Dan is de hele handigheid van de ooit bedachte eetlepel wegquote:Op zaterdag 16 december 2006 18:14 schreef Nembrionic het volgende:
Kookwinkels verkopen maatlepels die als 1 eetlepel gelden. Ik moet er ook nog steeds 1 halen.
Helegaar niet. Eetlepels zijn:quote:Op donderdag 28 december 2006 15:50 schreef faberic het volgende:
[..]
Dan is de hele handigheid van de ooit bedachte eetlepel weg
bij koken luistert het niet zo nauw.quote:Op donderdag 28 december 2006 15:59 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Helegaar niet. Eetlepels zijn:
A) om mee te eten![]()
B) allemaal verschillend van maat. Wát is nu een eetlepel?
scheutje koffiemelk werkt prima!quote:Op zaterdag 6 januari 2007 17:53 schreef Aventura het volgende:
Ben een Thaise curry aan het maken, maar ik ben denk ik iets te enthousiast geweest met de currypasta, is e een trucje om het gerecht minder heet te laten smaken?
Jep, ik doe het altijd voor mijn dochter. Hoewel haar smaak best goed ontwikkeld is (ze is net vier en ze eet alles, van olijven tot slakken tot haring tot spruiten) kan ze heel pittig nog niet aan. Scheutje koffiemelk door de soep, saus, chili of roerbakschotel en het verzacht onmiddelijk!quote:Op zaterdag 6 januari 2007 18:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Werkt dat? Ik zou het niet weten verder.
Klopt, ooit gezien op Brainiac. Het vet in melk/koffiemelk lost de stof op die pepers zo heet makenquote:Op zaterdag 6 januari 2007 18:19 schreef Tezz het volgende:
[..]
Jep, ik doe het altijd voor mijn dochter. Hoewel haar smaak best goed ontwikkeld is (ze is net vier en ze eet alles, van olijven tot slakken tot haring tot spruiten) kan ze heel pittig nog niet aan. Scheutje koffiemelk door de soep, saus, chili of roerbakschotel en het verzacht onmiddelijk!
Daar zeg je wat, room maakt ook smaken zachter.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 18:51 schreef Weird- het volgende:
[..]
Klopt, ooit gezien op Brainiac. Het vet in melk/koffiemelk lost de stof op die pepers zo heet maken
Uitgebakken spekjes en gesnipperd uitje er door doen! En inderdaad eventueel wat verse kruiden: peterselie kan, maar ook een wat pittigere variant met oregano bijvoorbeeld is ook lekker.quote:Op zondag 14 januari 2007 10:56 schreef ChrisJX het volgende:
Ik heb laatst rösti gemaakt. Aardappeltjes in de schil koken, aardappeltjes pellen, aardappeltjes raspen en met olie in de koekenpan bakken. Aldusch het recept.
Het was best goed te eten, maar ontzettend flauw. Zelfs met zout en peper erbij zat er nog weinig smaak aan. Terwijl ik daar met gewone gebakken aardappelen nooit last van heb. Wat kan ik doen om er wat meer smaak aan te geven? Peterselie erdoor? En hoeveel en wanneer dan?
Ja maar ui is ook een smaakmaker. In dit gerecht zou ik het gewoon als 'kruid' zien. je kunt het eventueel zo fijn snipperen en het alleen voor de smaak toevoegen. Komt de smaak echt ten goede hoor!quote:Op zondag 14 januari 2007 11:45 schreef ChrisJX het volgende:
Die spekjes snap ik ook wel, maar ik wil het dus juist een aardappelgerecht houden.
En dan de kruiden gewoon in de pan meebakken?
Ik hou niet van uiquote:Op zondag 14 januari 2007 11:50 schreef Tezz het volgende:
Ja maar ui is ook een smaakmaker. In dit gerecht zou ik het gewoon als 'kruid' zien. je kunt het eventueel zo fijn snipperen en het alleen voor de smaak toevoegen. Komt de smaak echt ten goede hoor!
En met betrekking tot de kruiden: een kruid als oregano wordt er lekkerder van als het even wordt meegebakken, peterselie daarintegen verbrand snel en het komt de smaak niet ten goede als het wordt gebakken. Ik weet niet of je rostikoekjes of losgebakken rosti maakt, maar in beide gevallen zou ik de kruiden pas zo laat mogelijk toevoegen!
Misschien dat PietVerdriet nog een goede tip hiervoor heeft, ik maak het namelijk niet zo heel vaak.
Ja ha ha dan zou ik er inderdaad geen ui door doen. Misschien eens wat verschillende kruidenmengsels uit proberen. en als je losse rosti maakt kun je de peterselie perfect op het laatste moment pas toevoegen en een minuutje of zo 'meeschudden' in de pan. Teentje knoflook er door, is ook lekker voor de smaak!quote:Op zondag 14 januari 2007 12:40 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Ik hou niet van uien heb overigens losse rösti gemaakt, geen koekjes.
Ik heb in de stad ooit van een kaasboer een recept gekregen met eekhoorntjesbrood. Die moest je 24 uur laten weken in een beendroge witte wijn, dan filtreren en het eekhoorntjesbrood in stukjes snijden. Van dat sap maak je de fondue met 100% comté, en daar gooi je dan weer dat eekhoorntjesbrood doorheen. Het precieze recept weet ik zo niet maar het is heel erg lekker, veel-en-veel lekkerder dan uit pak.quote:Op vrijdag 26 januari 2007 19:01 schreef SterkStaaltje het volgende:
Piet, kan je me vertellen hoe ik goede kaasfondue maak? Uit een pak is het erg lekker, maar sommige mensen zweren bij eigen gemaakte kaasfondue.
Het probleem is dat de keren dat hier geprobeerd is echte kaasfondue te maken het zo taai wordt als wat.
Ik heb pietverdriet ooit zien posten dat het aansteken bij flamberen slechts showcooking is, en dat het helemaal nergens voor dient (de drank geeft natuurlijk wel smaak, maar het aansteken is niet nodig). Is op zich wel logisch aangezien hetgene wat brandt de verdampte alcohol is, dat brand gewoon BOVEN het gerecht wat je maakt, en daarbij ontstaat alleen waterdamp en CO2 en hitte, dus het doet verder niets extra's met het gerecht.quote:Op vrijdag 26 januari 2007 19:14 schreef minilotje het volgende:
Piet, ik wilde vanavond eigenlijk een Roemeense herdersstamppot met lam, zure room, ui, aardappel en wodka eten, maar de wodka moet geflambeerd en dat heb ik nog nooit gedaan. Ik vind 't eng en heb het uitgesteld tot zondag.![]()
Al dat ik weet is: 'schenk drie eetlepels wodka in een soeplepel, steek aan en giet brandende vloeistof over het vlees in de braadpan.'
Ik heb mijn moeder al gebeld, maar haar enige tip was dat ik moest zorgen dat mijn afzuigkap niet meer aan stond, maar dat had ik zelf ook al bedacht. Of eigenlijk al gelezen.
Piet, heb je misschien een iets uitgebreidere handleiding tot flamberen, zodat ik niet naar de Eerste Hulp hoef zondagavond?
zou ik moeten experimenteren, heb sinds mijn studententijd geen kaasfondue gegeten, en het nooit zelf klaargemaakt.quote:Op vrijdag 26 januari 2007 19:01 schreef SterkStaaltje het volgende:
Piet, kan je me vertellen hoe ik goede kaasfondue maak? Uit een pak is het erg lekker, maar sommige mensen zweren bij eigen gemaakte kaasfondue.
Het probleem is dat de keren dat hier geprobeerd is echte kaasfondue te maken het zo taai wordt als wat.
Geen puree gebruiken, die moet je eerst onzuren, eenvoudiger is het tomaten uit blik te gebruiken.quote:Op vrijdag 26 januari 2007 15:53 schreef BrauN het volgende:
Ik wil spaghetti saus maken, maar dan zonder Honig pakje, dus gewoon met die mini blikjes tomatenpuree.
Zal vast heel simpel zijn... maar kan iemand het me effe uitleggen? Ik ga gebruiken: blikjes puree, gehakt, champignons en ui. En wat kruiden.
't Is voor mij alleen, dus graag ook info over de hoeveelheden.
Kom maar op!
quote:Op vrijdag 26 januari 2007 19:34 schreef faberic het volgende:
[..]
Ik heb pietverdriet ooit zien posten dat het aansteken bij flamberen slechts showcooking is, en dat het helemaal nergens voor dient (de drank geeft natuurlijk wel smaak, maar het aansteken is niet nodig). Is op zich wel logisch aangezien hetgene wat brandt de verdampte alcohol is, dat brand gewoon BOVEN het gerecht wat je maakt, en daarbij ontstaat alleen waterdamp en CO2 en hitte, dus het doet verder niets extra's met het gerecht.
En dat is precies waarom je het doet, indruk maken en fooi vangen.quote:Op zaterdag 27 januari 2007 14:11 schreef Erosjuhhh het volgende:
maar de gasten vinden het vaak leuk om te zien en horeca is toch beetje entertainment als ik op school flamberen moet haal ik zo 5 euro fooi meer op per tafel
Dank je. Zal er morgen eens kijken.quote:Op maandag 29 januari 2007 22:48 schreef Oblivion het volgende:
http://www.agf.nl/info/postelijn.html
Uit dit topic: Groenten die je nooit meer eet
Staan ook nog leuke dingen in.![]()
Gewoon kort koken of rauw door de hete aardappel(puree)quote:Op maandag 29 januari 2007 19:32 schreef Ingrid19 het volgende:
Ik heb postelein gekregen. Nog nooit gehad, dus geen idee of het eetbaar is. Maar wat kun je ermee? Koken, roerbakken? Heb je een recept? (zonder spekjes, ham en chanpignon)
Bedankt!
Koken met suiker, eventueel met aardbeien erbij.quote:Op donderdag 24 mei 2007 19:26 schreef Martijn_77 het volgende:
Even een schopje.
@Piet ik heb rabarber liggen en ben opzoek naar een recept voor een lekker compote. Heb je die voor mij?
quote:Pineapple Chutney
Pineapple chutney should be "too hot to bear, but too sweet to resist".
PREPARATION AND COOKING TIME: about 1 hour
YIELD: about 2 cups (500 ml)
3 tablespoons (60 ml) ghee
2 teaspoons (10 ml) cumin seeds
4 broken dried red chilies, or as desired
1 large ripe pineapple, peeled, cored, and cut into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
1/2 teaspoon (2 ml) ground cinnamon
1/2 teaspoon (2 ml) ground cloves
2/3 cup (165 ml) brown sugar
1/3 cup (85 ml) raisins
1. Heat the ghee in a 2-quart/litre heavy-based saucepan over moderate heat until it is hot but not smoking. Saute the cumin seeds in the hot ghee until they slightly darken. Add the chilies and cook until golden brown. Add the pineapple pieces, ground cinnamon, and cloves. Gently boil the chutney, stirring occasionally, over moderate heat until the pineapple becomes soft and the juice evaporates. Stir constantly as the preparation nears completion.
2. When the saucepan is dry and the pineapple starts to stick on the bottom, add the sugar and raisins and cook until thick and jam-like. Serve at room temperature.
KCB 7.2: Tomato Chutney
Tomato Chutney
Cooked chutneys act as piquant relishes that accent other dishes with which they are served. This North Indian-style tomato chutney is hot, spicy, and sweet. It can be either eaten immediately or refrigerated for up to a week.
PREPARATION AND COOKING TIME: 15 - 30 minutes
YIELD: 2 - 21/2 cups (500 - 625 ml)
3 tablespoons (60 ml) ghee or oil
1/2 teaspoon (2 ml) black mustard seeds
1/2 teaspoon (2 ml) cumin seeds
one 5 cm (2-inch) piece of cinnamon stick
3 - 4 whole dried red chilies, broken
1/2 teaspoon (2 ml) turmeric
31/2 cups (875 ml) firm, ripe tomatoes, peeled and coarsely chopped
2/3 cup (165 ml) sugar
1/2 cup (125 ml) sultanas (optional)
1/2 teaspoon (2 ml) salt
1. Heat the ghee or oil in a large, heavy frying pan over moderate heat. Saute the mustard seeds in the hot ghee until they begin to crackle. Add the cumin and cinnamon. When the cinnamon darkens, add the chili bits and the turmeric. Immediately add the chopped tomatoes and, stirring to mix, cook over moderate heat for 10 minutes.
2. Add the sugar, sultanas, and salt. For moist chutney, continue to cook for another 5 minutes. For a thick jam-like chutney, cook for another 15 minutes or until the chutney appears thick and glazed. Serve warm or cold.
KCB 7.3: Peach Chutney
Peach Chutney
This is actually more of a pickle or relish than a chutney. It can be kept in sterilized jars for up to 3 months and is delicious served as a condiment with a main meal. It makes a great gift when presented in attractive jars.
PREPARATION AND COOKING TIME: 50 minutes
YIELD: about 5 cups (1.25 litres)
2 tablespoons (40 ml) corn oil or light vegetable oil
1 tablespoon (20 ml) yellow mustard seeds
2 small fresh red chilies, finely chopped
1/2 teaspoon (2 ml) yellow asafoetida powder
2 medium red peppers, chopped into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
2 medium green pepper, chopped into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
2 kg (41/2 pounds) peaches, peeled and cut into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
11/2 cups (375 ml) fresh lemon juice
2 cups (500 ml) lightly packed brown sugar
1. Heat the oil in a heavy 4-litre/quart saucepan over moderate heat. Saute the mustard seeds in the hot oil until they crackle, then add the chilies and asafoetida and stir until the chilies darken.
2. Add the peppers and cook one minute. Add the peaches, lemon juice, and brown sugar, stirring constantly without boiling until the sugar is dissolved. Bring to a boil, reduce the heat, and simmer uncovered, without stirring, for 45 minutes or until the relish is thick. (Towards the end it might require minimal stirring to avoid sticking). Pour into hot, sterilized jars and seal when cold.
KCB 7.4: ‘Radha Red’ Plum Chutney
‘Radha Red’ Plum Chutney
This is a version of the famous "Radha Red" plum chutney that has been a favourite at many Hare Krishna multi-course feasts throughout Australia for decades. It features the subtle and exotic flavour of pure camphor, sometimes available at Chinese and Indian grocery stores. The plums should, if possible, be the Damson variety or the red plums referred to as a "blood plums".
PREPARATION TIME: about 1 hour
YIELD: about 3 cups (750 ml)
1.4 kg (3 pounds) ripe red plums, pitted and cut into eighths
a pinch of raw camphor crystals
2 cups (500 ) sugar
3 tablespoons (60 ml) finely shredded fresh coconut
4 tablespoons (80 ml) butter
11/2 teaspoons (7 ml) ground coriander
1/4 teaspoon (1 ml) powdered cardamom seeds
1. Heat the butter over low heat in heavy 5-litre/quart saucepan until it froths. Add the coriander, cardamom, and coconut, saute for one minute, and add the plums. Raise the heat and bring the chutney to a boil; then reduce the heat and simmer covered for about 15 minutes or until the plums lose their shape.
2. Add the sugar and continue to simmer uncovered for another 40 - 45 minutes or until the chutney is fairly thick and glazed, stirring occasionally. Add the camphor crystals and mix well. Serve at room temperature or refrigerate covered for up to 4 days.
Apple Chutney
Chutney varies immensely according to the kind of apples used, but invariably sour Granny Smiths seem to produce the best results. This chutney is hot yet sweet and can be served as an accompaniment to a great variety of savoury dishes. Allow 1 - 4 spoonfuls per serving. Apple chutney can be refrigerated in a sealed container.
PREPARATION AND COOKING TIME: 1 hour
YIELD: enough for 10 persons
2 tablespoons (40 ml) ghee or oil
11/2 teaspoons (7 ml) cumin seeds
2 fresh hot green chilies, cut into thin rings
2 teaspoons (10 ml) minced fresh ginger
1 teaspoon (5 ml) turmeric
500 g (about 1 pound) tangy green apples, peeled, cored and sliced
1/4 cup (60 ml) water
11/4 teaspoons (6 ml) ground cinnamon
3/4 teaspoon (3 ml) ground nutmeg
1 cup (250 ml) sugar
1. Heat the ghee or oil in a heavy 2-litre/quart saucepan over medium heat. Saute the cumin seeds in the hot ghee until golden brown. Add the green chilies and minced ginger and saute for 1 minute; then add the turmeric and the sliced apples. Stirfry for 2 - 3 minutes.
2. Reduce the heat to low and add the water, cinnamon, and nutmeg. Cook, stirring occasionally, for about 15 - 20 minutes or until the apples become soft. Add the sugar and continue to cook the chutney until it becomes jam-like. Serve at room temperature or cover and refrigerate for up to a week.
Zoveel als je lekker vindt.quote:Op vrijdag 25 mei 2007 18:00 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoeveel suiker op hoeveel rabarber?
Jij hebt denk ik niet opgelet, suiker haalt namelijk het zuur niet weg.quote:Op zaterdag 26 mei 2007 10:28 schreef faberic het volgende:
Mijn scheikunde leraar sprak van een schande dat mensen suiker bij de rabarber doen om het zuur weg te maskeren. Een piepklein beetje (mespuntje oid) kalk of soda haalt dat zuur ook al weg (zuur/base verhaal), zonder die enorme hoeveelheid suiker.
En appelsap nog zuurderquote:Op zaterdag 26 mei 2007 12:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jij hebt denk ik niet opgelet, suiker haalt namelijk het zuur niet weg.
Cola is zuurder dan azijn.
Appelsap bevat ook ongeveer net zoveel suiker als cola..quote:
EUh, ik neem gewoon melk en room en maak die lauwwarm, lichaamstemperatuur, doe er wat starter bij van andere Joghurt en plastic folie erover, theedoek erover en een nachtje laten staan.quote:Op zaterdag 28 juli 2007 20:52 schreef Isegrim het volgende:
Piet, je had het net in mijn topic over zelfgemaakte yoghurt. Ik maakte dat vroeger vaak, maar dan in grote hoeveelheden. Dan blijft de pan automatisch wel op de juiste temperatuur. In kleine hoeveelheden lukt het me niet zo goed, hoe kun je dat het beste doen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |