abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 12 december 2006 @ 11:03:14 #1
121315 LENUS
UFC undisputed 2009
pi_44350731


High Definition & Multichannel Audio

In deze topic draait het om het optimaliseren van de audiovisuele beleving bij console gaming. Het optimaal benutten van de mogelijkheden die je console te bieden heeft en het volledig tot hun recht laten komen van de games. Hiervoor heb je de juiste apparatuur nodig en dat kan een aardige investering zijn, maar dan heb je ook wat!

HDTV

HDTV is de opvolger van de inmiddels ruim 50 jaar oude PAL en NTSC beeldstandaarden. Bij high definition draait alles om de betere beeldkwaliteit met hogere resoluties, hoger contrast, helderdere kleuren en hogere verversingsfrequenties.


HD-ready

Hoewel HDTV's in Japan en de VS al aardig aan het inburgeren zijn, staat deze standaard in Europa nog in de kinderschoenen. Tv-zenders laten voorlopig nog op zich wachten, maar tv-fabrikanten hebben de eerste stap al gezet. "HD-ready" tv's zijn hier inmiddels al volop verkrijgbaar. Het verschil tussen een "HD-ready" tv en volwaardige HDTV is dat een HDTV ook een ingebouwde tuner moet hebben om tv-uitzendingen in high definition te kunnen ontvangen. Een tv moet aan de volgende eisen voldoen om het "HD-ready" logo te mogen dragen.
  • Het scherm heeft het breedbeeld formaat met een aspectratio van 16:9.
  • Het scherm heeft minimaal 720 fysieke beeldlijnen.
  • Het scherm accepteert minimaal de volgende ingangssignalen:
    - Een resolutie van 1280x720 pixels op 50Hz en 60Hz progressive (720p)
    - Een resolutie van 1920x1080 pixels op 50Hz en 60Hz interlaced (1080i)
  • Het apparaat kan deze ingangssignalen ontvangen via de volgende interfaces:
    - Component (analoog)
    - HDMI/DVI (digitaal)
  • De DVI of HDMI ingang moet "content protection" ondersteunen (HDCP).


    High Definition Console Gaming

    Hoewel de oudere consoles in mindere mate ook ondersteuning bieden voor high definition, is het eigenlijk pas de laatste generatie consoles die er echt van gaat profiteren. En dan met name de Xbox 360 van Microsoft en de Playstation 3 van Sony. Ze zijn volledig geoptimaliseerd voor de HD-resoluties en alle games die op deze consoles gaan verschijnen maken daar gebruik van.


    De Playstation 3 ondersteunt 720p, 1080i en 1080p.
    Ook de Xbox 360 ondersteunt 720p, 1080i en 1080p.

    Andere High Definition Media Op Consoles

    Blu-Ray en HD-DVD zijn in eerste instantie ontwikkeld om films in high definition op te kunnen slaan en deze media kunnen films weergeven tot aan het 1080p formaat.


    De Playstation 3 krijgt ook de functie van BD-video speler.
    De Xbox 360 zal een los verkrijgbare HD-DVD add-on krijgen waarmee het mogelijk wordt om je console te gebruiken als HD-DVD speler.

    High Definition Interfaces & Bijbehorende Kabels

    Uiteraard vereisen high definition beelden geschikte interfaces en kabels en kun je je console niet zomaar met een simpele composite kabel high definition beelden weer laten geven. Om je console high definition beelden naar een geschikt scherm te laten sturen kun je de volgende drie verschillende kabels gebruiken.

  • Component
    De component kabels bestaan uit 3 kabels om het beeld over te dragen, deze zijn vaak vergezeld door 2 audiokabels. Componentkabels geven analoog beeld door volgens het "Y, Cb/Pb, Cr/Pr" principe, waarbij Y de helderheidscomponent, Cb/Pb de kleurcomponent voor blauw en Cr/Pr het kleurcomponent voor rood zijn. Omdat bij component het signaal van digitaal naar analoog en van RGB naar "Y, Cb/Pb, Cr/Pr" omgezet moet worden en vervolgens weer andersom vindt er enig kwaliteitsverlies plaats.


    De Playstation 3 zal met dezelfde componentkabel werken die al voor de Playstation 2 verkrijgbaar is.
    Bij de Xbox 360 wordt de componentkabel standaard meegeleverd, beschik je over een "Core System", dan kun je uiteraard een optionele kabel aanschaffen.

