quote:
Op woensdag 23 augustus 2006 12:15 schreef chacama het volgende:Even een vraag dan voor in de toekomst....hoe kun je spruw, borstontsteking en kloven voorkomen...??
Ik wil bij de tweede graag BV gaan geven. Bij Fleur lukte het niet. Ze wilde niet van de borst drinken. Heb alles geprobeerd van tepelvormers tot tepelhoedjes, maar uiteindelijk heeft ze 2,5 maand gekolfde melk gekregen uit de fles. Daarna liep de productie zover terug dat ik overgestapt ben op KV.
Als eerste denk ik dat het geen slecht idee is om van te voren contact op te nemen met een lactatiekundige zodat je bij de eerste tekenen van evt. problemen meteen weet op wie je terug kan vallen. Dat heeft mij ontzettend geholpen.
Verder niet te veel vertrouwen op je kraamverzorgster maar liever op een lactatiekundige of een vrijwilligster van een van de borstvoedingsverenigingen. (beetje gemeen advies nu ik het teruglees, maar de mijn ervaring is dat de meeste van mijn ex-collega kraamverzorgsters eigenlijk de ballen niet wisten van borstvoeding en al heel snel naar bijvoeden, flesjes, vingervoeden, speentjes, tepehoedjes en andere ongein grepen en daarmee meer fout dan goed deden.)
Spruw is moeilijk helemaal te voorkomen, maar het helpt om in ieder geval hygiënisch te werk te gaan en helemaal op te passen als je zelf gevoelig bent voor schimmelinfecties. Zo min mogelijk suiker eten werkt daar ook positief op. Maar écht voorkomen is bijna niet te doen.
Tepelkloven ontstaan meestal door verkeerd aanleggen. Vandaar ook het advies om van te voren te weten bij wie je terecht kan voor advies en hulp. Soms lijkt het aanleggen zo goed te gaan maar zijn er voor het oog van de kenner toch een of twee puntjes die verbeterd kunnen worden en die juist zorgen voor kloven of een slechter drinkend kind.
Borstontsteking voorkom je door je borsten goed leeg te laten drinken en alert te zijn op harde, pijnlijke en/of rode plekken in de borst. Als je die voelt: meteen weg laten drinken of wegmasseren. En eventueel een kwarkcompres gebruiken (beetje kwark in een hydrofiele luier o.i.d. en dan met een laagje stof er tussen een kwartiertje op de harde plek leggen.
Maar goed, ik ben een enorme fan van het fenomeen lactatiekundige omdat letterlijk drie zinnen voldoende waren om Ronja beter aan te leggen en zo van mijn kloven af te komen.
Eén ander telefoontje zorgde er voor dat we wat andere veranderingen door konden voeren waardoor zij en ik minder last hadden van mijn overproductie.
Twee keer vijf minuten die een hoop zorgen weg genomen hebben