abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 28 december 2006 @ 15:50:37 #101
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_44795797
quote:
Op zaterdag 16 december 2006 18:14 schreef Nembrionic het volgende:
Kookwinkels verkopen maatlepels die als 1 eetlepel gelden. Ik moet er ook nog steeds 1 halen.
Dan is de hele handigheid van de ooit bedachte eetlepel weg
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 28 december 2006 @ 15:59:08 #102
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_44796101
quote:
Op donderdag 28 december 2006 15:50 schreef faberic het volgende:

[..]

Dan is de hele handigheid van de ooit bedachte eetlepel weg
Helegaar niet. Eetlepels zijn:

A) om mee te eten
B) allemaal verschillend van maat. Wát is nu een eetlepel?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 28 december 2006 @ 16:06:13 #103
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_44796347
quote:
Op donderdag 28 december 2006 15:59 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Helegaar niet. Eetlepels zijn:

A) om mee te eten
B) allemaal verschillend van maat. Wát is nu een eetlepel?
bij koken luistert het niet zo nauw.
Patisserie is veel gevoeliger, en daar wordt alles afgewogen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 6 januari 2007 @ 17:53:37 #104
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_45080322
Ben een Thaise curry aan het maken, maar ik ben denk ik iets te enthousiast geweest met de currypasta, is e een trucje om het gerecht minder heet te laten smaken?
pi_45080489
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 17:53 schreef Aventura het volgende:
Ben een Thaise curry aan het maken, maar ik ben denk ik iets te enthousiast geweest met de currypasta, is e een trucje om het gerecht minder heet te laten smaken?
scheutje koffiemelk werkt prima!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  zaterdag 6 januari 2007 @ 18:02:29 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45080664
Werkt dat? Ik zou het niet weten verder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_45081327
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 18:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Werkt dat? Ik zou het niet weten verder.
Jep, ik doe het altijd voor mijn dochter. Hoewel haar smaak best goed ontwikkeld is (ze is net vier en ze eet alles, van olijven tot slakken tot haring tot spruiten) kan ze heel pittig nog niet aan. Scheutje koffiemelk door de soep, saus, chili of roerbakschotel en het verzacht onmiddelijk!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_45082483
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 18:19 schreef Tezz het volgende:

[..]

Jep, ik doe het altijd voor mijn dochter. Hoewel haar smaak best goed ontwikkeld is (ze is net vier en ze eet alles, van olijven tot slakken tot haring tot spruiten) kan ze heel pittig nog niet aan. Scheutje koffiemelk door de soep, saus, chili of roerbakschotel en het verzacht onmiddelijk!
Klopt, ooit gezien op Brainiac. Het vet in melk/koffiemelk lost de stof op die pepers zo heet maken
  zaterdag 6 januari 2007 @ 18:54:08 #109
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45082559
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 18:51 schreef Weird- het volgende:

[..]

Klopt, ooit gezien op Brainiac. Het vet in melk/koffiemelk lost de stof op die pepers zo heet maken
Daar zeg je wat, room maakt ook smaken zachter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_45336888
Ik heb laatst rösti gemaakt. Aardappeltjes in de schil koken, aardappeltjes pellen, aardappeltjes raspen en met olie in de koekenpan bakken. Aldusch het recept.

Het was best goed te eten, maar ontzettend flauw. Zelfs met zout en peper erbij zat er nog weinig smaak aan. Terwijl ik daar met gewone gebakken aardappelen nooit last van heb. Wat kan ik doen om er wat meer smaak aan te geven? Peterselie erdoor? En hoeveel en wanneer dan?
pi_45337784
quote:
Op zondag 14 januari 2007 10:56 schreef ChrisJX het volgende:
Ik heb laatst rösti gemaakt. Aardappeltjes in de schil koken, aardappeltjes pellen, aardappeltjes raspen en met olie in de koekenpan bakken. Aldusch het recept.

Het was best goed te eten, maar ontzettend flauw. Zelfs met zout en peper erbij zat er nog weinig smaak aan. Terwijl ik daar met gewone gebakken aardappelen nooit last van heb. Wat kan ik doen om er wat meer smaak aan te geven? Peterselie erdoor? En hoeveel en wanneer dan?
Uitgebakken spekjes en gesnipperd uitje er door doen! En inderdaad eventueel wat verse kruiden: peterselie kan, maar ook een wat pittigere variant met oregano bijvoorbeeld is ook lekker.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_45337822
Die spekjes snap ik ook wel, maar ik wil het dus juist een aardappelgerecht houden.

En dan de kruiden gewoon in de pan meebakken?
pi_45337924
quote:
Op zondag 14 januari 2007 11:45 schreef ChrisJX het volgende:
Die spekjes snap ik ook wel, maar ik wil het dus juist een aardappelgerecht houden.

En dan de kruiden gewoon in de pan meebakken?
Ja maar ui is ook een smaakmaker. In dit gerecht zou ik het gewoon als 'kruid' zien. je kunt het eventueel zo fijn snipperen en het alleen voor de smaak toevoegen. Komt de smaak echt ten goede hoor!
En met betrekking tot de kruiden: een kruid als oregano wordt er lekkerder van als het even wordt meegebakken, peterselie daarintegen verbrand snel en het komt de smaak niet ten goede als het wordt gebakken. Ik weet niet of je rostikoekjes of losgebakken rosti maakt, maar in beide gevallen zou ik de kruiden pas zo laat mogelijk toevoegen!
Misschien dat PietVerdriet nog een goede tip hiervoor heeft, ik maak het namelijk niet zo heel vaak.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_45338847
Ik heb het laatst nog gemaakt.
Maar weet het recept niet meer...
Ik ga zo even voor je zoeken. Waren erg lekker!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_45339131
quote:
Op zondag 14 januari 2007 11:50 schreef Tezz het volgende:

Ja maar ui is ook een smaakmaker. In dit gerecht zou ik het gewoon als 'kruid' zien. je kunt het eventueel zo fijn snipperen en het alleen voor de smaak toevoegen. Komt de smaak echt ten goede hoor!
En met betrekking tot de kruiden: een kruid als oregano wordt er lekkerder van als het even wordt meegebakken, peterselie daarintegen verbrand snel en het komt de smaak niet ten goede als het wordt gebakken. Ik weet niet of je rostikoekjes of losgebakken rosti maakt, maar in beide gevallen zou ik de kruiden pas zo laat mogelijk toevoegen!
Misschien dat PietVerdriet nog een goede tip hiervoor heeft, ik maak het namelijk niet zo heel vaak.
Ik hou niet van ui en heb overigens losse rösti gemaakt, geen koekjes.
pi_45340444
quote:
Op zondag 14 januari 2007 12:40 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Ik hou niet van ui en heb overigens losse rösti gemaakt, geen koekjes.
Ja ha ha dan zou ik er inderdaad geen ui door doen. Misschien eens wat verschillende kruidenmengsels uit proberen. en als je losse rosti maakt kun je de peterselie perfect op het laatste moment pas toevoegen en een minuutje of zo 'meeschudden' in de pan. Teentje knoflook er door, is ook lekker voor de smaak!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  vrijdag 26 januari 2007 @ 15:53:41 #117
34721 BrauN
U HAV EIGHTS LOLZ!!!11!!
pi_45698519
Ik wil spaghetti saus maken, maar dan zonder Honig pakje, dus gewoon met die mini blikjes tomatenpuree.

Zal vast heel simpel zijn... maar kan iemand het me effe uitleggen? Ik ga gebruiken: blikjes puree, gehakt, champignons en ui. En wat kruiden.

't Is voor mij alleen, dus graag ook info over de hoeveelheden.

Kom maar op!
pi_45698897
300 gram gehakt
1 paprika
1 ui
1 half doosje champignons (ongeveer 125-150 gram)
1 blikje tomaten puree
2 blikken gepelde tomaten of gepelde tomatenblokjes
1 boullionblokje (bij voorkeur geen vissenboullion)
7 blaadjes verse basilicum
2 takjes verse thijm
2 takjes verse oregano

Gehakt en ui bakken, paprika en champignon erbij. Basilicum en oregano fijnsnijden, thijmblaadjes van de takjes af ritsen. Bij het prutje in de pan gooien. Gooi de inoud van de blikken erbij met het boullionblokje. En dan een kwartier tot 20 minuten flink laten pruttelen.

Als je geen verse kruiden kan of wil gebruiken, gedroogd kan ook, dan moet je ff proeven wat je lekker vind smaken. Ik doe zelf altijd nog een bakje magere spekreepjes bij het gehakt en een stuk of 5 gedroogde chilipepertjes door de saus.
  vrijdag 26 januari 2007 @ 18:01:03 #119
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_45702436
Ik bak het gehakt en de champignons apart. De ui (prei, selder etc) stoven. Blik gepelde tomaten + tomatenpuree er bij. Scheutje rode wijn. Staafmixer erdoor en daarna het gehakt + champignons er bij. Op deze manier krijg je een saus met wat minder 'brokken'.
Love will be my strongest weapon
pi_45704176
Piet, kan je me vertellen hoe ik goede kaasfondue maak? Uit een pak is het erg lekker, maar sommige mensen zweren bij eigen gemaakte kaasfondue.

Het probleem is dat de keren dat hier geprobeerd is echte kaasfondue te maken het zo taai wordt als wat.
pi_45704617
Piet, ik wilde vanavond eigenlijk een Roemeense herdersstamppot met lam, zure room, ui, aardappel en wodka eten, maar de wodka moet geflambeerd en dat heb ik nog nooit gedaan. Ik vind 't eng en heb het uitgesteld tot zondag.
Al dat ik weet is: 'schenk drie eetlepels wodka in een soeplepel, steek aan en giet brandende vloeistof over het vlees in de braadpan.'
Ik heb mijn moeder al gebeld, maar haar enige tip was dat ik moest zorgen dat mijn afzuigkap niet meer aan stond, maar dat had ik zelf ook al bedacht. Of eigenlijk al gelezen.
Piet, heb je misschien een iets uitgebreidere handleiding tot flamberen, zodat ik niet naar de Eerste Hulp hoef zondagavond?
  vrijdag 26 januari 2007 @ 19:31:51 #122
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45705125
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 19:01 schreef SterkStaaltje het volgende:
Piet, kan je me vertellen hoe ik goede kaasfondue maak? Uit een pak is het erg lekker, maar sommige mensen zweren bij eigen gemaakte kaasfondue.

Het probleem is dat de keren dat hier geprobeerd is echte kaasfondue te maken het zo taai wordt als wat.
Ik heb in de stad ooit van een kaasboer een recept gekregen met eekhoorntjesbrood. Die moest je 24 uur laten weken in een beendroge witte wijn, dan filtreren en het eekhoorntjesbrood in stukjes snijden. Van dat sap maak je de fondue met 100% comté, en daar gooi je dan weer dat eekhoorntjesbrood doorheen. Het precieze recept weet ik zo niet maar het is heel erg lekker, veel-en-veel lekkerder dan uit pak.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 26 januari 2007 @ 19:34:13 #123
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_45705191
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 19:14 schreef minilotje het volgende:
Piet, ik wilde vanavond eigenlijk een Roemeense herdersstamppot met lam, zure room, ui, aardappel en wodka eten, maar de wodka moet geflambeerd en dat heb ik nog nooit gedaan. Ik vind 't eng en heb het uitgesteld tot zondag.
Al dat ik weet is: 'schenk drie eetlepels wodka in een soeplepel, steek aan en giet brandende vloeistof over het vlees in de braadpan.'
Ik heb mijn moeder al gebeld, maar haar enige tip was dat ik moest zorgen dat mijn afzuigkap niet meer aan stond, maar dat had ik zelf ook al bedacht. Of eigenlijk al gelezen.
Piet, heb je misschien een iets uitgebreidere handleiding tot flamberen, zodat ik niet naar de Eerste Hulp hoef zondagavond?
Ik heb pietverdriet ooit zien posten dat het aansteken bij flamberen slechts showcooking is, en dat het helemaal nergens voor dient (de drank geeft natuurlijk wel smaak, maar het aansteken is niet nodig). Is op zich wel logisch aangezien hetgene wat brandt de verdampte alcohol is, dat brand gewoon BOVEN het gerecht wat je maakt, en daarbij ontstaat alleen waterdamp en CO2 en hitte, dus het doet verder niets extra's met het gerecht.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 27 januari 2007 @ 13:22:40 #124
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45723573
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 19:01 schreef SterkStaaltje het volgende:
Piet, kan je me vertellen hoe ik goede kaasfondue maak? Uit een pak is het erg lekker, maar sommige mensen zweren bij eigen gemaakte kaasfondue.

Het probleem is dat de keren dat hier geprobeerd is echte kaasfondue te maken het zo taai wordt als wat.
zou ik moeten experimenteren, heb sinds mijn studententijd geen kaasfondue gegeten, en het nooit zelf klaargemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 januari 2007 @ 13:25:32 #125
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45723620
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 15:53 schreef BrauN het volgende:
Ik wil spaghetti saus maken, maar dan zonder Honig pakje, dus gewoon met die mini blikjes tomatenpuree.

Zal vast heel simpel zijn... maar kan iemand het me effe uitleggen? Ik ga gebruiken: blikjes puree, gehakt, champignons en ui. En wat kruiden.

't Is voor mij alleen, dus graag ook info over de hoeveelheden.

Kom maar op!
Geen puree gebruiken, die moet je eerst onzuren, eenvoudiger is het tomaten uit blik te gebruiken.
Gehakt kruiden, rul braden, tomaten erbij, eventueel door een zeef, wat groene kruiden, knoflook.
Ui en Champies kan je net zo goed weglaten.
Maar als je ze wilt toevoegen, dan apart bereiden en later toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 januari 2007 @ 13:26:51 #126
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45723645
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 19:34 schreef faberic het volgende:

[..]

Ik heb pietverdriet ooit zien posten dat het aansteken bij flamberen slechts showcooking is, en dat het helemaal nergens voor dient (de drank geeft natuurlijk wel smaak, maar het aansteken is niet nodig). Is op zich wel logisch aangezien hetgene wat brandt de verdampte alcohol is, dat brand gewoon BOVEN het gerecht wat je maakt, en daarbij ontstaat alleen waterdamp en CO2 en hitte, dus het doet verder niets extra's met het gerecht.

Helemaal juist, flamberen is uit de tijd dat geflambeerde gerechte aan tafel werden bereid, en voor de show gedacht.
Het inkoken van de drank zonder vlammen smaakt hetzelfde.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 januari 2007 @ 14:11:46 #127
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_45724754
maar de gasten vinden het vaak leuk om te zien en horeca is toch beetje entertainment als ik op school flamberen moet haal ik zo 5 euro fooi meer op per tafel
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  zaterdag 27 januari 2007 @ 14:14:03 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45724803
quote:
Op zaterdag 27 januari 2007 14:11 schreef Erosjuhhh het volgende:
maar de gasten vinden het vaak leuk om te zien en horeca is toch beetje entertainment als ik op school flamberen moet haal ik zo 5 euro fooi meer op per tafel
En dat is precies waarom je het doet, indruk maken en fooi vangen.
Andere klassieker, de wijn niet op tafel zetten bij de klant maar op een aparte tafel, en iedere keer als je inschenkt erheen lopen, glas volschenken en weer teruglopen, klassiek franse kelner doet dat ook om fooi te jagen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_45800269
Ik heb postelein gekregen. Nog nooit gehad, dus geen idee of het eetbaar is. Maar wat kun je ermee? Koken, roerbakken? Heb je een recept? (zonder spekjes, ham en chanpignon)
Bedankt!
pi_45808714
http://www.agf.nl/info/postelijn.html

Uit dit topic: Groenten die je nooit meer eet
Staan ook nog leuke dingen in.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_45809440
quote:
Op maandag 29 januari 2007 22:48 schreef Oblivion het volgende:
http://www.agf.nl/info/postelijn.html

