Dit is zo'n enorm kerkelijk statement om mensen bang te maken en ze onder de duim te houden'.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 09:57 schreef SpaansBenauwd het volgende:
`als je een slecht mens bent geweest, zal je eeuwig branden in de hel`, ofwel dat vertellen ze je altijd. Mijn vraag is nu: waarom zal de duivel figuren als Hitler eeuwig laten branden? Hitler heeft toch juist naar de duivels evenbeeld gehandeld?
Dus zal je niet eeuwig branden als je slecht bent geweest, maar dat je tegelijkertijd een nietsnut van een slechterik was?
De oprichting (?) van de Illuminati is volgens velen in 1776 geweest.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 10:27 schreef RickySway het volgende:
[quote]Om nog maar niet de discussie aan te gaan of dat Nieuwe Testament geen onderdeel is van de illuminati en wij allen de indoctrinatie van een cult hebben geaccepteerd als onze basis voor de beschaving.
Dat mensen bepaalde zaken accepteren wil niet zeggen dat de kerk ze ook accepteerd.quote:Als je het bijbelse boek dan zo letterlijk aanneemt, is dat prima. Maar dan zul je ALLES met dezelfde maatstaf moeten beoordelen. Eentje waar vele hedendaagse dingen niet volgens mogen, terwijl we die wel accepteren. (homosexualiteit, sex voor het huwelijk enz enz)
De kerk heeft niet zoveel van doen met het monetaire systeem.quote:En daar stopt het niet bij. Wat zegt de bijbel tenslotte letterlijk over het verdelen van de rijkdommen? Juist: het TEGENOVERGESTELDE van ons huidige monetaire systeem, terwijl dat een uitvinding is geweest van dezelfde kerk!!!!
)quote:Ik ben niet christelijk, maar ik heb wel de bijbel gelezen. En de enige conclusie die je daar uit kan trekken is hoe enorm corrupt onze westerse beschaving wel niet is... en hoeveel overeenkomsten er wel niet zijn met de anti-christ. (letterlijk mssn een persoon, maar figuurlijk een manier van leven!
Ik lees drank, drugs, medicijnen. geen van allen echt goed imo.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 16:55 schreef displission het volgende:
I
Je leest..mijn mening:quote:Op vrijdag 5 mei 2006 17:11 schreef Clairvaux het volgende:
[..]
Ik lees drank, drugs, medicijnen. geen van allen echt goed imo.
wat ik me afvraag, hoe en/of waarom dat je in die situatie terecht gekomen bent.
Kan misschien een les en/of waarschuwing voor andere mensen zijn als
je daar iets over wilt vertellen.
![]()
Ik heb jouw post doorgelezen en herken wel eea.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 17:42 schreef displission het volgende:
[..]
..je kunt heel koud worden van binnen..misschien wordt je gevoel wel geactiveerd..
God-verdom-me.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 18:26 schreef SpaansBenauwd het volgende:
godverdomme...ik was niet opzoek naar dit soort trieste antwoorden, jullie maken mij kwaad
Een gedeeltelijke correctie danquote:Op vrijdag 5 mei 2006 15:24 schreef Clairvaux het volgende:
De kerk heeft niet zoveel van doen met het monetaire systeem.
Tempeliers werden welliswaar de eerste bankiers en de uitvinders van
de cheque genoemd maar dat had weinig met de kerk te maken.
het huidige monetaire systeem vindt zijn oorsprong in de 18e/19e eeuw, afhankelijk
of je de eerste Engelse poging om tot een systeem te komen mee wilt rekenen.
Lees anders eens wat over de goudstandaard.
ps: als bovenstaand niet correct is corrigeer me dan aub.
Had van mij best nog veeeel langer mogen zijnquote:Op vrijdag 12 mei 2006 11:00 schreef Fionn het volgende:
[..]
edit: jammer dat bij het posten er geen previeuw mogelijkheid is, mn post is wat langer geworden dan ik van plan wasnou ja... zoekers naar de 'truth'zullen wel iets meer leescapaciteit hebben dan anderen
Ik denk dat we deze kans wel gehad hebben na WOII, maar dat we onszelf in slaap hebben laten wiegen door de voorspoed en de vrijheid die ons daarna ten deel viel, waardoor we wederom in de val zijn gelopen!quote:Op zaterdag 13 mei 2006 11:49 schreef Fionn het volgende:
iIig heb ik het idee dat er nog genoeg goed in de mens zit om hoop te houden dat we op een dag wakker zullen worden en ons realiseren dat de hel (hehe kom ik helemaal ontopic) en de hemel of ze nou bestaan in het hiernamaals of niet, hier op aarde verwezenlijkt kunnen worden, al naar gelang we kiezen voor egoisme, angst en haat of samenwerking, vertrouwen en liefde.
Die periode was er omdat we (even) vrij werden gelaten, en overladen met geld en luxe om de geneugten van het kapitalisme aan den lijve te ondervinden, om daarmee het communisme/socialisme te ondermijnen door bijvoorbeeld ook de Russen smachtend uit te laten kijken naar onze staatsvorm. Zo zouden wij dit soort linkse ideeen vanzelf (gezamelijk) afzweren, hetgeen dan ook is gebeurd.quote:Op zaterdag 13 mei 2006 16:28 schreef Fionn het volgende:
Heh, leuk gesprek
Ach, het punt is, dat inderdaad na de 2e wereldoorlog er een korte periode van opbloei en vredelievendheid was. De machtselite kan dat niet gebruiken, die probeert constant de mensen in een "vecht/vluchtreactie" te houden, door militaire dreigingen (Koude oorlog, golfoorlog) Angst voor de basisbehoeften van het bestaan (o.a. constante economische crises, een constant gevoel van behoefte naar meer creeeren, staatsschuld, massaontslagen, uitholling sociale zekerheid) en dan nu het lekker ongrijpbare (moslim?)terrorisme
Hierdoor gaan veel mensen instinctief reageren vanuit hun dierlijke reflexen, en dat betekent:
-is er een dreiging? VERNIETIGEN!
-is er tekort? IK en MIJN naasten moeten dat hebben!
-is er mogelijk gevaar van terroristen? POLITIESTAAT, alle personen die zelfs maar behoren tot een etnische groep die soms terroristen voortbrengt WEG!
Op deze manier houdt men de mensen klein, bang, zwak en dom. Tevereden, geruste mensen die genoeg hebben, die gaan nadenken, en DAT kunnen de hoge heren niet gebruiken.
Dan zouden ze wel eens kunnen doorzien dat het ook anders kan, en gaan eisen dat dat ook gebeurt.
Een ding wat bijvoorbeeld heel vreemd is, is dat economische effecten als natuurwetten worden behandeld door mensen; alsof bijv. staatschulden, geldontwaarding en loonongelijkheden tussen landen even onwrikbaar zijn als zwaartekracht en de lichtsnelheid, terwijl al die onzin slechts afspraakjes zijn tussen mensen, die ook veranderd zouden kunnen worden.
Allemaal zeer positief gedacht, maar je gaat imho dan toch iets te veel van de veronderstelling uit dat de mensen hun lot in eigen hand hebben en het (slechts) zichzelf aandoen, terwijl ik (en velen met mij) duistere krachten aan het werk zien achter de schijn van de democratie, die ons (via 911) in een bepaalde richting aan het duwen zijn. Net zoiets als je beschrijft in je verhandeling over de kerkelijke- en monetaire geschiedenis zeg maar.quote:Maar toch, zolang er mensen zijn (zoals we hier duidelijk een paar hebben) die door deze poppenkast heenkijken en wel vragen stellen, en zich niet 100% erbij neerleggen is er hoop.
Dat bedoel ik met: kiezen voor samenwerking, vertrouwen en liefde.
Dat kan in de kleinste dingen, het "een betere wereld begint bij jezelf" Ik probeer zelf zoveel mogelijk (met wisselend succes)aan situaties waarin ik terecht kom iets positiefs toe te voegen, Bijv. zoiets simpels als in een winkel even de deur vasthouden voor de persoon die vlak achter je loopt (is al zo zeldzaam dat ze soms van verbazing niet weten wat ze moeten doen
) of even cassieres vriendelijk gedag te zeggen (idem)
Gewoon normaal doen tegen buren van allochtone afkomst, niet er voetstoots vanuit gaan dat ze wel misdadgers of extremisten zullen zijn, om niet verder aan polarisatie, segregatie en het angstklimaat mee te werken.
In het algemeen niet van elke situatie en persoon meteen het ergste denken.
Of niet meteen boos te reageren als iemand even niet oplet en er een verkeersstremminkje optreedt.
Simpel: gewoon wat rekening met anderen houden een beetje aardig zijn en begrip tonen dat iemand wel eens de mist in gaat, hen behandelen zoals jezelf zou willen worden behandeld.
En: vraagtekens blijven zetten bij wat ons gevoerd wordt (heb ik wel wèèr een nieuwe telefoon/mp3 speler/whatever nodig? wordt de behoefte me niet gewoon aangepraat? voldoet het oude nog? is wat die man op tv zo mooi zegt nu wel zo?
Dit zijn kleine dingen, maar alles wat je doet is als een sneeuwbal die een lawine kan worden, dan is een lawine van vrolijkheid en behulpzaamheid toch te prefereren boven een lawine van aggressie en haat.
Het zal nog een tijd duren, maar ik heb goede hoop dat er steeds meer kleine groepjes mensen die over dit soort dingen denken en 'wakker worden' zullen ontstaan(wellicht zijn er al meer dan we ons kunnen voorstellen) en die groepjes kunnen groeien, tot er een moment komt dat de 'takken' elkaar raken en in elkaar groeien zogezegd. Dan kan er een ' kritieke massa ' ontstaan waardoor er wel degelijk wat verandert.
De ontwikkelingen op economisch en technologisch gebied maken in ieder geval het huidige systeem op den duur onhoudbaar.(mijn ideeen daarover wil ik best in een andere post nog eens wat uiteenzetten)
Tot het moment dat het zover is, is het enige wat we kunnen doen zoveel mogelijk onze eigen weg te volgen, aan onszelf te werken en anderen op weg te helpen waar we kunnen, en op zijn minst zoveel mogelijk te zorgen geen onderdeel van het probleem te zijn(zelfs al lukt het niet een deel van de oplossing te zijn is [i]da[/it] alleen al winst)
Ondertussen ook vooral niet vergeten van het leven te genieten! niet jezelf alles wat plezier en gemak geeft in deze maatchappij ontzeggen, daar heb je alleen jezelf mee, de wereld verbetert er niet van en je wordt er alleen ongellukig door. Wat kritischer kijken, prima, maar overdrijven kan ook; telefoons, auto's, vaatwassers? geweldig! elk jaar een nieuwe? nee dank u!
Positief blijven als het ff kan! zij die opgeven hoeven niet verslagen te worden, dat doen ze zelf al....
En nu moet ik hollen naar de supermarkt, anders komen mijn primaire levensbehoeften in gevaar![]()
quote:"The illusion of freedom will continue as long as it's profitable to continue the illusion. At the point where the illusion becomes too expensive to maintain, they will just take down the scenery, they will pull back the curtains, they will move the tables and chairs out of the way, and you will see the brick wall at the back of the theatre." - Frank Zappa
Niet overal en door iedereen, kijk maar eens in het nieuws..venezuela, bolivia, cuba...een hoopvol initiatief ( en in dit topic zitten ook wat interessante personen die het huidige systeem kritisch durven bekijken. )quote:Op zaterdag 13 mei 2006 20:19 schreef DeepThought het volgende:
Die periode was er omdat we (even) vrij werden gelaten, en overladen met geld en luxe om de geneugten van het kapitalisme aan den lijve te ondervinden, om daarmee het communisme/socialisme te ondermijnen door bijvoorbeeld ook de Russen smachtend uit te laten kijken naar onze staatsvorm. Zo zouden wij dit soort linkse ideeen vanzelf (gezamelijk) afzweren, hetgeen dan ook is gebeurd.
Tenzij je van de "alien control/reptilians" theorieeen uitgaat, zijn diegenen die'het allemaal doen' ook mensen.... mensen die van gedachten kunnen veranderen, tot inzicht kunnen komen.quote:Allemaal zeer positief gedacht, maar je gaat imho dan toch iets te veel van de veronderstelling uit dat de mensen hun lot in eigen hand hebben en het (slechts) zichzelf aandoen, terwijl ik (en velen met mij) duistere krachten aan het werk zien achter de schijn van de democratie, die ons (via 911) in een bepaalde richting aan het duwen zijn. Net zoiets als je beschrijft in je verhandeling over de kerkelijke- en monetaire geschiedenis zeg maar.
Zoals ook geweldig verwoord wordt door deze quote, die ik hier onlangs tegen kwam
The illusion of freedom will continue as long as it's profitable to continue the illusion. At the point where the illusion becomes too expensive to maintain, they will just take down the scenery, they will pull back the curtains, they will move the tables and chairs out of the way, and you will see the brick wall at the back of the theatre." - Frank Zappa
Satan steekt er niet de hens in, maar dat doet God. Samen met Satan worden de slechteriken dan gestraft. Volgens Dante is het diepste deel van de hel, waar Satan zelf ook verblijft, overigens niet heet, maar juist haske koud.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 09:57 schreef SpaansBenauwd het volgende:
`als je een slecht mens bent geweest, zal je eeuwig branden in de hel`, ofwel dat vertellen ze je altijd. Mijn vraag is nu: waarom zal de duivel figuren als Hitler eeuwig laten branden? Hitler heeft toch juist naar de duivels evenbeeld gehandeld?
Dus zal je niet eeuwig branden als je slecht bent geweest, maar dat je tegelijkertijd een nietsnut van een slechterik was?
Op de punten waar wat iemand doet een ander geen schade of andere ernstige nadelen aandoet (seks voor het huwelijk, homoseksualiteit, andere geloofsovertuigingen, kledingkeuze, leefstijl) etc. ben ik het helemaal met je eens.quote:Op zondag 14 mei 2006 12:30 schreef playsur het volgende:
Waar ik me aan erger is het feit dat sommige mensen denken te weten wat goed en kwaad is.
Je best doen lijkt me toch niet altijd per se goed doen, er zijn legio voorbeelden van mensen die enorm hun best deden, maar wel enorme gruwelen over ons brachten. Ik neem aan dat ik geen namen hoef te noemen, daar de voorbeelden mijns insziens in zowel de wat oudere geschiedenis als recenter zo voor de hand liggen dat het wel duidelijk isquote:Om TS tegemoed te komen, mijn overtuiging is dat wanneer iemand z'n best doet, hij/zij altijd goed bezig is.
Dan ga je er toch aan voorbij dat ideeen van goed en kwaad eerder tot stand kwamen en dat mensen die later hebben vastgelegd in wetten, zoals ik eerder al opmerkte, om een enigszins ordelijke samenleving mogelijk te maken.quote:Zoals wij goed versus kwaad zien is alleen maar naar de letter van de wet.
Indien er inderdaad een oordelende god bestaat, heeft die het laatste woord, maar daar heb je weinig aan als iemand je gezin staat te vermoorden, of je eten komt stelen zodat jij verhongert.quote:Only God can judge me.
Mooie uitspraak van Tupac en ook waar voor wat betreft de keuzes die gemaakt zijn door een persoon.
volledig mee eens, als je de oude geschriften leest lijkt het erop alsof het gewoon wetboeken zijn met god als extra stok achter de deur om mensen in het gareel te houden.quote:Het branden in de hel is in de wereld geroepen door godsdienstfanaten die ongelovigen angst willen aanjagen.
als hitler al verbrand zou worden in de hel zal het er wel lekker stoken, al die duitsers jappen en italianen die meegewerkt hebbenquote:Op vrijdag 5 mei 2006 09:57 schreef SpaansBenauwd het volgende:
`als je een slecht mens bent geweest, zal je eeuwig branden in de hel`, ofwel dat vertellen ze je altijd. Mijn vraag is nu: waarom zal de duivel figuren als Hitler eeuwig laten branden? Hitler heeft toch juist naar de duivels evenbeeld gehandeld?
Dus zal je niet eeuwig branden als je slecht bent geweest, maar dat je tegelijkertijd een nietsnut van een slechterik was?
Ja maar het is God (even vanuit de redenering gezien) die nog de overmacht heeft.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 09:57 schreef SpaansBenauwd het volgende:
`als je een slecht mens bent geweest, zal je eeuwig branden in de hel`, ofwel dat vertellen ze je altijd. Mijn vraag is nu: waarom zal de duivel figuren als Hitler eeuwig laten branden? Hitler heeft toch juist naar de duivels evenbeeld gehandeld?
Dus zal je niet eeuwig branden als je slecht bent geweest, maar dat je tegelijkertijd een nietsnut van een slechterik was?
Het willen hebben van grenzen(wetten) geeft niet aan wat nu goed vs kwaad is.quote:Op de punten waar wat iemand doet een ander geen schade of andere ernstige nadelen aandoet (seks voor het huwelijk, homoseksualiteit, andere geloofsovertuigingen, kledingkeuze, leefstijl) etc. ben ik het helemaal met je eens.
Er zijn natuurlijk wel grenzen nodig zolang men in een samenleving wil leven en een bepaalde mate van orde en zekerheid wil hebben.
Degene die iets doet cq nalaat is voor hem/haar-zelf volledig op de hoogte van alle feiten die nodig zijn om tot besluit te komen van de keus die gemaakt gaat worden.quote:Misschien zijn de woorden 'goed' en 'kwaad' in veel opzichten wat te zwart wit gekozen en moeten misschien voor de gedachtengang zoals we die hier voeren vervangen worden met "sociaal/asociaal', "wenselijk/onwenselijk" of "egoistisch/altruistisch"
"Goed"en "kwaad" verwijzen min of meer naar absolute feiten, en aangezien niemand de absolute waarheid/werkelijkheid kent, kan niemand met zekerheid zeggen wat absoluut goed of kwaad is.
De wereld is niet zwart-wit, maar vele tinten van grijs.
"wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet" is naar mijn mening een goede beginregel om iig naar aardse maatstaven zo prettig mogelijk te leven.
Zoals ik al zei, ook bv Hitler dacht dat hij het juiste deed en dus goed deed.quote:Je best doen lijkt me toch niet altijd per se goed doen, er zijn legio voorbeelden van mensen die enorm hun best deden, maar wel enorme gruwelen over ons brachten. Ik neem aan dat ik geen namen hoef te noemen, daar de voorbeelden mijns insziens in zowel de wat oudere geschiedenis als recenter zo voor de hand liggen dat het wel duidelijk is
Nooit gehoord van eerwraak?quote:Dan ga je er toch aan voorbij dat ideeen van goed en kwaad eerder tot stand kwamen en dat mensen die later hebben vastgelegd in wetten, zoals ik eerder al opmerkte, om een enigszins ordelijke samenleving mogelijk te maken.
Moord wordt niet 'kwaad' gevonden omdat het in de wet staat, het staat in de wet omdat we het fout vinden. Iedereen die ik ken zou iig ook zonder wet evenveel (nul om precies te zijn) moorden als nu plegen indien er geen wet was.
Ook staan dingen als moord, stelen en verkrachting als verboden in de wet, omdat als je er niet met enige zekerheid van uit kunt gaan dat dit soort dingen in toom worden gehouden door een wetgever/handhaver, niemand een ander kan vertrouwen en dus een samenleving niet kan functioneren, dan zijn we niet veel meer dan wilde dieren die elkaar opvreten naar willekeur.
Tís wel prettig wonen in HOLLAND hé.quote:Indien er inderdaad een oordelende god bestaat, heeft die het laatste woord, maar daar heb je weinig aan als iemand je gezin staat te vermoorden, of je eten komt stelen zodat jij verhongert.
Dan is het toch fijn dat we wetten, politie en rechters hebben die daar enige berscherming tegen bieden en over mensen die de grenzen overschrijden hier op aarde een oordeel vellen.
euuhh?quote:Op dinsdag 16 mei 2006 22:44 schreef playsur het volgende:
Het willen hebben van grenzen(wetten) geeft niet aan wat nu goed vs kwaad is.
Wat voor de een als goed is bedoelt, kan voor de ander als kwaad worden ervaren en viceversa.
Elk voordeel hep ze nadeel.
quote:Op zondag 14 mei 2006 12:30 schreef playsur het volgende:
Zoals wij goed versus kwaad zien is alleen maar naar de letter van de wet.
niet van goed en kwaad dus, zoals je al zei kan niemand weten wat 'echt'goed en kwaad is, dat zijn absolute begrippen, door godsdiensten bedacht voor die dingen die tegen de wil van god warenquote:Degene die iets doet cq nalaat is voor hem/haar-zelf volledig op de hoogte van alle feiten die nodig zijn om tot besluit te komen van de keus die gemaakt gaat worden.
Sterker nog, ik ben er zelf van overtuigd dat mensen nooit een 'slechte' handeling doen zoals jij die beschrijft, er zijn tal van factoren die zelfs de meest vreedzame persoon tot moord en doodslag kunnen brengen, maar die doet hij dan omdat hij die daden op dat moment als het minste kwaad ziet, of een manier om erger te voorkomen.quote:Dus als die persoon denkt vanuit het slechte te handelen kan het voor de ander juist het goede zijn.
Het is dus de reactie op een gebeurtenis, een iets wat nooit een tweede maal exact hetzelfde kan gebeuren.
yup, je zegt het al: ervaring dus die persoon ervaart iets als goed en kwaad, met het absolute kwaad dat een hypotetische god als maatstaf zou gebruiken om te beslissen over hemel of hel voor een mens heeft dat dus niet te maken, sinds de bijbel en de kerk niet meer de authoriteit daarover hebben moeten we het van ons individueel, en maatschappelijk oordeel daarover hebben.quote:Een volgende keer kan eenzelfde situatie leiden tot een andere goed/kwaad ervaring.
Met de rest van wat je schrijft ben ik het wel eens.
[..]
voor zichzelf en zijn volgelingen deed hij waarschijnlijk wat volgens hun verhaaltje en beleving goed (enwat ik dus wenselijk/geaccepteerd volgens de geldende normen van de maatschappij toen noem) was.quote:Zoals ik al zei, ook bv Hitler dacht dat hij het juiste deed en dus goed deed.
je punt hiermee is?quote:Nooit gehoord van eerwraak?
ook een beetje vreemde opmerking, alle landen en samenlevingen hebben wetten.........alleen zijn die soms vanuit een ander(vaak een bepaald religieus bepaald) beeld van goed en kwaad opgesteld.quote:Tís wel prettig wonen in HOLLAND hé.
Jammer dat het je niet duidelijk werd waar ik me dus aan erger.quote:Op woensdag 17 mei 2006 00:00 schreef Fionn het volgende:
[..]
[quote]euuhh?ik regageerde met het stukje dat je quotte op een stukje waarin je dat nu juist wel zei
![]()
nog ns dan:)
quote:Een echte 'slechte' daad, moorden om het moorden zelf, stelen, of pijn doen zonder enige rechtvaardiging voor zichzelf te construeren( hoe simpel en niet kloppend van anderen uit gezien dan ook, doen eigenlijk alleen gestoorde mensen.
quote:je punt hiermee is?
dat sommigen de wetten breken, of andere wetten hebben, is gerelateerd aan het feit dat god's oordeel je geen moer helpt als je hier op aarde wat gebeurtvolgens de cultuur waar het uit vandaan komt is eerwraak prima.... net als noodweer hier....
Ah, ja, je kan het zinnetje inderdaad op twee manieren lezen nu je het zo zegtquote:Op woensdag 17 mei 2006 21:22 schreef playsur het volgende:
Jammer dat het je niet duidelijk werd waar ik me dus aan erger.
Iid diegenen die goed vs kwaad alleen maar zien door ogen die slechts de geschreven wetten lezen.
Of ik ben niet goed genoeg in het op verschillende manieren van bekijken van andermans woorden, en lees het teveel vanuit mijn eigen denkwereld en hoe ik zelf een zin zou bedoelen als ik het zo zou schrijven als ik het in teksten lees.quote:We zijn het eigenlijk helemaal met elkaar eens maar ik gebruik idd andere woorden en ben soms wat minder helder of onduidelijk in het uitdrukken van hetgeen ik precies bedoel.
Bestaat eigenlijk niet in deze wereld, omdat we allemaal worden gevormd door wat anderen die voor ons belangrijk zijn.quote:Ook verschillen we op een klein puntje nl. ik bedoel het verschil tussen goed vs kwaad voor één persoon in één situatie geheel onafhankelijk van een tweede of derde partij.
Jonge kinderen hebben zijn nog veel aan het leren, die zijn nog 'gesocialiseerd' aan het worden.quote:Natuurlijk is het voor een samenleving noodzakelijk om bepaalde regels en gedragscodes te hebben in de vorm van wetten ed.
Maar ik vind het persoonlijke geweten meer bepalend voor de keus goed/kwaad en niet god en al helemaal niet een ander mens hoe hoogopgeleid ook.
Als voorbeeld een gebeurtenis uit mijn verleden, een buurjongentje (knaapje van 7 a 8 jaar) hadden thuis kuikentjes gekregen ergens vandaan.
Later vertelde een goede vriend van me, die regelmatig bij het knaapje thuis over de vloer kwam, dat het ventje enkele chickies had begraven met het kopje boven het zand.
Tot zover allee maar voorts vertelde m'n maat het volgende, dat knaapje had ook een crosspadje aangemaakt waarbij de kuikentjes precies voor de wielen zouden komen!
Er kon op tijd ingegrepen worden maar de verklaring van het jong was dat hij het ook had zien gebeuren op de tv in de een of andere film en toen werd het komisch gevonden.
Het ventje had kennelijk nog geen of zal nooit een geweten hebben als ik gezien de geldende fatsoensnormen en gedragswaarden zou moeten uitmaken of het nou goed of kwaad was in de beleving van dat manneke.
Maw het geweten is gevoed door de reacties op een gebeurtenis. De gebeurtenis zelf was niet als goed of kwaad bedoelt maar eerder als leuk.
Het is idd zo dat de mens zelf niet echt kan oordelen over de keus van een ander tussen goed/kwaad.
zoals ik net zei, mensen bepalen samen de normen, die het individu meestal vormen, we maken verhaaltjes die vertellen wanneer iets slecht of goed is, eem mierenhoop verbranden in de tuin is in nederland meestal acceptabel(de mieren zijn schadelijk, hinderlijk, vies) maar ind e vrije natuur is het weer niet acceptabel, dan zijn diezelfde mieren 'mooie natuur die je moet conserveren' al met al zijn mieren natuurlijk 'inferieur' aan mensen, en dus mogen we ze uitroeien volgens ons verhaaltje, wanneer ons dit uitkomt (die natuur die geconserveerd moet worden is weer onbelangrijk op het moment dat er centen moeten komen en dan wordt de mierenhoop verwoest voor een snelwegquote:
Hoever moet je gaan in de "slechte" daad, telt het uittrekken van de vleugeltjes van een vlieg ook mee of het in de fik steken van gewoon een mierenhoop achterin de tuin. Vlak ook het knaapje met de kuikens niet uit.
dit waag ik te betwijfelen. die mensen die moordneigingen hebben hebben er een 'reden' (dus weer een verhaaltje) bij waarom ze dat willen doen, dat de wet (en pakkans+straf) voor hen sterker telt dan die motivatie is fijn voor ons. (de wet maakt de daad voor die persoon dus niet slecht, zijn verhaaltje maakt de daad die hij wil plegen zoals gezgd voor hem goed het is puur de strafangst die het tegenhoudt)quote:Er zijn zeker te weten mensen die volkomen normaal functioneren in de maatschappij en tegelijkertijd moordneigingen hebbben maar ze ook kunnen onderdrukken ivm de WET.
Dus als het aan de persoon zelf zou liggen had hij/zij gemoord of een ander soort "slechte" daad verricht. Het gaat hier echt niet om gestoorde mensen hoor.
Ik bedoelde ' we' dus zowel als ' wij allen in onszelf(individueel) als: 'wij allen met elkaar' dat zijn twee nivo's van beslissen; - wat vind ik goed, en wat daarvan kan ik maatschappelijk geaccepteerd krijgen.quote:Bij gebrek aan een absoluut opgelegd goed en kwaad kunnen we dus onze eigen regels maken, en die kunnen varieren naar wat voor samenleving en situatie je hebt.
Zonder een tweede of derde partij dus bedoel ik.
Dat zei ik al de hele tijd, maar een uitzondering betekent dat er dus een regel is waar die uitzondering op telt, zoals ik al zei (al dan niet 'ware') verhaaltjes waarom het in dit geval wel magquote:Moord is dus niet per defenitie fout of slecht. Er zijn dus uitzonderings-situaties te bedenken waarin het zelfs aangemoedigt wordt.
