abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 27 mei 2006 @ 12:50:47 #1
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38264311
De Griekse keuken:



Na op vakantie geweest te zijn in Griekenland en daar erg genoten te hebben van de griekse keuken vond ik het tijd voor een topic met de lekkere Griekse recepten



Linkjes naar andere topics met Griekse recepten:
Griekse rijst
Baklava bakpartner gezocht!
Bifteki
Uit de Griekse keuken: Dolmades.

Dus kom maar op met die lekkere Giekse recepten
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 27 mei 2006 @ 12:56:10 #2
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38264487
En even wat recepten:
quote:
Tzatziki

Ingredienten:
1 kilo volvette griekse yoghurt
1 grote komkommer
2 a 3 tenen (of naar believen) knoflook
witte peper
zout
azijn
olijfolie
half bosje verse dille

Keukenspullen
grove rasp
knoflookpers
vergiet en opvangbak
ronde schaal voor alle ingredienten
kruiden snijplank met mes
menglepel

Bereidingswijze
was de komkommer en dille en droog ze een beetje
rasp komkommer met schil in een vergiet die u in een opvangbak een tijdje laat uitlekken
pers de tenen knoflook en vermeng met wat olijfolie tot een papje
hak de dille fijn op kruiden snijplank
met een ferme hand perst u overtollig vocht uit het komkommer-raspsel
meng de komkommer met de yoghurt in de ronde schaal
voeg knoflook papje toe aan de yoghurt
breng de tzatziki goed op smaak met azijn, peper, zout en de fijngehakte dille ( niet te zuinig hiermee zijn)

Houdbaarheid
In een afgesloten bak is de tzatziki een dag of 4 houdbaar in de koelkast
quote:
Stifado

Ingredienten:


Voor 4 personen

1 kg mager rundvlees (stoofvlees)
1 kg uien
2 koppen olijfolie
500 gr rode tomaten gepureerd
2 runderbouillon tabletten
1 glas wijn
3 laurierblaadjes
1/2 kop peterselie fijngesneden
zout en peper

Bereiding:
Snijd het rundvlees in vierkante blokjes van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine uitjes in z'n geheel. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin, voeg daarna de uien toe. Nog eventjes bakken en doe dan de pommodore, de runderbouillontabletten de laurierblaadjes en de peterselie erbij. Laat dit ongeveer 2 uur stoven tot het vlees lekker mals is. Doe dan de wijn erbij en laat nog vijf minuutjes zachtjes koken. Tot slot op smaak maken en met zout en peper. Lekker met frietjes en feta.
quote:
Bekri Meze

Benodigdheden:

2 Pond mager varkensvlees
2 teentjes knoflook
2 takjes oregano
1 eetlepel mosterd
2 1/2 dl rode wijn
2 1/2 dl tomatensap
zout peper en pimentkorrels

Bereiding:
Bak het in stukjes gesneden vlees
in de olijfolie met de knoflook.
Doe de mosterd en de rode wijn er bij, wel voorzichtig er bij doen,
en laat dit dan inkoken.
Dan de tomatensap erbij, en breng dit dan op smaak ,
met wat zout, peper, pimentkorrels en de oregano.
Laat dit alles op een hoog vuur koken,
totdat de saus dik wordt.


Serveer dit met witte rijst.
quote:
Arni Kleftiko

Benodigdheden:

6 á 8 Lamskoteleten
4 tenen knoflook
50 gr. Boter
3eetl. Citroen
1 eetl. Oregano
1 eetl. gedroogde Munt
Zout
Zwarte peper.

Bereiding:
Verwarm de oven op ± 180 C.
Snij de knoflook in dunne plakjes.
Maak met een scherp mes sneetjes in de koteletten,
en druk daar de plakjes knoflook in.
Leg elk kotelletje op een stuk aluminiumfolie.

Verdeel de ingrediénten over de koteletten
en vouw het aluminiumfolie zo om de
koteletten dat deze helemaal zijn ingepakt.

Leg de koteletten op een bakplaat in de oven
en laat dit ongeveer 1 1/2 á 2 uur garen,
tot de koteletten botermals zijn.

Haal de koteletten uit de oven en serveer dit op een bord,
maar laat de koteletten wel liggen in de folie.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 27 mei 2006 @ 13:06:26 #3
73549 Annemiek78
Martijn_77 my favo user!
pi_38264811
moussaka
voor 4 personen

3 courgettes (of aubergines)
500 gram rundergehakt
1 klein blikje tomatenpuree
3 uien
5 tomaten
100 gram geraspte kaas
halve liter, niet te dunne, bechamelsaus (zelfgemaakt of uit een pakje)
2 teentjes knoflook
8 vastkokende aardappelen
zonnebloemolie om in te bakken
1 eetlepel gedroogde basilicum (mag ook vers natuurlijk!)
peper en zout
1 dl bouillon

bereiding
Snijd de ui en de courgettes in schijfjes en stoof ze aan in wat olie. Bak het gehakt, breng het op smaak met peper en zout en voeg er dan de tomatenpuree aan toe. Snijd de tomaten ze in plakken. Pel een knoflookteentje, snijd/pers het fijn en meng het met de tomaten.

