Post hier jouw tips op het gebied van rijstgerechten.
Hier vast een flink aantal mogelijke recepten. Misschien leuk om er eens iets van te proberen.
Broccoli met cashewnoten Ingrediënten (voor 2-3 pers.):
1 grote struik broccoli, 2 kopjes rijst, 3 kopjes water, 2 uien, 300 g kip- of kalkoenfilet, 4 eetlepels ketjap manis, 1 scheutje ketjap marinade, maïzena,
2 dl appelsap, 1 bakje champignons, 2 eetlepels olie, 75 g cashewnoten
Bereiding:
Kook het water. Zodra dit kookt de rijst toevoegen en het vuur op laag zetten. Laat de rijst langzaam gaar worden in ca. 15 minuten. Snipper en fruit de uien en
bak deze in de olie. Verdeel de broccoli in kleine roosjes, was ze en bak ze mee. Snijd de kip of kalkoen in kleine stukjes en bak ze mee met de uien. Snijd de
champignons in vieren en bak deze in een aparte pan in olie bruin. Voeg ze aan het broccolimengsel toe. Voeg de appelsap, ketjap marinade en ketjap manis toe.
Bind de saus met aangemengde maïzena. Serveer de cashewnoten er apart bij.
Voedingswaarde p.p.: 2725 kiloJoules (657 calorieën), 38 g eiwit, 26 g vet, 67 g koolhydraten
Californische rijstschotel Ingrediënten:
350 g rijst, peper, zout, ½ theelepel saffraanpoeder of koenjit (geelwortel), 400 g kalkoen- of varkensschnitzel, 4 stengels bleekselderij, 150 g verse of diepvries-
peultjes, 25 g boter, 3 eetlepels olie, 50 g gele rozijnen, 1 blik (400 g) mangoschijfjes, ca. 1 mespuntje kaneel, 50 g cashewnoten of 25 g zonnebloempitten
Bereiding:
Kook de rijst in water met zout en de saffraanpoeder gaar en droog. Snijd het vlees in reepjes van ca. 1 cm. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in
stukjes van ca. 1 cm. Maak de verse peultjes schoon of laat de diepvriespeultjes ontdooien. Verhit de boter en olie in een wok. Roer de bleekselderij door het vlees
en roerbak alles ca. 5 minuten. Voeg de peultjes en rozijnen toe en roerbak nog ca. 5 minuten tot de groenten en het vlees gaar zijn. Giet intussen de mango af
en vang het sap op. Schep de gekookte rijst en een scheutje mangosap door het groente-vleesmengsel en laat alles door en door heet worden. Roer het regelmatig
door. Voeg naar smaak peper, zout en kaneel toe. Leg een krans van mangoschijfjes op de rijst en strooi de cashewnoten of zonnebloempitten erover.
Gebakken rijst met ananas en Mon Chou Ingrediënten:
300 g rijst, zout, peper, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 1 Spaanse rode peper, 1 verse ananas, 200 g Mon Chou, 4 eetlepels olie, 150 g ham, 2 eetlepels ketjap,
2 eieren, 125 g gepelde garnalen, 4-5 eetlepels gesnipperde koriander
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met wat zout. Fruit de ui in de olie. Voeg de knoflook, in ringetjes gesneden peper en in blokjes gesneden ham toe.
Roerbak dit ca. 4 minuten. Roer de ketjap en losgeklopte eieren erdoor. Roerbak dit tot de eieren gestold zijn. Schep de gare rijst door het eimengsel en roerbak
dit tot alles goed gemengd is. Roer dan de garnalen en in stukjes gesneden ananas erdoor. Breng het gerecht op smaak met ketjap en peper en schep de blokjes
Mon Chou en koriander erdoor. Leg de ananashelften op een schaal en vul ze met het rijstmengsel.
Voedingswaarde p.p.: 2472 kiloJoules (588 calorieën), 26 g eiwit, 31 g vet, 52 g koolhydraten
Gebakken rijst met gehakt en pikante Chinese koolIngrediënten:
300 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 rode Spaanse pepertjes, 1 kleine Chinese kool, 2 eetlepels olie, 500 g rundergehakt, 1 theelepel paprikapoeder, ½ kippenbouillontablet,
2 eetlepels ketjap asin, 1/8 l zure room, 2-3 eetlepels gesnipperde koriander
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Pel en snipper de ui. Maak de pepertjes schoon, verwijder de zaadjes en snijd ze in smalle reepjes. Maak de kool
schoon en snijd hem in smalle repen. Kook de koolrepen ca.2 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af in een vergiet, spoel ze af onder koud water en laat
ze uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en de helft van de peper ca. 2 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak dit rul. Strooi de paprikapoeder en de
verkruimelde bouillontablet erover en roer de ketjap erdoor. Schep de gare rijst door het gehaktmengsel. Meng de zure room met de rest van de peperreepjes en de
koriander. Schep het mengsel door de koolrepen. Serveer het rijst-gehaktmengsel met de kool.
Voedingswaarde p.p.: 2465 kiloJoules (587 calorieën), 30 g eiwit, 34 g vet, 42 g koolhydraten
Gegratineerde gehaktschotel met rijst Ingrediënten (voor 2 pers.):
150 g rijst, peper, zout, 1 rode paprika, 25 g boter, 250 g gehakt, 2 eetlepels shoarmakruiden, 250 g gesneden prei, 1 ei, 1/8 l slagroom, 75 g geraspte oude Goudse
kaas
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in stukjes. Verhit de
boter in een wok en roerbak het gehakt met de shoarmakruiden rul. Voeg de stukjes paprika en de prei toe en roerbak het geheel nog ca. 3 minuten. Schep de rijst
erdoor en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Neem dan de pan van het vuur. Klop het ei los met de slagroom en de helft van de kaas. Schep de helft
van dit mengsel door het gehaktmengsel. Schep alles in een lage ovenschaal, verdeel de rest van het roommengsel erover en bestrooi het geheel met de rest van de
kaas. Bak het gerecht ca. 20 minuten in het midden van de oven tot het door en door heet en de bovenkant goudbruin is.
Gele rijst met ham en maïs Ingrediënten:
2 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 g hamblokjes, 300 g Pandanrijst, 1 theelepel kerrie, 8 dl kippenbouillon (2 tabletten), 1 blikje maïs, 1 blik doperwten, zout,
peper, 50 g ongezouten pinda's, 2 eetlepels peterselie
Bereiding:
Fruit de ui. Schep de helft van de uisnippers uit de pan. Doe de hamblokjes, de rijst en de kerrie in de pan en roer ca. 1 minuut tot de rijstkorrels glazig zijn. Roer
de bouillon en de maïs erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat de rijst in ca. 20 minuten gaar en droog worden. Roer de uitgelekte doperwten door de rest en
breng het gerecht op smaak met peper en zout. Rooster de pinda's en serveer deze apart bij het gerecht.
Voedingswaarde p.p.: 2092 kiloJoules (498 calorieën), 27 g eiwit, 19 g vet, 56 g koolhydraten
Handige links:http://www.xs4all.nl/~mmoens/receptenpagina/recepten/rijst.htmhttp://users.castel.nl/~jageh03/hoofdframe4.htmhttp://users.raketnet.nl/jan-ten-kate/1/5/rijstgerechten.htm