quote:
Op dinsdag 14 november 2006 20:46 schreef pos het volgende:[..]
Klinkt heerlijk allemaal, maar lijkt me idd verschrikkelijk veel werk.
Recepten?
En de groetjes aan je teerbeminde ![]()
het is even wat werk, maar als je de avond tevoren even alles goed klaarzet/maakt, dan is het de avond zelf nog maar kort werk..zoals altijd met japans.
De koreaanse biefstukjes:
stuk lende (biefstuk )
sesamzaad ( zwart en wit )
japanse sojasaus
mirin
teentje knof
snijd de lende tegendraads in dikke plakken; en wrijf ze in met een mengsel van soja, knof, mirin en fijngevijzelde sesam. Laat ze in een bak marineren ( hoe langer, hoe lekkerder! )
Klaarmaken is een kwestie van op heel hoog vuur rose bakken en dan in reepjes snijden.
Bakken in sesamolie natuurlijk
Sidedish:
De paksoi roerbak je snel in neutrale olie, met een flinke scheut mirin. Eerst de witte stukken, als laatst de groene natuurlijk.
De shitakes roerbak je met wat olie op hoog vuur en blus je af met een mengsel van suiker, mirin, gember, soja
dan de kip;
kipfilets
flesje sake
citroensap
verse gember in reepjes
lente-ui en paprika voor de sier
prik met een vork wat in de kip en strooi er wat zout op.
Roer sake, citroensap en gember in kom doorelkaar en giet het over de kip
Leg de kip in een bamboestomer, 2 kopjes water in pan en hang de stomer erin. ( 15-20 min )
Kip in mooie stukken snijden en met de volgende saus overgieten:
soja
mirin
sesamolie
lenteui
(door elkaar roeren dus )
Lekkerste wordt de combi soja + mirin altijd als je het eerst even aan de kook brengt!
garneer met wat roerbak paprika en lente-ui voor kleur,
Sidedish: rijstballetjes gevuld met zalm en lente-ui
snijd lente-ui fijn en doe hetzelfde met gerookte zalm. Doe er wat in azijn ingelegde gembersnippers bij.
Kook nu sushi-rijst en doe er iets meer water bij dan voor sushi ( half kopje extra )
Laat de rijst afkoelen
maak je handen goed nat met water ( laat kraan lopen )
en neem een handje rijst, draai een bal en druk met je duim een putje. Vul dat putje met 2 theelepels van je zalm-mengsel en herstel de vorm. Van de buitenkant mag dus niets te zien zijn!
De ballen worden van het maatje bescheiden sneeuwbal ( maak ze mooi rond en glad )
Schik ze op een schaal en strooi wat zwart sesamzaad over de top ( ziet er super uit )
Zet ze in de koeling tot je serveert
Tip van flip; kook altijd wat mirin mee in je rijst..wel zo lekker.
De ballen kun je de volgende dag prima eten als lunch.
Gewoon serveren met een kommetje soja + wasabi+gember of een sesam dipje.