CDA en VVD zeiden altijd dat de middeninkomens de klos zijn bij de PvdA.quote:Rijke volgens CPB beste af met kabinet CDA en VVD
door Erwin Buter
DEN HAAG - De hoogste inkomensgroepen profiteren het meest van een nieuwe CDA/VVD-regering. Hun koopkracht gaat er meer op vooruit dan die van de lage- en middeninkomens, meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn gisteren verschenen doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s.
Uit de CPB-berekening blijkt iemand met een hoger inkomen - meer dan vier keer het minimumloon - er door de CDA-plannen jaarlijks gemiddeld 1,25 procent bij te krijgen. De VVD gunt de hogere inkomens 1,5 procent. De laagste- en middeninkomens krijgen van zowel CDA als VVD slechts één procent extra.
De PvdA gunt middeninkomens - anderhalf tot vier keer het minimumloon - 1,25 procent per jaar.
Het CPB oordeelt dat de programma’s op sommige punten moeten worden herzien. Van het CDA is al bekend dat het een deel van de bezuinigingen op de zorg niet kan waarmaken door louter instellingen efficiënter te laten werken. De PvdA denkt te makkelijk geld te besparen door te snijden in het aantal ambtenaren en de VVD trekt volgens het CPB veel te weinig uit voor de beloofde gratis kinderopvang.
De verschillen in koopkracht tussen de partijen lopen verder niet sterk uiteen, zo blijkt uit de doorrekeningen. De meeste partijen bieden de laagste inkomens jaarlijks 1 procent meer in hun portemonnee. Alleen de linkse partijen SP en GroenLinks zorgen voor meer koopkracht bij de laagste inkomens. Zij beloven ook over de hele linie het meest aan koopkrachtverbetering. Bij GroenLinks krijgt een gemiddeld huishouden er jaarlijks 2 procent bij. Bij de SP is dat 1,5 procent.
De bevoordeling van de hogere inkomens door het CDA ondergraaft de stelling van die partij juist op te komen voor de middeninkomens. PvdA-leider Bos riep het CDA gisteren op te stoppen met het ’gekissebis’ over de koopkrachtcijfers. „De middeninkomens zijn dus helemaal niet de klos bij de PvdA, zoals het CDA voortdurend roept“, zei hij. Volgens CDA-leider Balkenende zal de discussie echter worden voortgezet.
Meer werk
Volgens minister Wijn (CDA, Economische Zaken) zijn er grote verschillen in opvatting tussen zijn partij en de mogelijke coalitiepartners PvdA en VVD. „De VVD legt de rekening eenzijdig bij de mensen met een uitkering. De PvdA wil snijden in AOW en hypotheekrenteaftrek.“ Volgens PvdA-woordvoerder Crone investeren CDA en VVD te weinig geld in onderwijs en zorg. „Daardoor houden zij meer geld over dan wij, maar over vijf jaar zijn er te weinig leraren.“
Het CPB zegt dat de programma’s van CDA, PvdA en VVD ertoe leiden dat de werkgelegenheid meer stijgt dan het kabinet verwacht. CDA en VVD kiezen voor minder banen in de zorg en bij de overheid, maar daar staat een grotere werkgelegenheid in de marktsector tegenover.GPD
http://www.pzc.nl/internationaal/binnenland/article774770.ece
urrr.... so what else is new?quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:00 schreef Human_Patris het volgende:
CDA en VVD zeiden altijd dat de middeninkomens de klos zijn bij de PvdA.
En nu blijkt alweer dat de PvdA eerlijker is dan CDA en VVD.
Dus met CDA en VVD ben je de klos....![]()
"De economie" zegt echter helemaal niets over welstand of welvaart. "De economie" is ook weer iets wat alleen ten goede komt aan diezelfde untouchables. Tenslotte zijn dat degenen aan de top van de bedrijven. De consument merkt over het algemeen bar weinig van "De economie" als die verbeterd....quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:20 schreef zandschep het volgende:
Ook jouw redenatie is erg kort door de bocht, de economie had het beste profijt van de VVD of D66 gevolgd door o.a. het CDA. Dus of je dan met het CDA of VVD de klos bent is maar de vraag!
quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:24 schreef Croga het volgende:
[..]
urrr.... so what else is new?
Het feit dat "CDA en VVD" dat zeggen is niet zo raar. Tenslotte heeft Mark Rutte geen flauw idee wat zijn eigen partij doet en wil doen. Laat staan dat ie ook maar een flauwe notie heeft van het verkiezingsprogramma van andere partijen.
Waar zijn de tijden gebleven dat Bolkestein de VVD voor stond? Oh, nee, wacht, toen hij eenmaal verkozen was om in de kamer te zitten kwam hij er achter dat ie meer geld kon verdienen in het europees parlement, terwijl het minder tijd kost. Dus heeft ie z'n kiezers maar in de steek gelaten.
Maar gelukkig hebben we J.P. nog. Het voorbeeld van de Juiste Christelijke Opvoeding. Jammer dat ie niet kan overtuigen in zijn uitspraken, noch in zijn voorkomen.....
Met een inkomen van 3 keer modaal zou je verwachten dat de VVD het voor mij goed geregeld heeft. Maar ook ik heb de afgelopen jaren alleen maar ingeleverd. Niet alleen de lagere en midden inkomens hebben geleden onder de macht van Gerrit "Management by Excel" Zalm, ook de wat hogere inkomens hebben alleen maar ingeleverd. De enigen die er op vooruit gaan bij de VVD zijn degenen die aan de absolute top zitten. De Untouchables. Ben je niet een van die untouchables, laat dan alsjeblieft de VVD in zijn eigen vet gaar smoren en kijk naar de partijen die wel wat voor je doen....
[..]
"De economie" zegt echter helemaal niets over welstand of welvaart. "De economie" is ook weer iets wat alleen ten goede komt aan diezelfde untouchables. Tenslotte zijn dat degenen aan de top van de bedrijven. De consument merkt over het algemeen bar weinig van "De economie" als die verbeterd....
wat vind je aan balkenende christelijk??/quote:Maar gelukkig hebben we J.P. nog. Het voorbeeld van de Juiste Christelijke Opvoeding. Jammer dat ie niet kan overtuigen in zijn uitspraken, noch in zijn voorkomen.....
Dat heeft er mee te maken dat de beperking van de HRA zoals door verschillende partijen nu voorgesteld helemaal geen effect heeft op de middeninkomens. Alleen de hoogste inkomens worden daardoor licht getroffen, verder merkt er niemand wat van.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:56 schreef Jurgen21 het volgende:
Ja, middeninkomens gaan er bij het CDA 1/4% minder op vooruit dan bij de PvdA. Nou zeg, dat is inderdaad een wereld van verschil. En dan zijn de bejaardenbelasting en de beperking van de HRA nog niet eens meegerekend. Uit welk links roddelblad komt dit artikel?!
Je bedoelt dat je tegen de stellingen van cabaretiers over het algemeen ook niets in te brengen hebt?quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:34 schreef nikk het volgende:
Je zou cabaretier moeten worden.
Sorrie, ik was vergeten dat mijn sarcastische ondertoon in geschrift meestal niet zo goed over komtquote:Op vrijdag 27 oktober 2006 11:05 schreef Human_Patris het volgende:
wat vind je aan balkenende christelijk??/
omdat hij de naam van de bijbel misbruikt vind je hem christelijk?
CDA is geen christelijke partij meer.
Een christelijke partij gaat barmhartig om met de mensen, en het CDA voert op dit moment een onmenselijk beleid uit samen met de VVD, wat de vluchtelingen betreft.
Ik ben niet van de alternatieven. Ik ben van de kritische noot met onderbouwde verhalen. Alternatieven en een mening moet je zelf maar regelenquote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:30 schreef Scorpie het volgende:
@ Croga: leuk stukje, maar je geeft zelf geen alternatieven, omdat die er niet zijn.
tsja.... Uiteindelijk, zegt Isaac Asimov, is Democratie de slechtst mogelijke staatsvorm. Nog liever een Monarchie of Dictatuur. Maar liever nog een vorm waarbij de intelligentia het volk besturen. Och, allemaal leuke gedachten maar in dit geval geheel off-topic. We zullen het met onze huidige democratie moeten doen. En uiteindelijk is er nogsteeds 1 partij die heel duidelijk aangeeft dat het geld niet de reden is om in de tweede kamer te willen zitten......quote:Mensen, werkelijk waar; er is geen partij die het U beter wilt maken. Er zijn alleen partijen die uw stem willen.
Klopt inderdaad niet. Sowieso als iemand zich op de lokale Zeeuwse Courant moet verlaten om iets te zeiken te vinden dan weet je wel hoe laat het is. Hoe de journalist het in zn hoofd haalt om de pvda te noemen?!?!quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 11:47 schreef Chewie het volgende:
Kloppen de cijfers in het artikel wel? Volgens NOS jounaal (ook terug te lezen op hun site) gaan ze juist bij de VVD er 1,25% op vooruit en bij CDA en PvdA 1%
quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:02 schreef dVTB het volgende:
Mijn voorkeur op basis van dit schema ligt duidelijk bij de verdeling die de PvdA wil.
Ja op korte termijn. GL probeert gewoon opportunistisch te scoren.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:08 schreef Napalm het volgende:
[..]
Wat is dat nu voor een redenatievolgens dat schema is er maar één keus en dat is groen links.
Op de lange termijn scoort de VVD het beste.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:11 schreef dVTB het volgende:
Ik doelde op de drie grote partijen, Napalm. Het GL-programma heeft andere nadelen.
Het leuke van dit onderzoek is dat elke partij hier iets positief uit kan halen. VVD zegt dat hun economische plannen op de lange termijn het beste zijn, PvdA wijst erop dat het CPB onvoldoende kijkt naar bijvoorbeeld investeringen in het onderwijs en GroenLinks stelt dat er niet wordt gekeken naar milieumaatregelen. En ze hebben allemaal gelijk.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 16:17 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
Op de lange termijn scoort de VVD het beste.
Ik denk dat met 'doorsnee gezin' de laagste inkomens worden bedoeld, niet de middeninkomens. Zie het tabelletje.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:32 schreef nikk het volgende:
Het ND en de Telegraaf zeggen juist het tegenovergestelde:
Een doorsnee gezin krijgt er dankzij GroenLinks 2 procent bij, en bij de SP 1,5 procent. Bij VVD en D66 is dat 1,25 procent en bij CDA, PvdA en ChristenUnie 1 procent.
Los daarvan is Nederland op de lange termijn beter met de VVD en D66:
http://www.volkskrant.nl/(...)ste_op_lange_termijn
Die zijn hier juist toch wel in meegenomen?quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 10:56 schreef Jurgen21 het volgende:
En dan zijn de bejaardenbelasting en de beperking van de HRA nog niet eens meegerekend.
Zouden ze dan allemaal in het kabinet moeten? Een soort kabinet van nationale eenehid?quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 17:07 schreef Kozzmic het volgende:
Het leuke van dit onderzoek is dat elke partij hier iets positief uit kan halen. VVD zegt dat hun economische plannen op de lange termijn het beste zijn, PvdA wijst erop dat het CPB onvoldoende kijkt naar bijvoorbeeld investeringen in het onderwijs en GroenLinks stelt dat er niet wordt gekeken naar milieumaatregelen. En ze hebben allemaal gelijk.
Dat hangt van je definitie van middeninkomen af. De meesten gebruiken modaal ervoor, dus ik zou zeggen 1.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 02:45 schreef SeLang het volgende:
Wat hoeveel keer modaal is een middeninkomen?
Ja dat is dus juist mijn vraag.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 03:27 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
Dat hangt van je definitie van middeninkomen af. De meesten gebruiken modaal ervoor, dus ik zou zeggen 1.
1 keer modaal is ongeveer 1300 per maand netto. Hoezo laag?quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 03:40 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ja dat is dus juist mijn vraag.
1x modaal is gewoon een heel laag inkomen, dus bedoelen ze met 'middeninkomens' dan echt modaal of 1.5-2x modaal?
Met woonkosten, ziektekosten, eten, vervoerskosten e.d. eraf hou je daar toch nauwelijks iets van over?quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 03:46 schreef ExtraWaskracht het volgende:
[..]
1 keer modaal is ongeveer 1300 per maand netto. Hoezo laag?
Hangt van je situatie af... laten we zeggen 100 euro ziektekosten, 400 euro voor het wonen, 200 vervoer.. makkelijk te doen.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 03:49 schreef SeLang het volgende:
[..]
Met woonkosten, ziektekosten, eten, vervoerskosten e.d. eraf hou je daar toch nauwelijks iets van over?
Het netto modaal inkomen komt al gauw 500 euro hoger uit. Voor een alleenstaande is dat best aardig, voor een gezin met kinderen is het mager.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 03:46 schreef ExtraWaskracht het volgende:
1 keer modaal is ongeveer 1300 per maand netto. Hoezo laag?
Ik weet niet of het dezelde vraag is, maar ik vraag me altijd af wat het modale inkomen per huishouden is. Dat moet boven modaal liggen, omdat er veel huishoudens uit meer dan 1 verdienende persoon bestaan.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 03:40 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ja dat is dus juist mijn vraag.
1x modaal is gewoon een heel laag inkomen, dus bedoelen ze met 'middeninkomens' dan echt modaal of 1.5-2x modaal?
Modaalquote:Het bruto modale inkomen was volgens het CPB in 2005 ¤ 29.000 per jaar. Dit komt neer op ¤ 1560 netto per maand.
Daarom hebben veel gezinnen ook twee (part-time) werkende ouders.. Pak je natuurlijk veel meer.quote:Op zaterdag 28 oktober 2006 09:47 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Het netto modaal inkomen komt al gauw 500 euro hoger uit. Voor een alleenstaande is dat best aardig, voor een gezin met kinderen is het mager.
Het CPB zegt dat over de plannen van de VVD. Wat betreft GL. Tsja milieumaatregelen komen vaak neer op reguleren en belasten. Wat dat betreft kloppen de berekeningen van het CPB wel. GL probeert opportunistisch te scoren op de korte termijn net zoals de SP.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 17:07 schreef Kozzmic het volgende:
Het leuke van dit onderzoek is dat elke partij hier iets positief uit kan halen. VVD zegt dat hun economische plannen op de lange termijn het beste zijn, PvdA wijst erop dat het CPB onvoldoende kijkt naar bijvoorbeeld investeringen in het onderwijs en GroenLinks stelt dat er niet wordt gekeken naar milieumaatregelen. En ze hebben allemaal gelijk.
quote:CPB: VVD en D66 beste op lange termijn
Van onze verslaggevers
DEN HAAG - De verkiezingsprogramma’s van VVD en D66 komen als beste uit de economische doorrekening van het Centraal Planbureau. Op de lange termijn scoren deze partijen het best op economische groei, werkloosheid en betaalbaarheid van de vergrijzing.
Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) presenteerde donderdag de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van acht politieke partijen. Door gebrek aan tijd, door de voortijdige val van het kabinet, heeft het CPB de gevolgen van investeringen in milieu en infrastructuur niet kunnen meerekenen.
Op de korte termijn zijn de keuzes van GroenLinks en SP het vruchtbaarst voor de koopkracht en de werkloosheid. Daar staat tegenover dat deze partijen op de lange termijn op werkloosheid juist het slechtst scoren.
Geen van de programma’s is volgens het planbureau bestand tegen de hoge kosten van de aanstormende vergrijzing. ‘Het tekort explodeert’, meent Teulings.
Alleen D66 komt met het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar enigszins in de buurt van het doel. Op de tweede plaats komen CDA en VVD. De Partij van de Arbeid doet het op het gebied van vergrijzing, ondanks de omstreden fiscalisering van de AOW, het slechtst van alle partijen. Op de lange termijn is het beleid van GroenLinks en de ChristenUnie het slechtst voor de economie. Het begrotingssaldo komt er het beste uit bij D66, VVD en CDA.
Teulings noemde de verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s ‘fors’. GroenLinks, D66 en SP trekken het meeste geld uit voor onderwijs. D66 en VVD bezuinigen het meest op de sociale zekerheid; GroenLinks, SP en CDA geven daar het meest aan uit. VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie bezuinigen het meest op de zorg.
De doorrekeningen van het planbureau konden donderdag geen einde maken aan de onenigheid tussen CDA en PvdA over de koopkracht van de middeninkomens. ‘De koopkrachtcijfers van de PvdA blijven een paard van Troje’, stelde CDA-minister Wijn van Economische Zaken vast. ‘De bejaardenbelasting en het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek blijven buiten de cijfers omdat ze pas na 2011 ingaan.’
Alle partijen reageerden donderdag verheugd op de doorrekening van hun verkiezingsprogram. ‘Wij zijn opgelucht en blij’, aldus PvdA-Kamerlid Crone.
Tsja... als je millieumaatregelen "opportunistisch" en "korte termijn" vindt, hoop ik niet dat je een kinderwens (of zelfs kinderen) hebt......quote:Op zondag 29 oktober 2006 16:09 schreef MrX1982 het volgende:
Het CPB zegt dat over de plannen van de VVD. Wat betreft GL. Tsja milieumaatregelen komen vaak neer op reguleren en belasten. Wat dat betreft kloppen de berekeningen van het CPB wel. GL probeert opportunistisch te scoren op de korte termijn net zoals de SP.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |