Corksterr | vrijdag 16 juni 2006 @ 00:59 |
Post hier jouw tips op het gebied van rijstgerechten. Hier vast een flink aantal mogelijke recepten. Misschien leuk om er eens iets van te proberen. ![]() Broccoli met cashewnoten Ingrediënten (voor 2-3 pers.): 1 grote struik broccoli, 2 kopjes rijst, 3 kopjes water, 2 uien, 300 g kip- of kalkoenfilet, 4 eetlepels ketjap manis, 1 scheutje ketjap marinade, maïzena, 2 dl appelsap, 1 bakje champignons, 2 eetlepels olie, 75 g cashewnoten Bereiding: Kook het water. Zodra dit kookt de rijst toevoegen en het vuur op laag zetten. Laat de rijst langzaam gaar worden in ca. 15 minuten. Snipper en fruit de uien en bak deze in de olie. Verdeel de broccoli in kleine roosjes, was ze en bak ze mee. Snijd de kip of kalkoen in kleine stukjes en bak ze mee met de uien. Snijd de champignons in vieren en bak deze in een aparte pan in olie bruin. Voeg ze aan het broccolimengsel toe. Voeg de appelsap, ketjap marinade en ketjap manis toe. Bind de saus met aangemengde maïzena. Serveer de cashewnoten er apart bij. Voedingswaarde p.p.: 2725 kiloJoules (657 calorieën), 38 g eiwit, 26 g vet, 67 g koolhydraten Californische rijstschotel Ingrediënten: 350 g rijst, peper, zout, ½ theelepel saffraanpoeder of koenjit (geelwortel), 400 g kalkoen- of varkensschnitzel, 4 stengels bleekselderij, 150 g verse of diepvries- peultjes, 25 g boter, 3 eetlepels olie, 50 g gele rozijnen, 1 blik (400 g) mangoschijfjes, ca. 1 mespuntje kaneel, 50 g cashewnoten of 25 g zonnebloempitten Bereiding: Kook de rijst in water met zout en de saffraanpoeder gaar en droog. Snijd het vlees in reepjes van ca. 1 cm. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukjes van ca. 1 cm. Maak de verse peultjes schoon of laat de diepvriespeultjes ontdooien. Verhit de boter en olie in een wok. Roer de bleekselderij door het vlees en roerbak alles ca. 5 minuten. Voeg de peultjes en rozijnen toe en roerbak nog ca. 5 minuten tot de groenten en het vlees gaar zijn. Giet intussen de mango af en vang het sap op. Schep de gekookte rijst en een scheutje mangosap door het groente-vleesmengsel en laat alles door en door heet worden. Roer het regelmatig door. Voeg naar smaak peper, zout en kaneel toe. Leg een krans van mangoschijfjes op de rijst en strooi de cashewnoten of zonnebloempitten erover. Gebakken rijst met ananas en Mon Chou Ingrediënten: 300 g rijst, zout, peper, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 1 Spaanse rode peper, 1 verse ananas, 200 g Mon Chou, 4 eetlepels olie, 150 g ham, 2 eetlepels ketjap, 2 eieren, 125 g gepelde garnalen, 4-5 eetlepels gesnipperde koriander Bereiding: Kook de rijst gaar en droog in water met wat zout. Fruit de ui in de olie. Voeg de knoflook, in ringetjes gesneden peper en in blokjes gesneden ham toe. Roerbak dit ca. 4 minuten. Roer de ketjap en losgeklopte eieren erdoor. Roerbak dit tot de eieren gestold zijn. Schep de gare rijst door het eimengsel en roerbak dit tot alles goed gemengd is. Roer dan de garnalen en in stukjes gesneden ananas erdoor. Breng het gerecht op smaak met ketjap en peper en schep de blokjes Mon Chou en koriander erdoor. Leg de ananashelften op een schaal en vul ze met het rijstmengsel. Voedingswaarde p.p.: 2472 kiloJoules (588 calorieën), 26 g eiwit, 31 g vet, 52 g koolhydraten Gebakken rijst met gehakt en pikante Chinese kool Ingrediënten: 300 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 rode Spaanse pepertjes, 1 kleine Chinese kool, 2 eetlepels olie, 500 g rundergehakt, 1 theelepel paprikapoeder, ½ kippenbouillontablet, 2 eetlepels ketjap asin, 1/8 l zure room, 2-3 eetlepels gesnipperde koriander Bereiding: Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Pel en snipper de ui. Maak de pepertjes schoon, verwijder de zaadjes en snijd ze in smalle reepjes. Maak de kool schoon en snijd hem in smalle repen. Kook de koolrepen ca.2 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af in een vergiet, spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en de helft van de peper ca. 2 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak dit rul. Strooi de paprikapoeder en de verkruimelde bouillontablet erover en roer de ketjap erdoor. Schep de gare rijst door het gehaktmengsel. Meng de zure room met de rest van de peperreepjes en de koriander. Schep het mengsel door de koolrepen. Serveer het rijst-gehaktmengsel met de kool. Voedingswaarde p.p.: 2465 kiloJoules (587 calorieën), 30 g eiwit, 34 g vet, 42 g koolhydraten Gegratineerde gehaktschotel met rijst Ingrediënten (voor 2 pers.): 150 g rijst, peper, zout, 1 rode paprika, 25 g boter, 250 g gehakt, 2 eetlepels shoarmakruiden, 250 g gesneden prei, 1 ei, 1/8 l slagroom, 75 g geraspte oude Goudse kaas Bereiding: Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in stukjes. Verhit de boter in een wok en roerbak het gehakt met de shoarmakruiden rul. Voeg de stukjes paprika en de prei toe en roerbak het geheel nog ca. 3 minuten. Schep de rijst erdoor en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Neem dan de pan van het vuur. Klop het ei los met de slagroom en de helft van de kaas. Schep de helft van dit mengsel door het gehaktmengsel. Schep alles in een lage ovenschaal, verdeel de rest van het roommengsel erover en bestrooi het geheel met de rest van de kaas. Bak het gerecht ca. 20 minuten in het midden van de oven tot het door en door heet en de bovenkant goudbruin is. Gele rijst met ham en maïs Ingrediënten: 2 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 g hamblokjes, 300 g Pandanrijst, 1 theelepel kerrie, 8 dl kippenbouillon (2 tabletten), 1 blikje maïs, 1 blik doperwten, zout, peper, 50 g ongezouten pinda's, 2 eetlepels peterselie Bereiding: Fruit de ui. Schep de helft van de uisnippers uit de pan. Doe de hamblokjes, de rijst en de kerrie in de pan en roer ca. 1 minuut tot de rijstkorrels glazig zijn. Roer de bouillon en de maïs erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat de rijst in ca. 20 minuten gaar en droog worden. Roer de uitgelekte doperwten door de rest en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Rooster de pinda's en serveer deze apart bij het gerecht. Voedingswaarde p.p.: 2092 kiloJoules (498 calorieën), 27 g eiwit, 19 g vet, 56 g koolhydraten Handige links: http://www.xs4all.nl/~mmoens/receptenpagina/recepten/rijst.htm http://users.castel.nl/~jageh03/hoofdframe4.htm http://users.raketnet.nl/jan-ten-kate/1/5/rijstgerechten.htm | |
Serinde | zaterdag 17 juni 2006 @ 20:59 |
De rijst met ananas en mon chou klinkt erg lekker ![]() Ik kijk zelf heel vaak op de site van Allerhande Als je zoekt op rijst, kom je al 432 recepten tegen ! | |
Corksterr | zondag 18 juni 2006 @ 13:39 |
quote:Danku. ![]() Ik ga vanavond weer nasi eten trouwens. En oja: ananas. ![]() | |
Lambiek12 | zondag 18 juni 2006 @ 22:30 |
Lekker simpel door de weeks gebakken rijst als bijgerecht i.p.v. die verdomde aardappels (eet ik bijna niet meer). Gewoon rijst wat is overgebleven van een andere keer, of anders rijst eerst koken en daarna aflaten koelen (hij moet echt goed koud zijn). Lekker snijden wat je lekker vindt. Een klein uitje, knoflookje, was bosui in grove stukken. De wok goed heet laten worden. Beetje olie erin. De uit en knoflook aanfruiten. Daarna lekker de rijst wokken totdat deze goed heet is (met koude rijst hebbie het niet zo dat het gaat klonten). Een eitje loskloppen. Deze erin mikken en flink door roeren zodat heel de rijst als het ware van de ei heeft genoten. Daarna de bosuit toevoegen en een heel klein beetje dark soya. Nou lekker bij vanalles dit. Varkenshaas..... Kip....... Maakt niet uit ![]() | |
Mirjam | zondag 18 juni 2006 @ 23:47 |
quote:hm, ik heb hier nog een verse ananas zwerven, misschien ga ik dit morgen maken ![]() | |
Oblivion | zondag 18 juni 2006 @ 23:49 |
![]() Leuk, nieuwe ideeen!!! | |
Corksterr | maandag 19 juni 2006 @ 00:43 |
quote:Jammer dat hier zo weinig gepost wordt. Ik had toch verwacht dat dit topic wat populairder zou zijn. ![]() | |
Oblivion | maandag 19 juni 2006 @ 00:52 |
quote:Komt wel... ![]() quote:Als je op de datum klikt staan er in dat topic ook enkele rijstgerechten. ![]() | |
Corksterr | maandag 19 juni 2006 @ 00:58 |
quote:Netjesss. ![]() | |
Mirjam | maandag 19 juni 2006 @ 18:15 |
quote:en gemaakt, het was wel aardig, maar zal dit niet veel vaker gaan maken denk ik. | |
Corksterr | maandag 19 juni 2006 @ 19:54 |
quote:Ananas is ook niet lekker ![]() | |
Mirjam | maandag 19 juni 2006 @ 19:55 |
ananas is heerlijk ![]() | |
djenneke | maandag 19 juni 2006 @ 20:04 |
Ik ben nu rijst aan het koken, met daarbij geroerbakte bloemkool, peultjes, sperzieboontjes (de groenten eerst blancheren drie minuutjes) en champignons en varkenshaasje. En dat in oestersaus met knoflook. Het resultaat post ik later wel... ![]() | |
Blues | maandag 19 juni 2006 @ 20:14 |
Wilde rijst met paksoi, sjalotjes, knoflook en worteltjes. Met kip of ander vlees erbij of erdoor ![]() Vandaag gemaakt, om de restjes die er nog lagen op te maken. Lekker met oestersaus wokken! | |
djenneke | maandag 19 juni 2006 @ 20:27 |
quote:Het was heel lekker ![]() | |
Martijn_77 | maandag 19 juni 2006 @ 20:40 |
Heeft er iemand nog een recept voor een goede rijstenpap? | |
Corksterr | dinsdag 20 juni 2006 @ 10:19 |
quote:Jahoor | |
RijstNatie | maandag 3 juli 2006 @ 16:11 |
Als je de FAQ een leest weet je waarom je post weg was en waarom deze geedit is [ Bericht 100% gewijzigd door Martijn_77 op 03-07-2006 21:57:49 ] |