Hey Timpie, wat de deeg aangaat het volgende:
Gebruik altijd! italianse meel type Farina OO, als je gewone tarwebloem gebruikt krijg je heel slechte resultaten. Je koopt dit bij de betere supermarkt od delicatessenzaak. De hanos, sligro en makro verkopen het ook.
Dan is het zo dat je het deeg na het rijzen (ik gebruik een broodbakmachine en haal het deeg er uit na het rijzen) in bolletjes van het juiste formaat (ongeveer zo groot als een bapao broodje) moet vormen. Deze bolletjes leg je op een ovenplaat oid en dek je af met een vochtige teedoek (belangrijk anders droogt het uit), deze mag de bolletjes niet raken. Nu zet je deze plaat koud weg (belangrijk anders rijst het verder) in de koelkast en pakt dan steeds een bolletje als je die nodig hebt. Je kunt ze zelfs invriezen maar laat ze dan wel ruim voor het gebruik ontdooien.
![]()
Hier een goed recept voor de deeg:
PIZZADEEG (voor 2 pizza’s)
Ingrediënten:
- 450 gram 00-bloem (tipo grano tenero)
- 225-250 ml water
- 1 ½ theelepel instant gist
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel suiker
Bereidingswijze:
Doe eerst het water en daarna de bloem in de broodmachine bakvorm.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe daar de gist in. Plaats vervolgens het zout in een hoek van de bakvorm en de suiker in de tegenoverliggende hoek. Zet de machine op stand ‘deeg’ en laat het deeg kneden en rijzen (meestal 1 ½ uur). Neem het deeg uit de broodmachine en verdeel het in 2 gelijke bollen (elk voor 1 pizza).
Druk het deeg met beide handpalmen uit tot een ronde vorm. Neem een deegroller en rol het deeg verder uit tot een ronde pizzavorm. Vorm een opstaande rand (cornicione) met behulp van je vingerknokkels van de ene hand(binnenzijde pizza)en je handpalm van de andere hand (buitenzijde pizza).
Leg de pizzabodem op een met meel bestoven werkblad en verdeel de pizzasaus erover (laat de randen vrij). Beleg de pizza met je favoriete ingrediënten en bak deze gedurende 1 a 2 minuten in een volledig op temperatuur voorverwarmde houtoven
Deegtabel:
2 pizza's - 450 gram bloem - Pizza deeg basic 225 ml water - Pizza deeg supreme 250 ml water
3 pizza's - 600 gram bloem - Pizza deeg basic 300 ml water - Pizza deeg supreme 350 ml water
4 pizza's - 800 gram bloem - Pizza deeg basic 400 ml water - Pizza deeg supreme 475 ml water
P.S. Door toevoeging van meer water t.o.v. het standaard deeg (basic) krijg je een deeg (supreme) dat in de oven luchtiger en krokanter wordt maar dat tijdens het bereiden van de pizza wel moeilijker te hanteren is.