  • VGA
    De aloude bekende VGA interface die talloze resoluties en frequenties ondersteunt is een analoge interface die een RGB signaal biedt. Vrij veel HDTV's en "HD-ready" tv's hebben naast component en HDMI ook een VGA ingang. Hiermee kun je de tv's met een resolutie van 1366x768 ook vaak op hun native resolutie aansturen. Afhankelijk van je tv en de instellingen van de console kàn een VGA-kabel een beter beeld geven dan component kabels. Uiteraard is de VGA kabel ook uitermate geschikt om je console op een computermonitor aan te sluiten om, bij gebrek aan HDTV, toch te kunnen genieten van de hogere resoluties die de console biedt.


    Voor de Playstation 3 is er nog geen VGA-kabel aangekondigd.
    Voor de Xbox 360 is er een VGA-kabel beschikbaar zijn. Er zijn hiermee naast 720p, 1080i en 1080p ook nog andere VGA-resoluties in te stellen.

  • High Definition Multimedia Interface
    Ofwel HDMI, dè nieuwe standaard voor beeld en geluidsoverdracht. In tegenstelling tot component en VGA is HDMI volledig digitaal. Het beeldsignaal van HDMI is gebaseerd op en compatible met DVI. HDMI is in staat om ongecomprimeerd digitaal beeld tot maximaal 1080p te transporteren tussen bron en weergever. Omdat alle HDTV's de beelden toch al digitaal verwerken en de bronnen uiteraard ook digitaal zijn, biedt HDMI verreweg de beste kwaliteit.


    De Playstation 3 versie heeft een standaard HDMI uitgang die tot 1080p gaat.
    De Xbox 360 ondersteunt vooralsnog geen HDMI.

    Multichannel Audio Console Gaming

    De digitale surroundformaten "Dolby Digital" en "DTS" zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor bioscoopfilms en later geïntroduceerd in de huiskamer met de komst van DVD. "Dolby Digital" biedt hooguit 5.1 discrete geluidskanalen. "DTS" gaat tot maximaal 6.1 en ondersteunt hogere bitrates. De huidige consoles maken al gebruik van multichannel audio en de nieuwe consoles ondersteunen uiteraard ook discrete surroundformaten.


    Sommige Playstation 2 games hebben pre-mixed "Dolby Digital" 5.1 geluid bij FMV's en enkele games ondersteunen real time "DTS". De Playstation 3 gaat real time "Dolby Digital" 5.1 en "DTS" ondersteunen in z'n games, evenals het ongecomprimeerde LPCM.
    De Xbox was de eerste console die real time "Dolby Digital" 5.1 ondersteunde en vele games bieden deze optie. De Xbox 360 ondersteunt real time "Dolby Digital" 5.1 in al z'n games.

    Andere Multichannel Audio Media Op Consoles

    DVD-Video is natuurlijk een van de bekendste en populairste dragers van "Dolby Digital" en "DTS" geluid. BD-video en HD-DVD gaan nog een stapje verder met de nieuwe HD-surround formaten "Dolby Digital Plus", "Dolby True HD" en "DTS-HD". Deze nieuwe formaten bieden een nog hogere geluidskwaliteit dan hun voorgangers en gaan tot 7.1 discrete kanalen. De eerste receivers/versterkers die deze nieuwe formaten ondersteunen moeten echter nog aangekondigd worden. En dan is er nog de "Super Audio CD". Sony en Philips hebben dit samen geïntroduceerd als de opvolger van de CD, maar enig succes blijft uit. Hoe dan ook biedt ook SACD multichannel geluid van hoge kwaliteit in het "Direct Stream Digital" formaat.


    De Playstation 2 speelt DVD-video af en kan zowel "Dolby Digital" als "DTS" bitstreams doorvoeren. De Playstation 3 kan DVD-video en BD-video afspelen. Bij het afspelen van DVD-video en BD-Video zal de Playstation 3 "Dolby Digital" en "DTS" bitstreams doorvoeren. De Playstation 3 zal ook SACD's af kunnen spelen.
    De Xbox speelt DVD-video af en kan zowel "Dolby Digital" als "DTS" bitstreams doorvoeren. De Xbox 360 kan uiteraard ook DVD-video afspelen en daarbij "Dolby Digital" en "DTS" bitstreams doorvoeren. Met behulp van de los verkrijgbare HD-DVD add-on kan de console gebruikt worden om HD-DVD's af te spelen

    Multichannel Audio Interfaces & Bijbehorende Kabels

    Om te kunnen genieten van Dolby Digital en/of DTS geluid heb je een AV-receiver of versterker nodig met een geschikte surround-decoder en het juiste aantal speakers uiteraard. Home cinema setjes bieden vaak ook uitkomst en er zijn ook eenvoudige speakersetjes met decoder beschikbaar. Het is maar net wat je er aan wilt uitgeven. Om je console hierop aan te sluiten kun je de volgende kabels gebruiken.

  • S/PDIF Optical
    Ookwel bekend als "Toslink". Een optische digitale kabel die een gecodeerde "Dolby Digital"- of "DTS"-bitstream, maar ook stereo PCM geluid kan transporteren.


    Zowel de Playstation 2 als de Playstation 3 hebben een standaard optische uitgang, zodat je de optische kabel direct op het apparaat zelf kunt aansluiten.
    Om de Xbox met de optische kabel te verbinden heb je de losverkrijgbare "advanced scart cable" nodig. Bij deze kabel zit een kastje met optische uitgang, waar je de optische kabel in kunt steken. Bij de Xbox 360 kun je de optische kabel aansluiten op de connector van de componentkabel of scartkabel die in de console steekt.

  • High Definition Multimedia Interface
    HDMI ondersteunt tot 8 ongecomprimeerde geluidskanalen van 24bit met een samplefrequentie van 192KHz. Maar ook bitstreams voor "Dolby Digital" en "DTS". HD-formaten "Dolby Digital Plus", "Dolby True HD" en "DTS-HD" kunnen enkel over HDMI en niet over S/PDIF. Binnenkort kunnen we receivers verwachten die het beeld over een HDMI kabel kunnen doorlussen naar de tv en zelf de audio bitstream eruit halen en decoderen. Ook voor multichannel SACD's is HDMI de enige mogelijke digitale verbinding.


    De Playstation 3 heeft een standaard HDMI uitgang.

    Finetunen

    Als alles eenmaal aangesloten is kan het nooit kwaad om te experimenteren met de instellingen van de console, het scherm en, de versterker, de plaatsing van de speakers, enz. En hier ervaringen uitwisselen natuurlijk!

    High Definition Links

  • AACS - Officiële website
  • HDMI - Officiële website
  • Blu Ray Disc Associasion - Officiële website
  • HD-DVD - Officiële website

    Multichannel Audio Links

  • Dolby - Officiële website
  • DTS - Officiële website
  • Super Audio CD - Officiële website

    Voorgaande Topics

    01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06

    (OP)



    Ik zit een aankoop te overwegen en wel de volgende:

    Samsung LE26R71B



    Dit kost me ongeveer 650 euro en is verder een prima tv. Maar is dit niet zonde vanwege de opkomst van de fullHD tv's . Die zijn nu nog rond de 2500, maar over een jaar wellicht de helft. Wat is wijsheid?

    [ Bericht 95% gewijzigd door P-Style op 13-12-2006 09:28:37 (OP toegevoegd) ]
  • JFK: "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country".
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:05:43 #2
    129574 Kiteless
    pornsexgoddess
    pi_44350798
    Ik zou lekker wachten.
    -=[ Kiteless ]=-=[ To dream of love ]=-
    pi_44350811
    Wachten inderdaad.
    Let's drop some acid and go to a titty bar.
    pi_44350841
    Gewoon wachten, tot die tijd lekker HD gamen op je monitor.
    "Do or do not, there is no try!"
    Kick my ass!
    Xblog360
    [url=http:/gesignaleerd.blogspot.com]Blog[/url]
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:08:39 #5
    111612 blrrrt
    Het Grote Voordeel Van FOK!
    pi_44350866
    Wachten of nu je knip al trekken voor fullHD.
    Het leven is geen krentenbol.
      Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 dinsdag 12 december 2006 @ 11:09:18 #6
    8731 crew  Netsplitter
    #jesuisMasi
    pi_44350883
    Er zijn nu zeer weinig, misschien 3, zenders die 1080i materiaal uitzenden, laat staat 1080P.
    Dat zal denk ik niet snel veranderen omdat ze dan nieuwe apparatuur nodig hebben, en dat kost aardig wat.
    De nl zenders zullen de komende jaren niet over gaan op HD formaat heb ik het idee, dus moet je of schotel nemen of een HD decoder.
    OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:13:32 #7
    121315 LENUS
    UFC undisputed 2009
    pi_44350983
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 11:09 schreef Netsplitter het volgende:
    Er zijn nu zeer weinig, misschien 3, zenders die 1080i materiaal uitzenden, laat staat 1080P.
    Dat zal denk ik niet snel veranderen omdat ze dan nieuwe apparatuur nodig hebben, en dat kost aardig wat.
    De nl zenders zullen de komende jaren niet over gaan op HD formaat heb ik het idee, dus moet je of schotel nemen of een HD decoder.
    In dat geval koop ik dus die Samsung
    JFK: "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country".
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:23:41 #8
    55011 HunterSThompson
    Buy the ticket, take the ride
    pi_44351250
    Hee, die heb ik ook, maar dan de 32 inch versie en in het wit. Echt een fijne tv.
    "When the going gets weird, the weird turn pro."
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:25:19 #9
    121315 LENUS
    UFC undisputed 2009
    pi_44351286
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 11:23 schreef HunterSThompson het volgende:
    Hee, die heb ik ook, maar dan de 32 inch versie en in het wit. Echt een fijne tv.
    Zit ook nog een beetje te twijfelen tussen de 26 inch en de 32 variant.
    JFK: "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country".
    pi_44351316
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 11:25 schreef LENUS het volgende:

    [..]

    Zit ook nog een beetje te twijfelen tussen de 26 inch en de 32 variant.
    Als je twijfelt altijd groter gaan! anders krijg je spijt!
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:28:13 #11
    121315 LENUS
    UFC undisputed 2009
    pi_44351366
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 11:26 schreef koentje.k het volgende:

    [..]

    Als je twijfelt altijd groter gaan! anders krijg je spijt!
    Ja ik denk dat je gelijk hebt, moet ik er maar 200 extra tegenaan gooien
    JFK: "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country".
    pi_44351385
    32"!! 26 krijg je denk ik spijt van.
      dinsdag 12 december 2006 @ 11:30:30 #13
    121315 LENUS
    UFC undisputed 2009
    pi_44351428
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 11:28 schreef nexhil het volgende:
    32"!! 26 krijg je denk ik spijt van.
    welke heb jij dan?
    JFK: "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country".
    pi_44351819
    Onthoud dat vooralsnog fullHD alleen mogelijk is bij 40"
      Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 dinsdag 12 december 2006 @ 11:50:13 #15
    8731 crew  Netsplitter
    #jesuisMasi
    pi_44351930
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 11:46 schreef Nudie het volgende:
    Onthoud dat vooralsnog fullHD alleen mogelijk is bij 40"
    *kuch*bs*kuch
    OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
    pi_44352142
    Gewoon die Samsung kopen, ik zat met hetzelfde vraagstuk een tijd terug. Toen heb ik de 32inch versie van Samsung gehaald voor relatief weinig.

    Als straks de full HD tvs voldoende voorradig zijn heb je je tv al helemaal terugverdiend kijkende naar de prijsdalingen tussen nu en straks. Zo heb ik het geredeneerd

    PLUS je hebt dan straks een leuk xtra tvtje voor op je slaapkamer of in de keuken, toilet, auto ( ), de kelder, zolder, op het dak, voor je ouders...etc etc u get the picture
      FOK!fotograaf dinsdag 12 december 2006 @ 12:05:16 #17
    151126 angel008
    pi_44352360
    zo zit ik ook op het moment te dubben mijn tv die all echt zn laatste jaren heeft gehad +- 10 jaar moet eigenlijk ook plaats maken voor een lcd tv..

    probleem is dat ik eigenlijk een full hd tv wil hebben maar ik echt geen 2/3000 ¤ eraan ga uitgeven.

    zelf vind ik de samsung een hele mooie tv maar toch denk ik dat voorlopig de oude tv blijft staan..

    wil eerst nog even afwachten tot de prijzen zakken en de laser tv's gaan uitkomen/verder ontwikkelen.

    volgens mij gaat er heel wat gebeuren in de markt en ik wil lekker wachten tot de markt instort en die dingen aan de straatstenen niet meer te verkopen zijn
    pi_44352449
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 12:05 schreef angel008 het volgende:
    zo zit ik ook op het moment te dubben mijn tv die all echt zn laatste jaren heeft gehad +- 10 jaar moet eigenlijk ook plaats maken voor een lcd tv..

    probleem is dat ik eigenlijk een full hd tv wil hebben maar ik echt geen 2/3000 ¤ eraan ga uitgeven.

    zelf vind ik de samsung een hele mooie tv maar toch denk ik dat voorlopig de oude tv blijft staan..

    wil eerst nog even afwachten tot de prijzen zakken en de laser tv's gaan uitkomen/verder ontwikkelen.

