Klinkt als een goed plan. Studenten van tegenwoordig kunnen helemaal niks meer als ze van de middelbare school komen. Je had ze net zo goed 18 jaar in een kelder kunnen opsluiten.quote:Op zondag 11 september 2005 22:22 schreef nickybol het volgende:
Nog even over vwo+. Voor veel mensen is het vwo tegenwoordig te makkelijk. Komt dit door het dalende niveau van het vwo of zijn de mensen zoveel slimmer geworden? Ik denk het eerste. Misschien moeten we het niveau van het vwo wat opkrikken en mensen die nu met moeite vwo halen naar de havo sturen. Tijd voor een echte elite middelbareschoolopleiding.
Dit is een wel "erg kort door de bocht"-redenering. Aan de ene kant zijn de eisen die aan de VWO-leerling gesteld worden wellicht te laag, maar het onderwijs verandert ook sterk. Er worden andere vaardigheden aangeleerd (leerlingen leren bijv. meer zelf plannen en samenwerken i.p.v. de hoofdsteden per land uit je hoofd te leren).quote:Op maandag 12 september 2005 22:27 schreef Neuralnet het volgende:
Men wil een bepaald percentage laten slagen. Met meer culturen in Nederland lukt dat alleen als het niveau omlaag gaat.
Kennis stampen wordt tegenwoordig bijna als iets smerigs gezien. Ik vind dat men te ver doorslaat. Er is niets mis met het verwerven van feitenkennis.quote:Op dinsdag 13 september 2005 01:18 schreef Meester_Kuijpie het volgende:
Dit is een wel "erg kort door de bocht"-redenering. Aan de ene kant zijn de eisen die aan de VWO-leerling gesteld worden wellicht te laag, maar het onderwijs verandert ook sterk. Er worden andere vaardigheden aangeleerd (leerlingen leren bijv. meer zelf plannen en samenwerken i.p.v. de hoofdsteden per land uit je hoofd te leren).
Mijn probleem is eerder dat ik ze soms té serieus neem en overal op inga...quote:Op dinsdag 13 september 2005 19:59 schreef bloempjuh het volgende:
Lupa, kun je niet een mens-tot-klas-gesprek voeren, over het beleid dat jij wil voeren en wat de leerlingen dwars zit tijdens jouw lessen? Ze serieus nemen.
Doe maar eens een search op Google naar collectivistische culturen en je merkt op dat het wel degelijk een aanpassing is aan al het importmateriaal in Nederland.quote:Dit is een wel "erg kort door de bocht"-redenering. Aan de ene kant zijn de eisen die aan de VWO-leerling gesteld worden wellicht te laag, maar het onderwijs verandert ook sterk. Er worden andere vaardigheden aangeleerd (leerlingen leren bijv. meer zelf plannen en samenwerken i.p.v. de hoofdsteden per land uit je hoofd te leren).
Probeer daar overheen te kijken. Als leerling ging ik zelf ook niet met plezier naar de lessen voor de stof. School was "leuk" vanwege de contacten en het sociale, maar de lesinhoud kon mij destijds moeilijk boeien. Ik zou mezelf geen goede leraar vinden als ik me niet meer in kon leven in dat gevoel dat ik toen had.quote:Vandaag ben ik echter begonnen als 'echte' LIO Nederlands op een school in Groningen die niet in een heel geweldige wijk ligt. Na mijn eerste les Atheneum 4 kon ik de pubers gewoon wurgen, zo vreselijk negatief als ze zijn!! Ik werd er gewoon agressief van... En morgen heb ik ze weer...
Ik hanteer de "1 aan het woord" regel. Degene die voor zijn beurt praat krijgt een waarschuwing. Doet hij het nog eens, dan mag hij schrijven. Het probleem is namelijk dat je anders heel snel geneigd bent om op dat geschreeuw in te gaan en hem een antwoord te geven. Daarmee beloon je als het ware het gedrag en dan gaan meerderen door elkaar roepen.quote:Het liep vandaag niet echt fijn in VMBO3...
Ga weg met strafwerk ed. Als iemand je tot last is zet je hem uit de klas, als iemand meerdere lessen lang je tot last is mag hij je les niet meer in. Dan zoekt ie zelf maar uit hoe die een goed cijfer haalt.quote:Op dinsdag 13 september 2005 18:59 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Het liep vandaag niet echt fijn in VMBO3...Uit mijn blog:
Deze les liep niet lekker. Het was erg rumoerig en het duurde lang (ongeveer een kwartier) voor ik ze allemaal rustig aan het lezen had. Deze klas is nogal negatief. Op elke opdracht komt commentaar. Alles is te veel, te moeilijk of onzinnig. Met name één jongen probeert telkens in discussie te gaan over zaken en is erg bokkig. Hij heeft er overduidelijk hélemaal geen zin in. Stil voor zichzelf lezen is erg lastig voor de leerlingen. 'Ja, maar mevrouw!' is een favoriete uitdrukking. Er wordt veel voor de beurt gesproken. Ik zal deze klas stevig moeten aanpakken, anders zou het uit de hand kunnen lopen. Ik baalde echt na deze les, had het gevoel weinig controle te hebben. Ook was ik vergeten om aan het begin van de les te zeggen dat de petten af moeten. Ik moet er goed alert op zijn dat ik me aan mijn eigen regels houd en ze ook doorvoer. Verder moet ik niet tig keer waarschuwen, maar eerder met maatregelen komen. Morgen gewoon weer met een schone lei beginnen. Ik neem in ieder geval extra werk mee zodat ik dat eventueel als straf kan geven. Ik moet er wel om denken dat ikmorgen gewoon net doe alsof er niets gebeurd is. Ik moet niet met een defensieve of krampachtige houding voor de klas gaan staan, want dan krijg je een soort vicieuze cirkel. Op zich denk ik dat het wel goed zal komen met deze klas, want het is op enkele storende elementen na geen nare club. Maar ik moet écht heel duidelijk en consequent zijn.
Neem deze jongen eens apart na de les en praat er eens mee. Waarschijnlijk kan hij je wel vertellen waarom hij zich zo gedraagt. Ze moesten lezen had ik begrepen. Nou, als er iets is waar vmbo-leerlingen een hekel aan hebben, dan is het wel lezen. En al helemáál als je klassikaal met een boek voor je neus moet gaan zitten lezen. (Let wel: ik redeneer even vanuit de wereld van een vmbo-er). Misschien, zoals hier boven al eens gezegd werd, een gesprekje met de klas. Zullen vast en zeker wat dingen boven komen drijven waar je zelf in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Daar moet vast en zeker uit te komen zijn. VMBO-ers vinden het leuk om creatief bezig te zijn. Laat ze een werkstukje maken over het boek, een promo-poster, weet ik het.. vinden ze hartstikke leuk. Het zijn geen leer-kinderen.quote:Op dinsdag 13 september 2005 18:59 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Het liep vandaag niet echt fijn in VMBO3...Uit mijn blog:
Deze les liep niet lekker. Het was erg rumoerig en het duurde lang (ongeveer een kwartier) voor ik ze allemaal rustig aan het lezen had. Deze klas is nogal negatief. Op elke opdracht komt commentaar. Alles is te veel, te moeilijk of onzinnig. Met name één jongen probeert telkens in discussie te gaan over zaken en is erg bokkig. Hij heeft er overduidelijk hélemaal geen zin in
Voor een VMBO-er best moeilijk, ja. Niet verwijtend bedoeld naar hen, overigens.quote:Stil voor zichzelf lezen is erg lastig voor de leerlingen.
Ik geef echt zélden strafwerk. Als iemand mij irriteert of wat dan ook, neem ik die leerling even mee de gang op, praat even met hem, en dan krijgt hij een tweede kans. Vaak herstellen ze zich dan in positieve zin. Maar echt straf... kan me niet herinneren wanneer ik de laatste keer straf heb gegeven..quote:Op dinsdag 13 september 2005 21:53 schreef nickybol het volgende:
Ga weg met strafwerk ed.
Ja maar weet je wat het probleem is? Een atheneumleerling zou dan misschien gaan stressen, van "oei, nu sta ik een onvoldoende gemiddeld"quote:Dan zoekt ie zelf maar uit hoe die een goed cijfer haalt.
Dat mag ik helemaal niet doen.quote:Op dinsdag 13 september 2005 21:53 schreef nickybol het volgende:
Ga weg met strafwerk ed. Als iemand je tot last is zet je hem uit de klas, als iemand meerdere lessen lang je tot last is mag hij je les niet meer in. Dan zoekt ie zelf maar uit hoe die een goed cijfer haalt.
Ik vind het wat ver gaan om dat na twee lesweekjes al te doen, maar als hij zich blijft misdragen, dan doe ik dat zeker.quote:Op dinsdag 13 september 2005 21:56 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Neem deze jongen eens apart na de les en praat er eens mee. Waarschijnlijk kan hij je wel vertellen waarom hij zich zo gedraagt.
Het is niet mijn keus. Als LiO-er moet je in sommige gevallen gewoon doen wat je wordt opgedragen. Alle parallelklassen doen hetzelfde en er wordt een excursie naar het Anne Frank-huis aan vastgeplakt. Maar de volgende lessen wordt er dus voorgelezen (door leerlingen, dat wel). Elke leerling moet tien pagina's voorbereiden en voorlezen. Het lijkt me dat dat het al een stuk makkelijker maakt.quote:Ze moesten lezen had ik begrepen. Nou, als er iets is waar vmbo-leerlingen een hekel aan hebben, dan is het wel lezen. En al helemáál als je klassikaal met een boek voor je neus moet gaan zitten lezen. (Let wel: ik redeneer even vanuit de wereld van een vmbo-er).
Ik vind het daar nog een beetje vroeg voor, ik ken ze nog maar pas...quote:Misschien, zoals hier boven al eens gezegd werd, een gesprekje met de klas. Zullen vast en zeker wat dingen boven komen drijven waar je zelf in eerste instantie misschien niet aan gedacht had.
Dat kan ik in dit geval dus niet besluiten.quote:Daar moet vast en zeker uit te komen zijn. VMBO-ers vinden het leuk om creatief bezig te zijn. Laat ze een werkstukje maken over het boek, een promo-poster, weet ik het.. vinden ze hartstikke leuk. Het zijn geen leer-kinderen.
Ik hou er ook niet van, maar bij ons is het zo dat als je een leerling eruit zet, hij dan mét extra werk naar het 'straflokaal' moet. Maar goed, ik vind het ook wel een idee om die leerling even mee de gang op te nemen en even onder vier ogen te spreken.quote:Ik geef echt zélden strafwerk.
Ik zou dat niet willen aanraden. Je bent de leerling dan kwijt. Ik geloof niet dat in de paar weken die we nu bezig zijn iemand het al zo verpest zal hebben dat er niet eerst een andere oplossing geprobeerd kan worden. In het begin van het jaar kan je nog een poging wagen om het gedrag te corrigeren. Ik houd het liever zo lang mogelijk onder eigen controle omdat zulke maatregelingen al gauw escaleren.quote:Ga weg met strafwerk ed. Als iemand je tot last is zet je hem uit de klas, als iemand meerdere lessen lang je tot last is mag hij je les niet meer in. Dan zoekt ie zelf maar uit hoe die een goed cijfer haalt.
Eens, maar dat is voor mij een maatregel die zou moeten komen nadat er meer is geprobeerd. Wellicht hebben de problemen een diepere achtergrond en gaat het om meer leerlingen. Ga je ze dan allemaal de toegang tot de les ontzeggen? Dat gaat niet werken. Zelf maakte ik de fout om in een lagere klas teveel aan te nemen dat ze bepaalde dingen wel begrijpen. Terwijl je in sommige klassen echt tot in de detail moet specificeren wat je nu eigenlijk wilt. <i>"Schrift? Wat is dat? Kantlijn? Nooit van gehoord. Boek? Moesten we dat meenemen dan? En wat moeten we nu precies doen?"</i> Geef je dat voor hun idee niet goed aan, dan moet je je lessen aanpassen en niet te zwaar gaan straffen.quote:Ze hebben een fout gemaakt, je bekijkt samen met de leerlingen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze die fout in de toekomst niet meer maken, en als ze daartoe niet bereid zijn komen ze de les niet meer in. Ik bedoel je kunt kinderen wel ten koste van alles proberen te helpen, maar als andere leerlignen daar last van hebben gaat het te ver.
Het is niet overdreven. Je merkt al een aantal keer iets op, dus actie is gerechtvaardigd. En even praten is geen hinderlijke straf. Laat zien dat je het serieus neemt.quote:Ik vind het wat ver gaan om dat na twee lesweekjes al te doen, maar als hij zich blijft misdragen, dan doe ik dat zeker.
Zelf heb ik die ervaring als LIO ook. Het ligt niet aan de opleiding, maar aan de begeleidende docent. Als hij/zij niet goed begeleidt, te bang is om je na een aantal zelfstandige lessen het je alleen te laten proberen en je daarvoor niet genoeg vertrouwt met de klas, dan gebeurt het niet.quote:Lupa, moet een LIO-er bij jouw opleiding zich zo erg aan de regels van de begeleidende docent houden? 't Is toch de bedoeling dat je als zelfstandig docent opereert? Mag je je niet gedragen als 'gewoon docent'?
Niet iedereen volgt een 4 jarige opleiding tot leraar. Je hebt ook eerste graads postdoctorale opleidingen die iemand met een universitaire master in het schoolvak (je kan bv economie gestudeerd hebben aan de universiteit) in 1 jaar opleiden tot leraar. Feitelijk loop je dan slechts een half jaar tot een jaar stage en in de eerste maanden zeker niet alleen. Daarna geef je ongeveer 120 lesuren zelfstandig les, maar het hangt heel erg van de school af welke bevoegdheden je hebt. Ik mocht op mijn stageschool niet eens straf geven en als leerlingen dat weten dan is je gezag binnen no time weg.quote:Ik bedoel.. als je als LIO niet volledig als docent mag werken en alles zelf kunt beslissen, hoe moet je dan het jaar daarna, als je klaar bent met je studie, ineens wel alles zelf doen?
Grotendeels wel. In de brugklas heb ik veel ruimte. In de derde klassen hebben ze in de sectie besloten om op een bepaalde manier te gaan werken en dat zal ik gewoon moeten volgen ben ik bang... Bovendien is het zo dat ze al te horen hebben gekregen hoe we het dit jaar gaan aanpakken. Ik kan dat dus niet nog gaan omgooien, ook al zou ik het willen en mogen.quote:Op dinsdag 13 september 2005 22:49 schreef bloempjuh het volgende:
Lupa, moet een LIO-er bij jouw opleiding zich zo erg aan de regels van de begeleidende docent houden? 't Is toch de bedoeling dat je als zelfstandig docent opereert?
Mag je je niet gedragen als 'gewoon docent'?
Ik ben even benieuwd hoor, welke school ben je LIO?quote:Op dinsdag 13 september 2005 17:02 schreef Butterfly79 het volgende:
Vandaag ben ik echter begonnen als 'echte' LIO Nederlands op een school in Groningen die niet in een heel geweldige wijk ligt. Na mijn eerste les Atheneum 4 kon ik de pubers gewoon wurgen, zo vreselijk negatief als ze zijn!! Ik werd er gewoon agressief van... En morgen heb ik ze weer...
Help...
VMBO-ers zijn echte praktijkleerlingen, zeker als je richting basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kijkt. Die moet je niet in een klas gaan lastig vallen met de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de interessante literaire stukjes van Dirk Ayelt Kooyman, een mooi oud-Duits gedicht van Goethe of weet ik wat. Zet die leerlingen in de praktijk-afdelingen, laat ze iets met hun handen doen, en dan moet je es kijken hoe die luitjes gaan.quote:Op woensdag 14 september 2005 11:33 schreef Ringo het volgende:
Blijft: de teleurstelling over het gebrek aan intellectuele interesse bij de meeste VMBO-leerlingen. Word ik oud, doceer ik de verkeerde doelgroep of is die afkeer van alles buiten de grijpbare actualiteit ook echt een teken des tijds?
Nederlands. Maar toch. Ook geen vak waar de gemiddelde VMBO-er voor warmloopt.quote:Op woensdag 14 september 2005 20:48 schreef nickybol het volgende:
Ringo je geeft geschiedenis toch?
Da's waar. Niet iedereen (niemand?) is zo slim en denkt zo snel als ik.quote:En houd er rekening mee dat het ook domweg gezegd niet de slimsten zijn. Niet iedereen denkt zo snel als jij.
Ik leg de relevantie van de lesstof niet uit, maar de lesstof zelf en hoop dat de leerlingen door mijn uitleg daar de relevantie van inzien.quote:Op donderdag 15 september 2005 12:57 schreef zodiakk het volgende:
Kortom, jullie hebben moeite om de relevantie van de lesstof uit te leggen en de oorzaak daarvan leggen jullie bij anderen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |