FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe maak je tjap tjoy zoals de chinees dat doet?
fseyferthdonderdag 2 maart 2006 @ 20:15
het lukt me nooit echt goed, nog geen recept gevonden zoals je het van de chinees krijgt, weet iemand dit?
golferdonderdag 2 maart 2006 @ 21:53
Belangrijkste is een hele goede bouillon als basis.

Verder is Tjap Tjoy een relatief simpel te maken gerecht.
Pilootjevrijdag 3 maart 2006 @ 00:51
bouillon ?
Weet je wat de chinees daar voor gebruikt ? Gewoon kraanwater of blokje kippenbouillon.
Tjap tjoy is een wokgerecht wat je ongeveer in 3 a 4 minuten maakt.
Je begint met alles te snijden. Wortel, champignon, paprika, ui, bamboescheuten, prei, etc..
Kipfilet ( de chinees gebruikt voor dit vaak waterkip omdat dat lekker sappig is, maar ik zou lekker normale nemen ) die snij je in hele dunne plakken.
Zet een bakje klaar met water en maizena/aardappelzetmee ( papje maken )
Wok bloedheet laten worden, en kip er in, plusminus 30 seconden, alle groenten er in ( harde groenten eerst beetgaar koken in een pan water of bouillon ) en 1 minuutje wokken, splash water of bouillon er bij, flinke hoeveelheid vet-shin ( smaakversterker, zie supermarkt, erg belangrijk ingredient ) Vloeistof licht binden met het aardappelzetmeel, en even op smaak brengen met wat zout en peper.
Klinkt simpel maar je moet even goed oefenen om de juiste smaak te vinden, dan is het precies zoals bij de chinees. Zelfde geld voor nasi, bami, mihoen, en nog meer chinese gerechten.
golfervrijdag 3 maart 2006 @ 01:27
Knap dat je het zo snel klaar maakt maar ik zou jouw kip echt niet vertrouwen na een paar minuten.

Dit is overigens wel een leuk receptje:
quote:
Ingrediënten
1 ui
2 prei
250 g tauge
4 wortelen
150 gram kipfilet
mespunt ketoembar
mespunt kurkuma
2 teentjes knoflook
ketjap

Bereidingswijze
- Snipper de ui
- Snij de prei in ringen
- Wortelen in plakjes snijden
- Snijd de kip in blokjes
- Fruit de ui in olie
- Voeg de kip toe en braad het gaar
- Voeg de ketoembar, de kurkuma en de knoflook toe
- Voeg na een paar minuten de prei en wortelen toe
- Alles 1/2 tot 3/4 uur laten sudderen
- De tauge pas op het laatst toevoegen en slechts enkele minuten meebakken.
- Ketjap naar smaak toevoegen
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 03:02
Sorry Golfer, maar alleen het feit al dat je twee niet Chinese specerijen toevoegd zegt al genoeg over de niet-Chineesheid van dat recept

En 3/4 uur laten sudderen wil je een DNA test op de groenten doen ofzo?

Hoe Pilootje het beschreef komt wel aardig overeen met de Chinese keuken, alhoewel waterkip vervangen kan worden door normale kip: maar gebruik dan vlees van de pootjes / karbonaatjes ipv kipfilet.
heiden6vrijdag 3 maart 2006 @ 03:03
Je gebruikt je linkerhand om je buitenste ooghoeken opzij te duwen, en je rechter om te roeren en dergelijke.

Tijdens het serveren vraag je of iemand 'sambal bij' wil.
#ANONIEMvrijdag 3 maart 2006 @ 03:05
Volgens mij is Tsjap Tjoy bij elke Chinees hier in Nederland wel zo ongeveer hetzelfde.
SunChaservrijdag 3 maart 2006 @ 03:08
De chinees doet er vaak kattenvlees in, misschien dat je dat eens moet proberen.

Maar bij de supermarkt heb je ook kant en klare potten tjaptjoygroente. Doe er kipfilet bij en klaar Smaakt tzelfde
NIels25vrijdag 3 maart 2006 @ 06:30
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 03:02 schreef Stereotomy het volgende:
Sorry Golfer, maar alleen het feit al dat je twee niet Chinese specerijen toevoegd zegt al genoeg over de niet-Chineesheid van dat recept
Wat de chinees hier verkoopt is geen chinees
Wat de chinees hier verkoopt is gewoon vernederlansd, compleet aangepast op onze smaakpupillen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt Chinees eten lekkerder vind dan het Nederlands/Chinees eten!
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 14:27
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 06:30 schreef NIels25 het volgende:

[..]

Wat de chinees hier verkoopt is geen chinees
Wat de chinees hier verkoopt is gewoon vernederlansd, compleet aangepast op onze smaakpupillen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt Chinees eten lekkerder vind dan het Nederlands/Chinees eten!
Je zit tegen een Chinees te praten, eikel

Het gerecht "Tjap Tjoy" an sich zul je niet in China vinden

En de vraag was: hoe Tjap Tjoy te maken zoals de vernederlandse Chinees dat doet hier in Nederland.
Ringovrijdag 3 maart 2006 @ 14:31
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 00:51 schreef Pilootje het volgende:
flinke hoeveelheid vet-shin ( smaakversterker, zie supermarkt, erg belangrijk ingredient )
Laat die zooi maar zitten, alsjeblieft. Rotspul.
Aaargh!vrijdag 3 maart 2006 @ 15:09
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 14:31 schreef Ringo het volgende:

[..]

Laat die zooi maar zitten, alsjeblieft. Rotspul.
Je kan dan beter vissaus gebruiken, geeft ook een umami smaak aan je eten.
Brentmeistervrijdag 3 maart 2006 @ 15:13
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 14:31 schreef Ringo het volgende:

[..]

Laat die zooi maar zitten, alsjeblieft. Rotspul.
Ik zie idd dat je voor de smaak alleen vetsin toevoegt. Wat voor dingen zijn nog meer lekker om hierdoor te doen ipv vetsin?
editor2vrijdag 3 maart 2006 @ 15:27
eeeeh volgens mij is tjaptjoy helemaal geen chinees gerecht is mij vertelt
Brentmeistervrijdag 3 maart 2006 @ 15:57
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 15:27 schreef editor2 het volgende:
eeeeh volgens mij is tjaptjoy helemaal geen chinees gerecht is mij vertelt
Mij ook:
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 14:27 schreef Stereotomy het volgende:
Je zit tegen een Chinees te praten, eikel

Het gerecht "Tjap Tjoy" an sich zul je niet in China vinden

En de vraag was: hoe Tjap Tjoy te maken zoals de vernederlandse Chinees dat doet hier in Nederland.
electricityvrijdag 3 maart 2006 @ 16:01
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 14:31 schreef Ringo het volgende:

[..]

Laat die zooi maar zitten, alsjeblieft. Rotspul.
het is nog nooit aangetoond dat dit slecht voor je is.
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 16:10
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:01 schreef electricity het volgende:

[..]

het is nog nooit aangetoond dat dit slecht voor je is.
Think again.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_restaurant_syndrome
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 16:11
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:01 schreef electricity het volgende:

[..]

het is nog nooit aangetoond dat dit slecht voor je is.
Think again.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_restaurant_syndrome

Chinezen eten het zelf zo min mogelijk thuis, dat zegt toch al genoeg? We geven het wel aan al die mensen die in de Chinese restaurants komen eten.
electricityvrijdag 3 maart 2006 @ 16:12
quote:
quote:
Scientific controversy
Despite the general perception that MSG is the causative agent of Chinese restaurant syndrome, studies have consistently shown that MSG is not significantly associated with symptoms of the syndrome (PMID 10736382). Instead of assigning the syndrome to one specific cause, one scientific review suggests that the Chinese restaurant syndrome is a name applied to a variety of illnesses which occur after eating, each of which may have independent causes (PMID 8282275).
rashudovrijdag 3 maart 2006 @ 16:16
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:11 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Think again.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_restaurant_syndrome

Chinezen eten het zelf zo min mogelijk thuis, dat zegt toch al genoeg? We geven het wel aan al die mensen die in de Chinese restaurants komen eten.
Blijf dan ook maar van de parmezaanse kaas af he?
kabouter.mutsvrijdag 3 maart 2006 @ 16:16
Vetsin zijn nogal wat mensen allergisch voor toch?
Heb zelf na een maaltje bij de Chinees of Japanner wel eens hele rode vlekken in gezicht en hals en borst maar weet niet van wat of welk ingredient.
Nu al 3 x gebeurt.
Brentmeistervrijdag 3 maart 2006 @ 16:27
quote:
Eh, volgens mij staat daar juist dat onderzoeken het niet aangetoond hebben
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 16:47
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:12 schreef electricity het volgende:

[..]


[..]
Je mag iets verder klikken dan je neus lang is hoor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

De Chinese Restaurant Syndrome artikel was blijkbaar ge-edit door iemand die het allemaal wel mee vond vallen. Als je alle bronnen nacheckt, dan zul je zien dat het geheel nog enorm controversieel is. Daarom raden artsen ook altijd aan om er gewoon matig mee om te gaan.
kabouter.mutsvrijdag 3 maart 2006 @ 16:50
MSG is dus behoorlijk slecht voor je maar is dat hetzelfde dan vetsin?
Dat zag ik eigenlijk niet staan.
Vetsin=monosodium glutamate?????
rashudovrijdag 3 maart 2006 @ 16:53
Ga maar eens kijken waar MSG allemaal in zit. Als je er allergisch voor zou zijn zou je ook niet tegen italiaans eten, worsten, rijpe tomaten, jamon iberia of chips kunnen (o.a.).
kabouter.mutsvrijdag 3 maart 2006 @ 17:00
Ik weet niet aan wat het lag kan ook zalm zijn al eet ik dat wel vaker zonder dat er iets gebeurt.
Misschien in combi met rode wijn?
MSG is wel hetzelfde dus ben even erover aan t lezen.
Nog nooit op een verpakking zien staan ik ga er eens op letten.
kabouter.mutsvrijdag 3 maart 2006 @ 17:02
E621
Dat is het.
Wellicht krijg je bij de chinees een overdosis.
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 17:03
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:53 schreef rashudo het volgende:
Ga maar eens kijken waar MSG allemaal in zit. Als je er allergisch voor zou zijn zou je ook niet tegen italiaans eten, worsten, rijpe tomaten, jamon iberia of chips kunnen (o.a.).
Dude, weet je wel hoeveel eetlepels vetsin Chinese koks in het restaurantvoedsel doen

Daar heb je nog een paar vrachtladingen tomaten voor nodig
quote:
Vetsin=monosodium glutamate?????
Jup. Vetsin is de gangbare Chinees/Engelse benaming. MSG is een afkoring voor mononatriumglutamaat, maar dat klinkt niet zo lekker in de keuken.

Toen ik enkele jaren terug nog in een Chinees restaurant werkte, deden de koks steevast *geen* vetsin in het voedsel wat wij als bediening rond sluitingstijd aten.
Ringovrijdag 3 maart 2006 @ 17:13
@Stereotomy:
toen ik in China was, heb ik een paar keer een gerecht gegeten met zgn. szechuan-pepertjes; die waren niet zozeer heet alswel heel vreemd van smaak, een soort zuur-bittere scherpheid die zorgde voor overmatige speekselvorming en heel lang in mijn mond bleef hangen.
Ken jij die dingen? Iemand zei ook dat dergelijke smaaksensatie de vijfde smaak was, idd umami, maar als ik hier wat dingen lees is umami toch iets anders...

Do you know?
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 17:15
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 17:13 schreef Ringo het volgende:
@Stereotomy:
toen ik in China was, heb ik een paar keer een gerecht gegeten met zgn. szechuan-pepertjes; die waren niet zozeer heet alswel heel vreemd van smaak, een soort zuur-bittere scherpheid die zorgde voor overmatige speekselvorming en heel lang in mijn mond bleef hangen.
Ken jij die dingen? Iemand zei ook dat dergelijke smaaksensatie de vijfde smaak was, idd umami, maar als ik hier wat dingen lees is umami toch iets anders...

Do you know?


Nee, ik kan zo 123 niet eruithalen wat je precies bedoeld, sorry. Misschien kun je bij de toko langsgaan, kijken of je die daar kunt vinden.
mirugaivrijdag 3 maart 2006 @ 17:22
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 17:13 schreef Ringo het volgende:
Ken jij die dingen? Iemand zei ook dat dergelijke smaaksensatie de vijfde smaak was, idd umami, maar als ik hier wat dingen lees is umami toch iets anders...
Do you know?
Nope, is gewoon hetzelfde. Umami is de Japanse benaming: http://www.glutamate.org/media/glutamate.htm
Ringovrijdag 3 maart 2006 @ 17:27
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 17:15 schreef Stereotomy het volgende:
Nee, ik kan zo 123 niet eruithalen wat je precies bedoeld, sorry. Misschien kun je bij de toko langsgaan, kijken of je die daar kunt vinden.
Zal eens langs de toko gaan, idd.
Heb ook ff gegoogled en er is eigenlijk heel veel over te vinden

Het kruid heeft verschillende namen, waaronder Szechuan-peper, anise pepper, Japanese pepper, Chinese pepper. De Latijnse naam is Zanthoxylum piperitum en de plant is lid van de Wijnruitfamilie.
De smaak van het besje (want eigenlijk is het geen peper) is tintelig, kruidig en zorgt voor een vreemde verdoving van de tong. Heel anders dan peper-scherp.
Het is niet de vijfde smaak, maar het kruid is wel onderdeel van het vijf-kruidenpoeder. (vandaar mijn verwarring )

Links met info:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sichuan_Pepper
http://www.asiafood.org/glossary_2.cfm?wordid=3316
http://www.all-foods-natural.com/dossier/anisepepper.html
Stereotomyvrijdag 3 maart 2006 @ 17:42
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 17:22 schreef mirugai het volgende:

[..]

Nope, is gewoon hetzelfde. Umami is de Japanse benaming: http://www.glutamate.org/media/glutamate.htm
Mirugai, complimenten voor je weblog, super mooie foto's van sushi.
kabouter.mutsvrijdag 3 maart 2006 @ 17:52
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 17:42 schreef Stereotomy het volgende:

[..]

Mirugai, complimenten voor je weblog, super mooie foto's van sushi.
Helemaal mee eens, het water loopt me in de mond.
Zelvavrijdag 3 maart 2006 @ 22:23
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:47 schreef Stereotomy het volgende:
Je mag iets verder klikken dan je neus lang is hoor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

De Chinese Restaurant Syndrome artikel was blijkbaar ge-edit door iemand die het allemaal wel mee vond vallen. Als je alle bronnen nacheckt, dan zul je zien dat het geheel nog enorm controversieel is. Daarom raden artsen ook altijd aan om er gewoon matig mee om te gaan.
Oh god, de 'dit-is-een-gevaarlijke-stof-maffia' weer. Waar staat op die pagina dan dat het gevaarlijk is? Nergens.

Wat er wel staat:
quote:
Glutamate itself is in many living things: It is found naturally in our bodies
quote:
In otherwise healthy MSG-intolerant people, the MSG symptom complex tends to occur within one hour after eating 3 grams or more of MSG on an empty stomach or without other food. A typical serving of glutamate-treated food contains less than 0.5 grams of MSG. A reaction is most likely if the MSG is eaten in a large quantity or in a liquid, such as a clear soup.
Waar praten we dan over? Niets dus. Sommige mensen zijn ook allergisch voor pinda's. Zullen we die dingen dan maar als levensgevaarlijk kwalificeren? En door die artsen van jou laten adviseren om toch echt niet meer dan een handvol te nemen.

Volgens mij bestaat er geen enkele voedingsstof waar mensen niet allergisch voor kunnen zijn. Er bestaan zelfs mensen die allergisch zijn voor water.
Zelvavrijdag 3 maart 2006 @ 22:26
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 06:30 schreef NIels25 het volgende:
Wat de chinees hier verkoopt is gewoon vernederlansd, compleet aangepast op onze smaakpupillen!
Het oog wil ook wat hè.
hassanjassanzaterdag 4 maart 2006 @ 00:01
Ken het nog meer off topic gaan??

tjap tjoy, zal je idd nooit in china zelf vinden, maar zoals ik het maak is of met kipfilet of met seafood of met stukjes rundvlees, dat moet je in een nasa hete wok bakken, dan groenten erbij mikken, knoflook, gember, bouillon, maakt niet uit welke, groente, kip, rund, kies maar en dan effe wat laten stomen, 10-20 seconden en dan peper en zout, vissaus erbij, maizenapapje erbij, en dan op een bord mikken.

Oh de groenten kunnen van alles zijn, brocolli roosjes, chinese kool, peultjes, eigenlijk wua groenten kan je niet mis gaan. Wat wortelschijfjes voor de kleur, msschien wat paprikareepjes, misschien een chilipepertje erbij.

Tja, het is een nogal eenvoudig en veelzijdig gerecht. Zoals ik het maak is het bijna hetzelfde als in het restaurant, de echte cantonees wel te verstaan, zoals in den haag, sing kee en harvest, niet chinees-indisch restaurant "sambal bij" ofzo.....met dien verstande dat ik geen vetsin gebruik, maar zout en vissaus....

en die discussie van vetsin en ongezond zijn...eet gewoon met mate, dan zit je altijd goed....ik ga toch ook niet meer autorijden omdat er doden vallen? Je moet je kunnen beheersen that's all.
Martijn_77zaterdag 4 maart 2006 @ 01:00
Kun je tjap tjoy ook makelijk vegetarisch maken?

Wat er gaat best een hoop groenten in.
golferzaterdag 4 maart 2006 @ 01:05
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 01:00 schreef Martijn_77 het volgende:
Kun je tjap tjoy ook makelijk vegetarisch maken?

Wat er gaat best een hoop groenten in.
De naam Tjap Tjoi komt van de twee Chinese woorden "Tjap", dat gemengd betekent en "Tjoi", dat groente betekent.

Lijkt mij behoorlijk vegetarisch.
Martijn_77zaterdag 4 maart 2006 @ 01:11
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 01:05 schreef golfer het volgende:

[..]

De naam Tjap Tjoi komt van de twee Chinese woorden "Tjap", dat gemengd betekent en "Tjoi", dat groente betekent.

Lijkt mij behoorlijk vegetarisch.
Ja, maar in de meeste recepten die ik hier zie zit ook vlees of vis
Stereotomyzaterdag 4 maart 2006 @ 02:22
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 22:23 schreef Zelva het volgende:

[..]

Oh god, de 'dit-is-een-gevaarlijke-stof-maffia' weer. Waar staat op die pagina dan dat het gevaarlijk is? Nergens.
Ik reageer nu even als student medicijnen (in Nederland) *en* Chinese cultuur kenner: als je niet weet waar je over praat maar alleen wil lezen wat je wil lezen, eet dan zoveel vetsin als je wil maar kom er niet mee aanzetten als je hoofdpijn krijgt. Vetsin is in de traditionele Chinese (thuis-)keuken allang taboe - artsen in de Chinese alternatieve geneeswijzen (waarvan acupunctuur na 500 jaar nu pas in de westerse wereld wordt erkend) zijn er 100% over eens dat te vaak en teveel vetsin niet goed voor je is.

Het is op zich niet lethaal, het is niet carcinogeen, je gaat je er alleen niet lekker door voelen en je kunt er lichtelijk verslaafd aan raken, waarbij je voedsel zonder vetsin smakeloos en slap vindt. Vandaar dat je het met mate moet gebruiken.

Snap je nu, gekke Hollandel?
Stereotomyzaterdag 4 maart 2006 @ 02:24
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 01:11 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Ja, maar in de meeste recepten die ik hier zie zit ook vlees of vis
Je kunt er alles bij toevoegen wat je wil

Als ik met Nederlandse vrienden in een Chinees restaurant ga eten, bestel ik expliciet vaak vegetarische tjap tjoy: het scheelt zo'n 5 EUR bij weglating van een paar stukjes vlees die weer in andere vleesgerechten gestoken kunnen worden waar het eigenlijk meer op z'n plaats is.
Brentmeisterzaterdag 4 maart 2006 @ 10:04
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 01:05 schreef golfer het volgende:

[..]

De naam Tjap Tjoi komt van de twee Chinese woorden "Tjap", dat gemengd betekent en "Tjoi", dat groente betekent.

Lijkt mij behoorlijk vegetarisch.
Gemengde groente
Zelvazaterdag 4 maart 2006 @ 13:58
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 02:22 schreef Stereotomy het volgende:
Het is op zich niet lethaal, het is niet carcinogeen, je gaat je er alleen niet lekker door voelen en je kunt er lichtelijk verslaafd aan raken, waarbij je voedsel zonder vetsin smakeloos en slap vindt. Vandaar dat je het met mate moet gebruiken.
Het overovergrote deel van de wereldbevolking merkt niets van E621. Persoonlijk krijg ik buikkrampen van het drinken van Chocomel van Nutricia. Dat is pech voor mij. Maar wat ik niet ga doen, is overal verkondigen hoe slecht Chocomel wel niet is, en ik ga ook geen webpagina's bouwen omdat ik vind er dat er zo weinig aandacht is voor de gevaarlijke bijwerkingen van Chocomel.

Waarom dat voor ve-tsin dan blijkbaar wel moet, is mij één groot raadsel.

[ Bericht 6% gewijzigd door Zelva op 04-03-2006 14:05:07 ]
Brentmeisterzaterdag 4 maart 2006 @ 15:31
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 13:58 schreef Zelva het volgende:

[..]

Het overovergrote deel van de wereldbevolking merkt niets van E621. Persoonlijk krijg ik buikkrampen van het drinken van Chocomel van Nutricia. Dat is pech voor mij. Maar wat ik niet ga doen, is overal verkondigen hoe slecht Chocomel wel niet is, en ik ga ook geen webpagina's bouwen omdat ik vind er dat er zo weinig aandacht is voor de gevaarlijke bijwerkingen van Chocomel.

Waarom dat voor ve-tsin dan blijkbaar wel moet, is mij één groot raadsel.
Dat begrijp ik dus ook niet, sommige mensen doen alsof het puur vergif is
MouseOverzaterdag 4 maart 2006 @ 15:39
Hoe dan ook, ik ben nieuwsgierig geworden en ik ga het toch eens proberen omdat ik tot nu toe tjap tjoy nooit echt goed op smaak kreeg
Stereotomyzaterdag 4 maart 2006 @ 18:57
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 13:58 schreef Zelva het volgende:

[..]

Het overovergrote deel van de wereldbevolking merkt niets van E621. Persoonlijk krijg ik buikkrampen van het drinken van Chocomel van Nutricia. Dat is pech voor mij. Maar wat ik niet ga doen, is overal verkondigen hoe slecht Chocomel wel niet is, en ik ga ook geen webpagina's bouwen omdat ik vind er dat er zo weinig aandacht is voor de gevaarlijke bijwerkingen van Chocomel.

Waarom dat voor ve-tsin dan blijkbaar wel moet, is mij één groot raadsel.
Goedzo, heb je het nu over jezelf?

Wat meerdere mensen in deze thread aangeven gaat over *regelmatig* gebruik van ve-tsin in grote hoeveelheden, en dat is gewoon slecht voor je. En ja, Nederlandse restaurants gebruiken ve-tsin in grote hoeveelheden, ik ken tientallen Chinese koks persoonlijk en je zult *niemand* van hun horen zeggen dat ve-tsin gezond is, en ze zullen thuis *nooit* zoveel ve-tsin gebruiken als in het restaurant. Zegt genoeg, lijkt me.

Enne, overovergrote deel? Iedereen in China weet dat het slecht voor je is als je het met grote regelmaat eet. Daarom doen mensen zo min mogelijk ve tsin in hun voedsel thuis. Ik denk dat je daarmee het overgrote deel van de wereldbevolking wel te pakken hebt. Dat jij dat als buitenstaander niet gelooft is jouw probleem

Blijft moeilijk, iets doorgronden wat vreemd voor je is. Doet me denken aan die keer dat Westerse artsen in een Chinees ziekenhuis met open mond zaten te kijken naar een open rug operatie die uitgevoerd werd zonder traditionele narcose of anesthesie, maar met acupunctuur als alternatief.
Stereotomyzaterdag 4 maart 2006 @ 18:59
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 15:39 schreef MouseOver het volgende:
Hoe dan ook, ik ben nieuwsgierig geworden en ik ga het toch eens proberen omdat ik tot nu toe tjap tjoy nooit echt goed op smaak kreeg
Doe er een beetje ve tsin bij, en een beetje soja saus. Vergeet het vocht niet te binden met wat maizena. Gebruik half zout en half ve-tsin. Ve-tsin is ook een smaakversterker, dus je hebt daar absoluut niet veel van nodig. Proef naar smaak. Eet smakelijk.
Zelvazaterdag 4 maart 2006 @ 19:23
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 18:57 schreef Stereotomy het volgende:
Goedzo, heb je het nu over jezelf?
quote:
Wat meerdere mensen in deze thread aangeven gaat over *regelmatig* gebruik van ve-tsin in grote hoeveelheden, en dat is gewoon slecht voor je.
Wie heeft het hier over grote hoeveelheden, quotes alsjeblieft.
quote:
En ja, Nederlandse restaurants gebruiken ve-tsin in grote hoeveelheden, ik ken tientallen Chinese koks persoonlijk en je zult *niemand* van hun horen zeggen dat ve-tsin gezond is, en ze zullen thuis *nooit* zoveel ve-tsin gebruiken als in het restaurant. Zegt genoeg, lijkt me.
Ja, dat zegt inderdaad genoeg. Lekkere kennissen heb jij ,als ze hun klanten willens en wetens zouden vergiftigen in hun restaurants.
quote:
Enne, overovergrote deel? Iedereen in China weet dat het slecht voor je is als je het met grote regelmaat eet.
Bron? En nee, jij bent geen bron.
quote:
Ik denk dat je daarmee het overgrote deel van de wereldbevolking wel te pakken hebt. Dat jij dat als buitenstaander niet gelooft is jouw probleem
Een vijfde vind jij een overgroot deel van de wereldbevolking?
quote:
Blijft moeilijk, iets doorgronden wat vreemd voor je is. Doet me denken aan die keer dat Westerse artsen in een Chinees ziekenhuis met open mond zaten te kijken naar een open rug operatie die uitgevoerd werd zonder traditionele narcose of anesthesie, maar met acupunctuur als alternatief.
En dat is hiermee vergelijkbaar omdat?
Ringozaterdag 4 maart 2006 @ 19:33
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 19:23 schreef Zelva het volgende:
Ja, dat zegt inderdaad genoeg. Lekkere kennissen heb jij ,als ze hun klanten willens en wetens zouden vergiftigen in hun restaurants.
Naast dat ve-tsin een smaakversterker is, maakt het de gebruiker ook dorstig. Altijd handig voor een restaurateur.
Zoals Gerrit van der Valk al zei: "ze vreten me arm maar ze zuipen me rijk."
Ringozaterdag 4 maart 2006 @ 19:35
En geloof mij: genoeg betere alternatieven voor ve-tsin. Daar hoef ik geen discussie over te beginnen.
Stereotomyzaterdag 4 maart 2006 @ 19:40
quote:
Wie heeft het hier over grote hoeveelheden, quotes alsjeblieft.
Lieve schat, de discussie gaat hier over Tjap Tjoy zoals de Chinees dat doet. De Chinees in Nederland gebruikt grote hoeveelheden. Da's slecht voor je als je dat regelmatig eet. Okee?
quote:
Ja, dat zegt inderdaad genoeg. Lekkere kennissen heb jij ,als ze hun klanten willens en wetens zouden vergiftigen in hun restaurants.


Het is geen vergif. Arsenicum en mottenballen eten, da's pas vergif.
quote:
Bron? En nee, jij bent geen bron.
Och lieverd, wil je een westerse bron hebben? Wil je een Nederlandse bron hebben? Zoals ik het nu zie is er geen sluitend bewijs dat Ve-tsin in grote hoeveelheden onschuldig is, en er zijn waarnemingen en proeven dat het hoofdpijn etc. kan veroorzaken, en dat het andere gerechten flauw en smakeloos kan laten smaken wanneer je regelmatig ve-tsin gebruikt.

Geloof je een echte Aziaat niet meer op zijn woord?

Ik heb tijdens mijn studie medicijnen geleerd dat je maar tot op een zekere hoogte aan "sluitend wetenschappelijk bewijs" hebt. Zaken als acupunctuur *werken* gewoon, ook al is er nog geen sluitend westers bewijs. Waarnemingen zijn het belangrijkst. Wat gebeurt, gebeurt.
quote:
Een vijfde vind jij een overgroot deel van de wereldbevolking?
Ja, aangezien van de overige 4/5 je niet kunt verwachten dat ze ve-tsin dagelijks in hun voedsel die ze thuis klaarmaken gebruiken. Maar dat snap je zelf ook wel.
quote:
En dat is hiermee vergelijkbaar omdat?
Omdat al lang aan elkaar wordt doorgegeven, in China en in Japan, uit ervaring, dat teveel ve-tsin niet goed voor je is. Men ziet en leert het van vader op zoon, waarnemingen spelen hier een grote rol in. Net zoals acupunctuur: er is (nog) geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat het werkt (ik studeer aan een medische faculteit en ken de scepsis), maar daarom wil het nog niet zeggen dat het niet werkt. Zelfde als met Ve-tsin, dat er nog poppetjes zoals jij zijn die zonder "sluitend medisch bewijs" niet afgaat op de ervaring van volken die ve-tsin hebben uitgevonden en in hun keuken gebruiken.

Bottom line: mijdt ve-tsin in je eten, gebruik het sporadisch voor de gerechten waarbij het echt nodig is, waarmee je gewoon goed voor je gezondheid zorgt en zorgt dat andere gerechten gewoon lekker blijven smaken.

Of lees/interpreteer alles zoals Zelva, die woorden als vergif aan ve-tsin hangt, geen nuances kan zien in het feit dat we het hier over grote hoeveelheden (zoals bij de Nederlandse Chinees) en regelmatig gebruik hebben, en dus daarbij totaal het punt mist van de discussie.

Knul, leer nuanceren.

[ Bericht 4% gewijzigd door Stereotomy op 04-03-2006 19:45:32 ]
RijstNatiezaterdag 4 maart 2006 @ 19:40
de kip in tjap tjoy is eerst gegaard, dan alle groente erin en nog ff 2 tot 3min op hoog vuur wokke en klaar.

koop gewoon bij de chinees, kost geen drol. 8euro voor een mega bak waar je 3x van kan eten.
Stereotomyzaterdag 4 maart 2006 @ 19:48
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 19:35 schreef Ringo het volgende:
En geloof mij: genoeg betere alternatieven voor ve-tsin. Daar hoef ik geen discussie over te beginnen.
Jij snapt het, hulde
Zelvazaterdag 4 maart 2006 @ 20:12
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 19:40 schreef Stereotomy het volgende:
Da's slecht voor je als je dat regelmatig eet. Okee?
[..]

En daar blijven de meningen over verschillen.
quote:
Het is geen vergif. Arsenicum en mottenballen eten, da's pas vergif.
Laat me de opmerking dan opnieuw plaatsen.

Lekkere kennissen heb je dan, als ze willens en wetens een schadelijke stof in grote hoeveelheden toevoegen aan het eten dat ze hun klanten voorschotelen, terwijl ze zelf deze stof niet of nauwelijks zullen gebruiken omdat ze weten dat het niet echt goed is.

Je begrijpt mijn punt best, maar fietst er maar weer gemakkelijk voorbij.
quote:
Och lieverd, wil je een westerse bron hebben? Wil je een Nederlandse bron hebben?
Een onafhankelijke bron zou wel makkelijk zijn. Want waarom zijn die Chinese restaurateurs dan ooit begonnen met het toevoegen van 'veel' ve-tsin, terwijl dat helemaal niet gebruikelijk is in China, zoals jij beweert.
quote:
Zoals ik het nu zie is er geen sluitend bewijs dat Ve-tsin in grote hoeveelheden onschuldig is, en er zijn waarnemingen en proeven dat het hoofdpijn etc. kan veroorzaken,
Dat is goed, dan eet ik overmorgen op mijn werk wel een grote schep msg. En dan durf ik te wedden dat ik daar helemaal niets van merk.

Maar laten we nog maar eens terugkeren naar die prachtige bron van jou.

En wat staat daar?
quote:
An unknown percentage of the population may react to MSG and develop MSG symptom complex
Juist, een percentage van de bevolking zal reageren op MSG en dat is dus zeker niet iedereen zoals jij hier glashard staat te beweren.
quote:
en dat het andere gerechten flauw en smakeloos kan laten smaken wanneer je regelmatig ve-tsin gebruikt.
Bron?
quote:
Geloof je een echte Aziaat niet meer op zijn woord?
Nee. Waarom zou ik?
quote:
Ik heb tijdens mijn studie medicijnen geleerd dat je maar tot op een zekere hoogte aan "sluitend wetenschappelijk bewijs" hebt. Zaken als acupunctuur *werken* gewoon, ook al is er nog geen sluitend westers bewijs. Waarnemingen zijn het belangrijkst. Wat gebeurt, gebeurt.
En dan neem ik waar dat ik in ieder geval totaal niet reageer op grote hoeveelheden msg.
quote:
Ja, aangezien van de overige 4/5 je niet kunt verwachten dat ze ve-tsin dagelijks in hun voedsel die ze thuis klaarmaken gebruiken. Maar dat snap je zelf ook wel.
In bijna al het hartigs dat in de supermarkt staat is E621 toegevoegd.

[ Bericht 3% gewijzigd door Zelva op 04-03-2006 20:23:09 ]
Martijn_77zondag 5 maart 2006 @ 00:23
Volgens mij is een discussie over E621 / Vet-sin wel een nieuw topic in LIF waard
NoSigarzaterdag 11 maart 2006 @ 13:08
Volgens mij hoef je alleen maar die oude uitzending van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken om te weten dat er geen probleem is met E621. Vreemd dat dat toch telkens weer opduikt.
Curiosityzaterdag 11 maart 2006 @ 15:42
Tjap Tjoy

250 gr mager varkenspoulet of kippenpoelet.
4 el mais- olie
1 grote gesnipperde ui
1 teentje knoflook (uitgeperst)
2 el djahepoeder
4 el fijngehakte selderie
1 kg panklare groenten, zoals; bamboe, prei, worteltjes, boontjes, bloemkool en witte of chinese kool.
1 vlees of kippebouliontablet
100 -150 gram tauge
1 tl suiker
2 tl soya
1-2 el droge sherry
flinke mespunt ve-tsin
zout.


Snijd het poelet in stukjes van gelijke grote. Verwarm de olie en bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg dan de ui en de knoflook toe, fruit deze langzaam glazig en roer er de djahe en de selderij doorheen.
Snijd bamboe, prie en worteltjes in plakjes, breek de boontjes in stukjes van 3-4 cm, verdeel de bloemkool in kleine roosjes en snijd de kool in smalle repen.
Doe de groenten bij de rest en voeg daar het boullion blokje met 3 dl water aan toe.
Leg het deksel op de pan en laat het vlees gaar en de groente bijna gaar worden.
Was de tauge en schep de tauge met de suiker, soya en sherry door de inhoud van de pan.
Als de tauge warm is, is het gerecht klaar.

Lekker met rijst.
Manonozaterdag 11 maart 2006 @ 18:42
my 2 cents
geen water noch bouillion, gebruik geen ketjap maar oestersaus, en wok op hoog vuur
vetsin is trouwens erg ongezond
EDIT: dacht ik, ivm gist en vrouwenkwaaltjes als candida
maar de meingen lopen uiteen

[ Bericht 25% gewijzigd door Manono op 11-03-2006 21:21:09 ]
deedeeteezaterdag 11 maart 2006 @ 18:58
quote:
Op zaterdag 11 maart 2006 15:42 schreef Curiosity het volgende:
Tjap Tjoy

1-2 el droge sherry

het idee !!!
Curiosityzaterdag 11 maart 2006 @ 19:16
quote:
Op zaterdag 11 maart 2006 18:58 schreef deedeetee het volgende:

[..]


het idee !!!
Hoe moet het volgens jou dan gemaakt worden?
deedeeteezaterdag 11 maart 2006 @ 19:17
Zonder sherry natuurlijk.
Martijn_77zaterdag 11 maart 2006 @ 19:19
Ken meer Chinese recepten waar sherry in gebruikt wordt bij gebrek aan de echte Chinese ingrediënten
deedeeteezaterdag 11 maart 2006 @ 19:25
Ik vind 't idioot dan is 't niet chinees meer maar europees mjaa bij nader inzien : dat is 't tóch al
Curiosityzaterdag 11 maart 2006 @ 19:33
quote:
Op zaterdag 11 maart 2006 19:17 schreef deedeetee het volgende:
Zonder sherry natuurlijk.
Inkoppertje
NoSigarzaterdag 11 maart 2006 @ 19:37
quote:
Op zaterdag 11 maart 2006 18:42 schreef Manono het volgende:

vetsin is trouwens erg ongezond
Toon aan.
Martijn_77zaterdag 11 maart 2006 @ 23:56
quote:
Op zaterdag 11 maart 2006 19:37 schreef NoSigar het volgende:

[..]

Toon aan.
quote:
Op zondag 5 maart 2006 00:23 schreef Martijn_77 het volgende:
Volgens mij is een discussie over E621 / Vet-sin wel een nieuw topic in LIF waard
Er is al een topic over E621 - het ve-tsin offensief

Ik heb ook een hoop discussie en gebash over dit onderwerp uit dit topic verwijderd

[ Bericht 3% gewijzigd door Martijn_77 op 12-03-2006 00:32:54 ]
NoSigarzondag 12 maart 2006 @ 00:34
OK, dat wist ik niet. Maar als iemand zomaar iets roept wordt daar op gereageerd.
Martijn_77zondag 12 maart 2006 @ 00:34
quote:
Op zondag 12 maart 2006 00:34 schreef NoSigar het volgende:
OK, dat wist ik niet. Maar als iemand zomaar iets roept wordt daar op gereageerd.
Was ook al eerder in het topic aangegeven

Maar nu verder over tjap tjoy recepten
Blueszondag 12 maart 2006 @ 02:10
En schoon is uw topic weer
Offtopic verder kleppen in : [CUL-SC] Deel 36 Pannenkoeken enzo
Of elkaar en ons FB geven in : Foodback CUL
Crashcatmaandag 13 maart 2006 @ 01:25
Hete wok met olie
Kip of vlees erin
Groenten
Oestersaus, zout
Evt. wat water en zetmeel

Glutenvrij dan natuurlijk zonder de meel
luciferistzaterdag 27 september 2008 @ 16:48
tvp
SHEzaterdag 27 september 2008 @ 17:04
ik maak 'm als volgt:

eiwitje
zout
maizena
sesamolie
knoflook
gember
bamboescheuten, paprika, ui, tauge, wortel
suiker
sojasaus
rijstwijn
kipfilet
bouillion
MSG


de kip snijden en mengen met zout , maizenapapje en eiwit. Kort frituren en apart leggen.
dan de groenten wokken in de sesamolie, knof en kruiden erbij, en afblussen met de soja en rijstwijn. opvullen met bouillion en deze binden.
Kip er op het laatst bij doen, als de saus al is gebonden.
boriszzaterdag 27 september 2008 @ 18:48
mooie kick met die tvp
missy_czondag 28 september 2008 @ 23:33
Zo raar is de droge sherry niet.
Deze wordt standaard gebruikt als er geen Shaoxing wijn in de buurt is.
Morwenmaandag 29 september 2008 @ 04:27
Stereo is een Chinees

Vetsjin ben ik tot twee keer toe prima op bevallen. Ik moest er altijd om lachen, yeah right dat gaat de weeen opwekken Nou, geloof me maar Mannetje op pad gestuurd voor Tjap Tjoy of iets soortgelijks en beide keren lag ik dezelfde avond nog met heftige krampen in het Z'huis.
Stereotomymaandag 29 september 2008 @ 16:25
Diep in ons hart zijn we allemaal Chinees.
Bowiefandinsdag 30 september 2008 @ 09:09
Ik was op zoek naar iets anders, maar kwam al googlend hier terecht.

geen flauw idee of het wat is, ga het zelf niet proberen, maar zag dit topic voorbij komen en dacht toen misschien heeft TS (of iemand anders) er wat aan.
JohnDopedinsdag 30 september 2008 @ 10:22
tvp
Curiositydinsdag 30 september 2008 @ 11:37
quote:
Op zaterdag 4 maart 2006 19:33 schreef Ringo het volgende:

[..]

Naast dat ve-tsin een smaakversterker is, maakt het de gebruiker ook dorstig. Altijd handig voor een restaurateur.
Zoals Gerrit van der Valk al zei: "ze vreten me arm maar ze zuipen me rijk."
Waarom denk je dat ik altijd een fles cola naast mijn zak chips heb staan