Uit dit topic: Groenten die je nooit meer eet
Staan ook nog leuke dingen in.
Dank je. Zal er morgen eens kijken.
  dinsdag 30 januari 2007 @ 08:41:38 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45815631
quote:
Op maandag 29 januari 2007 19:32 schreef Ingrid19 het volgende:
Ik heb postelein gekregen. Nog nooit gehad, dus geen idee of het eetbaar is. Maar wat kun je ermee? Koken, roerbakken? Heb je een recept? (zonder spekjes, ham en chanpignon)
Bedankt!
Gewoon kort koken of rauw door de hete aardappel(puree)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 3 februari 2007 @ 09:45:15 #133
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_45936629
Niet echt een bereidingsvraag, maar misschien weet Piet het toch

Kun je ontbijtkoek invriezen?

In een durp verderop verkopen ze heerlijke (noten)ontbijtkoek. Omdat ik daar niet dagelijks kom, wil ik graag wat op voorraad houden.
... ♥ ik mis je ♥
  zaterdag 3 februari 2007 @ 12:28:10 #134
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_45939180
Ik denk het wel. Probeer anders om het voorzichtig (!!!) in plakken (mooi verdeeld) vacuum te trekken.
Love will be my strongest weapon
  zaterdag 3 februari 2007 @ 13:26:58 #135
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_45940358
Ik ga 't eens proberen met een paar plakkies, en laat t.z.t. nog wel even weten of het nog goed smaakte.
... ♥ ik mis je ♥
  zaterdag 3 februari 2007 @ 16:25:20 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_45944260
quote:
Op zaterdag 3 februari 2007 09:45 schreef phluphy het volgende:

Kun je ontbijtkoek invriezen?
Ja hoor, net als brood
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 24 mei 2007 @ 19:26:39 #137
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_49735869
Even een schopje.

@Piet ik heb rabarber liggen en ben opzoek naar een recept voor een lekker compote. Heb je die voor mij?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_49738641
Gewoon met wat scheppen suiker en in laten koken

of mag alleen Piet antwoorden
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
  donderdag 24 mei 2007 @ 20:38:37 #139
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_49738808
Ik weet ook niet anders dan met suiker de boel laten inkoken. Goed proeven tussendoor. Maar wellicht heeft Piet of iemand anders nog een leuke variatie.
Love will be my strongest weapon
pi_49739208
beetje kaneel erdoor heen?
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
  vrijdag 25 mei 2007 @ 08:42:51 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_49751483
quote:
Op donderdag 24 mei 2007 19:26 schreef Martijn_77 het volgende:
Even een schopje.

@Piet ik heb rabarber liggen en ben opzoek naar een recept voor een lekker compote. Heb je die voor mij?
Koken met suiker, eventueel met aardbeien erbij.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 25 mei 2007 @ 18:00:57 #142
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_49770855
Hoeveel suiker op hoeveel rabarber?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_49771508
Iemand vroeg om recepten voor chutney. Hier zijn een paar goeie recepten:
quote:
Pineapple Chutney

Pineapple chutney should be "too hot to bear, but too sweet to resist".

PREPARATION AND COOKING TIME: about 1 hour
YIELD: about 2 cups (500 ml)

3 tablespoons (60 ml) ghee
2 teaspoons (10 ml) cumin seeds
4 broken dried red chilies, or as desired
1 large ripe pineapple, peeled, cored, and cut into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
1/2 teaspoon (2 ml) ground cinnamon
1/2 teaspoon (2 ml) ground cloves
2/3 cup (165 ml) brown sugar
1/3 cup (85 ml) raisins

1. Heat the ghee in a 2-quart/litre heavy-based saucepan over moderate heat until it is hot but not smoking. Saute the cumin seeds in the hot ghee until they slightly darken. Add the chilies and cook until golden brown. Add the pineapple pieces, ground cinnamon, and cloves. Gently boil the chutney, stirring occasionally, over moderate heat until the pineapple becomes soft and the juice evaporates. Stir constantly as the preparation nears completion.
2. When the saucepan is dry and the pineapple starts to stick on the bottom, add the sugar and raisins and cook until thick and jam-like. Serve at room temperature.

KCB 7.2: Tomato Chutney

Tomato Chutney

Cooked chutneys act as piquant relishes that accent other dishes with which they are served. This North Indian-style tomato chutney is hot, spicy, and sweet. It can be either eaten immediately or refrigerated for up to a week.

PREPARATION AND COOKING TIME: 15 - 30 minutes
YIELD: 2 - 21/2 cups (500 - 625 ml)

3 tablespoons (60 ml) ghee or oil
1/2 teaspoon (2 ml) black mustard seeds
1/2 teaspoon (2 ml) cumin seeds
one 5 cm (2-inch) piece of cinnamon stick
3 - 4 whole dried red chilies, broken
1/2 teaspoon (2 ml) turmeric
31/2 cups (875 ml) firm, ripe tomatoes, peeled and coarsely chopped
2/3 cup (165 ml) sugar
1/2 cup (125 ml) sultanas (optional)
1/2 teaspoon (2 ml) salt

1. Heat the ghee or oil in a large, heavy frying pan over moderate heat. Saute the mustard seeds in the hot ghee until they begin to crackle. Add the cumin and cinnamon. When the cinnamon darkens, add the chili bits and the turmeric. Immediately add the chopped tomatoes and, stirring to mix, cook over moderate heat for 10 minutes.
2. Add the sugar, sultanas, and salt. For moist chutney, continue to cook for another 5 minutes. For a thick jam-like chutney, cook for another 15 minutes or until the chutney appears thick and glazed. Serve warm or cold.

KCB 7.3: Peach Chutney

Peach Chutney

This is actually more of a pickle or relish than a chutney. It can be kept in sterilized jars for up to 3 months and is delicious served as a condiment with a main meal. It makes a great gift when presented in attractive jars.

PREPARATION AND COOKING TIME: 50 minutes
YIELD: about 5 cups (1.25 litres)

2 tablespoons (40 ml) corn oil or light vegetable oil
1 tablespoon (20 ml) yellow mustard seeds
2 small fresh red chilies, finely chopped
1/2 teaspoon (2 ml) yellow asafoetida powder
2 medium red peppers, chopped into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
2 medium green pepper, chopped into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
2 kg (41/2 pounds) peaches, peeled and cut into 11/4 cm (1/2-inch) cubes
11/2 cups (375 ml) fresh lemon juice
2 cups (500 ml) lightly packed brown sugar

1. Heat the oil in a heavy 4-litre/quart saucepan over moderate heat. Saute the mustard seeds in the hot oil until they crackle, then add the chilies and asafoetida and stir until the chilies darken.
2. Add the peppers and cook one minute. Add the peaches, lemon juice, and brown sugar, stirring constantly without boiling until the sugar is dissolved. Bring to a boil, reduce the heat, and simmer uncovered, without stirring, for 45 minutes or until the relish is thick. (Towards the end it might require minimal stirring to avoid sticking). Pour into hot, sterilized jars and seal when cold.

KCB 7.4: ‘Radha Red’ Plum Chutney

‘Radha Red’ Plum Chutney

This is a version of the famous "Radha Red" plum chutney that has been a favourite at many Hare Krishna multi-course feasts throughout Australia for decades. It features the subtle and exotic flavour of pure camphor, sometimes available at Chinese and Indian grocery stores. The plums should, if possible, be the Damson variety or the red plums referred to as a "blood plums".

PREPARATION TIME: about 1 hour
YIELD: about 3 cups (750 ml)

1.4 kg (3 pounds) ripe red plums, pitted and cut into eighths
a pinch of raw camphor crystals
2 cups (500 ) sugar
3 tablespoons (60 ml) finely shredded fresh coconut
4 tablespoons (80 ml) butter
11/2 teaspoons (7 ml) ground coriander
1/4 teaspoon (1 ml) powdered cardamom seeds

1. Heat the butter over low heat in heavy 5-litre/quart saucepan until it froths. Add the coriander, cardamom, and coconut, saute for one minute, and add the plums. Raise the heat and bring the chutney to a boil; then reduce the heat and simmer covered for about 15 minutes or until the plums lose their shape.
2. Add the sugar and continue to simmer uncovered for another 40 - 45 minutes or until the chutney is fairly thick and glazed, stirring occasionally. Add the camphor crystals and mix well. Serve at room temperature or refrigerate covered for up to 4 days.

Apple Chutney

Chutney varies immensely according to the kind of apples used, but invariably sour Granny Smiths seem to produce the best results. This chutney is hot yet sweet and can be served as an accompaniment to a great variety of savoury dishes. Allow 1 - 4 spoonfuls per serving. Apple chutney can be refrigerated in a sealed container.

PREPARATION AND COOKING TIME: 1 hour
YIELD: enough for 10 persons

2 tablespoons (40 ml) ghee or oil
11/2 teaspoons (7 ml) cumin seeds
2 fresh hot green chilies, cut into thin rings
2 teaspoons (10 ml) minced fresh ginger
1 teaspoon (5 ml) turmeric
500 g (about 1 pound) tangy green apples, peeled, cored and sliced
1/4 cup (60 ml) water
11/4 teaspoons (6 ml) ground cinnamon
3/4 teaspoon (3 ml) ground nutmeg
1 cup (250 ml) sugar

1. Heat the ghee or oil in a heavy 2-litre/quart saucepan over medium heat. Saute the cumin seeds in the hot ghee until golden brown. Add the green chilies and minced ginger and saute for 1 minute; then add the turmeric and the sliced apples. Stirfry for 2 - 3 minutes.
2. Reduce the heat to low and add the water, cinnamon, and nutmeg. Cook, stirring occasionally, for about 15 - 20 minutes or until the apples become soft. Add the sugar and continue to cook the chutney until it becomes jam-like. Serve at room temperature or cover and refrigerate for up to a week.
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:09:27 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_49779928
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 18:00 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoeveel suiker op hoeveel rabarber?
Zoveel als je lekker vindt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 26 mei 2007 @ 10:28:29 #145
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_49786196
Mijn scheikunde leraar sprak van een schande dat mensen suiker bij de rabarber doen om het zuur weg te maskeren. Een piepklein beetje (mespuntje oid) kalk of soda haalt dat zuur ook al weg (zuur/base verhaal), zonder die enorme hoeveelheid suiker.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 26 mei 2007 @ 12:12:53 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_49788333
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 10:28 schreef faberic het volgende:
Mijn scheikunde leraar sprak van een schande dat mensen suiker bij de rabarber doen om het zuur weg te maskeren. Een piepklein beetje (mespuntje oid) kalk of soda haalt dat zuur ook al weg (zuur/base verhaal), zonder die enorme hoeveelheid suiker.
Jij hebt denk ik niet opgelet, suiker haalt namelijk het zuur niet weg.
Cola is zuurder dan azijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 26 mei 2007 @ 12:56:55 #147
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49789470
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 12:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jij hebt denk ik niet opgelet, suiker haalt namelijk het zuur niet weg.
Cola is zuurder dan azijn.
En appelsap nog zuurder
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 26 mei 2007 @ 16:31:54 #148
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_49794058
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 12:56 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

En appelsap nog zuurder
Appelsap bevat ook ongeveer net zoveel suiker als cola..
En al die moedertjes hun kids maar appelsap geven, want dat is fruit..
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_51921797
Piet, je had het net in mijn topic over zelfgemaakte yoghurt. Ik maakte dat vroeger vaak, maar dan in grote hoeveelheden. Dan blijft de pan automatisch wel op de juiste temperatuur. In kleine hoeveelheden lukt het me niet zo goed, hoe kun je dat het beste doen?
  zaterdag 28 juli 2007 @ 23:35:23 #150
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_51925230
quote:
Op zaterdag 28 juli 2007 20:52 schreef Isegrim het volgende:
Piet, je had het net in mijn topic over zelfgemaakte yoghurt. Ik maakte dat vroeger vaak, maar dan in grote hoeveelheden. Dan blijft de pan automatisch wel op de juiste temperatuur. In kleine hoeveelheden lukt het me niet zo goed, hoe kun je dat het beste doen?
EUh, ik neem gewoon melk en room en maak die lauwwarm, lichaamstemperatuur, doe er wat starter bij van andere Joghurt en plastic folie erover, theedoek erover en een nachtje laten staan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')