FOK!forum / Culinesse à gogo / Meringues maken
Serendipszondag 4 december 2005 @ 22:31
Nadat ik eiwitten over had van een ander culinair experiment, besloot ik vandaag meringues (schuimpjes) te maken.
Na even gegoogled te hebben, vond ik het volgende recept;

Voor 4 personen:
halve eetlepel maizena
4 eiwitten
250 g poedersuiker

Toen ik aan de slag ging en het eiwit had stijfgeslagen, kwam ik tot de conclusie dat er wel erg veel poedersuiker aan dit recept te pas komt. 250 g is een hele bus suiker!! Aangezien mijn tanden nog langer meemoeten dan 2005, heb ik maar de helft van de bus poedersuiker erin gedaan, ongeveer 125 g dus. Verder vond ik ordinaire schuimpjes ook zo gewoon, dus ik heb er een theelepel kaneel doorheen gedaan.
Volgens het recept zouden de schuimpjes anderhalf uur op 100C moeten drogen, maar dit bleek in de praktijk te kort. Na 90 minuten drogen gaven de buitenkantjes van de schuimpjes nog een beetje mee. Ik heb ze daarom nog een uur langer in de oven gelaten, verbranden kan immers niet op die temperatuur. Daarbij heb ik wel de ovendeur op een kiertje gezet (m.b.v. een keukendoek), zodat het vocht uit de meringues wegkan.

Uiteindelijk zijn erg lekker en knapperig geworden. Wat mij betreft zou er nog wel minder suiker in kunnen, maar ik weet niet of het kooktechnisch dan nog wel goede schuimpjes worden...

Hebben de Fok-koks nog tips 'n tricks voor het maken van meringues? Welke verhouding eiwit-suiker gebruik je? Welk smaakje voeg je toe? Hoe lang laat je de schuimpjes in de oven?
steve2003zondag 4 december 2005 @ 23:12
meringues zijn toch echt wel heel wat anders dan schuimpjes hoor!

schruimpjes zijn veel dikker, meringues is heerlijk luchtig.... en idd, het is vreselijk zoet, maar dat ois juist het lekere er aan
Serendipsmaandag 5 december 2005 @ 12:19
Meringues zijn wel degelijk een soort schuimpjes. Ik heb het dan niet over de schuimpjes die tussen de pepernoten zitten...Meringue is het Franse woord voor schuimgebak.

Ik citeer:
'Oorspronkelijk komt het woord uit Polen.
Marzynka heten ze daar. In de Franse taal werd dat dan 'Meringue'.
De Belgische keuken haalt sowieso al heel veel woorden uit het Frans, dus ook in België heet het dessertje 'Meringue'.
In Nederland bestel je 'schuimgebakjes' en in West-Vlaanderen 'nonnenscheten'.'

Nonnescheten, getverdemme zeg!

Enkele tips op Internet:
Het eiwit proper houden en afwegen. Het eigeel gebruik je maar voor andere dingen.
Goed draaien met de mixer, vergeet de randjes niet.
Dubbel zoveel eiwit als suiker.
Spuit nooit op aluminiumfolie of op een warme bakplaat.
Bakken met de oven open, zodat het het vocht eruit kan ontsnappen.

Nog meer tips?
Pietverdrietmaandag 5 december 2005 @ 17:09
In plaats van poedersuiker, neem je kristalsuiker die je met een beetje water in een pannetje doen, en aan de kook brengt tot de siroop draden trekt, maar nog niet carameliseerd. De siroop giet je dan in de stijfgeslagen eiwitten terwijl de mixer loopt.
Het is trouwens lekkerder zonder maizena.
Martijn_77maandag 5 december 2005 @ 19:47
Zou je ze ook kunnen kleuren of een andere smaak toevoegen?
Pietverdrietmaandag 5 december 2005 @ 21:12
quote:
Op maandag 5 december 2005 19:47 schreef Martijn_77 het volgende:
Zou je ze ook kunnen kleuren of een andere smaak toevoegen?
Ja, heel makkelijk, gewoon bv frambozensiroop aan de suikerstroop toevoegen en goed opletten dat het niet verbrand.
BBQ-kipdinsdag 6 december 2005 @ 10:27
Overigens lukt het maken van meringues (mij) in een combimagnetron op ovenstand niet.
Jammer jammer jammer... want die dingne zijn altijd zo lekker knapperig...
Pietverdrietdinsdag 6 december 2005 @ 11:12
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 10:27 schreef BBQ-kip het volgende:
Overigens lukt het maken van meringues (mij) in een combimagnetron op ovenstand niet.
Jammer jammer jammer... want die dingne zijn altijd zo lekker knapperig...
Wat gaat er mis? Bij mij lukt het in de combimag beter dan in de gasoven
BBQ-kipdinsdag 6 december 2005 @ 11:24
Ze drogen niet, heb ze 2 uur in de oven gehad, toen temperatuur maar hoger gezet maar ja... toen werden ze licht bruin aan de buitenkant en een soort van taai-taai aan de binnenkant...
Pietverdrietdinsdag 6 december 2005 @ 11:43
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 11:24 schreef BBQ-kip het volgende:
Ze drogen niet, heb ze 2 uur in de oven gehad, toen temperatuur maar hoger gezet maar ja... toen werden ze licht bruin aan de buitenkant en een soort van taai-taai aan de binnenkant...
Mmmmm
het kan erg lang duren, zeker bij vochtig weer, je had alleen suiker en eiwit erin zitten? De oven is geventileerd? Welke temperatuur had je de oven staan? De Meringues waren van welke grote?
BBQ-kipdinsdag 6 december 2005 @ 17:18
Was warm, droog weer.
Alleen suiker, eiwit en een kleurstofje (had ze blauw gemaakt, maar dat zou ze toch niet moeten beïnvloeden zou ik zo denken).
Oven is geventileerd in de zin van dat het een combimagnetron is met zo'n waaier die regelmatig aanslaat.
En de meringues waren zo groot als een klein mandarijntje die een beetje platgeslagen is
Serendipsdinsdag 6 december 2005 @ 19:18
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 11:24 schreef BBQ-kip het volgende:
Ze drogen niet, heb ze 2 uur in de oven gehad, toen temperatuur maar hoger gezet maar ja... toen werden ze licht bruin aan de buitenkant en een soort van taai-taai aan de binnenkant...
Misschien moet je ze wat langer in de oven laten en dan gewoon op dezelfde stand laten staan. Op lage stand, 100C (misschien ietsje lager in een combimag), kunnen ze nooit verbranden. Ik lees overal dat je meringues ook niet bakt, maar als het ware versneld laat drogen in de oven.

Bakken met de deur van de oven op een kier is ook een optie, dan kan al het aanwezige vocht ontsnappen. Dat zal echter wel niet lukken met een combimagnetron, dan zul je 'm wel niet meer aan kunnen zetten.
BBQ-kipdinsdag 6 december 2005 @ 19:42
Ik had ze op 100 en later 120 en na die 2 uur zelfs 160 graden....
Ik vind 2 uur overigens best lang...

Deur open kan inderdaad niet...
Maar ja, fatsoenlijke oven kan pas in een fatsoenlijk huis helaas...
Serendipsdinsdag 6 december 2005 @ 20:54
Bij het volgende recept moeten de meringues zelfs 5 uur drogen! Je hoeft er dan ook niet bij te blijven staan...Geduld is in dit geval een schone zaak!

Meringues Met Vruchtenvulling

3 eiwitten
200 gm suiker
125 gm ricotta
4 eetlepels magere yoghurt
350 gm aardbeien, kroontjes verwijderd, in plakjes gesneden
150 gm bosbessen, afgerist

Bereiding (ca. 5 uur, inclusief drogen): Bekleed een bakplaat met vetvrij of bruin bakpapier. Verwarm de oven voor op 70 graden (ovenstand 1/4). Zet hem in ieder geval net onder de 95 graden, als uw oven niet zo laag gaat. Houd de ovendeur op een kier met een houten lepel. Maak de meringue door eerst de eiwitten met de suiker in een grote, hittebestendige kom te doen. Plaats de kom in een pan met zacht kokend water, en klop het mengsel ongeveer 6 minuten met een garde tot de suiker is opgeslost en de eiwitten heet zijn. Neem de kom uit het kokende water en klop de eiwitten met een mixer op matig hoge snelheid tot ze in stijve pieken blijven staan en tot kamertemperatuur zijn afgekoeld.

Doe de meringue in een spuitzak met een stervormig spuitmondje van 1 cm doorsnee. Hou de punt ervan ongeveer 1 cm boven de bakplaat en spuit de meringue in een nauw sluitende spiraal op de plaat tot een schijf van circa 8 cm doorsnee. Spuit op de rand een enkele cirkel, zodat er een randje ontstaat voor de vulling. Spuit op dezelfde wijze nog zeven meringues op de plaat.

Schuif de bakplaat in de oven, en laat de meringues minstens 5 uur heel zacht bakken. De bakjes moeten wit blijven en volkomen droog worden. Laat ze helemaal afkoelen bij kamertemperatuur - zo zullen ze heerlijk krokant worden. Pureer de ricotta met de yoghurt in een keukenmachine of blender. Verdeel het kaasmengsel over de meringuebakjes en schik er plakjes aardbei en bosbessen in. Dien op.
pievdbdinsdag 6 december 2005 @ 21:58
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 19:42 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik had ze op 100 en later 120 en na die 2 uur zelfs 160 graden....
Ik vind 2 uur overigens best lang...

Deur open kan inderdaad niet...
Maar ja, fatsoenlijke oven kan pas in een fatsoenlijk huis helaas...
2uur is niets, normaal moet je meringues uitdrogen, dat doe je niet op 2 uur in een oven van 160°C.
Dat doe je een nacht in een oven op 70°C.
Nuja, goed, ik ga ook mijn oven geen hele nacht aan laten staan.
Wat je in een professionele keuken wel kan doen is de meringues in de warmkast steken.
Die kan tot 80°C dachtek (mss wel meer).
Woodpeckerzondag 18 december 2005 @ 15:27
vraagje: kun je meringues ook de dag voordat je het wilt eten maken? Worden ze dan niet taai of slap?
krakkemiekezondag 18 december 2005 @ 21:38
Woodpecker: als ze klaar zijn en afgekoeld, in een luchtdichte trommel doen.
Serendipsmaandag 19 december 2005 @ 17:35
quote:
Op zondag 18 december 2005 15:27 schreef Woodpecker het volgende:
vraagje: kun je meringues ook de dag voordat je het wilt eten maken? Worden ze dan niet taai of slap?
Sterker nog...Als je de tip van Krakkemieke opvolgt kun je ze weken goed houden. Ze blijven dan gewoon lekker knapperig.
krakkemiekedinsdag 20 december 2005 @ 22:05
Geldt trouwens ook voor andere knapperige dingen die je met vochtig spul gaat vullen, zoals soesjes bv.
Serendipsdinsdag 27 december 2005 @ 12:48
Weet iemand of je ook voor de smaak citroensap door de meringues kunt mengen? Of gaat het eiwit dan breken/schiften/...?
Pietverdrietdinsdag 27 december 2005 @ 13:10
quote:
Op dinsdag 27 december 2005 12:48 schreef Serendips het volgende:
Weet iemand of je ook voor de smaak citroensap door de meringues kunt mengen? Of gaat het eiwit dan breken/schiften/...?
nee, dat kan prima, maar kook de suiker dan met het citroensap, zodat het vocht al verdampt.
piepstervrijdag 30 december 2005 @ 14:58
Kloppen de verhoudingen tussen de hoeveelheden in de OP?

Dat met citroensap was een geweldige tip trouwens. Ik ga ze nu maken voor bij citroenijs.
Serendipsvrijdag 30 december 2005 @ 15:04
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 14:58 schreef piepster het volgende:
Kloppen de verhoudingen tussen de hoeveelheden in de OP?

Dat met citroensap was een geweldige tip trouwens. Ik ga ze nu maken voor bij citroenijs.
Bij mij zijn de meringues met citroen goed gelukt. Lijkt me inderdaad lekker bij ijs.
Voor bij de koffie prefereer ik schuimpjes met kaneel...
piepstervrijdag 30 december 2005 @ 15:05
Heb jij de tip van Pietverdriet opgevolgd? Is dat de beste manier? En hoeveel sap gebruik je ongeveer?
Serendipsvrijdag 30 december 2005 @ 15:09
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 15:05 schreef piepster het volgende:
Heb jij de tip van Pietverdriet opgevolgd? Is dat de beste manier? En hoeveel sap gebruik je ongeveer?
Ja, ik heb het sap van 1 citroen samen met de suiker laten inkoken tot een soort siroop. Deze laat je dan heel voorzichtig bij het eiwit lopen terwijl je klopt. Ik heb ook de schil geraspt en door de schuimpjes heen gedaan, maar ik heb het idee dat dit niet echt iets toevoegt.
piepstervrijdag 30 december 2005 @ 15:12
Ok, dank voor je tips!
Ik ga boodschappen doen voor de schuimpjes.
Pietverdrietvrijdag 30 december 2005 @ 15:18
Have fun,
:-)
piepsterzaterdag 31 december 2005 @ 14:44
Poging 1 is natuurlijk jammerlijk mislukt. Ik heb de suiker met teveel water aangelengd. Oeps dus.
Poging 2 zit nu in de oven, en lijkt te gaan lukken.
Serendipszaterdag 31 december 2005 @ 14:54
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 14:44 schreef piepster het volgende:
Poging 1 is natuurlijk jammerlijk mislukt. Ik heb de suiker met teveel water aangelengd. Oeps dus.
Poging 2 zit nu in de oven, en lijkt te gaan lukken.
Je hoeft ook helemaal geen water te gebruiken. Hoe meer vocht je gebruikt, hoe eerder het zal mislukken. De meringues moeten als het ware uitdrogen, het vocht moet je in de oven eruit zien te krijgen...
Citroensap gewoon verhitten en daar de (poeder)suiker doorheen roeren totdat ie oplost. Het wordt dan een beetje stroperig. Die stroop moet je een beetje af laten koelen en dan heel voorzichtig bij je opgeklopte eiwit gieten en erdoorheen kloppen.
piepsterzaterdag 31 december 2005 @ 14:58
Daar ben ik nu ook achter gekomen. Ik volgde de tip van Pietverdriet eeen beetje te enthousiast op, en ik had mijn tegenwerkend voorwerp in de keuken staan (lees: vriend).

Toch bedankt voor je tip.
Serendipszaterdag 31 december 2005 @ 14:59
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 14:58 schreef piepster het volgende:
Daar ben ik nu ook achter gekomen. Ik volgde de tip van Pietverdriet eeen beetje te enthousiast op, en ik had mijn tegenwerkend voorwerp in de keuken staan (lees: vriend).

Toch bedankt voor je tip.
Hahahaha, nooit naar mannen luisteren....tenzij ze echt verstand hebben van koken...
piepsterzaterdag 31 december 2005 @ 15:02
Ik luister ook niet naar hem, maar hij pakt gewoon de pan en mietert het bij het schuim.
Zo goedbedoeld...

...Maar hij heeft nu wel een keukenverbod te pakken van een jaar.

(Ik had ook al argwaan moeten krijgen toen 'ie het de hele tijd had over eiwit dat wel stijf wordt in de koelkast, en oprecht verbaasd keek toen ik de oven aanzette.)
Serendipszaterdag 31 december 2005 @ 15:07
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 15:02 schreef piepster het volgende:


...Maar hij heeft nu wel een keukenverbod te pakken van een jaar.
En terecht. Wat een dictator!

Nog veel succes met sessie 2!
piepsterzaterdag 31 december 2005 @ 15:11
Ach, ik heb hem weer opgesloten in z'n schuurtje met keveronderdelen. Is 'ie ook weer blij.
Stansfieldmaandag 28 januari 2008 @ 21:42
Beetje laat schopje, maar ik heb een aantal kookboeken van jamie oliver en daar staan ook altijd een aantal meringue recepten in. Ben er wel benieuwd naar.Komend weekend ga ik het eens proberen. Meringue met peer, slagroom, chocoladesaus en hazelnoten.
Muckmaandag 28 januari 2008 @ 21:48
quote:
Op maandag 28 januari 2008 21:42 schreef Stansfield het volgende:
Beetje laat schopje, maar ik heb een aantal kookboeken van jamie oliver en daar staan ook altijd een aantal meringue recepten in. Ben er wel benieuwd naar.Komend weekend ga ik het eens proberen. Meringue met peer, slagroom, chocoladesaus en hazelnoten.
mmm, klinkt lekker!
als het lukt, wil je dan het recept posten?
Stansfieldmaandag 28 januari 2008 @ 21:56
Ga ik doen.
Stansfieldzondag 3 februari 2008 @ 22:55
Ik heb hem vandaag gemaakt en hij was super gelukt. Foto's en recept volgen morgenavond.
ColdFeetmaandag 4 februari 2008 @ 00:54
Dat klinkt inderdaad heerlijk!
Stansfieldmaandag 4 februari 2008 @ 22:03



Het was super makkelijk om te maken. Het hele recept typ ik een andere keer wel maar gewoon eiwit kloppen, rietsuiker erbij. Dit heel glad kloppen. Op een bakplaat. Een uur in de oven op 150 graden. De buitenkant is dan lekker krokant en de binnenkant nog lekker kleverig. Slagroom kloppen, hazelnoten rosteren en kapot slaan in een theedoek, niet helemaal meer wel fijne stukken en nog grotere stukken erin laten. Peren in stukken snijden. De perensap koken, hier chocolade bij doen. Roeren totdat het vloeibaar is.

Een deel van de slagroom op de meringue doen, wat hazelnoten en peren en chocolade, en datzelfde nog een keer.

Foto uit het boek lijkt aardig op mijn eindresultaat moet ik zeggen.
Mirjammaandag 4 februari 2008 @ 23:32
die zag ik in het boek staan ja, ziet er erg aantrekkelijk uit!
Tinkerbel_ACC_woensdag 6 februari 2008 @ 12:22
quote:
Op maandag 4 februari 2008 22:03 schreef Stansfield het volgende:

Het was super makkelijk om te maken. Het hele recept typ ik een andere keer wel maar gewoon eiwit kloppen, rietsuiker erbij. Dit heel glad kloppen. Op een bakplaat. Een uur in de oven op 150 graden. De buitenkant is dan lekker krokant en de binnenkant nog lekker kleverig. Slagroom kloppen, hazelnoten rosteren en kapot slaan in een theedoek, niet helemaal meer wel fijne stukken en nog grotere stukken erin laten. Peren in stukken snijden. De perensap koken, hier chocolade bij doen. Roeren totdat het vloeibaar is.

Een deel van de slagroom op de meringue doen, wat hazelnoten en peren en chocolade, en datzelfde nog een keer.

Foto uit het boek lijkt aardig op mijn eindresultaat moet ik zeggen.
[ afbeelding ]
Uit werk boek komt dit? Want ik heb wel 1 boek maar volgens mij is dat de Italië versie ...

Ik ben namelijk erg benieuwd naar het precieze recept
ColdFeetwoensdag 6 februari 2008 @ 12:24
Volgens mij is t een van de naked-chefboeken. Kun je geen foto maken van het recept, Stansfield? Dan weet ik ook wat voor toetje ik dit weekend ga maken voor vrienden
Stansfieldwoensdag 6 februari 2008 @ 15:15
quote:
Op woensdag 6 februari 2008 12:24 schreef ColdFeet het volgende:
Volgens mij is t een van de naked-chefboeken. Kun je geen foto maken van het recept, Stansfield? Dan weet ik ook wat voor toetje ik dit weekend ga maken voor vrienden
Het komt uit dat nieuwe boek van hem van koken met seizoen enz. Zal vanavond ff een foto posten.
Stansfieldwoensdag 6 februari 2008 @ 23:13






Succes en eet smakelijk.
ColdFeetwoensdag 6 februari 2008 @ 23:21
Tof Dankjewel voor de moeite
Tinkerbel_ACC_donderdag 7 februari 2008 @ 09:04
Dank je voor de moeite! Van het weekend eens even maken ...

Maar vooral : 4 eiwitten van grote vrije uitloop- of biologische eieren (ben er wel voor maar vind dit wel heel expliciet vermeld )
Stansfielddonderdag 7 februari 2008 @ 11:06
quote:
Op donderdag 7 februari 2008 09:04 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Dank je voor de moeite! Van het weekend eens even maken ...

Maar vooral : 4 eiwitten van grote vrije uitloop- of biologische eieren (ben er wel voor maar vind dit wel heel expliciet vermeld )
Dat is bij jamie bij alles. Bij vlees moet je ook altijd biologisch vlees nemen enz. Ik had thuis toevallig wel vrije uitloop eieren staan dus.
Stansfieldmaandag 24 maart 2008 @ 19:29
Gisteren weer een nieuwe meringue gemaakt. Ook uit een boek van Jamie. Eton Mess. Meringue met frambozen en aardbeien. Ook weer heerlijk.
Prinsesje4youwoensdag 26 maart 2008 @ 11:14
quote:
Op maandag 24 maart 2008 19:29 schreef Stansfield het volgende:
Gisteren weer een nieuwe meringue gemaakt. Ook uit een boek van Jamie. Eton Mess. Meringue met frambozen en aardbeien. Ook weer heerlijk.
Ow, ik wil wel een keertje komen proeven vrijwillig:Y)

[ Bericht 9% gewijzigd door Prinsesje4you op 26-03-2008 11:56:06 ]
Prinsesje4youwoensdag 26 maart 2008 @ 11:18
Edit...

[ Bericht 97% gewijzigd door Prinsesje4you op 26-03-2008 11:56:26 ]
Stansfieldwoensdag 26 maart 2008 @ 11:21
Kom maar langs
Prinsesje4youwoensdag 26 maart 2008 @ 11:56
quote:
Op woensdag 26 maart 2008 11:21 schreef Stansfield het volgende:
Kom maar langs
ik ben vrijdag jarig dus.. ik wacht op een pm van je
Stansfieldmaandag 28 april 2008 @ 11:36
Morgenavond ga ik er weer eentje maken.

Ik blijf het echt een top toetje vinden. Meestal maakte ik toetjes met chocolade maar ja die zijn zo super machtig.
Prinsesje4youmaandag 28 april 2008 @ 13:12
quote:
Op maandag 28 april 2008 11:36 schreef Stansfield het volgende:
Morgenavond ga ik er weer eentje maken.

Ik blijf het echt een top toetje vinden. Meestal maakte ik toetjes met chocolade maar ja die zijn zo super machtig.
Goed dat ik dat lees
Stansfieldmaandag 28 april 2008 @ 13:25
haha ja ik wacht totdat jij er eentje zelf geprobeert hebt haha
Prinsesje4youmaandag 28 april 2008 @ 14:46
quote:
Op maandag 28 april 2008 13:25 schreef Stansfield het volgende:
haha ja ik wacht totdat jij er eentje zelf geprobeert hebt haha
Nee.. ik heb nog iets zwart of wit staan mnr..!
Stansfieldmaandag 28 april 2008 @ 16:06
zwarts of wits???
Prinsesje4youmaandag 28 april 2008 @ 20:18
quote:
Op maandag 28 april 2008 16:06 schreef Stansfield het volgende:
zwarts of wits???
Stansfieldmaandag 28 april 2008 @ 20:47
haha nee nee eerst zelf proberen hoor.
Prinsesje4youmaandag 28 april 2008 @ 21:04
quote:
Op maandag 28 april 2008 20:47 schreef Stansfield het volgende:
haha nee nee eerst zelf proberen hoor.
dat doe je me niet aan.. en krijg het nooit in me uppie op
Stansfieldmaandag 28 april 2008 @ 21:07
haha kom ik het wel helpen opeten haha
Prinsesje4youmaandag 28 april 2008 @ 21:11
quote:
Op maandag 28 april 2008 21:07 schreef Stansfield het volgende:
haha kom ik het wel helpen opeten haha
no way.. als je komt helpen eten we samen anders
Stansfieldmaandag 28 april 2008 @ 21:36
hahaha ik kom er niet meer onderuit he
Prinsesje4youmaandag 28 april 2008 @ 22:10
quote:
Op maandag 28 april 2008 21:36 schreef Stansfield het volgende:
hahaha ik kom er niet meer onderuit he
nee kom maar..
Stansfielddinsdag 29 april 2008 @ 12:23
ooo spank me hahaha
Prinsesje4youdinsdag 29 april 2008 @ 19:26
quote:
Op dinsdag 29 april 2008 12:23 schreef Stansfield het volgende:
ooo spank me hahaha
im bad.. im bad and you know it
Stansfieldwoensdag 30 april 2008 @ 20:27
De meringue was weer lekker.
Prinsesje4youvrijdag 2 mei 2008 @ 09:21
quote:
Op woensdag 30 april 2008 20:27 schreef Stansfield het volgende:
De meringue was weer lekker.
neinvrijdag 2 mei 2008 @ 15:26
Dat perenrecept van Jamie Oliver! DANK U!! Ik heb die uitzending in december zitten kijken, heb de belangrijkste ingredienten toen op een lijstje geschreven, maar ben de rest vergeten...yay!
Stansfieldvrijdag 2 mei 2008 @ 16:20
quote:
Op vrijdag 2 mei 2008 15:26 schreef nein het volgende:
Dat perenrecept van Jamie Oliver! DANK U!! Ik heb die uitzending in december zitten kijken, heb de belangrijkste ingredienten toen op een lijstje geschreven, maar ben de rest vergeten...yay!
Is het uitgezonden in die serie? die heb ik op mijn harde schijf staan. Maar eens even allemaal goed bekijken dan.
quote:
Op vrijdag 2 mei 2008 09:21 schreef Prinsesje4you het volgende:

[..]


Wanneer kun je??
neinzaterdag 3 mei 2008 @ 01:03
quote:
Op vrijdag 2 mei 2008 16:20 schreef Stansfield het volgende:

[..]

Is het uitgezonden in die serie? die heb ik op mijn harde schijf staan. Maar eens even allemaal goed bekijken dan.
Jep, zeker weten...ik zat te kwijlen als een hond toen ik die aflevering zag...dat onthoud ik wel
Stansfieldzaterdag 3 mei 2008 @ 12:53
quote:
Op zaterdag 3 mei 2008 01:03 schreef nein het volgende:

[..]

Jep, zeker weten...ik zat te kwijlen als een hond toen ik die aflevering zag...dat onthoud ik wel
en zat hij in die aflevering ook over allemaal kruiden en groenten en plantjes te praten?? Dan hebben we het namelijk over hetzelfde. Alleen heb ik hem niet kunnen vinden van de afleveringen die ik heb. Wat maakte hij nog meer in die aflevering??
neinzaterdag 3 mei 2008 @ 13:31
quote:
Op zaterdag 3 mei 2008 12:53 schreef Stansfield het volgende:

[..]

en zat hij in die aflevering ook over allemaal kruiden en groenten en plantjes te praten?? Dan hebben we het namelijk over hetzelfde. Alleen heb ik hem niet kunnen vinden van de afleveringen die ik heb. Wat maakte hij nog meer in die aflevering??
Oh dat zou best kunnen..dat week niet meer..
ik heb nog een txt bestandje, van diezelfde aflevering, dit maakte ie toen ook:

venkel, dun plakjes raspen, in ijswater leggen (wordt t knapperig van)
ciroensap
pekelvlees
omelet dun snijden als tagliattele
sla..groffestevige sla
olijfolie (3 delen olijf, 1 deel citroensap)
truffelolie
piepsterzondag 19 juli 2009 @ 17:09
Ik heb weer eens schuimpjes in de oven staan. Ditmaal volgens het recept van 'Kook Ook'.

ingrediënten:
4 kleine eiwitten (of 3 grote), 150 gr suiker, 50 gr poedersuiker.

bereidingswijze:
Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Als je de kom op de kop kan houden is het goed. Spatel de poedersuiker snel door het schuim.
Maak met de slagroomspuit of 2 lepels bergjes op een bakplaat met bakpapier.
Droog de schuimpjes 3 uur op 100 graden in de oven. In het kookboek staat nog als tip vermeld dat het in een electrische oven veel beter gaat dan in een gasoven.

Mijn schuimpjes staan er nu een uur in en zijn nog in te drukken met je vinger.
RobinOokzondag 19 juli 2009 @ 18:06
Heb vroeger vaak geprobeerd meringue en/of schuimpjes te maken maar dat mislukte altijd.
Toevallig paar weken terug nog weer eens geprobeerd, had eiwitten over, samen met suiker en wat vanille-extract stijfgeklopt en dat was helemaal goed. Of nou ja, bijna goed. Ben er in ieder geval niet meer bang voor.

Maar euh, de clue zit 'm er volgens mij wel in dat je genoeg suiker gebruikt hoor. Minder kan niet. (weet alleen even niet meer hoe de verhouding was, zal het zo eens voor je opzoeken, piepster) En verder ben ik pas later gaan begrijpen waarom die recepten bij mij altijd mislukten: ik hou helemaal niet van een taaiige binnenkant! Ik wil bros en knapperig en droog, van binnen en van buiten.

Weet je wat je even moet doen? Er eentje uithalen en die af laten koelen. Kijken of ie dan nog steeds indrukbaar is.
piepsterzondag 19 juli 2009 @ 18:58
Ze staan ook nog steeds in de oven hoor. Volgens het recept moet dat 3 uur. En zolang er niks zwart wordt, laat ik het lekker staan. Volgens mij moet her deze keer goedkomen.
piepstermaandag 20 juli 2009 @ 20:13
Onbedoeld werd het toch nog een grappig experiment. Ik heb een fornuis met dubbele oven. In de ene oven had in de meringues vrij groot gemaakt en op een met een boter ingevette bakplaat. Ind eandere oven had ik wat kleinere merigues op bakpapier gemaakt. Die op bakpapier waren na 3 uur op 100 graden mooi droog. Die uit de andere oven heben een minder mooie bodem en zijn nog steeds wat plakkerig van binnen, ondanks dat ze meer dan 4 uur in de oven hebben gestaan.

Mijn conclusie: m'n recept klopt, maar je moet de meriques niet te groot maken en op bakpapier bakken.
zoetekauwtjedonderdag 23 juli 2009 @ 18:26
mijn meringusworden altijd lichtbruin in de oven . Ik bak ze geloof ik anderhalf uur ofzo op 100C, deurtje blijft op een kiertje.. Mijn oven gaat niet lager. Helpt het als ik er aluminiumfolie over doe? Van binnen zijn ze goed, niet droog maar plakkerig, lekker. Helemaal droog zou ik ook wel eens willen proberen maar dan moeten ze wel wit blijven, als mijn meringues normaal al plakkerig en lichtbruin zijn, worden ze dan donkerbruin en droog. en daar heb ik helemaal geen zin in .
RobinOokdonderdag 23 juli 2009 @ 18:38
Gewoon eerder uit de oven halen, zou ik denken...
Hikvrijdag 24 juli 2009 @ 14:16
Owww... merengues, wat lekker! Dat ga ik binnenkort ook weer eens maken!
Burdiedinsdag 18 augustus 2009 @ 20:57
quote:
Op maandag 4 februari 2008 22:03 schreef Stansfield het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Het was super makkelijk om te maken. Het hele recept typ ik een andere keer wel maar gewoon eiwit kloppen, rietsuiker erbij. Dit heel glad kloppen. Op een bakplaat. Een uur in de oven op 150 graden. De buitenkant is dan lekker krokant en de binnenkant nog lekker kleverig. Slagroom kloppen, hazelnoten rosteren en kapot slaan in een theedoek, niet helemaal meer wel fijne stukken en nog grotere stukken erin laten. Peren in stukken snijden. De perensap koken, hier chocolade bij doen. Roeren totdat het vloeibaar is.

Een deel van de slagroom op de meringue doen, wat hazelnoten en peren en chocolade, en datzelfde nog een keer.

Foto uit het boek lijkt aardig op mijn eindresultaat moet ik zeggen.
[ afbeelding ]
Hmmmmm, deze had ik met sinterklaas gemaakt, en dan met pepernoten, stoofpeertjes, chocolade en witte muizen, echt te lekker .
macferretvrijdag 21 augustus 2009 @ 21:31
4x eiwit
poedersuiker
vanillesuiker

ananas uithollen, vullen met stukjes ananas, wat rum en ijs. terug in de vriezer.
merengue mixen, en dan op de bbq! heerlijk!



#ANONIEMvrijdag 21 augustus 2009 @ 21:42
Tvp!
neinzondag 23 augustus 2009 @ 13:11
quote:
Op vrijdag 21 augustus 2009 21:31 schreef macferret het volgende:
4x eiwit
poedersuiker
vanillesuiker

ananas uithollen, vullen met stukjes ananas, wat rum en ijs. terug in de vriezer.
merengue mixen, en dan op de bbq! heerlijk!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik snap iets niet: gaar je die merengue nu op de bbq? Of warm je het geheel alleen op op de bbq?
macferretzondag 30 augustus 2009 @ 07:37
hij is gegaard op de bbq, minuutje of 10 op 200C, ik had er in eerste instantie iets te veel merengue op, en heb er wat afgehaald, ik ws bang dat het ijs in de ananas anders zou smelten, maar dat was nog keurig keihard bevroren, ananas en merengue isoleren blijkbaar heel goed!
neinzondag 30 augustus 2009 @ 16:54
quote:
Op zondag 30 augustus 2009 07:37 schreef macferret het volgende:
hij is gegaard op de bbq, minuutje of 10 op 200C, ik had er in eerste instantie iets te veel merengue op, en heb er wat afgehaald, ik ws bang dat het ijs in de ananas anders zou smelten, maar dat was nog keurig keihard bevroren, ananas en merengue isoleren blijkbaar heel goed!
En dan had je de deksel er op neem ik aan?
macferretzondag 30 augustus 2009 @ 17:48
yep en indirect



[ Bericht 66% gewijzigd door macferret op 30-08-2009 18:21:48 ]