Nu kunt u de ovenschaal gaan vullen. Doe eerst een laagje courgettes met ui in de schaal. Doe er nu een laagje gehakt bij. Leg vervolgens plakjes tomaat op het gehakt. Giet de helft van de vleesbouillon er overheen en herhaal al deze handelingen nog een keer. Giet de bechamelsaus over de moussaka. Strooi er tenslotte de geraspte kaas overheen.

Zet de moussaka gedurende 20 minuten in een op 200 graden Celsius (gasstand 4) voorverwarmde oven. Kook intussen de aardappelen gaar en bak ze daarna in olie met de basilicum en het tweede teentje knoflook. Serveer de aardappelen apart bij de moussaka.
Positive thinking, my way of thinking!
  zondag 4 juni 2006 @ 00:25:04 #4
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38518412
Rewani.

Benodigdheden:


75 gr. zelfrijzend bakmeel.
50 gr. boter.
50 gr. griesmeel.
5 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen.
5 eetlepels suiker.
4 eieren. (en deze scheiden)
4 eetlepels bloemenhoning.
2 theelepels citroenschilrasp.
2 eetlepels citroensap.

Bereiding.

Doe de griesmeel in een grote kom, en voeg hierbij het bakmeel gezeefd, en roer dit alles door elkaar.
Roer de boter, en het eigeel één voor één erbij, en meng dit alles goed,
Voeg nu de suiker het citroenrasp bij het botermengsel, en klop dit totdat men een luchtig geheel heeft.
Verwarm ondertussen de oven voor op ± 175°C
De bakvorm invetten.
Doe het mengsel van griesmeel en het bakmeel, met het eigeel, de amandelen en het eiwit bij elkaar.
Klop in een andere kom het eiwit stijf.
Stop dit alles in de ingevette bakvorm en strijk het glad.
Laat de Rawani ongeveer in 60 minuten gaar baken.
Maak de honing warm, voeg hierbij het citroensap en het water.
Voeg dit mengsel vlak voor het opdienen over de Rawani.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 5 juni 2006 @ 00:56:50 #5
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_38549473
Jum.. ! *Lekker Grieks brood in nog lekkerdere echte Griekse Tzatziki doop flashback heeft*

Griekenland !

Ik mis natuurlijk een mierzoet Baklava recept en hoe de Dolmadakia's uit de openingspost te fabriceren zijn...

Baklava

Benodigdheden:

1/2 kilo flinterdun bladerdeeg
2 kopjes fijngesneden amandelen of walnoten of pistachenoten
Boter
Suiker
Kaneel
Honing
Kruidnagels

Bereiding:
Meng 1 eetlepel kaneel, 1/2 kopje suiker en de amandelen. Vet een oven schaal met boter in en leg er een paar met boter ingevette vellen bladerdeeg in. Leg nu een laagje van het notenmengsel op het bladerdeeg, weer wat bladerdeeg, en weer wat van het mengsel enz enz. Als laatste met een paar vellen afdekken 6-8 vellen en met een mes er ruitjes in snijden. Met een beetje water besprenkelen en in een niet te hete oven 1 uur bakken. Maak onder tussen een siroop, door in een pan 2 kopjes water, 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, een theelepeltje kruidnagels en wat kaneel te doen, en dit 15 minuten hart laten koken. Als alles klaar is de baklava in vierkantjes snijden en de siroop er over heen gieten.

Dolmadakia

Nodig:

500 gr. Wijnbladeren, 3 uien, heel fijn gesneden,150 gr. Rijst, 250 gr. Olie en, 1 kop olie, 2 eetlepels dille , fijngesneden, 2 eetlepels peterselie , fijngesneden,1/4 eetlepel komijn,1/4 eetlepel kruizemunt, 2 citroenen, 1 kop water, peper en zout

De wijnbladeren goed wassen en de steeltjes afsnijden. In kokend water leggen en 5 tot 10 minuten laten koken, totdat ze gelig van kleur worden. Dan laten uitlekken en met de bovenkant naar beneden uitspreiden op een werkblad. De vulling maak je als volgt: rijst, uien, dille , peterselie, komijn, kruizemunt, peper en zout, olie en het sap van de citroenen in een kom doen. Alles goed mengen. Op ieder wijnblad een lepeltje van de vulling leggen, de zijkanten naar binnen vouwen en de bladeren oprollen. De rolletjes op de bodem van een pan naast elkaar leggen in twee of drie lagen. De kop olie en de kop water in de pan gieten, een bord in de pan op de rolletjes leggen om te voorkomen dat ze weer open gaan tijdens het koken. Zachtjes laten koken tot het meeste vocht is ingekookt (en de rijst gaar is). Warm of koud serveren.

Nu nog de reden waarom ik eigenlijk op dit topic klikte

Hoe komen jullie aan die wijnbladeren? Ik had daar mijn winkeltje voor, maar die is gone.. Is er niet toevallig een wat meer gangbare supermarkt die ze gewoon heeft, wellicht zonder dat ik dat doorheb..?? Ergens??
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
  maandag 5 juni 2006 @ 00:59:13 #6
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_38549538
ik maak mijn tzatziki gewoon door een halve komkommer te raspen, op een bord leggen, beetje zout eroverheen, kwartiertje laten staan
daarna goed uitknijpen, in een schaal gooien, halve bak magere kwark erbij, naar smaak tenen knoflook erin uitpersen [hoe meer hoe beter ] evt. klein beetje zout en/of peper, en klaar
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 5 juni 2006 @ 01:02:11 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38549611
De recepten die ik ken voor tzatziki zijn met yoghurt ipv kwark volgens mij geeft kwark ook een behoorlijk zure smaak aan de tzatziki
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 5 juni 2006 @ 09:34:21 #8
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_38552364
quote:
Op maandag 5 juni 2006 01:02 schreef Martijn_77 het volgende:
De recepten die ik ken voor tzatziki zijn met yoghurt ipv kwark volgens mij geeft kwark ook een behoorlijk zure smaak aan de tzatziki
geen last van
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 5 juni 2006 @ 11:02:27 #9
73549 Annemiek78
Martijn_77 my favo user!
pi_38553306
Hier bij de turkse supermarkt /toko heb je speciale hele vette super dikke yoghurt.
Pima geswchikt voor de tzatziki en ook het traditionele griekse dessert Yoghurt met Honing en noten.
Misschien hebben ze daar ook wel die wijnbladeren, zal er eens op letten.
Positive thinking, my way of thinking!
  maandag 5 juni 2006 @ 11:03:51 #10
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38553330
quote:
Op maandag 5 juni 2006 11:02 schreef Annemiek78 het volgende:
Misschien Ze hebben ze daar ook wel die wijnbladeren, zal er eens op letten.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 5 juni 2006 @ 12:48:35 #11
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_38555836
quote:
Op maandag 5 juni 2006 11:03 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Turkse toko dus??

Zal morgen gelijk ff kijken!
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
pi_38556020
Wijnbladen hebben ze in elke grote supermarkt. Voor tzaziki kan je ok hangop gebruiken.

Voor de rest vind ik de griekse keuken nou niet echt je van het. Wel lekker om je buikje even snel te vullen. Maar alles smaakt daar het zelfde. Overigens is het grieks wat wij hier eten niet te vergelijken met dat in griekenland. Net als chinees hier geen chinees daar is.
  maandag 5 juni 2006 @ 13:19:26 #13
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38556592
quote:
Op maandag 5 juni 2006 12:56 schreef Pilootje het volgende:
Wijnbladen hebben ze in elke grote supermarkt. Voor tzaziki kan je ok hangop gebruiken.

Voor de rest vind ik de griekse keuken nou niet echt je van het. Wel lekker om je buikje even snel te vullen. Maar alles smaakt daar het zelfde. Overigens is het grieks wat wij hier eten niet te vergelijken met dat in griekenland. Net als chinees hier geen chinees daar is.
Idd ik vind dat er een levensgroot verschil zit tussen de Griek hier en het griekse eten wat je in Griekenland krijgt.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_38564142
quote:
Op maandag 5 juni 2006 13:19 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Idd ik vind dat er een levensgroot verschil zit tussen de Griek hier en het griekse eten wat je in Griekenland krijgt.
Kom eens met een lekker recept wat ik thuis kan proberen. En niet zo'n hoop vlees want daar zit ik echt niet op te wachten.
pi_38565915
Grieks is zeker lekker maar dan vooral het vlees en de Tzatziki.

Dat bladerdeeg spul vind ik niks, en Fèta is ook niet aan mij besteed.
JOHNNY HEITINGA
pi_38571149
Grieks vind ik zeker lekker..
Mijn moeder heeft een vriendin die met een griek getrouwd is en je ziet veel vlees gerechten,maar het gekke is dat hij veel meer met vis doet.. op de BBQ..en veel soorten salades..
Salsa Española
  maandag 5 juni 2006 @ 22:49:01 #17
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38575932
quote:
Op maandag 5 juni 2006 17:47 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Kom eens met een lekker recept wat ik thuis kan proberen. En niet zo'n hoop vlees want daar zit ik echt niet op te wachten.
In moussaka zit niet zo veel vlees en is ook erg lekker
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')