En die worden opgesteld naar inzichten die degenen die onder die wetten moeten leven voor het grootste deel onderschrijven. In elke samenleving zie je dat als er een wet is die niemand echt zin vindt hebben( in de hele samenleving of in een beperkt gebied) dat dan die wet ook niet nageleefd wordt. Andersom kan ook, in sommige gebieden tellen soms andere of extra wetten, al naar gelang van de overtuigingen van de meerderheid daar. De meeste mensen in nederland willen niet moorde en willen niet vermoord worden, en willen niet leven in en land waar anderen moorden, dus is moord verboden(de logische uitzonderingen daargelaten, omdat mensen wel noodweer willen kunnen plegen, tegen die enkelingen die die mening van de meesten niet delen.)quote:Wetten zijn er slechts om de ene mens tegen de ander te beschermen (privaat,civiel of strafrechtelijk) ofwel tegen de overheid.
Er is simpelweg geen objectieve keus, alle keuzes die mensen maken zijn subjectief.quote:Ze hebben geen invloed op subjectieve alsook de objectieve keus van een mens tot een persoonlijke goed/kwaad ervaring.
Zoals ik al heb betoogd, in feite doet niemand kwaad in zijn eigen ogen (iig zoals hij dat ziet op het moment van beslissen, later spijt krijgen kan) ze maken dus dat verhaaltje om te bepalen dat wat ze doen goed is, of op zijn minst gerechvaardigd.quote:Eigenlijk durf ik te beweren dat ieder mens in feite kwaad kán doen als er géén beperkingen gelden.
Zoveel mensen, zoveel verschillende karakters. En dus vast ook hen met normale banen, gezinnen enz. enz., die moordneigingen oid hebben.
Volgens mij, zoals ik al de hele tijd betoog vindt elk mens zichzelf meer of minder een goed mens, of vindt op zijn minst rechtvaardigingen voor de daden die vooraf of achteraf bekeken dus niet zo goed leken. Als een mens dingen slecht vindt, doet hij ze niet, of verzint zon redenatie.quote:Kortom, de keus goed/kwaad zit in je en je geweten handelt ermee af.
Elk individu afzonderlijk weet voor zichzelf of het een goed danwel slecht mens is.
Als iemand een aanleg heeft tot een bepaald gedrag, die 'in hem zit' en die hij dus niet zelf kan beinvloeden, maakt hij dus ook geen echte keuzes, bijv mannen met dubbel y chromosoom syndroom, die zijn oncontroleerbaar aggressief. Daar gaat soms een switch om en dan mept ie erop. Dat is net als een roofdier, die heeft gewoon zijn instinct en verder niets, zodra hij honger heeft doodt ie zebras, de aard van het beestje, in volledige onschuld. Pas als je kan nadenken en een keuze hebt komt goed en kwaad erbij kijken.quote:Het zit in je of niet, simpeler kan ik het niet zeggen.
Daar zijn de meningen over verdeeld, sommigen zeggen dat hij bezeten was, de algemene mening van wetenschappers en historici is ondertussen wel dat hij psychotisch en verslaafd was, en verward door een ongeneselijke ziekte, zijn naderende dood leidde hem to t meer fanatisme en haast.quote:Op dinsdag 16 mei 2006 12:22 schreef Darkwolf het volgende:
In de werkelijkheid was Hitler ook maar een mens van vlees en bloed, hoe gruwelijk zijn daden ook waren.
In iedereen zit immers een Hitler, in iedereen zit een verkrachter, enzovoort!
Goed en fout bestaat naar mijn mening alleen in de beperkte sterfelijke wereld, buiten deze, in de wereld van de ziel zogezegd bestaan er alleen ervaringen.quote:Het leven dat hij heeft geleid was blijkbaar nodig zoals het was, qua ervaring voor de ziel en alles.
De hemel en de hel is dan ook het typische principe van "goed" en "fout".
Iets dat de echte "God" (cosmos, universum, geef het beestje een naam) niet kent.
Of hij is de levens daarvoor al keihard gepakt? en dit was een leven om de andere zijde te ervaren?quote:Zal hij er makkelijk vanaf komen?
Absoluut niet!
Ik wil niet het woord karma in de mond nemen, want dat principe vind ik iets teveel haken en ogen hebben en geloof ik niet heel erg veel in.
Maar hij heeft geen makkelijke rit voor de boeg (de komende levens), dat is zeker.
Wat is makkelijk.... ik zou het niet echt naar mn zin hebben als ik hitler was(tenzij ik alles anders mocht doen en een andere snor mocht laten groeienquote:Maar goed... wie wel eigenlijk?![]()
Jouw manier van denken bevalt me welquote:Op donderdag 18 mei 2006 13:37 schreef Fionn het volgende:
Vind ik ook vaak lastig, vaak denk ik ook ' verrek die gast zegt precies wat ik denk, maar nooit weet te verwoorden!' nu toevallig geluk dat het er uitfloept op een manier die voor mensen hier ergens op slaat, iig dank voor het complimentquote:Op vrijdag 19 mei 2006 23:48 schreef jogy het volgende:
[..]
Jouw manier van denken bevalt me wel. Op de meeste (zeg maar gerust eigenlijk alle
) punten denk ik er vergelijkbaar over, alleen krijg ik het niet voor elkaar om het zo open en mooi neer te zetten
.
quote:Op vrijdag 19 mei 2006 21:59 schreef playsur het volgende:
@ fionn, fijn dat er mensen als jij zijn.
Dat idee heb ik ook wel eens gehad, dat je soms zelfs aan jezelf gaat twijfelen omdat je in principe zulke simpele oplossingen ziet voor veel shit in de wereld, en dat al die 'slimme' en hoogopgeleide mensen daar niet opkomen... dan ga je wel aan jezelf twijfelen, of denken dat je dan wel dom zal zijn ofzo... maar dat is dus niet zoquote:Vaak dacht ik dat ik "raar" aan het denken was en beter ook hyphocriet kon zijn en leven volgens het boekje zoals de meeste burgerlijke medemensen in mijn omgeving.
Klinkt zoooo bekend...quote:M'n hele leven probeer ik al op een bepaalde manier zelfstandig te denken en doen maar wordt daarin gehindert door wat min of meer opgelegd is door de buitenwacht.
precies ja...quote:Niet dat ik kwaad zou willen doen aan iemand anders maar wel mis ik de vrijheid om mezelf ten volle te uiten.
Ja, je kan immers niet de hele dag bv in je blote gat rondlopen of je moet gaan werken bv om de huur/hyphotheek te betalen.
hah was dat dat programma of veronica soms met die 'bizarre' mensen? was ook zon man, vrolijk, helemaal blij met zichzelf, wat paardjes, en zn hobby om beesten uit te benen en op te zetten ofzoquote:Laatst zag ik op de buis een vent die het in m'n ogen goed voor elkaar had.
Een mooi klein boerderijtje met wat vee en paarden, een parttime job en alle vrijheid om te doen en laten wat hij maar wilde. Hij miste eigenlijk alleen een partner om het allemaal te delen.
Wie weet kunnen jullie samen kijken wat jullie van het leven willen en op welke manier jullie meer vrijheid kunnen vinden?quote:Ik heb wel een lieve vriendin maar mis juist weer datgene wat hij wel had.
Dat bedoelde ik dus ookquote:Mag ik vragen hoe jij over reincarnatie denkt?
Ook las ik dat je ziel en persoon als 2 verschillende ziet.
Daar kan ik ook in mee gaan alleen vind ik dat er ook zoiets als een geest is.
-
De geest zorgt ervoor dat we adem halen en met de ogen knipperen en dat het lichaam functioneert zoals het moet. Ook kunnen we daardoor redeneren en hebben we (de meeste toch) verstand.
Zelf denk ik dat het onderscheid 'positief/negatief' labels zijn die wij vanuit onze sterfelijke geest erop projecteren.quote:Om met de ziel te beginnen, ik denk werkelijk dat wij allemaal een plus of min ziel hebben, voortgebracht uit een hogere energievorm die "scheppend" is.
Die hogere levensvorm bestaat uit positieve EN negatieve "energie".
Ja, dat is idd een nuancering die ik graag wil maken op de 'ziel-geest scheiding' de ziel pakt mijns inziens toch dingen mee uit vorige levens, die op een of andere manier het nieuwe leven beinvloeden, oudere zielen brengen dus wijsheid mee naar hun nieuwe levens en hebben daarmee een grotere kans in dat leven hun geest hun ziel zal leren aanvoelen en daarnaar te leven. Daar komt idd de keus bij kijken... kies ik voor het makkelijke, simpele of ga ik de diepte in?quote:Daarom zeg ik ook dat er geen 2de of 3de partij bij kan zijn.
Het is ofwel plus danwel min (de ziel bedoel ik).
Het geweten is, naar mijn idee, bepalend in hoeverre een mens zich wil (hier komt de keus kijken) uiten onder invloed van je ziel.
Aangezien ik open sta voor meerdere levens komt dat aardig overeen met bv oude zielen of nog hele jonge.
De ervaring die men opdoet in een leven is, denk ik, ingebed in de ziel als ekstra aanvulling op het positieve of negatieve.
Er is mijns inziens maar 1 plek voor zielen en die lijkt meer op de hemel dan de hel. daar verblijven zielen een tijdje ' om bij te komen' van het versmolten zijn met een (beperkte en soms onprettige) geest voordat ze weer terugkeren naar een nieuw leven. Indien de ziel overtuigd is (geraakt) dat hij de hel of de hemel verdient, kan die illussie wellicht tijdelijk ervaren worden door die ziel die die dan zelf creeert uit het materiaal van die wereld, tot langzaam de realisatie komt dat het alleen een drogbeeld is, en er weer verder gegaan kan worden in de reincarnatiecyclus.quote:Het is in mijn ogen dus ook niet mogelijk om uiteindelijk in de hel te belanden na een leven vol met de juiste ervaringen.
Dat houdt wel in dat er óók geen hemel is om naartoe te mogen bij bv een zeer mooi geleeft sociaal leven.
Ik vraag me af of die scheiding er ooit is, zelf zie ik het een beetje als viingers van een hand, bal je je vuist, is het een geheel, spreid je de vingers en stopt ze in verschillende bakjes met iets erin, voel je 5 verschillende ervaringen, toch zijn ze allemaal nog met je verbonden. Of beveiligingscameras, die allemaal een andere kamer van het gebouw tonen, maar allemaal in 1 kamer hun plaatje laten zien.quote:Na de aardse dood gaat de ziel terug naar z'n bron en versmelt met het AL.
Een beetje als de Borg in StarTrek maar dan als pure energievorm.
Inderdaad, ik kan me nagenoeg volledig vinden in wat je schrijftquote:Ben benieuwd naar je reactie maar denk tegerlijkertijd dat we het ook hiet over eens zullen zijn.
Idd, bizarre mensen op V.O.O.quote:hah was dat dat programma of veronica soms met die 'bizarre' mensen? was ook zon man, vrolijk, helemaal blij met zichzelf, wat paardjes, en zn hobby om beesten uit te benen en op te zetten ofzo schitterend!
Nee hoor, je zei het zelf al. Het is dat wat de wereld draaiende houdt, de balans die nodig is.quote:Zelf denk ik dat het onderscheid 'positief/negatief' labels zijn die wij vanuit onze sterfelijke geest erop projecteren.
Nu moet je eraan geloven toch.quote:Iig heb ik zelf herinneringen/gevoelens uit vorige levens ervaren, die me duidelijk een andere persoon dan ik laten zien, maar wel bepaalde tendenzen uit dit leven verklaren... (daarover wellicht een andere keer meer;)
hah ik waag er iig een klein voorschot op dan...... er was een tijd dat ik hele andere dingen keek, met de ontwikkeling van spirituele diepgang en openmindedness kwam de interesse voor programmas over 'vreemde' mensen ook opdagen.quote:Op zondag 21 mei 2006 16:53 schreef playsur het volgende:
Idd, bizarre mensen op V.O.O.
Komt het nu dat we naar dezelfde programma's kijken en daarom met veel redeneringen op één lijn zitten of is het juist omdat we dito redeneren, ook naar dezelfde programma's kijken?
Je noemde nl. een paar programma's op die ik ook met plezier volgde.
Hier zouden we een behoorlijke topic aan kunnen wijden verwacht ik.![]()
Mijn bestaan is op punten een stuk minder kleinburgerlijk dan je zou denken, maar op andere wijzen zit ik inderdaad ook vast, net als de meeste mensen.quote:Jouw droom en die van mij zijn gelijk, helaas zullen het zeer waarschijnlijk ook altijd dromen blijven.
We zijn nl. een beetje vastgeroest in ons kleinburgelijk bestaan. Ja, echt waar, jij ook.![]()
inderdaad..quote:Ik ga ervan uit dat ook jij woont en werkt waar je liever niet zou wonen en werken gezien onze dromen van vrijheid.
Daar ben ik voor mezelf dus me bezig, om ruimte in mezelf te maken om wel te kijken in welke richting een stap gezet kan worden tot verandering. Utopisch gaat denk ik wat te ver, maar iets fijner dan nu zal me zeker kunnen lukken. Gedurende de 32 jaartjes die mn leven nu geduurd heeft heb ik al voor heel wat hete vuren gestaan, en er blijkt aardig wat mogelijk te zijn dat ik nooit had gedacht.quote:Hoe graag we eea anders zouden willen zien, blijft alles toch wel de status quo houden die we op dit moment hanteren.
Onze aanpassings- of go with the flow- mentaliteit wint het, in mijn geval, altijd van de utopische waarden binnen in mijn hoofdtje.
Hehe bedankt, zoveel goede reacties heb ik niet vaak gehad en had ik ook niet verwachtquote:Om je toch nog een veer in de spreekwoordelijke bips te steken,
TVP!quote:hierbij een oproep aan alle dames met een eigenzinnige, onafhankelijke mening die ook nog eens lief zijn, er is nog een willige, getalenteerde schrijver (nieuwe roeping?) die openstaat voor.
precies! dat is wat ik dus bedoelde positief en negatief, zoals wij dat ervaren(positief-goed/leuk negatief-slecht/naar) dat bestaat slechts in onze sterfelijke perceptie, onze ervaring, voor het 'hogere' is het allebei een 'les' en dus gelijkwaardig. voor stervelingen is de positieve les gewoon fijner, als een zoet koekje, en de negatieve les niet zo fijn, als een slok levertraan, beide kunnenquote:Nee hoor, je zei het zelf al. Het is dat wat de wereld draaiende houdt, de balans die nodig is.
Wij als mensen hebben geen invloed op dat wat de ziel is. Wel hebben we de mogelijkheid om door ervaringen de ziel te "voeden".
Het is derhalve ook niet slecht of goed te noemen maar gewoon dat wat het is.
Een stroomkring kan ook plus of min geladen zijn, pak ik de draad, dan krijg ik toch een schok.
De ervaring die men dan heeft is positief of negatief te noemen. Dan heb je wel weer gelijk met wat je bedoelt in bovenstaande quote.
Voor zover ik kan wil ik graag mijn best doen om dingen te delen. Als er gerichte vragen zijn is dat welkom, zomaar een verhaaltje is lastig te makenquote:Aangezien je als hobby shamanisme hebt wil ik toch ff vragen welke ervaringen jij dan hebt gehad.
Het lijkt me prachtig als uitgerekend jij die ervaringen deelt met medelezers gezien je woordkeus en zeer plausibele uitleg over eea.
Haha ik wil best wat vertellen hoorquote:Nu moet je eraan geloven toch.![]()
Voor mijzelf geldt dat ik altijd al een brede interesse had in het paranormale, spirituele, occulte, onverklaarbare en anders dan andere zaken over mensen.quote:hah ik waag er iig een klein voorschot op dan...... er was een tijd dat ik hele andere dingen keek, met de ontwikkeling van spirituele diepgang en openmindedness kwam de interesse voor programmas over 'vreemde' mensen ook opdagen.
Naarmate ik meer openkwam te staan voor het leven van anderen, werden steeds meer mensen interessant voor me.
Die ervaring , is die opgewekt middels trance en evt. geestverruimende middelen of meer als in het voorbeeld van de vakantieganger?quote:quote:Iig heb ik zelf herinneringen/gevoelens uit vorige levens ervaren, die me duidelijk een andere persoon dan ik laten zien, maar wel bepaalde tendenzen uit dit leven verklaren... (daarover wellicht een andere keer meer;)
Same here, ik ben er ook al mee bezig bijna vanaf de wieg, alleen keek ik er nog geen programmas over, toen de interesse zich rond mijn 11e van kinderlijke dingen langzaam naar serieuzer ernaar kijken overging begon ik o.a naar het 'zwarte gat' te luisteren(destijds was er niet veel meer dan dat, op tv niets iig)quote:Op zondag 21 mei 2006 21:29 schreef playsur het volgende:
Voor mijzelf geldt dat ik altijd al een brede interesse had in het paranormale, spirituele, occulte, onverklaarbare en anders dan andere zaken over mensen.
Inderdaad, ik lig eigenlijk al vanaf heel jong in de clinch met de maatschappij.. niet kwa misdaden ofzo, maar met het idee dat het veel beter kan met zowel mij als de mensheid en de rest van de wereld, heeft me veel pijn opgeleverd...quote:Als ik nu terug kijk op m'n leven (ben nu 40) merk ik een soort van herhaling op.
Als voorbeeld noem ik een leeftijd van ong. 18 en zag dat ik toen ook bezig was met hoe het allemaal beter kon in mijn leven.
Ja, idem, net als jij nooit wat gevonden, maar daar speelt ook iets anders bij, dat ik in mn post over vorige levens nader zal uitleggen (ben ik aan bezig, maar wou ff hier op reageren ookquote:In die periode was ik volop bezig met het zoeken naar een stroming (lees religie) die m'n gedachtengang het beste verwoordde.
Hah was ik maar zoiets als thaiboxen gaan doen toen ik kind was, dat had veel verschil kunnen maken. Niet alleen kwa zelfverdediging, maar wat jij zegt over sport, daar ben ik de afgelopen paar jaar dus pas achtergekomen, mn ontwikkeling is enorm geholpen doordat ik niet allen spiritueel maar ook fysiek aan de slag ging... mss iets voor een later postjequote:Daar ik in die tijd een niet onverdienstelijk thai boxer was ging mijn keus uit naar iets waar ik de sport ook in kwijt kon.
Veel gezocht maar niks gevonden wat bij mij paste.
Toch in de jaren die volgden merkte ik dat de sport zelf mij de rust en ook voldoening gaf.
Iig lichamelijk want rond de 27 a 30 jaar verviel ik weer in die zoektocht naar iets waar ik mezelf in kon spiegelen.
Jammer dat het ophield, dat kan soms op forums, mensen begrijpen elkaar soms verkeerd, of spelen spelletjes met anderen, of zichzelf, of willen zich ten koste van een ander beter voelen... jammer... ik zal je oude topics wel eens opzoeken en lezen als ik tijd hebquote:Ben ook lang bezig geweest met oa Nostradamus en andere divinatie technieken.
Dit nav een voorval die in mijn ogen aantoont dat met de juiste techniek, men op afstand kan waarnemen alsook voorspellen.
Ergens op het FOK! ben ik daar wat verder op in gegaan maar kreeg niet de juiste replieks die ik wilde horen dus dat stierf een vroege dood.
In het begin was mijn zoeken naar het spirituele idd een vlucht uit de maatschappij, het aardse banale, en de pijnlijke mensenwereld "zo snel mogelijk verlicht en dan wegwezuhhh!!!" ook een manier om mezelf lekker beter te voelen dan anderen (had ik ook wel nodig soms, als zelfbescherming)quote:Ook nu sinds enkele jaren weer zoekende naar.....?
Het is, denk ik nu, meer een uiting van onvrede over de maatschappij zoals die zich manifesteert in mijn leven dan dat het een zoektocht is naar.....(het hogere)?
haha ik ben al fanatiek aan het typen vanaf 1900quote:Toch ben ik zeer nieuwsgierig naar jouw ervaringen met vorige levens.
Daar heb ikzelf geen enkele erv. mee behalve dan dat ik weleens gelezen heb hoe iemand (zeer jong) plots een taal kon spreken die al honderden jaren niet meer gesproken werd.
Dat kwam doordat die persoon toevallig in het betreffende land op vakantie was en daar in een stadje exact wist wat er om de hoek van een straat voor huizen ed. stonden.
Door die confrontatie werd de persoon als het ware teruggeworpen in de tijd en kwamen de herinneringen weer bovendrijven.
Dit past precies in het plaatje wat wij beide hebben over de groei van de ziel.
Het goed/kwaad even daar gelaten.
[..]
Die ervaring , is die opgewekt middels trance en evt. geestverruimende middelen of meer als in het voorbeeld van de vakantieganger?
En welke tendens uit je huidige leven komt voort uit vorige levens?
Ik vraag dat omdat ik ervaar dat het leven wat ik leef zichzelf herhaalt.
Hier eindigde mijn vorige leven waarschijnlijk.quote:ergens eind 1997 Droomde Fionn het volgende:
' ik' liep 'snachts in een Duits officiersuniform gekleed, in een duitse stad, waar flinke oorloggschade zichtbaar was, sommige gebouwen hadden gaten, misten daken en er lag puin in sommige straten. Het moest een redelijk grote stad zijn, gezien de meerdere verdiepingen tellende appartementengebouwen, die Berlijn ook kent.
Aan sommige gebouwen hingen nog beschadigde rode vlaggen, vreemd (en niet kloppend voorzover ik weet) was dat de witte cirkels met de swastikas eruit geknipt waren, net als met dat teken in de roemeense vlag in de opstand tegen ceaucescu.
Een gevoel van angst, haast en opgejaagd zijn doordrong me de hele tijd, alsof ik op de vlucht was.
Meer nabij het centrum, waar de gebouwen nog in goede staat verkeerden, ging ik een soort hotel-restaurant binnen.
De 5 nerveus ogende mensen daarbinnen (ik heb de indruk dat de burgers voor het grootse deel gevlucht waren) verrasten me met hun reactie op mij (en vooral het uniform) niet (meer) een van ontzag en bewondering was, maar meer matig verborgen minachting, verbitterd ongenoegen, en zelfs hatelijke angst, voor mij mijn uniform en waar het voor stond.
-Hier komen we op een terugkerend punt, straks meer daarover-
Zelf was ik ook wat ongemakkelijk met het uniform geworden, en wilde ik door de vrouw achter de toonbank de militaire insignes eraf laten halen en het een wat meer 'civiele ' look laten geven om zo minder aandacht te trekken.
Hoewel de vrouw duidelijk behoorlijk bang leek voor wat ik zou kunnen gaan doen, weigerde ze met een schampere opmerking om me te helpen. Deze afwijzing, niet alleen van hulp, maar ook van enige menselijke begaanheid, schokte me enorm.
Het trekken van mn pistool maakte slechts de minachting groter, ook van de andere aanwezigen, een strenge, weerbarstige blik van een oude man die leek te zeggen 'ja, ga je ons bovenop alle ellende ook nog neerschieten? Alsof dat je een stap verder helpt!' deed me inzien hoe dom ik daar stond te zwaaien met dat pistool en ik ging weer naar buiten, op weg de stad uit dan maar, terwijl ik over de puinhopen klauterde en de vernietiging zag, vervloekte ik Hitler: "Klootzak! je beloofde een paradijs, en wat heb je gedaan, mn land kapotgemaakt!" De wanhoop en desilussie groeiden.
Aan de rand van de stad liep een autoweg over een 2 a 3 meter hoge dijk, met een voetpad aan de voet van de dijk, met wat bosjes langs de helling.
Vrij snel duik ik achter die bosjes omdat er een geallieerde colonne(misschien amerikanen, niet helemaal zeker) over de weg komt rijden, de stad in richting het centrum..
-Door hun redelijk Relaxte manier van rijden lijkt het me nu dat de stad al gevallen was en dat ze geen tegenstand meer verwachtten-
Voorzichtig probeer ik weg te sluipen, maar over het pad komt een geallieerde soldaat aangelopen, waar ik bijna tegenop loop, het moment dat ik achter het bosje vandaan kom.
Ik trek mn pistool, maar omdat we bijna tegen elkaar staan, pakt hij mn handen en terwijl we worstelen met het pistool herinner me nog hoe hij tegen me praat op een pleitende toon, waarschijnlijk probeert hij me over te halen me over te geven. Hierna is er een knal, voel ik een schok en het gezicht van de soldaat ontspant zich, met een lichtelijk treurige blik in zn ogen, daarna verdwijnt alles.
Een eerste indruk op je posts deed me deze woorden opschrijven, nu weet ik het zeker.quote:getalenteerde schrijver (nieuwe roeping?)
Dit vind ik zeer interessant (meditaties), heb zelf nl. ook weleens een staat van optimale trance bereikt én ook iets bijzonders ervaren op dat moment.quote:Later, in meditaties en bij het kijken naar beelden
Heeft het niet meer te maken met hoe je karakter is? Gezien de huidige samenleving waarin individualiteit meer geldt dan teamspirit zou je kunnen denken dat 't bovenstaande met bv jouw karaktertrekken slecht te combineren is.quote:Al mijn hele leven heb ik bijvoorbeeld een hele dubbele houding tegen het meedoen in bewegingen en organisaties. Volgens mij een direct gevolg van die harde les...
Aan de ene kant is het fijn bij een 'club' te zitten die hetzelfde doet als jij, en je opgenomen te voelen in een groep die je helpt en steunt, aan de andere kant is er de angst meegesleurd te worden in de stroming, of dat de groep dingen gaat doen (uit jouw naam) waar je niet achterstaat, maar waar je als lid wel op aangekeken wordt door anderen.
Ik heb een enorme aversie tegen het uit handen geven van authoriteit en macht aan anderen. "als er gevolgd moet worden, laat anderen dan mij volgen, maar ìk volg niemand'' is mijn gevoel.
Een organisatie zou ik alleen deel van willen uitmaken als ik zelf de(allemaal of iig een hoop) touwtjes in handen heb, en dus verantwoordelijkheid voor het handelen van die organisatie kan combineren met de macht ervoor te zorgen dat wat uit mijn naam gebeurt ook is wat ik goedkeur.
"liever alleen zonder ergens 'bijhoren' dan dat nog eens" ofzo. Daarom ben ik tot op heden nooit echt ergens bijgegaan, zowel op spiritueel, vereniging of politiek gebied. Bij het kleinste hintje naar repressie en beslissen voor mij ipv door mij haak ik af.
Ik kan er ook niet best tegen als mensen mij op basis van oppervlakkige kenmerken of details of 1 uitspraak indelen bij een bepaalde groep, en me dan veroordelen/over 1 kam scheren met die groep.
quote:Spiritualiteit die niet inpasbaar is in, en
wel
praktisch toepasbaar op mijn leven heeft voor mij geen waarde. Ik moet er wat mee kunnen hier, nu. Niet zo ontzettend zweven, hier en nu zijn en doen!
Gelukkig, daar zit ik soms wel over in, met lange posts, maar ja, ik probeer meestal liefst iets duidelijk en zo volledig mogelijk uit te leggen.quote:Op maandag 22 mei 2006 23:40 schreef playsur het volgende:
Wat kan ik zeggen? Je hele post las weg als een zakje M&M's.
Ik ben heel eerlijk als ik vertel dat deze in de top5 zit van lange posts die ik hélémaal uitgelezen heb op 't FOK!.
Heh thanks, ik zal er es over denkenquote:Een eerste indruk op je posts deed me deze woorden opschrijven, nu weet ik het zeker.![]()
Ik sprak toen al duits!quote:Met zo'n ervaring (droom) en indrukken mét gevoelens kun je niet anders concluderen dan dat jij op de een of andere manier een heel sterke band hebt met het Berlijn van ruim 60 jaar terug.
Een bewijs voor/van reincarnatie is het echter niet. Althans niet op een zelfde wijze als bv de vakantieganger die een taal kon spreken waar ze onmogelijk van gehoord zou kunnen hebben.
Voor jezelf heb je natuurlijk niet meer nodig dan dat wat je ons hebt laten weten, jij hebt al die gevoelens daadwerkelijk ervaren, wij zijn slechts deelgenoot van van jouw schriftelijke kwaliteiten maar kunnen nooit het "gevoel" bereiken wat o zo belangrijk is om een reincarnatie te ervaren.
Voor mij gaat het spirituele pad allang niet meer om het te bewijzen aan anderen, al helemaal niet aan sceptici die er niet voor open staan. Die discussies schiet ik niets mee op, de sceptici ook weinig, behalve diegenen die ff lekker in andermans gevoel willen prikken, en tegen overtuigingen willen trappen. Die zoeken maar een ander vermaak dan mijquote:Op zondag 21 mei 2006 10:46 schreef Fionn, in een topic in WFL het volgende:
Eigenlijk had ik een uitgebreid antwoord bedacht op de vraag zelf, maar bij nader inzien zelf een vraag voor jou (om over na te denken, je hoeft hem niet te beantwoorden)
Waarom stel je deze vraag?
Twijfel je aan je geloof of wil je via een omweg mensen bekeren?
Diegenen die geloven in (de christelijke) god zullen 'JA!' op je vraag zeggen.
Diegenen die dat niet doen kunnen zo met een stel wetenschappelijke en logische argumenten komen waarom dit geen bewijs is, wetenschappelijk gezien. Zou ik ook kunnen doen.
Doe ik niet, ik gun jou van harte een geloof dat jou je prettiger doet voelen in je leven,wat jou steun en een gevoel ven veiligheid en controle geeft over dingen die erg angstwekkend zijn.
Het enige dat een wetenschappelijke uitleg kan doen is een reactie krijgen van ' HA! maar ik geloof toch in god! -of jou aan het twijfelen brengen, naar mijn mening wordt van nummer 1 niemand beter, en in het geval van 2 word jij er zelfs mogelijk minder gelukkig van.
Dat lijkt me niet wenselijk.
Wel, zoveel wishfull thinking heb ik dus niet, ik heb wel degelijk een afkeer moeten overwinnen om te accepteren dat ik wel eens een duits leven in de 2e wo gehad zou kunnen hebben.quote:Een "deja vú" is bij lange na niet hetzelfde als jouw verhaal maar het wishfull thinking van jou kant draagt wel zijn steentje bij tot het verkrijgen van bepaalde emoties en indrukken.
Ik begrijp uit hetgeen je vertelt dat je al overtuigt was van een vorig leven (de droom) en daardoor ging mediteren en uitzoeken voor jezelf.
Toch ff een klein stukjequote:Dit vind ik zeer interessant (meditaties), heb zelf nl. ook weleens een staat van optimale trance bereikt én ook iets bijzonders ervaren op dat moment.
Vanuit je hobby's gezien zul je vast ook zoiets hebben getracht te bereiken en zoja, welke techniek heb je toegepast?
Met techniek bedoel ik de manier waarop je in concentratie probeert te komen.
Met/zonder hallucinerende middelen, derden erbij of niet, gewoon gaan liggen en je hoofd leegmaken en focussen op een bepaalde vraag? Gewoon hoe?
Teruglezen vd posts gaf het antwoord al![]()
Dat is de kip en het eiquote:Heeft het niet meer te maken met hoe je karakter is?
Ja inderdaad, dat klopt, in mijn ogen zitten we in een overgangsfase tussen de van boven opgelegde moraliteit en gezag, en de van 'boven' opgelegde autoriteit en gezagquote:Gezien de huidige samenleving waarin individualiteit meer geldt dan teamspirit zou je kunnen denken dat 't bovenstaande met bv jouw karaktertrekken slecht te combineren is.
Ja zeker, dat noemde ik al in het verhaal... beslissingen voor/over mij ipv door mij zijn onverteerbaar.quote:Heb je ook moeite met gezag in het algemeen, dat is bij mij duidelijk wel het geval als "produkt" zijnde van de maatschappij.
thxquote:Op zich een duidelijke en goed onderbouwde redenering over reincarnatie. Heb ook geen vragen meer maar iemand anders mss wel.wel
Present!quote:Wil wel graag nog verder filosoferen over:
Spiritualiteit die niet inpasbaar is in, en
wel
praktisch toepasbaar op mijn leven heeft voor mij geen waarde. Ik moet er wat mee kunnen hier, nu. Niet zo ontzettend zweven, hier en nu zijn en doen!
Zet je het tussen aanhalingstekens omdat je het figuurlijk bedoelt of juist omdat je er de aandacht op wil vestigen?quote:Ik ben nog lang niet uitgedokterd hiermee, en aangezien ik mijn 'sjamanistische' opleiding (deels noodgedwongen, deels uit verkiezing) helemaal zelf doe zonder het gemak van een leraar die je kan helpen de dingen te classificeren, moet ik het allemaal zelf uitzoeken en zal het dus nog wel ff duren
)quote:Overigens is sjamanisme voor mij niet de enigste richting, maar het dekt de lading vrij mooi, en je zou het de bindende factor kunnen noemen,
aangezien nagenoeg al die dingen hun raakvlakken daarmee hebben
Meer om sommige van de ' pure' /' true'/'echte' Sjamanen die dit eventueel lezen niet over me heen te krijgen als ik iets noem dat niet in hun beleving/systeem of dogmas past. Er zijn veel mensen in het spiri-wereldje die denken dat zij de ultieme waarheid in pacht hebben en nogal irritant gaan reageren zodra er een vermetele het waagt uit zijn eigen ervaring iets te noemen dat volgens hen niet kan/mag of klopt.quote:Op woensdag 24 mei 2006 22:35 schreef playsur het volgende:
Zo, ben ik weer.
Had ff pc pauze.![]()
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen.
Het sjamanisme.
Zet je het tussen aanhalingstekens omdat je het figuurlijk bedoelt of juist omdat je er de aandacht op wil vestigen?
Aangezien een sjamanistisch grondbeginsel het één zijn van alles is, en de bezieling van alle dingenquote:De aandacht op vestigen deels vanwege de rust die jij erin hebt gevonden als spirituele stroming.
Figuurlijk vanwege (noodgedwongen, er is niets completers
Het is niet echt een opleiding maar meer een levenswijze?
Ja, dat kan je inderdaad alleen zelf bepalen, allereerst bekijken of je affiniteit ermee hebt, of je wilt dat het voor je werkt, en omgekeerd dat jij wilt werken voor 'het'quote:Mijn volgende vraag was eigelijk: "werkt het voor mij ook?"
Maar daar kan alleen ikzelf op antwoorden.
Voorlopig dus alleen uitleg over het sjamanisme aub.
Laat ik daar, na deze wat meer theoretische uitleg een 2e post over maken, waar ik wat meer de technische kant probeer te verduidelijken.quote:De inhoud, wat kan ik ermee, wat moet ik doen/laten?
De beperkte info via google ging meer over de siberische kant.
So give me input please![]()
Al weer een tijdje geleden, maar goed.quote:Op vrijdag 5 mei 2006 09:57 schreef SpaansBenauwd het volgende:
`als je een slecht mens bent geweest, zal je eeuwig branden in de hel`, ofwel dat vertellen ze je altijd. Mijn vraag is nu: waarom zal de duivel figuren als Hitler eeuwig laten branden? Hitler heeft toch juist naar de duivels evenbeeld gehandeld?
Dus zal je niet eeuwig branden als je slecht bent geweest, maar dat je tegelijkertijd een nietsnut van een slechterik was?
VS.quote:Op donderdag 25 mei 2006 17:36 schreef releaze het volgende:
Er is geen helder antwoord op deze vraag, en dat weet jij ook. Dit soort vragen scheppen ruimte om na te denken over dat wat ons zolang gevoerd is. Het is kritiek, en kritiek is goed. (voor sommigen)
Het gaat niet om het antwoord, het gaat om de vraag, gewoon de twijfel.
hmm contraditiequote:En ook als je gewoon het antwoord op de vraag wil hebben, ga naar Urk. Want de meeste fokkers geloven gewoon niet in de christelijke bullshit
Daar is al genoeg twijfel over, niemand hier heeft gezegd dat ie het zeker weet........ in ieder geval zal het mij aan mijn achterste oxideren of iemand erin gelooft of eraan twijfelt.quote:Ga naar Urk, want mensen hier hebben die twijfel al omarmt (Je hebt het over het christendom he, misschien moet je eens twijfel gaan zaaien over de reincarnatietheorie ofzo) ..
de werkelijkheid zoals ik deze waarneem is een werkelijkheid gecreeerd door mijn limitaties. ware werkelijkheid zal ik nooit aanschouwen want ik zal altijd waarnemen vanuit een menselijk standpunt, gebaseerd op mijn mentale en fysieke limitaties, maar ook mijn geschiedenis, culturele invloeden, etc.quote:Op donderdag 25 mei 2006 19:55 schreef Fionn het volgende:
[..]
Als daarentegen iemand met een logisch verhaal komt dat aansluit op mijn ervaringen, en daar verklaringen voor biedt, en niet op allerlei punten rammelt en zichzelf of de werkelijkheid om ons heen tegenspreekt, heb
ik meer de neiging het te geloven
tja, dat is het goddelijke. daar waar wij gestopt worden door limitaties, daar zal het hogere vast een antwoord op hebben. opzich vind ik dat geen kul argument, maar de verpakking waar het in komt, de afkeer die daar vaak bij komt kijken ten opzichte van andere ideeen..quote:Op donderdag 25 mei 2006 21:16 schreef Fionn het volgende:
Precies, ik zie christenen op het punt waar anderen komen met," hm goed punt, je hebt gelijk!" uiteindelijk altijd komen met "dat is het mysterie van god, dat moet je gewoon geloven!". "gods wegen zijn ondoorgrondelijk" "dat is gods wil" en dat soort dooddoeners.
In andere stromingen komen ze ook wel eens met "als je dit niet zo ziet ken je jezelf niet, ben je niet 'ver'genoeg" en dat soort onzin, inhoudsloze psychologische truukjes om zelf wijs en verheven te lijken, en de ander zijn argumentatie dood te slaan zonder werkelijk met een echt argument te komen... "wie het niet met ons eens is is dom!"... bleh...
Tja, het stuit me tegen de borst als ze wel een stapel geboden en verhalen over hel en verdoemenis deponeren, die ze dan wèl feilloos van 'de heer' kunnen ontvangen, maar antwoorden op logische daaruit voortkomen zijn 'onkenbaar' dat vind ik dus onzin, prima als ze zeggen dat ze het niet weten, maar dan ook niet met het vingertje en verplichtingkjes opleggen.... dat ze dat wel doen maakt mij duidelijk dat het voornamelijk gericht is op het controleren en onderdrukken van mensen met verhaaltjes.quote:Op donderdag 25 mei 2006 21:49 schreef releaze het volgende:
tja, dat is het goddelijke. daar waar wij gestopt worden door limitaties, daar zal het hogere vast een antwoord op hebben. opzich vind ik dat geen kul argument, maar de verpakking waar het in komt, de afkeer die daar vaak bij komt kijken ten opzichte van andere ideeen..
Overal waar je eigen oordeelsvermogen en beleving worden ondergesteld aan de ideeen van anderen loopt het scheef, iedereen die zegt het precies te weten weet eigenlijk niets.quote:Naar mijn idee limiteert allerlei geloof ongelooflijk om meer "waarheid" te kunnen ervaren, omdat je voor jezelf regeltjes en weet ik veel wat heb vastgesteld over hoe het nou eigenlijk gaat in de wereld. Ik geloof dat je veel wijzer wordt van zeggen "ik weet het niet, ik hou alle opties open" dan dat je helemaal hebt uitgestippeld hoe het nou eigenlijk zit.
Ik denk alleen dat veel gelovigen/religieuzen niet helemaal zelf hebben uitgestippeld hoe het nou helemaal zit, maar gewoon annames van anderen overnemen. Dan kom je vast te zitten, daar stokken de redenaties.
Echt spiritueel zijn komt uit je hart/ziel, niet uit een boek, dat kan hooguit wat stof tot nadenken geven volgens mij...quote:Maar ja, dat hoort ook wel bij veel religies. Niet nadenken, gewoon doen. Heb je twijfel? Alles staat toch geschreven, je hoeft niet te twijfelen. Cirkelredeneringen.
Dat is ook verschrikkelijk krom aan religies, maar ook weer heel natuurlijk. Het gaat toch altijd om het machtsspelletje? Wij mensen hebben een hierarchische maatschappij, wij dieren ook, dus is het alleen maar logisch dat er boven ons óók nog iemand staat. Zal een kat doorhebben waarom wij niet willen dat hij van ons bord eet? "Hij slaat me, dat hoort wanneer ik van het bord lik. Waarom? Uuuh."quote:Op donderdag 25 mei 2006 22:12 schreef Fionn het volgende:
[..]
Tja, het stuit me tegen de borst als ze wel een stapel geboden en verhalen over hel en verdoemenis deponeren, die ze dan wèl feilloos van 'de heer' kunnen ontvangen, maar antwoorden op logische daaruit voortkomen zijn 'onkenbaar' dat vind ik dus onzin, prima als ze zeggen dat ze het niet weten, maar dan ook niet met het vingertje en verplichtingkjes opleggen.... dat ze dat wel doen maakt mij duidelijk dat het voornamelijk gericht is op het controleren en onderdrukken van mensen met verhaaltjes.
[..]
Iedereen die precies weet hoe het zit weet precies hoe het zit, maar alleen voor zijn eigen zelf, en dat willen ze vaak niet accepteren. Dat is ook heel moeilijk in een maatschappij, want conformisme, dat is belangrijk om het zaakje bij elkaar te houden. Waar halen we de waarden en normen vandaan wanneer iedereen in bijvoorbeeld nederland iets fundamenteels anders denkt?quote:Overal waar je eigen oordeelsvermogen en beleving worden ondergesteld aan de ideeen van anderen loopt het scheef, iedereen die zegt het precies te weten weet eigenlijk niets.
En of er maar een waarheid is, betwijfel ik, misschien zijn er wel meerdere, of heeft iedereen zijn eigen waarheid.
[..]
Dat is voor mij geen vaststaand gegeven, ik zie mensen als mijn gelijken, de hierarchische maatschappij is voor mij juist de oorzaak van een hoop ellende, prima dat er mensen zijn die de gemeenschapplijke inspanningen wat coordineren, maar net als met regels moet het zo zijn dat coordinatie en regels in dienst staan van de gemeenschapplijke inspanning/belang en de burger, niet andersom.quote:Op donderdag 25 mei 2006 22:42 schreef releaze het volgende:
Dat is ook verschrikkelijk krom aan religies, maar ook weer heel natuurlijk. Het gaat toch altijd om het machtsspelletje? Wij mensen hebben een hierarchische maatschappij, wij dieren ook, dus is het alleen maar logisch dat er boven ons óók nog iemand staat.
