FOK!forum / Culinesse à gogo / Het tweede grote barbecuetopic
Troelmaandag 17 juli 2006 @ 15:28
Het grote barbecue topic
quote:
Op maandag 17 juli 2006 15:24 schreef Rekkie het volgende:

[..]

Ik bedoelde dan ook serieus een goede kick.... want ik was ook op zoek naar iets dergelijks
Ow sorry, dan begreep ik je verkeerd

Meestal komen er van die "nou dit heeft veel zin" reacties op een topic kick.

Ontopic: Afgelopen zaterdag had ik (overigens geheel tegen mijn principes in) een aantal shaslickjes bij de slager gehaald. Thuis meteen in de koelkast gedumpt, niet even uit de plastic tas gehaald. Toen we om 7 uur de BBQ klaar hadden, bleken de kipsateetjes er niet bij te zitten. Meisje bij de slager heeft ze wel afgewogen, ik heb ze wel betaald, maar dus niet gekregen.
Vandaag even met de slager gebeld, maar hij kon zich niets herinneren dat er iets was blijven liggen. Wellicht dat de andere klant de stokjes erbij heeft gekregen, maar ik baal hier dus wel van. Morgen ga ik dus even langs om dit op te lossen, want ik ga niet 1.50 euro per stokje (totaal 8 stokjes) betalen voor een beetje lucht

Overigens is het verder een topslager met supervlees, maar toch.
Mirjammaandag 17 juli 2006 @ 15:30
kom maar weer op met die goddelijke bbq eterij recepten!
vosssmaandag 17 juli 2006 @ 15:30
En zo zie je maar weer; het leven van een barbeque-er gaat niet altijd over rozen
Troelmaandag 17 juli 2006 @ 15:32
Wat ik trouwens een nadeel vind van de kant-en-klare sateetjes en dergelijke, ze zijn altijd zo gigantisch zout! Met deze shaslickjes was dat dus absoluut niet het geval. Ik gebruik als ik zelf sateetjes maak ook nooit zout, want ik vind het verschrikkelijk.

Hebben jullie daar geen last van?

Mijn favoriete sateetjes zijn trouwens mijn eigengemaakte sateetjes, met de Easy Sate Maker om het toch wat sneller te doen.
Ik gebruik altijd hamlappen en speklap met zwoerd en gebruik de conomex marinademix in zo'n zakje, maak dit aan met enkel ketjap, flink wat knoflook en dan drie soorten kruiden (ketoembar, djahe en volgens mij djinten). Heerlijk!


Oja, hebben jullie ook dat zwoerd soms zo hard word op de BBQ dat niet iedereen het meer lekker vind? Mijn buurman vond het dus helemaal niets, heb dus speciaal voor hem speklap zonder zwoerd genomen de laatste keer dat we gingen BBQ-en.

En ik heb nu al zin in 2 september, verlovings/verjaardagsfeestje met zo'n 50 man BBQ-en!
Mirjammaandag 17 juli 2006 @ 15:35
quote:
Kaapse braai met knoffel en appelkoos

Gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Keukensoort: Zuid Afrikaans
Magazinethema: Barbecuen op z'n Zuid-Afrikaans
Bereidingstijd: 40 min.

Beoordeling: nog geen beoordeling gegeven

Ingrediënten:
500 g varkensfilet
3 knoflookteentjes
versgemalen peper
zout
2 eetl. zonnebloemolie
1 eetl. gehakte tijm (vers of
diepvries) of 1 theel. gedroogd
125 ml abrikozenjam
2 eetl. worcestershiresaus



Voorbereiding:
Snijd het vlees in 4 plakken. Pel de teentjes knoflook en pers deze. Voeg peper, zout, olie en tijm toe. Bestrijk het vlees met dit mengsel en laat dit even intrekken.

Bereiding:
Verhit de barbecue en rooster het vlees direct op het rooster of in een grillpan aan beide kanten goudbruin en gaar, afhankelijk van de dikte in ca. 15-20 minuten. Bestrijk het vlees tijdens het roosteren met abrikozenjam, gemengd met de worcestershiresaus. Keer het vlees regelmatig om.

Wijnadvies:
‘Dit sal lekker wees’ met Bergschaduw Ruby cabernet/
cinsault!
Duderinnetjemaandag 17 juli 2006 @ 15:37
Wat was ook weer de Supertruuk voor het reinigen van het BBQ-rooster?
piepstermaandag 17 juli 2006 @ 15:38
quote:
Kipspiesjes met honing en mosterd.

ingrediënten:
kipfilets in blokjes gesneden
uien in blokjes gesneden
1 pot mosterd
1 pot honing
een heleboel takjes rosemarijn


meng de honing en mosterd en laat de kip er een nacht in marineren.

Rijg de kipblokjes en de stukjes ui aan de rosemarijntakjes.Als dat lastig gaat, even voorprikken met een sateprikker. De blaadjes moeten aan de rosemarijntakjes blijven.

Hup! Op de barbecue!
Grippermaandag 17 juli 2006 @ 15:39
Bij mij thuis is er afgelopen zaterdag ook weer woest vleesch gegrilld!
Eigenlijk zouden we maar met z'n 4-en gaan BBQ'en, maar uiteindelijk werd het toch nog 10 man. heb de hele middag spiesjes van m'n zelfbedachte saté marinade staan rijgen, maar het was het wel waard, tevreden gezichten el dikke buiken. . Helaas moet ik nog een keer het vuur aansteken deze week, want ik heb nog 4 hamburgers en een bak speklapjes over. Vervelend is dat toch
Mirjammaandag 17 juli 2006 @ 15:42
quote:
Op maandag 17 juli 2006 15:37 schreef Duderinnetje het volgende:
Wat was ook weer de Supertruuk voor het reinigen van het BBQ-rooster?
oma's tip:
quote:
Neem aluminiumfolie en maak er een prop van, wrijf met deze prop aluminiumfolie , samen met wat afwasmiddel over de rooster, het vuil vliegt eraf.
Duderinnetjemaandag 17 juli 2006 @ 15:46
quote:
Op maandag 17 juli 2006 15:42 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

oma's tip:
[..]
Die ga ik hier eens testen!
Troelmaandag 17 juli 2006 @ 16:00
Bij ons is het :

doe het rooster in de vaatwasser
doe de vaatwasser aan
haal het rooster uit de vaatwasser (als de vaatwasser klaar is)

bij mijn ouders (en ook mijn voorkeur):
brand het rooster schoon vlak voor gebruik
kikoooooomaandag 17 juli 2006 @ 16:17
Vanavond weer
Hij brandt al
Duderinnetjemaandag 17 juli 2006 @ 16:19
quote:
Op maandag 17 juli 2006 16:00 schreef Troel het volgende:
Bij ons is het :

doe het rooster in de vaatwasser
doe de vaatwasser aan
haal het rooster uit de vaatwasser (als de vaatwasser klaar is)

bij mijn ouders (en ook mijn voorkeur):
brand het rooster schoon vlak voor gebruik
Bij ons is het:

We moeten echt een vaatwasser!
Kopen we toch een vaatwasser!
Ja is goed, in september.

Dus ik heb even de truuk van MM geprobeerd maar dat is nog niet he-le-maal wat ik zoek.
Misschien zit er wel wat roest an ook
Troelmaandag 17 juli 2006 @ 16:21
Een flinke staalborstel wil ook wel eens helpen
THCeesmaandag 17 juli 2006 @ 16:26
hier gaan jullie blij mee zijn:

SATE zoals sate bedoeld is :

500 gr varkenshaas (hamlappen, kipfilet)
1 grote ui
3 tenen knoflook
6 el ketjap
2 el gembersap
3 gember bolletjes
het sap van 1 citroen
1/2 el sambal.
zout en peper (naar smaak)

versnipper de ui en snij de gemberbolletjes in fijne plakjes.
pers de knoflook en de citoen uit.
Doe alles in een zak (of bak) scudden of roeren, vlees 4 a 5 uur laten marieneren.(in de koelkast)
Voor je gaat bbq'en eerst vlees droog deppen met keukenrol.( anders wordt het heel snel zwart)
als je voor varkenshaas hebt gekozen is 2 min aak elke kant wel voldoende. enjoy

en ja deze is echt s lekker. als je deze probeerd laat ff weten hoe of wat.
Mirjammaandag 17 juli 2006 @ 16:32
quote:
Op maandag 17 juli 2006 16:19 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Bij ons is het:

We moeten echt een vaatwasser!
Kopen we toch een vaatwasser!
Ja is goed, in september.

Dus ik heb even de truuk van MM geprobeerd maar dat is nog niet he-le-maal wat ik zoek.
Misschien zit er wel wat roest an ook
roest?
tssk tssk

in cola laten weken
arithaterhorstmaandag 17 juli 2006 @ 16:48
Dude, ik gebruik daar ovenreiniger voor. Eerst het rooster grofweg een beetje schoonmaken tot het ergste vuil eraf is. Dan ovenreiniger erop spuiten. Laten inwerken, en het vuil komt er zo vanaf.
In principe dus

Is het rooster heel erg vuil, wikkel het rooster dan in een krant en maak het nat. Laat het een nacht weken en dan nog een keer proberen.
Duderinnetjemaandag 17 juli 2006 @ 16:50
quote:
Op maandag 17 juli 2006 16:48 schreef arithaterhorst het volgende:
Dude, ik gebruik daar ovenreiniger voor. Eerst het rooster grofweg een beetje schoonmaken tot het ergste vuil eraf is. Dan ovenreiniger erop spuiten. Laten inwerken, en het vuil komt er zo vanaf.
In principe dus

Is het rooster heel erg vuil, wikkel het rooster dan in een krant en maak het nat. Laat het een nacht weken en dan nog een keer proberen.
Ik ga dit allemaal onthouden voor de volgende keer

Bezoek staat zo voor de deur. Ik gooi er wel een folietje over

Dank voor de tips allen!
Troelmaandag 17 juli 2006 @ 16:52
Gewoon het vlees er al opleggen en dan zeggen dat het van deze keer barbecuen is
Koninginmaandag 17 juli 2006 @ 18:29
Afgelopen zaterdag de BBQ aan gehad.
Moet zeggen dat onze spare-ribs in de smaak vielen.
piepstermaandag 17 juli 2006 @ 19:27
Mooi zo. En mogen we dan ook het recept?
Martijn_77maandag 17 juli 2006 @ 20:50
quote:
Op maandag 17 juli 2006 15:37 schreef Duderinnetje het volgende:
Wat was ook weer de Supertruuk voor het reinigen van het BBQ-rooster?
Goed in vetten en na gebruik gelijk reinigen onder de kraan met een schuursponsje

* Martijn_77 heeft vrijdag weer een BBQ
miss_dynastiemaandag 17 juli 2006 @ 20:59
quote:
Op maandag 17 juli 2006 16:21 schreef Troel het volgende:
Een flinke staalborstel wil ook wel eens helpen
Had oblivion daar vorig jaar niet een heel naar verhaal over?
piepstermaandag 17 juli 2006 @ 21:58
Ik denk dat het iets was met losse staalborstelharen in je eten. Staat me iets van bij.
Koningindinsdag 18 juli 2006 @ 08:39
quote:
Op maandag 17 juli 2006 19:27 schreef piepster het volgende:
Mooi zo. En mogen we dan ook het recept?
Er zit geen recept bij
We hebben ze in Duitsland gekocht, kant en klaar!
piepsterdinsdag 18 juli 2006 @ 10:47
Hè shit.
Duderinnetjedinsdag 18 juli 2006 @ 10:50
quote:
Op maandag 17 juli 2006 16:52 schreef Troel het volgende:
Gewoon het vlees er al opleggen en dan zeggen dat het van deze keer barbecuen is
Troeldinsdag 18 juli 2006 @ 14:48
quote:
Op maandag 17 juli 2006 21:58 schreef piepster het volgende:
Ik denk dat het iets was met losse staalborstelharen in je eten. Staat me iets van bij.
Ik vraag me af hoe je dat voor elkaar krijgt, je spoelt zo'n rooster toch ook gewoon af?
Troeldinsdag 18 juli 2006 @ 14:48
quote:
Op dinsdag 18 juli 2006 10:50 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Dan heeft het dus lekker in de vlammen schoon kunnen branden en is er niets aan de hand
piepsterdinsdag 18 juli 2006 @ 14:57
quote:
Op dinsdag 18 juli 2006 14:48 schreef Troel het volgende:

[..]

