Er wordt wel iets gedaan aan het gat tussen de M1 en de M2, in de M2 zit alles minder dicht op elkaar, maar toch heb ik het idee dat het nog een moeilijke overgang is (er komt bijvoorbeeld wel vaker een overgang van galop-stap in voor (plus de stap-galop die er nu al altijd in zit) en dat is best pittig ineens. We zullen het in het voorjaar zien, ik blijf nog lekker even M2 starten
![]()
(En nu ik mijn lijstje hieronder afgetypt heb zie ik ook dat er in de M1 geen wending om de achterhand meer zit, dit komt er dus ook in de M2 ineens bij)
Een B-proef: een paard wat een ontspannen, voorwaartse proef loopt zonder dat het door de ruiter tegengewerkt wordt, en wat verder figuren laat zien naar zijn africhtingsniveau (de B dus). Maar dat is eigenlijk hetzelfde als nu
![]()
Op het achterbeen is nog niet heel belangrijk, maar hij moet natuurlijk niet op de voorhand gaan "vallen". Ook aanleuning en recht gericht zijn is heel belangrijk (als ik nu op wedstrijd kijk, hebben veel paarden geen idee waar ze in de aanleuning moeten lopen, gaan van hot naar her met hun hoofd).
Oke, dit heb ik verder opgeschreven aan veranderingen:
Algemeen:
- Halsstrekken altijd op de volte, teugels op maat maken mag op je eigen manier
- Er komen jonge paarden proeven voor 4-, 5- en 6-jarigen, op de "kür"-manier: je mag zelf je proef in elkaar draaien a.d.h.v. een aantal verplichte onderdelen, zodat je een voor jouw paard passende proef kunt maken. Dit lijkt wel wat meer voor de hoog geklasseerde ruiters te zijn die eigenlijk geen L of M meer mogen starten; je kunt geen winstpunten behalen (het is zo denk ik meer voor de ervaring van het op wedstrijd gaan).
- 3 maanden achter elkaar dezelfde proef, 4 proeven per jaar (zodat bij de regio- en KNHS-kampioenschappen dezelfde proef verreden wordt, wat een reden
![]()
)
- Meer nadruk op de stap in alle proeven (heel goed vind ik, de stap is een weerspiegeling van het correct gereden zijn van het paard)
- veel wisseling (in hogere klassen) tussen verzamelde oefeningen (bijv schouderbinnenwaarts) en voorwaarts rijden (midden- / uitgestrekte draf)
- Meer algemene cijfers (3 afzonderlijk voor de zuiverheid van de gangen, afzonderlijk voor wijze van rijden van de ruiter en het effect en de doelmatigheid van de hulpen, afzonderlijk impuls, etc.)
Dan in de verschillende klassen:
B-dressuur:
- Er komt middenstap in de proef, om het belang van het correct en voorwaarts stappen te benadrukken (bij middenstap moet flink meer teugel gegeven worden; zo leer je ruiters los te laten in de stap)
- meer ruimte voor het rijden van overgangen (bijvoorbeeld bij F-A-K op de korte zijde, i.p.v. in een hoek)
- overgangen mogen soms in een wending gereden worden. Nu is het E afwenden, daarna arbeidsstap, het wordt: E afwenden én arbeidsstap.
- Binnenkomen niet over middenlijn en halthouden, maar over lange zijde
L1-dressuur- Binnenkomen als in B-dressuur
- Minimaal 5 meter wijken (maximaal 10)
- Tussen twee letters overgangen rijden, en sommige overgangen (galop-draf) op een hele korte zijde.
- Ook hier enkele stappen middenstap
- Middengalop ergens op een grote volte (B-E-B grote volte en enkele sprongen middengalop)
- Doorzitten bij het wijken
L2-dressuur:
- Binnekomen over de A-C-lijn, maar niet halthouden
- Wijken: je mag zelf de steilheid bepalen: beginnen enkele paardlengtes na het afwenden bij A en eindigen tussen twee letters (bijvoorbeeld E en H)
- Halthouden bij het afgroeten tussen X en G (niet op de letten precies)
M1-dressuur:
- Geen wending om de achterhand meer
M2-dressuur:
- Om de proef travers (je kunt dus, als je in 3 maanden vaak rijdt, zonder travers te laten zien naar de Z1
![]()
)
- Ruimer opgezette proeven
- Minder nadruk op verzameling (arbeidsgalop aanspringen, in plaats van verzamelde galop)
- Meer minder progressieve overgangen (galop-stap)
Z1- en Z2-dressuur:
- Nadruk op recht richten en wisseling tussen verzameling en voorwaarts rijden. Bijvoorbeeld het schouderbinnenwaarts of appuyeren: eerst recht rijden over de hoefslag en bijvoorbeeld vanaf E de oefening inzetten.
- Z2: meer vliegende wissels, het wordt echt een voorbereiding voor het ZZ-licht (wel zwaar denk ik t.o.v. de Z1)
Ik heb niet alles kunnen meeschrijven enzo, maar dit zijn wel een aantal belangrijke wijzigingen. Ik zie het met veel vertrouwen tegemoet, de "nieuwe" generatie juryleden heeft al zo leren te jureren (wij in ieder geval wel) en de manier van kijken van het jurylid hoeft in principe ook niet veranderd te worden omdat er eigenlijk al zo gekeken moest worden.
De proeven zijn zover ik nu kan beoordelen goed opgebouwd en zeker voor de minder ervaren ruiter en jonger paard zijn de lagere proeven erg goed te rijden.
Verder kwam er gelukkig niemand met het argument dat nu alleen de goede paarden kunnen scoren, daar ben ik het ook nooit mee eens geweest. Er wordt bij deze nieuwe opzet juist minder de nadruk gelegd op het paard vind ik, en meer op de kwaliteiten van de ruiter