FOK!forum / Culinesse à gogo / De Russische Keuken.
Auticiadonderdag 25 augustus 2005 @ 18:16
Zojuist zat ik in een Russisch taalgidsje te bladeren, en tot mijn verbazing zag ik daarin dat ze daar 'gebakken zure melk' en 'gebakken melk' eten.

Ik kan me daar echt helemaal niets bij voorstellen en vroeg me af hoe dat dan gemaakt wordt?

Verder zijn Russische recepten enzo ook welkom, ben wel benieuwd wat men daar zoal eet. .
MrTorturedonderdag 25 augustus 2005 @ 18:28
Gehakttaart (pirogge)
Kalfsnier met maderasaus
Melkbrood

zie
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/koken/buitfr.htm
voor een hele berg buitenlandse recepten. Ik haal er regelmatig ideeën vandaan
redteddonderdag 25 augustus 2005 @ 18:31
http://www.russianfoods.com/recipes/view/default.asp

Приятного аппетита!
scheerenveendonderdag 25 augustus 2005 @ 18:50
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 18:31 schreef redted het volgende:
http://www.russianfoods.com/recipes/view/default.asp

Приятного аппетита!
Jij ook!
rezjehdonderdag 25 augustus 2005 @ 18:53
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 18:31 schreef redted het volgende:
http://www.russianfoods.com/recipes/view/default.asp

Приятного аппетита!
priyatnogo appetita!
eet smakelijk?

*niet zo goed in russisch is *
pseudovlamingdonderdag 25 augustus 2005 @ 19:39
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 18:31 schreef redted het volgende:
http://www.russianfoods.com/recipes/view/default.asp

Приятного аппетита!
" The page cannot be found
The page you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable. "

Hm, lekker dan
redteddonderdag 25 augustus 2005 @ 19:50
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 18:53 schreef rezjeh het volgende:

[..]

priyatnogo appetita!
eet smakelijk?

*niet zo goed in russisch is *
bon appetit is dus eet smakelijk
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 19:39 schreef pseudovlaming het volgende:

[..]

" The page cannot be found
The page you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable. "

Hm, lekker dan
werkt hier prima
ChrisJXdonderdag 25 augustus 2005 @ 19:51
Borstsj
piepsterdonderdag 25 augustus 2005 @ 21:39
M'n oma was Russisch, en wij kregen altijd galwa (als ik het nu goed schrijf). Dat is een soort broodbeleg, dat je met een mes van een homp afsnijdt. Het bestaat geloof ik uit graan, honing en nog wat dingen.
Weet iemand hoe je dit moet maken?

Borstsj vind ik trouwens keivies.
Euc-donderdag 25 augustus 2005 @ 21:47
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 18:31 schreef redted het volgende:
http://www.russianfoods.com/recipes/view/default.asp

Приятного аппетита!
Спасибо! Вы также!
Martijn_77donderdag 25 augustus 2005 @ 21:48
In Rusland eten ze toch ook veel van de soort maaltijdsoepen?
fotondonderdag 25 augustus 2005 @ 21:55
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 21:39 schreef piepster het volgende:
M'n oma was Russisch, en wij kregen altijd galwa (als ik het nu goed schrijf). Dat is een soort broodbeleg, dat je met een mes van een homp afsnijdt. Het bestaat geloof ik uit graan, honing en nog wat dingen.
Weet iemand hoe je dit moet maken?

Borstsj vind ik trouwens keivies.
Borstsj is geloof ik ook het enige Russische gerecht wat ik ooit gegeten heb. En als dat de norm is, dan is de Russische keuken niet mijn ding.
piepsterdonderdag 25 augustus 2005 @ 21:59
Galwa is wel erg lekker.

En m'n oma had nogal een hekel aan Rusland, hoewel ze er 25 jaar gewoond heeft. Volgens mij lag dat mede aan het eten. Ze kookte altijd aardappels met groenten voor ons.

En een platgesudderde gehaktbal.
piepsterdonderdag 25 augustus 2005 @ 22:02
Ik zal nog eens vragen aan m'n familie, maar ik ben er bang voor...
Tis gewoon echt vies.

En trouwens, welk gedeelte Rusland had je gewild? Rusland is best groot.
Lucilledonderdag 25 augustus 2005 @ 22:10
Blinis

Voor het beslag:

* 75 g boekweitmeel
* 50 g gezeefd tarwemeel
* 2 eierdooiers
* 2 eiwitten
* 2 dl melk
* zout

Voor het garnituur:

* 150 g broccoli
* 2 dl zure room.

1. Maak een deeg met meel, dooiers, melk en zout.
2. Laat het deeg even rusten.
3. Maak intussen de broccoli schoon en verdeel de struik in kleine roosjes.
4. Stoom de broccoliroosjes.
5. Klop het eiwit stijf en roer het door het beslag.
6. Bak kleine pannenkoekjes en serveer ze met een lepeltje zure room en een tuiltje warme broccoli.

piepsterdonderdag 25 augustus 2005 @ 22:55
D'r zitten wel belachelijk veel groenten in...
Troposdonderdag 25 augustus 2005 @ 23:58
Mensen; je hebt borsj en je hebt borsj. Net zoals onze erwtensoep: die van je eigen oma is toch altijd het lekkerst. Ik waardeer borsj in ieder geval zeer.

Over die gebakken melk, dat is meer waarschijnlijk melk die heel lang (6 a 8 uur) opgewarmd is in de oven. De melk dikt in en wordt een beetje bruin. Het is wel een ouderwets recept overigens, meer iets uit grootmoeders tijd.

Eén van mijn favoriete Russische gerechten: golubtse (голубцы)
Ingredienten: Witte kool (1), gehakt (500 gram), rijst (2 a 3 handjes), wortel (5), ui (3), tomatensap (2 glazen), zout en peper.

De wortel en uien worden geraspt en daarna opgebakken, vervolgens met de tomatensap nog even doorkoken. De witte kool ondertussen in kokend water verwarmen en steeds de buitenste bladeren loshalen totdat de kool op is. Het gehakt en de rijst samen met wat zout en peper mengen. De witte kool bladeren gebruik je als 'inpakpapier' voor steeds een flinke soeplepel gehakt/rijst. Je maakt er dus een soort van pakketjes van. Onderin een grote pan leg je de overgebleven witte kool, daarboven op de ui/wortel/tomatensap en daar weer bovenop de pakketjes, evt. water toevoegen. Dit geheel breng je aan de kook en laat je dan een uur a anderhalf uur op klein vuur opstaan.

Pakketjes opdienen in een soepbord met wat vocht (incl de uitgebakken groenten) en een schepje creme fraiche.

i-spy24vrijdag 26 augustus 2005 @ 01:39
Terug waar het omging n.l. de Russische keuken.is dat wat?

Mijn ervaring met de russische keuken toen ik ooit 6 maanden in Moskou&St Petersburg/Rusland verbleef was er een van weinig culinair gehalte als je dat afzet tegen de Aziatische,Turkse,Franse keuken.
Heel veel soepsoorten,brood en vlees. Beetje de basis van de russische keuken.
Eet je bv.1 dag aardappelen met rundvlees en boontjes dan is je soep voor de volgende dag bezaait met vlees en aardappeltjes erin van de dag ervoor.
Drank in Rusland is niet echt byzonder als je praat over hun specialiteit. Hun champage idem,smaakt zoet en is verder niet byzonder. Kortom de echte russische keuken moet je niet teveel van voorstellen als het gaat om culinaire hoogstandjes.
staticvrijdag 26 augustus 2005 @ 01:44
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 01:39 schreef i-spy24 het volgende:
Terug waar het omging n.l. de Russische keuken.is dat wat?

Mijn ervaring met de russische keuken toen ik ooit 6 maanden in Moskou&St Petersburg/Rusland verbleef
Vertel eens. Wat deed je daar? Hotel? Appartementje? B&B?
En adres svp.
staticvrijdag 26 augustus 2005 @ 01:47
Ohw: i-spy24. Hoe gaat het met je?
BBQ-kipvrijdag 26 augustus 2005 @ 12:01
quote:
Niet om het een of ander, maar jij kan wel zuigen zeg
staticvrijdag 26 augustus 2005 @ 15:53
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 12:01 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Niet om het een of ander, maar jij kan wel zuigen zeg
Ik ben nog niet eens echt begonnen.
Euc-vrijdag 26 augustus 2005 @ 16:01
Moet je trots op zijn
Auticiavrijdag 26 augustus 2005 @ 16:16
Mijn topic, wat doe je?
BBQ-kipvrijdag 26 augustus 2005 @ 18:54
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 15:53 schreef static het volgende:

[..]

Ik ben nog niet eens echt begonnen.
Doe je best

Static's zuigtopic
Thoricalvrijdag 26 augustus 2005 @ 19:10
Ik vind het een wat boersige keuken.
Verfijnde sausen zal je er niet snel vinden maar toch goed te doen. Alleen de tijdstippen waarop ze je sommige dingen voorzetten past niet helemaal met mijn eetpatroon. 'Smorgens een vissoep met steur, boekweit met bospaddestoelen of haring met aardappelen boter en lenteui.
Maar pasteitjes en blini's pilmeni ik vind het goed te eten en kunnen gewoon lekker zijn.
Daarnaast hebben Russen ook heel veel andere keukens omarmd zoals de kaukasische en de centraal aziatische.
En om op je 1e vraag terug te komen gebakken zure melk dat zijn zirniky.
Hutenkase met bloem eieren zout en suiker. Je maakt daar formpjes van die twee keer zo groot zijn als poffertjes en die bak je dan in een koekenpan. Eten doe je ze met zure room of een jam.
Auticiavrijdag 26 augustus 2005 @ 19:15
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 19:10 schreef Thorical het volgende:
Ik vind het een wat boersige keuken.
Verfijnde sausen zal je er niet snel vinden maar toch goed te doen. Alleen de tijdstippen waarop ze je sommige dingen voorzetten past niet helemaal met mijn eetpatroon. 'Smorgens een vissoep met steur, boekweit met bospaddestoelen of haring met aardappelen boter en lenteui.
Maar pasteitjes en blini's pilmeni ik vind het goed te eten en kunnen gewoon lekker zijn.
Daarnaast hebben Russen ook heel veel andere keukens omarmd zoals de kaukasische en de centraal aziatische.
Ik kon me bij de Russische keuken niet zoveel dingen voorstellen, nu wel wat meer. Klinkt inderdaad wel wat boersig.
quote:
En om op je 1e vraag terug te komen gebakken zure melk dat zijn zirniky.
Hutenkase met bloem eieren zout en suiker. Je maakt daar formpjes van die twee keer zo groot zijn als poffertjes en die bak je dan in een koekenpan. Eten doe je ze met zure room of een jam.
Ohh dankjewel!!! .
Martijn_77zaterdag 27 augustus 2005 @ 00:14
Is stroganoff niet echt russisch?
BBQ-kipzaterdag 27 augustus 2005 @ 01:09
quote:
Op zaterdag 27 augustus 2005 00:14 schreef Martijn_77 het volgende:
Is stroganoff niet echt russisch?
Yep en verdomd lekker met een goeie scheut wodka erdoorheen (zoals wij het hier thuis maken).
Verzonnen door de beroemde familie Stroganoff
brrrrrrtzaterdag 27 augustus 2005 @ 03:23
soep met aardappels en room erin als lunch..
Plov: gekookte rijst met stukjes wortel, ui, rundvlees, kruiden enz. ik heb het onnoemelijk vaak gegeten maar weet ff niet meer wat er allemaal in gaat

Regels als je kookt voor Russen:

Russen houden van veeeeeeeeeel eten. Al zijn ze arm, de tafel is altijd overmatig rijkelijk gedekt.

Zet op de tafel:
- een grote pot zout. Russen gooien over elk eten voor ze beginnen zonder te proeven een grote hoeveelheid zout.

- brood. Als een Rus geen brood bij z'n eten heeft, is het voor hem alsof hij niet gegeten heeft.

- en uiteraard, een fles wodka, als vooraf, bijgerecht en toetje.

Komen ze uit de (buurt van de) Oekraine, dan is het een goeie om

- een schaaltje schoongemaakte gedroogde knoflookteentjes op tafel te zetten. Kauwen ze los op bij het eten.

[ Bericht 0% gewijzigd door brrrrrrt op 27-08-2005 05:47:07 ]
Thoricalwoensdag 8 augustus 2007 @ 20:33
quote:
Op zaterdag 27 augustus 2005 03:23 schreef brrrrrrt het volgende:
soep met aardappels en room erin als lunch..
Plov: gekookte rijst met stukjes wortel, ui, rundvlees, kruiden enz. ik heb het onnoemelijk vaak gegeten maar weet ff niet meer wat er allemaal in gaat

Regels als je kookt voor Russen:

Russen houden van veeeeeeeeeel eten. Al zijn ze arm, de tafel is altijd overmatig rijkelijk gedekt.

Zet op de tafel:
- een grote pot zout. Russen gooien over elk eten voor ze beginnen zonder te proeven een grote hoeveelheid zout.

- brood. Als een Rus geen brood bij z'n eten heeft, is het voor hem alsof hij niet gegeten heeft.

- en uiteraard, een fles wodka, als vooraf, bijgerecht en toetje.

Komen ze uit de (buurt van de) Oekraine, dan is het een goeie om

- een schaaltje schoongemaakte gedroogde knoflookteentjes op tafel te zetten. Kauwen ze los op bij het eten.
Op de plov kom ik terug.
Daar zijn hele spannende recepten voor.
ultra_ivowoensdag 8 augustus 2007 @ 20:48
quote:
Op vrijdag 26 augustus 2005 19:10 schreef Thorical het volgende:
. Alleen de tijdstippen waarop ze je sommige dingen voorzetten past niet helemaal met mijn eetpatroon. 'Smorgens een vissoep met steur, boekweit met bospaddestoelen of haring met aardappelen boter en lenteui.
Maar pasteitjes en blini's pilmeni ik vind het goed te eten en kunnen gewoon lekker zijn.
Aan een zwaar ontbijt wen je. Ik heb er iig geen probleem mee. Da's niet alleen Russisch, ik kwam 't voor het eerst tegen toen ik in Litouwen woonde. Zo'n ontbijt waar je een hele dag op kunt teren.
Blini's Je hebt zelfs hele fastfoodketens die vooral blini's serveren. Altijd prima voor tussen de middag. (en op andere tijdstippen). Maar helaas haalt geen van hen het bij de Blynine in Vilnius toen Pilies Gatve nog een achterafstraatje was. Helaas bestaat dat restaurantje niet meer. Begin jaren '90 stond er achter iedere stoel een rij wachtenden, zo populair was die tent. Lag ook machtig mooi, pal achter de universiteit.
Pietverdrietwoensdag 8 augustus 2007 @ 21:01
Dat rusland niet meer zo culinair is, is aan de commies te danken, rusland voor de revolutie had een zeer hoogstaande eetcultuur, het eten in gangen, dus voor-tussen-hoofd-nagerechten is daar bedacht.
qwerty_xwoensdag 8 augustus 2007 @ 21:12
quote:
Op donderdag 25 augustus 2005 21:47 schreef Euc- het volgende:

[..]

Спасибо! Вы также!
of doe het goed
of doe ut niet
Euc-donderdag 9 augustus 2007 @ 00:52
quote:
Op woensdag 8 augustus 2007 21:12 schreef qwerty_x het volgende:

[..]

of doe het goed
of doe ut niet
Мерси! dan?
Den_Haagdonderdag 9 augustus 2007 @ 10:37
Heb het in Estland enkele keren mogen proeven. Niet verkeerd. Zal eens kijken op de receptensite of het zelf goed te maken is.
Stereotomydonderdag 9 augustus 2007 @ 12:47
Waaaah, Russisch voedsel

http://puzatahata.kiev.ua/

Okay, da's Oekraïens, maar toch. Veel mensen weten ook niet dat Borsch uit Oekraïne komt.
ColdFeetdonderdag 9 augustus 2007 @ 13:11
Ik heb ergens in mn mailbox een recept rondzwerven voor beef stroganov, ik at het laatst bij een oezbeekse vriendin en het was echt jummie. Ik ga even zoeken.
kabouter.mutsdonderdag 9 augustus 2007 @ 14:08
Gedroogde gezouten voorntjes die dan weer geimporteerd worden vanuit nederland..
Wij hebben ze hier genoeg en de russen zijn er dol op.
reclamedoosdonderdag 9 augustus 2007 @ 14:34
quote:
Op donderdag 9 augustus 2007 14:08 schreef kabouter.muts het volgende:
Gedroogde gezouten voorntjes die dan weer geimporteerd worden vanuit nederland..
Wij hebben ze hier genoeg en de russen zijn er dol op.
Quote van Wouter Klootwijk
kabouter.mutsdonderdag 9 augustus 2007 @ 17:57
quote:
Op donderdag 9 augustus 2007 14:34 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Quote van Wouter Klootwijk
Ja toevallig vanmorgen weer bekeken.
Leefvrijdag 10 augustus 2007 @ 01:34
tvp voor dit uit de dood heropgestane topic
PlusPlusvrijdag 10 augustus 2007 @ 01:39
hm interessant topic. Enige russiche wat ik ooit heb geprobeerd is Stroganoff... uit een pakje en vodka natuurlijk