Ik vraag me af hoe je dat voor elkaar krijgt, je spoelt zo'n rooster toch ook gewoon af?
Geen idee. Ik ben meer van het schoonbranden. Weet je wel hoeveel moeite het is om de staalborstel helemaal op te zoeken in de schuur?
Troeldinsdag 18 juli 2006 @ 15:00
quote:
Op dinsdag 18 juli 2006 14:57 schreef piepster het volgende:

[..]

Geen idee. Ik ben meer van het schoonbranden. Weet je wel hoeveel moeite het is om de staalborstel helemaal op te zoeken in de schuur?
Gatsie, je gebruikt toch wel een gewone staalborstel enkel voor de barbecue

Overigens heb je van barbecook van die dingen waar een stukje staalborstel bij zit. Wij hebben een zo'n ding liggen, maar ik brand ook liever schoon, maarja, vriendje niet.

NU borstelen we dus netjes dat ding af en branden we de restjes schoon
Troelwoensdag 19 juli 2006 @ 18:39
quote:
Op maandag 17 juli 2006 15:28 schreef Troel het volgende:
Het grote barbecue topic
[..]

Ow sorry, dan begreep ik je verkeerd

Meestal komen er van die "nou dit heeft veel zin" reacties op een topic kick.

Ontopic: Afgelopen zaterdag had ik (overigens geheel tegen mijn principes in) een aantal shaslickjes bij de slager gehaald. Thuis meteen in de koelkast gedumpt, niet even uit de plastic tas gehaald. Toen we om 7 uur de BBQ klaar hadden, bleken de kipsateetjes er niet bij te zitten. Meisje bij de slager heeft ze wel afgewogen, ik heb ze wel betaald, maar dus niet gekregen.
Vandaag even met de slager gebeld, maar hij kon zich niets herinneren dat er iets was blijven liggen. Wellicht dat de andere klant de stokjes erbij heeft gekregen, maar ik baal hier dus wel van. Morgen ga ik dus even langs om dit op te lossen, want ik ga niet 1.50 euro per stokje (totaal 8 stokjes) betalen voor een beetje lucht

Overigens is het verder een topslager met supervlees, maar toch.
Probleem is opgelost

We hebben de boel nagerekend en de stokjes waren nog niet aangeslagen, dus ik heb niets teveel betaald gelukkig.
Lotjebwoensdag 19 juli 2006 @ 18:42
weet iemand waar ze nog marsmellows vekopen? Niet bij onze AH...
SpankTheMonkeywoensdag 19 juli 2006 @ 18:43
tvp

Paar weken terug nog 2 mooie uitgebreide artikelen over BBQ'en in SPITS en METRO.
Furbywoensdag 19 juli 2006 @ 18:45
quote:
Op maandag 17 juli 2006 15:32 schreef Troel het volgende:
Ik gebruik als ik zelf sateetjes maak ook nooit zout, want ik vind het verschrikkelijk.

Hebben jullie daar geen last van?
Nee, als er weer eens zo'n nitwit aan het bbq-en is flikker ik er gewoon zelf wat zout op.
d.n3rdwoensdag 19 juli 2006 @ 20:38
Beste manier was toch om het barbeque rooster in het gras te leggen, nachtje ofzo. en dan 's ochtends schoonmaken i
Duderinnetjewoensdag 19 juli 2006 @ 20:45
quote:
Op woensdag 19 juli 2006 20:38 schreef d.n3rd het volgende:
Beste manier was toch om het barbeque rooster in het gras te leggen, nachtje ofzo. en dan 's ochtends schoonmaken i
Schoongevreten?
Plastic_Powerwoensdag 19 juli 2006 @ 20:48
Gisteren coconut shrimp geBBQd. Erg lekker
Recept uit dit fantastische boek:

Mirjamwoensdag 19 juli 2006 @ 23:50
quote:
Op woensdag 19 juli 2006 20:48 schreef Plastic_Power het volgende:
Gisteren coconut shrimp geBBQd. Erg lekker
Recept uit dit fantastische boek:

[afbeelding]
wil je dat recept ook met ons delen?
Plastic_Powerdonderdag 20 juli 2006 @ 00:37
quote:
Op woensdag 19 juli 2006 23:50 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

wil je dat recept ook met ons delen?
http://www.toptastes.com/features/grill/shrimp.htm

woniyadonderdag 20 juli 2006 @ 08:12
Lekkere BBQ afgelopen maandagavond. Spiezen gemaakt met biefstuk, die waren gemarineerd met : olijfolie, vers limoensap, geperste teen knoflook, gehakte groene kruiden: basilicum, bieslook, peterselie en (gedroogde oregano, dat had ik niet vers) vers gemalen zwarte peper. Dagje in koelkast afgedekt laten marineren, daarna spiezen geregen met biefstuk, ui en gele, rode en groene paprika, want dat staat leuk. Was erg lekker.
Verder nog spiesjes kip en varkenshaas.
De kipsate was gemarineerd met ketjapmarinade. De varkenshaas spiesjes had een marinade zoals dezelfde als de biefstuk, alleen met een scheut witte wijn er nog door, was ook erg lekker.
Erbij had ik: sperziebonensalade gemaakt, stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter, (roomboter, scheutje limoen, geperste knoflook, veel groene kruiden en zwarte peper. Een pastasalade met tomaat, paprika, tonijn en een frisse dressing. Als saus: zelfgemaakte knoflooksaus op basis van mayonaise en chimichurri saus, dat is een heerlijke saus voor over gegrild vlees. En nog een paar flesjes van calve.
Koningindonderdag 20 juli 2006 @ 09:22
Zondag weer
Marsepeindonderdag 20 juli 2006 @ 09:28
Schoonmaken:

Ik gooi het rooster direct na het laatste vlees eraf gehaald te hebben in de gootsteen met een laagje water en dreft. Na 5 minuten wrijf je zo alles met een schuursponsje weg. Even drogen op de na gloeiende bbq en klaar.

Ik bedenk me trouwens dat je met een plamuurmes of glasschraper ook wel snel klaar zult zijn. Nog niet getest.

Van het weekend dat ding maar eens opstoken en zelfgemaakte sateh erop.
Martijn_77zaterdag 22 juli 2006 @ 17:03
Gisteren ge-BBQ-ed.

De zelf gemarineerde kipfilet (knoflook grill olie en bbq-kruiden) viel heel goed in de smaak.

Kregen trouwens ook een tip om het rooster schoon te maken:

Doe het rooster in een vuilnis zak doe er water en behoorlijk wat dreft bij en laat dit een dag liggen
BliksemSchigtvrijdag 28 juli 2006 @ 14:02
Vanavond gaat ie weer aan
Martijn_77vrijdag 28 juli 2006 @ 19:38
quote:
Op vrijdag 28 juli 2006 14:02 schreef BliksemSchigt het volgende:
Vanavond gaat ie weer aan
Met al die regen?
Mirjamvrijdag 28 juli 2006 @ 19:50
hier is het hartstikke droog
Martijn_77vrijdag 28 juli 2006 @ 20:04
quote:
Op vrijdag 28 juli 2006 19:50 schreef MissyMirjaM het volgende:
hier is het hartstikke droog
Hier heel veel regen gehad de tuin stond echt blank
BliksemSchigtvrijdag 28 juli 2006 @ 23:42
Prima weer gehad hoor, totaal droog. Kom net pas van het balkon af.

De hamburgers, kipsate's gingen er weer prima in
Triangeljostivrijdag 28 juli 2006 @ 23:43
goedkopere tip voor schoonmaken van rooster: in plastic tas met scheut ammoniak. Goedkoper en effectiver dan dreft.
Martijn_77zaterdag 29 juli 2006 @ 19:05
quote:
Op vrijdag 28 juli 2006 23:43 schreef Triangeljosti het volgende:
goedkopere tip voor schoonmaken van rooster: in plastic tas met scheut ammoniak. Goedkoper en effectiver dan dreft.
En daarna heel goed naspoelen denk ik of niet?