We gaan er toch op vooruit
8/9/06 Nederlandse minister pleit voor camera's in steden en stationsDe Nederlandse minister van Justitie Piet Hein Donner wil op grote schaal slimme camera's inzetten in de strijd tegen terrorisme. De intelligente camera's slaan aan als iemand zich in de massa verdacht gedraagt of als zich andere verdachte situaties voordoen.
Deze apparatuur is sinds kort in gebruik op de luchthaven Schiphol. Als het aan Donner ligt, komen de camera's straks ook op grote stations en in steden te hangen, zegt de CDA-bewindsman in een interview met het persbureau ANP.
Opsporen
Na de aanslagen in Londen en de recente, mislukte kofferbomaanslagen op treinen in Duitsland is volgens hem gebleken dat bewakingscamera's op grote stations een belangrijk instrument zijn om verdachte zaken snel te kunnen ontdekken. Als er onverhoopt toch iets misgaat, zijn de beelden terug te halen en kunnen politie en justitie die gebruiken bij de opsporing van de daders.
Netwerk
Op Schiphol wordt een systeem ontwikkeld waarbij alle camera's zijn aangesloten op hetzelfde netwerk. De inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD kan in principe alle beelden zien. Andere diensten, zoals politie, justitie, douane, marechaussee en vliegmaatschappijen, kunnen alleen beelden voor hun eigen doeleinden gebruiken.
Steden en stations
Donner sluit niet uit dat steden ook een soortgelijk systeem krijgen. In dat geval zouden alle bewakingscamera's op straat, in stations en bij instellingen zoals ministeries in één systeem samenkomen bij de politie. De overheid zou dan doeltreffender kunnen optreden tegen terrorisme, maar ook tegen allerlei vormen van criminaliteit.
Vijf jaar na de aanslagen in de Verenigde Staten is ook Nederland in de ban van het terrorisme. Die situatie zal nog vele jaren duren, verwacht Donner. "We moeten niet de illusie hebben dat we er in een paar jaar vanaf zijn", zegt hij. Zowel op de korte als lange termijn is er daarom nog veel te doen in verband met de terreurbestrijding in Nederland.
Doelwit
Het besef dat ook Nederland een potentieel doelwit is, is nog niet eens zo lang geleden doorgedrongen. De aanslagen op 11/9 hadden dat effect in elk geval niet onmiddellijk in Nederland, aldus de minister. De omslag kwam volgens hem pas na de aanslagen in Madrid en na de moord op cineast Theo van Gogh.
Propaganda
De grote hoeveelheid propaganda van radicale moslims op internet vormt op dit moment een voedingsbodem voor terrorisme in Nederland, constateert de minister van Justitie. "Dit is een punt waar nog volop gekeken moet worden hoe we dat verder kunnen aanpakken. We moeten radicalisering voorkomen. Internet is op dit moment een van de grote wegen waarlangs radicalisering plaatsvindt. Ik maak me zorgen over de manier waarop zich dat nog steeds uitbreidt."
Niet enkel probleemjongeren
Het beeld dat vooral probleemjongeren vatbaar zijn voor de radicale ideeën, klopt volgens Donner niet. "Een van de zorgwekkende dingen is dat het vaak jongeren zijn die juist opvallen omdat ze ogenschijnlijk zo goed geïntegreerd waren."
Een ander groot gevaar noemt hij het "denken in gescheiden rechtsorden". Daarbij gaat het om moslims die zich geestelijk terugtrekken uit de Nederlandse rechtsorde en zich daar niets meer van aantrekken. Dergelijk gedrag kan volgens Donner een "kader zijn om over te stappen naar terreur".
De kans bestaat
Op dit moment bestaat er nog steeds een reële kans op een terroristische aanslag in Nederland, zegt Donner. Maar je moet die dreiging volgens hem wel in het juiste perspectief blijven zien. "De kans is nog altijd groter dat je bij een auto-ongeluk betrokken raakt dan bij een terroristische aanslag." (anp)
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_256445.html?wt.bron=homeHVDN
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.