in Utrecht hebben ze de master journalistiek iig al weer op moeten heffen, wegens waardeloze kwaliteit.quote:Op dinsdag 9 mei 2006 17:47 schreef Dr_Jack het volgende:
Grappige titel, want journalistiek is ook te volgen op een universitair niveau. Je moet dan een bachelor halen in een bepaald vakgebied (nederlands, geschiedenis e.d.) en daarna kun je een master journalistiek doen. Geen flauw idee of dat beter (of wellicht net zo slecht) is als de HBO versie.
Ok dan, even zien hoe lang die opleiding hier in Groningen stand houdt.quote:Op dinsdag 9 mei 2006 17:51 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
in Utrecht hebben ze de master journalistiek iig al weer op moeten heffen, wegens waardeloze kwaliteit.
Daarom moet de ib-groep een lijst opstellen van kansloze studies waar je niets aan hebt. Studies als vrijetijdskunde, journalistiek, enz. moeten van het HBO worden verbannen. Je ziet veel te veel studenten die de opleidingen verkeerd inschatten en zo vroegtijdig met de studie stoppen. Gevolg: veel studenten verpesten een jaar van hun kostbare leven.quote:Op donderdag 11 mei 2006 11:09 schreef minze het volgende:
Er zijn wel meer studies niet waard om een studie genoemd te worden hoor. En waar je na afloop ook weinig mee kunt
en wat doe je nu dan?quote:Op donderdag 11 mei 2006 16:11 schreef Nugget het volgende:
Ik heb ook een jaar journalistiek gedaan.
Mijn leven is een stuk leuker sinds ik gestopt ben![]()
WO wordt domweg hoger ingeschaald dan HBO. Dat heeft niks met journalistiek te maken, maar met de wereld waarin we leven. Ik zou zeggen als je WO kán doen, doe het dan ook. De kans dat het je een aardige bom duiten extra oplevert is aanzienlijkquote:Op donderdag 11 mei 2006 09:17 schreef Joset het volgende:
Dan vraag ik me af, voor de mensen die wel met journalistiek door gegaan zijn. Wat is de waarde nog van je hbo-diploma? Bij bijna alle redacties worden academici gevraagd. Wat heeft iemand die op een hbo journalistiek gestudeerd heeft wat iemand van de unoversiteit niet heeft?
Klopt.quote:Op vrijdag 12 mei 2006 10:12 schreef jmac het volgende:
HBO journalistiek staat ook niet bekend als moeilijke opleiding, waar het aankomt op een hoog IQ, maar wel op motivatie en gedrevenheid. Je kan er best nog wat uithalen.
I agree. En het vreemde is dat ze op de opleidingen nog niet eens zoveel bezig zijn met nieuwe media (vooral internet vind ik onderbehandeld). Maar alhoewel het in de krantenbusiness slecht gaat, is dat bij de tijdschriften toch iets minder het geval. Maar qua werkgelegenheid is er inderdaad weinig zekerheid, en het wordt alleen maar minder...quote:Op vrijdag 12 mei 2006 12:14 schreef WetLips het volgende:
[..]
Klopt.
Een hoog IQ heb je ook voor veel universitaire studis niet nodig. Stámpen, dát moet je kunnen.
Wat ik bij vrienden heb gemerkt, is dat alleen de écht gemotiveerde mensen hun papiertje Journalistiek halen. Ik ben afgehaakt.
Maar als je écht wilt, en het niet doet omdat je niets anders weet, is de studie zeker nuttig. Je hebt echt wel wat aan het papiertje. Het is onzin dat alleen WO'ers aangenomen worden op redacties. Het HBO-diploma journalistiek bewijst dat je gedreven genoeg bent voor het vak om hier al 4 jaar mee bezig te zijn, dat je basisvaardigheden in orde zijn en dat je je stages met goed gevolg hebt afgerond.
Los daarvan: de werrkgelegenheid in de journalistiek word alsmaar kleiner en kleiner, met al die fusies. Of het verstandig is om nu nog aan deze studie te beginnen.....
Mijn vriendin heeft het ook op t windesheim gedaan,zie het verhaaltje hierboven.quote:Op woensdag 17 mei 2006 04:55 schreef redarrowsfan het volgende:
Ik heb me ingeschreven voor windesheim.. Ik vraag me af of ik toch maar communicatie moet doen in Leeuwarden kan iemand mij dat vertellen?
Ik ga aankomend jaar Mediale Journalistiek doenquote:Op dinsdag 9 mei 2006 17:58 schreef Croupouque het volgende:
Het is nu eenmaal een vreemde opleiding die eigenaardige mensen aantrekt. Je kunt de opleiding volgen, geen reet uitvoeren en er nooit iets van leren, maar je kunt er ook je ziel en zaligheid in leggen en er gigantisch veel van opsteken. Het hangt puur van jezelf af.
Da's apart!quote:Op vrijdag 12 mei 2006 11:40 schreef Whoopsydaisy het volgende:
Ik begin in september met de deeltijd in Zwolle als het goed is. We zien wel. Het gaat mij om het diploma, niet om de opleiding an sich.
Stukjes schrijvenquote:Op donderdag 11 mei 2006 16:14 schreef Fatality het volgende:
ach stukjes schrijven kan iedereen toch
Maar het is zeker te leren. Toen ik ging studeren formuleerde ik nogal omslachtig en bakte soms draken van zinnen. Tegenwoordig - als 3e jaars student en vele essays en schrijfervaring later - is mijn schrijven er echt op vooruit gegaan. Het is volgens mij een kwestie van: practice, practice and practice!quote:Op woensdag 17 mei 2006 11:54 schreef lienelien het volgende:
Stukjes schrijven![]()
'stukjes schrijven' die andere mensen graag lezen, wat goed geschreven is en geen onsamenhangend rommeltje en vaag taalgebruik, kan niét iedereen![]()
Inderdaad ja, dat bedoelde ik ook. Het is niet zo dat ieder gemiddeld mens wel wat leuks kan schrijven, daar heb je wel wat oefening voor nodig/een opleidingquote:Op woensdag 17 mei 2006 12:19 schreef Dr_Jack het volgende:
[..]
Maar het is zeker te leren. Toen ik ging studeren formuleerde ik nogal omslachtig en bakte soms draken van zinnen. Tegenwoordig - als 3e jaars student en vele essays en schrijfervaring later - is mijn schrijven er echt op vooruit gegaan. Het is volgens mij een kwestie van: practice, practice and practice!
en er zijn ook mensen die dat dus niet doenquote:Op woensdag 17 mei 2006 16:34 schreef Kabouter_Krulleput het volgende:
Het is zeker te leren. Maar op de Fontys in Tilburg moet je het vooral jezelf leren.
was dat maar zo, dan had ik tenminste een goede reden om te stoppen. Nu begrijpen familie en vrienden het niet waarom ik ben gestopt. Het schrijven ging goed, tentamens gingen goed en het uiteindelijke beroep zie ik wel zitten. Helaas was het niveau zo laag dat ik niet inzag wat ik nog op school deedquote:Op woensdag 17 mei 2006 11:36 schreef Croupouque het volgende:
...maar kan iemand de titel even veranderen in: "Ik ben niet goed genoeg voor journalistiek"?
Het gaat mij met name om het HBO diploma en het is wel de richting waarin ik eventueel zou willen werken. Het maakt me wel uit welke kennis ik heb. Ik denk dat ik deze opleiding vooral wil gebruiken om gedegen onderzoeken uit te kunnen voeren en dat vertalen naar heldere conclusies. Bovendien zie ik mezelf wel een boek schrijven, daarmee heb je met Journalistiek wel een goede achtergrond. Aan talent/aanleg en doorzettingsvermogen geen gebrek. Alleen grammatica moet ik wat aan doen....quote:Op woensdag 17 mei 2006 11:54 schreef lienelien het volgende:
Da's apart!![]()
Dus je wil maar gewoon een papiertje hebben, maakt niet uit welke kennis en vaardigheden je in die 4 jaar hebt opgedaan? Ik heb een ruim half jaar HEAO gedaan, geen diploma op propedeuse dus, maar ik heb toch zeker wel het idee dat ik daar wat geleerd heb, waar ik nu nog steeds wat aan heb. Als je dan zo graag slechts een papiertje wil, moet je een studie doen zoals vrijetijdskunde of pabo, en niet een opleiding zoals journalistiek die wel talent en doorzettingsvermogen eist. Maar da's natuurlijk geheel mijn mening![]()
dus dan gaat het je ook/wel om de inhoud..quote:Op donderdag 18 mei 2006 10:51 schreef Whoopsydaisy het volgende:
[..]
Ik denk dat ik deze opleiding vooral wil gebruiken om gedegen onderzoeken uit te kunnen voeren en dat vertalen naar heldere conclusies. Bovendien zie ik mezelf wel een boek schrijven, daarmee heb je met Journalistiek wel een goede achtergrond.
Ja, ik snap wel dat je dacht dat dat niet zo was maar dat heb ik nergens gezegt natuurlijk. Maar de reden dat ik Journalistiek ga doen is dat er vrijwel geen HBO opleiding is die me aanspreekt en Journalistiek wel. Ik heb er wel heel veel affiniteit mee namelijk maar ik denk dat de studie me inhoudelijk niet helemaal kan bieden wat ik zoek. De nodige oefening en wat basisvaardigheden maar ik weet nog niet of ik daadwerkelijk bij een krant o.i.d. ga werken. Ik denk dat ik op de lange termijn voor mezelf ga starten maar da's allemaal toekomstmuziek.quote:Op donderdag 18 mei 2006 10:56 schreef lienelien het volgende:
[..]
dus dan gaat het je ook/wel om de inhoud..![]()
Ga naar de universiteit en politicologie of geschiedenis oid studeren. Daar leer je alles wat je hier noemt én je hebt een zinvol diploma na afloop.quote:Op donderdag 18 mei 2006 10:51 schreef Whoopsydaisy het volgende:
[..]
Het gaat mij met name om het HBO diploma en het is wel de richting waarin ik eventueel zou willen werken. Het maakt me wel uit welke kennis ik heb. Ik denk dat ik deze opleiding vooral wil gebruiken om gedegen onderzoeken uit te kunnen voeren en dat vertalen naar heldere conclusies. Bovendien zie ik mezelf wel een boek schrijven, daarmee heb je met Journalistiek wel een goede achtergrond. Aan talent/aanleg en doorzettingsvermogen geen gebrek. Alleen grammatica moet ik wat aan doen....
Gezien je niveau van spelling kun je nog behoorlijk wat leren op de School of Media, zoals de School van Journalistiek pretentieus wordt betiteld in Zwolle.quote:Op donderdag 18 mei 2006 11:07 schreef Whoopsydaisy het volgende:
[..]
Ja, ik snap wel dat je dacht dat dat niet zo was maar dat heb ik nergens gezegt natuurlijk. Maar de reden dat ik Journalistiek ga doen is dat er vrijwel geen HBO opleiding is die me aanspreekt en Journalistiek wel. Ik heb er wel heel veel affiniteit mee namelijk maar ik denk dat de studie me inhoudelijk niet helemaal kan bieden wat ik zoek. De nodige oefening en wat basisvaardigheden maar ik weet nog niet of ik daadwerkelijk bij een krant o.i.d. ga werken. Ik denk dat ik op de lange termijn voor mezelf ga starten maar da's allemaal toekomstmuziek.
dat laatste zegt natuurlijk helemaal niets. Journalistiek kan ook best HBO-waardig zijn als ze het niveau maar ff met 10 stappen opkrikken!quote:Op zondag 21 mei 2006 15:40 schreef Dogbreath het volgende:
Ik ben student journalistiek in Tilburg. Prima opleiding. Je kan het ook zelf zo moeilijk maken als je zelf wil natuurlijk. En de lat ligt bij ons op de goede HBO-hoogte, er zijn veel mensen die het gewoon niet halen omdat ze niet kunnen schrijven. Zeker bij schrijvende pers wordt je afgerekend op alle dt-fouten enz.enz.
Daarbij komt dat in de meeste landen journalistiek een universitaire opleiding is.
Je kunt het ook sensatiezoekerij noemen, makkelijk scoren. Zeker als je zelf aangeeft dat het niks met spelling te maken heeft. Ik bedoel, je kunt in elk land wel een krant zoeken waarbij het er zo aan toegaat. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar kranten hebben het nooit 100% goed gedurende een bepaalde periode. De één staat alleen wat hoger aangeschreven dan de ander.quote:Op zondag 21 mei 2006 16:17 schreef Dogbreath het volgende:
Ja dat bedoel ik; in andere landen is dat het geval. Daar wordt het universitair niveau wel bereikt. In Nederland moet je daar alleen zelf voor zorgen.
Je hebt wel gelijk als je praat over het niveau van de Nederlandse journalistiek. Die is zwaar onder de maat, in een gemiddelde krant staan echt veel teveel fouten. Dan heb ik het niet over spelling, maar over onwaarheden, dingen die niet kloppen, rare verbanden enz. Dit komt onder andere door de scholen natuurlijk.
dat bedoel ik nou. Een HBO studie moet gewoon goed zijn, en niet iets wat je er zelf van maakt.quote:Op woensdag 24 mei 2006 11:02 schreef loehoes het volgende:
Daar ben ik het niet mee eens KansloosForEver.
Zoals velen hierboven al zeggen is het maar net wat je er zelf van maakt.
Ik zit nu aan het eind van het eerstejaar op Windesheim, en het bevalt me nog steeds prima!
Heb veel mensen zien afvallen. Maar de meeste mensen beginnen met de verkeerde instelling aan deze opleiding.
Jij trekt wel heel snel conclusies. Je hebt de opleiding twee periodes gevolgd? Ik studeer zelf journalistiek in Utrecht, maar zal toch even op je punten reageren.quote:Op donderdag 25 mei 2006 23:59 schreef KansloosForEver het volgende:
[..]
dat bedoel ik nou. Een HBO studie moet gewoon goed zijn, en niet iets wat je er zelf van maakt.
Daar leer je wel wat van omdat je oefent met het voor een lezer interessant neerzetten van een onderwerp wat jou wel ligt, maar hem of haar misschien helemaal niet.quote:Voorbeeld: Je gaat een leskrant maken:
Ten eerste zoekt iedereen een onderwerp wat ze leuk vinden of al verstand van hebben, wat leer je daar van?
De helft die dat doet, is voor zichzelf dom bezig. De bedoeling is dat je naar het evenement gaat, zelfs als je van tevoren weet dat een leraar zich er niet speciaal om bekommert als je het niet doet. Als jij niets wilt leren, dan toch lekker niet! Dat is dus precies het punt waarop je het voor jezelf interessant moet maken door juist wel te gaan.quote:Ten tweede gaat de helft niet naar het evenement toe maar verzint een leuk verslag
Hoewel ik het me moeilijk voor kan stellen, ga ik ervan uit dat jij nu de waarheid vertelt. Als ze nog nooit iemand geïnterviewd hebben, zal dat misschien komen omdat ze dat nog niet hebben hoeven doen voor de stukken die ze hebben geschreven. Ik heb speciale lesblokken gekregen over interviewen en ik denk dat die er in Zwolle ook zijn.quote:Ten derde heeft de helft van het aantal leerlingen nog nooit iemand gesproken voor een interview.
Exact.quote:Tuurlijk vallen deze punten onder eigen inititatief,
Ze kunnen het wel controleren, maar ik kan best begrijpen dat het voor hun geen nut heeft om dit te doen als ze al van tevoren hebben gezegd wat de bedoeling is. Jij doet het of niet, dat is je eigen keus, zolang je maar weet dat het cijfer niets meer is dan een voldoende op een lijst als je het niet volgens zijn richtlijn hebt gedaan.quote:maar de leraren zijn zo beroerd dat ze dit nooit kunnen controleren!!
Je slaat hier echt de plank volledig mis. Een quote die je verzint is per definitie dom, want je hebt geen idee hoe ver je er vaak naast kan zitten. Heb je het nu over een serieus interview of gewoon Jan en Piet op de straat die vertellen wat ze van de kerstversiering vinden? In het eerste geval ben je als je een citaat verzint stom bezig, in het tweede geval extreem lui. De formulering veranderen vind ik overigens best wel eens plausibel - zolang je de geïnterviewde het eindresultaat maar laat lezen en goedkeuren.quote:En vaak is een quote leuker als je er één bedenkt, je kan m mooier opschrijven.
Hoe je iets opschrijft heeft natuurlijk lang niet alleen met quotes te maken. Dat is maar een klein onderdeel van je artikel.quote:Het is een feit dat leraren erop letten hoe je iets opschrijft, dan is het toch ook het beste om quotes te verzinnen???
Mijn eerste jaar in Zwolle was heel anders. Wat zijn dan die belachelijke projectdagen?quote:Op vrijdag 26 mei 2006 09:47 schreef KansloosForEver het volgende:
De opleiding is niet slecht, ze maken het slecht. Door de dramatische leraren, de onzinnige colleges en de vele uren die je verneukt op school.
Als je ziet dat de opleiding in andere landen vele malen zwaarder is, vraag ik me toch af waarom dat in Nederland niet het geval is. Ik ken journalistiek studenten in Zweden en die hebben het vele malen drukker en hebben veel meer en langere colleges.
Klopt, als je een paar goeie stages loopt waarin je je kunt bewijzen, scheelt dat wel. Ik ben hier (VK) ook via mijn stage binnengekomen.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 14:47 schreef Dogbreath het volgende:
Daar ben ik het mee eens Svyatagor, de eindredacteur van NRC (Hans Wammes) is bij ons op school geweest en beaamt dat. Neemt niet weg dat als je jezelf op een school voor journalistiek goed profileert, bij NRC (ik neem maar een voorbeeld) op stage kan en je dan kan bewijzen. Niet dat er nog werkgelegenheid is, maar dat is weer een andere discussie.
Het hele eerste jaar? Ik meen te begrijpen dat je alleen twee periodes hebt doorlopen. Het zelf ook hebben gedaan weet ik dat het op HAVO 5 niveau ligt. Ikzelf zie dit als een voordeel maar vooral omdat ik een luie zak hooi ben. Dat neemt echter niet weg dat als je genoeg interesse toont je zelf al op zoek gaat naar een journalistiek bijbaantje. (iets wat veel docenten ten zeerste aanraden). Daar heb je immers tijd zat voor.quote:Op donderdag 8 juni 2006 20:31 schreef KansloosForEver het volgende:
Ik heb idd journalistiek gekozen omdat het mij ligt en zo denk ik er nog steeds over. Alleen ik wilde ook naar school gaan zodat ik wat zou opsteken wat ik later in de praktijk kan gebruiken. Dat heb ik het hele eerste jaar niet gehad. En oke, ik begrijp dat het eerste jaar een orientatiejaar is, maar moet de stof allemaal op 5 havo niveau liggen? Ze mogen toch wel een stapje hoger beginnen?
Ding-dong, here comes the clue-train. Last stop is you! Dat is algemene kennis. Ik zie verder niet wat je punt hiermee is. Iedereen is journalist, betekent dat dat iedereen ook een goeie journalist is? Nee, daar leer je voor.quote:Verder ben ik tijdens de studie erachter gekomen dat je helemaal geen diploma nodig hebt om journalist te worden (dit had ik ook eerder kunnen bedenken). Dat is iets wat de leraren zelf bevestigen!!
Misschien ben je te vroeg gestopt, misschien heb je wel gelijk. Eigenlijk is het geen discussie punt omdat het jou persoonlijk mening is. Ik denk alleen dat je iets langer de opleiding had moeten volgen om echt een definitie uitspraak te doen over het nut van de opleiding of het ontbreken er van.quote:Ik ben al druk verder aan het zoeken. Ik ben wel geïnteresseerd in enkele studies waaronder IVK. Hier moet je ook veel schrijven alleen niet als een journalist maar als onderzoeker. Ik neem aan dat je hier meer leert waar ik ook daadwerkelijk het nut van in zie![]()
Terecht, als je twee fouten maakt om de twintig woorden is de opleiding niets voor jou.quote:Op zaterdag 10 juni 2006 11:15 schreef koen_pijl het volgende:
Idd kut opleiding ben er mee gestopt in Februari. Iemand nog studie boeken kopen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |