abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 18 december 2005 @ 22:50:29 #1
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33204980
quote:
Kaasplankje

In Frankrijk is het de gewoonste zaak van de wereld om na de maaltijd gebruik te maken van het kaasplateau of de kaasplank. Maar ook in Nederland komt dit steeds meer in.
Maar welke kazen leg ik op het kaasplateau of de kaasplank?
Voor het samenstellen van de kazen moet je in ieder geval de regel hanteren van harmonie, verscheidenheid en eenvoud. De kazen moeten goed op elkaar zijn afgestemd.
Wordt de kaas als dessert opgediend, dan adviseer ik niet meer dan 3 à 4 kaassoorten.
Hieronder geef ik u een paar voorbeelden voor een kaasplakje als dessert.

Hollands kaasplankje
Roomkaas
Kernhem
Belegen Goudse kaas
Oude Edammer kaas

Geitenkaasplankje
Zachte verse jonge geitenkaas
Zachte verse pittige geitenkaas
Harde jonge geitenkaas
Geitenkaas met kruiden

Frans kaasplankje
Brie
Chaumes
Port Salut
Roquefort

Engels kaasplankje
Cheddar
Five Counties
Huntsman
Stilton met port

Italiaans kaasplankje
Bel Paese
Magor
Taleggio
Gorgonzola
Bron

Welke kazen zien jullie het liefst op een kaasplankje en wat drinkje er dan bij?

Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zondag 18 december 2005 @ 22:50:40 #2
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33204988
TS trapt af

Kaasplankje
Kernhem
Old Amsterdam
Port Salut

Erbij

Een goede twany Port bijvoorbeeld een Kopke Colhieta
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33205196
kaasplankje
Old Amsterdam
Een kruidenkaas ( bieslook, mosterd enz... )
Een zeer jonge kaas


erbij
Gewoon een lekkere volle rode wijn.

Nog wat lekkere muziek op de achtergrond en een goed boek.... en mijn avond is helemaal goed.
Met goed gezelschap zelfs perfect.
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_33205459
Hoe smaakt Taleggio? En Magor + Gorgonzola lijkt me dubbelop?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_33205757
Five counties is te gek! 5 kazen in een plakje!
Alsof je brie, gryuere, st. marcellin, limburgse kaas en kernhem op elkaar stapelt........
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_33205850
lekkere roomkaas,meerdere briesoorten, oud stukje kaas ook wel lekker
en glaasje wijn.. erbij is wel lekker
maar kan ook gewoon een of andere drankje wezen
Salsa Española
pi_33205918
witte kaas
pi_33205950
Brie en camembert + bier
  zondag 18 december 2005 @ 23:17:50 #9
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_33206007
ik doe meer de echte stinkkazen en vooral veel schimmelkazen. maar een fijn blokje gryere en emmenthal plus old amsterdam is niet mis. ik haal deze bij johan kaas op de kuip. ben je voor de drie laatst opgenoemde kazen per 500 gram 3,50 euro kwijt. klinkt cheap, maar zijn kazen zijn heerlijk én goekoop. probeer ook eens zijn boeren kaas.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_33206088
Bij AH kan je ze kant en klaar kopen geloof ik
  zondag 18 december 2005 @ 23:21:49 #11
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33206145
quote:
Op zondag 18 december 2005 23:20 schreef Knoekie het volgende:
Bij AH kan je ze kant en klaar kopen geloof ik
En wat zitten er dan voor kazen bij?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33206229
ja, ik zie soms rare combiinaties.....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_33206252
quote:
Op zondag 18 december 2005 23:21 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

En wat zitten er dan voor kazen bij?
Geen idee, maar ik zie ze weleens voorbij komen.
  maandag 19 december 2005 @ 00:07:20 #14
97745 Thorical
finding a way
pi_33207551
Martijn je hebt gelijk dat je je met een kaasplankje op een thema kan richten .
Maar ik zou het eerder in structuren zien dan in afkomsten. bv. een mei kaasje, een belegen beemster en een oude friesche nagelkaas.
Een glaasje oude port en mijn dag is weer kompleet.
pi_33207859
Ik zou een hollands plankje wel weten....
Ik ga nu zoeken naar italiaanse kaas
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 19 december 2005 @ 02:35:38 #16
9902 Lestat
the vampire...
pi_33210147
Bij Albert Heijn hebben we 2 soorten kaasplankjes, helaas (?) allebei met franse kaasjes. Weet niet precies welke kaasjes, maar 1 van de plankjes heeft 4 soorten en een zakje biscuitjes, en het andere heeft 3 soorten en een flesje Warre's port.
Memento Mori
pi_33213645
Kaasplankjes...blargh
JOHNNY HEITINGA
pi_33215526
Ah...een topic over kaasplankjes. Zat me van het weekend al te bedenken of ik er eentje zou starten Ik wil met kerst nl. een kaasplankje in het diner tussenvoegen en had eerlijk gezegd geen idee hoe je zo'n plankje samenstelt.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  maandag 19 december 2005 @ 13:42:50 #19
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_33215785
Yum, vooral met oude brokkelkaas. En dan een heerlijk rood wijntje of port erbij
Vampire Romance O+
  maandag 19 december 2005 @ 14:35:08 #20
26663 Paperclipjes
Nietjes zijn voor mietjes
pi_33216895
niet meer op een houten plankje :-(

Goede kaas eet ik het liefste zo puur mogelijk. Dus geen verschillende soorten door elkaar, geen druiven, of brood, geen drank met sterke smaak als port of wijn. Gewoon een glas water.
Lancia Ypsilon Platinum (alles incl. wieldoppen)!
  maandag 19 december 2005 @ 19:51:59 #21
3498 Barb
Graduated Fool
pi_33223734
Ik kies voor Kerst voor een combi van kazen i.p.v. een thema, omdat wij alledrie nou eenmaal een écht andere smaakvoorkeur hebben:

1) Pere Joseph
2) Harde geitenkaas met koriander
3) Roombrie
4) Gormas

Beetje geit, beetje room, beetje smaak en een beetje blauw.
When it goes I feel the crush
When I rush it hits me
  woensdag 21 december 2005 @ 22:31:32 #22
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33290898
quote:
Op maandag 19 december 2005 19:51 schreef Barb het volgende:
Ik kies voor Kerst voor een combi van kazen i.p.v. een thema, omdat wij alledrie nou eenmaal een écht andere smaakvoorkeur hebben:

1) Pere Joseph
2) Harde geitenkaas met koriander
3) Roombrie
4) Gormas

Beetje geit, beetje room, beetje smaak en een beetje blauw.
En wat ga je er aan drank bij serveren?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33291903
quote:
Op maandag 19 december 2005 00:07 schreef Thorical het volgende:
Martijn je hebt gelijk dat je je met een kaasplankje op een thema kan richten .
Maar ik zou het eerder in structuren zien dan in afkomsten. bv. een mei kaasje, een belegen beemster en een oude friesche nagelkaas.
Een glaasje oude port en mijn dag is weer kompleet.
Super combi

Hier staat een minicursus kaasplankje, stukje uit de Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/common/jsp/print/printTemplate.jsp?artId=22514881&secId=25131
  woensdag 21 december 2005 @ 23:00:12 #24
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33292092
quote:
Op woensdag 21 december 2005 22:55 schreef Bluezz het volgende:
Hier staat een minicursus kaasplankje, stukje uit de Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/common/jsp/print/printTemplate.jsp?artId=22514881&secId=25131
Als laatste nemen ze een blauschimmelkaas maar die vind ik persoonlijk met een port er bij niet lekker. Ga dan liever voor de oude of extra belegen kazen
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 21 december 2005 @ 23:34:51 #25
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_33293654
Ik vind Vacheron Mont d'Or echt geweldig lekker, 10 minuutjes in de oven en lepelen maar. Hmmmm!
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
pi_33293927
Hebben jullie weleens die kaas met die larven op?
  donderdag 22 december 2005 @ 07:21:49 #27
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33298829
quote:
Op woensdag 21 december 2005 23:00 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Als laatste nemen ze een blauschimmelkaas maar die vind ik persoonlijk met een port er bij niet lekker. Ga dan liever voor de oude of extra belegen kazen
Blauwe kaas met een lekkere zoete witte port erbij is echt superlekker vind ik
Wat zou jij drinken bij een blauw kaasje?

Ik vind het trouwens heel jammer zoals sommige mensen rode wijn met heel veel tannines en power drinken bij hele lichte, subtiele kaasjes, dan proef je gewoon 90 % niet... da's toch zonde?
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 22 december 2005 @ 07:23:05 #28
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33298835
quote:
Op woensdag 21 december 2005 23:41 schreef Knoekie het volgende:
Hebben jullie weleens die kaas met die larven op?
Ga eens je hersencellen tellen joh...
Of was je daar alweer klaar mee...
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33298890
trappistenkaas met een blond of trippel
  donderdag 22 december 2005 @ 07:39:49 #30
117776 OFfSprngr
Meest boze Punker van Fok!
pi_33298917
Hmm, jonge kaas en knoflookkaas.
You must learn to live with your own conscience, your own morality, your own decision, your own self. You alone can do it. There is no authority but yourself!
http://www.last.fm/user/OFfSprngr
.
.
  donderdag 22 december 2005 @ 10:45:19 #31
3498 Barb
Graduated Fool
pi_33301826
quote:
Op woensdag 21 december 2005 22:31 schreef Martijn_77 het volgende:
En wat ga je er aan drank bij serveren?
Goede vraag, nog niet over gedacht.
Suggesties voor een kleine beurs?
When it goes I feel the crush
When I rush it hits me
pi_33301878
quote:
Op donderdag 22 december 2005 07:23 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Ga eens je hersencellen tellen joh...
Of was je daar alweer klaar mee...
het bestaat volgens mij echt, heb het alleen nog nooit gegeten.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  donderdag 22 december 2005 @ 10:51:08 #33
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33301976
quote:
Op donderdag 22 december 2005 10:45 schreef Barb het volgende:

[..]

Goede vraag, nog niet over gedacht.
Suggesties voor een kleine beurs?
In dit topic ( Port ) staan wat tips voor betaalbare ports en in dit topic ( Lekkere, niet al te dure wijn. ) staan tips over betaalbare wijnen
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 22 december 2005 @ 10:54:28 #34
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33302067
quote:
Op donderdag 22 december 2005 10:47 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

het bestaat volgens mij echt, heb het alleen nog nooit gegeten.
Het bestaat wel, kaas met maden.
Alleen ik betwijfel of dit echt lekker is op een kaasplankje en ik betwijfel ook of user het serieus bedoelde...
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33302122
quote:
Op donderdag 22 december 2005 10:54 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Het bestaat wel, kaas met maden.
Alleen ik betwijfel of dit echt lekker is op een kaasplankje en ik betwijfel ook of user het serieus bedoelde...
het schijnt wel een delicatesse te zijn, kan ik me nauwelijks voorstellen ma goed.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_33302126
Ik heb meestal thuis oude kaas (old amsterdam) brie, camembert en kruidenkaas. Maar wanneer ik uiteten ga, laat ik me liever verrassen. Ik hou niet zo van schimmelkaas, of in ieder geval niet om zelf te kopen, maar wanneer het me voorgeschoteld wordt kan ik er wel van genieten. (beetje vreemd)

lekkerst erbij vind ik een lichte rode wijn of een droge witte wijn. Om dezelfde reden als hierboven staat. Ik vind het zonde om mijn kaas te laten 'verpesten' door een zware wijn. En port vind ik een beetje té. maar dat is weer hetzelfde als met die schimmelkaas. Als ik het voorgeschoteld krijgt, is het geen enkel probleem om het op te krijgen. Iemand daar ook last van?
pi_33302145
quote:
Op donderdag 22 december 2005 10:57 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

het schijnt wel een delicatesse te zijn, kan ik me nauwelijks voorstellen ma goed.
volgens mij is dat niet zozeer om de smaak, maar meer om de durf...
  donderdag 22 december 2005 @ 11:00:38 #38
33549 Thomasumo
User 33549 reporting for
pi_33302196
Iemand hier bekend met de rochebaron? Heerlijke schimmelkaas die mijns inziens op veel te weinig kaasplankjes terugkomt. Een verassend zachte blauwe kaas, heeeeeeerlijk
I am SO omniscient that if there were to be two omnisciences, I'd be both!
pi_33302537
old amsterdam
  donderdag 22 december 2005 @ 11:13:46 #40
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33302589
Ik heb alle supermarktkaasjes wel gegeten
Enige wat ik vies vind is die Chaumes, met dat vieze plastic-achtige korst

Maar qua wijn kun je wel zeggen:
Zacht smaak kaas --> lichte smaak wijn/drank (sherry of port of wat dan ook)
Heftige smaak kaas --> pittige wijn/drank

Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 22 december 2005 @ 11:14:14 #41
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33302604
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:12 schreef Jessica24 het volgende:
old amsterdam
Da's hartstikke lekkere kaas en kan prima op een kaasplankje
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33302704
Als ik een kaasplankje zeg maar tussen hoofdgerecht en nagerecht wil gaan neerzetten, hoeveel kaas per persoon zou ik dan ongeveer nodig hebben Uitgaande van drie soorten ? En vier man die komen eten

En wat voor soort kazen zou ik het beste kunnen gebruiken dan Ik was iig van plan Port erbij te gaan drinken Of kan ik dan beter het nagerecht maar skippen
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  donderdag 22 december 2005 @ 11:24:21 #43
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33302854
Ik zou 3 kleine kaasjes nemen, onsje of 100 per stuk, anders is het zoiezo teveel.
Betwijfel of je het allemaal op eet, maar dat geeft niet (kan het de volgende dagen nog op maken).
Wel van tevoren uit de koeling halen, koude kaas is zonde van de smaak.

Als je port erbij wil drinken heb je vrij sterk smakende kazen nodig, lekker, alleen het nadeel is dat je dan zoveel smaken in je mond hebt, dat je het dessert niet meer proeft na het kaasplankje.
Ik zou persoonlijk gaan voor zachtere kaasjes en een lichtere wijnsoort, dan komt je dessert ook helemaal mooi uit
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33303286
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:14 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Da's hartstikke lekkere kaas en kan prima op een kaasplankje
behoorlijk duur voor een gewone oude kaas
  donderdag 22 december 2005 @ 11:42:31 #45
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33303335
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:40 schreef Jessica24 het volgende:

[..]

behoorlijk duur voor een gewone oude kaas
Valt wel mee als je er geen kilo's tegelijk van eet, gewoon ene stukje uit het vuistje 's avonds bij een portje, heerlijk

Of eet je alleen van die merkloze kilokaas van de supermarkt?
Die gebruik ik persoonlijk alleen om mee te gratineren en om tosti's mee te maken
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33303351
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:24 schreef BBQ-kip het volgende:
onsje of 100 per stuk, anders is het zoiezo teveel.


Dank voor de tips iig
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  donderdag 22 december 2005 @ 11:43:32 #47
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33303362
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:43 schreef PdeHoog het volgende:

[..]



Dank voor de tips iig
Hahahaha, grammetje of 100 dus
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 22 december 2005 @ 12:08:42 #48
3498 Barb
Graduated Fool
pi_33304003
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:18 schreef PdeHoog het volgende:
Als ik een kaasplankje zeg maar tussen hoofdgerecht en nagerecht wil gaan neerzetten
Dat zou ik niet doen. Het kaasplankje is echt bedoeld om je spijsvertering aan het werk te zetten, zodat je je eten goed verteert. Als je daarna nog een gang gaat doen, gaat de hele bedoeling ervan verloren.
When it goes I feel the crush
When I rush it hits me
  donderdag 22 december 2005 @ 12:23:12 #49
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33304357
quote:
Op donderdag 22 december 2005 12:08 schreef Barb het volgende:

[..]

Dat zou ik niet doen. Het kaasplankje is echt bedoeld om je spijsvertering aan het werk te zetten, zodat je je eten goed verteert. Als je daarna nog een gang gaat doen, gaat de hele bedoeling ervan verloren.
Van jouw bedoeling heb ik echt nog nooit gehoord.
Mijn "bedoeling" van ene kaasplankje is dat het lekker is, meer niet en bij mij komt hij dus gewoon lekker voor het dessert als ik dat wil
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33304374
quote:
Op donderdag 22 december 2005 12:08 schreef Barb het volgende:

[..]

Dat zou ik niet doen. Het kaasplankje is echt bedoeld om je spijsvertering aan het werk te zetten, zodat je je eten goed verteert. Als je daarna nog een gang gaat doen, gaat de hele bedoeling ervan verloren.
Maar als ik alle menu-dingen zo eens lees, zou het dus wel moeten Of het kaasplankje idd als dessert beschouwen (maar dan krijg ik muiterij bij het kerstdiner )
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')