Daar raak je de kern, ik ben niet bang voor god of het onbekende. Ik ben eerder bang voor mensen die onzin verzinnen en mensen wijsmaken dat zij alleen weten wat hij vindt en van daaruit mij en anderen vage regeltjes opdringen. mensen die god eng maken. die mensen, die zijn eng.quote:Daarnaast zijn die regels gebaseerd op angst voor die grote onbekende (god). Door regels en verhalen te verzinnen concretiseren wij hem, en wordt het voor ons minder eng.
Alle institutionele geloven willen zich in stand houden en hun invloed vergroten, dus vormen ze een systeem van verhaaltjes om mensen in te vangen en vast te houden, zodra het doctrine rigide en repressief wordt, en vrij nadenken over de stellingen tegengewerkt wordt weet je wat voor vlees je in de kuip hebt.quote:Voelen we ons veilig. We zijn slachtoffer van onze eigen angst, we máken slachtoffers van onze eigen angst.
Maar omdat we dr in geloven, zien we dat niet. En ongelovigen zien voornamelijk hoe hard je mensen kan misbruiken, met al die uit angst verzonnen regels.
Zo zie ik het een beetje.
Maar dat begint en eindigt niet bij het christendom, dat is imo echt al het geloof.
Hmm ga alsjeblieft vooral je gangquote:Als ik wat langer doorlul over m'n eigen ideeen dan wijzen ze ook snel met het vingertje naar het hoofd, knettergek. Omdat ik buiten die grenzen van het massaal geaccepteerde, aanvaarde geloof ga (dat alles is zoals we zien dat het is).
helemaal mee eens, behalve dat veel mensen dat van een ander nagenoeg klakkeloos overnemen, en dus zelf niets weten of hebben uitgezocht. En dan tot overmaat van ramp anderen gaan pushen óók hersenloos maar wat aan te nemen.quote:Iedereen die precies weet hoe het zit weet precies hoe het zit, maar alleen voor zijn eigen zelf,
inderdaad want dat bedreigt het makkelijke veilige wereldje van geloven/doen-wat-je-verteld-wordtquote:en dat willen ze vaak niet accepteren.
Uit het gemeenschappelijk eigenbelang, we hebben allemaal baat bij sommige gemeenschapplijke afspraken en die kunnen gewoon gemaakt worden, alleen de overdreven repressie van de persoon op punten waar anderen eigenlijk helemaal niets mee te maken hebben is onzin.quote:Dat is ook heel moeilijk in een maatschappij, want conformisme, dat is belangrijk om het zaakje bij elkaar te houden. Waar halen we de waarden en normen vandaan wanneer iedereen in bijvoorbeeld nederland iets fundamenteels anders denkt?
Daar zeg je iets dat wel eens absoluut waar zou kunnen zijnquote:Maar goed.. Waarheid. Ik denk wel dat absolute waarheid bestaat, maar dat wij deze nooit zullen kennen. Want wij kijken altijd vanuit ons menselijke en voornamelijk persoonlijke referentiekader, menselijke/persoonlijke interpretaties, blabla.
inderdaad, en wat heeft iemand ermee te maken? zolang anderen er geen schade van lijden of er in betrokken worden, hebben ze er ook niks over te zeggen.quote:Maar iedere interpretatie is daarin wel zijn waarheid op zich. Wanneer het tekenen van poppetje op papier goed voelt, wie is iemand anders dan om te twijfelen dat dat niet waar is?
En wat een saai levenquote:Denken over dit soort zaken vind ik aan de ene kant wel gaaf,
aan de andere kant ongelooflijk frustrerend. Iedere keer maar een "antwoord" uit je ziel zoeken, wat misschien niet eens een antwoord is. Is het soms niet heerlijk om te kunnen zeggen "OMDAT GOD", klaar? Wat een rust.
Ik pik alleen ff dit er tussen uit, want voor de rest ben ik het geheel met je eensquote:Op donderdag 25 mei 2006 23:32 schreef Fionn het volgende:
[..]
Dat is voor mij geen vaststaand gegeven, ik zie mensen als mijn gelijken, de hierarchische maatschappij is voor mij juist de oorzaak van een hoop ellende, prima dat er mensen zijn die de gemeenschapplijke inspanningen wat coordineren, maar net als met regels moet het zo zijn dat coordinatie en regels in dienst staan van de gemeenschapplijke inspanning/belang en de burger, niet andersom.
Mensen die die verantwoordelijkheid misbruiken of niet goed uitvoeren moeten veel sneller verwijderd worden.
[..]
50000 jaar terug(langer als sommige theorieen kloppenquote:Op vrijdag 26 mei 2006 00:05 schreef releaze het volgende:
Ten eerste ben ik het niet eens met het "niet vaststaand gegeven", omdat ik geloof dat de hierarchie gebaseerd is op miljoenen jaren evolutie, en dus een biologisch gegeven is waarop onze maatschappij rust en zal rusten.
eruit halen bij een ander kan niemand het, maar wel eraan werken het bij zichzelf te doenquote:Ik geloof niet dat je de machtsdrang uit de mens kan halen, en dat iedereen elkaar kan zien als elkaars gelijken.
Dàt is nu net wat niet gaat, tenzij die manier door een grote meerderheid wordt gesteund, wanneer dit niet het geval is krijg je een nieuw soort sovjetunie, van bovenaf opgelegde gelijkheid leidt uiteindelijk tot corruptie en dictatuurquote:Als dat wél zou kunnen, op een of andere politieke manier,
Het gaat er dus imho om dat genoeg individuele mensen zich bewust worden dat we zelf de toekomst van de mensheid in de hand hebben, als we niet meer onze impulsen en gevoelens klakkeloos ons laten meeslepen, maar leren een stapje terug te doen en te kijken welke we wel en niet moeten volgen, en we ons bewust worden dat rucksichtlos egoisme en impulsbevrediging uiteindelijk zelfvernietigend werkt.quote:dan zou dat geweldig zijn, maar die mogelijkheid is imo zo verschrikkelijk klein. Er zijn ongelooflijk veel factoren die dat prachtige gelijkheidsevenwicht uit elkaar kunnen halen, waardoor er machtsverschil ontstaat.
Hm de komeet/tsunami lijken we alweer overleefd te hebben, dat scheeltquote:Maar ik vind wel dat we moeten kijken naar andere regeeralternatieven. Ach, die komen er wel, als de mensheid nog langer dan 6 jaar te gaan heeft
De scheiding ligt misschien in de potentie die de mens heeft om de dierlijke impulsen en emoties van een afstand te bekijken en te kiezen iets anders te doen dan simpel dierlijk te reageren.quote:ik blijf het toch heel erg moeilijk vinden om biologische factoren te "scheiden" van maatschappelijke factoren. After all, zonder onze biologische evolutie had die maatschappelijke evolutie ook niet plaatsgevonden. Onze ratio is een geschenk van de natuur geweest, maar we proberen toch alles apart van elkaar te zien.
De mens als kroon op de schepping, de mens als het hoogste, de mens als uitzondering op de regel, de mens als alles.
Waar ligt de scheiding? is er een scheiding? Hoe moeten we hier op inspelen?
*pinkt een traantje weg* dat roep ik nu al jarenquote:Alleen al hierover denkend is het absurd te stellen dat er gasten zijn op de wereld die denken "de waarheid" in pacht te hebben en de beste moraal van de hele wereld te hebben.
Alleen al hierover denkend zie je gewoon dat de manier waarop in het grote geheel alles geregeld is, verzonnen wordt door een kip zonder kop. Totaal geen toekomstbesef of perspectief.
Tja, als we het als mensheid echt willen, ligt bijna alles binnen ons bereik waar we voor zouden kiezen, maar dan moeten we bereid zijn onze stupide oordeeltjes en vete'tjes te laten zitten, en inplaats van onze kracht te gebruiken elkaar te manipuleren, die kracht richten op wat we willen bereiken.quote:Maar ja, is dat bezwaarlijk? Want is het nu niet het enige wat we hebben?
Vragen, twijfels, vragen, twijfels
Zou mooi zijn als het zou kunnen werken, idd. Helaas, handelen naar die bewustwording betekent meestal niet inspelen op je intuitie, kansen laten liggen for the greater good. En als jij die kans niet benut, doet een ander het wel vanuit zijn eigen 'egoisme'. Eind van het verhaal: no good deed goes unpunished.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 01:07 schreef Fionn het volgende:
Het gaat er dus imho om dat genoeg individuele mensen zich bewust worden dat we zelf de toekomst van de mensheid in de hand hebben, als we niet meer onze impulsen en gevoelens klakkeloos ons laten meeslepen, maar leren een stapje terug te doen en te kijken welke we wel en niet moeten volgen, en we ons bewust worden dat rucksichtlos egoisme en impulsbevrediging uiteindelijk zelfvernietigend werkt.
Bewust worden, bewust-zijn en bewust handelen zijn de woorden van de toekomst.
Ik denk persoonlijk dat de schepping verder is gekomen dan men zich ooit kon voorstellen, en dat we eigenlijk al boven onze max zitten. Niet omdat ik de mens zo geweldig vind, maar omdat de mens altijd al op zijn instincten heeft gereageerd, hoe hard dit ook door de maatschappij, de kerk, je ouders, etc. is geprobeerd weg te duwen.quote:De scheiding ligt misschien in de potentie die de mens heeft om de dierlijke impulsen en emoties van een afstand te bekijken en te kiezen iets anders te doen dan simpel dierlijk te reageren.
De potentie is er, we zouden die kroon op de schepping kunnen zijn, momenteel zijn we meer een grote ijzeren bal aan een ketting om de enkel van de schepping
Ik denk eerder dat alle mensen macht willen. Bange mensen (zonder macht) willen macht, mensen die macht hebben willen meer macht. Zoals ik al aangaf: deel van ons instinct.quote:Vergeet ook niet, dat we momenteel een samenleving hebben, die de angst en dreiging in stand houdt, angst voor tekort, angst voor armoede, angst voor van alles... dat houdt ons ook meer in de dierlijke vecht vlucht reactie, waardoor er minder ruimte is voor gelijkheid en medemenselijkheid, bange mensen willen macht
Mensen zijn geen bijen, ze werken niet zonder meer voor het gemeenschappelijk belang. Iedereen wil er zelf op vooruit kunnen gaan.quote:Tja, als we het als mensheid echt willen, ligt bijna alles binnen ons bereik waar we voor zouden kiezen, maar dan moeten we bereid zijn onze stupide oordeeltjes en vete'tjes te laten zitten, en inplaats van onze kracht te gebruiken elkaar te manipuleren, die kracht richten op wat we willen bereiken.
Als je ziet dat in minder dan 10 jaar 1 land van de tekentafel naar de maan kon komen toen ze zich er echt achter schaarden en ervoor breid waren effe een beetje relaxeder te doen tegen elkaar, dan is er echt veel mogelijk als de wereld zou samenwerken.... broeikaseffect, asteroiden, armoede, honger? we zouden ons er rot om kunnen lachen, en in 2 generaties zouden die dingen op dezelfde plaats staan als gorgonen, hydras en driekoppige hellehonden..... in spannende verhaaltjes...
Helaas ontbreekt het nog teveel mensen aan de mogelijkheid om die keuze te maken.....
true, true.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 01:52 schreef HenryHill het volgende:
[..]
Zou mooi zijn als het zou kunnen werken, idd. Helaas, handelen naar die bewustwording betekent meestal niet inspelen op je intuitie, kansen laten liggen for the greater good. En als jij die kans niet benut, doet een ander het wel vanuit zijn eigen 'egoisme'. Eind van het verhaal: no good deed goes unpunished.
[..]
Ik denk persoonlijk dat de schepping verder is gekomen dan men zich ooit kon voorstellen, en dat we eigenlijk al boven onze max zitten. Niet omdat ik de mens zo geweldig vind, maar omdat de mens altijd al op zijn instincten heeft gereageerd, hoe hard dit ook door de maatschappij, de kerk, je ouders, etc. is geprobeerd weg te duwen.
En idd, van alle levende wezens op aarde zouden wij diegenen moeten zijn die als eerste op een of andere manier zich boven ons instinct moeten kunnen verheffen door onze intelligentie. Alleen, zolang dit instinct verweven zit in ons als deel van onze hersens, geef ik het bitter weinig kans.
[..]
Ik denk eerder dat alle mensen macht willen. Bange mensen (zonder macht) willen macht, mensen die macht hebben willen meer macht. Zoals ik al aangaf: deel van ons instinct.
[..]
Mensen zijn geen bijen, ze werken niet zonder meer voor het gemeenschappelijk belang. Iedereen wil er zelf op vooruit kunnen gaan.
En nogmaals, als jij die kans laat liggen, benut een ander (met minder principiele bezwaren) hem wel.
quote:
Uhhu, als het klein en simpel was, was dit topic heel anders geweest.. dan had een van ons nu de ander verteld hoe die het even gefikst had.... helaas is dat niet zo.....quote:Maar ik neem aan dat jij ook beseft dat wij voor ogen hebben met de wereld (en alsof dat het enige goede is, he?) zo'n ontzettend groot megaproject is.
Moed houden hoor! opgeven kan altijd nog als het helemaal verkloot is.... en het einde op de deur staat te kloppen... niet eerder "alle opties openhouden" rememberquote:Om heel eerlijk te zijn, en ik ben gewoon heel erg negatief, denk ik niet dat we het ooit zullen halen. Sowieso komen dromen nooit uit zoals je hoopt dat ze uit zullen komen, maar ook gewoon, ik ben ontzettend bang dat op het moment dat we massaal ons voor verandering in willen zetten, het te laat is. Binnenkort al. Misschien nu al.
*Poof* en daar doe je nou precies hetgeen dat nou best wel eens zou kunnen helpen!quote:En wat moet je doen met al je wensen voor de betere toekomst, anyway? De politiek in? (Je conformeren aan huidige regels terwijl die zo verschrikkelijk tegengesteld zijn aan wat je wilt?), een publiek forum, een avond moederziel alleen in je bedje denkend over de grote boze wereld?
Dat vind ik ook onmogelijk frustrerend,
je zegt het zelf. Als ik het kan, dan is het mogelijk.
Maar waarom kunnen anderen dat niet?
Ik weet ook niet of ik zin heb om nog jaren lang te vechten tegen de bestaande orde. Heeft geen zin. Ik probeer het maar in m'n eigen omgeving een beetje te bewerkstelligen, met de mensen waarmee ik omga. Hopend op the butterfly-effect
Heh wel het een en ander geprobeerd ja... van het een wat meer en het ander wat minderquote:Maar hey, ik zie dat shamanisme je ook erg interesseert. ik neem aan dat jij ook enkele/meerdere ervaringen hebt met de verboden vruchten van de planeet? Ik ben van mening dat eigenlijk iedereen ooit in z'n leven aan de psychoactieve middelen moet. Wat zal de wereld op z'n kop staan, hoop ik dan. (Ach, dat geldt geloof ik ook alleen voor mensen die van nadenken houden.. die het durven.)
Het is voor mij wel heel erg duidelijk waarom psychoactieve middelen zo verschrikkelijk verboden zijn. Je zou maar eens een bewijs hebben tegen het algemeen geaccepteerde.. Een risico word je dan! Een fout in het systeem! Bleh.
Heh tja, t varieert een beetje lijkt het... misschien emigreren dr veel of zitten ze ergens verstopt, iig zitten dr in juni zon 2000 op het eigentijds festivalquote:Anyways, dank je hartelijk voor het delen van je inzichtenHet is inderdaad erg fijn om te horen dat er meer mensen zijn die op dezelfde golflengte zitten. Het lijkt steeds zeldzamer te worden, hier in nederland...
het gaat er natuurlijk om om je bewust te worden van het feit dat in 'the greater good' uiteindelijk de enige kans ligt om verder te komen op de langere termijn, en dat kansen die tegen de greater good ingaan dus terecht blijven liggen.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 01:52 schreef HenryHill het volgende:
Zou mooi zijn als het zou kunnen werken, idd. Helaas, handelen naar die bewustwording betekent meestal niet inspelen op je intuitie, kansen laten liggen for the greater good.
Al die dingen werken er juist (onbedoeld of niet) aan mee die instincten te versterken....quote:Ik denk persoonlijk dat de schepping verder is gekomen dan men zich ooit kon voorstellen, en dat we eigenlijk al boven onze max zitten. Niet omdat ik de mens zo geweldig vind, maar omdat de mens altijd al op zijn instincten heeft gereageerd, hoe hard dit ook door de maatschappij, de kerk, je ouders, etc. is geprobeerd weg te duwen.
Nogmaals, we kunnen ons bewust zijn van die impulsen en kiezen.... lukt misschien niet altijd, maar kan veel vaker dan we nu doen, wanneer we ons gewoon overgeven en het niet eens proberen.quote:En idd, van alle levende wezens op aarde zouden wij diegenen moeten zijn die als eerste op een of andere manier zich boven ons instinct moeten kunnen verheffen door onze intelligentie. Alleen, zolang dit instinct verweven zit in ons als deel van onze hersens, geef ik het bitter weinig kans.
iedereen heeft belang en gaat vooruit bij het algemeen belang..... en dat moeten we leren inzien..... egoisme tegen het algemeen belang schaadt ons op de langere termijn...quote:Mensen zijn geen bijen, ze werken niet zonder meer voor het gemeenschappelijk belang. Iedereen wil er zelf op vooruit kunnen gaan.
Tja zo kan je elk negatief ding wel goedpraten....smijt het afval mar gewoon op straat, anders doen de buren het wel.... beroof maar oude dametjes, anders doen die hangjongeren het wel... zullen we dan maar gelijk even de aarde opblazen "want de mensheid doet het toch wel?"quote:En als jij die kans niet benut, doet een ander het wel vanuit zijn eigen 'egoisme'. Eind van het verhaal: no good deed goes unpunished.
En nogmaals, als jij die kans laat liggen, benut een ander (met minder principiele bezwaren) hem wel.
Dat idee heb ik ook, maar dan iets algemener. Op het moment, en eigenlijk al zolang onze geschiedenis loopt, is er zoveel ellende op de wereld. Zoveel potentieel traumatische zooi in de wereld dat we op het moment in een neerwaartse spiraal zitten. Als het echt zo is dat je leven en je dood een blijvend effect heeft op die energie waar jullie het over hebben dan kunnen we onze lol wel op. Ik had een veel langere post maar toen kreeg Fok! stuipjes en was ie weg, ook weer wat slechte energie gegenereerdquote:Op dinsdag 23 mei 2006 14:52 schreef Fionn het volgende:
Maar ik houd zeker de mogelijkheid open dat het geen herinnering aan een vorig leven van mij is.
Het zou ook bijvoorbeeld een vorm van helderziendheid/psychometrie en empathie kunnen zijn. Ik ben vrij gevoelig voor gevoelens en indrukken die van andere mensen en dingen op mij afkomen, en dat zou ook het gros van de ervaringen kunen ' verklaren '. Het " zit een beetje in de familie" hier.
Vooralsnog lijkt het mij wel de meest passende verklaring, ook daar het gevoel verschilt van andere psychometrische en empatische ervaringen die ik had.
Maar ook dat zou weer simpel kunnen komen door de recentheid en de rauwe kracht en emotie die er aan de oorlog kleeft. Vele zichzelf niet als spiritueel ziende mensen merken toch 'sferen' bij plaatsen die daarmee te maken hebben.gevoeligere mensen zullen daar lijkt mij dan een nog sterkere ervaring hebben.
Ik ben nog lang niet uitgedokterd hiermee, en aangezien ik mijn 'sjamanistische' opleiding (deels noodgedwongen, deels uit verkiezing) helemaal zelf doe zonder het gemak van een leraar die je kan helpen de dingen te classificeren, moet ik het allemaal zelf uitzoeken en zal het dus nog wel ff duren.
Tja die energie blijft wel hangen naar mijn idee, maar alleen heel sterk op plaatsen waar zich (recent) brute dingen hebben afgespeeld.quote:Op vrijdag 26 mei 2006 15:02 schreef jogy het volgende:
Dat idee heb ik ook, maar dan iets algemener. Op het moment, en eigenlijk al zolang onze geschiedenis loopt, is er zoveel ellende op de wereld. Zoveel potentieel traumatische zooi in de wereld dat we op het moment in een neerwaartse spiraal zitten. Als het echt zo is dat je leven en je dood een blijvend effect heeft op die energie waar jullie het over hebben dan kunnen we onze lol wel op.
Hmm jammer van je post... Wat ik vaak doe als ik een lange post aan het typen ben (bijna altijd dusquote:Ik had een veel langere post maar toen kreeg Fok! stuipjes en was ie weg, ook weer wat slechte energie gegenereerd.
dat zal ook gewoon ons onvermogen tot langetermijndenken kunnen zijn. dingen van onszelf onthouden voor "de toekomst" waar we nooit van zullen profiteren. We zijn hier maar één keer (dat valt dan te betwijfelen, maar het is wel algemeen aangenomen dat we ons in dit leven alleen bewust zijn van DIT leven), je moet er het beste voor jezelf van maken.quote:[b]Op vrijdag 26 mei 2006 21:28
Persoonlijk denk ik, op dit moment tenminste, dat je moet pakken wat je kan/wil op de weg die we afleggen naar de dood.
Ik ben maar een leek en vraag me af wat het verschil is met kabbala?quote:@ playsur: in de basis raakt dit alles de kern van sjamanisme, aangezien dat (zeker het modern sjamnisme) voor een groot deel gericht is op het ontwikkelen van, en meesterschap bereiken over, het eigen lichaam, geest en ziel, het in balans brengen van die met elkaar, de natuur, de medelevensvormen, en zowel deze als de andere wereld(en).
etc.quote:...Ik geloof dat je veel wijzer wordt van zeggen "ik weet het niet, ik hou alle opties open" dan dat je helemaal hebt uitgestippeld hoe het nou eigenlijk zit.
...
....Als ik wat langer doorlul over m'n eigen ideeen dan wijzen ze ook snel met het vingertje naar het hoofd, knettergek. Omdat ik buiten die grenzen van het massaal geaccepteerde, aanvaarde geloof ga (dat alles is zoals we zien dat het is).
...
....Het is voor mij wel heel erg duidelijk waarom psychoactieve middelen zo verschrikkelijk verboden zijn. Je zou maar eens een bewijs hebben tegen het algemeen geaccepteerde..
...
.....En zo zit het met andere "religies" en overtuigingen ook. Alles is gelimiteerd. Christendom, boedhisme, Islam, paganisme.. Alles afgekaderd door onze limitaties. Ook het rotsvaste geloof in de wetenschap, niks voor mij......
etc.quote:....en dus een biologisch gegeven is waarop onze maatschappij rust en zal rusten
...
....Imo begint en eindigt alles bij de natuur. We zullen dit nooit of te nimmer kunnen overstijgen. Hoe slim we ook mogen evolueren, we zullen altijd ondergeschikt zijn aan de natuurwetten.
Er maar even aan voorbijgaand of die dingen die hier genoemd worden wel zo 'fundamenteel' zijn als we denken, en niet bijv. van jongs af aan op ons geprojecteerd en gimprinteerd worden, wat als de algemeen aanvaardde werkelijkheid niet zaligmakend is, dus nog maar de vraag is.quote:Ik zie deze tweede wilsorde niet als iets superunieks, iets wat ons boven alle andere schepsels zet. Deze tweede wilsorde vind ik net zo verweven in ons bestaan als bijvoorbeeld de drang om macht. Ook binnen de mens (en maatschappij) moet een balans onstaan. We kunnen niet alleen uitgaan van die tweede wilsorde, omdat we daarmee een fundamenteel ander "iets" negeren en wegstoppen, macht, zelfzuchtigheid, etc.
En dàt zou nu best wel eens de richting kunnen zijn waarin de spirituele ontwikkeling probeert te gaan.quote:En als we dat wel kunen, dan zijn we "God"
quote:Ik sta er toch redelijk van te kijken dat het redeneren zo geweldig gaat.
Wat me tegelijkertijd opvalt is de gelijkgestemtheid van allemaal.
We denken hetzelfde met hier en daar wat kleine verschillen.
Daar denk ik dan bij: so what? ze denken maar en ze doen maar!quote:Maar idd, zoals releaze ook al opmerkte, heb je een uitgesproken mening die (sterk) afwijkt van de heesende en dus ook machthebbende stroming, berg je dan maar beter.
Als ik zou zeggen dat we afstammen van (gekloont zijn door) astronauten van een ander stelsel dan het onze, verklaren ze me niet geheel voor gek maar het zit er niet ver vandaan.
Ik denk dat je te moeilijk zit te denken, het gaat om de kleine dingen, naar tegen iemand doen kost bijvoorbeeld even veel tijd als aardig zijn.... zo kan ik wel meer voorbeelden geven...quote:Wat dat aangaat ben ik ook bang dat de slogan, verbeter de wereld, begin bij jezelf, slechts korte tijd toe te passen is in ons huidige levensstandaard.
Er is simpelweg niet genoeg tijd voor beschikbaar in onze dagelijkse bezigheden.
Dat kan, en als je het zo zegt neem je in ieder geval verantwoordelijkheid voor je daden en denk je er bewust over na, dat is waar het om gaat.quote:Eerlijker is het om te zeggen dat ik er geen tijd voor wil maken.
Hm ik waag te betwijfelen of je wel zon negatief leven leidt nu, je uitspraken doen me vermoeden dat je net als ik iemand bent die met wisselend succes probeert de narigheid zoveel mogelijk te beperken en onderwijl nog een beetje een relaxed leven te hebben.quote:En ik begrijp het wel Fionn, maar het is een giga omschakeling van wat ik nu doe naar wat jij (eigenlijk iedereen) voor ogen hebt.
ahh je zegt het zelf alquote:Ik wil wel m'n best doen en zoveel mogelijk vanuit het "goede" handelen, toch zijn mijn meeste dagen vervult van de go with the flow mentaliteit.
heh niet zo negatief joh, relaxquote:Persoonlijk denk ik, op dit moment tenminste, dat je moet pakken wat je kan/wil op de weg die we afleggen naar de dood.
ik doe mijn best maar er komen steeds dingen tussen, en nieuwe posts waar op gereageerd 'moet'quote:Daarom vraag ik je,Fionn, ga aub verder met je uitleg van het sjamanisme EN de toepasbaarheid in een leven.
Aangezien ik nagenoeg leek ben op het gebied van kaballa hm ik typ t zelfs foutquote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:51 schreef playsur het volgende:
Ik ben maar een leek en vraag me af wat het verschil is met kabbala?
Dit is een pittigequote:Op zaterdag 27 mei 2006 17:22 schreef Fionn het volgende:
Hmm het is vrij moeilijk allemaal, er zijn teveel dingen die in me opkomen, en die ik zou willen zeggen, er is gewoon nietd e mogelijkheid dat allemaal te doen, dus pik ik er een paar dingen uit.
@releaze:
Ik heb toch een vraag over iets in je posts dat ik niet helemaal begrijp, een tegenstelling waar ik niet helemaal uitkom....
Aan de ene kant zeg je regelmatig dingen, die erop duiden dat je eigenlijk ervanuit gaat dat de werkelijkheid, zoals de gemiddelde mens die ziet, niet de echte werkelijkheid is, dat er meer is dan dat;
[..]
etc.
En toch ga je vaak uit van 'feiten' die bedacht zijn dòòr die algemeen aanvaarde werkelijkheid en die door de wetenschap bedacht zijn, alsof die vast staan en onveranderlijk.
[..]
etc.
Als je 'geloof/'denkt' dat de algemeen aanvaarde werkelijkheid 'niet klopt' en rotsvast de wetenschap geloven ook niet, dan kan je toch ook die limitaties die je aanhaalt niet als almachtig, onveranderlijk en onoverwinnelijk zien?
En dan ga je er mijns inziens ook nog aan voorbij dat 'natuurwetten' niet bestaan, of iig niet door ons gekend, dat zijn weer wetenschappelijke aannames die slechts vanuit de algemeen aanvaarde werkelijkheid voorkomen. Aannames die overigens ook nog eens dagelijks worden bijgesteld. Daar kan je dus geen rotsvaste stellingen op baseren.
Je lijkt ook de mogelijkheid van een 'ziel' een goddelijke vonk en een evolutie die niet puur biologisch maar spiritueel is steeds te negeren.
De mogelijkheid vanuit het beprekte menselijke ego naar een hoger zelf, en een verlichtere bestaansvorm te groeien ligt eigenlijk aan de basis van het begrip spirituele ontwikkeling.
Het idee dat de mens(en ook de ander levensvormen) meer is dan een chemische reactie, gestuurd door instinctieve programmering en wat aminozuurverbindinkjes.
Ik stuit dus steeds op een soort contradictie tussen enerzijds je uitlatingen die zeggen dat er meer is dan we denken te weten, dat de beperkte kennis de werkelijkheid niet is,
en aan de andere kant redeneringen die alles focussen op de fysieke/biologische kant, en binden aan de materiele wereld, als gedefinieerd door de hedendaagse wetenschap.
Deze discrepantie snap ik niet helemaal, misschien heb je zin daar iets over te zeggen?![]()
"I dont like the drugs but the drugs like me"quote:Op zaterdag 27 mei 2006 21:24 schreef Fionn het volgende:
Hah..... ik kan maar één ding zeggen..... WoW !..... ik ben onder de indruk...
Bedankt voor deze uitleg en blik in je innerlijke wereld!
ok dat zijn 3 dingen
Echt heel mooi zoals je het zegt![]()
En inderdaad, zoals we al dachten, we zitten nagenoeg op 1 lijn ....
ik ga het straks gewoon nog een keer lezen om het nog wat beter te laten bezinken.....
ik ben eigenlijk een beetje sprakeloos op dit moment (en dat alleen is al een behoorlijk wapenfeit)
oh ik zal iig geen 'discrepantie' meer zeggenteveel politieke shit gekeken vroeger
![]()
Je lijkt hier bijna mee te impliceren dat je misschien wel tot een bepaalde groep/stroming wil horen, maar als ik je berichten zo lees is dat een van de laatste dingen die je eigenlijk wil als het gaat om jou pad, toch? Ik vind het zelf vrij gezond dat je tussen de twee (en waarschijnlijk ook andere stromingen) wikt en weegt. Best of both worlds, denk ik danquote:Ik zit zelf eigenlijk (ook?) een beetje op de wip tussen asatru en keltische dingetjes... heb besloten dan voorlopig maar een beetje te mengen.
hahaquote:Mag ik vragen wat je tegenstaat aan het pantheon en de mythologie?
Wat mij vooral trekt in zowel de keltische als de Noordse(om het beladen 'germaans' effe weg te laten) pantheons is dat ze niet echt goden zijn als in 'almachtige god' maar meer als zeer ver ontwikkelde mensen met bepaalde vermogens, als een soort (super)helden die van die positie uit de mens helpen in zijn strijd om het bestaan, en als een soort voorbeelden en inspiratie dienen.
Ook zijn zij net als wij onderhevig aan beprekingen en wetmatigheden, ze moeten eten, drinken, en moeten steeds verjongingsappels eten om niet oud te worden...
quote:
Nog een keer dank jequote:ik vind het echt prachtig dat je zoveel tijd en zoveel informatie in dit topic heb gestopt, er zijn niet veel mensen die zo uitgebreid en zo welwillend ingaan op dit soort zaken, en zichzelf persoonlijk. Alleen dat al, ongeacht de inhoud van de replies, heb ik al zoiets van "wow!" Ik vind het echt mooi
Heh ja, gezellie hequote:En natuurlijk heb ik ook de bijdragen van anderen heel erg waardevol gevonden. Het was alsof jullie met z'n allen onder het genot van de sterren en de maan een diep filosofisch gesprek met elkaar aan het voeren waren op een prachtige zomeravondMooi
Ja daar herken ik veel in... ik zit echt te wippen tussen het beschermde, sociale en er-niet-alleen-voorstaan van een groep, en de vrijheid van mn eigen weg kunnen gaan en geen verplichtingen hebben (en wat ik in mn reincarnatiepost al noemde, mn zorg dat groeperingen aan de haal kunnen gaan en uit jouw naam, als ' lid' dingen doen of uitdragen die je niet goedkeurt.quote:Je lijkt hier bijna mee te impliceren dat je misschien wel tot een bepaalde groep/stroming wil horen, maar als ik je berichten zo lees is dat een van de laatste dingen die je eigenlijk wil als het gaat om jou pad, toch?Ik vind het zelf vrij gezond dat je tussen de twee (en waarschijnlijk ook andere stromingen) wikt en weegt. Best of both worlds, denk ik dan
Ikzelf vind wel dat kunnen zeggen dat ik tot een bepaalde stroming hoor, een gevoel van "veiligheid" geeft. Ik kan zo lang en hard rondslingeren in al m'n gedachtes en mezelf er soms bijna zo in verliezen dat zeggen dat ik me bezig hou met druidisme een iets sterker gevoel van "zelf" geeft. (hoewel het knaagt als een gek, want druidisme vind ik zeker interessant, maar het is het toch niet helemaal, en staat het dus minder dicht tot mezelf dan die draaikolk van ideeen)
Is dit iets wat je herkent? Of heb je bijvoorbeeld een dusdanige overtuiging gecreeerd voor jezelf alleen waar je je aan vast kan houden? Misschien iets anders...
Heh vrije school heeft wel coole dingen, op mijn gewone openbare school was dat nietquote:hahaik kan me voorstellen dat het bepaalde mensen heel veel aantrekt. M'n vriend kreeg vroeger op de vrije school schijnbaar vaak les in de mythologien en dat waren geloof ik de leukste lessen die hij ooit op school heeft gehad
De noordse goden zijn veel menselijker, komischer en meer aan het matten, dat is inderdaad wel aantrekkelijk op sommige manieren.quote:Ik moet eerlijk zeggen dat het noorse pantheon een stuk stoerder KLINKT dan het keltische, en dat het ook veel meer tot m'n verbeelding spreekt..
Dit bedoel je denk ik niet, maar ik wil graag toevoegen dat de xena- achtige series veel verknoeid hebben aan het beeld van oude culturen. Ook het verfilmen van oude verhalen op vaak knullige en kleinerende manieren heeft voor mij een hoop irritatie gegevenquote:Maar wat het bij mij een beetje is, is dat de mythologien en pantheons (/thea?) een heel erg hoog Disney gehalte hebben. Pantheons en de mythologien zijn voor mij vele malen onlosmakelijker verbonden met Disney, dan met de roots van onze maatschappij. Dit is een enorm foute koppeling die ervoor zorgt dat informatie zoeken naar bijvoorbeeld asatru, iets wat ik wil wat er toe doet in m'n leven, niet interessant wordt.
Het is inderdaad jammer dat er vaak meer wordt ingegaan op die verhalen en niet op de mystiek en de levenswijze die van zon systeem uitgaat. Ook veel boeken hebben hier last van, grote tabellen met totemdieren,, combinaties van dieren en maanden en planten en bomen, en mythologische verhalen, terwijl ik dan zoiets heb van "wat kan ik met dit systeem nou doen?"quote:Het eerste wat je van de natuurreligies online vindt, en zo zit het ook met het druidisme, zijn die eeuwige mythologien. Ik twijfel er niet aan dat er lessen in zitten en de essentie van de religie of levenswijze, maar ik moet me wel eerst door iets heen worstelen wat niet te rijmen valt met m'n nuchterheid. (En, met m'n beeld van "zo zou het mogelijk in elkaar kunnen zitten". Superhelden hebben daar geen plek in. (nog niet, in ieder geval. Bij zoveel mensen hebben ze wel een plek, mensen wiens filosofie grotendeels met de mijne rijmt, dus ik denk dat ik misschien gewoon nog over mn vooroordelen moet stappen)
Are you kidding? er is behalve van voyager (oh en dat verschrikkelijke 'enterprise'quote:Nu ik hier zo over loop te typen moet ik denken aan Star Trek. Kijk je dat weleens? Ik ben zo'n ongelooflijk grote nerd wat dat betreft, vrijwel iedereen in m'n buurt heeft er een afkeer voor
Och zonder wat dan ook dat we meemaakten waren we nu niet de persoon die we waren, maar ik begrijp wat je bedoeltquote:Maar dat hele idee van Star Trek heeft al sinds m'n vroege jaren een enorme impact op me gemaakt. Zonder star trek was ik waarschijnlijk niet het meisje geweest wat ik nu ben. (Dit zal voor veel mensen heel triest in de oren klinken, ik hoop (en denk het ook wel) dat jij d'r wat opener voor staat)
Heh in het originele idee van roddenberry was er wel even een kernoorlog voor nodig, dus de negatieve verwachtingen van sommigen kunnen nog vervuld worden.... de roddenberry tijdlijn heeft 2063 als het moment dat de aarde zon beetje aan het herstellen is avn die oorlog en het 'first contact me vulcans komt... hmm dat halen we mooi als we de boel in 2012 nukenquote:Er is het element van dat mensen ooit op een dag gaan inzien hoe het allemaal wel kan, goeie wereld dit en dat, het hele starfleet gebeuren, de droom.
De kritiek op de hedendaagse maatschappij was erg goed te zien in TNG(overigens net als op de toenmalige in TOS, wat overgeverfd met patriottisme om de serie toch verkoopbaar te houdenquote:Het element van de karikatuur van de mensheid, alle aliens, de angst
Die zijn er wel, (in TNG)maar die verdwijnen snel omdat er anders continuiteitsproblemen komen.. ze maakten vriendjes met een aardig stel behoorlijk machtige ' good guys' maar die werden snel weggemoffeld, want die afleveringen met de borg waren zo saai geworden als:quote:en het element van de mens zoals we nu zijn, oa behoorlijk arrogant imo, de werkelijkheid
Dat alles in een wisselwerking met elkaar. Het komt zo uitermate zeldzaam voor dat ze een alien ras tegenkomen dat "goed" is. Of "beter" dan de mens. Een "voorbeeldfunctie".
quote:Nav startrek afleveringen heb ik behoorlijk kunnen lopen filosoferen over Ons. Het weerspiegelt perfect.(natuurlijk kan er ook op een andere manier naar gekeken worden, maar hier hou ik me persoonlijk dan mee bezig)
Een van de aliens, de Q, even dr vanuitgaand dat je niet weet wie het zijn, is een "godlike" schepsel. Het is totaal niet bekend wie wat hoe of waar, alleen dat ze bepaalde krachten hebben, alles beter weten en een verschrikkelijk menselijk component hebben. Met deze soort alien spelen m'n hersenen ook, zetten me heel erg aan het nadenken. Voornamelijk over God, over bewustzijn, over de wisselwerkingen tussen het fysieke/materiele en de energie/geestewereld.
Een bepaalde "quote" tussen de Q en de mens was dat de mens aan Q iets in de trant vroeg van "ben je God?" en dat Q antwoordde, "Er zijn krachten vele malen hoger dan de Q, krachten die jij als mens niet kan beseffen" (daar kwam het iig op neer)
Ik vond dit zo typerend.
Ik denk dat bij veel mensen die niet zo nadenken over het hoe en wat, alle vormen van God, bestaand of niet, toch een soort "christelijke" God moet zijn, zo een die in z'n vingers kan knippen en een aarde maakt, een mens schept, 10 geboden stuurt, en zondvloedje creeert dit en dat.
En dat dat dan de hoogste kracht/bewustzijnsvorm is, of moet zijn. "Nee, onmogelijk, God bestaat niet!" zeggen degene die nadenken (en met valide argumenten over waarom niet op de proppen komen), en daarmee automatisch het bestaan van een hoge bewustzijnsvorm dan wel kracht compleet wegstrepen, want de enige mogelijke god die zou kunnen bestaan, is eentje die zo de wereld heeft geschapen en de mens en die alles in gang zet.
"Er zijn krachten vele malen hoger, krachten die jij als mens niet kan beseffen."
De mens lijkt zichzelf ook te blijven zien als de vorm van bewustzijn direct onder god. We hebben de dieren, we hebben de mens, en we hebben God, punt. Wat als d'r nou nog een hele rits andere, hogere bewustzijnsvormen tussen zou zitten? Of wat als God niet bestaat, maar er zit nog een hele rits andere, hogere bewustzijnsvormen boven ons? Hoe zou dat daar dan uit zien?
Het is natuurlijk het makkelijkst iets dat men niet kan bevatten dan maar te ontkennen... dat doen mensen al hun hele geschiedenis. Het indenken in een hogere of lagere levensvorm is zonder telepathie onmogelijk, en zelfs dan vertaal je het toch naar je menselijk referentiekader....quote:Het feit is, (nouja goed, mijn mening) is dat wij als mens een hogere bewustzijnsvorm (en de eventuele scheppende kracht daarachter) sowieso niet kunnen beseffen, omdat dat ons boekje te boven gaat. En dan durven we nog te beweren dat het niet bestaat, en al helemaaaaaal niet in die vorm zoals het in de Bijbel staat. (overigens ben ik ook van mening dat we de lagere en in z'n algemeen andere bewustzijnsvormen niet kunnen beseffen)
' there is always a bigger fish' zou best ook wel eens op ' god-nivo' kunnen bestaanquote:Na heel hard nadenken denk ik dat er wel een mogelijkheid is dat zo'n Bijbelse, bewuste "God" binnen het bestaan, als schepper van de aarde en de mens misschien wel zou kunnen bestaan. Maar of hij of zij de hoogste is, dat betwijfel ik. Of hij of zij alle antwoorden op alle vragen van het Alles heeft, dat betwijfel ik ook, want ik denk dat bewustzijn ook suggereert dat je kan nadenken over je omgeving, en vragen kan stellen over je omgeving, dat je kan gaan twijfelen en redeneren, en dus nooit met absolute zekerheid kan zeggen, dit IS het, bij mij houdt het op. edit: hij kan zich dus altijd afvragen, ben ik geschapen? Is er een schepper? is er iemand boven mij die dit in gang heeft gezet?
of dat al het bewustzijn samen het bewustzijn van het al isquote:Vandaar ook dat in mijn eigen plaatje de twijfel bestaat of mijn "Alles", mijn "God" bewust IS, of alleen bewustzijn toelaat/genereert.
En een mooie uitstap was het! ik zou zo nog een spiri-vakantie boeken bij Releaze-toursquote:Eh, nouja goed, dit is een flinke uitstap, behoorlijk experimenteel. in m'n hoofd denk ik weleens over dit soort dingetjes na maar ik heb het nog nooit echt geformuleerdreal time gedachtenspinsels
![]()
Hier moet ik ook nog veel mee aan de slag, in mijn ogen rammelt het nog aan veel kanten en zijn er veel zijtakken die nog helder voor mezelf gemaakt moeten worden, voordat ik wat stelligere uitspraken kan doen
Heh nogmaals bedankt voor je moeite om dit zo mooie verhaal neer te zetten, ik waardeer het dat je zo je ideeen deelt.quote:Poe-hey.*inspanningsblos*
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |