Recensie van Restaurant ’t Stille Water, Oostkolk 19, Spaandam.Website:
www.stillewater.nlBeoordeling bij
IensBeoordeling bij
Dinnersite.
[disclaimer]:
De bij deze recensie geplaatste foto’s zijn misschien wat donker en vaag, maar we hadden geen zin de andere gasten steeds af te leiden met een flits en hebben de foto’s daarom zonder te flitsen genomen.
Entourage en bedieningGelegen in het zeer pittoreske Spaarndam was het voor ons nog even zoeken naar het restaurant, aangezien er aan de doorgaande weg niet echt reclame voor wordt gemaakt. Het restaurant is gelegen aan een soort binnenhaventje nabij een sluisje, naast gewoon wat idyllische woonhuisjes aan het Kolkje van Spaarndam.
In de zomer kan je lekker op het terras aan het water zitten. Nu waren we uiteraard aangewezen tot het binnengedeelte. Een soort pijpenlade-achtige huiskamer, waar de temperatuur al vrij snel stijgt en er, in onze ogen, te weinig ventilatie was.
De inrichting is sober: mooie stevige 4 persoons houten tafels, van te voren ingedekt voor 4 of 2 personen met een linnen lopertje en eenvoudig, maar mooi tafelservies en bestek.
Totaal plek voor maximaal 48 couverts.
![]()
1 chef-kok (Mark Beekman) en een hulpkok en spoelhulp in een half open keuken.
Claudia Beekman en een meisje in de bediening, die alles met z’n 2-en prima in de gaten hielden en vriendelijk, maar zeker niet opdringerig attent aanwezig waren.
De kaart bestaat uit een aantal a la carte gerechten. Niet al te veel keuze qua verschillende voor- en hoofdgerechten.
Daarnaast serveren ze een 3 gangen “het Kolk menu” ( 33 euro pp) , een gewoon 3 gangenmenu (35 euro pp) of een wisselend 4 gangen specialiteitenmenu (42 euro per persoon).
Wij beiden kozen voor dat laatste menu, waarbij de gerechten je vooraf aan tafel worden opgenoemd.
Als amuse kregen we kort na binnenkomst een glaasje met pomodori-tomatensoep met room vergezeld door een brochette met een mousse van gevogeltelever.
Lekker als tongstrelertje.
![]()
Daarna kwam er zelfgebakken wit en bruin brood met boter op tafel.
VoorgerechtHet voorgerecht bestond uit een van verse krab gemaakt taartje met guacamole.
Uitstekend bereid, heerlijk qua krab- en guacamole-smaak.
Omringd door een lichte vinegraite.
![]()
Cijfer voorgerecht: een 9.
TussengerechtHet tussengerecht was gegrilde coquilles op een brandade van kabeljauw omringt door een schaaldierensaus. Vergezeld door stukjes olijf en tomaat.
![]()
Alweer niets op aan te merken.
Gewoon zo als het moet.
Cijfer: 8,5
HoofdgerechtHet hoofdgerecht was een filet van hertenrug met eekhoorntjesbroodsaus.
De filet vonden wij allebei wat aan de flauwe kant en de saus van eekhoorntjesbrood bestond helaas slechts uit de braadjus met daarin wat piepkleine stukjes eekhoorntjesbrood.
Verder was het geheel opgeleukt met cranberry’s en wat boontjes en doperwtjes, almede wat poffertjes van aardappelpuree. En (al helemaal niet erbij passend, qua smaak) stukjes uitgebakken bacon.
Als fris bijgerecht een koude gestoofde perencompote.
Jammer. Het hoofdgerecht moet natuurlijk ook lekker zijn.
![]()
Helaas kunnen we voor dit hoofdgerecht niet meer dan een 6,5 als cijfer geven.
NagerechtHet bij het speciale menu behorende nagerecht was een bordje met daarop een prima, zelfgemaakte, chocolademousse vergezeld door wat slagroom en wat vanille-ijs.
Golfer nam dit nagerecht en het smaakte prima.
![]()
Bluezz had van te voren aangegeven dit nagerecht te vervangen door een kaasbordje, want Het Stille Water koopt zijn kazen in bij de lekkerste kaasspeciaalzaak van Nederland: Betty’s Amuse uit Santpoort.
Uit de aanwezige kazen nam Bluezz een 4-tal verschillende soorten: een rauwmelkse gewassen in bier, een pittige Engelse, een roomachtige op brie gelijkende en een blauwgeaderde.
Bluezz vond ze heerlijk.
![]()
Cijfer nagerechten: 8.
Tenslotte sloten we af met een kopje gewone koffie voor golfer en een speciale thee voor Bluezz: een gerookt geurende Chinese thee luisterend naar de naam Lapsang Souchong.
Daarbij kregen we nog een schaaltje vol lekkere zoetigheden.
Bij binnenkomst hadden we een glas witte droge huiswijn genuttigd, die wij iets aan de zure kant vonden. Daarna zijn we overgeschakeld naar een fles Franse vin de Pays, Le Grès. Gemaakt van een combinatie van chardonnay- en voignierdruiven.
Heerlijke geurige droge witte wijn.
In totaal waren we na 3 uur tafelen voor alles bij elkaar 118 euro kwijt.
Eind-oordeelJammer van het hoofdgerecht. Verder een prima zaak.
Zeker in de zomer, als het terras met uitzicht over het water open is de moeite van nog een bezoek waard.
Ons eindcijfer komt aardig overeen met de gemiddelden op Dinnersite en Iens: een 8!
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer