FOK!forum / Culinesse à gogo / Gecondenseerde volle melk met suiker
Ringodonderdag 3 november 2005 @ 17:26


Dofgele, ingedikte, gesuikerde melk, brandend zoet, stroopachtig. Bedoeld als ingrediënt maar ik, Ringo, drink t het liefst zó uit het blikje. Wielrennersvoer, painkilling energy bomb, dodelijk voor de schildklier maar LEKKER.

Eigenlijk zocht ik een plaatje van het Friesche Vlag blikje, vanwege het nostalgisch stemmende jaren vijftig design, maar dat kon ik niet vinden.

Meer liefhebbers van dit fabelachtige goedje?

[ Bericht 1% gewijzigd door Ringo op 03-11-2005 17:35:46 ]
Leintjeuhdonderdag 3 november 2005 @ 17:33
jaaaaa ik ben er DOL op! Van mn opa overgenomen, die noemde t dikmelk, je hebt t in Frankrijk in tubes, en ik ga zo even bij de supermarkt een blikje halen als ik t kan vinden
BBQ-kipdonderdag 3 november 2005 @ 17:36
quote:
Op donderdag 3 november 2005 17:26 schreef Ringo het volgende:
...dodelijk voor de schildklier...
Leg uit?
warteltjedonderdag 3 november 2005 @ 17:37
lekker op vers wit brood; hoewel je na twee sneetjes al misselijk bent.
BBQ-kipdonderdag 3 november 2005 @ 17:39
Wel heel erg lekker door de koffie of als basisingrediënt voor Banoffee Pie
Slurfdonderdag 3 november 2005 @ 17:45
hebben ze dit spul gewoon in de supermarkt?
PankPintherdonderdag 3 november 2005 @ 17:49
ik ken dat spul nog van vroeger... het glazuur springt spontaan van je tanden af
Ringodonderdag 3 november 2005 @ 17:49
quote:
Op donderdag 3 november 2005 17:45 schreef Slurf het volgende:
hebben ze dit spul gewoon in de supermarkt?
Yep. ¤1.59 bij de Albert Heijn. Zoeken tussen de Oosterse kruidenmixen en de kokosmelk.
jnadonderdag 3 november 2005 @ 17:57
Dit moet je eens proberen met een bak ijs .

Trouwens als je het in pan kokend water zet (dus het hele blik) en een aantal uur laat staan krijg je een soort karamel ik zou trouwens wel het etiket ervan af halen anders wordt het nogal een troep.
Martijn_77donderdag 3 november 2005 @ 20:19
quote:
Op donderdag 3 november 2005 17:39 schreef BBQ-kip het volgende:
Wel heel erg lekker door de koffie of als basisingrediënt voor Banoffee Pie
Heb je daar het recept van BBQ?
BBQ-kipvrijdag 4 november 2005 @ 08:26
Chocolade toffees - hoe maken?
Pietverdrietvrijdag 4 november 2005 @ 10:06
Als je zo een blikje (dicht) een paar uur in een pan met kokend water legt, krijg je een waanzinnige caramel.
BBQ-kipvrijdag 4 november 2005 @ 10:12
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 10:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je zo een blikje (dicht) een paar uur in een pan met kokend water legt, krijg je een waanzinnige caramel.
Dit gaat echter een stuk sneller door het in de magnetron te mikken
Pietverdrietvrijdag 4 november 2005 @ 10:15
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 10:12 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Dit gaat echter een stuk sneller door het in de magnetron te mikken
In blik?
BBQ-kipvrijdag 4 november 2005 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In blik?
Nee nee, uit het blik, in een kom natuurlijk, al mag je het met een lasbril op en handschoenen aan van mij proberen
Donavrijdag 4 november 2005 @ 11:47
quote:
Op donderdag 3 november 2005 17:45 schreef Slurf het volgende:
hebben ze dit spul gewoon in de supermarkt?
Ja, maar in Nederland meestal bij de Indische producten.
Donavrijdag 4 november 2005 @ 11:50
quote:
Op donderdag 3 november 2005 17:57 schreef jna het volgende:
Dit moet je eens proberen met een bak ijs .

Trouwens als je het in pan kokend water zet (dus het hele blik) en een aantal uur laat staan krijg je een soort karamel ik zou trouwens wel het etiket ervan af halen anders wordt het nogal een troep.
In Zuid-Amerika staat dit bekend als 'Dulce de leche' (Spaans) of 'Doce de leite' (Portugees).

In tropische keukens is gecondenseerde melk heel erg populair. Het was de enige manier waarop men vroeger melk houdbaar kon maken (en in warme landen was dat erg belangrijk). Het wordt vooral gebruikt voor desserts of taarten, bijvoorbeeld in Braziliaanse kokostaart ('torta de coco'; mijn recept).

[ Bericht 23% gewijzigd door Dona op 04-11-2005 11:58:13 ]
MouseOvervrijdag 4 november 2005 @ 11:53
Is dat wel hetzelfde als het AH-friese vlag spul? Volgens mij is dat laatste namelijk niet gezoet. (toch wel essentieel voor caramelexperimenten )
Donavrijdag 4 november 2005 @ 11:59
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 11:53 schreef MouseOver het volgende:
Is dat wel hetzelfde als het AH-friese vlag spul? Volgens mij is dat laatste namelijk niet gezoet. (toch wel essentieel voor caramelexperimenten )
Het blik van Friese vlag dat ik naast me heb staan bevat 43,5% suiker.
MouseOvervrijdag 4 november 2005 @ 12:04
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 11:59 schreef Dona het volgende:

[..]

Het blik van Friese vlag dat ik naast me heb staan bevat 43,5% suiker.
omg, bedoelen met "sweetened" dat de helft suiker is?
Ringovrijdag 4 november 2005 @ 12:09
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 12:04 schreef MouseOver het volgende:
omg, bedoelen met "sweetened" dat de helft suiker is?
Yep. Had laatst één zo'n blikje in pakweg 10 minuten opgeslurpt. Daarna ging ik es effe rekenen; toen bleek dat ik ongeveer 200g suiker naar binnen had gewerkt.
Dat kan nooit gezond zijn...
Donavrijdag 4 november 2005 @ 12:25
quote:
Op vrijdag 4 november 2005 12:09 schreef Ringo het volgende:

[..]

Yep. Had laatst één zo'n blikje in pakweg 10 minuten opgeslurpt. Daarna ging ik es effe rekenen; toen bleek dat ik ongeveer 200g suiker naar binnen had gewerkt.
Dat kan nooit gezond zijn...
Die gewoonte niet nee. Als je het af en toe als een ingrediënt gebruikt of door de koffie dan kan het bij gezonde mensen niet zoveel kwaad. Ik geef trouwens toe dat ik het blik ook leeglik als ik het gebruik , maar ik zou het niet puur in die hoeveelheden nemen .
McGryzaterdag 5 november 2005 @ 15:57
In Costa Rica is dit erg populair (leche condensada), en iedereen hier weet "dat het uit Nederland komt"!!! De verpakking (kleine blikjes) staan dan ook vol met vrouwtjes in typisch Nederlandse kleding, molens en klompen. Als je hier tegen iemand zegt dat je uit NL komt, wordt dat gelijk geasocieerd met leche condensada..

Overgens vind ik het zelf maar vies.
owletzaterdag 5 november 2005 @ 16:34
Of voor key lime pie..... *slurp*!

Piet: gewoon in een pan kokend water een paar uur laten staan? Blikje open of dicht? Hoe weet je dat het goed is? Kan het nog grandioos mis gaan?
Pietverdrietzaterdag 5 november 2005 @ 16:49
quote:
Op zaterdag 5 november 2005 16:34 schreef owlet het volgende:
Of voor key lime pie..... *slurp*!

Piet: gewoon in een pan kokend water een paar uur laten staan? Blikje open of dicht? Hoe weet je dat het goed is? Kan het nog grandioos mis gaan?
Blikje dicht, en water wel laten koken tijdens die tijd, kan niets misgaan zolang er water in de pan blijft.
owletzaterdag 5 november 2005 @ 18:02
quote:
Op zaterdag 5 november 2005 16:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Blikje dicht, en water wel laten koken tijdens die tijd, kan niets misgaan zolang er water in de pan blijft.
Klinkt makkelijk, dat ga ik zeker proberen! En hoelang moet het dan opstaan denk je?
Pietverdrietzaterdag 5 november 2005 @ 18:13
uur of 3 a 4
La_Guirizaterdag 5 november 2005 @ 21:29
Jaaaa, leche condensada!!! Over de aardbeien of op een geroosterde boterham! Of in de koffie natuurlijk.
Gumtreezondag 6 november 2005 @ 18:05
quote:
Op donderdag 3 november 2005 17:39 schreef BBQ-kip het volgende:
Wel heel erg lekker door de koffie of als basisingrediënt voor Banoffee Pie
maak me gek, al smaakt een banoffee pie in Australië toch beter dan in Nederland.
owletzondag 6 november 2005 @ 19:20
quote:
Op zaterdag 5 november 2005 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:
uur of 3 a 4
Gelukt!
Heerlijke bebogeen-achtige pasta waar ik me in vijf minuten misselijk aan heb gegeten (en het waren maar een paar theelepeltjes, de rest staat in de koelkast te wachten op het brood van morgen ). Lekkerder nog dan bebogeen en zó simpel!
Mirjamzondag 6 november 2005 @ 21:01
kip, jij gebruikt het als ingredient voor je banoffee taart, waar kan je het nog meer voor gebruiken eigenlijk?
BBQ-kipmaandag 7 november 2005 @ 05:09
quote:
Op zondag 6 november 2005 18:05 schreef Gumtree het volgende:

[..]

maak me gek, al smaakt een banoffee pie in Australië toch beter dan in Nederland.
Waarom dan? Ben super benieuwd
BBQ-kipmaandag 7 november 2005 @ 05:10
quote:
Op zondag 6 november 2005 19:20 schreef owlet het volgende:

[..]

Gelukt!
Heerlijke bebogeen-achtige pasta waar ik me in vijf minuten misselijk aan heb gegeten (en het waren maar een paar theelepeltjes, de rest staat in de koelkast te wachten op het brood van morgen ). Lekkerder nog dan bebogeen en zó simpel!
Gecondenseerde melk-caramel/toffee is vele, vele malen lekkerder dan Bebogeen ja
BBQ-kipmaandag 7 november 2005 @ 05:11
quote:
Op zondag 6 november 2005 21:01 schreef MissyMirjaM het volgende:
kip, jij gebruikt het als ingredient voor je banoffee taart, waar kan je het nog meer voor gebruiken eigenlijk?
Uhm verder nergens voor, haal het alleen daarvoor in huis, maar je kunt er natuurlijk tal van toepassingen voor bedenken als je in een creatieve bui bent
Dr_Croutonmaandag 7 november 2005 @ 05:18
I.p.v. suiker dit spul erin gooien in de havermout! Of, of, op brood! De tandarts is er maar blij mee, maar wat was het lekker! Meteen ook het enige wat lekker is van Friesche Vlag.
Librismaandag 7 november 2005 @ 05:21
Hier in Singapore is het heel gebruikelijk om door je koffie te doen. Als je een kopi bestelt, zit het er normaal in. Kopi O is zwarte koffie met suiker.

Ik vind het te zoet, en drink het alleen als ik even een energie opkikker nodig heb....
Dr_Croutonmaandag 7 november 2005 @ 05:39
Foto:

Krulliedinsdag 8 november 2005 @ 09:47
Oh heerlijk!!!! Ik eet/drink mij gek aan dat spul!

Wat echt lekker is (drink ik altijd als ik op Curaçao ben) en je zelf ook kan maken;

Je neemt een mango die je schilt en in kleine stukjes snijdt, dat doe je in een blender.
Daarbij doe je een handvol ijsblokjes en een flinke scheut zoete melk en mixen maar!!
Lekker met alle soorten vruchten zo ongeveer!!

Het is ook lekker om zo over stukje tropisch fruit te doen zoals papaya enzo!
aidyldinsdag 8 november 2005 @ 13:58
Ik heb dat echt nog nooit op....
Donawoensdag 9 november 2005 @ 23:53
Ik heb vandaag na lange tijd weer eens doce de leite/dulce de leche gemaakt en ik herrinner me weer wat: het is erg lekker met een plakje romige, jonge kaas. Met dat hartige spul is het ook minder machtig.
Ringowoensdag 9 november 2005 @ 23:59
quote:
Op maandag 7 november 2005 05:39 schreef Dr_Crouton het volgende:
[afbeelding]
De Echte!

(ik heb nu al twee dagen zo'n blikje ambrozijn in mijn voorraadkast staan maar ik laat het lekker dicht, zodat ik er de volgende dag van kan gaan genieten. het blijft toch tot 2052 goed)
wyccievrijdag 18 november 2005 @ 21:21
Hoe bewaar je een aangebroken blikje eigenlijk, en hoe lang?
Dr_Croutonvrijdag 18 november 2005 @ 23:39
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 21:21 schreef wyccie het volgende:
Hoe bewaar je een aangebroken blikje eigenlijk, en hoe lang?
Hoe lang weet ik niet meer, maar je kan het met wat plastic folie afdekken en in de koelkast bewaren. Omdat het dicht al zo ongezond lang bewaard kan worden, kan je zeker een week mee door denk ik.
Euc-zaterdag 19 november 2005 @ 01:06
Nu heb ik er echt nog nooit van gehoord, maar toch maar eens een blikje halen, wil ook wel eens die caramel maken

(Zou je er ook crème caramel van kunnen maken? Dus met die custard pudding?)
BBQ-kipzaterdag 19 november 2005 @ 08:54
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 01:06 schreef Euc- het volgende:
Nu heb ik er echt nog nooit van gehoord, maar toch maar eens een blikje halen, wil ook wel eens die caramel maken

(Zou je er ook crème caramel van kunnen maken? Dus met die custard pudding?)
Dat caramel is heel makkelijk te maken, uren in een pan of wat ik doe, even in de magnetron tot het de juiste consistentie e.d. heeft.

Crème caramel gaat denk ik niet lukken, het is te toffee-achtig daarvoor. Maar als het je lukt, hoor ik het graag
PeRizaterdag 19 november 2005 @ 08:58
Heerlijk spul

Doe het altijd in mn thee, hoeft er geen suiker bij. Geeft het net een extra smaakje.

Mn broertje eet het ook altijd puur, lepels vol, haha mij veel te zoet. Na één lepel heb ik mn portie zoetheid wel weer gehad
shmoopyzaterdag 19 november 2005 @ 19:39
Nog nooit geproefd, maar nu ben ik zo nieuwsgierig geworden dat ik maandag meteen zo'n blikje ga halen.

En de smaak, ik neem aan zoete melksmaak?
Ringozaterdag 19 november 2005 @ 20:06
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 19:39 schreef shmoopy het volgende:
En de smaak, ik neem aan zoete melksmaak?
Het smaakt naar witte chocolade, maar dan vloeibaar.
BBQ-kipzaterdag 19 november 2005 @ 23:43
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 20:06 schreef Ringo het volgende:

[..]

Het smaakt naar witte chocolade, maar dan vloeibaar.
Onzin, daar smaakt het helemaal niet naar
Euc-zondag 20 november 2005 @ 03:47
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 08:54 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Dat caramel is heel makkelijk te maken, uren in een pan of wat ik doe, even in de magnetron tot het de juiste consistentie e.d. heeft.

Crème caramel gaat denk ik niet lukken, het is te toffee-achtig daarvoor. Maar als het je lukt, hoor ik het graag
Ik zal het eens proberen Je zou evt wat water toe kunnen voegen om het íets vloeibaarder te maken..

Deblokkeer me eens op msn
Ringozondag 20 november 2005 @ 04:43
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 23:43 schreef BBQ-kip het volgende:
Onzin, daar smaakt het helemaal niet naar
bij mij toch echt wel
BBQ-kipzondag 20 november 2005 @ 08:50
quote:
Op zondag 20 november 2005 03:47 schreef Euc- het volgende:

[..]

Ik zal het eens proberen Je zou evt wat water toe kunnen voegen om het íets vloeibaarder te maken..

Deblokkeer me eens op msn
Ik ga vandaag even mutserig naar de Margriet winterfair (ok, mep me maar )
Maar vanavond zal ik je deblokkeren
Shark.Baitdinsdag 22 november 2005 @ 14:31
Als klein kind vond ik dat al heel lekker, dus elke keer als ik ervan proef moet ik aan mijn jeugd terugdenken

Ik koop het regelmatig om creme caramel van te maken.

suiker caramelliseren, in een vorm op de bodem gieten.
1 blikje melk met 6 eieren goed mengen, eventueel met een zakje vanille suiker en wat geraspte citroenschil; dit ook voorzichtig in de vorm gieten. 1 uur in een au bain marie, af laten koelen, op een bord uit de vormlaten zakken (zodat de caramel over de "creme" stroomt) en smullen maar
Leintjeuhzaterdag 26 mei 2007 @ 13:11
Ik zou eerder een scheutje slagroom erdoor roeren. Als je toch al slecht bezig ben, maakt een beetje slechter ook niet uit hoor.
mvdlubbezondag 27 mei 2007 @ 13:10
Vreemde kick, Leintjeuh. .
sieskedinsdag 29 mei 2007 @ 11:02
quote:
Op zondag 6 november 2005 21:01 schreef MissyMirjaM het volgende:
kip, jij gebruikt het als ingredient voor je banoffee taart, waar kan je het nog meer voor gebruiken eigenlijk?
als bodempje in de appeltaart (in plaats van custard op de bodem). Gebruiken om met slagroom te mengen en caramels/toffees van te maken (denk ik, heb ik nog nooit geprobeerd)
Als laagje in de cake/brownies of iets dergelijks.
sieskedinsdag 29 mei 2007 @ 11:10
ik zie net dat dat bericht al keioud is, weer te snel gelezen en gereageerd
Krulliemaandag 2 juli 2007 @ 08:42
Het is ook erg lekker over fruit trouwens, of samen met blokjes ijs en fuit even in een blender... echt heerlijk!
sampoomaandag 2 juli 2007 @ 11:17
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 11:10 schreef sieske het volgende:
ik zie net dat dat bericht al keioud is, weer te snel gelezen en gereageerd
Wat is er mis aan informatie toe voegen? Altijd goed voor de zoekerts op fok.
CyclingGirlwoensdag 20 mei 2009 @ 08:47
lekker hoor in Spanje verkopen ze het van Nestle in van die knijpflessen. Ik doe het altijd in de koffie. Doen ze daar ook.
samarawoensdag 20 mei 2009 @ 09:25
quote:
Op woensdag 20 mei 2009 08:47 schreef CyclingGirl het volgende:
lekker hoor in Spanje verkopen ze het van Nestle in van die knijpflessen. Ik doe het altijd in de koffie. Doen ze daar ook.
welke winkels dan? zo n blikje vind ik altijd een gepruts. Een knijpfles is ideaal. Ik gebruik het ook voor in de koffie.
CyclingGirlwoensdag 20 mei 2009 @ 11:46
In de supermarkt in Spanje.
Frenchwoensdag 20 mei 2009 @ 12:56
Oh, daar!