Of enige andere krachten (raketmotor, afstotende magneten etc.) die er tegenin werken.quote:Op vrijdag 30 december 2005 01:17 schreef DionysuZ het volgende:
Als die twee objecten verder door geen enkel zwaartekrachtveld beinvloedt worden zullen ze gewoon naar elkaar toe 'vallen'
mjahquote:Op vrijdag 30 december 2005 01:23 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Of enige andere krachten (raketmotor, afstotende magneten etc.) die er tegenin werken.
Hoe verklaar je dat als zwaartekracht een kromming van de ruimtetijd is?quote:Op vrijdag 30 december 2005 01:17 schreef DionysuZ het volgende:
Als die twee objecten verder door geen enkel zwaartekrachtveld beinvloedt worden zullen ze gewoon naar elkaar toe 'vallen'
Kijk es naar blz 97 tot 101 ofzo van dit dictaat, klik over waarom het logisch klinkt om zwaartekracht zo te bekijken.Op blz 87 staat een plausibel argument voor waarom "de relatieve versnelling tussen 2 objecten afhangt van de kromming van het oppervlak waar die 2 objecten zich op bevinden". Op die vraag over de snelheidsafhankelijk kom ik later, moet nu wegquote:Op donderdag 29 december 2005 21:19 schreef Modwire het volgende:
Als de zwaartekracht beschreven wordt als een buiging van de ruimte, dan zou je verwachten dat de afbuiging die de baan van een voorwerp ondergaat als dat voorwerp zich in een zwaartekrachtsveld bevindt niet af hangt van de snelheid van dat voorwerp. Ofwel als de aarde zou vertragen, dan zou de baan rond de zon gelijk blijven.
Mijn vraag, wat klopt hier niet aan?![]()
Verder snap ik niet hoe je aantrekkingskracht tussen 2 niet bewegende objecten wilt beschrijven als buiging van de ruimte..
ik neem een volledig glad rubberen laken en leg daar twee loden kogels op op een afstand van 1 meter van elkaar. Wat doen de kogels? Ze deuken het laken in waardoor ze naar elkaar toe rollen.quote:Op vrijdag 30 december 2005 11:56 schreef Modwire het volgende:
[..]
Hoe verklaar je dat als zwaartekracht een kromming van de ruimtetijd is?
Ter verduidelijkingquote:Op vrijdag 30 december 2005 14:04 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
ik neem een volledig glad rubberen laken en leg daar twee loden kogels op op een afstand van 1 meter van elkaar. Wat doen de kogels? Ze deuken het laken in waardoor ze naar elkaar toe rollen.
Waarom rollen ze naar elkaar toe als het laken gedeukt wordt? vanwege de zwaartekrachtquote:Op vrijdag 30 december 2005 14:04 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
ik neem een volledig glad rubberen laken en leg daar twee loden kogels op op een afstand van 1 meter van elkaar. Wat doen de kogels? Ze deuken het laken in waardoor ze naar elkaar toe rollen.
Omdat ze altijd rechtdoor willen, maar door het gedeukte rubber 'gevangen' worden.quote:Op vrijdag 30 december 2005 14:57 schreef Modwire het volgende:
[..]
Waarom rollen ze naar elkaar toe als het laken gedeukt wordt? vanwege de zwaartekracht![]()
Ze willen niet naar beneden, je vergeet de 3de dimensie.quote:Op vrijdag 30 december 2005 17:01 schreef Modwire het volgende:
Ze willen niet rechtdoor want ik heb het over niet bewegende objecten, in de analogie met het gedeukte laken zorgt de zwaartekracht ervoor dat ze naar elkaar toe rollen, niet het deuken zelf, of zou het in 'de ruimte' hetzelfde effect hebben denk je? Ze willen naar beneden, en het ingedeukte deel ligt nou eenmaal lager.
Dat snap ik, maar in drie dimensies is er toch niet echt sprake van 'beneden'.quote:Op vrijdag 30 december 2005 17:17 schreef Koekepan het volgende:
Natuurlijk willen ze wel naar beneden. Stel maar eens een bewegingsvergelijking op voor die bowlingballen. Ze rollen de richting op waarlangs ze het steilst naar beneden bewegen.
Ik verklaar waarom 2 ballen op een rubberen laken naar elkaar rollen.quote:Op vrijdag 30 december 2005 17:11 schreef Quarks het volgende:
[..]
Ze willen niet naar beneden, je vergeet de 3de dimensie.
Klopt ja, ik dacht meer aan de analogie met twee planeten dan aan de ballen op het rubber oppervlak op aarde.quote:Op vrijdag 30 december 2005 17:30 schreef Modwire het volgende:
[..]
Ik verklaar waarom 2 ballen op een rubberen laken naar elkaar rollen.
Als je de proef met het rubberen laken zonder zwaartekracht zou uitvoeren zouden ze niet naar elkaar toe rollen.
Het heeft weinig te maken met "beneden" of klassieke potentialen. Het ligt meer aan het feit dat een axioma in de algemene rel.theorie is, dat deeltjes geodeten volgen, als er geen krachten op werken. ( en zwaartekracht is geen kracht in deze context! ) Het pad van een geodeet wordt gegeven door een differentiaalvergelijking, en hangt af van je metriek. Die metriek is het basiselement van de Riemanntensor, en de Riemanntensor wordt gebruikt om de Einsteintensor te construeren. Deze tensor is dan weer evenredig met de energie-momentumtensor. ( de tensoren vliegen je om de orenquote:Op vrijdag 30 december 2005 17:25 schreef Quarks het volgende:
[..]
Dat snap ik, maar in drie dimensies is er toch niet echt sprake van 'beneden'.
Een voorstelling maken van de echte driedimensionele situatie is een stuk moeilijker in deze analogie.
Nee, het is " het kortste pad op een manifold". Je kunt dit natuurlijk een stuk rigoreuzer definieren, maar dan moet je weten wat het begrip parallel transporteren betekent. De geodetische vergelijking zelf :quote:Op vrijdag 30 december 2005 18:40 schreef Quarks het volgende:
Aha!
Ik dacht dat een geodeet een landmeetkundige was?
Interessant, maar een geodeet is dus ook een landmeetkundige.quote:Op vrijdag 30 december 2005 18:45 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Nee, het is " het kortste pad op een manifold". Je kunt dit natuurlijk een stuk rigoreuzer definieren, maar dan moet je weten wat het begrip parallel transporteren betekent. De geodetische vergelijking zelf :
[afbeelding]
![]()
Die hoofdletter gamma die je ziet is de zogenaamde "connectie" van je ruimte-tijd, het geeft de structuur aan ( onder andere hoe je tensorieel afgeleides kunt nemen ) De tau is de parametrisatie ( je wilt tenslotte een manier uitzoeken om paden te beschrijven, en dat doe je door een parameter ). Voor een vlakke ruimte is die connectie 0 omdat de kromming 0 is, en je krijgt dat de 2e afgeleide van je vector 0 is; dat levert een constante lijn op.
Ohwja, ook natuurlijkquote:Op vrijdag 30 december 2005 18:52 schreef Quarks het volgende:
[..]
Interessant, maar een geodeet is dus ook een landmeetkundige.
Jij met je toevoegen, het voorkomt gewoon misverstanden.quote:Op vrijdag 30 december 2005 18:59 schreef Koekepan het volgende:
Dat voegt inderdaad wel weer een boel toe, Quarks..
Einstein zelf zegt het ook in zijn boek.quote:Op zondag 1 januari 2006 23:46 schreef Haushofer het volgende:
versnellingen in de speciale relativiteitstheorie
Nog een aardige site die je vertelt hoe versnellingen transformeren. Ik zie trouwens met google ook aardig wat sites die claimen dat de SRT geen versnellingen kan behandelen.
Welk boek, en waar dan?quote:Op dinsdag 3 januari 2006 00:14 schreef JeroenMeloen het volgende:
[..]
Einstein zelf zegt het ook in zijn boek.
Einstein: mijn theoriequote:
Natuurlijk, daar wordt over het relativiteitsprincipe gesproken ( willekeurige experimenten geven gelijke uitkomsten in elk inertiaalstelsel ), en daar ben ik het helemaal mee eens. Er wordt een bepaalde klasse van stelsels uitgepikt, en dat zijn de inertiaalstelsels, en daar gaat het principe voor op. Maar daar ging het hier niet omquote:Op dinsdag 3 januari 2006 17:16 schreef JeroenMeloen het volgende:
[..]
Einstein: mijn theorie
Bladzijde 52. Het is wel geschreven in 1916, dus het e.e.a. kan natuurlijk veranderd zijn sinds de prehistory.
Maar ik ben inmiddels overtuigd dat het dus wel kan. Handig jong ben jij toch!
Die wou ik misschien ook kopen. Leuk zijn de recensies op Amazone; de ene helft vind het fantastisch, de andere helft vind het boek afschuwelijk. Komt ook denk ik omdat het niet bepaald populair geschreven is. De prijs vind ik trouwens erg meevallen, iets in de trend van 50 euro ofzo.quote:Op woensdag 4 januari 2006 00:26 schreef Doffy het volgende:
Ondertekende is sinds heden middag de trotse eigenaar van een exemplaar van 'The Road to Reality', het bescheiden werkje van Roger Penrose.
Slechts 1100 pagina's scheiden mij van de Ultieme Wijsheid
Ja, boeken zijn hier in Nederland duurquote:Op woensdag 4 januari 2006 10:37 schreef Koekepan het volgende:
Jeetje, is de dollar zo gestegen? 't Boek kost 26 dollar.
In dat geval zou het zeker een goeie investering kunnen zijn ja. Ik hoop dat je ergens laat weten wat je bevindingen zijn.quote:Op woensdag 4 januari 2006 12:58 schreef Doffy het volgende:
Wat betreft dat boek ben ik het volstrekt met je eens. Het was bagger. Van dit boek heb ik nochtans hogere verwachtingen, al was het maar omdat het zich niet (hoop ik!) op het vlak van cognitie begeeft.
Zover ik begrepen heb is het boek louter natuurkunde, en de bijbehorende wiskunde die je nodig hebt. In die zin is het boek uniek; het pretendeert lichtelijk popi te zijn en voor een breed publiek, maar dat brede publiek moet wel de zin hebben om zich de benodigde wiskunde tot zich te nemen. Zij het in erg beknopte vorm. Een curieus boek dus.quote:Op woensdag 4 januari 2006 12:58 schreef Doffy het volgende:
Wat betreft dat boek ben ik het volstrekt met je eens. Het was bagger. Van dit boek heb ik nochtans hogere verwachtingen, al was het maar omdat het zich niet (hoop ik!) op het vlak van cognitie begeeft.
Ik had em al gezien trouwens.quote:
ja ik ookquote:
Haus, dat moet je zeker doen. Dat bespaart je erg veel geld.quote:Op woensdag 4 januari 2006 10:45 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ja, boeken zijn hier in Nederland duurDat QFT boek van Zee kost bijvoorbeeld 35 euro op Amazon, of 60 euro hier in Nederland. Moet toch maar es een Creditkaart ergens vandaan halen
Ik heb Penrose ook geproefd. Maar ik vond hem wat slap van smaak. Metafysische theorieën die richting een filosofie groeien. Maar hij is er nog steeds niet uit. Ik ben inmiddels afgehaakt.quote:Op woensdag 4 januari 2006 00:26 schreef Doffy het volgende:
Ondertekende is sinds heden middag de trotse eigenaar van een exemplaar van 'The Road to Reality', het bescheiden werkje van Roger Penrose.
Slechts 1100 pagina's scheiden mij van de Ultieme Wijsheid
Hé ja, om er es een cliché in te houdenquote:Op donderdag 5 januari 2006 16:40 schreef Yosomite het volgende:
[..]
En studenten zijn nu eenmaal gesubsidieerde bierdrinkers, geen gesubsidieerde boekkopers.![]()
Die moeten ze ergens anders vandaan zien te halen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |