Ik vind het eerlijk gezegd wel typisch NOS om bij zo'n debat 2 rechtse en wel 4 linkse politici uit te nodigen. Terwijl rechts zowel in de Tweede Kamer als in de peilingen een meerderheid heeft. Is het niet de bedoeling dat de NOS objectief hoort te zijn en dus er voor moet zorgen dat bij zo'n verkiezingsdebat de politieke verhoudingen overeenkomen met die uit de praktijk?quote:Wilders mag niet meedoen aan debatten
Geert Wilders heeft kamervragen gesteld over de NOS, omdat hij niet mee mag doen aan de lijsttrekkersdebatten op televisie. De NOS heeft alleen de grotere partijen uitgenodigd voor de debatten. "Het is gewoon niet eerlijk", zegt Wilders. Hij wil dat het kabinet actie onderneemt en de NOS verplicht om ook nieuwe partijen aan bod te laten komen.
Het grootste debat, het NOS-lijsttrekkersdebat de avond voor de verkiezingen, heeft slechts plaats voor zes lijsttrekkers. Dat zullen de lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en PvdA-lijsttrekker Wouter Bos zijn voor alle drie de debatten op televisie uitgenodigd. SP en VVD komen in twee debatten aan het woord. ChristenUnie, D66 en GroenLinks komen eenmaal aan bod. Wilders, LPF en de overige partijen staan helemaal niet op het programma.
Wilders is het niet eens met deze keuze. "Het is geen evenwichtige afspiegeling van het politieke spectrum", stelt hij. Nu wil hij dat het kabinet er bij de NOS op aandringt "dat ook nieuwe partijen, waarvan de achterban tenslotte ook als belastingbetaler meebetaalt aan de publieke omroep, in deze debatten aan het woord komen". Hij wijst erop dat nieuwe partijen totaal afhankelijk zijn van donaties, terwijl gevestigde partijen vijftien miljoen euro subsidies krijgen uit de staatskas. "Een enorm nadeel", volgens Wilders. "Ik moet het doen met tientjes, de andere partijen lopen met miljoenen op zak. Zij hebben de spotjes en dan ook nog de debatten. Wij krijgen nauwelijks kans ons te presenteren".
De NOS zegt dat Wilders te vroeg is met zijn kritiek. "Er is nog niets besloten. Misschien vinden we het op grond van de ontwikkelingen wel zinvol dat Wilders erbij is", aldus René Went van de NOS. Toch lijkt het erop dat de NOS lijsttrekkers uitnodigt op basis van zetelverdelingen in peilingen. Went vindt dat acht lijsttrekkers teveel is voor een goed debat.
Vorig jaar was lijsttrekker Thom de Graaf van D66 boos over het feit dat hij niet mee mocht doen. Daarom kocht hij reclamezendtijd voor D66 in de reclame rondom de debatten. De nieuwe lijsttrekker van D66, Alexander Pechtold, zal dat niet herhalen. "Ieder medium is vrij om te kiezen", zegt hij. "Ik ben absoluut niet bang dat D66 geen podium krijgt. Er zijn zoveel uitzendingen. Hier staat iets over het BNN-programma Lijst 0. Daarvan heb ik de opnamen al achter de rug".
Nee, jij vindt dat de NOS voor een evenwichtige vertegenwoordiging bij het debat moet kiezen tussen links en rechts, omdat jij in je simpele manier van denken niet verder komt dan links-rechts, links-rechts, links-rechts. De NOS kiest voor de 6 grootste partijen, die samen pakweg 120-130 zetels van de in totaal 150 zetels vertegenwoordigen. Dat is hoe de Nederlanders stemmen. En dat oervervelende links-rechts geneuzel van je... Jongen, leer er toch alsblieft eens een beetje anders tegenaan te kijken. Politieke partijen kunnen als een blad aan een boom omdraaien. VVD kan zo ineens met de PvdA willen regeren, PvdA kan zo ineens een ruk naar links of rechts maken, GroenLinks kan zo ineens liberaal gaan doen.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:01 schreef Tikorev het volgende:
Dat is nou juist het probleem. De NOS moet voor een evenwichtige vertegenwoordiging bij het debat zorgen. Door gewoon de 6 grootste partijen te kiezen gebeurt dat niet. Links en rechts hebben ongeveer evenveel zetels. Toch worden door het NOS systeem twee keer zoveel linkse als rechtse politici uitgenodigd simpelweg omdat de linkse zetels over meerdere partijen zijn verdeeld.
