quote:
AMSTERDAM - Betaalde tienerseks is in Amsterdam een normaal verschijnsel aan het worden. Dat staat in een rapport van de GGD. Het gaat veelal om kinderen van twaalf tot zeventien jaar, maar de jongste meisjes die werden aangetroffen, waren pas tien.
De GGD stelde in opdracht van de gemeente een onderzoek in, nadat onderzoekers van het Bonger Instituut in juli vorig jaar bij een studie naar tippelen waren gestuit op een circuit van zeer jonge prostituees in Zuidoost. Volgens het GGD-rapport gaat het dan meestal niet om prostitutie 'in harde zin', maar om seks voor een tegenprestatie: geld, dure merkkleding, of soms alleen maar een lift naar huis.
Harde cijfers over de omvang van de betaalde tienerseks zijn er niet. Daarvoor was het onderzoek, een quick scan, te kort. Wel concludeert het rapport dat het niet om incidenten gaat. Er is, vooral in Zuidoost, 'een subcultuur waarin tieners zichzelf weinig beperkingen opleggen in hun seksuele activiteiten'.
Het verschijnsel doet zich onder allochtone én autochtone tieners voor. Ook gewone thuiswonende en schoolgaande kinderen doen eraan mee. De plekken waar ze benaderd worden, zijn divers: van (besloten) feesten tot de openbare weg. Vaak is sprake van onveilige seks.
Betaalde seks komt voor bij jongeren uit de hele stad, benadrukken de onderzoekers. Maar de ontmoetingen zijn meestal in Zuidoost of de binnenstad, waar om je verschillende redenen goed anoniem kunt blijven.
Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet van Zuidoost noemde het Bongerrapport destijds overdreven en stigmatiserend voor haar stadsdeel. Het zou slechts gaan om twintig tot dertig kinderen en de zaak was 'volledig onder controle'. Nu zegt haar collega-stadsdeelbestuurder Pieter Litjens uit Zuidoost dat er 'genoeg serieuze redenen zijn om meer aan voorlichting te doen'.
Wethouder Hannah Belliot wil zo snel mogelijk beginnen met een uitgebreider onderzoek.
Een perfect illustratie van het feit dat seks steeds meer een consumptieproduct wordt. Toch schokt het me wel hoe makkelijk dit allemaal gaat. Of de 'daders' andere jongeren of volwassenen zijn meldt het artikel overigens niet. Onder de kop 'Voor geld of een paar schoenen' is in de printeditie van Het Parool meer te lezen hierover.
Is dit een ontwikkeling die nog te keren is of moeten we de zedelijkheidswetten in Nederland maar fors bijstellen in de richting van deze actualiteit. En plaatst dit de 'heksenjacht' op pedofielen in een ander daglicht? Het zijn zomaar vragen die bij mij opkomen naar aanleiding van bovenstaande teksten.