Bronquote:Kaasplankje
In Frankrijk is het de gewoonste zaak van de wereld om na de maaltijd gebruik te maken van het kaasplateau of de kaasplank. Maar ook in Nederland komt dit steeds meer in.
Maar welke kazen leg ik op het kaasplateau of de kaasplank?
Voor het samenstellen van de kazen moet je in ieder geval de regel hanteren van harmonie, verscheidenheid en eenvoud. De kazen moeten goed op elkaar zijn afgestemd.
Wordt de kaas als dessert opgediend, dan adviseer ik niet meer dan 3 à 4 kaassoorten.
Hieronder geef ik u een paar voorbeelden voor een kaasplakje als dessert.
Hollands kaasplankje
Roomkaas
Kernhem
Belegen Goudse kaas
Oude Edammer kaas
Geitenkaasplankje
Zachte verse jonge geitenkaas
Zachte verse pittige geitenkaas
Harde jonge geitenkaas
Geitenkaas met kruiden
Frans kaasplankje
Brie
Chaumes
Port Salut
Roquefort
Engels kaasplankje
Cheddar
Five Counties
Huntsman
Stilton met port
Italiaans kaasplankje
Bel Paese
Magor
Taleggio
Gorgonzola
En wat zitten er dan voor kazen bij?quote:Op zondag 18 december 2005 23:20 schreef Knoekie het volgende:
Bij AH kan je ze kant en klaar kopen geloof ik
Geen idee, maar ik zie ze weleens voorbij komen.quote:Op zondag 18 december 2005 23:21 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
En wat zitten er dan voor kazen bij?
En wat ga je er aan drank bij serveren?quote:Op maandag 19 december 2005 19:51 schreef Barb het volgende:
Ik kies voor Kerst voor een combi van kazen i.p.v. een thema, omdat wij alledrie nou eenmaal een écht andere smaakvoorkeur hebben:
1) Pere Joseph
2) Harde geitenkaas met koriander
3) Roombrie
4) Gormas
Beetje geit, beetje room, beetje smaak en een beetje blauw.
Super combiquote:Op maandag 19 december 2005 00:07 schreef Thorical het volgende:
Martijn je hebt gelijk dat je je met een kaasplankje op een thema kan richten .
Maar ik zou het eerder in structuren zien dan in afkomsten. bv. een mei kaasje, een belegen beemster en een oude friesche nagelkaas.
Een glaasje oude port en mijn dag is weer kompleet.
Als laatste nemen ze een blauschimmelkaas maar die vind ik persoonlijk met een port er bij niet lekker. Ga dan liever voor de oude of extra belegen kazenquote:Op woensdag 21 december 2005 22:55 schreef Bluezz het volgende:
Hier staat een minicursus kaasplankje, stukje uit de Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/common/jsp/print/printTemplate.jsp?artId=22514881&secId=25131
Blauwe kaas met een lekkere zoete witte port erbij is echt superlekker vind ikquote:Op woensdag 21 december 2005 23:00 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Als laatste nemen ze een blauschimmelkaas maar die vind ik persoonlijk met een port er bij niet lekker. Ga dan liever voor de oude of extra belegen kazen![]()
Ga eens je hersencellen tellen joh...quote:Op woensdag 21 december 2005 23:41 schreef Knoekie het volgende:
Hebben jullie weleens die kaas met die larven op?
Goede vraag, nog niet over gedacht.quote:Op woensdag 21 december 2005 22:31 schreef Martijn_77 het volgende:
En wat ga je er aan drank bij serveren?
het bestaat volgens mij echt, heb het alleen nog nooit gegeten.quote:Op donderdag 22 december 2005 07:23 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Ga eens je hersencellen tellen joh...
Of was je daar alweer klaar mee...
In dit topic ( Port ) staan wat tips voor betaalbare ports en in dit topic ( Lekkere, niet al te dure wijn. ) staan tips over betaalbare wijnenquote:Op donderdag 22 december 2005 10:45 schreef Barb het volgende:
[..]
Goede vraag, nog niet over gedacht.
Suggesties voor een kleine beurs?
Het bestaat wel, kaas met maden.quote:Op donderdag 22 december 2005 10:47 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
het bestaat volgens mij echt, heb het alleen nog nooit gegeten.
het schijnt wel een delicatesse te zijn, kan ik me nauwelijks voorstellen ma goed.quote:Op donderdag 22 december 2005 10:54 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Het bestaat wel, kaas met maden.
Alleen ik betwijfel of dit echt lekker is op een kaasplankje en ik betwijfel ook of user het serieus bedoelde...
volgens mij is dat niet zozeer om de smaak, maar meer om de durf...quote:Op donderdag 22 december 2005 10:57 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
het schijnt wel een delicatesse te zijn, kan ik me nauwelijks voorstellen ma goed.
Da's hartstikke lekkere kaas en kan prima op een kaasplankjequote:
behoorlijk duur voor een gewone oude kaasquote:Op donderdag 22 december 2005 11:14 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Da's hartstikke lekkere kaas en kan prima op een kaasplankje
Valt wel mee als je er geen kilo's tegelijk van eet, gewoon ene stukje uit het vuistje 's avonds bij een portje, heerlijkquote:Op donderdag 22 december 2005 11:40 schreef Jessica24 het volgende:
[..]
behoorlijk duur voor een gewone oude kaas
quote:Op donderdag 22 december 2005 11:24 schreef BBQ-kip het volgende:
onsje of 100 per stuk, anders is het zoiezo teveel.
Hahahaha, grammetje of 100 dusquote:
Dat zou ik niet doen. Het kaasplankje is echt bedoeld om je spijsvertering aan het werk te zetten, zodat je je eten goed verteert. Als je daarna nog een gang gaat doen, gaat de hele bedoeling ervan verloren.quote:Op donderdag 22 december 2005 11:18 schreef PdeHoog het volgende:
Als ik een kaasplankje zeg maar tussen hoofdgerecht en nagerecht wil gaan neerzetten
Van jouw bedoeling heb ik echt nog nooit gehoord.quote:Op donderdag 22 december 2005 12:08 schreef Barb het volgende:
[..]
Dat zou ik niet doen. Het kaasplankje is echt bedoeld om je spijsvertering aan het werk te zetten, zodat je je eten goed verteert. Als je daarna nog een gang gaat doen, gaat de hele bedoeling ervan verloren.
Maar als ik alle menu-dingen zo eens lees, zou het dus wel moetenquote:Op donderdag 22 december 2005 12:08 schreef Barb het volgende:
[..]
Dat zou ik niet doen. Het kaasplankje is echt bedoeld om je spijsvertering aan het werk te zetten, zodat je je eten goed verteert. Als je daarna nog een gang gaat doen, gaat de hele bedoeling ervan verloren.
8 kiloquote:Op donderdag 22 december 2005 11:18 schreef PdeHoog het volgende:
Als ik een kaasplankje zeg maar tussen hoofdgerecht en nagerecht wil gaan neerzetten, hoeveel kaas per persoon zou ik dan ongeveer nodig hebbenUitgaande van drie soorten ? En vier man die komen eten
En wat voor soort kazen zou ik het beste kunnen gebruiken danIk was iig van plan Port erbij te gaan drinken
Of kan ik dan beter het nagerecht maar skippen
Ligt er natuurlijk aan hoe je je kaasplankje samenstelt.quote:Op donderdag 22 december 2005 14:08 schreef Jessica24 het volgende:
JA EN ALTIJD DUS EEN KAAS MET RODE, BLAUWE EN WITTE KORST KOPEN
Onzin, het kaasplankje kan ook voor het dessert of na het dessert geserveerd worden.quote:Op donderdag 22 december 2005 14:49 schreef Barb het volgende:
Het kaasplankje ís inderdaad het dessert.
Nou, dan heb je het dus behoorlijk verkeerd begrepen...quote:Maar tuurlijk, je moet er mee doen wat je zelf wilt, ik geef alleen maar aan hoe het normaal gesproken in zijn werk gaat.
Zou ik ook zeggen als ik jou wasquote:Op donderdag 22 december 2005 14:54 schreef Barb het volgende:
Jij je zin, betweter.
Doe ff normaal zegquote:Op donderdag 22 december 2005 14:08 schreef Jessica24 het volgende:
[..]
8 kilo
pff moet iedereen je alles voorzeggen? sjonge...
wij weten toch niet hoeveel jij eet!? sjongejonge... en ook geen old amsterdam kopen aub
ik word er schijtziek van...
JA EN ALTIJD DUS EEN KAAS MET RODE, BLAUWE EN WITTE KORST KOPEN
Klinkt goedquote:Op donderdag 22 december 2005 18:59 schreef Goipie2 het volgende:
PdeHoog,
je kan ook kaassouflees maken... je neemt een plak jong belegen kaas van ongeveer 1 cm dik. Je paneerd die met ei parneelmeel en evt beschuit. Die voorzichtig opbakken.
zoals iemand eerder al zei 100g pp is genoeg...
tuurlijk bij grote mannen eters kan het altijd wat meerzelfde als met vlees
liever hartig voor het zoete na-gerecht. ik ben meer van de kaas. mogen de zoetekauwen tegelijkertijd lekker smikkelen van een fijne soezentaart.quote:Op donderdag 22 december 2005 14:52 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
het kaasplankje kan ook voor het dessert of na het dessert geserveerd worden.
Mix and match baby, mix and match, just the way you like itquote:Op donderdag 22 december 2005 21:31 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
liever hartig voor het zoete na-gerecht. ik ben meer van de kaas. mogen de zoetekauwen tegelijkertijd lekker smikkelen van een fijne soezentaart.
En serveer je er dan nog een zoet nagerecht na Krakkemieke?quote:Op vrijdag 23 december 2005 02:52 schreef krakkemieke het volgende:
Ik serveer de kaas na het hoofdgerecht, lekker de wijn opmaken.
Dit jaar kook ik italiaanse gerechten voor het kerstdiner, dus ik heb ook Italiaanse kaas gekocht.
Ik ben benieuwd!
Ik zag toevallig de dag daarvoor daar iets over op NGC. Dat er werkelijk hele dorpen zijn in Frankrijk die dat opeten. Je ziet die larven bewegen. Het schijnt heel erg rommig te zijn (goh) En ja het was serieus bedoeld.quote:Op donderdag 22 december 2005 10:54 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
Het bestaat wel, kaas met maden.
Alleen ik betwijfel of dit echt lekker is op een kaasplankje en ik betwijfel ook of user het serieus bedoelde...
Wat heb je gekocht?quote:Op zaterdag 15 december 2007 14:10 schreef Perruche het volgende:
door dit topic ga ik NU naar de markt om kaas te kopen!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |