dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 15:17 |
Dit weekend ga ik een kaasfondu maken voor een man of 8, tijdens een bijeenkomst die sterke overeenkomsten vertoont met kamperen-in-eigen-huis ![]() Maar... hoe eet je kaasfondu? Ik zie de taferelen uit Asterix in Helvetië voor me, maar dát is vast niet de bedoeling...! En dan nog iets: ik kan nergens de bijpassende pan scoren. Kan het ook ergens anders in? braadpan of zo, en dan op een waxinepit of rechaud? Desnoods op een laagstaand pitje, en dan telkens even langslopen met een end stokbrood? Door omstandigheden wordt het nogal improviseren, met een lopend-buffet-aspect erin, maar de gasten willen tóch graag een kaasfondu ![]() NB recepten heb ik meer dan genoeg, maar aanvullingen en variaties zijn altijd welkom! ![]() | |
l3laster | zondag 8 januari 2006 @ 15:27 |
good luck iig, astrix owns | |
Wicked_W | zondag 8 januari 2006 @ 15:32 |
anders probeer je het zelf gewoon een keer nublet | |
piepster | zondag 8 januari 2006 @ 15:32 |
Hier staan veel tips in: Fonduen mensen nog wel eens? | |
Blues | zondag 8 januari 2006 @ 15:33 |
quote:Dit topic gaat meer over vleesfondue-en, tot jouw vraag ![]() Hier staan ook nog tips : Kaasfondue, wat te dippen? Wij doen het altijd in een glazen ovenschaal op een rechaud idd als het eenmaal klaar is. Het dikt dan vaak wel nogal in, maar af en toe een scheutje wijn erbij is niet vies he ![]() Eet smakelijk, het is echt heeeerlijk!! ![]() | |
piepster | zondag 8 januari 2006 @ 15:38 |
lol Ik heb uiteindelijk de fondue door een ervaren fonduer laten maken. Hij maakte eerst een roux van boter en bloem. Daar de wijn, kirch en daarna de kaas erbij. | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 15:39 |
Bedankt, dat was krek wa'k wou! ![]() * dutch-mamma gaat vast zweepjes, stokken en gewichten zoeken voor het geval iemand z'n stukkie brood verliest... | |
Blues | zondag 8 januari 2006 @ 15:40 |
Ja, en vóór je de roux maakt, eerst je pan/schaal inknofloken met een flinke teen ![]() | |
MouseOver | zondag 8 januari 2006 @ 15:40 |
Je kunt kaasfondue kant en klaar kopen, 1 zakje per 2 personen. Smaakt prima. Ik doe het meestal ook met waxinelichtjes. Gewoon een steelpannetje. Eerst smelten op een laag vuurtje en dan pan op een paar stukjes hout op tafel met daaronder 3 waxinelichtjes. ![]() | |
piepster | zondag 8 januari 2006 @ 15:42 |
Klopt. Hij maakte alleen de fondue eerst in een ander pannetje, omdat die beter op het fornuis bleef staan. Het fonduepannetje was al ingesmeerd met knoflook. Het teentje kan je trouwens onderin laten liggen. | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 15:45 |
Ken ik, mouseover, maar ik wil het nu echt zelf maken (dat doen vrienden voor elkaar ![]() Maar bedankt voor de tip! Piepster, teentje onderin laten liggen, goeie tip! (en wie 'm vindt krijgt de kroon?) | |
MouseOver | zondag 8 januari 2006 @ 15:58 |
quote:Het klinkt anders meer als een avondje waarbij meer aan de kwaliteit van de drank gehecht wordt dan aan de kwaliteit van het voer ![]() | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 16:03 |
quote:Vriendinnenweekend/verlate housewarmingparty. En ja, helemáál alcoholvrij zal dat wel niet verlopen, nee... ![]() | |
Blues | zondag 8 januari 2006 @ 16:05 |
Maak je foto's van het geheel mamma ![]() | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 16:09 |
quote:Misschien wel, ja...! Als ik het niet vergeet ![]() | |
Martijn_77 | zondag 8 januari 2006 @ 16:10 |
quote:Houd dat ook in dat er geen wijn door de kaasfondue gaat? ![]() | |
Blues | zondag 8 januari 2006 @ 16:29 |
quote:Martijn! Dat is een doodzonde ![]() | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 17:26 |
quote:I know, maar er zijn er een paar die geen alcohol lusten... ![]() Daarom maak ik 2 of 3 pannen ![]() | |
Duvel | zondag 8 januari 2006 @ 17:28 |
quote:Die alcohol verdampt vanzelf, en de smaak van de wijn hoort er wel bij, anders lijkt het me een muffe boel worden. | |
Blues | zondag 8 januari 2006 @ 17:31 |
Je kán het met appelsap maken... kinderfondue noemen ze dat ![]() ![]() | |
SterkStaaltje | zondag 8 januari 2006 @ 17:34 |
Volgens mij kan je die pannen bij elke willekeurige blokker krijgen. En hoe je het eet, Stukjes stokbrood "dopen" met kaasfondue stokjes. Wat ook lekker is is champignonnetjes en kleine augurkjes om te dopen. Vaste regel: wie z'n broodje laat vallen moet afwassen. | |
Duvel | zondag 8 januari 2006 @ 17:36 |
quote:Ook appel, banaan, broccoli en perzik zijn erg lekker vind ik zelf. | |
snoopy | zondag 8 januari 2006 @ 17:40 |
En van die kleine tomaatjes en van die verse gevulde pasta uit de koeling en stukjes paprika ![]() | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 17:46 |
quote:Afwasmachine... ![]() | |
dutch-mamma | zondag 8 januari 2006 @ 17:48 |
quote:Mee eens, maar niet iedereen vindt het lekker... Daarom ook een pannetje met appel- of druivensap. Mensen, jullie zijn weer geweldig! Wát een inspiratie! Nu nog onthouden dat ik ook foto's moet nemen! ![]() | |
Duvel | zondag 8 januari 2006 @ 18:10 |
quote:Die optie kende ik nog niet, het wordt vast lekker! Eet smakelijk! | |
krakkemieke | zondag 8 januari 2006 @ 21:07 |
Ik maak het zelf altijd in een pan en die zet ik ook gewoon op het rechaud. Indikken doet het toch.... Nog interesse in een recept met blauwe kaas (en wijn ![]() | |
dutch-mamma | maandag 9 januari 2006 @ 09:43 |
Heb al zoiets, maar meer is altijd welkom ![]() | |
glremme | maandag 9 januari 2006 @ 11:10 |
Ik doe meestal gewoon brood. Brood is lekker ![]() ![]() | |
Mabelle | maandag 9 januari 2006 @ 14:29 |
quote:Dat mag je natuurlijk neerkwakken ![]() | |
Ole | maandag 9 januari 2006 @ 15:48 |
En als je het zelf maakt: kaas goed uit elkaar trekken, langzaam toevoegen. (vriend van me gooide het als één klont in de wijn ![]() ![]() Eventueel met Maizena binden. Ook handig: kant- en klare kaasfondue als basis. Daaraan naar eigen smaak blauwe kaas, boursin e.d. toevoegen. Schoonmaken: als kaas is afgekoeld juist eerst met koud water de schaal schoonmaken. Anders wordt het een zooitje.. | |
krakkemieke | woensdag 11 januari 2006 @ 13:24 |
Corsicaanse fondue 1 pakje gezeefde tomaat (620 mg) 2 tenen knoflook 2 borrelglaasjes cognac 3/4 liter witte wijn zout, peper flink wat paprikapoeder snufje cayennepeper herbes de provence (provencaalse kruiden) 30 a 45 minuten laten koken. 300 g heel fijn geraspte Gruyere of Emmenthaler en 150 g Roquefort erbij doen en laten smelten. Als je geen zin hebt om speciaal cognac te kopen, kan je het ook weglaten. Officieel is dit recept voor 6 personen, maar hier ging het met 3 personen op..... ![]() Eet smakelijk! ![]() PS Als ik fondue maak met hollandse kaas, doe ik meestal een deel Kernhem. En verder varieer ik met een gefruit uitje, ham of champignons. | |
ThE_ED | woensdag 11 januari 2006 @ 13:27 |
quote:Waarom? De meeste alcohol is toch wel eruit gekookt... | |
dutch-mamma | woensdag 11 januari 2006 @ 17:31 |
quote:Omdat er mensen zijn die geen "originele" kaasfondu met alcohol lusten. Verdampt of niet. | |
dutch-mamma | woensdag 11 januari 2006 @ 17:33 |
quote:BEdankt! | |
Lienekien | woensdag 11 januari 2006 @ 18:07 |
Zo'n originele 'pan' voor kaasfondue heet trouwens een caquelon. Ik ken ze voornamelijk in aardewerk, die zijn ook niet zo duur. Kookwinkels hebben ze in ieder geval, (grote) V&D's vaak ook wel. | |
dutch-mamma | vrijdag 13 januari 2006 @ 15:24 |
And the winner is... Sorry, maar blauwe kaas was niet ieders favoriet... Mosterdkaasfondue met pils Menugang: Fondu, kaasfondu Keuken: - Soort: - Type: Kaasgerechten Bron: Allerhande Kenmerken: * Ingrediënten 1 teentje knoflook 300 g gruyère 200 g mosterdkaas 3 dl pils 1 lepel maïzena 3 lepels jenever zout peper djinten 1 lepel grove Zaanse mosterd grof volkoren of zuurdesembrood * Bereiding Halveer de knoflook en wrijf de fonduepan ermee in. Rasp de kazen. Breng pils in de fonduepan aan de kook, voeg de kaas toe en laat onder voortdurend roeren smelten. Los de maïzena in de jenever op en roer door het kaasmengsel tot een homogene massa ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, djinten en mosterd. Zet de pan op tafel op een warmtebron en doop stukjes brood in de fondue. Kaasfondue Menugang: Fondu, kaasfondu Keuken: - Soort: - Type: Kaasgerechten Bron: Astrid Veltman Kenmerken: * Ingrediënten 600 gr geraspte Gruyère 600 gr geraspte Emmentaler 6 dl droge witte wijn 10 teentjes knoflook 6 theelepels maïzena 2 theelepels mosterd 2 eetlepels verse bieslook 2 eetlepels fijngehakte peterselie peper stokbrood 250 gr champignons 100 gr worteltjes 1 paprika 3 tomaten 2 kiwi's 2 perziken - In plaats van emmentaler en gruyère kunt u ook goed Hollandse kazen gebruiken. - De genoemde groenten en het fruit kunt u variëren (maïs, bleekselderij, peer). * Bereiding Als u geen tijd heeft om de knoflook 24 uur te laten intrekken, kunt u in plaats daarvan de caquelon met knoflook inwrijven. Snijd de teentjes knoflook klein, voeg ze toe aan de wijn en laat het geheel 24 uur afgedekt staan (niet in een plastic doos, want dat gaat stinken). Maak de champignons, worteltjes, paprika en tomaten schoon en verdeel ze over schoteltjes die rondom de fonduepan kunnen worden opgesteld. Doe hetzelfde met het fruit. Maak de knoflookwijn warm. Maak de maïzena aan, bij voorkeur met een beetje van dezelfde wijn en voeg het papje aan de wijn toe. Doe er de mosterd bij en voeg geleidelijk en onder voortdurend roeren de kaas toe. Blijf roeren tot de kaas helemaal is gesmolten. Doe er op het laatst de bieslook en de peterselie bij. Doe de fondue over in een voorverwarmde caquelon (stenen schaal) en strooi er de versgemalen peper over. Houd de caquelon op een réchaud of een fonduestel goed warm. VARIATIE: DEZE OOK MET ONGEZOETE APPELSAP IPV WIJN | |
golfer | vrijdag 13 januari 2006 @ 15:55 |
Ziet er als een smakelijke variatie uit, dutch-mamma. Binnenkort maar eens proberen dus. ![]() | |
dutch-mamma | vrijdag 13 januari 2006 @ 16:05 |
* dutch-mamma gaat nu even een paar voeten (= vele tenen) knoflook pellen...![]() | |
golfer | vrijdag 13 januari 2006 @ 16:09 |
quote:Dan blijf ik voorlopig even uit je buurt. ![]() | |
Blues | vrijdag 13 januari 2006 @ 16:38 |
Mmmm mosterdkaas met pils lijkt me een leuk recept ![]() | |
Martijn_77 | vrijdag 13 januari 2006 @ 20:05 |
quote:Gelukkig is geur internet nog niet uitgevonden ![]() | |
Blues | zaterdag 14 januari 2006 @ 02:21 |
quote:pssssttttt | |
dutch-mamma | zaterdag 14 januari 2006 @ 19:40 |
![]() ![]() Bennognieklaar... | |
Oblivion | zaterdag 14 januari 2006 @ 20:15 |
Zo, Dutch-mama! Dat ziet er goed uit! ![]() | |
Blues | zaterdag 14 januari 2006 @ 20:49 |
![]() ![]() | |
dutch-mamma | zaterdag 14 januari 2006 @ 21:41 |
quote:...te laat...! ![]() *bwurk* ![]() | |
dutch-mamma | zaterdag 14 januari 2006 @ 21:43 |
quote:Tipje: bier-mosterdfondu kan je beter met bruinbier of belgisch bier maken ipv pils... En een extra schep mosterd doet ook geen zeer. Kaasfondu met appelsap was een verrassing en was eerder op dan de rest! Voor de rest zitten we hier uit te buiken met de broekriem op de vreethaak ![]() | |
golfer | zaterdag 14 januari 2006 @ 21:44 |
Ziet er erg lekker uit dutch-mamma ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 14 januari 2006 @ 23:08 |
Is er nog wat over DM? | |
Harsh_Lady | zondag 15 januari 2006 @ 10:48 |
Dat is een weeshuishoeveelheid Dutch Mamma! Gisteren zag ik bij AH voor het eerst zakjes met al geraspte kaas er in. Hoef je alleen maar in een pannetje te verwarmen stond er op. Handig voor als je haast hebt. Beetje kirsch erbij.. Klaar! En nu nog een vriend die van kaas houdt.. | |
dutch-mamma | zondag 15 januari 2006 @ 16:25 |
quote:De restjes hebben we bij elkaar gedaan, en daarmee zou je nog wel een paar mensen kunnen voederen. ![]() quote:Het leek hier ook net een uitgehongerd weeshuis ![]() quote:HAndig en makkelijk ![]() ![]() | |
krakkemieke | maandag 16 januari 2006 @ 01:03 |
Groot gelijk D-Mamma! Ik wed dat iedereen propvol wegging! ![]() | |
AHLY-ALU | maandag 16 januari 2006 @ 11:44 |
quote:ja zakjes met geraspte kaas is echt nieuw ![]() vooral als het 7.99 kost en er AH Excellent opstaat ![]() | |
dutch-mamma | maandag 16 januari 2006 @ 12:41 |
quote: ![]() | |
Harsh_Lady | maandag 16 januari 2006 @ 17:02 |
Ja... maar dan heb je wel écht excellente kaas hoor! | |
piepster | maandag 16 januari 2006 @ 17:06 |
Voor dat geld ga ik net zo lief naar de kaasboer. | |
dutch-mamma | maandag 16 januari 2006 @ 19:15 |
quote:*instemmend knikt* Ik wil het nou eenmaal liefst zelf doen. Leuk, een zakje dat (bijna) kant en klaar is, maar zo krijg ik die 20.000 recepten die ik heb, nooit uitgeprobeerd ![]() | |
piepster | dinsdag 17 januari 2006 @ 11:32 |
Ik denk dat er een verschil is tussen mensen, die gewoon lekker willen eten, en mensen die koken leuk vinden. Ik vind koken leuk, dus bij mij komt er geen zakje m'n keuken in. Mijn vriend vindt eten leuk, en hij wil dus zo makkelijk mogelijk iets lekkers op tafel zetten. Ieder z'n ding. | |
dutch-mamma | dinsdag 17 januari 2006 @ 11:54 |
Daarin heb je zeker gelijk! Het is ook zeker geen waarde-oordeel van mij, hoor! ![]() | |
piepster | dinsdag 17 januari 2006 @ 11:59 |
Van mij ook niet hoor. Voor de mensen die wel van lekker eten houden, maar minder van koken: Ga niet naar de AH, maar naar de kaasboer, en vraag om lekkere kaasjes voor de fondue. De kaasboer heeft altijd wel een leuke tip, en vaak wil hij het ook wel even voor je raspen. | |
Zo-is-dat | dinsdag 17 januari 2006 @ 12:07 |
![]() | |
dutch-mamma | dinsdag 17 januari 2006 @ 12:15 |
![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 17 januari 2006 @ 12:25 |
quote: ![]() | |
Oblivion | dinsdag 17 januari 2006 @ 12:32 |
quote:Das een hele originele tvp, d-m.... ![]() ![]() | |
dutch-mamma | dinsdag 17 januari 2006 @ 12:44 |
quote:...ah..! Sorry, het was weer laat vannacht... ![]() | |
krakkemieke | woensdag 18 januari 2006 @ 01:55 |
Was het lekker allemaal? | |
Ole | woensdag 18 januari 2006 @ 03:58 |
quote:Een goede kaasboer wil het met liefde voor je raspen zelfs! ![]() | |
zoalshetis | woensdag 18 januari 2006 @ 04:10 |
ik ga het donderdag weer eten. lekker met earl grey thee. | |
Ole | woensdag 18 januari 2006 @ 04:23 |
Het is eigenlijk lekkerder met thee dan met wijn. Hoewel wijn meer de gewoonte is. Maar ik vind het altijd wel zo prettig als ik niet zo heel veel meer moet /hoef na een goede kaasfondue.. De klomp kaas in je maag merk je soms wat later ![]() | |
zatoichi | donderdag 19 januari 2006 @ 10:54 |
Zo een goede kaasboer houd niet op als je over kaasfondue begint. Gisteren 1 kilo geraspte emmentaler en gruyere gekocht. Vanavond gaan we los. Ik zie hier allemaal ingewikkelde recepten staan, maar ik heb eigenlijk gewoon de kaas, knoflook en wijn, en dan wat kruiden om het op smaak te brengen. Zijn dingen als kirsch echt nodig? Ik vind dat namelijk nogal smerig spul ![]() Verder zijn romaatje (roma cherry tomaatjes) erg lekker in de kaasfondue, er gewoon even in laten liggen en de sterke smaak van de tomaat met kaas is echt super. Verder wil ik er stukjes komkommer bij serveren en een simpele salade. Nog andere tips om te dippen? En de broccoli moet je zeker wel eerst even koken of niet? | |
dutch-mamma | donderdag 19 januari 2006 @ 14:47 |
Even broccoli tegen de kook houden tot de kleur felgroen is (minuutje of 3). Verder heb ik tortellini gekocht (van die pastabuideltjes met vulling) en net gaar gekookt (al dente) en dat ging ook heel goed. De tomaatjes waren erg welkom! Kirsch heb ik ook niet gebruikt. | |
zatoichi | vrijdag 20 januari 2006 @ 10:39 |
Het was lekker! Toch een duidelijk verschil tussen kaasfondue van een echte kaasboer en die van de AH ![]() | |
zoalshetis | vrijdag 20 januari 2006 @ 10:40 |
quote:maizena en niet te lang laten koken. | |
piepster | zaterdag 21 januari 2006 @ 15:18 |
Een roux maken is lekkerder denk ik. | |
Pietverdriet | zaterdag 21 januari 2006 @ 15:25 |
quote:nee, een roux neemt smaak weg, das nadeel van met bloem binden. Wat aardappel nemen, dat bind weliswaar ietwat korrelig, maar de smaak blijft mooi. je kan ook aardappelzetmeel gebruiken, maar dan kan het een beetje slijmerig worden. | |
piepster | zaterdag 21 januari 2006 @ 15:33 |
Dat wist ik niet. Ik vind maizena altijd zo vies, dus daarom dacht ik aan een roux. | |
krakkemieke | dinsdag 24 januari 2006 @ 01:44 |
@ Zatoichi: Emmenthaler of gruyere smelt niet makkelijk. Ik weet niet hoe fijn jouw kaasboer het geraspt heeft. Mijn ervaring is dat het eigenlijk wel heel fijn geraspt moet zijn, wil het een beetje smelten. | |
zatoichi | dinsdag 24 januari 2006 @ 08:44 |
quote:Ze waren gewoon gerapst, vrij grof dus. Dat verklaart wel de pannekoek van kaasfondue die we over hadden op het eind ![]() | |
Drive-r | dinsdag 24 januari 2006 @ 16:54 |
quote:Hm, ik neem het altijd gewoon grof geraspt, niet echt een probleem mee. Het binden doe ik soms met een beetje aardappelzetmeel, maar liever eigenlijk helemaal niet. Verder gaat er vaak naast gruyere en emmenthaler nog een savoyarde kaas bij. Maak het eigenlijk meer voor andere, ben er zelf dus niet enorm gek op... | |
Duvel | dinsdag 24 januari 2006 @ 17:07 |
Wij hebben één keer gepoogd zelf kaasfondue te maken, maar het was niet zo'n succes: korrelig en veel te zout. Maar voor een tweede poging zal ik zeker nog even in dit topic duiken! |