FOK!forum / Culinesse à gogo / Recept tiramisu
renz0rdinsdag 19 december 2006 @ 22:31
Ik zoek een recept van tiramisu. Via Google vind ik er 1001 met allemaal verschillende maak stijlen.

Ik wil gewoon een recept hebben van de standaard / basis tiramisu zoals die hoort te zijn, dus niet met al die 'opfleurende' extra's. Gewoon met lange vingers enzo.

BVD

miss_slydinsdag 19 december 2006 @ 22:37
Voor 4 personen:
1/2 dl espresso of sterke koffie
2 eetlepels koffielikeur
12 lange vingers
50 gr fijne kristalsuiker
250 gr mascarpone
2 eieren
cacaopoeder
ca 4 eetlepels grof geraspte bittere (pure) chocolade


  • koffie mengen met likeur
  • lange vingers in een schaal naast elkaar leggen
  • koffie-likeurmengsel hieroverheen sprenkelen
  • eieren splitsen
  • dooiers schuimig kloppen met de kristalsuiker, mascarpone erdoorheen kloppen
  • eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door het mascarponemengsel spatelen
  • mengsel over de lange vingers lepelen
  • minstens 4 uur in de koelkast laten opstijven
  • afwerking: bestrooien met cacaopoeder en de geraspte chocolade daaroverheeb strooien

    De alcohol die hierin zit, proef je niet heel erg. Ik vind dat wel prettig, en de mensen die ik hem tot nu toe heb voorgezet ook. Als je van wat meer alcoholsmaak houdt, zou je een tikje meer likeur erbij kunnen doen.
  • Obliviondinsdag 19 december 2006 @ 22:40
    Uit een ander topic gejat...
    quote:
    Op zaterdag 29 oktober 2005 20:05 schreef Ancient het volgende:
    Tiramisu (Met lange vingers)

    Benodigdheden voor 4 personen
    2 eetlepels suiker
    2 eieren
    een paar druppels vanille-essence
    250 gram mascarpone
    scheutje melk
    20 lange vingers
    1.8 deciliter sterke espressokoffie
    4 eetlepels marsala
    ½ eetlepel cacaopoeder

    Splits de eieren en klop de dooiers los met suiker en de vanille-essence. Doe er de mascarpone bij en roer alles tot een romig mengsel. Voeg wat melk toe als het mengsel te dik is. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Spatel ze door het mascarponemengsel. Doop de lange vingers in een mengsel van de koffie en de marsala. Beleg de bodem van 4 schaaltjes met de lange vingers, schep er het mascarponemengsel over en zet de schaaltjes een uur in de koelkast. Bestuif ze voor het opdienen met cacaopoeder.
    Razorfistdinsdag 19 december 2006 @ 23:32
    Toevallig vanmiddag gezocht op fok omdat ik het voor de kerst wil maken.
    Ik vond deze, die me best aardig lijkt:

    http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?title=tiramisu&id=226102&offset=0
    miss_slywoensdag 20 december 2006 @ 10:03
    melk in tiramisu
    Rejectedwoensdag 20 december 2006 @ 10:52
    Ammaretto kan er ook in.
    zoalshetiswoensdag 20 december 2006 @ 10:57
    quote:
    Op dinsdag 19 december 2006 22:37 schreef miss_sly het volgende:
    Voor 4 personen:
    1/2 dl espresso of sterke koffie
    2 eetlepels koffielikeur
    12 lange vingers
    50 gr fijne kristalsuiker
    250 gr mascarpone
    2 eieren
    cacaopoeder
    ca 4 eetlepels grof geraspte bittere (pure) chocolade


  • koffie mengen met likeur
  • lange vingers in een schaal naast elkaar leggen
  • koffie-likeurmengsel hieroverheen sprenkelen
  • eieren splitsen
  • dooiers schuimig kloppen met de kristalsuiker, mascarpone erdoorheen kloppen
  • eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door het mascarponemengsel spatelen
  • mengsel over de lange vingers lepelen
  • minstens 4 uur in de koelkast laten opstijven
  • afwerking: bestrooien met cacaopoeder en de geraspte chocolade daaroverheeb strooien

    De alcohol die hierin zit, proef je niet heel erg. Ik vind dat wel prettig, en de mensen die ik hem tot nu toe heb voorgezet ook. Als je van wat meer alcoholsmaak houdt, zou je een tikje meer likeur erbij kunnen doen.
  • dit is de enige echte.
    Oblivionwoensdag 20 december 2006 @ 11:02
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 10:03 schreef miss_sly het volgende:
    melk in tiramisu
    Geen idee....
    miss_slywoensdag 20 december 2006 @ 11:04
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 10:57 schreef zoalshetis het volgende:

    [..]

    dit is de enige echte.
    Ik krijg er ook altijd erg goed commentaar op
    Muckwoensdag 20 december 2006 @ 15:14
    Mijn broer maakt echt heerlijke tiramisu
    voor de kerst maakt ie het, maar afgelopen weekend heeft ie al even proefgedraaid
    ik zal wel even vragen of ie zijn recept wil posten...
    Rampestamperwoensdag 20 december 2006 @ 15:29
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 15:14 schreef Muck het volgende:
    Mijn broer maakt echt heerlijke tiramisu
    voor de kerst maakt ie het, maar afgelopen weekend heeft ie al even proefgedraaid
    ik zal wel even vragen of ie zijn recept wil posten...
    Dat wil ik wel maar alle credits gaan naar Pietverdiet hoor, Ik heb het recept uit de 'grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar'-reeks:
    quote:
    Op woensdag 15 december 2004 16:57 schreef Pietverdriet het volgende:
    Tiramisu
    6 personen
    3 eidooiers
    100 gram suiker
    schraap een vanille stokje leeg, of gebruik een zakje echte vanillesuiker
    750 gram mascarpone
    een koffiekopje met daarin een paar dosis gruwelijk sterke espresso (dus geen hollandse koffie)
    2 borrels koffie likeur
    2 borrel grappa
    20 lange vingers
    bittere chocolade.
    Meng de eidooiers met de suiker en de vanille en klop dit stijf. Spatel dit door de mascarpone.
    Leg de lange vingers in een vorm waarin ze de bodem bedekken.
    doe de espresso, de likeur, de grappa in een bakje en bevochtig met een lepel de lange vingers.
    Stort de mascarpone er over.

    Neem een scherp mes en snij dunne krullen van de reep chocolade, dit doe je alsof je dunne plakjes van de reep snijdt.
    Strooi deze krullen over de tiramisu en zet het in de koelkast om op te stijven.
    Als je een smalle hoge schaal hebt is het lekkerder om eerst een laagje lange vingers te maken,de helft van de drank en espresso erover, dan helft van het mascarpone-mengsel, weer een laagje langevingers, dan rest van de drank en espresso, dan de rest van het mascarpone-mengsel en dan de chocola. Dan zit niet alle drank onderin de tiramisu

    En als je net als ik nit zo'n scherp mes hebt om de chocolade te snijden dan kun je ook gewoon een keukenrasp nemen. Werkt perfect.

