FOK!forum / Culinesse à gogo / Kaasfondue
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 15:17
Dit weekend ga ik een kaasfondu maken voor een man of 8, tijdens een bijeenkomst die sterke overeenkomsten vertoont met kamperen-in-eigen-huis .
Maar... hoe eet je kaasfondu? Ik zie de taferelen uit Asterix in Helvetië voor me, maar dát is vast niet de bedoeling...!

En dan nog iets: ik kan nergens de bijpassende pan scoren. Kan het ook ergens anders in? braadpan of zo, en dan op een waxinepit of rechaud? Desnoods op een laagstaand pitje, en dan telkens even langslopen met een end stokbrood?

Door omstandigheden wordt het nogal improviseren, met een lopend-buffet-aspect erin, maar de gasten willen tóch graag een kaasfondu Nou, dat kunnen ze krijgen, maar aangezien dit nog een soort van onbekend gebied voor me is, gráág jullie tips en suggesties!

NB recepten heb ik meer dan genoeg, maar aanvullingen en variaties zijn altijd welkom!

l3lasterzondag 8 januari 2006 @ 15:27
good luck iig, astrix owns
Wicked_Wzondag 8 januari 2006 @ 15:32
anders probeer je het zelf gewoon een keer nublet
piepsterzondag 8 januari 2006 @ 15:32
Hier staan veel tips in:
Fonduen mensen nog wel eens?
Blueszondag 8 januari 2006 @ 15:33
quote:
Op zondag 8 januari 2006 15:32 schreef piepster het volgende:
Hier staan veel tips in:
Fonduen mensen nog wel eens?
Dit topic gaat meer over vleesfondue-en, tot jouw vraag

Hier staan ook nog tips :
Kaasfondue, wat te dippen?

Wij doen het altijd in een glazen ovenschaal op een rechaud idd als het eenmaal klaar is. Het dikt dan vaak wel nogal in, maar af en toe een scheutje wijn erbij is niet vies he
Eet smakelijk, het is echt heeeerlijk!!
piepsterzondag 8 januari 2006 @ 15:38
lol

Ik heb uiteindelijk de fondue door een ervaren fonduer laten maken. Hij maakte eerst een roux van boter en bloem. Daar de wijn, kirch en daarna de kaas erbij.
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 15:39
Bedankt, dat was krek wa'k wou!

* dutch-mamma gaat vast zweepjes, stokken en gewichten zoeken voor het geval iemand z'n stukkie brood verliest...
Blueszondag 8 januari 2006 @ 15:40
Ja, en vóór je de roux maakt, eerst je pan/schaal inknofloken met een flinke teen
MouseOverzondag 8 januari 2006 @ 15:40
Je kunt kaasfondue kant en klaar kopen, 1 zakje per 2 personen. Smaakt prima. Ik doe het meestal ook met waxinelichtjes. Gewoon een steelpannetje. Eerst smelten op een laag vuurtje en dan pan op een paar stukjes hout op tafel met daaronder 3 waxinelichtjes.

piepsterzondag 8 januari 2006 @ 15:42
Klopt. Hij maakte alleen de fondue eerst in een ander pannetje, omdat die beter op het fornuis bleef staan. Het fonduepannetje was al ingesmeerd met knoflook. Het teentje kan je trouwens onderin laten liggen.
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 15:45
Ken ik, mouseover, maar ik wil het nu echt zelf maken (dat doen vrienden voor elkaar )
Maar bedankt voor de tip!

Piepster, teentje onderin laten liggen, goeie tip! (en wie 'm vindt krijgt de kroon?)
MouseOverzondag 8 januari 2006 @ 15:58
quote:
Op zondag 8 januari 2006 15:45 schreef dutch-mamma het volgende:
Ken ik, mouseover, maar ik wil het nu echt zelf maken (dat doen vrienden voor elkaar )
Maar bedankt voor de tip!

Piepster, teentje onderin laten liggen, goeie tip! (en wie 'm vindt krijgt de kroon?)
Het klinkt anders meer als een avondje waarbij meer aan de kwaliteit van de drank gehecht wordt dan aan de kwaliteit van het voer
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 16:03
quote:
Op zondag 8 januari 2006 15:58 schreef MouseOver het volgende:

[..]

Het klinkt anders meer als een avondje waarbij meer aan de kwaliteit van de drank gehecht wordt dan aan de kwaliteit van het voer
Vriendinnenweekend/verlate housewarmingparty. En ja, helemáál alcoholvrij zal dat wel niet verlopen, nee... (hoewel we ook een paar niet-drinkers in de groep hebben)
Blueszondag 8 januari 2006 @ 16:05
Maak je foto's van het geheel mamma
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 16:09
quote:
Op zondag 8 januari 2006 16:05 schreef Bluezz het volgende:
Maak je foto's van het geheel mamma
Misschien wel, ja...! Als ik het niet vergeet
Martijn_77zondag 8 januari 2006 @ 16:10
quote:
Op zondag 8 januari 2006 16:03 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Vriendinnenweekend/verlate housewarmingparty. En ja, helemáál alcoholvrij zal dat wel niet verlopen, nee... (hoewel we ook een paar niet-drinkers in de groep hebben)
Houd dat ook in dat er geen wijn door de kaasfondue gaat?
Blueszondag 8 januari 2006 @ 16:29
quote:
Op zondag 8 januari 2006 16:10 schreef Martijn_77 het volgende:


Houd dat ook in dat er geen wijn door de kaasfondue gaat?
Martijn! Dat is een doodzonde
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 17:26
quote:
Op zondag 8 januari 2006 16:29 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Martijn! Dat is een doodzonde
I know, maar er zijn er een paar die geen alcohol lusten...
Daarom maak ik 2 of 3 pannen
Duvelzondag 8 januari 2006 @ 17:28
quote:
Op zondag 8 januari 2006 17:26 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

I know, maar er zijn er een paar die geen alcohol lusten...
Daarom maak ik 2 of 3 pannen
Die alcohol verdampt vanzelf, en de smaak van de wijn hoort er wel bij, anders lijkt het me een muffe boel worden.
Blueszondag 8 januari 2006 @ 17:31
Je kán het met appelsap maken... kinderfondue noemen ze dat

SterkStaaltjezondag 8 januari 2006 @ 17:34
Volgens mij kan je die pannen bij elke willekeurige blokker krijgen. En hoe je het eet,

Stukjes stokbrood "dopen" met kaasfondue stokjes. Wat ook lekker is is champignonnetjes en kleine augurkjes om te dopen.

Vaste regel: wie z'n broodje laat vallen moet afwassen.
Duvelzondag 8 januari 2006 @ 17:36
quote:
Op zondag 8 januari 2006 17:34 schreef SterkStaaltje het volgende:
Volgens mij kan je die pannen bij elke willekeurige blokker krijgen. En hoe je het eet,

Stukjes stokbrood "dopen" met kaasfondue stokjes. Wat ook lekker is is champignonnetjes en kleine augurkjes om te dopen.

Vaste regel: wie z'n broodje laat vallen moet afwassen.
Ook appel, banaan, broccoli en perzik zijn erg lekker vind ik zelf.
snoopyzondag 8 januari 2006 @ 17:40
En van die kleine tomaatjes en van die verse gevulde pasta uit de koeling en stukjes paprika
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 17:46
quote:
Op zondag 8 januari 2006 17:34 schreef SterkStaaltje het volgende:
(...)
Vaste regel: wie z'n broodje laat vallen moet afwassen.
Afwasmachine...
dutch-mammazondag 8 januari 2006 @ 17:48
quote:
Op zondag 8 januari 2006 17:28 schreef Duvel het volgende:

[..]

Die alcohol verdampt vanzelf, en de smaak van de wijn hoort er wel bij, anders lijkt het me een muffe boel worden.
Mee eens, maar niet iedereen vindt het lekker... Daarom ook een pannetje met appel- of druivensap.

Mensen, jullie zijn weer geweldig! Wát een inspiratie! Nu nog onthouden dat ik ook foto's moet nemen!
Duvelzondag 8 januari 2006 @ 18:10
quote:
Op zondag 8 januari 2006 17:48 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Mee eens, maar niet iedereen vindt het lekker... Daarom ook een pannetje met appel- of druivensap.
Die optie kende ik nog niet, het wordt vast lekker! Eet smakelijk!
krakkemiekezondag 8 januari 2006 @ 21:07
Ik maak het zelf altijd in een pan en die zet ik ook gewoon op het rechaud. Indikken doet het toch....
Nog interesse in een recept met blauwe kaas (en wijn ) ?
dutch-mammamaandag 9 januari 2006 @ 09:43
Heb al zoiets, maar meer is altijd welkom Ik ga 3 pannen maken namelijk...
glremmemaandag 9 januari 2006 @ 11:10
Ik doe meestal gewoon brood. Brood is lekker Varieer daar is mee, probeer is ene keer zuurdesem brood. Of ciabatta, of turks brood
Mabellemaandag 9 januari 2006 @ 14:29
quote:
Op zondag 8 januari 2006 21:07 schreef krakkemieke het volgende:

Nog interesse in een recept met blauwe kaas (en wijn ) ?
Dat mag je natuurlijk neerkwakken Met blauwe kaas ... klinkt erg lekker!!
Olemaandag 9 januari 2006 @ 15:48
En als je het zelf maakt: kaas goed uit elkaar trekken, langzaam toevoegen. (vriend van me gooide het als één klont in de wijn kwam niet meer goed! )
Eventueel met Maizena binden.

Ook handig: kant- en klare kaasfondue als basis. Daaraan naar eigen smaak blauwe kaas, boursin e.d. toevoegen.

Schoonmaken: als kaas is afgekoeld juist eerst met koud water de schaal schoonmaken. Anders wordt het een zooitje..
krakkemiekewoensdag 11 januari 2006 @ 13:24
Corsicaanse fondue

1 pakje gezeefde tomaat (620 mg)
2 tenen knoflook
2 borrelglaasjes cognac
3/4 liter witte wijn
zout, peper
flink wat paprikapoeder
snufje cayennepeper
herbes de provence (provencaalse kruiden)
30 a 45 minuten laten koken.
300 g heel fijn geraspte Gruyere of Emmenthaler en
150 g Roquefort erbij doen en laten smelten.

Als je geen zin hebt om speciaal cognac te kopen, kan je het ook weglaten.
Officieel is dit recept voor 6 personen, maar hier ging het met 3 personen op.....

Eet smakelijk!


PS Als ik fondue maak met hollandse kaas, doe ik meestal een deel Kernhem. En verder varieer ik met een gefruit uitje, ham of champignons.
ThE_EDwoensdag 11 januari 2006 @ 13:27
quote:
Op zondag 8 januari 2006 17:31 schreef Bluezz het volgende:
Je kán het met appelsap maken... kinderfondue noemen ze dat

[afbeelding]
Waarom? De meeste alcohol is toch wel eruit gekookt...
dutch-mammawoensdag 11 januari 2006 @ 17:31
quote:
Op woensdag 11 januari 2006 13:27 schreef ThE_ED het volgende:

[..]

Waarom? De meeste alcohol is toch wel eruit gekookt...
Omdat er mensen zijn die geen "originele" kaasfondu met alcohol lusten. Verdampt of niet.
dutch-mammawoensdag 11 januari 2006 @ 17:33
quote:
Op woensdag 11 januari 2006 13:24 schreef krakkemieke het volgende:
Corsicaanse fondue

1 pakje gezeefde tomaat (620 mg)
2 tenen knoflook
2 borrelglaasjes cognac
3/4 liter witte wijn
zout, peper
flink wat paprikapoeder
snufje cayennepeper
herbes de provence (provencaalse kruiden)
30 a 45 minuten laten koken.
300 g heel fijn geraspte Gruyere of Emmenthaler en
150 g Roquefort erbij doen en laten smelten.

Als je geen zin hebt om speciaal cognac te kopen, kan je het ook weglaten.
Officieel is dit recept voor 6 personen, maar hier ging het met 3 personen op.....

Eet smakelijk!


PS Als ik fondue maak met hollandse kaas, doe ik meestal een deel Kernhem. En verder varieer ik met een gefruit uitje, ham of champignons.
BEdankt!
Lienekienwoensdag 11 januari 2006 @ 18:07
Zo'n originele 'pan' voor kaasfondue heet trouwens een caquelon. Ik ken ze voornamelijk in aardewerk, die zijn ook niet zo duur. Kookwinkels hebben ze in ieder geval, (grote) V&D's vaak ook wel.
dutch-mammavrijdag 13 januari 2006 @ 15:24
And the winner is...

Sorry, maar blauwe kaas was niet ieders favoriet...

Mosterdkaasfondue met pils

Menugang: Fondu, kaasfondu
Keuken: -
Soort: -
Type: Kaasgerechten
Bron: Allerhande
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 teentje knoflook
300 g gruyère
200 g mosterdkaas
3 dl pils
1 lepel maïzena
3 lepels jenever
zout
peper
djinten
1 lepel grove Zaanse mosterd
grof volkoren of zuurdesembrood


* Bereiding
Halveer de knoflook en wrijf de fonduepan ermee in.
Rasp de kazen.
Breng pils in de fonduepan aan de kook, voeg de kaas toe en laat onder voortdurend roeren smelten. Los de maïzena in de jenever op en roer door het kaasmengsel tot een homogene massa ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, djinten en mosterd.
Zet de pan op tafel op een warmtebron en doop stukjes brood in de fondue.


Kaasfondue

Menugang: Fondu, kaasfondu
Keuken: -
Soort: -
Type: Kaasgerechten
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
600 gr geraspte Gruyère
600 gr geraspte Emmentaler
6 dl droge witte wijn
10 teentjes knoflook
6 theelepels maïzena
2 theelepels mosterd
2 eetlepels verse bieslook
2 eetlepels fijngehakte peterselie
peper
stokbrood
250 gr champignons
100 gr worteltjes
1 paprika
3 tomaten
2 kiwi's
2 perziken

- In plaats van emmentaler en gruyère kunt u ook goed Hollandse kazen gebruiken.
- De genoemde groenten en het fruit kunt u variëren (maïs, bleekselderij, peer).


* Bereiding
Als u geen tijd heeft om de knoflook 24 uur te laten intrekken, kunt u in plaats daarvan de caquelon met knoflook inwrijven.
Snijd de teentjes knoflook klein, voeg ze toe aan de wijn en laat het geheel 24 uur afgedekt staan (niet in een plastic doos, want dat gaat stinken).
Maak de champignons, worteltjes, paprika en tomaten schoon en verdeel ze over schoteltjes die rondom de fonduepan kunnen worden opgesteld.
Doe hetzelfde met het fruit.
Maak de knoflookwijn warm.
Maak de maïzena aan, bij voorkeur met een beetje van dezelfde wijn en voeg het papje aan de wijn toe.
Doe er de mosterd bij en voeg geleidelijk en onder voortdurend roeren de kaas toe.
Blijf roeren tot de kaas helemaal is gesmolten.
Doe er op het laatst de bieslook en de peterselie bij.
Doe de fondue over in een voorverwarmde caquelon (stenen schaal) en strooi er de versgemalen peper over.
Houd de caquelon op een réchaud of een fonduestel goed warm.

VARIATIE: DEZE OOK MET ONGEZOETE APPELSAP IPV WIJN
golfervrijdag 13 januari 2006 @ 15:55
Ziet er als een smakelijke variatie uit, dutch-mamma.
Binnenkort maar eens proberen dus.
dutch-mammavrijdag 13 januari 2006 @ 16:05
* dutch-mamma gaat nu even een paar voeten (= vele tenen) knoflook pellen...

golfervrijdag 13 januari 2006 @ 16:09
quote:
Op vrijdag 13 januari 2006 16:05 schreef dutch-mamma het volgende:
* dutch-mamma gaat nu even een paar voeten (= vele tenen) knoflook pellen...

[afbeelding]
Dan blijf ik voorlopig even uit je buurt.
Bluesvrijdag 13 januari 2006 @ 16:38
Mmmm mosterdkaas met pils lijkt me een leuk recept
Martijn_77vrijdag 13 januari 2006 @ 20:05
quote:
Op vrijdag 13 januari 2006 16:09 schreef golfer het volgende:

[..]

Dan blijf ik voorlopig even uit je buurt.
Gelukkig is geur internet nog niet uitgevonden
Blueszaterdag 14 januari 2006 @ 02:21
quote:
Op vrijdag 13 januari 2006 20:05 schreef Martijn_77 het volgende:


Gelukkig is geur internet nog niet uitgevonden
pssssttttt
dutch-mammazaterdag 14 januari 2006 @ 19:40




Bennognieklaar...
Oblivionzaterdag 14 januari 2006 @ 20:15
Zo, Dutch-mama! Dat ziet er goed uit!
Blueszaterdag 14 januari 2006 @ 20:49
Hoelaat eten we ?
dutch-mammazaterdag 14 januari 2006 @ 21:41
quote:
Op zaterdag 14 januari 2006 20:49 schreef Bluezz het volgende:
Hoelaat eten we ?
...te laat...!

*bwurk*
dutch-mammazaterdag 14 januari 2006 @ 21:43
quote:
Op zaterdag 14 januari 2006 20:15 schreef Oblivion het volgende:
Zo, Dutch-mama! Dat ziet er goed uit!
Tipje: bier-mosterdfondu kan je beter met bruinbier of belgisch bier maken ipv pils...
En een extra schep mosterd doet ook geen zeer.

Kaasfondu met appelsap was een verrassing en was eerder op dan de rest!

Voor de rest zitten we hier uit te buiken met de broekriem op de vreethaak
golferzaterdag 14 januari 2006 @ 21:44
Ziet er erg lekker uit dutch-mamma
Martijn_77zaterdag 14 januari 2006 @ 23:08
Is er nog wat over DM?
Harsh_Ladyzondag 15 januari 2006 @ 10:48
Dat is een weeshuishoeveelheid Dutch Mamma!
Gisteren zag ik bij AH voor het eerst zakjes met al geraspte kaas er in. Hoef je alleen maar in een pannetje te verwarmen stond er op. Handig voor als je haast hebt. Beetje kirsch erbij.. Klaar!
En nu nog een vriend die van kaas houdt..
dutch-mammazondag 15 januari 2006 @ 16:25
quote:
Op zaterdag 14 januari 2006 23:08 schreef Martijn_77 het volgende:
Is er nog wat over DM?
De restjes hebben we bij elkaar gedaan, en daarmee zou je nog wel een paar mensen kunnen voederen.
quote:
Op zondag 15 januari 2006 10:48 schreef Harsh_Lady het volgende:
Dat is een weeshuishoeveelheid Dutch Mamma!
Het leek hier ook net een uitgehongerd weeshuis
quote:
Gisteren zag ik bij AH voor het eerst zakjes met al geraspte kaas er in. Hoef je alleen maar in een pannetje te verwarmen stond er op. Handig voor als je haast hebt. Beetje kirsch erbij.. Klaar!
En nu nog een vriend die van kaas houdt..
HAndig en makkelijk maar ik wou ff pronken met mijn kookkunst
krakkemiekemaandag 16 januari 2006 @ 01:03
Groot gelijk D-Mamma!
Ik wed dat iedereen propvol wegging!
AHLY-ALUmaandag 16 januari 2006 @ 11:44
quote:
Op zondag 15 januari 2006 10:48 schreef Harsh_Lady het volgende:
Dat is een weeshuishoeveelheid Dutch Mamma!
Gisteren zag ik bij AH voor het eerst zakjes met al geraspte kaas er in. Hoef je alleen maar in een pannetje te verwarmen stond er op. Handig voor als je haast hebt. Beetje kirsch erbij.. Klaar!
En nu nog een vriend die van kaas houdt..
ja zakjes met geraspte kaas is echt nieuw

vooral als het 7.99 kost en er AH Excellent opstaat
dutch-mammamaandag 16 januari 2006 @ 12:41
quote:
Op maandag 16 januari 2006 11:44 schreef AHLY-ALU het volgende:

[..]

ja zakjes met geraspte kaas is echt nieuw

vooral als het 7.99 kost en er AH Excellent opstaat
laat maar dan...
Harsh_Ladymaandag 16 januari 2006 @ 17:02
Ja... maar dan heb je wel écht excellente kaas hoor!
piepstermaandag 16 januari 2006 @ 17:06
Voor dat geld ga ik net zo lief naar de kaasboer.
dutch-mammamaandag 16 januari 2006 @ 19:15
quote:
Op maandag 16 januari 2006 17:06 schreef piepster het volgende:
Voor dat geld ga ik net zo lief naar de kaasboer.
*instemmend knikt*

Ik wil het nou eenmaal liefst zelf doen. Leuk, een zakje dat (bijna) kant en klaar is, maar zo krijg ik die 20.000 recepten die ik heb, nooit uitgeprobeerd
piepsterdinsdag 17 januari 2006 @ 11:32
Ik denk dat er een verschil is tussen mensen, die gewoon lekker willen eten, en mensen die koken leuk vinden.
Ik vind koken leuk, dus bij mij komt er geen zakje m'n keuken in. Mijn vriend vindt eten leuk, en hij wil dus zo makkelijk mogelijk iets lekkers op tafel zetten.

Ieder z'n ding.
dutch-mammadinsdag 17 januari 2006 @ 11:54
Daarin heb je zeker gelijk! Het is ook zeker geen waarde-oordeel van mij, hoor!
piepsterdinsdag 17 januari 2006 @ 11:59
Van mij ook niet hoor.
Voor de mensen die wel van lekker eten houden, maar minder van koken: Ga niet naar de AH, maar naar de kaasboer, en vraag om lekkere kaasjes voor de fondue. De kaasboer heeft altijd wel een leuke tip, en vaak wil hij het ook wel even voor je raspen.
Zo-is-datdinsdag 17 januari 2006 @ 12:07
dutch-mammadinsdag 17 januari 2006 @ 12:15
Pietverdrietdinsdag 17 januari 2006 @ 12:25
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 12:07 schreef Zo-is-dat het volgende:
[afbeelding]
Obliviondinsdag 17 januari 2006 @ 12:32
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 12:15 schreef dutch-mamma het volgende:
Das een hele originele tvp, d-m....

dutch-mammadinsdag 17 januari 2006 @ 12:44
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 12:32 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Das een hele originele tvp, d-m....

...ah..!

Sorry, het was weer laat vannacht... en dan spelen de blonde genen weer op...
krakkemiekewoensdag 18 januari 2006 @ 01:55
Was het lekker allemaal?
Olewoensdag 18 januari 2006 @ 03:58
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 11:59 schreef piepster het volgende:
Van mij ook niet hoor.
Voor de mensen die wel van lekker eten houden, maar minder van koken: Ga niet naar de AH, maar naar de kaasboer, en vraag om lekkere kaasjes voor de fondue. De kaasboer heeft altijd wel een leuke tip, en vaak wil hij het ook wel even voor je raspen.
Een goede kaasboer wil het met liefde voor je raspen zelfs!
zoalshetiswoensdag 18 januari 2006 @ 04:10
ik ga het donderdag weer eten. lekker met earl grey thee.
Olewoensdag 18 januari 2006 @ 04:23
Het is eigenlijk lekkerder met thee dan met wijn. Hoewel wijn meer de gewoonte is.
Maar ik vind het altijd wel zo prettig als ik niet zo heel veel meer moet /hoef na een goede kaasfondue..
De klomp kaas in je maag merk je soms wat later
zatoichidonderdag 19 januari 2006 @ 10:54
Zo een goede kaasboer houd niet op als je over kaasfondue begint. Gisteren 1 kilo geraspte emmentaler en gruyere gekocht. Vanavond gaan we los.

Ik zie hier allemaal ingewikkelde recepten staan, maar ik heb eigenlijk gewoon de kaas, knoflook en wijn, en dan wat kruiden om het op smaak te brengen. Zijn dingen als kirsch echt nodig? Ik vind dat namelijk nogal smerig spul

Verder zijn romaatje (roma cherry tomaatjes) erg lekker in de kaasfondue, er gewoon even in laten liggen en de sterke smaak van de tomaat met kaas is echt super. Verder wil ik er stukjes komkommer bij serveren en een simpele salade. Nog andere tips om te dippen? En de broccoli moet je zeker wel eerst even koken of niet?
dutch-mammadonderdag 19 januari 2006 @ 14:47
Even broccoli tegen de kook houden tot de kleur felgroen is (minuutje of 3).
Verder heb ik tortellini gekocht (van die pastabuideltjes met vulling) en net gaar gekookt (al dente) en dat ging ook heel goed.
De tomaatjes waren erg welkom!
Kirsch heb ik ook niet gebruikt.
zatoichivrijdag 20 januari 2006 @ 10:39
Het was lekker! Toch een duidelijk verschil tussen kaasfondue van een echte kaasboer en die van de AH Ik had alleen wat moeite met het binden van de kaas met de wijn. Hoe doen jullie dat meestal?
zoalshetisvrijdag 20 januari 2006 @ 10:40
quote:
Op vrijdag 20 januari 2006 10:39 schreef zatoichi het volgende:
Het was lekker! Toch een duidelijk verschil tussen kaasfondue van een echte kaasboer en die van de AH Ik had alleen wat moeite met het binden van de kaas met de wijn. Hoe doen jullie dat meestal?
maizena en niet te lang laten koken.
piepsterzaterdag 21 januari 2006 @ 15:18
Een roux maken is lekkerder denk ik.
Pietverdrietzaterdag 21 januari 2006 @ 15:25
quote:
Op zaterdag 21 januari 2006 15:18 schreef piepster het volgende:
Een roux maken is lekkerder denk ik.
nee, een roux neemt smaak weg, das nadeel van met bloem binden.
Wat aardappel nemen, dat bind weliswaar ietwat korrelig, maar de smaak blijft mooi.
je kan ook aardappelzetmeel gebruiken, maar dan kan het een beetje slijmerig worden.
piepsterzaterdag 21 januari 2006 @ 15:33
Dat wist ik niet. Ik vind maizena altijd zo vies, dus daarom dacht ik aan een roux.
krakkemiekedinsdag 24 januari 2006 @ 01:44
@ Zatoichi: Emmenthaler of gruyere smelt niet makkelijk. Ik weet niet hoe fijn jouw kaasboer het geraspt heeft. Mijn ervaring is dat het eigenlijk wel heel fijn geraspt moet zijn, wil het een beetje smelten.
zatoichidinsdag 24 januari 2006 @ 08:44
quote:
Op dinsdag 24 januari 2006 01:44 schreef krakkemieke het volgende:
@ Zatoichi: Emmenthaler of gruyere smelt niet makkelijk. Ik weet niet hoe fijn jouw kaasboer het geraspt heeft. Mijn ervaring is dat het eigenlijk wel heel fijn geraspt moet zijn, wil het een beetje smelten.
Ze waren gewoon gerapst, vrij grof dus. Dat verklaart wel de pannekoek van kaasfondue die we over hadden op het eind Die was overigens ook erg lekker, maar het werd wel meer een broodje kaas.
Drive-rdinsdag 24 januari 2006 @ 16:54
quote:
Op dinsdag 24 januari 2006 01:44 schreef krakkemieke het volgende:
@ Zatoichi: Emmenthaler of gruyere smelt niet makkelijk. Ik weet niet hoe fijn jouw kaasboer het geraspt heeft. Mijn ervaring is dat het eigenlijk wel heel fijn geraspt moet zijn, wil het een beetje smelten.
Hm, ik neem het altijd gewoon grof geraspt, niet echt een probleem mee. Het binden doe ik soms met een beetje aardappelzetmeel, maar liever eigenlijk helemaal niet. Verder gaat er vaak naast gruyere en emmenthaler nog een savoyarde kaas bij. Maak het eigenlijk meer voor andere, ben er zelf dus niet enorm gek op...
Duveldinsdag 24 januari 2006 @ 17:07
Wij hebben één keer gepoogd zelf kaasfondue te maken, maar het was niet zo'n succes: korrelig en veel te zout. Maar voor een tweede poging zal ik zeker nog even in dit topic duiken!