abonnement Unibet Coolblue
pi_41628490
Yes! Deel II

Met Goede Koffie!


Kees van der Westen's!


Art!


Geurige Verse bonen!


Geilige Koffiestromen!


owja:



links!
Espressoporn: http://www.flickr.com/photos/tonx/sets/665876/
Coffeegeek http://www.coffeegeek.com/
Milk Frothing Guide: http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide
Dutch Barista Championships http://www.dutchbaristachampionship.nl/


ENJOY!
" there is nothing to not be amazed at "
pi_41628763
eindelijk weet ik wat baristatopic is, maar ik blijf toch voor STARBUCKS en nespresso.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_41629063
quote:
Op vrijdag 8 september 2006 20:58 schreef sieske het volgende:
eigenlijk lust ik buitenshuis alleen kinderkoffie met teveel melk, en frambozen of vanille-smaak. Zelf ben ik te lui/te weinig smaakbewust om meer van koffie te maken dan een voorverpakt plastic cupje.
Wat doe je dan in dit topic?
" there is nothing to not be amazed at "
pi_41634175
Ik ben in het bezit van een mazzer mini en een rancilio silvia. Mooie apparaten!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 9 september 2006 @ 00:17:58 #5
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_41635523
Die van der Westens, die hebben ze toch ook bij Coffee Company?
  zaterdag 9 september 2006 @ 11:18:49 #6
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_41643084
Zeer leuk topic om te volgen
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_41643447
Linkje naar deel 1 trouwens:
Het Grote Barista topic

Voor meer koffiegeleuter op de milimeter [14.gif]

[ Bericht 1% gewijzigd door corc op 09-09-2006 16:04:16 ]
" there is nothing to not be amazed at "
  zaterdag 9 september 2006 @ 11:49:15 #8
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_41643650
Dank voor de OP, ik had geen zin om hem te maken

ik heb laatst trouwens een shot in the dark gebrouwen, van coffeegeek. Je zet gewone koffie, en daar giet je dan een dubbele espresso bij. Beetje veel caffeine, dat wel, ik begon helemaal te zweten Voor de rest best wel lekker, het is gewone koffie met een vleugje espresso aroma dat proef je wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 9 september 2006 @ 11:51:14 #9
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_41643699
Oja ik was in engeland bij de starbucks, cappuccino besteld. Ik was er niet kapot van, het was namelijk een latte en niet lekker.

Vanaf nu: Starbucks: alleen warme chocolademelk.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 12 september 2006 @ 15:21:54 #10
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_41737513
lees graag weer verde mee...
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_41958822
Deze week heb ik een Rancilio Audrey en een Rancilio Rocky molen tweedehands gekocht. Iemand tips in verband met onderhoud en eventueel waar ik onderdelen kan vinden in België/Nederland? Ook een gebruiksaanwijzing zou fijn zijn
pi_41961407
quote:
Op zaterdag 9 september 2006 11:49 schreef faberic het volgende:
Dank voor de OP, ik had geen zin om hem te maken

ik heb laatst trouwens een shot in the dark gebrouwen, van coffeegeek. Je zet gewone koffie, en daar giet je dan een dubbele espresso bij. Beetje veel caffeine, dat wel, ik begon helemaal te zweten Voor de rest best wel lekker, het is gewone koffie met een vleugje espresso aroma dat proef je wel.
Hoe past het dan nog in het kopje

Maar ik snap het dus niet he.
Wat is barista nou? Betrefd het de daad van het spelen met je eten(=koffie) en figuurtjes maken, zoals moeders in de goeie ouwe tijd verboodt?
Of is het slechts het pochen met je onuitputbare kennis en ervaring op het gebied van.. 'koffie' ..


* synthesix een lekker kopje goedkope nescafé aanmaak espresso halen gaat... hmm

  dinsdag 19 september 2006 @ 20:50:37 #13
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_41962360
quote:
Op dinsdag 19 september 2006 20:22 schreef synthesix het volgende:

[..]

Hoe past het dan nog in het kopje

Maar ik snap het dus niet he.
Wat is barista nou? Betrefd het de daad van het spelen met je eten(=koffie) en figuurtjes maken, zoals moeders in de goeie ouwe tijd verboodt?
Of is het slechts het pochen met je onuitputbare kennis en ervaring op het gebied van.. 'koffie' ..


* synthesix een lekker kopje goedkope nescafé aanmaak espresso halen gaat... hmm

Een barista is een koffiekunstenaar, je zou het de sommelier van de koffie kunnen noemen. Deze persoon werkt bij de betere koffiecafé's en is in staat met een stoomkraantje melk perfect op te schuimen en die zo in de espresso te gieten dat het een wit figuurtje achterlaat tussen het crema (in een cappuccino/latte). Dit vereist veel oefening en ervaring.

De beste man is ook in staat de perfecte espresso te bereiden door de maling af te stemmen op de espressomachine met een kwaliteitsmaler.

Zoek anders eens met video.google.com of youtube op latte-art en klik er 1 aan. Dan zie je wat ze precies voor vormen maken en hoe ze dat doen.

In de meeste nederlandse café's is de cappuccino van matige kwaliteit tot zwaar beroerde kwaliteit. Voor de espresso geldt dit ook, hoewel je met übermachines ook zonder enige techniek en vaardigheid vaak een lekker sappie perst.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_41963012
Maar het is dus eigenlijk behoorlijk zinloos? Het is meer een uiterlijk iets ofzo?
Ben je trouwens wel eens bij die nieuwe koffiezaak geweest in de oranjerie btw? Zo ja, is het daar wel 'goed'?

Ik heb ook nooit echt het nut van cappuccino bij dat soort zaken en automaten gesnapt, aangezien alles na 3 seconden in elkaar oplost, en toch altijd maar weer dezelfde lichtbruine, egale massa over blijft...
pi_41970667
Dat latte-art is iets van de laatste jaren. De exacte omschrijving v.e. barista zul je vast via google of op wikipedia kunnen vinden. Volgens mij komt het erop neer dat het iemand is die zeer bedreven is in het maken van verschillende soorten koffie zoals espresso en cappuccino. Daar komt veel bij kijken: kennis van de machines, kennis van de verschillende bonensoorten (waar de bonen vandaan komen, smaak- en aroma eigenschappen, kennis van melanges en het samenstellen), de techniek en het inzicht om het beste te halen uit bepaalde apparaten en bonen etc. etc. Voor echt goede kwaliteit espresso luistert alles erg nauw en de barista heeft de kennis en techniek om met de beschikbare middelen en ingredienten constant de best mogelijke koffie te produceren.
Vergelijk het met een goede kok: die is in staat ingredienten op kwaliteit te beoordelen en te selecteren, is creatief, heeft een enorme schat aan kennis van smaakcombinaties en bereidingswijzes en heeft de techniek om die perfect uit te voeren onder (tijds)druk. Hetzelfde geldt voor de barista, maar dan voor koffie dus.
Kijk anders 's op een blogs van een paar barista's, zodat je een indruk kan krijgen:
http://dutchbarista.blogspot.com
http://www.jimseven.com
pi_42225108
Het valt me op dat ze in Frankrijk de piston niet nadrukken zoals het eigenlijk hoort... Of ligt dat aan mij?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  vrijdag 29 september 2006 @ 16:15:29 #17
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_42235149
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 09:32 schreef tim2308 het volgende:
Het valt me op dat ze in Frankrijk de piston niet nadrukken zoals het eigenlijk hoort... Of ligt dat aan mij?
valt mij ook op ja. En het valt ook op dat ze het in Nederland ook niet doen. EN het valt op dat mijn vader noch mijn moeder het doet.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_42242052
nadrukken? Bedoel je extra stevig in de grouphead rammen of gewoon de koffie aanstampen? Tsja, als je een E61 groep hebt en verse koffie dan kun je ermee wegkomen... Ergens wel begrijpelijk als je bedenkt dat iedereen anders tampt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_42250267
De koffie aanstampen met een kracht van 25 kg. Oftewel men neemt een stamper, een weegschaal en drukt net zolang tot de naald bij 25 kg is...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_42254097
quote:
Op zaterdag 30 september 2006 01:43 schreef tim2308 het volgende:
De koffie aanstampen met een kracht van 25 kg. Oftewel men neemt een stamper, een weegschaal en drukt net zolang tot de naald bij 25 kg is...
De 30lbs die overal op 't net staat is eerder iets van 14kg he
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_42256417
Oeps, foutje. Het idee is duidelijk iig
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zaterdag 30 september 2006 @ 14:31:48 #22
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_42257841
quote:
Op vrijdag 29 september 2006 20:55 schreef W1ZZ het volgende:
nadrukken? Bedoel je extra stevig in de grouphead rammen of gewoon de koffie aanstampen? Tsja, als je een E61 groep hebt en verse koffie dan kun je ermee wegkomen... Ergens wel begrijpelijk als je bedenkt dat iedereen anders tampt.
Ik begrijp niet waarom men die E61 groep steeds heilig verklaard. Die van mij kan echt nog veel beter hoor. De stroming is bijv. niet altijd hetzelfde, of iig soms "ineens" heel langzaam. Dat is prut
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_42264233
Voornamelijk omdat zo'n beetje iedereen met een E61-groep een degelijke bak kan zetten omdat de groep heel vergevend is jegens fouten van de barista...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 2 oktober 2006 @ 12:11:20 #24
61279 Coolfool
Belanda goreng
pi_42307290
Ik weet niet of het al gepost is, maar ik kwam een persbericht tegen en ik moest even aan dit topic denken. Hier vind je een Barista videoworkshop van Jeroen Veldkamp.
pi_42314376
Leuke basiscursus, dankjewel
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')