdgebrek. Bovendien kan schrijven wél leuk zijn! Je kan er ook intrinsiek lol aan beleven.
quote:Op maandag 8 januari 2007 00:10 schreef JAM het volgende:
Doe dat ook maar niet, zwambtenaar, agnosticisme is ook iets waarvoor je je kapot zou moeten schamen.
Kijk, een echte schrijver. De romantiek voorbij -- dát is pas romantisch.quote:Op zondag 7 januari 2007 23:47 schreef Nadine26 het volgende:
<knip>
Het is de grootste levensbeschouwelijke laf- en luiheid die er is, zwambtenaar.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:11 schreef zwambtenaar het volgende:
[..]zou je je standpunt in deze willen motiveren, opdat ik er wellicht iets van op kan steken?
Ik heb dat vaker gehoord, onder andere van de filosoof Herman Philipse. Ik ben het er, zoals je zult verwachten, echter niet mee eens. Waarom is het laf? Omdat ik geen positie inneem ten aanzien van de waarheid van iets? Is het realistisch om een positie in te nemen dan? En waarom is het luiheid? Omdat er geen prikkel meer is om kennis te vergaren? Waarom zou die er niet zijn? Als ik zeg dat ik op dit moment geen conclusie kan trekken ten aanzien van bijvoorbeeld het bestaan van God, dan zeg ik toch niet dat we dan maar op onze luie reet moeten gaan zitten en wachten tot we sterven? Nee, dan zeg ik: laten we zorgen dat we het te weten komen!quote:Op maandag 8 januari 2007 00:15 schreef JAM het volgende:
[..]
Het is de grootste levensbeschouwelijke laf- en luiheid die er is, zwambtenaar.
Vanwaar die angst? Is het uit schaamte voor je agnostische levensbeschouwing, zoals JAM suggereert? (Houd je die levensbeschouwing diep geheim voor je omgeving?) Of ben je bang dat je heel slecht schrijft en wil je niet het risico lopen dat mensen dat na je dood ontdekken? Of, als je slordig bent, vóór je dood? En wat dan nog?quote:Op maandag 8 januari 2007 00:03 schreef zwambtenaar het volgende:
Ik zelf ben van plan om al mijn gedachten op te schrijven. Niet dat ze zo waardevol zijn, of dat ik de illusie koester dat ze voor anderen iets zullen betekenen, maar vooral om mijn gedachten juist te verzetten, zodat het rustig wordt in mijn hoofd. Het enige probleem is, is dat ik het niet durf. Iedere keer wanneer ik eraan begin, stop ik direct weer uit angst dat mogelijkerwijs iemand het ooit leest. Dat is toch absurd? Zo loop ik al heel lang met het idee om mijn agnostische levensbeschouwing om te zetten in tekst, maar ik durf het simpelweg niet aan.
En wat houdt dat in deze precies in?quote:Op maandag 8 januari 2007 00:21 schreef JAM het volgende:
Philipse is een Hagenees, vergeet dat niet.
Nee, ik heb er wel zin in, maar de Muze komt niet elke dag op bezoekquote:Op maandag 8 januari 2007 00:14 schreef JAM het volgende:
Wat een gelul trouwens, Nadine, dat hele: 'Ja, ik heb er geen zin in maar ik doe het lekker toooo-hoooch!'-verhaal steeds. Shit. Wat wil je daar nu mee?
Ik zal er een topic over openen. Straks of morgen. Het kan een interessant debat wordenquote:Op maandag 8 januari 2007 00:22 schreef JAM het volgende:
Nu ja; zwambtenaar, nu je er over begint; open een topic in WFL. Dan kan je je gelijk in die behoefte om er iets over te schrijven bevredigen. Ik wil het best met je bespreken, maar hier, hier, nee.
Dat meneer Philipse geboren en getogen in Den Haag is. Zulke mensen hebben altijd een streepje voor bij mij. Mijn levensbeschouwing? Geen. Ik interesseer me daar allemaal niet meer voor. Nu ja; in het kort. Sigaretten, kutjes, be-bop, iets te zuipen en zo nu en dan op vakantie. Dat is mijn levensbeschouwing.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:22 schreef zwambtenaar het volgende:
[..]
En wat houdt dat in deze precies in?
Mag ik vragen wat jouw levensbeschouwelijke overtuiging is?
Het zou natuurlijk interessant worden als je dáár een boek over zou schrijven. Zonder je motieven meteen in hoofdstuk 1 te verraden.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:24 schreef JAM het volgende:
Sigaretten, kutjes, be-bop, iets te zuipen en zo nu en dan op vakantie. Dat is mijn levensbeschouwing.
Niks mis meequote:Op maandag 8 januari 2007 00:24 schreef JAM het volgende:
Dat meneer Philipse geboren en getogen in Den Haag is. Zulke mensen hebben altijd een streepje voor bij mij. Mijn levensbeschouwing? Geen. Ik interesseer me daar allemaal niet meer voor. Nu ja; in het kort. Sigaretten, kutjes, be-bop, iets te zuipen en zo nu en dan op vakantie. Dat is mijn levensbeschouwing.
Het is geen schaamte voor mijn agnostische levensbeschouwing, daar ik er zonder moeite voor uitkom; ook IRL. Het heeft inderdaad vooral wat te maken met de dood. Ik weet dat ik mijn gedachten nooit perfect zal kunnen uitdrukken met woorden en vrees dan dat mensen de teksten anders interpreteren dan hoe ik ze heb bedoeld. Dat de voorstelling van mijn gedachten als het ware te simpel wordt. Zolang ik leef kan ik het mondeling toelichten, wanneer iemand het leest, maar stel nu, inderdaad, dat ik sterf en men leest het na mijn dood. Dan zijn die teksten het laatste wat men heeft aan kennis over mijn gedachtewereld, maar ik kan de interpretatie niet meer sturen.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:22 schreef Nadine26 het volgende:
[..]
Vanwaar die angst? Is het uit schaamte voor je agnostische levensbeschouwing, zoals JAM suggereert? (Houd je die levensbeschouwing diep geheim voor je omgeving?) Of ben je bang dat je heel slecht schrijft en wil je niet het risico lopen dat mensen dat na je dood ontdekken? Of, als je slordig bent, vóór je dood? En wat dan nog?
Ja! Ja! Je bent een slaaf, een slaaf van de taal! Vergeet dat niet!quote:Op maandag 8 januari 2007 00:28 schreef zwambtenaar het volgende:
[..]
Het is geen schaamte voor mijn agnostische levensbeschouwing, daar ik er zonder moeite voor uitkom; ook IRL. Het heeft inderdaad vooral wat te maken met de dood. Ik weet dat ik mijn gedachten nooit perfect zal kunnen uitdrukken met woorden en vrees dan dat mensen de teksten anders interpreteren dan hoe ik ze heb bedoeld. Dat de voorstelling van mijn gedachten als het ware te simpel wordt. Zolang ik leef kan ik het mondeling toelichten, wanneer iemand het leest, maar stel nu, inderdaad, dat ik sterf en men leest het na mijn dood. Dan zijn die teksten het laatste wat men heeft aan kennis over mijn gedachtewereld, maar ik kan de interpretatie niet meer sturen.
Maar goed, op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken en zeggen: "fuck it, ik ga het gewoon doen!"
Tjonge. Dat klinkt inderdaad behoorlijk eh... agnostisch.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:28 schreef zwambtenaar het volgende:
[..]
Het is geen schaamte voor mijn agnostische levensbeschouwing, daar ik er zonder moeite voor uitkom; ook IRL. Het heeft inderdaad vooral wat te maken met de dood. Ik weet dat ik mijn gedachten nooit perfect zal kunnen uitdrukken met woorden en vrees dan dat mensen de teksten anders interpreteren dan hoe ik ze heb bedoeld. Dat de voorstelling van mijn gedachten als het ware te simpel wordt. Zolang ik leef kan ik het mondeling toelichten, wanneer iemand het leest, maar stel nu, inderdaad, dat ik sterf en men leest het na mijn dood. Dan zijn die teksten het laatste wat men heeft aan kennis over mijn gedachtewereld, maar ik kan de interpretatie niet meer sturen.
De knoop is niet: ik ga het doen; de knoop is: ik ga ermee akkoord, zo gevonden te worden. Dat wil zeggen, temidden van alles wat je beter niet had kunnen schrijven.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:28 schreef zwambtenaar het volgende:
Maar goed, op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken en zeggen: "fuck it, ik ga het gewoon doen!"
Tja en een bijkomend probleem is, is dat ik mij ook zorgen maak dat ik een keer te laat zal zijn om mijn gedachten op te schrijven. Stel ik verongeluk morgen, dan heb ik niets opgeschreven en blijven mijn fundamentele ideeën voor mijn naasten een raadsel. Dus calculerend bezien is het beter om te gaan schrijven, want dan is er in ieder geval iets. Ook al is het waarschijnlijk niet volledig, het is dan in ieder geval niet niets.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:30 schreef Nadine26 het volgende:
[..]
Tjonge. Dat klinkt inderdaad behoorlijk eh... agnostisch.
Heb je niet het idee dat je nét iets te veel waarde hecht aan je gedachtespinsels?quote:Op maandag 8 januari 2007 00:35 schreef zwambtenaar het volgende:
Stel ik verongeluk morgen, dan heb ik niets opgeschreven en blijven mijn fundamentele ideeën voor mijn naasten een raadsel.
Ik hecht er in zoverre waarde aan dat ik graag wil dat mijn naasten mij begrijpen. Ik heb niet het idee dat ze waardevol voor de wereld zijn, ofzo, als dat is wat je suggereert.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:37 schreef broer het volgende:
[..]
Heb je niet het idee dat je nét iets te veel waarde hecht aan je gedachtespinsels?
Weet dat je dit soort gedachten al aan het schrijven bent. Pas op dat je alleen nog in meta-code over jezelf kan spreken, als een dronkaard die zich de weg uitstippelt naar zijn stamkroeg.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:35 schreef zwambtenaar het volgende:
[..]
Tja en een bijkomend probleem is, is dat ik mij ook zorgen maak dat ik een keer te laat zal zijn om mijn gedachten op te schrijven. Stel ik verongeluk morgen, dan heb ik niets opgeschreven en blijven mijn fundamentele ideeën voor mijn naasten een raadsel. Dus calculerend bezien is het beter om te gaan schrijven, want dan is er in ieder geval iets. Ook al is het waarschijnlijk niet volledig, het is dan in ieder geval niet niets.
Als je alleen korte verhalen wilt schrijven, werkt dat zonder twijfel. Maar ik dacht dat je ambitie had, JAM. En geldingsdrang. Ik dacht zelfs dat je een roman in je had die er hoe dan ook uit moest!quote:Op maandag 8 januari 2007 00:39 schreef JAM het volgende:
Pak gewoon een blaadje en een pen, of open een Word-document en schrijf. That's all there's fucking to it.
Het is inderdaad opmerkelijk dat ik hier als het ware zonder moeite iets over mijzelf schrijf en dat ik in bijvoorbeeld een WFL-topic moeitelijk mijn agnostische visie zou durven verwoorden, terwijl ik mij daartoe niet kan zetten binnen een Word documentje. Ik schrijf als het ware over mijn frustratie niet te durven/kunnen schrijven.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:41 schreef Ringo het volgende:
[..]
Weet dat je dit soort gedachten al aan het schrijven bent. Pas op dat je alleen nog in meta-code over jezelf kan spreken, als een dronkaard die zich de weg uitstippelt naar zijn stamkroeg.
Schrijven is doen; geleid instinct. De vraag hoe, of wat, komt later. Hubris om je daar nu al mee bezig te houden. Kinderzorgen.
JAM is een ongemankeerd genie, broer.quote:Op maandag 8 januari 2007 00:43 schreef broer het volgende:
[..]
Als je alleen korte verhalen wilt schrijven, werkt dat zonder twijfel. Maar ik dacht dat je ambitie had, JAM. En geldingsdrang. Ik dacht zelfs dat je een roman in je had die er hoe dan ook uit moest!
Ik dacht dat je dat zelf suggereerde omdat je ze wilt opschrijven. Als je het alleen aan je naasten kwijt wilt, waarom begin je er dan niet over in de kroeg of tijdens een familiefeestje of met die nieuwjaarsborrel die je binnenkort misschien nog wel hebt?quote:Op maandag 8 januari 2007 00:40 schreef zwambtenaar het volgende:
Ik hecht er in zoverre waarde aan dat ik graag wil dat mijn naasten mij begrijpen. Ik heb niet het idee dat ze waardevol voor de wereld zijn, ofzo, als dat is wat je suggereert.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |