Martijn_77 | zaterdag 27 mei 2006 @ 12:50 |
De Griekse keuken:![]() Na op vakantie geweest te zijn in Griekenland en daar erg genoten te hebben van de griekse keuken vond ik het tijd voor een topic met de lekkere Griekse recepten ![]() ![]() ![]() Linkjes naar andere topics met Griekse recepten: ![]() Griekse rijst Baklava bakpartner gezocht! Bifteki Uit de Griekse keuken: Dolmades. Dus kom maar op met die lekkere Giekse recepten ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 27 mei 2006 @ 12:56 |
En even wat recepten:quote: quote: quote: quote: | |
Annemiek78 | zaterdag 27 mei 2006 @ 13:06 |
moussaka voor 4 personen 3 courgettes (of aubergines) 500 gram rundergehakt 1 klein blikje tomatenpuree 3 uien 5 tomaten 100 gram geraspte kaas halve liter, niet te dunne, bechamelsaus (zelfgemaakt of uit een pakje) 2 teentjes knoflook 8 vastkokende aardappelen zonnebloemolie om in te bakken 1 eetlepel gedroogde basilicum (mag ook vers natuurlijk!) peper en zout 1 dl bouillon bereiding Snijd de ui en de courgettes in schijfjes en stoof ze aan in wat olie. Bak het gehakt, breng het op smaak met peper en zout en voeg er dan de tomatenpuree aan toe. Snijd de tomaten ze in plakken. Pel een knoflookteentje, snijd/pers het fijn en meng het met de tomaten. Nu kunt u de ovenschaal gaan vullen. Doe eerst een laagje courgettes met ui in de schaal. Doe er nu een laagje gehakt bij. Leg vervolgens plakjes tomaat op het gehakt. Giet de helft van de vleesbouillon er overheen en herhaal al deze handelingen nog een keer. Giet de bechamelsaus over de moussaka. Strooi er tenslotte de geraspte kaas overheen. Zet de moussaka gedurende 20 minuten in een op 200 graden Celsius (gasstand 4) voorverwarmde oven. Kook intussen de aardappelen gaar en bak ze daarna in olie met de basilicum en het tweede teentje knoflook. Serveer de aardappelen apart bij de moussaka. | |
Martijn_77 | zondag 4 juni 2006 @ 00:25 |
Rewani. Benodigdheden: 75 gr. zelfrijzend bakmeel. 50 gr. boter. 50 gr. griesmeel. 5 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen. 5 eetlepels suiker. 4 eieren. (en deze scheiden) 4 eetlepels bloemenhoning. 2 theelepels citroenschilrasp. 2 eetlepels citroensap. Bereiding. Doe de griesmeel in een grote kom, en voeg hierbij het bakmeel gezeefd, en roer dit alles door elkaar. Roer de boter, en het eigeel één voor één erbij, en meng dit alles goed, Voeg nu de suiker het citroenrasp bij het botermengsel, en klop dit totdat men een luchtig geheel heeft. Verwarm ondertussen de oven voor op ± 175°C De bakvorm invetten. Doe het mengsel van griesmeel en het bakmeel, met het eigeel, de amandelen en het eiwit bij elkaar. Klop in een andere kom het eiwit stijf. Stop dit alles in de ingevette bakvorm en strijk het glad. Laat de Rawani ongeveer in 60 minuten gaar baken. Maak de honing warm, voeg hierbij het citroensap en het water. Voeg dit mengsel vlak voor het opdienen over de Rawani. | |
Cutebutpsycho | maandag 5 juni 2006 @ 00:56 |
Jum.. ! *Lekker Grieks brood in nog lekkerdere echte Griekse Tzatziki doop flashback heeft* Griekenland ![]() Ik mis natuurlijk een mierzoet Baklava recept ![]() ![]() Baklava Benodigdheden: 1/2 kilo flinterdun bladerdeeg 2 kopjes fijngesneden amandelen of walnoten of pistachenoten Boter Suiker Kaneel Honing Kruidnagels Bereiding: Meng 1 eetlepel kaneel, 1/2 kopje suiker en de amandelen. Vet een oven schaal met boter in en leg er een paar met boter ingevette vellen bladerdeeg in. Leg nu een laagje van het notenmengsel op het bladerdeeg, weer wat bladerdeeg, en weer wat van het mengsel enz enz. Als laatste met een paar vellen afdekken 6-8 vellen en met een mes er ruitjes in snijden. Met een beetje water besprenkelen en in een niet te hete oven 1 uur bakken. Maak onder tussen een siroop, door in een pan 2 kopjes water, 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, een theelepeltje kruidnagels en wat kaneel te doen, en dit 15 minuten hart laten koken. Als alles klaar is de baklava in vierkantjes snijden en de siroop er over heen gieten. Dolmadakia Nodig: 500 gr. Wijnbladeren, 3 uien, heel fijn gesneden,150 gr. Rijst, 250 gr. Olie en, 1 kop olie, 2 eetlepels dille , fijngesneden, 2 eetlepels peterselie , fijngesneden,1/4 eetlepel komijn,1/4 eetlepel kruizemunt, 2 citroenen, 1 kop water, peper en zout De wijnbladeren goed wassen en de steeltjes afsnijden. In kokend water leggen en 5 tot 10 minuten laten koken, totdat ze gelig van kleur worden. Dan laten uitlekken en met de bovenkant naar beneden uitspreiden op een werkblad. De vulling maak je als volgt: rijst, uien, dille , peterselie, komijn, kruizemunt, peper en zout, olie en het sap van de citroenen in een kom doen. Alles goed mengen. Op ieder wijnblad een lepeltje van de vulling leggen, de zijkanten naar binnen vouwen en de bladeren oprollen. De rolletjes op de bodem van een pan naast elkaar leggen in twee of drie lagen. De kop olie en de kop water in de pan gieten, een bord in de pan op de rolletjes leggen om te voorkomen dat ze weer open gaan tijdens het koken. Zachtjes laten koken tot het meeste vocht is ingekookt (en de rijst gaar is). Warm of koud serveren. Nu nog de reden waarom ik eigenlijk op dit topic klikte ![]() Hoe komen jullie aan die wijnbladeren? Ik had daar mijn winkeltje voor, maar die is gone.. ![]() ![]() ![]() | |
Mirjam | maandag 5 juni 2006 @ 00:59 |
ik maak mijn tzatziki gewoon door een halve komkommer te raspen, op een bord leggen, beetje zout eroverheen, kwartiertje laten staan daarna goed uitknijpen, in een schaal gooien, halve bak magere kwark erbij, naar smaak tenen knoflook erin uitpersen [hoe meer hoe beter ![]() ![]() | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 01:02 |
De recepten die ik ken voor tzatziki zijn met yoghurt ipv kwark volgens mij geeft kwark ook een behoorlijk zure smaak aan de tzatziki | |
Mirjam | maandag 5 juni 2006 @ 09:34 |
quote:geen last van ![]() | |
Annemiek78 | maandag 5 juni 2006 @ 11:02 |
Hier bij de turkse supermarkt /toko heb je speciale hele vette super dikke yoghurt. Pima geswchikt voor de tzatziki en ook het traditionele griekse dessert Yoghurt met Honing en noten. Misschien hebben ze daar ook wel die wijnbladeren, zal er eens op letten. | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 11:03 |
quote: ![]() | |
Cutebutpsycho | maandag 5 juni 2006 @ 12:48 |
quote:Turkse toko dus?? Zal morgen gelijk ff kijken! ![]() | |
Pilootje | maandag 5 juni 2006 @ 12:56 |
Wijnbladen hebben ze in elke grote supermarkt. Voor tzaziki kan je ok hangop gebruiken. Voor de rest vind ik de griekse keuken nou niet echt je van het. Wel lekker om je buikje even snel te vullen. Maar alles smaakt daar het zelfde. Overigens is het grieks wat wij hier eten niet te vergelijken met dat in griekenland. Net als chinees hier geen chinees daar is. | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 13:19 |
quote:Idd ik vind dat er een levensgroot verschil zit tussen de Griek hier en het griekse eten wat je in Griekenland krijgt. ![]() | |
Oceanonix | maandag 5 juni 2006 @ 17:47 |
quote:Kom eens met een lekker recept wat ik thuis kan proberen. En niet zo'n hoop vlees want daar zit ik echt niet op te wachten. ![]() | |
Camplo | maandag 5 juni 2006 @ 18:40 |
Grieks is zeker lekker maar dan vooral het vlees en de Tzatziki. Dat bladerdeeg spul vind ik niks, en Fèta is ook niet aan mij besteed. | |
Salsagirl | maandag 5 juni 2006 @ 20:49 |
Grieks vind ik zeker lekker.. Mijn moeder heeft een vriendin die met een griek getrouwd is en je ziet veel vlees gerechten,maar het gekke is dat hij veel meer met vis doet.. op de BBQ..en veel soorten salades.. ![]() | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 22:49 |
quote:In moussaka zit niet zo veel vlees en is ook erg lekker ![]() |