FOK!forum / Culinesse à gogo / Pizzaoven
timpie82donderdag 2 november 2006 @ 11:56
Ik ben aan het rondkijken voor een (tweedehands) pizzaoven die ook in de horeca gebruikt worden. Nu is mijn vraag: hebben mensen hier daar ervaring mee of zelf zo'n oven hebben? Waar moet ik vooral op letten als ik dergelijke oven wil kopen? Ik ga denk ik voor een electrische oven...
SHEdonderdag 2 november 2006 @ 12:18
zonde!
ga dan voor een houtgestookte oven:

http://www.fornino.nl/
timpie82donderdag 2 november 2006 @ 12:23
Dat was de bedoeling, maar hout wordt een enorm probleem voor mij in de toekomst!
SHEdonderdag 2 november 2006 @ 12:25
Hoe bedoel je dat?
Je kunt bij een tuincentrum en bouwmarkt gewoon hout kopen.
reclamedoosdonderdag 2 november 2006 @ 13:52
quote:
Op donderdag 2 november 2006 12:18 schreef SHE het volgende:
zonde!
ga dan voor een houtgestookte oven:

http://www.fornino.nl/
Oooeh, mn droom. Wat is er nou lekkerder als in je eigen achtertuin een pizza/lasagne bakken op een echt houtvuurtje. Als ik eens een tuin heb waar dit in past.....
SHEdonderdag 2 november 2006 @ 13:58
Mijn idee, maar ook vlees, heerlijke potjes stoof, aardappeltjes poffen

In elke tuin moet voor de zomer een BBQ en voor de winter een steenoven.
RobinKdonderdag 2 november 2006 @ 14:11
quote:
Op donderdag 2 november 2006 13:58 schreef SHE het volgende:
Mijn idee, maar ook vlees, heerlijke potjes stoof, aardappeltjes poffen

In elke tuin moet voor de zomer een BBQ en voor de winter een steenoven.
macnlmaandag 29 januari 2007 @ 22:48
Helemaal geweldig zo'n houtgestookte pizzaoven, wij hebben er ook eentje!







Grtz,
Marcel
Richie_Richmaandag 29 januari 2007 @ 23:12
Oeh, wat moet dat geweldig zijn
Schnabbeltjemaandag 29 januari 2007 @ 23:15
Waarom ligt er onkruid op de pizza?
Sharkdoggiemaandag 29 januari 2007 @ 23:43
quote:
Op maandag 29 januari 2007 23:15 schreef Schnabbeltje het volgende:
Waarom ligt er onkruid op de pizza?
Das voor de sier.
macnldinsdag 30 januari 2007 @ 16:07
Haha, das rucola! Een pizza met Parmaham, Rucola (sla) en parmesaanse kaas is het einde!!
timpie82woensdag 31 januari 2007 @ 18:14
Op termijn ga ik ook wel een pizzaoven in de tuin (laten) bouwen. Over enkele weken zal ik mijn bestelde oven ontvangen, daar ben ik iets sneller pizza mee aan het bakken dan met een houtoven...
macnldonderdag 1 februari 2007 @ 18:55
Wat voor oven heb je gekocht dan timpie? geen houtoven??? In een houtoven bak e een pizza in ongeveer een minuutje in een andere oven duurt dat wel bijna 10 a 15 minuten.. een houtoven is dus veel sneller!
timpie82vrijdag 2 februari 2007 @ 15:07
Deze oven gaat tot 500 graden waarmee het mogelijk moet zijn om een pizza op 2 minuten klaar te hebben
macnlzaterdag 3 februari 2007 @ 00:05
Hey Timpie,

Ben benieuwd wat voor oven het is, is het geen houtoven dan? Heb je een plaatje of een URL? De mijne komt van echt een superding!!

Grtz,
Marcel

[ Bericht 15% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 23:16:44 ]
timpie82zaterdag 3 februari 2007 @ 10:15
@macnl: het is een cuppone micro pizzaoven op de site staan er wel foto's... Ben alleen aan het zoeken naar een goed recept voor pizzabodem: ik heb de indruk dat het deeg dat ik maak te vochtig is of niet stevig genoeg... Heb jij een speciaal recept?
macnlzaterdag 3 februari 2007 @ 20:16
Hey Timpie, mooie oven alleen gaat mijn voorkeur naar een houtoven!

Het pizzadeeg dat ik maak is hetvolgende recept:

Nodig voor zes pizza's (maak deze porties in de broodmachine, meer past althans niet in de mijne)
• 600 gram Italiaanse bloem (Farina 00 of Farina Dopio Zero)
• Zakje gedroogde gist (7gram is een heel pakje volgens mij) of 25gram verse gist
• 2 theelepels (riet)suiker
• 2 theelepels zout
• 4 eetlepels olijfolie
• 300 ml lauw water (37 graden)
• nog een heel klein beetje (bodempje) lauw water (37 graden).

Bereiding met de broodmachine:
• Doe in een klein bakje het bodempje lauw water en vermeng dit met de gist en de suiker. Laat dit 5 tot 10 minuten staan tot dat er belletjes opkomen (Het leeft)
• Doe het water in de broodmachine en voeg hier ook de olie aan toe.
• .Doe hierna de bloem in de broodmachine. Maak in het midden van de bloem een kuiltje. Strooi het zout aan de zijkant.
• Leeg het bakje met het gistmengsel in het gemaakt kuiltje.
• Zet de broodmachine vervolgens op de stand “DEEG” (Dough) en je ziet dat hij een tijd in stelt van ongeveer 1 uur en 20 minuten. Druk op start en de machine gaat kneden.
• Na circa 30 minuten (Op display staat dus dat hij nog 50 minuten te gaan heeft) is het deeg door en door gekneed. Nu gaat het deeg rijzen en 50 minuten later is het klaar.
• Haal het inmiddels in volume verdubbelde deeg uit de machine en leg het op een licht met bloem bestoven plaat.
• Nog heel even met de hand doorkneden en snij het vervolgens in 6 gelijke stukken en maak hiervan weer bollen.
• Leg de bollen op een met bloem bestoven dienblad en dek dit af met een iets vochtige theedoek of plasticfolie. (Pas op dat doek niet op deeg ligt) Laat het vervolgens ten minste een half uur tot een uur liggen op kamertemperatuur zodat het weer wat gaat rijzen.

Als je dat wil is dit ook het moment om het deeg eventueel in te vriezen. Doe de balletjes gelijk in een zakje (boterhamzakje), maak dicht en leg gelijk in de diepvries. Wil je ze later gebruiken dan in de ochtend uit de diepvries en op een met bloem bestoven blad met daar een iets vochtige theedoek overheen. Tegen de avond zijn ze dan goed ontdooid en weer iets gerezen zoals het hoort.

In de koelkast kun je het deeg goed afgesloten ongeveer 2 dagen bewaren, in de vriezer 2 maanden. Laat het deeg voor gebruik goed op kamertemperatuur komen.

Kijk ook eens op onde pizza, daar staan meer recepten.

Groeten Marcel

[ Bericht 1% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:24:10 ]
macnlzondag 4 februari 2007 @ 18:59
Hier ook nog een recept voor super pizzasaus!
Grtz,
Marcel

ecept voor pizzasaus

PIZZASAUS no.1 (warme bereiding)

Ingrediënten:

- 1 kleine ui
- 8 teentjes knoflook
- scheutje rode wijnazijn (en/of rode wijn)
- 6 blikken gepelde pommodori tomaten (Heinz)
- 1 blikje tomatenpuree (à 140 gram)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ½ eetlepel gedroogde basilicum
- 1 eetlepel olijfolie
- (zee)zout
- vers gemalen peper

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit hierin zachtjes de ui en geperste knoflook (niet donker laten worden!). Blus af met de rode wijnazijn en/of rode wijn. Voeg achtereenvolgens de tomaten, tomatenpuree, basilicum, oregano en paprikapoeder toe. Laat het geheel op een zacht vuur ca. 45 minuten pruttelen. Maak gedurende deze tijd op smaak met redelijk veel zeezout en een beetje peper (Goed proeven voor de juiste smaak!).

Laat de saus afkoelen en bewaar gekoeld of bevroren voor verder gebruik.
Per pizza heb je ongeveer drie eetlepels (= 1 kleine pollepel)van deze saus nodig. Goed uitsmeren maar de randen vrijlaten (ca. 2 cm van de rand)

Afgekoelde saus kun je invriezen, voor gebruik goed op kamertemperatuur laten komen


PIZZASAUS no.2 (koude bereiding)

Een snel te maken pizzasaus volgens de koude bereidingsmethode. Voordeel is bovendien dat alle ingrediënten uit de voorraadkast (kunnen) komen en je met deze saus na hartelust verder kunt experimenteren.

Ingrediënten: (Voor 2 Pizza’s)

- 1 blik tomatenblokjes (Polpabella, Grand Italia)
- 50 gram tomatenpuree (2/3 van een blikje à 70 gram)
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- vers gemalen peper
- zout

Bereidingswijze:

Deze saus is geschikt voor twee pizza’s en snel klaar. De saus is bovendien lekker fris en dus niet te zwaar van smaak waardoor je er iets meer van kunt gebruiken per pizza.

Laat de tomatenblokjes uitlekken in een vergiet en pureer ze daarna met een (staaf) mixer. Voeg de kruiden toe en meng nogmaals kort met de mixer. Breng op smaak met zout. Heerlijk bij een pizza met Rucola en Parmaham (beide na het bakken toevoegen)!

Per pizza heb je ongeveer drie eetlepels (= 1 kleine pollepel)van deze saus nodig. Goed uitsmeren maar de randen vrijlaten (ca. 2 cm van de rand)
Terpentin07zondag 4 februari 2007 @ 21:52
Als ik dat hier zo lees krijg ik zin om een houtoven op mijn balkon te installeren.
Nee serieus,als ik ook een tuin zou hebben dan was die meteen besteld.Ik ben ook een mega pizzaliefhebber en krijg meteen trek van dit topic.
Hoeveel kost die electrische oven als ik vragen mag?
macnlzondag 4 februari 2007 @ 23:30
Ik heb voor mijn fornino oven 695 euro betaald, je hebt maar 1,25 x 1,25 mtr tuin nodig. Op het balkon gaat het inderdaad moeilijk maar zelfs binnenplaatsen is mogelijk. In Doetinchem staat een restaurant volgens de website dat ook met zo' n oven werkt en hem binnen heeft geplaatst.

Ik heb er laatst ook brood mee gebakken, was ook helemaal super!



Groetjes,
Marcel

[ Bericht 9% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:24:32 ]
macnlmaandag 5 februari 2007 @ 10:04
deze hebben we afgelopen weekend gemaakt, was heerlijk!

timpie82maandag 5 februari 2007 @ 17:51
Een kleine pizzaoven die tot 500 graden temperatuur haalt kost rond de 550 Euro (Cuppone Micro) en de 300-400 Euro (GGF Micro). Prijzen exclusief BTW, maar vooral die GGF wil weleens sterk in prijs verschillen. Ik heb voor Cuppone gekozen omdat de meeste pizzeria's Cuppone hebben en er bij dit merk ook een venster in zat...
MouseOvermaandag 5 februari 2007 @ 17:56
Oohh!

Ik heb me nooit gerealiseerd dat iets dergelijks binnen bereik valt. En ik ga binnenkort verhuizen, en dan krijg ik een tuintje

Brentmeistermaandag 5 februari 2007 @ 18:05
Oh, wat is dat lekker zeg! Dat is ook mijn droom om ooit zo'n oven te hebben
macnldinsdag 6 februari 2007 @ 00:25
Wij dachten eerst ook dat zoiets alleen door mensen met 2 rechterhanden en heel veel vrienden gemaakt kon worden en dat het heel erg veel tijd en vooral geld zou kosten. Echter de oven stond in een dag of 3, het was erg simpel en de kosten vielen reuze mee!

Je wilt niet weten wat voor leuke reacties we al wel niet gehad hebben en hoeveel vrienden zeggen, NEE.. we komen wel bij jullie, kunnen we mooi pizza bakken

We hebben al heel veel pizzafeestjes gehad, laatst nog een kinderfeestje. Ze vonden het helemaal te gek dat ze zelf pizza mochten bakken.

[ Bericht 12% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:25:09 ]
golferdinsdag 6 februari 2007 @ 00:54
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 00:25 schreef macnl het volgende:
Wij dachten eerst ook dat zoiets alleen door mensen met 2 rechterhanden en heel veel vrienden gemaakt kon worden en dat het heel erg veel tijd en vooral geld zou kosten. Echter de oven stond in een dag of 3, het was erg simpel en de kosten vielen reuze mee!

Je wilt niet weten wat voor leuke reacties we al wel niet gehad hebben en hoeveel vrienden zeggen, NEE.. we komen wel bij jullie, kunnen we mooi pizza bakken

We hebben al heel veel pizzafeestjes gehad, laatst nog een kinderfeestje. Ze vonden het helemaal te gek dat ze zelf pizza mochten bakken.
Lijkt mij helemaal leuk om zo'n ding te hebben.

[ Bericht 4% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 23:17:34 ]
methandinsdag 6 februari 2007 @ 13:40
quote:
Op maandag 29 januari 2007 23:15 schreef Schnabbeltje het volgende:
Waarom ligt er onkruid op de pizza?


Lijkt mij ook wel wat zo'n steenoven..
macnldinsdag 6 februari 2007 @ 13:54
Ik hoorde van dat ze in de wintermaanden 10% korting geven op bestellingen via het internet!

[ Bericht 26% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:25:49 ]
realbasedinsdag 6 februari 2007 @ 14:58
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 00:25 schreef macnl het volgende:
Wij dachten eerst ook dat zoiets alleen door mensen met 2 rechterhanden en heel veel vrienden gemaakt kon worden en dat het heel erg veel tijd en vooral geld zou kosten. Echter de oven stond in een dag of 3, het was erg simpel en de kosten vielen reuze mee!
Brutale vraag : wat kost zoiets dan ??

[ Bericht 6% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 23:17:54 ]
Weird-dinsdag 6 februari 2007 @ 18:25
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 13:54 schreef macnl het volgende:
Ik hoorde van www.fornino.nl dat ze in de wintermaanden 10% korting geven op bestellingen via het internet!
Heb jij aandelen in die firma ofzo?
Brentmeisterdinsdag 6 februari 2007 @ 18:58
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 18:25 schreef Weird- het volgende:

[..]

Heb jij aandelen in die firma ofzo?
Hmm, nu ik alle posts zo eens achter elkaar lees en z'n posthistory bekijk De link naar de site valt ook erg vaak.
timpie82dinsdag 6 februari 2007 @ 19:03
Wat me wel opvalt: Italianen bakken pizza in een oven van 500graden terwijl bij de meeste pizzeria's de oven rond de 350 graden staat... Ik ga voluit voor de 500 graden
macnldinsdag 6 februari 2007 @ 22:55
Ik ben zo enthousiast omdat de oven gewoon super is? verder hebben ze me heel goed hebben geholpen zowel voor als tijdens de bouw. Is het erg als je er dan positief over bent?

BTW. Bij 500graden verbrand je de pizza, de oven kan dat wel aan maar het gaat dan veel te snel is onze ervaring. 350 graden is voldoende om hem in ruim een minuutje te bakken. Hoger kan wel maar als je er dan niet superhandig in bent is hij in een poep en een scheet zwart.

De oven kost ongeveer 700 euro

[ Bericht 3% gewijzigd door macnl op 07-02-2007 13:00:49 ]
zmenvrijdag 9 februari 2007 @ 10:31
ga voor een houtoven als je de ruimte hebt!

je maakt er naast heerlijke authentieke pizza's ook andere gerechten is... het is tenslotte een oven....

en het is erg gezellig om met elkaar rond de oven te zitten en gerechtjes klaar te maken.... veeeel leuker dan een BBQ....!!!
zmenvrijdag 9 februari 2007 @ 10:32
ik heb ook een oven.... bevalt uitstekend.....!!!

[ Bericht 40% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:26:04 ]
Brentmeistervrijdag 9 februari 2007 @ 10:50
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 22:55 schreef macnl het volgende:
Ik ben zo enthousiast omdat de oven gewoon super is? verder hebben ze me heel goed hebben geholpen zowel voor als tijdens de bouw. Is het erg als je er dan positief over bent?
Natuurlijk mag dat! Het valt gewoon op Leuk dat je er zoveel over vertelt, het lijkt me echt een prachtding om te hebben.
Weird-vrijdag 9 februari 2007 @ 11:47
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 22:55 schreef macnl het volgende:
Ik ben zo enthousiast omdat de oven gewoon super is? verder hebben ze me heel goed hebben geholpen zowel voor als tijdens de bouw. Is het erg als je er dan positief over bent?
Ik sluit me geheel aan bij de post hierboven

Maar goed, zodra aankomende zaterdag het miljoen op mijn staatslot valt, neem ik ook zo'n oven!
timpie82vrijdag 9 februari 2007 @ 15:57
Alleen vertelden Italianen mij dat je voor een houtoven om te beginnen heel droog hout nodig hebt, maar ook bij voorkeur hout van fruitbomen voor de smaak. Klopt dit?
macnlvrijdag 9 februari 2007 @ 21:25
Hey Timpie,

Dat je droog hout nodig hebt klopt inderdaad maar dat het van fruitbomen moet zijn is onzin. Eiken is meer dan goed en dat is heel veel, droog en reeds gekloofd te koop via marktplaats voor ongeveer 45 euro per m3. Het mag alleen geen 'knetterhout' als bijvoorbeeld dennen zijn want dan spettert waardoor je as op je pizza krijgt. Als je onder ed oven een opslagruimte maakt en daar het hout onder bewaard kan het mooi verder drogen als het nog niet droog genoeg mocht zijn.

Groetjes,
Marcel
Noorkvrijdag 9 februari 2007 @ 23:00
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 19:03 schreef timpie82 het volgende:
Wat me wel opvalt: Italianen bakken pizza in een oven van 500graden terwijl bij de meeste pizzeria's de oven rond de 350 graden staat... Ik ga voluit voor de 500 graden
Zoals al is gezegd, je pizza verbrand en met als gevolg dat de pizza ook nog niet eens gaar van binnen is. Des te dunner je deeg, des te op hogere temperatuur je de pizza kan bakken. 350 graden lijkt me ook nog wel wat veel. Mijn ervaring is dat je de oven rond de 285~300 graden zet.
macnlzaterdag 10 februari 2007 @ 11:24
Hey hoi,

Hier is de oven op bedrijfstemperatuur, zoals je ziet bijna 300 graden....
Je merkt het in de praktijk heel goed, als het te lang duurt (langer dan 2 minuten) is hij te koud, dan moet er een blokje hout bij, gaat het te snel dan eventjes niets bijgooien...

Groetjes,
Marcel

reclamedooszaterdag 10 februari 2007 @ 12:08
Maar goed dat ik niet weet waar jullie wonen, anders had ik al lang een keer op de stoep gestaan met een tas vol pizza-ingredienten
Ik ben thuis druk aan de lobby geslagen, hopelijk heeft het nog succes voor de zomer.
neinzaterdag 10 februari 2007 @ 14:30
700 euro? goh, das eigenlijk helemaal niet zo duur..
Alleen zie ik t niet zo zitten om in de regen buiten een pizzaatje te gaan bakken
macnlzaterdag 10 februari 2007 @ 15:32
Haha, nee dat hadden wij ook niet dus hebben we meteen maar een veranda er boven gemaakt... zie foto's boven ;-)
timpie82zaterdag 10 februari 2007 @ 16:05
Er staan ook goede plannen op internet om zelf een oven in elkaar te steken, maar je moet wel een beetje overweg kunnen met beton en dergelijke. In afwachting van de oven probeer ik de traditionele oven te slim af te zijn: in de hete lucht stand hem zo heet mogelijk krijgen en daarna de gril op. De pizza zet ik zo kort mogelijk tegen de gril... Vorige week toch een aardige 4 kazen pizza gekregen...
macnlzaterdag 10 februari 2007 @ 19:13
wij hebben ook eerste gekeken naar de moelijkheden om er zelf eentje te bouwen maar een 'prefab' fornino oven was uiteindelijk veel goedkoper. Je wilt niet weten wat vuurvaste ovenstenen kosten! ;-( Op de website van staat volgens mij wel een prijslijst, daar kun je zo zien wat een oven kost.

[ Bericht 10% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:26:33 ]
timpie82zondag 25 februari 2007 @ 11:14
Sinds afgelopen vrijdag heb ik mijn Cuppone oven binnen, gisteren voor de eerste keer pizza mee gebakken. Was vooral verbaasd door de snelheid waarmee de oven op temperatuur is. (had er een oventhermometer van de Hema ingezet, ja zag de temperatuur snel stijgen). Het verschil tussen een pizza maken in een gewone oven en een steenoven is enorm. De eerste pizza's werden gebakken rond de 300°, de volgende op 400°+, baktijd van 3 tot maximaal 5 minuten. Korst echt knapperig, bellen in het deeg van de hoge temperaturen en de pizza zelf gloeiend heet. (als ik van de pizzeria naar huis reed, was de pizza al vaak terug lauw) Alleen had er iemand salami op de pizza gedaan en die heeft kleine plekken op de wanden gemaakt. Ik vrees dat die er niet meer afgaan... Ook de steen is wat zwart, ben er met een staalborstel overgegaan maar ik vermoed dat ik ook die schoon moet laten branden. Iemand een idee over het schoonmaken?
macnlzondag 25 februari 2007 @ 16:09
Hey Timpie, dat de oven wat vies wordt is niet erg! Zet hem eventjes zonder pizza op de maximale temperatuur en hij brand zichzelf schoon in een 15 a 30 minuutjes. Doen wij hier ook altijd met de houtoven, aan het einde de hete as en kooltjes helemaal over de vloer verspreiden en het wordt vanzelf schoon.

Kun je eens een foto plaatsen, ben erg benieuwd!

Grtz,
Mac
timpie82maandag 26 februari 2007 @ 18:41
@macnl: hier enkele foto's. Het klopt inderdaad van dat schoonbranden: zelfs de spatten op de randen van de oven (door de worst) zijn verdwenen... 450° lijkt me iets te hoog gegrepen voor pizza: ofwel moet de bodemplaat lager van temperatuur en de grill een hogere temperatuur...

Frontaanzicht van de oven

Pizza met veel mozarella

Rustig opwarmen

Grill


[ Bericht 2% gewijzigd door timpie82 op 26-02-2007 21:37:20 ]
neinmaandag 26 februari 2007 @ 19:20
whehe, die mozzarella lijkt wel slagroom..
Erosjuhhhmaandag 26 februari 2007 @ 19:24
wat kost zo'n ding aan stroom?
timpie82maandag 26 februari 2007 @ 21:39
Geen idee van die stroom, dat is vooral een zorg voor de parents .
macnldinsdag 27 februari 2007 @ 01:08
Hey Timpie,

Ziet er erg goed uit! Waar je met die hoeveelheden mozzarella mee op moet passen is dat de kaas gaat 'lopen'. Die druipt dan op je pizzasteen een maakt de boel vies. Beter is iets minder kaas in kleinere blokjes wat meer verdeeld over de pizza en niet teveel aan de rand. Maar na een pizza of tien weet je wel wat de problemen zijn en gebeurt het niet meer.

Veel succes!!!

Grtz,
Marcel
timpie82dinsdag 27 februari 2007 @ 18:34
Marcel, ik kan in die oven een pizza steken met 35 cm doorsnede. Hoeveel deeg zou ik daar ongeveer voor nodig hebben?
macnldinsdag 27 februari 2007 @ 22:51
Hey timpie, ik schat in dat je ongeveer 250 gram deeg nodig hebt. Ik maak van een kilo meel ongeveer 6 pizza's van een 20 a 25 cm doorsnede, Gewoon eventjes uitrollen en als de maat goed is even wegen, dan weet je het voor de volgende keer. Heb je wel een pizzaschep die zo groot is trouwens? Die gasten van verkopen een heel fraaie set van een invoer schep, een draaischep, een ovenborstel en een ophangrekje voor 145 euro.

[ Bericht 7% gewijzigd door MissHobje op 28-02-2007 19:22:53 (linkje heb je al genoeg aangehaald.) ]
18konijndonderdag 1 maart 2007 @ 18:50
Ik heb een beetje rondgekeken en de prijzen van de pizzaovens vallen wel mee maar je moet ook een onderbouw met fundering hebben en een afdak. Er worden prijzen genoemd van ¤ 6000 in totaal!
Zelf zie ik me niet zo'n onderbouw maken dus ik vrees dat dit een droom blijft...
macnlvrijdag 2 maart 2007 @ 00:06
Hey Konijn ;-) (Leuke naam)

Ik heb mijn oven bij Fornino gekocht en was 700 euro kwijt en ongeveer 300 euro aan stenen, cement, isolatiemateriaal en overige extra's.

Je moet inderdaad een beetje kunnen metselen wil je een onderste van bakstenenl willen maken, een vriend van mij heeft hiervoor een beunhaas/metselaar ingehuurd welke het onderstel in een dag (25 euro per uur) voor hem heeft gemaakt. Je zou het echter ook heel simpel van hout kunnen maken of van gasbeton blokken welke je later aanraapt met cement.






Groetjes,
Marcel
PLAE@vrijdag 2 maart 2007 @ 02:07
Leuk gedaan hoor
18konijnvrijdag 2 maart 2007 @ 10:16
quote:
Op vrijdag 2 maart 2007 00:06 schreef macnl het volgende:
Ik heb mijn oven bij Fornino gekocht en was 700 euro kwijt en ongeveer 300 euro aan stenen, cement, isolatiemateriaal en overige extra's.
Aha. dat opent perspectieven. De foto's zijn inspirerend, dit lijkt me heel goed haalbaar!
timpie82zaterdag 3 maart 2007 @ 12:29
Marcel, ik heb nog een vraagje over het deeg. Altijd als ik het deeg maak, het laat rijzen en het na een uur of 2 gebruik is het deeg boven erg droog en gebarsten. Dat maakt het vormen van een pizza niet gemakkelijker en ik heb ook niet de indruk dat dat de bedoeling is. Nu zie ik in pizzeria's regelmatig dat ze het deeg bewaren onder plasticfolie op een plaat... Is dit dan beter om te laten rijzen of hoe laat jij rijzen Marcel?
Nembrioniczaterdag 3 maart 2007 @ 12:43
dikke tvp...
Pietverdrietzaterdag 3 maart 2007 @ 13:31
Pizza´s uit houtovens rouleren,
macnlzaterdag 3 maart 2007 @ 15:34
Hey Timpie, wat de deeg aangaat het volgende:

Gebruik altijd! italianse meel type Farina OO, als je gewone tarwebloem gebruikt krijg je heel slechte resultaten. Je koopt dit bij de betere supermarkt od delicatessenzaak. De hanos, sligro en makro verkopen het ook.

Dan is het zo dat je het deeg na het rijzen (ik gebruik een broodbakmachine en haal het deeg er uit na het rijzen) in bolletjes van het juiste formaat (ongeveer zo groot als een bapao broodje) moet vormen. Deze bolletjes leg je op een ovenplaat oid en dek je af met een vochtige teedoek (belangrijk anders droogt het uit), deze mag de bolletjes niet raken. Nu zet je deze plaat koud weg (belangrijk anders rijst het verder) in de koelkast en pakt dan steeds een bolletje als je die nodig hebt. Je kunt ze zelfs invriezen maar laat ze dan wel ruim voor het gebruik ontdooien.



Hier een goed recept voor de deeg:

PIZZADEEG (voor 2 pizza’s)

Ingrediënten:

- 450 gram 00-bloem (tipo grano tenero)
- 225-250 ml water
- 1 ½ theelepel instant gist
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel suiker

Bereidingswijze:

Doe eerst het water en daarna de bloem in de broodmachine bakvorm.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe daar de gist in. Plaats vervolgens het zout in een hoek van de bakvorm en de suiker in de tegenoverliggende hoek. Zet de machine op stand ‘deeg’ en laat het deeg kneden en rijzen (meestal 1 ½ uur). Neem het deeg uit de broodmachine en verdeel het in 2 gelijke bollen (elk voor 1 pizza).

Druk het deeg met beide handpalmen uit tot een ronde vorm. Neem een deegroller en rol het deeg verder uit tot een ronde pizzavorm. Vorm een opstaande rand (cornicione) met behulp van je vingerknokkels van de ene hand(binnenzijde pizza)en je handpalm van de andere hand (buitenzijde pizza).

Leg de pizzabodem op een met meel bestoven werkblad en verdeel de pizzasaus erover (laat de randen vrij). Beleg de pizza met je favoriete ingrediënten en bak deze gedurende 1 a 2 minuten in een volledig op temperatuur voorverwarmde houtoven

Deegtabel:

2 pizza's - 450 gram bloem - Pizza deeg basic 225 ml water - Pizza deeg supreme 250 ml water
3 pizza's - 600 gram bloem - Pizza deeg basic 300 ml water - Pizza deeg supreme 350 ml water
4 pizza's - 800 gram bloem - Pizza deeg basic 400 ml water - Pizza deeg supreme 475 ml water

P.S. Door toevoeging van meer water t.o.v. het standaard deeg (basic) krijg je een deeg (supreme) dat in de oven luchtiger en krokanter wordt maar dat tijdens het bereiden van de pizza wel moeilijker te hanteren is.
timpie82zaterdag 3 maart 2007 @ 16:12
Bedankt Marcel, dit helpt me enorm vooruit! Ik zit kort bij de bron wat betreft Farina 00 en gebruik nu het meel dat ook door een aantal pizzeria's gebruikt wordt. Ik ben echter op zoek naar Farina00 van het merk Caputo, bijna niet vindbaar hier maar kwalitatief (volgens wat ik lees) het best denkbare pizzameel... Ik vrees dat het mij een trip naar Italië zal kosten om hieraan te raken...
SiGNezondag 4 maart 2007 @ 04:32
De echte italiaanse pizza is natuurlijk met de hand gegooid en niet uitgerold met een deegroller.
Blijft de pizza ook veel luchtiger, het kost alleen wat oefening (ga eens naar een echt italiaans restaurant en observeer de pizzabakker goed).

Maar goed, hoe vaak gebruik je zo'n oven eigenlijk per jaar?
Een elektrische is makkelijk opgestart en vrijwel meteen gebruiksklaar maar een houtgestookte kost toch iets meer moeite, en aangezien zo'n ding vaak buiten staat, heb je 's winters dan ook nog zin in een huisgemaakte pizza?

En om nog maar meer met negatieve opmerkingen te komen (begrijp me vooral niet verkeerd, 't is dat ik op een flat woon, anders zou ik ook wel een houtgestookte pizzaoven willen) ¤700,-, is dat niet een hele hoop geld voor iets wat je niet echt heel vaak gebruikt?
Op dinsdag en woensdag (bij 2 pizzaria's) is het hier pizzadag, kan je voor 5 euro een pizza kopen, voor die ¤700 kan ik dus 140 pizza's kopen. (op dinsdag van een turk en op woensdag de echt goede van een echte italiaan)
Bolkesteijnzondag 4 maart 2007 @ 04:52
quote:
Op donderdag 2 november 2006 12:18 schreef SHE het volgende:
zonde!
ga dan voor een houtgestookte oven:

http://www.fornino.nl/
Leuk als het regent. Sta je daar je pizzatje te bakken.
macnlzondag 4 maart 2007 @ 18:31
Tja, het gaat om de gezelligheid. Er is niets leuker dan samen met vrienden of met je kids lekkere pizza's te bakken in je eigen oven. En de smaak van een pizza uit een houtoven is absoluut niet te vergelijken met die van een pizzeria. Het is als het vergelijken van een bakje oploskoffie bij een tankstation en een kopje espresso drinken van versgemalen bonen in een cafe in Italie.

Enne, ja regenen doet het hier vaak. Daarom hebben we hem onder de veranda staan en gebruiken we hem 's winters als terrashaard voor de verwarming.



[ Bericht 4% gewijzigd door macnl op 05-03-2007 23:09:34 ]
OFfSprngrdinsdag 6 maart 2007 @ 07:20
Te Volgen Pizza!

Oh, hoe ik van dit topic hou en het tegenlijkertijd haat,.. want het maakt me zo hongerig.
macnlmaandag 12 maart 2007 @ 00:44
Hey Timpie, hoezo zit je aan de bron van het juiste meel?
macnlmaandag 12 maart 2007 @ 00:45
BTW: Ik kan naw wel aan Farina Molino Caputo komen via een vriend in Italie. Zal ik eens wat bestellen?
timpie82maandag 12 maart 2007 @ 19:26
Marcel, Heston Blumenthal heeft in zijn laatste boek verschillende soorten meel getest en kwam uit bij Caputo als beste meel... In een straal van 20 km heb ik een tiental echte Italiaanse winkels liggen die mij van de juiste ingrediënten voorzien. Toch hebben ze geen Caputo meel...
SiGNemaandag 12 maart 2007 @ 22:24
Zeg, kan je zo'n oven eigenlijk ook als BBQ gebruiken?
Zou wel een hoop schelen als ie multifunctioneel is..
macnldinsdag 13 maart 2007 @ 00:01
Hey SigNe,

Mijn oven heeft in de ingang sleuven waarin je een BBQ rooster kunt plaatsen. Als je dan wat houtskool onder het rooster plaatst kun je hem als BBQ gebruiken. We gebruiken hem overigens nog het meeste als terrashaard, gewoon een blokje hout er op en genieten maar!

Grtz,
MAC

macnldinsdag 13 maart 2007 @ 00:03
Hey Timpie, heb je toevallig een scan van het stuk over het Caputo meel uit het boek van Heston Blumenthal?
Davidmaandag 19 maart 2007 @ 15:34
Ik neem aan dat je maar één pizza tegelijkertijd kunt bakken in een dergelijke oven? Of ben ik verkeerd?
NT-T.BartManmaandag 19 maart 2007 @ 15:52
quote:
Op zaterdag 3 maart 2007 13:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Pizza´s uit houtovens rouleren,
[taalpolitie]
Ze roeleren, danwel ze rulen.

Roulerende pizza's schuiven van bord naar bord zonder dat iemand de kans krijgt het ding op te eten!
[/taalpolitie]

Een TVP dus... Ik heb de tuin, ik heb de ruimte, maar ik mis het geld...
NT-T.BartManmaandag 19 maart 2007 @ 15:54
quote:
Op maandag 19 maart 2007 15:34 schreef David het volgende:
Ik neem aan dat je maar één pizza tegelijkertijd kunt bakken in een dergelijke oven? Of ben ik verkeerd?
Gezien de baktijd van ongeveer 5 minuten is dit niet écht een bezwaar lijkt me?
macnlmaandag 19 maart 2007 @ 17:24
Haha, er kunnen 3 pizza's tegelijk in mijn Fornino 90cm oven en ze doe er 1 minuut over voordat ze klaar zijn. Dus ROELEREN doen ze wel degelijk
Davidmaandag 19 maart 2007 @ 18:26
quote:
Op maandag 19 maart 2007 15:54 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Gezien de baktijd van ongeveer 5 minuten is dit niet écht een bezwaar lijkt me?
Ik heb niet gezegd dat het een bezwaar is. Ik wou gewoon weten hoeveel pizza's je er tegelijk in kunt bakken. Met dank aan macnl voor de reactie!
macnlmaandag 19 maart 2007 @ 23:33
:-) Graag gedaan David!
Davidvrijdag 30 maart 2007 @ 16:23
ik ga vanavond pizza maken. Spijtig genoeg zonder houtoven
timpie82vrijdag 30 maart 2007 @ 19:27
@macnl: heb je al geïnformeerd naar Caputo meel? Ik krijg de bladzijde niet ingescand uit het boek van Heston
macnlzaterdag 31 maart 2007 @ 22:37
Hey Timpie,

Ik heb een mailtje gestuurd naar de fabriek in Italie en ze geven aan dat ze wel wat kunnen opsturen maar dan wel minimaal verpakkingen van 40 kg (40x1kg)

Wellicht dat we wat samen kunnen doen?

Mvg,
Marcel
timpie82zondag 1 april 2007 @ 09:43
Waar woon je ergens macnl? Ik ben nog niet op de homepage geweest van het bedrijf, misschien ook eens kijken dan
macnlmaandag 2 april 2007 @ 11:11
Hey Timpie,

Het adres van Caputo is www.molinocaputo.it, wellicht kunnen we samen wat bestellen. Ik woon in Hengelo (OV).

Mvg,
MAC
macnlzondag 8 april 2007 @ 00:22
hey timpie, heb je nog gekeken bij caputo?
r2d22dinsdag 10 april 2007 @ 09:41
Het lijkt me erg leuk zo'n houtoven. Maar rookt zo'n ding niet vreselijk?
Pietverdrietdinsdag 10 april 2007 @ 09:53
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 09:41 schreef r2d22 het volgende:
Het lijkt me erg leuk zo'n houtoven. Maar rookt zo'n ding niet vreselijk?
Niet als het hout goed droog is.
Rewimodinsdag 10 april 2007 @ 10:03
Ik doe even een tvp, wij willen bij ons nieuwe huis ook een houtoven bouwen
Pietverdrietdinsdag 10 april 2007 @ 10:38
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 10:03 schreef Rewimo het volgende:
Ik doe even een tvp, wij willen bij ons nieuwe huis ook een houtoven bouwen
Plek genoeg, niet? maken jullie ook een "Grillstelle"?
Rewimodinsdag 10 april 2007 @ 10:39
Uiteraard Een vaste barbecue komt er inderdaad ook
Pietverdrietdinsdag 10 april 2007 @ 11:14
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 10:39 schreef Rewimo het volgende:
Uiteraard Een vaste barbecue komt er inderdaad ook
Overginds kan ik je Bocholt aanraden voor de grote boodschappen, een real, aldi-sud en Lidl vlak bij elkaar, een paar grote drankenmarkten en een aangename binnenstad met voetgangerzone en een Mall. In Borken zit overginds de dichtsbijzijnde Aldi Nord. Als je toch in Bocholt bent en je wilt nog even naar NL, Winterswijk ligt daar net even noordelijker en is ook aardig om te winkelen.
Kleve heeft een grote famila, persoonlijk vind ik die minder, in Emmerich kan je ook shoppen, maar veel mensen uit Emmerich gaan shoppen in Bocholt omdat er meer winkels zijn en het leuker gevonden wordt.
Ik wens je iig heel veel plezier met je nieuwe huis!
devlinmrdinsdag 10 april 2007 @ 11:14
alternatief is mss nog

http://www.pizzajolly.nl/?actie=home

minder leuk om naar te kijken, maar wel kant en klaar voor gebruik

[ Bericht 1% gewijzigd door devlinmr op 10-04-2007 11:25:06 ]
Rewimodinsdag 10 april 2007 @ 11:23
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Overginds kan ik je Bocholt aanraden voor de grote boodschappen, een real, aldi-sud en Lidl vlak bij elkaar, een paar grote drankenmarkten en een aangename binnenstad met voetgangerzone en een Mall. In Borken zit overginds de dichtsbijzijnde Aldi Nord. Als je toch in Bocholt bent en je wilt nog even naar NL, Winterswijk ligt daar net even noordelijker en is ook aardig om te winkelen.
Kleve heeft een grote famila, persoonlijk vind ik die minder, in Emmerich kan je ook shoppen, maar veel mensen uit Emmerich gaan shoppen in Bocholt omdat er meer winkels zijn en het leuker gevonden wordt.
Ik wens je iig heel veel plezier met je nieuwe huis!
Dank je wel We hebben in Goch al de Aldi, Lidl, Plus en Pennymarkt gevonden plus een hele grote Kaufland En dat is op 3km afstand. Maar we zullen zeker ook de wijdere omgeving gaan verkennen qua winkels. Dus zulke tips zijn altijd welkom. Ik neem je post even mee naar ons K&W-topic
Pietverdrietdinsdag 10 april 2007 @ 11:31
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 11:23 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Dank je wel We hebben in Goch al de Aldi, Lidl, Plus en Pennymarkt gevonden plus een hele grote Kaufland En dat is op 3km afstand. Maar we zullen zeker ook de wijdere omgeving gaan verkennen qua winkels. Dus zulke tips zijn altijd welkom. Ik neem je post even mee naar ons K&W-topic
Okay, je gaat in een heel landelijke omgeving wonen, dus er zijn veel boeren die een winkel bedrijven in de omgeving (zoeken!) waar je bv asperges of aardbeien vers van het land kan kopen. Echter, Aardappels zijn kut met peren, ze kennen vrijwel alleen maar vast kokende, die bovendien smerig zijn. Ik heb in Duitsland nog nooit behoorlijke aardappels kunnen vinden. Voor aardappels ga ik altijd nog naar NL op de markt.
devlinmrdinsdag 10 april 2007 @ 11:37
is Typo 00 eigenlijk hetzelfde als Durum meel?
Durum gebruik ik altijd voor Pasta
Rewimodinsdag 10 april 2007 @ 11:38
Er schijnt vlakbij (2 km) een enorme zaak te zitten waar je heel goedkoop allerlei groenten en fruit kunt kopen. Die moeten we nog even opsporen. Aardappels uit NL halen is geen probleem, we gaan beiden in NL werken
Davidwoensdag 11 april 2007 @ 10:50
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 11:37 schreef devlinmr het volgende:
is Typo 00 eigenlijk hetzelfde als Durum meel?
Durum gebruik ik altijd voor Pasta
ja, voor zover ik weet wel.

[ Bericht 2% gewijzigd door David op 11-04-2007 10:51:02 (foutje) ]
Davidwoensdag 11 april 2007 @ 10:57
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 11:14 schreef devlinmr het volgende:
alternatief is mss nog

http://www.pizzajolly.nl/?actie=home

minder leuk om naar te kijken, maar wel kant en klaar voor gebruik
Heeft iemand hier al ervaring mee?

En de vraag: kun je in een courante supermarkt ook durum tarwe krijgen? Ik begin nu pas zicht te krijgen op de mogelijkheden wat betreft verschillende bloem. Ik woon in een nogal landelijke streek in België dus zou het handig zijn als ik niet telkens naar een grote stad moet om dat bij een Turk of Italiaanse specialiteitenwinkel te kopen.

Thx

[ Bericht 27% gewijzigd door David op 11-04-2007 13:31:46 ]
devlinmrdonderdag 12 april 2007 @ 14:18
http://www.broodoven.com

hoe je er zelf 1 kunt maken
Davidzaterdag 14 april 2007 @ 10:43
quote:
Op donderdag 12 april 2007 14:18 schreef devlinmr het volgende:
http://www.broodoven.com

hoe je er zelf 1 kunt maken
interessant... spijtig genoeg heb ik twee linkerhanden, maar de juiste mensen kennen kan veel helpen
macnlzondag 15 april 2007 @ 21:18
Zodra de oven op temperatuur is (na 10 min) komt er helemaal geen rook van af! daarvoor zijn de uitlaatgassen veel te heet, het is geen bbq.



Een oven met de hand bouwen is een hels karwei weet ik uit ervaring. Veel beter is een prefab oven van bijvoorbeeld fornino te kopen, deze heb je in 1 a 2 dagen staan.

Groetjes,
Marcel
SiGNezondag 15 april 2007 @ 23:43
quote:
Op zondag 15 april 2007 21:18 schreef macnl het volgende:
Zodra de oven op temperatuur is (na 10 min) komt er helemaal geen rook van af! daarvoor zijn de uitlaatgassen veel te heet, het is geen bbq.
Als je goed BBQ'd komt er ook geen rook vanaf, ligt inderdaad aan de warmte, iets dat volledig verbrand geeft ook geen rook af.
macnlmaandag 16 april 2007 @ 11:49
Hey SigNe.

Wat ik bedoelde is dat als je bbq't je meestal rook krijgt doordat het vlees vet op de kolen laat vallen. Vanzelfsprekend krijg je geen rook door enkel de gloeiende kolen.

Grtz,
MAC
Daviddinsdag 17 april 2007 @ 22:36
Ik heb het hier thuis voorgesteld. Mijn vader zag nog wat op tegen de financiële kant, maar met wat overtuiging komt het er wel van! Ik kijk er nu al naar uit
SiGNedinsdag 17 april 2007 @ 22:59
quote:
Op maandag 16 april 2007 11:49 schreef macnl het volgende:
Hey SigNe.

Wat ik bedoelde is dat als je bbq't je meestal rook krijgt doordat het vlees vet op de kolen laat vallen. Vanzelfsprekend krijg je geen rook door enkel de gloeiende kolen.

Grtz,
MAC
Je hebt van die mensen, die leggen eerst een rookgordijn, gooien een kipfiletje op de BBQ en weten het vervolgens voorelkaar te krijgen om de buitenkant tot kool te reduceren en de binnenkant nog prachtig rauw te houden.

Maar goed, het ging hier natuurlijk over pizza..
Gooien jullie de pizza ook in de lucht of blijft het bij een deegroller?
Gelukkig heeft de lokale pizzaboer handgegooide pizza's, alleen helaas geen houtoven..
macnlwoensdag 18 april 2007 @ 00:15
Pizza gooien kan ik helaas niet, ik ben al blij als ik er eentje gewoon rond krijg. Afgelopen zondag weet heerlijk gebakken trouwens, ze waren weer eens super!

Deze gast kan het touwens wel: http://www.youtube.com/watch?v=buGRsA3Ozb4

Enne deze is ook leuk http://www.youtube.com/watch?v=iTWGeyew5oI

Groetjes,
Marcel
macnlvrijdag 27 april 2007 @ 13:30
Je kunt natuurlijk ook heerlijke Focaccia bakken in je pizzaoven. Ik zag deze foto staan op www.fornino.nl, ziet er super uit!! Mmmmm





[ Bericht 12% gewijzigd door macnl op 27-04-2007 13:47:06 ]
Davidvrijdag 27 april 2007 @ 14:43
ziet er geweldig uit...

Vanavond weer pizza... een ideale gelegenheid om nog wat door te bomen over een houtoven, want wanneer de wijn in de man is.... is ie wat sneller te overtuigen (mijn pa dan)
timpie82zaterdag 28 april 2007 @ 13:20
Welk meel gebruik je voor Focaccia marcel? Ook gewoon Farina00?
macnlzaterdag 28 april 2007 @ 16:05
Focaccia Rozemarijn

Benodigdheden:

25 gr. verse gist
1,5 lauwwarm water
500 gr. bloem (Tipo OO)
3 eetl. olijfolie
verse rozemarijnnaaldjes
grof zeezout

Receptuur:

Los de gist op in het lauwe water. Ventileer de bloem, meng het zout eronder en doe de bloem in een grote kom en meng er het gistmengsel, en de drie eetlepels olijfolie door. Kneed met de handen (of met een deegkneedmachine) tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt of in een plastiekzak op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer 1/2 u) . Pas voor tocht ! Deuren en vensters toe houden !

Stook de oven op en laat hem afkoelen tot circa 210 C°. Plaats het deurtje ervoor zodat de oven op temperatuur blijft.

Na het rijzen, druk de lucht uit de deeg en kneed nogmaals kort door. Rol het deeg met frisse, bebloemde handen uit tot een rond lap van circa 1,5 à 2 centimeter dik en leg de deeglap op een goed ingevette bakplaat (olijfolie gebruiken). Laat het deeg onder een vochtige doek nog circa 30 min. rijzen.

Maak met een vinger op gelijkmatige afstanden kuiltjes in het gerezen deeg en sprenkel er de rest van de olijfolie over. Bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bak in een oven van nu 200°C (je hebt ongeveer 10 C° verloren)

Je kan ook gesneden rode ui (eventjes glazig maken in een pannetje olijfolie), trostomaatjes of stukjes olijf aan het deeg toevoegen.

macnldinsdag 1 mei 2007 @ 11:45
Hey Timpie,

Ja je gebruikt gewoon Farina Tipo 00

Grtz,
Marcel
macnlzaterdag 5 mei 2007 @ 00:00
je kunt trouwens ook tarwemeel gebruiken, bij de lidl en aldi hebben ze meel dat ook veel door turkse mensen gekocht wordt om brood te maken. dat werkt ook erg goed. het belangrijkste is dat je het een half uurtje laat rijzen nadat je het in de bakplaat hebt gedaan.
Davidzaterdag 5 mei 2007 @ 10:06
quote:
Op zaterdag 5 mei 2007 00:00 schreef macnl het volgende:
je kunt trouwens ook tarwemeel gebruiken, bij de lidl en aldi hebben ze meel dat ook veel door turkse mensen gekocht wordt om brood te maken. dat werkt ook erg goed. het belangrijkste is dat je het een half uurtje laat rijzen nadat je het in de bakplaat hebt gedaan.
Heeft dat dan dezelfde structuur als tipo 00?
macnlmaandag 7 mei 2007 @ 00:35
Ja, zo goed als. Voor pizza's is het iets minder geschikt, de 'luchbellen' in de korst worden iets minder dik maar voor focaccia gaat het super!
PetervanGaanszondag 20 mei 2007 @ 23:07
Hoi David bij de zonvanitalie kan je de perfect meel bestellen Farina tipo "00" en wordt netjes bij je thuis afgeleverd. Het is dus een internet winkel maar het werkt prima.

met vriendelijke groet Peter
quote:
Op zaterdag 5 mei 2007 10:06 schreef David het volgende:

[..]

Heeft dat dan dezelfde structuur als tipo 00?
macnlmaandag 21 mei 2007 @ 00:34
TIP!!! 25 kg farina tipo bij de sligro 9,95 euro
Martymaandag 21 mei 2007 @ 16:09
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 16:05 schreef macnl het volgende:
Focaccia Rozemarijn

-knip-

Maak met een vinger op gelijkmatige afstanden kuiltjes in het gerezen deeg en sprenkel er de rest van de olijfolie over. Bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bak in een oven van nu 200°C (je hebt ongeveer 10 C° verloren)
Tip: mix de olijfolie met een beetje water (in een glas bijv.). Hierdoor wordt de focaccia toch lekker bruin, maar droogt hij niet zo uit.


Even een vraagje over die fornino pizzaovens.
Zitten de montagekosten bij de prijs inbegrepen? Zo niet, hoeveel kost dat ongeveer?
macnldinsdag 22 mei 2007 @ 21:55
Hey Marty,

De prijs van de ovens is exclusief montage. Ik heb een beunhaas (metselaar) ingehuurd die mij hem in 2 dagen (20 euro per uur) heeft geplaatst. Zelf heb ik de stenen gekocht en het isolatiemateriaal, ik was hiervoor circa 150 a 200 euro kwijt)

Grtz,
Marcel
Martywoensdag 23 mei 2007 @ 08:53
Bedankt!
Ik zag namelijk op de site dat zij hem ook voor je in elkaar kunnen zetten, maar ik heb geen idee wat ze daarvoor vragen.
Wel jammer dat ze geen dealer in het noorden van het land hebben.
macnlwoensdag 23 mei 2007 @ 10:32
Hey Hoi,

Fornino heeft een dealer in Enschede, daar bakken ze iedere zaterdag pizza. Erg leuk om er eens een kijkje te nemen!







Grtz,
Marcel
Martywoensdag 23 mei 2007 @ 10:40
Dat had ik al gezien, maar aangezien wij in Friesland gaan wonen is het een beetje ver weg.
Misschien moeten we er maar eens een weekendje van maken
We zijn in ieder geval wel van plan om er èèn te kopen.
macnlwoensdag 23 mei 2007 @ 16:08
Kan ik je zeker aanraden, is gewoonweg super!
Nembrionicwoensdag 23 mei 2007 @ 16:10
quote:
Op woensdag 23 mei 2007 10:40 schreef Marty het volgende:
Dat had ik al gezien, maar aangezien wij in Friesland gaan wonen is het een beetje ver weg.
Misschien moeten we er maar eens een weekendje van maken
We zijn in ieder geval wel van plan om er èèn te kopen.
Ver weg? Dat zal toch wel meevallen? Vanuit Rotterdam zal het verder zijn
Davidwoensdag 23 mei 2007 @ 17:40
Ik wil er ook één!!
Martywoensdag 23 mei 2007 @ 17:58
quote:
Op woensdag 23 mei 2007 16:10 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ver weg? Dat zal toch wel meevallen? Vanuit Rotterdam zal het verder zijn
Harlingen > Enschede = 226km
Rotterdam > Enschede =196km

Niet dus
Davidwoensdag 23 mei 2007 @ 18:30
Voor een houtoven zou ik (eenmalig) toch wel eens dat tripje maken.
macnldonderdag 7 juni 2007 @ 20:16
Hey Hoi Timpie,

Heb een kip gevult met een bierblikje halfvol bier en kruiden en hem daarna rechtop in de pizzaoven gezet De oven heb ik eerst gebruikt om pizza in te bakken en toen de vlammen weg waren en de temp. tot circa 225 graden laten zakken...

Resultaat, HELEMAAL SUPER!!!!!





Groetjes,
Marcel
macnlzaterdag 9 juni 2007 @ 15:42
Heb nu Zalm gemaakt op een cederhouten plankje, na de kip ook helemaal te wow!


Onderstaand recept kwam ik tegen op een americaanse website:

Cedar Planked Salmon in Wood Fired Oven Recipe

2 Pounds fresh Salmon with skin on one side (one nice size filet)
¼cup Olive oil
¼ cup Butter or margarine
¼ cup Fresh Garlic
1 Orange
Basil (fresh or dry)
Oregano (dry)
Rosemary (fresh)
½ Lime (squeezed)
½ Tsp. Sea Salt
Black pepper (to taste)

Soak the cedar plank for at least 1 hour in cold water. Preheat oven to medium heat (around 350 F).

Wet your hand and wipe across the salmon to clean. Never place fish in water.

Slice three thin slices from the widest part of the orange and reserve for decoration. Squeeze the juice from the remainder of the orange. In a small sauce pan, melt the butter or margarine, add all ingredients to melted butter. Place salmon with this sauce in a zip-lock bag for at least 2 hours in the refrigerator .

Remove salmon from bag and place on plank with the skin side down. Place a couple of tablespoon of the sauce over salmon, Decorate with orange slices and Rosemary. Place the plank on the center of oven opposite the burning fire.

Cook for 12-18 minutes depending on size/thickness of cut. Place on serving platter or leave on plank. Careful, be sure to use a spatula,the plank will be hot!

macnldonderdag 14 juni 2007 @ 23:29
Hey Marty,

Hoor net dat er aanstaande zaterdag een gratis pizzaworkshop wordt gegeven bij de Enschedese dealer "De Tuinkamer van Enschede" van www.fornino.nl

Het start volgens zeggen om 13:00 uur, wellicht de moeite waard er eens te gaan kijken

Groetjes,
Marcel
Davidvrijdag 15 juni 2007 @ 14:49
Vanavond weer pizza

Nee, nog niet in een houtoven... maar ooit wel
Martyvrijdag 15 juni 2007 @ 22:32
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 23:29 schreef macnl het volgende:
Hey Marty,

Hoor net dat er aanstaande zaterdag een gratis pizzaworkshop wordt gegeven bij de Enschedese dealer "De Tuinkamer van Enschede" van www.fornino.nl

Het start volgens zeggen om 13:00 uur, wellicht de moeite waard er eens te gaan kijken

Groetjes,
Marcel
Klinkt goed, alleen woon ik op het moment nog in Italië en dan is Enschede een beetje ver weg.
Na de zomer zijn we verhuisd naar Nederland en dan kunnen we wel eens even gaan kijken.

In ieder geval bedankt voor de tip!
macnlvrijdag 22 juni 2007 @ 20:58
Als jij in het prachtige Italie woont, waarom kom je dan in hemelsnaam weer terug naar Nederland? Die Fornino ovens hebben ze daar toch ook wel????
Davidzaterdag 23 juni 2007 @ 10:55
quote:
Op vrijdag 22 juni 2007 20:58 schreef macnl het volgende:
Als jij in het prachtige Italie woont, waarom kom je dan in hemelsnaam weer terug naar Nederland? Die Fornino ovens hebben ze daar toch ook wel????
en nog vele andere waarschijnlijk...

maar ik ben gerust bereid me op te offeren en zijn huis volledig belangeloos over te nemen..
Brentmeisterzaterdag 23 juni 2007 @ 11:47
quote:
Op zaterdag 23 juni 2007 10:55 schreef David het volgende:

[..]

en nog vele andere waarschijnlijk...

maar ik ben gerust bereid me op te offeren en zijnhaar huis volledig belangeloos over te nemen..
Davidzaterdag 23 juni 2007 @ 12:34
quote:
Op zaterdag 23 juni 2007 11:47 schreef Brentmeister het volgende:

[..]

met mijn excuses
Daviddonderdag 5 juli 2007 @ 16:56
anyway...

wat gebruiken jullie eigenlijk als tomatenbasis? gezeefde (rauwe) tomaten, of saus die heeft gekookt? (afgezien van de kant & klare dingen natuurlijk)
Pikkebaasdonderdag 5 juli 2007 @ 17:21
Meestal ingekookte tomaten.
macnldonderdag 5 juli 2007 @ 22:40
Recept voor pizzasaus

PIZZASAUS no.1 (warme bereiding)

Ingrediënten:

- 1 kleine ui
- 8 teentjes knoflook
- scheutje rode wijnazijn (en/of rode wijn)
- 6 blikken gepelde pommodori tomaten (Heinz)
- 1 blikje tomatenpuree (à 140 gram)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ½ eetlepel gedroogde basilicum
- 1 eetlepel olijfolie
- (zee)zout
- vers gemalen peper

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit hierin zachtjes de ui en geperste knoflook (niet donker laten worden!). Blus af met de rode wijnazijn en/of rode wijn. Voeg achtereenvolgens de tomaten, tomatenpuree, basilicum, oregano en paprikapoeder toe. Laat het geheel op een zacht vuur ca. 45 minuten pruttelen. Maak gedurende deze tijd op smaak met redelijk veel zeezout en een beetje peper (Goed proeven voor de juiste smaak!).

Laat de saus afkoelen en bewaar gekoeld of bevroren voor verder gebruik.
Per pizza heb je ongeveer drie eetlepels (= 1 kleine pollepel)van deze saus nodig. Goed uitsmeren maar de randen vrijlaten (ca. 2 cm van de rand)

Afgekoelde saus kun je invriezen, voor gebruik goed op kamertemperatuur laten komen


PIZZASAUS no.2 (koude bereiding)

Een snel te maken pizzasaus volgens de koude bereidingsmethode. Voordeel is bovendien dat alle ingrediënten uit de voorraadkast (kunnen) komen en je met deze saus na hartelust verder kunt experimenteren.

Ingrediënten: (Voor 2 Pizza’s)

- 1 blik tomatenblokjes (Polpabella, Grand Italia)
- 50 gram tomatenpuree (2/3 van een blikje à 70 gram)
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- vers gemalen peper
- zout

Bereidingswijze:

Deze saus is geschikt voor twee pizza’s en snel klaar. De saus is bovendien lekker fris en dus niet te zwaar van smaak waardoor je er iets meer van kunt gebruiken per pizza.

Laat de tomatenblokjes uitlekken in een vergiet en pureer ze daarna met een (staaf) mixer. Voeg de kruiden toe en meng nogmaals kort met de mixer. Breng op smaak met zout. Heerlijk bij een pizza met Rucola en Parmaham (beide na het bakken toevoegen)!

Per pizza heb je ongeveer drie eetlepels (= 1 kleine pollepel)van deze saus nodig. Goed uitsmeren maar de randen vrijlaten (ca. 2 cm van de rand)
_Kuch_dinsdag 10 juli 2007 @ 20:54
Ik krijg spontaan weer honger.. Na een tijdje in Italie gewoond te hebben, schrijf ik dit bij op het lijstje van 'dingen te hebben mits eigen huis'.
Supersheepdinsdag 10 juli 2007 @ 21:03
Dat wil ik later ook, desnoods metsel ik het zelf in elkaar
SiGNedinsdag 10 juli 2007 @ 21:51
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 22:40 schreef macnl het volgende:
Recept voor pizzasaus

PIZZASAUS no.1 (warme bereiding)

Ingrediënten:

- 1 kleine ui
- 8 teentjes knoflook
- scheutje rode wijnazijn (en/of rode wijn)
- 6 blikken gepelde pommodori tomaten (Heinz)
- 1 blikje tomatenpuree (à 140 gram)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- ½ eetlepel gedroogde basilicum
- 1 eetlepel olijfolie
- (zee)zout
- vers gemalen peper

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit hierin zachtjes de ui en geperste knoflook (niet donker laten worden!). Blus af met de rode wijnazijn en/of rode wijn. Voeg achtereenvolgens de tomaten, tomatenpuree, basilicum, oregano en paprikapoeder toe. Laat het geheel op een zacht vuur ca. 45 minuten pruttelen. Maak gedurende deze tijd op smaak met redelijk veel zeezout en een beetje peper (Goed proeven voor de juiste smaak!).

Laat de saus afkoelen en bewaar gekoeld of bevroren voor verder gebruik.
Per pizza heb je ongeveer drie eetlepels (= 1 kleine pollepel)van deze saus nodig. Goed uitsmeren maar de randen vrijlaten (ca. 2 cm van de rand)

Afgekoelde saus kun je invriezen, voor gebruik goed op kamertemperatuur laten komen


PIZZASAUS no.2 (koude bereiding)

Een snel te maken pizzasaus volgens de koude bereidingsmethode. Voordeel is bovendien dat alle ingrediënten uit de voorraadkast (kunnen) komen en je met deze saus na hartelust verder kunt experimenteren.

Ingrediënten: (Voor 2 Pizza’s)

- 1 blik tomatenblokjes (Polpabella, Grand Italia)
- 50 gram tomatenpuree (2/3 van een blikje à 70 gram)
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- vers gemalen peper
- zout

Bereidingswijze:

Deze saus is geschikt voor twee pizza’s en snel klaar. De saus is bovendien lekker fris en dus niet te zwaar van smaak waardoor je er iets meer van kunt gebruiken per pizza.

Laat de tomatenblokjes uitlekken in een vergiet en pureer ze daarna met een (staaf) mixer. Voeg de kruiden toe en meng nogmaals kort met de mixer. Breng op smaak met zout. Heerlijk bij een pizza met Rucola en Parmaham (beide na het bakken toevoegen)!

Per pizza heb je ongeveer drie eetlepels (= 1 kleine pollepel)van deze saus nodig. Goed uitsmeren maar de randen vrijlaten (ca. 2 cm van de rand)
Klein beetje suiker erbij versterkt de smaak van de tomaten.
Carinarazaterdag 21 juli 2007 @ 20:37
Marcel :

(Sorrie, erg offtopic, maar ik kan geen privebericht naar MACNL sturen omdat hij geen inbox heeft geactiveerd !)

Ik hoop dat je mijn berichtje leest via dit forum, je hebt al een poos geleden gepost.
Ik zou graag wat van je tuin willen weten. Je hebt op het forum een foto van je tuin staan, die je ook op de website hebt laten publiceren van Fornino.

Ik zou graag willen weten hoe je de overkapping/ veranda hebt gemaakt.
Wat voor balken heb je gebruikt en wat heb je erop liggen als dak ? En is dat waterdicht ?
Persoonlijk hou ik niet van golfplaten oid en jouw ontwerp spreekt me wel aan.
Hopelijk kun je me hiermee wat verder helpen !

Groetjes,
Karin
Davidzondag 22 juli 2007 @ 11:31
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 20:37 schreef Carinara het volgende:
Marcel :

(Sorrie, erg offtopic, maar ik kan geen privebericht naar MACNL sturen omdat hij geen inbox heeft geactiveerd !)

Ik hoop dat je mijn berichtje leest via dit forum, je hebt al een poos geleden gepost.
Ik zou graag wat van je tuin willen weten. Je hebt op het forum een foto van je tuin staan, die je ook op de website hebt laten publiceren van Fornino.

Ik zou graag willen weten hoe je de overkapping/ veranda hebt gemaakt.
Wat voor balken heb je gebruikt en wat heb je erop liggen als dak ? En is dat waterdicht ?
Persoonlijk hou ik niet van golfplaten oid en jouw ontwerp spreekt me wel aan.
Hopelijk kun je me hiermee wat verder helpen !

Groetjes,
Karin
zo offtopic is dat niet, aangezien het toch over een pizza-oven gaat

Ikzelf woon in België en ben geïnteresseerd in de Panyol houtovens. Heeft iemand daar al ervaring mee eigenlijk?
macnldinsdag 14 augustus 2007 @ 16:09
Hey Hoi allemaal,

Heb afgelopen vakantie in Toscane een pizza gegeten met peer, walnoot, gorgonzola en honing! Niet normaal wat lekker, helemaal super. Ondertussen heb ik hem thuis ook gemaakt in mijn Fornino oven. Bijgaande de foto, hij was goed gelukt en erg lekker:





Groetjes,
Marcel

[ Bericht 5% gewijzigd door macnl op 14-08-2007 16:16:20 (foto toegevoegd) ]
timpie82vrijdag 16 november 2007 @ 11:13
Marcel die Pizza ziet er heerlijk uit, heb je een recept?

Heb je inmiddels Caputo bloem?
Nembrionicvrijdag 16 november 2007 @ 11:32
Lekker
Davidvrijdag 16 november 2007 @ 14:25
oh ik kan niet wachten om de lotto te winnen, vervolgens een oude boerderij in Italië op te knappen en daar te gaan experimenteren met een oude houtoven ...

[/droommodus]
aegir_de_vikingvrijdag 16 november 2007 @ 15:20
Kijk eens rond voor een tweedehand Middleby-Marshall oven of een Blodgett oven (via ebay ofzo)
http://www.middleby.com/
Worden veel gebruikt o.a. door Domino's pizza.
Ik werk er ook regelmatig mee, pizza binnen 5 min gaar.

Zijn wel redelijk aan de prijs.

mzl Aegir
Davidwoensdag 28 november 2007 @ 23:16
Vooral in de winter lijkt met wel erg leuk om zo'n oven te hebben op je terras, kun je het als verwarming gebruiken, om op mooie dagen toch buiten te gaan zitten..
jpjedizondag 21 maart 2010 @ 11:33
Erg gaaf zo'n eigen houtoven. Ik ga er eentje met mijn vader samen metselen.


Masterkick trouwens
BasssBdinsdag 26 oktober 2010 @ 11:20
Heeft iemand ervaring met de houtoven van Pizzajolly?

winterpizza_2254.JPG

Ik ben erg benieuwd naar wat praktijkervaringen!
LieLiedinsdag 26 oktober 2010 @ 19:26
Waarom in de kou staan als je ook binnen pizza's kunt bakken? :D
SiGNedinsdag 26 oktober 2010 @ 21:13
Houtoven haal je veel hogere temperaturen dan in een gewone thuis oven
En aangezien ze zo'n hoge temperatuur hebben zal je het zelf 's winters niet echt koud hebben.

Nadelen zijn dat je 'm überhaupt niet veel gebruikt, je eet niet elke maand een pizza tenslotte en het duurt ook wel even voor ie is warmgestookt.

Voordeel is dat er ook meer dan alleen pizza in kan en dat het, met vrienden erbij 's zomers, erg gezellig kan worden rondom de oven.
LieLiedinsdag 26 oktober 2010 @ 21:16
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 21:13 schreef SiGNe het volgende:
Houtoven haal je veel hogere temperaturen dan in een gewone thuis oven
En aangezien ze zo'n hoge temperatuur hebben zal je het zelf 's winters niet echt koud hebben.

Nadelen zijn dat je 'm überhaupt niet veel gebruikt, je eet niet elke maand een pizza tenslotte en het duurt ook wel even voor ie is warmgestookt.

Voordeel is dat er ook meer dan alleen pizza in kan en dat het, met vrienden erbij 's zomers, erg gezellig kan worden rondom de oven.
Hogere temperaturen: wij gaan de Ferrari Napoli halen, die kan tot 450 ;)

Niet veel gebruiken en lange opwarmtijd: de Napoli zet je zo in de kast en is in een kwartiertje warm.

Ruimte voor meerdere pizza's: dat wint ie, dat is een nadeeltje van een Napoli ;)
macnldonderdag 28 oktober 2010 @ 16:46
In een in China gemaakte elektrische Ferrari Napoli bak je nooit en te nimmer een goede pizza. Het is net als een taart bakken in een magnetron. Gaar zal hij vast worden maar smaken, ho maar.

Er is maar één manier om een pizza op de juiste wijze te bakken en dat is in een houtgestookte oven die gemaakt is van de juiste klei en nog belangrijker de juiste vorm heeft. Ook de slechts 60Kg wegende metalen Pizza Jolly is geen fatsoenlijke oven al is hij houtgestookt. Hij is veel te klein, heeft geen goede airflow en kan door zijn lage gewicht nooit genoeg warmte vasthouden.

Werking_Fornino_Oven.jpg PZ-109_Thumb.JPG

Een echte pizzaoven heeft een iglo vorm en is gemaakt van speciale klei. Door het vuur in de oven wordt koude lucht aangezogen dat over de vloer van de oven naar achteren gezogen wordt. Daar wordt de lucht opgewarmd en verlaat de warme lucht via de koepel door de schoorsteen de oven. De pizza in de oven wordt zo gekoeld door de koude lucht en van onder door de warme steen waarop hij ligt verwarmd. De ovenvloer kan wel tot 600 °C warm worden. Een pizza bak je hiermee in ongeveer een minuutje. Op deze hoge temperatuur wordt het vocht in het nog zachte deeg in enkele seconden omgezet in stoom. Zo ontstaat de met luchtbellen gevulde heerlijk knapperige korst en de unieke smaak. Iets dat in een normale oven absoluut onmogelijk is. Het vocht verdampt langzaam waarna de bekende “kartonnen bodem” ontstaat. Vaak verdwijnt lang niet alle vocht uit de bodem waardoor je een slappe pizza krijgt voorgeschoteld.

Meer info en goede houtgestookte pizzaovens vind je o.a. o pde website van Fornino.

_MG_1473.jpg

[ Bericht 3% gewijzigd door macnl op 28-10-2010 16:52:02 ]
jpjedidonderdag 28 oktober 2010 @ 17:00
En jij hebt aandelen in die firma? Lijkt op spam..
SiGNedonderdag 28 oktober 2010 @ 18:15
Lijkt me een prachtig aparaat maar is ongetwijffeld vrij duur en het neemt ook flink wat ruimte in belsag.. niks voor op een balkonnetje helaas.
LieLiedonderdag 28 oktober 2010 @ 19:05
Oh, hier ook al.

Dat lijkt inderdaad op spam jpjedi ;-)
Nembrionicdonderdag 28 oktober 2010 @ 19:36
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 17:00 schreef jpjedi het volgende:
En jij hebt aandelen in die firma? Lijkt op spam..
Zijn posthistory is ook mooi. Gaat hoofdzakelijk over pizza's en ovens :D
Dus ik vermoed het ook al.
Oledonderdag 28 oktober 2010 @ 21:06
en haarden!
Brentmeistervrijdag 29 oktober 2010 @ 02:01
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 17:00 schreef jpjedi het volgende:
En jij hebt aandelen in die firma? Lijkt op spam..
Déja vu ....

Pizzaoven
markxx1985vrijdag 29 oktober 2010 @ 11:53
kzou ook wel een pizaoven willen
piza is me lievelingsfoood!