abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 10 december 2005 @ 10:23:17 #1
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32965541
Alleerst wat informatie over mijn favoriete drank:
quote:
Soorten Port

Vintage-port
Vintage-port is altijd beschouwd als premium-port, maar omdat deze port eerst lange tijd moet rijpen, is het, afgezien van de kosten, een wijn voor zeer speciale gelegenheden. Voor andere gelegenheden is "late bottled vintage-port" de oplossing. Deze portsoort is van één oogstjaar en wordt praktisch elk jaar gemaakt. De wijn wordt vier tot zes jaar in vaten gerijpt voordat hij wordt gebotteld en is tegen die tijd veel beter gefilterd en gestabiliseerd dan vintage-port.

Vintage-port is niet zomaar een port, maar een rode port van een bijzonder goed oogstjaar, afkomstig van de beste wijngaarden. Hij staat aan de top van de porthiėrarchie.

De portexpeditiebedrijven of de eigenaren van de quinta’s kunnen aangeven of hun port tot een Vintage-port uitgeroepen wordt, maar de uiteindelijke beslissing wordt genomen door het Port Instituut in Porto. In de praktijk blijkt dat gemiddeld één keer in de drie jaar een port het predikaat Vintage krijgt. Vintage-port moet gebotteld worden tussen 1 juli van het tweede jaar en 30 juni van het derde jaar na de oogst, waarna het rijpingsproces nog tientallen jaren in beslag neemt. Jonge Vintage-port is dieppaars van kleur, heeft veel tannines (verschillende stoffen, afkomstig uit de druivenschillen, die een stroeve sentatie op de tong veroorzaken en die zeer belangrijk zijn voor de houdbaarheid) en is krachtig en fruitig van smaak. Dat fruitige verdwijnt met de jaren, de kleur verandert naar licht paarsrood, de tannine wordt bitter en pas na zo’n 20 jaar in de lodges bereikt de wijn zijn hoogtepunt.

Crusted-port
Crusted-port is altijd een specialisatie geweest van de Britse wijnhandel. De autoriteiten in Porto hebben hem nooit erkend, maar de crusted-port is een zeer goede ruby-port. Het is een blending van twee of drie verschillende oogsten die jong wordt gebotteld. Een kenmerk van deze port is dat hij droesem (bezinksel) vormt, waardoor decanteren vereist is. Decanteren is het overschenken van de wijn in een andere fles, zodat het bezinksel in de eerste fles achterblijft.

Het grootste gedeelte van de geproduceerde port is de gewone ruby, de witte port en de tawny. Ruby is een redelijk volle wijn, die geblend is met betrekkelijk jonge wijnen. Het heeft een rijke kleur, is fruitig en zoet. Witte port wordt, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van witte druiven. In tegenstelling tot de andere ports ondergaan de witte de volledige gisting, voordat de wijnbrandewijn wordt toegevoegd. Vroeger waren de witte ports zoet of zelfs heel zoet zonder de finesse van de rode ports. Later heeft men dan ook droge witte ports geļntroduceerd. De tawny-port is ook een blending van verschillende oogsten van verschillende jaren. Deze lichtgekleurde, delicate port is niet zo zwaar als de vintage-port of de crusted-port.

Rijpen
Portwijn kan op twee manieren rijpen, namelijk op hout of in de fles. Als de wijn op hout rijpt dan moet het dikwijls overgegoten worden in andere vaten en wordt er - indien nodig - een jongere wijn aan toegevoegd. Tijdens het rijpen zijn een paar factoren heel belangrijk: de kwaliteit van de oogst, het onderhoud van de vaten, het luchten van de wijn tijdens het wijnverlaten (wijn uit het ene vat in het andere laten lopen), het compenseren van de geėvaporeerde alcohol en de ‘refresco’ van de portwijn. ‘Refresco’ is de toevoeging van een klein percentage jonge wijn. De karakteristiek die het meest verandert tijdens het rijpen op hout is de kleur. Bij rode wijnen wordt de kleur geleidelijk zachter en bij witte wijnen gebeurt het tegenovergestelde: deze worden donkerder van kleur.

De portwijnen die in de fles rijpen zijn de Vintage-port en de Late Bottled-port. De reden hiervoor is dat deze twee ports van zo’n hoge kwaliteit zijn dat ze niet in aanraking mogen komen met lucht. Deze wijnen gaan respectievelijk voor het derde jaar en tussen de vier en zes jaar de fles in. Voor het bottelen, rijpen deze wijnen gewoon op hout. De flessen dienen liggend in het donker bewaard te worden bij een constante temperatuur. Hierdoor behouden de wijnen hun oorspronkelijke karakteristieken, zoals kleur en smaak.

Eten en port
Welk eten past bij port? Een klassieke combinatie is port met stilton, omdat de sterke smaak van de wijn goed past bij de scherpe smaak van de kaas. Dit is de sleutel voor elke combinatie: er moet worden gekeken naar de intensiteit van de smaak. In de Douro serveert men lokale kaas, vergelijkbaar met edammer, met kweepeergelei (marmelade). De zoetscherpe combinatie laat zich zeer goed combineren met de zoetheid van port. Ondanks de zoete smaak past port niet goed bij de meeste desserts. Port is bijna nooit extreem zoet,vandaar dat hij naast de zoetheid van een dessert een dunne, wrange smaak zou kunnen krijgen.
Er zijn ook veel voorafjes die goed passen bij gekoelde tawny of witte port. Favorieten zijn gerookte ham, zoals serrano- en parmaham, salami en soortgelijke worstsoorten.
Wees niet bang om te experimenteren. Ontelbare hartige gerechten hebben een zoete component waardoor ze goed passen bij de zoete smaak van port…
Bron

Zelf hou ik van een twany port met daarbij een kaasplakje en / of wat olijven.

Zijn er nog meer Port liefhebbers op Fok?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_32982821
Voor zover ik weet past een tawny beter bij Stilton dan een ruby?
Verder drink ik het als aperitief, wekt mijn eetlust op ja.
Maar dat doet een droge sherry ook, lol
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 10 december 2005 @ 23:38:48 #3
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_32983145
Ik heb thuis nog een fles Kopke Colheita port uit 1974 liggen..moet nog steeds een goede reden hebben om 'm open te maken want volgens mij smaakt dat heerlijk, 31 jaar oude port!
pi_32983276
MAAK een reden, dacht ik zo......
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 11 december 2005 @ 21:50:56 #5
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32999652
Heb zelf ooit een Port van 20 jaar mogen proeven en die smaakbeleving is echt fantastisch. Die van een nog oudere Port moet nog beter zijn.

Ben zelf opzoek naar een Port van 1977 welke ik dan wil bewaren tot dat ik 50 wordt.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_32999746
Wij hebben vorig jaar in Verviers, Belgie een gedeelte van een huis gehuurd van een NL echtpaar, die ook een huis in Portugal hebben.
Hij kwam aan het eind van onze vakantie uit Portugal met heel veel flessen zelfgemaakte boeren-port.
Nog nooit zulke heeeeeerlijke zachte port geproefd!!
Terwijl het dus hele jonge port is.
  zondag 11 december 2005 @ 21:56:54 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32999849
Wat moet ik me voorstellen bij boeren-port? Op kleine schaal gemaakt enzo?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_32999916
Ja gewoon voor zichzelf, hij noemde het boerenport.
Het kan rijpen in de fles, maar ook jong gedronken worden. Wat wij dus deden
  maandag 12 december 2005 @ 07:05:17 #9
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33006485
Port

Mijn vader had een keer voor de kerst een 30-40 jarige port meegenomen (weet ik niet meer precies).
Superzacht was die, echt zooo lekker
En zo heb ik dus port leren drinken, lekkerste drankje wat er is
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33009146
Yep, tawny here...
Hoe ouder de port, hoe lekkerder (meestal), maar ook hoe duurder (bijna altijd).
Heerlijke drank.....
  maandag 12 december 2005 @ 14:04:52 #11
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_33013770
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed)

Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 12 december 2005 @ 19:25:25 #12
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33023218
quote:
Op maandag 12 december 2005 14:04 schreef Chielus het volgende:
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed)
Dat kun je wel zeggen met een Colhieta of Late Bottled
quote:
Op maandag 12 december 2005 14:04 schreef Chielus het volgende:
Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn.
Ik weet de slijter waar ik altijd kom kan ze ook bestellen alleen ze zijn wel aan de prijs
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 13 december 2005 @ 01:13:56 #13
9902 Lestat
the vampire...
pi_33033782
Ik was altijd benieuwd hoe port smaakte, en toen kocht ik een keer een fles Warre's ruby port in de supermarkt, maar dat viel tegen...vieze, weeige zoete smaak. Bah!
Memento Mori
  dinsdag 13 december 2005 @ 01:19:18 #14
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33033851
Probeer eens een Tawney, die zijn niet zo zoet.
En witte port is ook zalig, weer heel anders dan de tawney en de ruby. Misschien is ruby wel egwoon niet jouw ding, kan toch?
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 13 december 2005 @ 01:28:29 #15
9902 Lestat
the vampire...
pi_33033959
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles...
Memento Mori
pi_33034068
Ligt eraan wat je wil proeven... voor 5 euro heb je dat hoor.... In veel supermarkten, probeer het merk Sea Lord...
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 13 december 2005 @ 02:47:13 #17
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_33034627
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 01:28 schreef Lestat het volgende:
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles...
Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 į 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port?
Ik zou rustig 20-30 euro of meer uitgeven voor een goede fles drank, maar misschien ben ik te kieskeurig.
Aan mijn financiėn kan het niet liggen, op het moment ligt het rond het minimum, maar zelfs dan..
Ik geef gewoon liever iets meer uit aan ietswaarvan ik zeker weet dat ik het goed/lekker/mooi/etc. vind dan dat ik genoegen met nemen met mindere kwaliteit.
Met eten en restaurants precies zo trouwens..
  dinsdag 13 december 2005 @ 08:12:45 #18
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33035641
Ik drink niet vaak alcohol en ook niet vaak port, maar als ik port drink, wil ik wel lekkere drinken en geef ik dus ook wat meer uit aan een fles.
Om te experimenteren echter, zou ik een iets goedkopere fles nemen, die van de HEMA bijvoorbeeld zijn prima.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 13 december 2005 @ 10:00:26 #19
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33037028
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 02:47 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 į 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port?
De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 19 december 2005 @ 23:40:00 #20
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33232541
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 10:00 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af
Gevonden het is Ferreira Port

Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 21 december 2005 @ 22:51:38 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33291722
Nog wat links naar Port merken:
Kopke
Ferreira
Sandeman
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 22 december 2005 @ 11:02:58 #22
112879 MarkDeMagiėr
Magic is only a Mark away
pi_33302256
Heb gisteren bij de kaasboer een stuk Cheddar met blauwe Stilton gekocht (in lagen gelegd zeg maar) en in die Cheddar hadden ze een fles port leeg laten lopen... Goddelijk!
Moppies rule the world...
  donderdag 22 december 2005 @ 11:09:48 #23
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33302457
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 22 december 2005 @ 14:53:32 #24
112879 MarkDeMagiėr
Magic is only a Mark away
pi_33309472
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:09 schreef BBQ-kip het volgende:
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker
Dan zal dat hier waarschijnlijk ook wel het geval zijn. stilton en cheddar waren al samen tot 1 kaas gemaakt. errug goed in ieder geval
Moppies rule the world...
  donderdag 22 december 2005 @ 14:57:00 #25
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33309598
Lijkt me ook wel een goeie combi ja
Volgende keer maar weer eens kopen (dan plak ik het zelf wel op elkaar ), nu nog teveel kaasjes in huis, moeten eerst op
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')