    Ik ga het ook nog een keer proberen met cake in plaats van lange vingers. Eventueel cake met rozijnen .
    Rampestamperwoensdag 20 december 2006 @ 15:37
    Oh, en het komt er zo uit te zien:



    Dit was de eerste keer dat ik het maakte. Nu bedek ik wel de hele bovenkant met chocolade.
    Muckwoensdag 20 december 2006 @ 16:07
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 15:37 schreef Rampestamper het volgende:
    Oh, en het komt er zo uit te zien:

    [afbeelding]

    Dit was de eerste keer dat ik het maakte. Nu bedek ik wel de hele bovenkant met chocolade.
    ja
    ParanoidEvwoensdag 20 december 2006 @ 16:12
    Die van Pietverdriet had ik eens met kerst gemaakt. Er zat zo intens veel grappa in dat het rook naar spiritus.. de rest was wel te eten, de bodem hebben we maar gelaten voor wat het was.
    Sjeenwoensdag 20 december 2006 @ 16:17
    Die van mij dan

    75 gram suiker
    5 eieren
    500 gram mascarpone
    lange vingers
    een kopje espresso
    likeur (amaretto/tiramisulikeur/tia maria etc)
    cacao

    eieren scheiden, eiwit stijfkloppen. Eigeel met suiker lichtromig kloppen, mascarpone erdoor roeren. Eiwitschuim erdoor spatelen. Lange vingers onder in brede platte schaal leggen. Helft van koffielikeurmengsel eroverheen doen. Helft van ei-mascarponemengsel eroverheen. Weer lange vingers en de rest herhalen. De koelkast in voor minimaal 4 uur en vlak voor het serveren cacao erover zeven...

    Vraag maar aan UIO_AMS hoe het smaakt
    miss_slywoensdag 20 december 2006 @ 18:19
    Lijkt wat weinig suiker tov de hoeveelheid eieren en mascarpone, als ik dat vergelijk met andere recepten. De mijne is echt niet mierzoet en daar zit in vergelijking behoorlijk meer suiker in.
    Sjeenwoensdag 20 december 2006 @ 19:02
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 18:19 schreef miss_sly het volgende:
    Lijkt wat weinig suiker tov de hoeveelheid eieren en mascarpone, als ik dat vergelijk met andere recepten. De mijne is echt niet mierzoet en daar zit in vergelijking behoorlijk meer suiker in.
    Ik ben niet zo'n hele zoete... Er zit wel vrij zoete Tiramisulikeur in overigens. Maar goed, ik vind 'm erg lekker zo, zo er geen extra suiker bij gebruiken zelf
    het-is-mijwoensdag 20 december 2006 @ 19:21
    En dan kan ik natuurlijk niet met de mijne achterblijven die ik vorig jaar ook met kerst hebt gemaakt:
    (er staat bij voor 10 pers. maar dat klopt vlgs mij niet)

    500 gr. mascarpone
    4 eieren
    120 gr. suiker
    1 pak lange vingers
    ong. 3 kopjes sterke koffie
    ong. 4 eetlepels amaretto
    ong. 3 eetlepels cacao poeder

    * Eidooiers van elkaar scheiden
    * Eigeel in een kom
    * Suiker erbij
    * Goed mixen tot een flink volume
    * Al roerende de mascarpone erbij doen
    * Eiwit stijf kloppen
    * Voorzichtig door het mengesl roeren

    Bodem v/d vorm bedekken met lange vingers
    Besprenkelen met helft v/d koffie en de amaretto
    Helft van het mengsel erover
    Nog een laag met lange vingers, amaretto+koffie en mengsel
    Cacaopoeder eroverheen
    zoalshetiswoensdag 20 december 2006 @ 19:27
    oh ja, geheim voor de lekkerste tiramisu. vooral het besprenkelen is erg van belang. je kan trouwens voor een paar dubbeltjes een pipetje bij de apotheek halen. doe eerst een beetje, wacht een minuut of tien en doe dan nog wat en zo verder. zodat het goed door de langevingers trekt en de vloeistof niet op de bodem van je schaal komt.

    ik hou niet van koffie en niet van zoet, maar hiervoor kunnen ze me wakker maken.

    [ Bericht 9% gewijzigd door zoalshetis op 20-12-2006 19:43:15 ]
    Martijn_77donderdag 21 december 2006 @ 18:24
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 19:02 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Ik ben niet zo'n hele zoete... Er zit wel vrij zoete Tiramisulikeur in overigens. Maar goed, ik vind 'm erg lekker zo, zo er geen extra suiker bij gebruiken zelf
    Echte Ammaretto di Saronno is minder zoet als de Ammaretto likeur die je in de supermarkt kunt kopen
    Sjeendonderdag 21 december 2006 @ 19:33
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 18:24 schreef Martijn_77 het volgende:

    [..]

    Echte Ammaretto di Saronno is minder zoet als de Ammaretto likeur die je in de supermarkt kunt kopen
    Eerlijk gezegd vind ik amaretto sowieso niet te drinken... daarmee maak ik persoonlijk dus ook geen tiramisu...

    Ik gebruik deze... beetje klein plaatje helaas
    Martijn_77donderdag 21 december 2006 @ 19:42
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 19:33 schreef Sjeen het volgende:
    Ik gebruik deze... beetje klein plaatje helaas
    [afbeelding]
    Het plaatje is wel erg klein om de fles te herkenen
    zoalshetisdonderdag 21 december 2006 @ 20:29
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 19:42 schreef Martijn_77 het volgende:

    [..]

    Het plaatje is wel erg klein om de fles te herkenen
    koffieliqeur, maakt niet uit welk merk.
    miss_slydonderdag 21 december 2006 @ 21:45
    Ik gebruik Marakesh.
    zoalshetisdonderdag 21 december 2006 @ 21:51
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 21:45 schreef miss_sly het volgende:
    Ik gebruik Marakesh.
    er bestaat een hele kleine kans dat ik ooit van jouw tiramisu proef!
    miss_slydonderdag 21 december 2006 @ 21:54
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 21:51 schreef zoalshetis het volgende:

    [..]

    er bestaat een hele kleine kans dat ik ooit van jouw tiramisu proef!
    Het recept bevalt je wel?
    MissHobjedonderdag 21 december 2006 @ 22:07
    Ik verbouw vaak mijn recepten en bij mijn tiramisu gaat er nog wat slagroom in.. heerlijk
    zoalshetisdonderdag 21 december 2006 @ 22:23
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 21:54 schreef miss_sly het volgende:

    [..]

    Het recept bevalt je wel?
    ja hoor. maar ik bedoel letterlijk, ik ken fokschaap, hij mij.
    miss_slydonderdag 21 december 2006 @ 22:37
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 22:23 schreef zoalshetis het volgende:

    [..]

    ja hoor. maar ik bedoel letterlijk, ik ken fokschaap, hij mij.
    Gezellig
    Neem jij dan goede wijn mee?
    zoalshetisdonderdag 21 december 2006 @ 22:43
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 22:37 schreef miss_sly het volgende:

    [..]

    Gezellig
    Neem jij dan goede wijn mee?
    ja en lasagna.
    miss_slydonderdag 21 december 2006 @ 22:55
    quote:
    Op donderdag 21 december 2006 22:43 schreef zoalshetis het volgende:

    [..]

    ja en lasagna.
    Klinkt goed, Italiaans eten vinden we heerlijk
    het-is-mijzaterdag 23 december 2006 @ 16:21
    Vanochtend gemaakt en hij ziet er heeeeeeel goed uit, jumiie!
    Rampestamperzondag 24 december 2006 @ 20:09
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 16:12 schreef ParanoidEv het volgende:
    Die van Pietverdriet had ik eens met kerst gemaakt. Er zat zo intens veel grappa in dat het rook naar spiritus.. de rest was wel te eten, de bodem hebben we maar gelaten voor wat het was.
    Misschien een beetje te groot borrelglaasje gebruikt?
    quote:
    Op woensdag 20 december 2006 19:27 schreef zoalshetis het volgende:
    oh ja, geheim voor de lekkerste tiramisu. vooral het besprenkelen is erg van belang. je kan trouwens voor een paar dubbeltjes een pipetje bij de apotheek halen. doe eerst een beetje, wacht een minuut of tien en doe dan nog wat en zo verder. zodat het goed door de langevingers trekt en de vloeistof niet op de bodem van je schaal komt.

    ik hou niet van koffie en niet van zoet, maar hiervoor kunnen ze me wakker maken.
    . Ik maak altijd eerst de bodem en besprenkel dat met het drank/koffie-mengsel. Dat kan dan goed intrekken als ik in de tussentijd de rest klaarmaak.
    E.T.zondag 24 december 2006 @ 23:25
    ik gooi de eiwitten altijd weg Dus alleen dooiers, suiker, mascarpone.
    En koffie/amaretto en lange vingers

    maar idd, de lange vingers besprenkelen of met een theelepeltje de koffie/drank eroverheen zodat de koek zompig wordt en er niet een laagje vloeistof onderin blijft liggen.
    renz0rmaandag 25 december 2006 @ 00:05
    Gemaakt en hij is gelukt en lekker
    Tourniquetmaandag 25 december 2006 @ 01:11
    Ik wil binnenkort ook tiramisu gaan maken, maar maken jullie 'm in een ovenschaal o.i.d.? Krijg je 'm dan ook netjes eruit en op een bord? Is hier een trucje voor? Ik zat er aan te denken eerst huishoudfolie in de schaal te doen en daar de tiramisu in te maken, zodat je 'm na het opstijven makkelijk kan "uittillen". Is dat een goed plan?
    Shirleymaandag 25 december 2006 @ 01:14
    Tiramisu Zo enorm lekker!! Een tvp, want dit wil ik ooit zelf gaan proberen.
    renz0rmaandag 25 december 2006 @ 01:23
    quote:
    Op maandag 25 december 2006 01:11 schreef Tourniquet het volgende:
    Ik wil binnenkort ook tiramisu gaan maken, maar maken jullie 'm in een ovenschaal o.i.d.? Krijg je 'm dan ook netjes eruit en op een bord? Is hier een trucje voor? Ik zat er aan te denken eerst huishoudfolie in de schaal te doen en daar de tiramisu in te maken, zodat je 'm na het opstijven makkelijk kan "uittillen". Is dat een goed plan?
    Wij hadden hem zo:
    Ovenschaal met daarin:
    Laag langevingers gedoopt in koffie / amaretto
    Laag beslag
    Laag langevingers gedoopt in koffie / amaretto
    Laag beslag

    Koelkast, na een uur eetbaar.
    Serveren met wat cacaopoeder erop

    Antwoord: ovenschaal (dat is over het algemeen voor 8 personen).
    Rampestamperdinsdag 26 december 2006 @ 04:49
    quote:
    Op maandag 25 december 2006 01:23 schreef renz0r het volgende:

    [..]

    Wij hadden hem zo:
    Ovenschaal met daarin:
    Laag langevingers gedoopt in koffie / amaretto
    Laag beslag
    Laag langevingers gedoopt in koffie / amaretto
    Laag beslag

    Koelkast, na een uur eetbaar.
    Serveren met wat cacaopoeder erop

    Antwoord: ovenschaal (dat is over het algemeen voor 8 personen).
    Je hebt de lange vingers zich toch wel goed vol laten zuigen hè? En als je hem langer dan een uur laat staan wordt hij nog lekkerderder . Ik maak hem altijd minstens één dag van tevoren.
    Liejannuhdinsdag 26 december 2006 @ 09:26
    Gister ook Tiramisu gemaakt! HIj was erg lekker, alleen niet helemaal stijf geworden. Denk dat laatste kwam doordat het eiwit toch niet stijf genoeg was en ik iets te fanatiek het eiwit door het mascarpone, eigeel en suikermengsel heb geroerd.

    Nog maar een keer proberen dan!
    Rampestamperdinsdag 26 december 2006 @ 14:35
    quote:
    Op dinsdag 26 december 2006 09:26 schreef Liejannuh het volgende:
    Gister ook Tiramisu gemaakt! HIj was erg lekker, alleen niet helemaal stijf geworden. Denk dat laatste kwam doordat het eiwit toch niet stijf genoeg was en ik iets te fanatiek het eiwit door het mascarpone, eigeel en suikermengsel heb geroerd.

    Nog maar een keer proberen dan!
    Ik doe er nooit eiwit doorheen. Misschien eens proberen zonder eiwit.
    miss_slydinsdag 26 december 2006 @ 14:36
    Er hoort eiwit in!

    Ik heb hem net ook weer gemaakt en hij staat nu in de koelkast
    Sjeendinsdag 26 december 2006 @ 15:08
    quote:
    Op dinsdag 26 december 2006 14:35 schreef Rampestamper het volgende:

    [..]

    Ik doe er nooit eiwit doorheen. Misschien eens proberen zonder eiwit.
    Juist wel eiwit! Maar dan met liefde erdoorheen spatelen...
    Rampestamperdinsdag 26 december 2006 @ 22:02
    Nou ja, mijn recept gebruikt geen eiwit dus gebruik ik geen eiwit.
    Tourniquetdinsdag 26 december 2006 @ 22:28
    miss_sly, ik heb jouw recept gemaakt. Hij is erg goed gelukt en dat vonden mijn (kritische) gasten ook! Volgende keer doe ik er denk ik nog wel een lepel extra likeur bij, maar dat is inderdaad persoonlijke voorkeur.

    Ik kwam er alleen achter dat ik geen mixer in huis heb, dus ik moest het eiwit met de hand stijfkloppen. Pffff, morgen spierpijn denk ik!
    E.T.dinsdag 26 december 2006 @ 22:45
    quote:
    Op dinsdag 26 december 2006 22:02 schreef Rampestamper het volgende:
    Nou ja, mijn recept gebruikt geen eiwit dus gebruik ik geen eiwit.
    Ik ook niet hoor
    miss_slywoensdag 27 december 2006 @ 00:41
    quote:
    Op dinsdag 26 december 2006 22:28 schreef Tourniquet het volgende:
    miss_sly, ik heb jouw recept gemaakt. Hij is erg goed gelukt en dat vonden mijn (kritische) gasten ook! Volgende keer doe ik er denk ik nog wel een lepel extra likeur bij, maar dat is inderdaad persoonlijke voorkeur.

    Ik kwam er alleen achter dat ik geen mixer in huis heb, dus ik moest het eiwit met de hand stijfkloppen. Pffff, morgen spierpijn denk ik!
    Fijn dat het een succes was
    Bij ons kerstdiner was het ook een succes, er werd gevochten om de grootste stukken en de schaal is heel vakkundig echt helemaal leeggeschraapt

    Erg dankbare eters dus
    chatgekvrijdag 29 december 2006 @ 12:05
    Uit ervaring heb ik gemerkt dat je nog altijd het beste die uit de supermarkt kunt kopen. Zelf gemaakte Tiramisu (vind ik) wordt nooit zo lekker en vooral stevig genoeg als de supermarkt Tiramisu
    horney_dorneyvrijdag 29 december 2006 @ 16:34
    je kan 'm ook zonder eiwit doen, zoals Jamie Oliver in z'n Italie boek. Mascarpone mengen met suiker, wat drank, vanille bourbon en klein beetje sinaasappelsap. Voordeel: lekker snel, en ook erg lekker.

    Als drank heb ik ook wel eens vin santo gebruikt en i.p.v. lange vingers cantuccini's, ook wel aardig.

    En GADVER! Hoe durf je supermarkt tiramisu te verwarren met de real deal?? Je proeft niet eens een hint van mascarpone....
    Sjeenvrijdag 29 december 2006 @ 19:31
    quote:
    Op vrijdag 29 december 2006 12:05 schreef chatgek het volgende:
    Uit ervaring heb ik gemerkt dat je nog altijd het beste die uit de supermarkt kunt kopen. Zelf gemaakte Tiramisu (vind ik) wordt nooit zo lekker en vooral stevig genoeg als de supermarkt Tiramisu
    Ieuw...Dat is toch niet te vergelijken... Dat is net zoiets als die poedertjes van nescafe Capucinno noemen...
    chatgekvrijdag 29 december 2006 @ 20:03
    quote:
    Op vrijdag 29 december 2006 16:34 schreef horney_dorney het volgende:
    je kan 'm ook zonder eiwit doen, zoals Jamie Oliver in z'n Italie boek. Mascarpone mengen met suiker, wat drank, vanille bourbon en klein beetje sinaasappelsap. Voordeel: lekker snel, en ook erg lekker.

    Als drank heb ik ook wel eens vin santo gebruikt en i.p.v. lange vingers cantuccini's, ook wel aardig.

    En GADVER! Hoe durf je supermarkt tiramisu te verwarren met de real deal?? Je proeft niet eens een hint van mascarpone....
    Ik vind de zelf gemaakte Tiramisu vaak veeel minder
    E.T.vrijdag 29 december 2006 @ 21:01
    quote:
    Op vrijdag 29 december 2006 20:03 schreef chatgek het volgende:

    [..]

    Ik vind de zelf gemaakte Tiramisu vaak veeel minder
    dan heb je nog nooit goede tiramisu gegeten!
    Luuksorzaterdag 30 december 2006 @ 00:53
    quote:
    Op vrijdag 29 december 2006 12:05 schreef chatgek het volgende:
    Uit ervaring heb ik gemerkt dat je nog altijd het beste die uit de supermarkt kunt kopen. Zelf gemaakte Tiramisu (vind ik) wordt nooit zo lekker en vooral stevig genoeg als de supermarkt Tiramisu
    Blijven proberen.. Blijven proberen..
    mirugaizaterdag 30 december 2006 @ 11:20
    quote:
    Op vrijdag 29 december 2006 21:01 schreef E.T. het volgende:
    dan heb je nog nooit goede tiramisu gegeten!
    Heb ooit een keertje supermarkt tiramisu gegeten. Heb na een paar hapjes de rest weggegooid.
    Zelfgemaakte tiramisu is zoooo simpel en het is zo godsgruwelijk lekker!
    dopzondag 31 december 2006 @ 09:44
    mooie recepten allemaal
    ik lees overal dooiers met suiker kloppen.
    kleine tip als je dit met poedersuiker doet dan gaat dat een stuk beter

    dan nog een tip over de likeur vind je de alcoholsmaak lekker dan voeg je de likeur aan de afgekoelde koffie toe , maar hou je niet zo van alchol dan voeg je hem toe als de koffie warm is , de alchol verdamt dan, maar de smaak van de likeur blijft achter

    de eiwitten zou ik persoonlijk niet toevoegen ze mengen slecht kloppen moeilijk en doen weinig tot niets voor de smaak
    slagroom vind ik wel een prettige toevoeging, en kan ook helpen net dat laatse beetje volume te geven, in sommige recepten zie je dat men slagroom gebruikt voor de toplaag.

    [ Bericht 14% gewijzigd door dop op 31-12-2006 09:56:03 ]
    Bowiefanzondag 31 december 2006 @ 13:46
    grappig dat alleen in het externe recept over pateuriseren van het eigeel wordt gesproken.
    Beetje russische roulette allemaal dit...
    Sjeenzondag 31 december 2006 @ 13:51
    quote:
    Op zondag 31 december 2006 13:46 schreef Bowiefan het volgende:
    grappig dat alleen in het externe recept over pateuriseren van het eigeel wordt gesproken.
    Beetje russische roulette allemaal dit...
    Waarom russisch roulette? Gepasteuriseerd eigeel en eiwit kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen... En daarbij, een gezond mens zal heus zo snel geen last hebben van wat rauw ei. Je moet het natuurlijk niet gaan uitdelen in het plaatselijke bejaardencentrum
    Bowiefanzondag 31 december 2006 @ 14:01
    quote:
    Op zondag 31 december 2006 13:51 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Waarom russisch roulette? Gepasteuriseerd eigeel en eiwit kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen... En daarbij, een gezond mens zal heus zo snel geen last hebben van wat rauw ei. Je moet het natuurlijk niet gaan uitdelen in het plaatselijke bejaardencentrum
    lezen een probleem?

    Je zegt het zelf en bekijk dan nog eens al die recepten in dit topic.
    Ik ben het overigens alleen tegengekomen bij de AH maar daar zie ik het helaas ook al niet meer (jammer dat dat recept van de AH is...)

    en wat betreft het tweede deel: volstrekte onzin, het enige verschil bij een salmollabesmetting tussen een gezond mens en een zoals u het noemt 'het plaatselijke bejaardencentrum' is de dood.
    met een beetje mazzel heb je slechts een dag behoorlijk spuitpoep meestal voel je je goed beroerd.
    Sjeenzondag 31 december 2006 @ 15:07
    quote:
    Op zondag 31 december 2006 14:01 schreef Bowiefan het volgende:

    [..]

    lezen een probleem?

    Je zegt het zelf en bekijk dan nog eens al die recepten in dit topic.
    Ik ben het overigens alleen tegengekomen bij de AH maar daar zie ik het helaas ook al niet meer (jammer dat dat recept van de AH is...)

    en wat betreft het tweede deel: volstrekte onzin, het enige verschil bij een salmollabesmetting tussen een gezond mens en een zoals u het noemt 'het plaatselijke bejaardencentrum' is de dood.
    met een beetje mazzel heb je slechts een dag behoorlijk spuitpoep meestal voel je je goed beroerd.


    [ Bericht 6% gewijzigd door Sjeen op 31-12-2006 15:10:23 (Laat maar...) ]
    elixerdonderdag 4 januari 2007 @ 15:37
    Mijn eerste tiramisu ooit staat nu in de koelkast! Ben benieuwd of het wat wordt

    P.S. Ik laat het wel even weten als ik dood ben gegaan aan een salmonella-vergiftiging
    het-is-mijdonderdag 4 januari 2007 @ 16:30
    Welk recept heb je gebruikt elixer?
    Met of zonder eiwit?
    elixerdonderdag 4 januari 2007 @ 16:36
    quote:
    Op donderdag 4 januari 2007 16:30 schreef het-is-mij het volgende:
    Welk recept heb je gebruikt elixer?
    Met of zonder eiwit?
    Het bovenste recept (van miss_sly). Met eiwit dus.

    Living on the edge
    elixerzondag 7 januari 2007 @ 15:44
    Ik leef nog!

    Check mijn tiramisu!
    Stansfieldwoensdag 22 oktober 2008 @ 21:18
    Kick.

    Ik wil eigenlijk ook wel een keer een tiramisu maken. Alleen wat voor koffie moet ik daarvoor gebruiken? Kan ik gewoon een zakje poederespresso gebruiken?
    Muckwoensdag 22 oktober 2008 @ 21:32
    quote:
    Op woensdag 22 oktober 2008 21:18 schreef Stansfield het volgende:
    Kick.

    Ik wil eigenlijk ook wel een keer een tiramisu maken. Alleen wat voor koffie moet ik daarvoor gebruiken? Kan ik gewoon een zakje poederespresso gebruiken?
    ja hoor, dat kan
    Stansfieldwoensdag 22 oktober 2008 @ 21:37
    quote:
    Op woensdag 22 oktober 2008 21:32 schreef Muck het volgende:

    [..]

    ja hoor, dat kan
    En smaakt het dan ook een beetje lekker??
    Muckwoensdag 22 oktober 2008 @ 21:39
    quote:
    Op woensdag 22 oktober 2008 21:37 schreef Stansfield het volgende:

    [..]

    En smaakt het dan ook een beetje lekker??
    heel erg lekker
    het recept dat rampestamper gebruikt op de eerste pagina, maakt ie ook met poeder-espresso en dat is echt verschrikkelijk lekker. het is nog net niet vechten om het laatste stukje
    Stansfieldwoensdag 22 oktober 2008 @ 22:46
    mooi zo,

    Zaterdag eens gaan proberen.
    Muckwoensdag 22 oktober 2008 @ 22:47
    quote:
    Op woensdag 22 oktober 2008 22:46 schreef Stansfield het volgende:
    mooi zo,

    Zaterdag eens gaan proberen.
    succes
    honda1990donderdag 23 oktober 2008 @ 11:10
    Van Italië.nl

    Gerecht Dolci
    Ingrediënt Vegetariano
    Bereidingsduur > 45 min.
    Moeilijkheid Medio
    Regione Veneto

    Ingrediënten:

    3 eidooiers
    3 eetlepels basterdsuiker
    2 dl. Marsala
    3 eetlepels sterke espresso
    250 gram mascarpone
    125 gram lobbig geklopte room
    1 eiwit
    1 pak savoiardi of lange vingers
    1 eetlepel cacaopoeder

    Bereidingswijze:
    Klop de eidooiers met suiker au bain marie licht en luchtig. Langzaam een paar eetlepels Marsala toevoegen en blijven kloppen tot het mengsel lobbig wordt. Laat hierna afkoelen. Roer de koffie door de mascarpone. Klop het eiwit stijf en spatel de room en het eiwit voorzichtig door de eidooiers en de suiker. Leg de savoiardi naast elkaar in een schaal, begiet ze met de rest van de drank. Bedek ze daarna met de helft van de Mascarpone. Doe hieroverheen de helft van het eimengsel en daaroverheen de helft van de slagroom. Herhaal dit en zet de tiramisu in de koelkast. Net voor dat hij wordt opgediend de cacaopoeder erover strooien. Bij voorkeur door een (thee)zeefje zodat je een gelijkmatige verdeling krijgt.

    Totale bereidingsduur: 1 uur. Wachtijd: 4-6 uur.

    Wijnsuggestie:
    Vin Santo of een Moscato d'Asti.

    Buon appetito!!
    Stansfielddonderdag 23 oktober 2008 @ 11:21
    Kinkt ook erg lekker. Morgen eerst uit mijn jamie oliver italie boek proberen.
    -Mellow-donderdag 23 oktober 2008 @ 12:44
    quote:
    Op dinsdag 19 december 2006 22:37 schreef miss_sly het volgende:
    Voor 4 personen:
    1/2 dl espresso of sterke koffie
    2 eetlepels koffielikeur
    12 lange vingers
    50 gr fijne kristalsuiker
    250 gr mascarpone
    2 eieren
    cacaopoeder
    ca 4 eetlepels grof geraspte bittere (pure) chocolade


  • koffie mengen met likeur
  • lange vingers in een schaal naast elkaar leggen
  • koffie-likeurmengsel hieroverheen sprenkelen
  • eieren splitsen
  • dooiers schuimig kloppen met de kristalsuiker, mascarpone erdoorheen kloppen
  • eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door het mascarponemengsel spatelen
  • mengsel over de lange vingers lepelen
  • minstens 4 uur in de koelkast laten opstijven
  • afwerking: bestrooien met cacaopoeder en de geraspte chocolade daaroverheeb strooien

    De alcohol die hierin zit, proef je niet heel erg. Ik vind dat wel prettig, en de mensen die ik hem tot nu toe heb voorgezet ook. Als je van wat meer alcoholsmaak houdt, zou je een tikje meer likeur erbij kunnen doen.
  • Zo doe ik hem ook ongeveer. Alleen zonder de chocola eroverheen (wel cacao uiteraard) en 100 g suiker ipv 50
    lighteddonderdag 23 oktober 2008 @ 12:44
    tvp
    ColdFeetdonderdag 23 oktober 2008 @ 14:53
    Met het risico dat ik vloek in de kerk: je kunt echt heerlijke variaties maken met tiramisu. Met aardbeien, bijvoorbeeld
    Ik heb ooit een hoog-alcoholische zelfbedachte paastiramisu gemaakt met creme de cacao i.p.v. amaretto, en dan laagje mascarpone-laagje flinterdunne plakjes peer-dun laagje advocaat-lange vingers-mascarpone etc. Heel lekker!
    Er zit bij ons om de hoek een geweldige Italiaan, en daar kun je speculoostiramisu halen. Héérlijk!
    Muckdonderdag 23 oktober 2008 @ 15:55
    quote:
    Op donderdag 23 oktober 2008 14:53 schreef ColdFeet het volgende:
    Er zit bij ons om de hoek een geweldige Italiaan, en daar kun je speculoostiramisu halen. Héérlijk!
    oh men, dat klinkt echt geweldig!
    lighteddonderdag 23 oktober 2008 @ 17:50
    quote:
    Op donderdag 23 oktober 2008 14:53 schreef ColdFeet het volgende:
    Met het risico dat ik vloek in de kerk: je kunt echt heerlijke variaties maken met tiramisu. Met aardbeien, bijvoorbeeld
    Ik heb ooit een hoog-alcoholische zelfbedachte paastiramisu gemaakt met creme de cacao i.p.v. amaretto, en dan laagje mascarpone-laagje flinterdunne plakjes peer-dun laagje advocaat-lange vingers-mascarpone etc. Heel lekker!
    Er zit bij ons om de hoek een geweldige Italiaan, en daar kun je speculoostiramisu halen. Héérlijk!
    Volgens mij is Tiramisu "op z'n vlaams" met kersen en speculaas ipv lange vingers, ook erg lekker .
    Mensen die het over Tiramisu uit pakjes hebben (en wat lekkerder is) moeten echt even uit Culinesse a gogo blijven, sorry, dingen uit pakjes okeej. Maar ga niet zeggen dat Tiramisu uit pakjes lekkerder, steviger enz is . Ook al valt er over smaak te twisten.
    Stansfieldzaterdag 25 oktober 2008 @ 20:14
    Mijn tiramisu staat in de koelkast voor morgen. Heb wat foto's gemaakt die zal ik morgen even plaatsen. Ben benieuwd hoe het smaakt.
    Muckzaterdag 25 oktober 2008 @ 20:17
    quote:
    Op zaterdag 25 oktober 2008 20:14 schreef Stansfield het volgende:
    Mijn tiramisu staat in de koelkast voor morgen. Heb wat foto's gemaakt die zal ik morgen even plaatsen. Ben benieuwd hoe het smaakt.
    Ik ben benieuwd
    ColdFeetzaterdag 25 oktober 2008 @ 20:20
    quote:
    Op donderdag 23 oktober 2008 17:50 schreef lighted het volgende:

    [..]

    Volgens mij is Tiramisu "op z'n vlaams" met kersen en speculaas ipv lange vingers, ook erg lekker .

    Ik woon dan ook in Vlaanderen
    In feite heb je dan een soort monchoutaart: speculoos (smaakt naar bastognekoek), romige, zoete kaas en kersen
    Gitankizaterdag 25 oktober 2008 @ 20:34
    Tiramisu.

    Dat heb ik ook een aantal keren gemaakt, eerste keer was ie wat waterig, maar daarna steeds beter en lekkerder.
    Binnenkort maar weer eens maken (het recept verschilt niet veel met die in dit topic, maar bepaalde ingrediënten zijn het uitproberen waard).
    Ook doopte ik lange vingers in koffie, besprenkelen is wellicht beter inderdaad.
    MinderMutsigzaterdag 25 oktober 2008 @ 20:53
    quote:
    Op zondag 31 december 2006 13:51 schreef Sjeen het volgende:

    [..]

    Waarom russisch roulette? Gepasteuriseerd eigeel en eiwit kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen... En daarbij, een gezond mens zal heus zo snel geen last hebben van wat rauw ei. Je moet het natuurlijk niet gaan uitdelen in het plaatselijke bejaardencentrum
    Echt? Waarom hoor ik daar nu pas over? Waar ligt het en hoe ziet het er uit? Dat zou zo'n goede oplossing zijn voor mij.
    kawotskizaterdag 25 oktober 2008 @ 20:54
    the weirdest thing.. vandaag ging ik ergens tiramisu halen maar uitverkocht.. ik denk net aan tiramisu, open dit forum en voila.. tiramisu op de eerste plaats.. (dus ga ik hier maar eens kijken of ik t zelf kan maken )
    dopzondag 26 oktober 2008 @ 09:29
    quote:
    Op zaterdag 25 oktober 2008 20:53 schreef MinderMutsig het volgende:

    [..]

    Echt? Waarom hoor ik daar nu pas over? Waar ligt het en hoe ziet het er uit? Dat zou zo'n goede oplossing zijn voor mij.
    in bekertjes zoals slagroom
    of in halveliter melkpakjes

    jumbo verkoopt het in elk geval van het merk Coco-vit.
    ah verkocht dann-egg maar verkoopt dat geloof ik niet meer
    Trustenzondag 26 oktober 2008 @ 10:26
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 09:29 schreef dop het volgende:
    ah verkocht dann-egg maar verkoopt dat geloof ik niet meer
    “I am sorry to inform you that AH has decided to de-list the product. Only other alternative I can offer is in 1 kg which is for sale in Cash & Carrys like Hanos, ISPC, Sligro, Ven etc.”
    MinderMutsigzondag 26 oktober 2008 @ 10:33
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 09:29 schreef dop het volgende:

    [..]

    in bekertjes zoals slagroom
    of in halveliter melkpakjes

    jumbo verkoopt het in elk geval van het merk Coco-vit.
    ah verkocht dann-egg maar verkoopt dat geloof ik niet meer
    Ik heb het nog nooit gezien. Ga morgen gelijk kijken.
    -Mellow-zondag 26 oktober 2008 @ 11:08
    quote:
    Op zaterdag 25 oktober 2008 20:34 schreef Gitanki het volgende:
    Tiramisu.

    Dat heb ik ook een aantal keren gemaakt, eerste keer was ie wat waterig, maar daarna steeds beter en lekkerder.
    Binnenkort maar weer eens maken (het recept verschilt niet veel met die in dit topic, maar bepaalde ingrediënten zijn het uitproberen waard).
    Ook doopte ik lange vingers in koffie, besprenkelen is wellicht beter inderdaad.
    Ik doop de lange vingers ook hoor, gaat prima. De koffie kan er goed intrekken zo.

    Oh en ik vind tiramisu van de supermarkt ook heel erg lekker, bij voorkeur van de aldi.
    Stansfieldzondag 26 oktober 2008 @ 11:49




    Gisteren gemaakt, vanavond lekker opeten. Ben benieuwd.
    zoalshetiszondag 26 oktober 2008 @ 11:54
    ziet er lekker uit stansfield, wel jammer van de chocolade vlokken, een laagje cacaopoeder vind ik lekkerder omdat het niet zo mierzoet is.

    voor de liefhebbers van tiramisu is het ook aan te raden om langevingerdeeg te maken (supersimpel) en dan een plak te bakken. kan je zelf bepalen hoeveel langevingerdeeg je eet en het ziet er mooier uit qua laagjes.
    Ewelinazondag 26 oktober 2008 @ 12:22
    quote:
    Op vrijdag 29 december 2006 12:05 schreef chatgek het volgende:
    Uit ervaring heb ik gemerkt dat je nog altijd het beste die uit de supermarkt kunt kopen. Zelf gemaakte Tiramisu (vind ik) wordt nooit zo lekker en vooral stevig genoeg als de supermarkt Tiramisu
    Nou, die supermarkttiramisu kan best OK zijn, maar de tiramisu van mijn schoonmoeder is echt hemels
    -Mellow-zondag 26 oktober 2008 @ 13:21
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 11:54 schreef zoalshetis het volgende:
    ziet er lekker uit stansfield, wel jammer van de chocolade vlokken, een laagje cacaopoeder vind ik lekkerder omdat het niet zo mierzoet is.

    voor de liefhebbers van tiramisu is het ook aan te raden om langevingerdeeg te maken (supersimpel) en dan een plak te bakken. kan je zelf bepalen hoeveel langevingerdeeg je eet en het ziet er mooier uit qua laagjes.
    heb je daar ook een recept van dan?
    SHEzondag 26 oktober 2008 @ 13:33
    Ik begrijp wel waarom iemand supermarkt tiramisu lekkerder vind, simpelweg omdat huis tiramisu hier in nederland een ontzettend slechte kopie is van wat het moet zijn.
    De creme moet stevig zijn en de lange vingers moeten helemaal niet doordrenkt zijn van koffie en likeur.
    Dat is walgelijk, die zompige troep op de bodem.

    Wat zoalshetis zegt klopt als een bus, je moet het met een pipetje doen! Die dingen moeten zich tergend langzaam volzuigen zodat ze luchtig en vast blijven.
    Elk andere manier, en zeker het dopen, vind ik echt een waste of time. En mijn god wat heb ik vaak vieze tiramisu gegeten
    Hier is overigens ook cacao bovenop favoriet, bij voorkeur een hele goede met een sterke cacao smaak.
    Chocoladevlokken vind ik echt niet lekker en smelt bovendien weg in de creme.
    Tiramisu hoort ook helemaal niet mierzoet te zijn, maar een beetje romig/bitter.
    MinderMutsigzondag 26 oktober 2008 @ 13:38
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 13:21 schreef -Mellow- het volgende:

    [..]

    heb je daar ook een recept van dan?
    Lange vingers

    3 eieren
    70 gram fijne suiker
    75 gram bloem
    poedersuiker
    spuitzak

    Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een bakplaat met boter.
    Scheid van de eieren het eiwit van het eigeel. Klop het eiwit en de fijne suiker tot het stijf is (er blijven pieken aan de garde hangen). Spatel nu voorzichtig de dooiers door het opgeklopte eiwit. Spatel nu, al zevend de bloem erdoor en meng tot één massa. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de lange vingers op de bakplaat. Als je een lengte van 6,5 centimeter en een breedte van 2,5 centimeter aanhoudt, heb je genoeg voor 16 lange vingers. Bestrooi de lange vingers met poedersuiker en leg ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.

    Maar dan dus gewoon een plak maken.
    Stansfieldzondag 26 oktober 2008 @ 13:39
    Het zijn geen vlokken maar schaafsels van een chocoladereep. Verder is het het recept uit het jamie oliver italie boek.

    Alleen dan als drank tiramusi likeur.
    -Mellow-zondag 26 oktober 2008 @ 13:43
    Ik wil juist dat de lange vingers sompig worden

    Ik doop ze dus altijd in t koffiemengsel, gewoon voorzichtig zodat het erin kan trekken, en zo blijft er geen vocht op de bodem maar alleen in de koek.
    -Mellow-zondag 26 oktober 2008 @ 13:46
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 13:38 schreef MinderMutsig het volgende:

    [..]

    Lange vingers

    3 eieren
    70 gram fijne suiker
    75 gram bloem
    poedersuiker
    spuitzak

    Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een bakplaat met boter.
    Scheid van de eieren het eiwit van het eigeel. Klop het eiwit en de fijne suiker tot het stijf is (er blijven pieken aan de garde hangen). Spatel nu voorzichtig de dooiers door het opgeklopte eiwit. Spatel nu, al zevend de bloem erdoor en meng tot één massa. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de lange vingers op de bakplaat. Als je een lengte van 6,5 centimeter en een breedte van 2,5 centimeter aanhoudt, heb je genoeg voor 16 lange vingers. Bestrooi de lange vingers met poedersuiker en leg ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.

    Maar dan dus gewoon een plak maken.
    thx, ik ga het eens proberen
    zoalshetiszondag 26 oktober 2008 @ 13:51
    bedankt voor het recept posten minder mutsig. versgebakken is het echt zoveel beter dan die vaak toch oudbakken langevingers die je koopt.
    MinderMutsigzondag 26 oktober 2008 @ 13:55
    Ik vond trouwens ook nog een recept voor lange vingers waarbij citroenrasp gebruikt werd. Dat kon wel eens érg lekker zijn in tiramisu.
    SHEzondag 26 oktober 2008 @ 13:57
    biscotti deeg is ook fantastisch..de amandelen mixen pretty darn well met de koffie en de likeur.
    -Mellow-zondag 26 oktober 2008 @ 13:59
    quote:
    Op zondag 26 oktober 2008 13:55 schreef MinderMutsig het volgende:
    Ik vond trouwens ook nog een recept voor lange vingers waarbij citroenrasp gebruikt werd. Dat kon wel eens érg lekker zijn in tiramisu.
    oeh nee, daar moet ik dan weer niet aan denken
    motorbloempjezondag 26 oktober 2008 @ 14:35
    in de nieuwe Nigella (Nigella Christmas) staat een grote Tiramisutaart die ik een keer wil gaan maken.

    Bij deze een tvp om ook het recept hier binnenkort even te plaatsen
    Stansfielddinsdag 28 oktober 2008 @ 14:07
    Mijn tiramisu viel toch wat tegen. Ik hou niet heel erg van koffie dus ik had al weinig koffie gedaan maar toch smaakte het er te veel naar. Dus volgende keer zonder koffie.

    Zag gisteren bij wie is de chef ook nog een recept van tiramisu wat er wel lekker uitzag.

    Deconstructie van Tiramisu

    Ingredienten:
    4 Eieren, gesplitst
    250 gr Mascarpone
    Amandelen, geroosterd en gemalen (stukjes, geen gruis)
    200 gr suiker
    Chocolademousse (zelf maken of kopen)
    Zeer sterke koffie of espresso
    Gelatine
    Slagroom
    Lange vingers (zelf maken natuurlijk)
    Amaretto
    IJsmachine

    Bereiding:
    Meng het eigeel met de mascarpone en suiker goed door elkaar. Klop de eiwitten stijf, spatel het ei-mascarponemengsel er doorheen en laat het afkoelen in de koelkast tot 2 graden. Koop (of maak zelf!) een chocolademousse. Maak of koop langevingers. Maak 325 ml sterke espresso. Los in 100 ml hiervan de 2,5 blaadje gelatine op. Voeg 75 gr suiker toe aan de rest van het mengsel en voeg het samen. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg dan 125 ml koude slagroom (33% vet) toe , roer het goed, en giet het in sifon. Zet het onder druk , schud het zeer goed en zet zeker 3 uur in de koeling.

    Voor de maaltijd of tijdens : haal een ijskuip uit de vriezer, giet het ei-mascarpone-mengsel erin en zet de ijsmachine aan. Laat het bevriezen tot een mooie semifreddo. Serveren: Borden koelen. Week kort van tevoren de langevingers in de amaretto (niet verzuipen), leg op elk bord 2 langevingers. Leg op elk bord een bol chocolademousse, leg op de 2 langevingers een bol semifreddo en zet er een espressokopje bij die je vol spuit met de 'espesso'. Serveer het direct.
    vodka.twistdinsdag 28 oktober 2008 @ 22:19
    Ah, tiramisu.

    Hoe ik 'm maak:

    - lange vingers (je hebt er zoveel nodig als jij denkt er de bodem van een schaal een of twee keer mee te kunnen bedekken)
    - 250 ml slagroom
    - 500 gr mascarpone op kamertemperatuur
    - ongeveer 60 gram poedersuiker
    - espresso, +- 2 dl
    - kristalsuiker
    - marsalawijn (of amaretto, wat je hebt staan)
    - 5-6 eieren (medium), gesplitst
    - kopje espresso met een flinke scheppen suiker en wat marsala/amaretto, koud
    (evt een theelepeltje vanille essence)
    - cacao
    - wat pure chocolade

    1. meng de 2 dl koffie met kristalsuiker en marsala. Proef! Als je het lekker vindt, is het goed. Doop hierin de lange vingers (bovenkant 2 tellen, omdraaien, eruit halen). Het idee is dat ze spongy worden, maar van binnen nog wel stevig zijn. Leg deze op een schaal - je hebt ze straks pas weer nodig.
    2. Scheid de eieren. Sla de eiwitten (met eventueel wat suiker) stijf. Sla de slagroom met wat suiker tot een room - het moet geen stijfgeslagen slagroom worden! Zet deze twee in de koelkast.
    3. Mix de dooiers met poedersuiker boven heet water tot het lichtgeel en dikkig is geworden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
    4. Maak de mascarpone zacht met een lepel. Meng hierin het dooiermengsel - gebruik een lepel, geen mixer (en als je een mixer gebruikt, doe het dan heel kort aan het eind). Doe er nu een scheutje van de koude koffie bij. Meng dit weer met een lepel. Vouw er de slagroom in, en daarna ook het stijfgeslagen eiwit. Hier heb je niet alles van nodig, de helft is wel genoeg.
    5. Leg de lange vingers in een schaal en schep er het mascarponemengsel over. Herhaal desgewenst. Strooi hierover (met een zeef bijvoorbeeld) royaal cacao. Rasp er daarna nog wat chocolade op. Laat de tiramisu minimaal een halve dag opstijven.

    Let wel, dit recept is voor véél tiramisu; bij mij levert het twee ovenschalen vol op. Sommige hoeveelheden zijn op mijn smaak; als je niet zo van zoet houdt raad ik je aan wat minder suiker te gebruiken; houdt je juist heel erg van zoet, gebruik dan nog wat meer.

    Wat ook heerlijk is, is tiramisu met limoncello. Heel fris en zomers, zeker met wat rood fruit.
    -Mellow-dinsdag 28 oktober 2008 @ 22:41
    Maar waarom zou je er slagroom in doen? Mascarpone is toch al romig en machtig genoeg
    Captain_Fabulousdonderdag 30 oktober 2008 @ 11:54
    M'n dieet wat doen julie! Nu moet ik minstens elk recept eens een keer gemaakt hebben!
    zoalshetisdonderdag 30 oktober 2008 @ 13:46
    quote:
    Op donderdag 30 oktober 2008 11:54 schreef Captain_Fabulous het volgende:
    M'n dieet wat doen julie! Nu moet ik minstens elk recept eens een keer gemaakt hebben!
    diëten doe je maar na je dood.
    MinderMutsigdonderdag 30 oktober 2008 @ 13:47
    quote:
    Op donderdag 30 oktober 2008 13:46 schreef zoalshetis het volgende:

    [..]

    diëten doe je maar na je dood.
    vodka.twistzaterdag 1 november 2008 @ 13:23
    quote:
    Op dinsdag 28 oktober 2008 22:41 schreef -Mellow- het volgende:
    Maar waarom zou je er slagroom in doen? Mascarpone is toch al romig en machtig genoeg
    Het maakt het juist wat luchtiger, vergeleken bij mascarpone is slagroom redelijk licht.
    -Mellow-woensdag 12 november 2008 @ 19:05
    Ik heb nu het lange vingerdeeg in de oven staan, ben benieuwd.
    -Mellow-woensdag 12 november 2008 @ 19:25
    hmm, het smaakt wel als lange vingers, maar is niet krokant. Tis meer een soort eierkoek...
    Tha-CheFwoensdag 12 november 2008 @ 22:34
    quote:
    Op woensdag 12 november 2008 19:25 schreef -Mellow- het volgende:
    hmm, het smaakt wel als lange vingers, maar is niet krokant. Tis meer een soort eierkoek...
    Probeer ze eens langer in de oven te bakken op een lagere temperatuur.
    Dan kunnen ze goed drogen van binnen.
    -Mellow-woensdag 12 november 2008 @ 22:37
    quote:
    Op woensdag 12 november 2008 22:34 schreef Tha-CheF het volgende:

    [..]

    Probeer ze eens langer in de oven te bakken op een lagere temperatuur.
    Dan kunnen ze goed drogen van binnen.
    Ja ben ik net aan t doen. T zal wel komen omdat ik een hele plak maak ipv vingers, dat gaart minder snel.
    DancingPhoebevrijdag 14 november 2008 @ 19:11
    Ik ga dit weekend het recept van Miss Sly proberen. Maar hoe kom ik aan Espresso? Ik heb geen espressoapparaat... Wel een gewoon koffiezetapparaat, maar ik kan eerlijk gezegd geen koffie maken Ik drink geen koffie en kan het dus ook niet echt zetten. Maar goed heb ik voor Espresso uberhaupt wel iets aan een koffiezetapparaat?

    En valt er te smokkelen? Ik neem toch aan dat niet iedere thuis-tiramisu-maker een espressoapparaat heeft staan...

    Edit: o ik lees even terug en zie dat het ook sterke koffie mag zijn, wat moeten de verhoudingen koffie en water dan zijn?
    probinzaterdag 15 november 2008 @ 09:37
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 19:11 schreef DancingPhoebe het volgende:
    Ik ga dit weekend het recept van Miss Sly proberen. Maar hoe kom ik aan Espresso? Ik heb geen espressoapparaat... Wel een gewoon koffiezetapparaat, maar ik kan eerlijk gezegd geen koffie maken Ik drink geen koffie en kan het dus ook niet echt zetten. Maar goed heb ik voor Espresso uberhaupt wel iets aan een koffiezetapparaat?

    En valt er te smokkelen? Ik neem toch aan dat niet iedere thuis-tiramisu-maker een espressoapparaat heeft staan...

    Edit: o ik lees even terug en zie dat het ook sterke koffie mag zijn, wat moeten de verhoudingen koffie en water dan zijn?
    Probeer anders als alternatief een blikje ijs-koffie, welke in elke supermarkt te koop is.

    [ Bericht 4% gewijzigd door probin op 15-11-2008 10:47:16 ]
    probinzaterdag 15 november 2008 @ 09:39
    quote:
    Op zaterdag 15 november 2008 09:37 schreef probin het volgende:

    [..]
    MinderMutsigzaterdag 15 november 2008 @ 09:46
    Ik ben geen koffiedrinker dus ik weet het ook niet. Ik doe maar wat en mensen zijn dan zo vriendelijk om te zeggen dat het smaakt.
    Davidzaterdag 15 november 2008 @ 11:02
    je kunt de koffie in tiramisu vervangen door chocolademelk of zelfs door sinaasappelsap. IN dat laatste geval krijg je natuurlijk een totaal ander dessert maar in mijn ogen veel lekkerder (ben namelijk niet zo voor koffie).
    MinderMutsigzaterdag 15 november 2008 @ 11:12
    Dat lijkt me echt niks.
    SHEzaterdag 15 november 2008 @ 11:15
    Bij de supermarkt verkopen ze staafjes espresso van nescafe, staafje in klein kopje, scheut water erbij..klaar. Prima voor tiramisu
    Stampurtjuhzaterdag 15 november 2008 @ 12:54
    een schaamteloze tvp :p
    SHEzaterdag 15 november 2008 @ 14:04
    Tadaaaaa....vandaag 1 met pecannoten en pietsie amandelspijs door de mascarpone.
    En ipv cacao, nesquick ( veel zoeter )
    Vanavond als ie stijf is ( wehehe ik zei stjif ) gaan er nog grote donkere krullen pure choco overheen.

    Adelantezaterdag 15 november 2008 @ 14:19
    quote:
    Op zaterdag 15 november 2008 12:54 schreef Stampurtjuh het volgende:
    een schaamteloze tvp
    -Mellow-zaterdag 15 november 2008 @ 14:28
    Mijn tiramisu van donderdag was nagenoeg perfect, behalve dat ik een iets te dikke plak deeg had waardoor het koffiemengsel niet helemaal tot onder was ingetrokken.
    SHEzaterdag 15 november 2008 @ 14:30
    Misschien de volgende keer je deeg als het klaar is tremperen met koffielikeur ( zoals je ook v oor taarten doet )

    Ik ga je recept ook even volgen, want ik vind een groot vlak biscuit veeeel handiger dan het gekut met de vingers!
    -Mellow-zaterdag 15 november 2008 @ 14:47
    Volgende keer maak ik gewoon een minder dikke plak.
    SHEzaterdag 15 november 2008 @ 14:52
    Rijst het nog veel? ( dan weet ik of ik recept moet volgen of door de helft moet doen )
    DancingPhoebezaterdag 15 november 2008 @ 15:30
    Hmpf. Ik heb om te beginnen een inschattingsfout gemaakt mbt de hoeveelheid. Ik heb een gigantische ovenschaal gebruikt. Nu zit er echt zo'n dun laagje pruts op!
    Maar goed, het is een testronde voor kerst, dus dan heb ik er ook daadwerkelijk nog iets van geleerd
    -Mellow-zaterdag 15 november 2008 @ 15:38
    quote:
    Op zaterdag 15 november 2008 14:52 schreef SHE het volgende:
    Rijst het nog veel? ( dan weet ik of ik recept moet volgen of door de helft moet doen )
    Nee niet echt.
    Ik denk zelf dat 2 eieren, 50 g bloem en 45 g suiker voor een goeie hoeveelheid zorgen ( dat is 2/3 van het recept van MinderMutsig) Hangt ook weer van formaat van je schaal af natuurlijk, maar even uitgaande van een recept waarbij je 250g. mascarpone gebruikt.
    DancingPhoebezaterdag 15 november 2008 @ 16:49
    Mgihih ik was net eeuh gevallen. Zo midden op het hoekje van de tiramisu... in de koelkast zeg maar. En toen proefde ik dus per ongeluk een stukje. Ook al staat ie pas 2 uur in de koelkast en zit het cacao er nog niet op enzo. En het blijkt nu al heel lekker te zijn!
    DancingPhoebewoensdag 26 november 2008 @ 18:08
    Nog even een recensie; Ik heb hem gemaakt met het recept van Miss Sly en het was vooral opvallend hoe makkelijk het eigenlijk was. Ik had een megaovenschaal, maar daar viel de rest van de ingredienten bij weg, dus ik had uiteindelijkeen laag lange vingers met een dun laagje smeersel. Maar het was wel goddelijk!

    Ik ga deze oa maken voor mijn kerstdiner, maar dan maak ik het in een kleinere schaal en dus hoger en met iets meer koffielikeur.