Waar haal je dit in hemelsnaam vandaan? (het is namelijk onzin)quote:Op dinsdag 26 september 2006 14:20 schreef Croga het volgende:
Wettelijk ben je overigens verplicht een dekking te hebben van minimaal 60% van het geleende bedrag. Dus niet alleen het bedrag boven de executie waarde moet gedekt zijn....
De gemiddelde hypotheekverstrekker verstrekt aflossingsvrij tot 75% van de executiewaarde. Er zijn er maar een paar die 100% verstrekken.(wij, Rabo en nog een paar)quote:Op dinsdag 26 september 2006 14:04 schreef Kwelit het volgende:
Het zit zo;
Ik wil een huis kopen en heb er ook al een op het oog, maar nu verdien ik te weinig om het huis alleen te kopen. Ik kom 40.000 te kort.
Nu hebben mijn ouders een huis met een overwaarde van ongeveer een 100.000, waarvan nog een klein deel moet worden afgelost (ongeveer 10.000). Ze hebben een aantal jaar geleden een tweede hypotheek genomen voor een 2e huis (veel goedkoper huisje). Hiervan is pas 1/5 afgelost en het huis heeft een overwaarde van een kleine 15.000. Nu vroeg ik me af of mijn ouders voor die 40.000 borg zouden kunnen staan??
En dan had ik nog een vraag. Ik heb een tophypotheek nodig van 113% ongeveer. Nu wil ik de hypotheek zo in elkaar zetten dat ik het bedrag boven de executiewaarde (weet niet of ik het goed zeg), dat ik daarvoor een spaarhypotheek afsluit, en voor het resterende bedrag een aflossingsvrije hypotheek afsluit (of is een andere hypotheek vorm beter, ik heb namelijk begrepen dat als je een tophypotheek nodig hebt, je verplicht bent het bedrag boven de executiewaarde af te lossen en dit wil ik namelijk doen aan de hand van een spaarhypotheek). Is dit mogelijk ?
Ik weet dat dit dingen zijn die ik allemaal aan de hypotheek verstrekker kan vragen, maar ik weet dat er hier op FOK! ook een aantal verstrekkers rondloopt en het is handiger dat ik nu al weet of het uberhaupt mogelijk is, zodat ik alvast kan gaan bieden op dat huis en niet voor verrassing kom te staan als ik de hypotheek wil afsluiten.
Alvast bedankt voor de reacties![]()
Er is een garant/borg hypotheek. Een financiele injectie van 40.000 E zou de fiscus kunnen zien als schenking. (en dan ga je daar dus over betalen)quote:Op dinsdag 26 september 2006 16:29 schreef HarryP het volgende:
Borgstaan doen banken alleen in uitzonderlijke gevallen. (alleen als je in de toekomst voldoende gaat verdienen).
Leen bij je ouders of laat je ouders een extra hypotheek nemen van 40.000 op hun eigen woning en spreek af dat jij voor de aflossing en kosten zorgt. Let er wel op dat je die hypotheek vervroegd kan aflossen of neem een looptijd van 10 jaar.
De maximale hypotheek wordt altijd berekend aan de hand van de executiewaarde van de woning. Die is over het algemeen veel lager dan de verkoopwaarde (executiewaarde is wat de woning zou opleveren als de hypotheekverstrekker je uit het huis gooit en meteen geld van het huis wil maken. Vaak via veiling).quote:Op dinsdag 26 september 2006 15:43 schreef Gompy58 het volgende:
die 113% betekent toch, 100% van de verkoopprijs plus 13% erbij ???
dus huis kost 100.000 + kk 10% = 110.000
113% hypo is dan 113.000.
TS heeft dan nog 3k over....
De meeste maatschappijen gaan tot maximaal 125% executiewaarde. Er zijn er echter een paar (Stad Rotterdam, Aegon) die tot maximaal 135% gaan. Je kunt niet rechtstreeks bij deze maatschappijen terecht, dus je zult het via een tussenpersoon moeten regelen. Ga eens met een goede tussenpersoon praten en leg hem/haar het verhaal voor.quote:Op donderdag 28 september 2006 13:17 schreef Sense het volgende:
Mag ik dit topic misbruiken voor een vraagje?![]()
Stel dat je een huis koopt dat qua hypotheek ver onder het maximale bedrag ligt dat je zou kunnen lenen obv. je inkomen, kun je dan ook alleen een hypotheek tot 125% van de executiewaarde krijgen, of kun je dan iets meer lenen?
