abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_36917990
kom mij helpen

Ik heb getitreerd en vastegesteld hoeveel ml ik nodig had om tot het omslagpunt te komen
9,12 ml was het antwoord. op 0,1 mol HACl als goed is.


HAc + OH--->H2Ac-

H++ OH---> H2O

stel je hebt 9,12 ml 0,1mol NaOH- nodig

9,12 ml *0,1=0,912 mm OH-
[H+]=0,912mml/10mL
[H+]=0,912 ml / 10 L= 0,0912 mol L-1
pH= - log 0,0912
pH=1,040

Dit klopt niet..

Iemand zei dat het ook meerwaardig kon zijn maar wat houdt dat in?(er zijn dus meerdere H+-jes
Het kon ook zijn dat het een wijnsteenzuur was?

Ik zoek wel, maar ik ben echt niet zo goed in scheikunde.
pi_36918304
quote:
Gesteld danku
jammer had gehoopt dat je het wist
pi_36918512
Nee, sorry, ik ben een natuurkundige en voel me derhalve niet aangesproken .
pi_36918843
je steld me diep teleur

Volgens mij zitten hier inderdaad niet veel scheikundigen of ze moeten werken oid.
pi_36919090
Wat probeer je eigenlijk uit te zoeken nu? Je bent nl. een pH aan het berekenen, maar als je een zwak zuur hebt gehad(wat wel helemaal wegreageert met een OH-, dan is de pH dus heel anders....

Er is meer informatie nodig, wat heb je nou gedaan, wat voor zuur heb je?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_36919236
Ik heb wijn getitreerd. (ahhuiswijnwitte droge)
CL-?als het goed is erbij gedaan met nog een stof maar deze reageerd ermee.
ik had 9,12ml gem genomen over 4x proberen nodig

9,12 ml met een mol van 0,1 moest er dus bij de 10ml in de huiswijn
hiermee kan je toch de pH-waarde bereken
maar mijn berekening klopt dus niet, waarop iemand zei dat het misschien wel meerwaardig is. Hoe moet ik het dan doen

ik denk dat ik je vraag mis, maar dat komt omdat ik er zo weinig van snap.
pi_36919284
En weet je zelf nou ook welke zuur uit wijn je dan getritreerd hebt?
Volgens mij is deze vraag trouwens laatst ook al langsgekomen, ik zal ff kijken of ik dat nog voor je kan vinden..

Hm, dat was een ingewikkeldere titratie, ik neem aan dat jij die niet hebt gedaan..
Sulfiet gehalte in wijn bepalen dmv titratie
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_36919359
Hoe weet ik welk zuur ik titreer?
als ik er een oplossing bij de wijn doe met nog een indicator dan kan je toch de pH-waarde weten
of hoe kom ik erachter wat voor zuur ik titreer?
pi_36919368
ik zal even kijken
pi_36919459
in die buret zit bij mij 0.1mol NaCl

in de erlenmeyer zit witte wijn 10ml
+fenolftaleine (niet goed gespeld)

Ik bleef er ... aantoevoegen totdat hij licht roze werd.
dit gebeurde bij 9,12 ml
pi_36919472
Ok, als ik het goed heb, heb jij dus op wijnsteenzuur getitreerd...
De structuur van wijnsteenzuur is te vinden op Wikipedia.
Zoals je ziet heeft wijnsteenzuur 2 zuurgroepen. Bij titratie zal eerst de ene zuurgroep gedeprotoneerd worden, daarna pas de andere.

Daar moet je rekening mee houden.
Ten tweede is het zo dat wijnsteenzuur een zwak zuur is. Dat betekend dat je dus een evenwichtsconstante hebt, en die gebruik je om de pH te berekenen.
Die evenwichtsconstante kun je in je boek vast wel terugvinden.
Je zou nu een eind verder moeten komen

O ja, ik denk dat je NaOH getitreerd hebt ipv NaCl, het was toch een zuur/base titratie?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_36919550
ja je hebt gelijk
over evenwichtsconstante staat er niks in mijn boek.
pi_36919587
HOOC(CHOH)2COOH ofwel C4H6O6
uhm huh
ik laat dus de NaOH met dit reageren als het ware.
pi_36919624
over een zuurconstante wel dan?

Maar moet je ook de pH berekenen dan? Of gaat het er gewoon om welke hoeveelheid zuur er in de wijn aanwezig is?
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_36919648
Het ging mij om de pH alleen eigenlijk
ik had een berekening maar die klopte dus niet maar nu zit ik vast
Ik zit in de basis van Scheikunde
pi_36919808
C4H6O6 + NaOH --->
of
C4H6O6 + OH -->
en hoe zou ik verder moeten? hiermee massa uitrekenen of ga ik te ver of zit ik heel ergens anders nu
pi_36919866
Ik zal de berekening even nalopen

9,12 ml *0,1mol/liter =0,912 mmol OH-
[H+]=0,912mmol/10mL => dit geldt alleen bij een sterk zuur, dus als je zuur volledig uit elkaar valt in H+ en je zuurrest.

[H+]=0,912 mmol / 10mL= 0,0912 mol L-1
pH= - log 0,0912
pH=1,040

De rest van je berekening zou dan ook kloppen, maar je hebt het hier dus niet over een sterk zuur.
Je hebt een evenwicht als je dit zuur oplost:
HZ + H2O -> Z- + H3O+

De evenwichtsconstante van deze reactie is dan:
([Z-][H3O+])/[HZ] = Kz

deze Kz is bekend, die kan je meestal in het binas vinden, ik weet niet of het voor deze ook geldt.
De concentratie HZ kan je uit de hoeveelheid teogevoegde OH- halen(denk eraan, elk wijnsteenzuurmolecuul kan 2 keer reageren met een OH-).
Z- en H3O+ zijn gelijk aan elkaar, dus die kun je dan berekenen en daaruit de pH..

Zo te lezen heb je dat nog niet eerder gehad, dus ik weet niet of je hier echt wat aan hebt
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_36920029
Z-
H3O
HZ --- is dus 4.56? (9.12/2)
Kz --- opzoeken in BINAS

Als ik dit heb gedaan invullen maar uhm..
kan je uitleggen hoe ik het verder moet berekenen met een voorbeeld?
wel iig alvast bedankt met de hulp
pi_36920133
pH = -LOG ([H3O+])
pOH = -LOG ([OH-])
pKz = -LOG ([Kz])
pKb = -LOG ([Kb])

pKw = -LOG ([Kw]) = -LOG ([H3O+]*[OH-]) = pH + pOH

Bij een gegeven pH (pH = 7,40) kun je dan met de formule
pKw = pH + pOH
de pOH berekenen:

pOH = pKw - pH


Zoiets maar dan anders want ik heb geen Kw of is die op te zoeken?

[ Bericht 4% gewijzigd door Tomhoog op 13-04-2006 14:18:31 ]
pi_36920836
Kw is de waterconstante, en pKw is 14
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_36921073
[H3O+] x [OH-] = Kw?
nu zou ik nog niet snappen wat ik voor die H3O en OH- zou moeten invullen
H30 = gelijk aan Kz =... opzoeken
OH- = 4.56?
dan heb je de Kw
-log Kw = pKw
pKw = pH + pOH
pH wil je weten dus pOH moet je ook weten dus pOH = -LOG ([OH-])
moet je weer 4,56 gebruiken?
dan heb je dus de pH berekend?


---
dus eigenlijk wil je alleen de OH- weten
-log([H3O+]) + -log([OH-]) = 14,0
pH + pOH = 14,0

bij 9,12 ml had die het equivalentiepunt bereikt.

[ Bericht 15% gewijzigd door Tomhoog op 13-04-2006 14:34:13 ]
  donderdag 13 april 2006 @ 16:04:33 #23
105263 Litso
Interlectueel.
pi_36924463
Ik zie dat je in het bèta huiswerktopic ook al bezig bent, zullen we daar verdergaan?

[Centraal] Bèta 'huiswerk en vragen topic'
Ik heb je laatste post hier gequote
"Dat is echt ontzettend zielig" ©
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')