Politiek is meer dan alleen links en rechts. Als in plaats van de CU de SGP kwam opdagen, was de verdeling dan wel goed geweest? Dan heb je wel drie rechtse en drie linkse partijen, maar de verdeling is wel een stuk slechter. Deze 6 partijen vertegenwoordigen het grootste deel van de bevolking, Wilders vertegenwoordigd maar een piep klein deel, net als de LPF na de verkiezingen (als ze al een zetel halen) of de SGP (die 2 of 3 zetels gaat halen).quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:01 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Dat is nou juist het probleem. De NOS moet voor een evenwichtige vertegenwoordiging bij het debat zorgen. Door gewoon de 6 grootste partijen te kiezen gebeurt dat niet. Links en rechts hebben ongeveer evenveel zetels. Toch worden door het NOS systeem twee keer zoveel linkse als rechtse politici uitgenodigd simpelweg omdat de linkse zetels over meerdere partijen zijn verdeeld.
Dat is juist het gevolg van een debat. Een lijsttrekker van een partij met 5 zetels heeft in een debat net zoveel overredingskracht als een lijsttrekker met een partij van 40 zetels. Daarom is het denk ik ook niet correct dat er totaal niet naar de politieke verhoudingen wordt gekeken maar simpelweg naar de zes grootste partijen.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:07 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Evenwichtig is het wel. Evenredig over de aantal zetels niet. Dan krijg je halve personen die je moet uitnodigen. In je redenatie zou 1 Wilders net zo podium hebben als een cda met 44 zetels, niet echt evenweichtig he?
Dus als links zich had verenigd in één partij en bijvoorbeeld 80% van de stemmen haalde had jij het objectief gevonden als er een debat werd georganiseerd met maar één linkse vertegenwoordiging en wel 5 rechtse?quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:13 schreef dVTB het volgende:
[..]
Nee, jij vindt dat de NOS voor een evenwichtige vertegenwoordiging bij het debat moet kiezen tussen links en rechts, omdat jij in je simpele manier van denken niet verder komt dan links-rechts, links-rechts, links-rechts.
Dat klopt, ook de verhouding kabinet/oppositie is totaal niet terug te vinden in het debat. Ook een oververtegenwoordiging van 100% voor de oppositie.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:14 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Politiek is meer dan alleen links en rechts.
Als die 5 rechtse partijen na die ene linkse partij de grootste vijf zijn, ja.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:16 schreef Tikorev het volgende:
Dus als links zich had verenigd in één partij en bijvoorbeeld 80% van de stemmen haalde had jij het objectief gevonden als er een debat werd georganiseerd met maar één linkse vertegenwoordiging en wel 5 rechtse?
Wilders koopt maar zendtijd, net zoals D66 4 jaar geleden. Hij staat op 1 zetel volgens de politieke barometer. Inderdaad niet genoeg om uitgenodigd te worden.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:21 schreef zoalshetis het volgende:
geef die pruik zijn zendtijd. of geef hem in iedergeval niet iets waardoor hij later kan zeggen: "ja maar dat komt omdat jullie me gemeen behandeld hebben".
80% zendtijd voor partijen die samen 20% van de kiezers vertegenwoordigen. Ik heb persoonlijk een iets andere opvatting over wat objectief is...quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:18 schreef dVTB het volgende:
[..]
Als die 5 rechtse partijen na die ene linkse partij de grootste vijf zijn, ja.
Leg even uit, beide coalitiepartijen zijn uitgenodigd, dat is 100% van de coalitie, hoe kan de oppositie dan oververtegenwoordigd zijn?quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:18 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Dat klopt, ook de verhouding kabinet/oppositie is totaal niet terug te vinden in het debat. Ook een oververtegenwoordiging van 100% voor de oppositie.
Waarom 6? Wat is de meerwaarde van een partij als Groen Links in de debatten volgens jouw redenatie? Dat geld voor de Christen Unie al helemaal natuurlijk.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:13 schreef dVTB het volgende:
[..]
De NOS kiest voor de 6 grootste partijen, die samen pakweg 120-130 zetels van de in totaal 150 zetels vertegenwoordigen.
2 politici van een regeringspartij en wel 4 politici van oppositiepartijen. ((4-2)/2)*100% = 100%quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:28 schreef Libris het volgende:
[..]
Leg even uit, beide coalitiepartijen zijn uitgenodigd, dat is 100% van de coalitie, hoe kan de oppositie dan oververtegenwoordigd zijn?
als wilders een beetje slim was ging ie zijn eigen verkiezingsdebatten organiseren bij een van de commercielen.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:24 schreef Libris het volgende:
[..]
Wilders koopt maar zendtijd, net zoals D66 4 jaar geleden. Hij staat op 1 zetel volgens de politieke barometer. Inderdaad niet genoeg om uitgenodigd te worden.
Wat een gedoodstaar op links/rechts.
De meerwaarde is dat een aanzienlijk aantal nederlanders op die partij heeft gestemd. Ik snap de NOS wel. Als wilders straks de grootste partij is (quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:28 schreef nikk het volgende:
[..]
Waarom 6? Wat is de meerwaarde van een partij als Groen Links in de debatten volgens jouw redenatie? Dat geld voor de Christen Unie al helemaal natuurlijk.
ok, ik snap, maar dat is dan geen redenatie om Wilders erbij te krijgen...quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:31 schreef Tikorev het volgende:
[..]
2 politici van een regeringspartij en wel 4 politici van oppositiepartijen. ((4-2)/2)*100% = 100%
Niet om de verhouding oppositie/kabinet inderdaad. Dan zou een debat met CDA, PVDA, VVD en SP beter zijn. Maar als de NOS per se met zes mensen wil discussiëren zou Wilders wel kunnen bijdragen om de links/rechts verhouding een wat betere afspiegeling te laten zijn van de werkelijkheid.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:36 schreef Libris het volgende:
[..]
ok, ik snap, maar dat is dan geen redenatie om Wilders erbij te krijgen...
Zo werkt het systeem gewoon. Niet alles is een links-rechts gevecht.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:16 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Dus als links zich had verenigd in één partij en bijvoorbeeld 80% van de stemmen haalde had jij het objectief gevonden als er een debat werd georganiseerd met maar één linkse vertegenwoordiging en wel 5 rechtse?
Aanzienlijk? Ze staan op 8 zetels, de CU op 3 geloof ik.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:36 schreef nonzz het volgende:
[..]
De meerwaarde is dat een aanzienlijk aantal nederlanders op die partij heeft gestemd. Ik snap de NOS wel. Als wilders straks de grootste partij is (), zullen ze hem zeker ook uitnodigen. Wilders is gewoon weer zielig aan het doen.
Zo werkt het NOS systeem inderdaad. Dat mag toch wel in vraag worden gesteld als men het niet objectief vindt?quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:39 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Zo werkt het systeem gewoon.
In elke peiling is de CU groter dan Wilders. Wilders stond een jaar geleden op 8.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:40 schreef nikk het volgende:
[..]
Aanzienlijk? Ze staan op 8 zetels, de CU op 3 geloof ik.
Jawel, maar jouw systeem is praktisch niet handig en niet objectiever.quote:Op zondag 13 augustus 2006 14:41 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Zo werkt het NOS systeem inderdaad. Dat mag toch wel in vraag worden gesteld als men het niet objectief vindt?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |