quote:
Internet goed voor onafhankelijke platenlabels
Door Harm Hilvers - woensdag 28 december 2005 - 13:43 - Bron: C|Net - Views: 7.952
In 2005 is de gecombineerde verkoop van cd's en digitale muziekalbums gedaald met 8 procent, zo is te vinden in de Nielsen SoundScan-rapporten. Tegelijkertijd is de verkoop van losse nummers via het internet in vergelijking met vorig jaar gestegen met 150 procent naar 320 miljoen tracks. Deze stijging was echter onvoldoende groot om de afname van het aantal verkochte albums te compenseren en de totale muziekmarkt is daardoor gekrompen met minstens 5 procent, afhankelijk van de gebruikte rekenmethode. Het zijn echter met name de grote muziekmaatschappijen wier omzet en afzet afnemen, onafhankelijke platenlabels doen het namelijk erg goed. Gedurende het afgelopen jaar was 18 procent van de verkochte albums er een van een indie. Wanneer enkele grote onafhankelijke labels, die hun marketing hebben uitbesteed aan de gewone muziekmaatschappijen, meegeteld worden komt dit percentage zelfs op 27 procent, zo schrijft C|Net op zijn site.
Mannetje met microfoonDe voornaamste reden voor het succes van de onafhankelijke platenlabels is de opkomst van het internet. Vroeger was het zo dat potentiėle kopers vrijwel volledig afhankelijk waren van de radio, muziekzenders op televisie en een verdwaalde alternatievemuziekwinkel om muziek te ontdekken. Aangezien de muzikale content voor zowel de radio als de televisie veelal geleverd wordt door de grote platenmaatschappijen, waren er weinig mogelijkheden andere muziek te leren kennen. Met de komst van internet hebben consumenten echter de mogelijkheid gekregen om zelf op zoek te gaan naar interessante muziek. Dit heeft er al voor gezorgd dat de onafhankelijke platenlabels samen groter zijn dan twee van de Big Four, namelijk Warner Music en EMI. Om de groei vast te houden en het marktaandeel uit te breiden, zijn er al plannen gesmeed om als indies meer samen te werken.
Volgens de grote muziekmaatschappijen heeft de groei van de indies echter meer te maken met de consolidatie van de Big Four en minder met een goede marketing van de kleinere labels. Dit wordt bevestigd door het feit dat de indies in 2005 in totaal minder albums, zowel analoge als digitale, verkochten dan vijf jaar geleden. De grotere muziekuitgevers menen dan ook dat de onafhankelijke labels enkele jaren achter de grotere bedrijven aanhinken en dat hun groei wel weer zal afnemen. Daarnaast maken de grote maatschappijen steeds meer gebruik van marketingtechnieken die eerder vooral door de onafhankelijke werden gebruikt. Hier staat echter tegenover dat de muziek van de indies steeds vaker gebruikt wordt in tv-programma's en dat het steeds eenvoudiger wordt de alternatieve muziek aan te schaffen in gewone winkels of via internet. De toekomst zal dus moeten uitwijzen of er sprake is van een tijdelijke toename of dat de indies hun marktaandeel definitief hebben veilig gesteld.
Wel interessant stukje dat ik even van Tweakers gejat heb. Ik wil er geen discussie over aanzwengelen of zo (ben veel te lui om er inhoudelijk op in te gaan
![]()
), maar het is wel interessant.