Saus! voor over de
pasta schnitzel:
MosterdsausIngrediënten:
8 eetlepels mayonaise, 3 eetlepels Franse mosterd, 2 eetlepels sherry.
Bereidingswijze:
Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Voeg er naar smaak wat zout en peper aan toe. Deze saus is smakelijk met geroosterde speklappen.
AnanassausIngrediënten:
1 blikje ananas in stukjes (450 gr), 2 grof gehakte teentjes knoflook, ½ eetlepel sojasaus, 2 eetlepels droge sherry, 1 rood pepertje, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden, ½ theelepel witte peper, 2 eetlepels fijngesnipperde bieslook.
Bereidingswijze:
Doe de stukjes ananas, de knoflook, sojasaus, sherry, het pepertje en de witte peper in een blender en pureer alles 30 seconden. Verwarm de saus vlak voor het opdienen in een pannetje en voeg dan pas de gesnipperde bieslook toe. Lekker bij geroosterd varkensvlees, ham of kip.
Pikante chilisausIngrediënten:
8 eetlepels ketchup, 2 eetlepels hete chilisaus, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 theelepel worcestershiresauce.
Bereidingswijze:
Roer alle ingrediënten van de saus door elkaar. Serveer deze zeer pikante chilisaus bij barbecueworstjes, hamburgers of als dip.
Rode paprikasausIngrediënten:
4 rode paprika's, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel fijngehakte basilicum, 1 theelepel suiker, tabasco, zout, peper.
Bereidingswijze:
Rooster de paprika's onder de grill tot ze aan alle kanten enigszins gekoold zijn. Verpak ze hierna in een vel aluminiumfolie en laat ze afkoelen. Verwijder de schil, het zaad en de zaadlijsten van de paprika's en pureer ze
in een blender tot een smeuïg geheel. Voeg de olijfolie met kleine scheutjes toe. Roer er dan de basilicum, suiker
en tabasco door en breng op smaak met wat zout en peper. Lekker bij geroosterd vlees of gegrilde kip.
MuntsausIngrediënten:
1 eetlepel verse muntblaadjes, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, ½ theelepel zout, ½ theelepel versgemalen zwarte peper, ½ eetlepel suiker.
Bereidingswijze:
Maak de blaadjes van de munt met een vijzel zeer fijn. Doe ze samen met de overige ingrediënten in een afgesloten potje en schud alles goed door elkaar. Laat de saus voor het serveren tenminste een half uurtje in de koelkast staan.
Deze muntsaus is bijzonder geschikt bij geroosterd lamsvlees of als dressing voor een aardappel of tomatensalade.
CoctailsausIngrediënten:
¼ kop mayonaise, ¼ kop ketchup, ¼ kop zure room, ½ theelepel selderijzout, 2 eetlepels sherry, ½ eetlepel worcestershiresauce, ½ theelepel tabasco
Bereidingswijze:
Maak een saus van de mayonaise, ketchup, zure room en selderijzout. Roer hier de sherry door samen met de worcestershiresauce en de tabasco. Zet de cocktailsaus tot gebruik koel weg. Dit is een smakelijke saus bij schaaldieren, zoals garnalen en krab.
Hete barbecuesausIngrediënten:
2 eetlepels zonnebloemolie, 1 fijngesnipperde ui, 1 dl ketchup, 1 blikje tomatenpuree, 1 dl water, 2 eetlepels bruine suiker, 3 eetlepels azijn, 1½ theelepel worcestershiresauce, 3 theelepels mosterd, 2-3 eetlepels chilipoeder, zout, peper.
Bereidingswijze:
Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui goudbruin. Voeg alle ingrediënten toe en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
YoghurtsausIngrediënten:
2½ dl volle yoghurt, het sap van ½ limoen of citroen, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 2½ cm gemberwortel of 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper.
Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en de saus is klaar om te serveren. Deze saus past uitstekend bij lamskebabs, geroosterde groenten of als dressing bij een komkommersalade.
Zoetzure sausIngrediënten:
1¾ dl water, 3 eetlepels suiker, 3 eetlepels azijn, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel maïzena, 1 kleine tomaat, in stukjes gesneden, 1 eetlepel zoete stukjes augurk, 1 theelepel gemberpoeder.
Bereidingswijze:
Meng in een pan het water met de suiker, azijn, ketjap, ketchup en maïzena, en roer tot de saus dik wordt. Voeg de stukjes tomaat, de augurk en de gember toe en laat nog even doorkoken. Met deze saus kunt u alle kanten op. De saus is lekker bij varkensvlees, kip of vis of als dipsausje bij grote Chinese garnalen.
Zoetzure barbecuesausIngrediënten:
Boter, 3 fijngehakte uien, 4 eetlepels (cider)azijn, 200 gr tomatenpuree, 2 dl witte wijn, 1 dl worcestershiresauce, 4 takjes verse tijm, 1 blaadje laurier, 2 geperste teentjes knoflook, 4 eetlepels honing, 1 theelepel mosterd, peper, zout, tabasco.
Bereidingswijze:
Verhit de boter in een pannetje en fruit hierin de fijngehakte ui tot ze lichtjes begint te kleuren. Verdun de tomatenpuree met de ciderazijn en breng dit samen met de uien aan de kook. Voeg na ongeveer 2 minuten koken de wijn en de worcestershiresauce toe en breng de saus weer aan de kook. Doe er tenslotte de afgeplukte tijmblaadjes, de laurier, de knoflook, de honing en de mosterd bij. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een paar druppels tabasco. Deze saus kunt u warm of koud serveren bij vlees, gevogelte of vis en kan vrij lang in de koelkast worden bewaard.
Hartige kruidenmayonaiseIngrediënten:
6 eetlepels stevige mayonaise, het sap van 1 citroen, 1 fijngesnipperde ui, ½ bosje fijngesnipperde bieslook, ½ bosje fijngesnipperde dragonblaadjes, geschilde komkommer in dunne plakjes, 1 bosje radijsjes in dunne plakjes, 2 gepelde tomaten in dobbelsteentjes, 1 geperst teentje knoflook, 1 mespunt paprikapoeder.
De dag voordien:
Meng de mayonaise met de citroen, de ui, de bieslook, de dragonblaadjes, de komkommerplakjes, de radijsplakjes, de tomaat, de knoflook en het paprikapoeder en laat een nachtje trekken in de koelkast.
De dag zelf:
Meng net voor het serveren alle ingrediënten nog eens goed door elkaar en serveer de kruidenmayonaise bij de barbecue.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/sauzen/sauzen.htm[ Bericht 0% gewijzigd door bloatedface op 20-03-2006 15:45:18 (linkje derbij gezet) ]