    volgens mij gaat er heel wat gebeuren in de markt en ik wil lekker wachten tot de markt instort en die dingen aan de straatstenen niet meer te verkopen zijn
    zie mijn post hierboven, het is een win-win situatie

    En instorten?!? De penetratiegraad is nog niet eens de 10% voorbij en zit nog in de groeifase, dat gaat nog wel een minstens een decennium duren hoor
    pi_44352483
    Full HD kijk je niet op een TV, maar op een projectiescherm.
    pi_44352515
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 12:10 schreef KonnieKipke het volgende:
    Full HD kijk je niet op een TV, maar op een projectiescherm.
    Als je genoegen neemt met het scherm, de ophang van de projector, de duur van de lampen etc etc
    Voor veel mensen geen optie hoor
      dinsdag 12 december 2006 @ 12:24:47 #21
    133161 Emerica
    Dead Rising?
    pi_44352905
    Gewoon voor de hdready tv gaan. Verschil van resolutie (720p en 1080p) is niet te merken op een 26" scherm. Tot en met een 32" merk je het verschil tussen beide resoluties sowieso niet, alleen als je voor 37 inch of hoger gaat ben je beter (scherper;)) af met een Full HD scherm. En dan nog, knappe jongen die een Full HD scherm in 26" vind, die bestaan namelijk niet en zullen ook niet snel ingevoerd gaan worden om de vorige reden.

    De meeste mensen hier hebben ook echt geen idee waar ze het over hebben...
    Aight
    pi_44352952
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 12:24 schreef Emerica het volgende:
    Gewoon voor de hdready tv gaan. Verschil van resolutie (720p en 1080p) is niet te merken op een 26" scherm. Tot en met een 32" merk je het verschil tussen beide resoluties sowieso niet, alleen als je voor 37 inch of hoger gaat ben je beter (scherper;)) af met een Full HD scherm. En dan nog, knappe jongen die een Full HD scherm in 26" vind, die bestaan namelijk niet en zullen ook niet snel ingevoerd gaan worden om de vorige reden.

    De meeste mensen hier hebben ook echt geen idee waar ze het over hebben...
    1080p in h264 wordt de nieuwe standaard in HD. Veel zenders, zoals Universal HD, BBC HD, TNT HD maken al steeds meer gebruik van progressive 1080.
      dinsdag 12 december 2006 @ 12:32:09 #23
    133161 Emerica
    Dead Rising?
    pi_44353138
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 12:26 schreef KonnieKipke het volgende:

    [..]

    1080p in h264 wordt de nieuwe standaard in HD. Veel zenders, zoals Universal HD, BBC HD, TNT HD maken al steeds meer gebruik van progressive 1080.
    Daar heb je een decoder voor die dat even mooi voor je naar 720p zet en je geen verschil ziet.
    Aight
    pi_44353161
    Al die gasten die hier roepen dat je moet wachten die snappen er zelf geen ene fuck van. Je gaat toch geen jarenlang met een bullshit TV zitten nu toch? En tegen de tijd dat Full HD schermen betaalbaar zijn, ben je minimaal 2 jaar verder. En dan nog kan je alleen HD films kijken, want NL zenders zenden dat de komende 5 jaar toch nog niet uit.

    En daarbij, iemand die ik ken heeft een FULL HD scherm, films zijn mooier, dat wel, maar als ik op mijn Samsung LE32M61b scherm ga kijken, heb ik ook knetterstrak beeld, het verschil is bij lange na niet zo groot als bij een 480p scherm tegenover een 720p scherm.

    Gewoon doen dus, en ja, ga voor de 32"
    pi_44353537
    quote:
    Op dinsdag 12 december 2006 12:32 schreef Emerica het volgende:

    [..]

    Daar heb je een decoder voor die dat even mooi voor je naar 720p zet en je geen verschil ziet.
    Eensch, voor tvuitzendingen hoef je t niet te doen. Als er al HD uitzendingen standaard komen in NL (kuch breedbeeld kuch) dan zullen ze gaan voor de techniek die t meeste voorkomt en die qua bandbreedte het interessantst is, 720p dus. Zelfs de HD zenders die je nu hebt op bijvoorbeeld @home zijn vreselijk compressed waardoor je veel details mist.

    1080p is leuk voor de PC, de PS3, films and thats it. Ik ben het niet eens met het verschil trouwens, als je een 50inch 1080p ziet draaien met media in 1080p dan blaast het werkelijk de 720p's weg. De karakters staan dan echt gewoon in je huiskamer. Niet dat 720p niet mooi is maar 1080p is werkelijk subliem.
    abonnement bol.com Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')