Hey, we moeten op school het sulfiet gehalte in wijn bepalen dmv titratie.
We gebruiken hierbij de volgende benodigdheden:
titreererlenmeyer 200 ml
2 maatcylinders 25 ml
buret
pipet
Chemicaliën
joodoplossing 0.01 M
zetmeelopslossing
zwavelzuuroplossing
kaliloog 1M
wijn (geen rode want dan is de kleuromslag moeilijk waar te nemen)
Uitvoering:
Giet 25 ml 1 M kaliloog in een erlenmeyer van 200 ml. Voeg hierbij 25 ml wijn, bij voorkeur van een pas geopende fles. Schud de inhoud van de erlenmeyer even en laat het mengsel gedurende 15 min afgesloten staan. Voeg de 15 ml 2 M zwavelzuur toe en enkele ml zetmeeloplossing. Titreer met een 0.01 M joodoplossing tot de blauwe kleur 15 seconden blijft.
Dit plan hebben we hier gevonden:
http://www.rug.nl/fwn/bet(...)etgehalte%20wijn.pdfEchter na minder als een mililiter jood wordt het goedje al blauw, en dat hoort niet. Wat doen we fout?
Als iemand nog betere stoffen weet die we kunnen gebruiken, dan zegt u het maar!
bvd brainster & operc