Mensen; je hebt borsj en je hebt borsj. Net zoals onze erwtensoep: die van je eigen oma is toch altijd het lekkerst. Ik waardeer borsj in ieder geval zeer.
Over die gebakken melk, dat is meer waarschijnlijk melk die heel lang (6 a 8 uur) opgewarmd is in de oven. De melk dikt in en wordt een beetje bruin. Het is wel een ouderwets recept overigens, meer iets uit grootmoeders tijd.
Eén van mijn favoriete Russische gerechten: golubtse (голубцы)
Ingredienten: Witte kool (1), gehakt (500 gram), rijst (2 a 3 handjes), wortel (5), ui (3), tomatensap (2 glazen), zout en peper.
De wortel en uien worden geraspt en daarna opgebakken, vervolgens met de tomatensap nog even doorkoken. De witte kool ondertussen in kokend water verwarmen en steeds de buitenste bladeren loshalen totdat de kool op is. Het gehakt en de rijst samen met wat zout en peper mengen. De witte kool bladeren gebruik je als 'inpakpapier' voor steeds een flinke soeplepel gehakt/rijst. Je maakt er dus een soort van pakketjes van. Onderin een grote pan leg je de overgebleven witte kool, daarboven op de ui/wortel/tomatensap en daar weer bovenop de pakketjes, evt. water toevoegen. Dit geheel breng je aan de kook en laat je dan een uur a anderhalf uur op klein vuur opstaan.
Pakketjes opdienen in een soepbord met wat vocht (incl de uitgebakken groenten) en een schepje creme fraiche.