Inclusief dat extra bedrag komen we overigens nog altijd onder het bedrag dat we maximaal zouden kunnen lenen obv. ons inkomen.
Maak daar maar "90%. Soms wat lager." Tenminste, afgaand van mijn eigen ervaring dan.quote:Op woensdag 27 september 2006 07:32 schreef Croga het volgende:
[..]
Over het algemeen is de executiewaarde van de woning 80% van de verkoopwaarde. Soms iets hoger.
Ik zou eerst maar heel goed uitzoeken wat je qua hypotheek rond kan krijgen voordat je gaat bieden. Dus niet lukraak aannemen wat hier wordt gezegd. Straks zit je nog met een boete ook omdat je niet aan je bod kan voldoen.quote:Ik weet dat dit dingen zijn die ik allemaal aan de hypotheek verstrekker kan vragen, maar ik weet dat er hier op FOK! ook een aantal verstrekkers rondloopt en het is handiger dat ik nu al weet of het uberhaupt mogelijk is, zodat ik alvast kan gaan bieden op dat huis en niet voor verrassing kom te staan als ik de hypotheek wil afsluiten.
Totdat je erachter komt dat de 100 euro die je maandelijks betaalde om kapitaal op te bouwen, volledig is weggegooid omdat het slecht ging met de beleggingen om maar wat te noemen. Had je 25 euro per maand meer betaald had je al je geld nog, bij wijze van spreke.quote:Op vrijdag 29 september 2006 13:57 schreef Semisane het volgende:
Waar je het beste naar kan kijken is niet zozeer de hypotheek zelf, maar naar de maandelijkse lasten _en_ wat jij zelf daaraan kwijt wil zijn.
Ja en daarom moet je ook gewoon je rente voor langere tijd vast zetten en _daarom_ zijn ook beleginghypotheken niet zo verstandig.....maar fijn dat jij er ander over denkt...quote:Op vrijdag 29 september 2006 14:40 schreef KreKkeR het volgende:
[..]
Totdat je erachter komt dat de 100 euro die je maandelijks betaalde om kapitaal op te bouwen, volledig is weggegooid omdat het slecht ging met de beleggingen om maar wat te noemen. Had je 25 euro per maand meer betaald had je al je geld nog, bij wijze van spreke.
Totdat je erachter komt, dat 1 jaar later, de maandlasten opeens verdubbelen omdat op het moment van instappen de adviseur zei dat dit het goedkoopst was en de rente toch nog wel een hele tijd laag zou blijven.
Geweldige tip Semisane.
Het gaat mij totaal niet om welke hypotheekvorm en rente vaste periode het meest verstandig is, dat zal per persoon verschillen.quote:Op vrijdag 29 september 2006 14:47 schreef Semisane het volgende:
[..]
Ja en daarom moet je ook gewoon je rente voor langere tijd vast zetten en _daarom_ zijn ook beleginghypotheken niet zo verstandig.....maar fijn dat jij er ander over denkt...![]()
Om eerlijk te zien, snap ik eigenlijk niet zo wat jouw kritiek met mijn tip heeft te maken?Wellicht dat iets anders leest in mijn posting, maar dan mag jij me dat wel eens uitleggen.
Wellicht dat je wat anders bedoelde, maar dat is in ieder geval wat je zegt.quote:Waar je het beste naar kan kijken is niet zozeer de hypotheek zelf, maar naar de maandelijkse lasten _en_ wat jij zelf daaraan kwijt wil zijn.
Uiteraard is hypotheek vorm belangrijk, maar wat ik dus bedoelde met hypotheek, was het bedrag zelf, niet de vorm.quote:Op vrijdag 29 september 2006 15:01 schreef KreKkeR het volgende:
[..]
Het gaat mij totaal niet om welke hypotheekvorm en rente vaste periode het meest verstandig is, dat zal per persoon verschillen.
Beleggershypotheek & rente vaste perioden waren louter en alleen enkele voorbeelden ter illustratie. Ander voorbeeld is bijvoorbeeld zoveel mogelijk aflossingsvrij (goedkoper dan aflos & kapitaalopbouw varianten) terwijl je eigenlijk om wat voor reden dan ook op een bepaalde leeftijd schuldvrij zou willen zijn.
Mijn punt is, en is ook op te maken uit mijn post, dat je je integenstelling tot wat jij beweert, NIET alleen moet focussen op de laagst mogelijke maandlasten (dan zul je namelijk al snel uitkomen op de riscovollere producten ZOALS een deel beleggingshypotheek en de kortere rente vaste periodes), maar dat je ook goed moet kijken wat voor type hypotheek past bij jouw persoonlijke voorkeuren (riscobereidheid is daar onderdeel van, maar denk ook aan schuldvrij willen zijn, mogelijkheden hebben om tussentijds af te lossen of juist op te nemen, etc).
De hypotheek zelf is dus wel degelijk relevant, niet alleen de maandlasten, integenstelling tot wat jij zegt in je post, ik citeer:
[..]
Wellicht dat je wat anders bedoelde, maar dat is in ieder geval wat je zegt.
En nee....ik beweerde niet dat hij zich moest focussen op een _zo_ laag mogelijke maandlasten, ik zei dat hij zich moet focussen op wat hij maximaal kwijt _wil_ zijn aan maandlasten.quote:Mijn punt is, en is ook op te maken uit mijn post, dat je je integenstelling tot wat jij beweert, NIET alleen moet focussen op de laagst mogelijke maandlasten
Aah het hypotheekbedrag en niet het 'hypotheekprodukt' dus. Een misverstand, gelukkig maarquote:Op vrijdag 29 september 2006 15:18 schreef Semisane het volgende:
[..]
Uiteraard is hypotheek vorm belangrijk, maar wat ik dus bedoelde met hypotheek, was het bedrag zelf, niet de vorm.
De TS geeft aan dat hij een huis op het oog heeft, maar zijn/haar hypotheek niet rond krijgt, er zit 40.000 tussen de prijs en hetgene wat zijn bank wil verstrekken.
Hij vraagt zich af of zijn ouders daarvoor kunnen bijtekenen en het antwoord daarop is; ja...er zal heus wel een hypotheek verstrekker zijn die daarmee accoord gaat. Dat is dus het probleem niet.
Daarom zeg ik, ga uit van wat je per maand kan en wilt missen.....stel hij/zij wilt eigenlijk niet boven de 600 p/m aan kosten kwijt zijn, dan kan de hypotheek in welke vorm dan ook wellicht gewoon te hoog zijn.
Voorbeeld, mijn ouders hadden ooit een vrijstaand huis kunnen kopen en de bank wilde dat best financieren en dat was in de "conservatieve", wat hypotheek verstrekken betreft, jaren 80 maar uit eindelijk zouden dan de maandlasten zo hoog worden, dat er niks extra's zou overblijven....en dus geen vakanties of tripjes naar de efteling meer, dus ze kozen uit eindelijk voor wat ze maandelijks kwijt wilde zijn, niet voor het hypotheek(bedrag) wat ze dus best hadden mogen lenen van de bank.
En daar ging mijn voorbeeld ook over, ik ben bezig met een appartement kopen, maar heb gewoon gezegd, zoveel per maand wil ik kwijt zijn aan vaste lasten (totaal dus hypotheek, gas water licht belastingen enz) en niet meer...ook al _zou_ ik meer kunnen, wil ik het gewoon niet.....snappie?
[..]
En nee....ik beweerde niet dat hij zich moest focussen op een _zo_ laag mogelijke maandlasten, ik zei dat hij zich moet focussen op wat hij maximaal kwijt _wil_ zijn aan maandlasten.
Idd gelukkig maar.quote:Op vrijdag 29 september 2006 15:27 schreef KreKkeR het volgende:
[..]
Aah het hypotheekbedrag en niet het 'hypotheekprodukt' dus. Een misverstand, gelukkig maar
Er zijn helaas wel degelijk mensen die zich zo sterk focussen op de laagst mogelijke maandlasten dat ze een produkt uitkiezen waar ze een of enkele jaren later spijt van krijgen. En dan is het vaak "ja maar toen zei de adviseur dat het allemaal wel meeviel en nu *boehoehoe*huil* "
Maar gelukkig bedoelde jij dus totaal wat anders.
Tuurlijk joh, ga jij maar lekker bieden op een huis dat je niet kunt betalen en zonder dat je ook maar een flauw benul hebt van wat er allemaal bij komt kijken. Ongelooflijk. Ga op zijn minst bij een adviseur langs en ga zeker niet af op wat je op internet allemaal te horen krijgt.quote:Op dinsdag 26 september 2006 14:04 schreef Kwelit het volgende:
Ik weet dat dit dingen zijn die ik allemaal aan de hypotheek verstrekker kan vragen, maar ik weet dat er hier op FOK! ook een aantal verstrekkers rondloopt en het is handiger dat ik nu al weet of het uberhaupt mogelijk is, zodat ik alvast kan gaan bieden op dat huis en niet voor verrassing kom te staan als ik de hypotheek wil afsluiten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |