FOK!forum / Relaties & Psychologie / Centrale Martydekale topic (problemen met sociaal contact)
#ANONIEMmaandag 1 augustus 2005 @ 21:32
topic voor martydekale en anderen met soortgelijke problemen
over het beginnen van een sociaal gesprek en contact

martydekale heeft al veel topics geopend over zijn sociale leven en de manier waarop hij deze kan verbeteren. ik ben van mening dat al deze topics weinig helpen wanneer er niet per topic een opsomming wordt gegeven van tips en argumenten. dit gebeurd echter zelden en ik vind het wel goed als dit gebeurd. daarom probeer een goede opsomming te geven van 2 voorgaande topics in de hoop dat martijn en anderen daar iets aan hebben

ik begin bij een topic van december 2004

volgens wendytjuh moet je eerst aan het probleem werken voordat het gaan sporten of bij een vereniging gaan helpt. je kan ze dan namelijk alsnog niet aanspreken (zoals jij zelf ook zegt, je blijft stil) waardoor het eigenlijk niet zoveel helpt. ook al probeer je jezelf wel in een 'sociale situatie' te zetten. je zegt zelf ook al dat je niet gemakkelijk een gesprek start waardoor een vereniging volgens mij ook niet zoveel zal helpen (en wat ik van de laatste maanden heb vernomen blijkt deze gedachte te kloppen, toch?).

tips:
* een assertiviteitscursus kan goed zijn ---> hij heeft contact gezocht met de schoolpsycholoog.
* op kamers gaan wonen ---> dit heeft martijn al gedaan.

zijn eigen topic van 12 januari 2005

tips:
* martydekale, zoek mensen met dezelfde interesses ---> martijn heeft zich bij 4 sporten en bij sportverenigingen gevoegd (bridge, squash, judo en tafeltennis).
* duik de bieb eens in en lees wat meer van datgene dat je denkt nodig te hebben ---> nog niet gedaan dacht ik.

bijv. 'verlegen' van p. dijkstra (isbn 9027479518)
beschrijving van dat boek: je opgelaten voelen in gezelschap, blozen, een blackout krijgen tijdens een speech of sollicitatiegesprek. het zijn allemaal vormen van verlegenheid en sociale angst. wat kun je ertegen doen en hoe kom je er van af? pieternel dijkstra legt in heldere, bondige taal uit waar verlegenheid, faalangst en sociale angst vandaan komen. ze geeft veel tips, oefeningen en tests die zullen helpen om verlegenheid en sociale angst te overwinnen, meer zelfvertrouwen te krijgen en beter met 'enge' situaties om te leren gaan.

* gewoon blijven oefenen.. probeer b.v. eens wat meer te zeggen tegen de casieres dan 'hallo' ---> probeer het uit.
* knoop een praatje aan met je buurman ---> flatbar meer bezoeken en aan de praat proberen te komen met flatgenoten?
* anderen te 'bestuderen' als je daar de kans voor krijgt. als je ziet dat iemand op een vreemde afstapt, let dan op hoe ze praten en waarover, hoe ze zich gedragen. dan kom je er misschien achter hoe die persoon denkt en hoe die persoon de situatie benadert, iets wat jou misschien kan helpen ---> vaker uitgaan dus of naar plaatsen gaan waar je meiden kan ontmoeten (zwembad).
* een ander idee is om iets met creatieve mensen te doen.. bv. een toneelcursus/vereniging. dit soort mensen hebben meestal totaal geen problemen om anderen aan te spreken, en kan je dus veel van hen leren ---> dit is misschien niet echt iets voor jou maar wellicht contact proberen te zoeken met dit soort personen?
* probeer eens een paar open vragen te stellen? meestal komt er wel een verhaal uit ---> gemakkelijker gezegd dan gedaan maar probeer het eens met een bekende bijvoorbeeld.
jij hoeft niet te praten, je kan ook luisteren. en aan de hand van wat je de ander zegt kun je weer een openvraag stellen...
(vraag iets waar hij/zei geen ja en nee op kan antwoorden)

ik heb ook ontspanningsoefeningen gekregen, want meestal als je je voorneemt om iets te gaan doen (iemand aanspreken) drijf je voor jezelf vantevoren de spanning zo hoog op dat je op het moment supreme zeg maar, zo gespannen bent dat je gaat afhaken en vermijden. het gevoel dus van ik wil wel, maar ik doe het niet ---> zorgen dat je in een spontane ingeving mensen aanspreekt.

volgens mij had je tijdens de intro moeten proberen je slag te slaan maar goed dat is dus blijkbaar niet gelukt ---> komende schooljaar vanaf het begin af aan proberen contact te maken.

nu pas zie ik in dat ik toen ook best een wanhopige en negatieve uitstraling had. ik ging bij voorbaat er vanuit dat het niets werd, wilde graag aardig gevonden worden en dat pikken mensen onderbewust op. op een gegeven moment besloot ik dat het me ook niet zoveel meer kon schelen ---> wees gerust, als je op je 25ste nog niet anders bent dan maakt het je niks meer uit waardoor je wel veranderd.

een reactie over het krijgen van vrienden na je 20ste
als je weinig vrienden hebt gemaakt in je jeugd, vrees ik dat er weinig kans is dat je later veel nieuwe vrienden maakt, aan hoeveel sociale activiteiten je ook deelneemt. de meeste mensen zijn gewoon al voorzien, en klagen met hun huidige vriendenkring al dat ze zo weinig tijd hebben om hun sociale contacten te onderhouden. dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn want nieuwe vrienden maken kan zeker wel lukken, je moet je er nu alleen waarschijnlijk meer voor inzetten.

advies van zwareshag die ik persoonlijk goed vond (waar heel gemakkelijk overheen is gelezen).
reactie van zwareshag
quote:
wat ik jou wil aanraden is om héél langzaam een stapje verder te gaan. gewoon de volgende keer dat je in de buurt van mensen bent iets zeggen tegen iemand terwijl je dat anders niet zou doen. praat tegen een bejaard vrouwtje in de supermarkt in plaats van iemand van je eigen leeftijd op de universiteit als je dat gemakkelijker vind. het voelt natuurlijk onnatuurlijk om te gaan praten wanneer je dat normaal niet zou doen. maar dit is wel de eerste stap in het veranderen van jezelf. als je dit hebt gedaan moet je trots op jezelf zijn. je hebt nu immers toch iets gedaan wat je normaal niet zou durven of doen. blijf een paar weken doorgaan hiermee. twee of drie keer per week iemand aanspreken en iedere keer trots op jezelf zijn. als je denkt te merken dat je vooruitgaat, vooral niet overmoedig worden. want ik dacht soms ook vooruitgang te merken en dan wilde ik ineens 20 keer per dag een gesprek met iemand aangaan om aan mezelf te bewijzen dat ik ook echt vooruit was gegaan. maar dit resulteerde altijd weer in een teleurstelling omdat ik erachter kwam dat ik maar een beetje in plaats van veel vooruit was gegaan. na die paar weken kun je weer wat verder gaan, door mensen wat vaker aan te spreken dan je eerst deed bijvoorbeeld. enzovoorts. zoals ik al zei, persoonlijkheidsverandering is een ontzettend traag proces. je zult echt geduld moeten hebben en genoeg doorzettingsvermogen. doorzettingsvermogen moet je mede hebben door het feit dat je ook wel eens tegenslagen zult krijgen zoals iemand die je uitlacht omdat je onzeker en gespannen overkomt. maar uiteindelijk zul je er wel komen.

&

bij een instantie als het riagg kan ook een diagnose gesteld worden om vervolgens daarmee een geschikt behandelplan voor jou op te stellen. ik haalde het ook niet voor niets aan dat ik de diagnose asperger syndroom heb gekregen. wellicht heb jij dit ook. als je deze diagnose krijgt weet je dat je misschien nooit sociaal gezien perfect zal worden en daar ook niet op moet hopen. maar nu begeef ik me op glad ijs, ik weet verder niets van je af en heb er ook niet genoeg verstand van dus diagnoses stellen en uitleg over aandoeningen geven laat ik aan een profesionele hulpverlener over.
#ANONIEM: ik zeg: richt je niet op het sociale contact maar op andere dingen waardoor je wat lef krijgt e.d. het sociale contact (zoals iemand hiervoor ook al stelde) gaat niet lukken omdat het probleem zelf niet opgelost wordt. je kan jezelf wel in situaties storten waarin je 'moet' praten zoals verenigingen maar dit lijkt ook geen vruchten te werpen. dit komt volgens mij doordat je het probleem zelf niet aanpakt en dit is het zelfvertrouwen en het lef. volgens mij moet je hieraan werken en niet per direct aan het sociale contact omdat het sociale contact meer voortvloeit uit het lef en zelfvertrouwen (ook al zorgt sociaal contact wel voor meer zelfvertrouwen). jij zit je ook depressief te praten doordat je contact wil zoeken maar het niet echt lukt en daardoor krijg je nog minder zelfvertrouwen.

gaat niet werken namelijk want jij hebt niks leuks te vertellen en dan maak je contact en dan is dat saai en dan krijg je minder zelfvertrouwen en kan je nog minder goed contact leggen. natuurlijk moet je de tips opvolgen om sneller sociaal contact te maken maar ik denk dat het goed is als je ook op het gebied van zelfvertrouwen (vanuit je eigen hobbies e.d.) en lef vooruitgaat.

een site over het 100 x herhalen van een positieve zin per dag

overig

daarnaast wil ik nog enkele tips zelf geven waaronder de volgende:
* marcel vaker uitnodigen (een oud klasgenoot van martijn waar hij nog wel mee omgaat). ben je ooit weleens bij marcel geweest zelf? ga eens naar hem toe dan.
* zoek contact met die oud-klasgenoot met wie we aan het poolen waren laatst (arnoud, een oud klasgenoot van mijzelf). zorg dat hij een keer met je gaat poolen en leer hem beter kennen.
* vaker naar de flatline (bar) gaan en daar toch proberen met wat flatgenoten in contact te komen.
* zorg ook eens voor een betere band met je zusje. zij kan later ook een goede bron van vriendinnen zijn als je vanaf nu wat beter met haar leert omgaan.
* zorg dat je meer met meiden in contact komt om mee te praten, via een chatbox, via je sporten, via school... het maakt niks uit. zolang je maar gesprekken leert te hebben met hen via internet.

iemand commentaar op het bovenstaande of aanvullingen en extra tips en argumenten?
ik hoop dat dit topic zo een goede basis heeft om vanuit te werken.

groetjes leen

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 01-08-2005 21:47:15 ]
Frenkiemaandag 1 augustus 2005 @ 22:08
gast hoer es op met je kneuzen topics
#ANONIEMmaandag 1 augustus 2005 @ 22:09
quote:
op maandag 1 augustus 2005 22:08 schreef frenkie het volgende:
gast hoer es op met je kneuzen topics
ga jij eens snel naar je 14 jarige meisje
dawgmaandag 1 augustus 2005 @ 22:10
begin met jezelf voorstellen ofzo, dat is lekker neutraal. als je eenmaal het eerste zinnetje gezegd hebt, is de druk van het aanspreken een beetje weg. toon wat interesse, vraag wat hij/zij zoal doet in het dagelijks leven, hobby's, werk, school, etc etc. vaak gaat een gesprekje zo vanzelf wel lopen. kijk iemand af en toe aan, dat is wat persoonlijker.

oh, en vaak doen, dan wordt het op den duur makkelijker.
Frenkiemaandag 1 augustus 2005 @ 22:12
quote:
op maandag 1 augustus 2005 22:09 schreef #ANONIEM het volgende:
ga jij eens snel naar je 14 jarige meisje
als mijn meisje 14 is, ben ik 16. je maakt me blij kneus
Xaranmaandag 1 augustus 2005 @ 23:06
ik wil nog wel een advies toevoegen hier aan.

probeer actueel te zijn. lees de krant, lees tijdschriften, kijk het journaal/rtl-nieuws, kijk "opinie"-programma's(nova,netwerk, editie nl), studio sport, rtl-blvd en dergelijke. luister cd/radio, kijk naar films. koop eens wat cd's/dvd's. een gespreek gaande houden gaat makkelijker als je wat meer weet. je hoeft geen expert te zijn op alles, maar kompleet wereldvreemd werkt altijd in je nadeel. het stellen van wedervragen zal makkelijker zijn als je meer weet. je kan ook vergelijkingen maken met de actualiteit en zo een nieuw onderwerp aansnijden.

kortom ; zorg dat je iets weet!
Sc0rPi0nmaandag 1 augustus 2005 @ 23:14
geen contact maken met anderen (onbekenden) maar wel willen.

het lijkt me gewoon dat je daar verder kan hoor.
en pas als die dicht is, kunnen we deze alsnog heropenen.
deze gaat dus de fok!-vriezer in